Столот на карпата

petroschair_Fotor

 

НА ПОЗАДИТЕ НА ПАТЕЛОТ НА СВ. ПЕТЕР АПОСТОЛ

 

Забелешка: Ако сте престанале да примате е-пошта од мене, проверете ја папката „несакана“ или „несакана пошта“ и обележете ги како несакана. 

 

I минував низ саем кога наидов на штанд „Кристијан Каубој“. Седејќи на полицата имало куп НИВ-библии со слика на коњи на корицата. Подигнав еден, а потоа погледнав во тројцата мажи пред мене, кои гордо се смееја под работ на нивниот Стетсон.

продолжи да читаш

Подготовки за ерата на мирот

Фотографија на Михаш Максимилијан Гводекде

 

Мажите мора да го бараат Христовиот мир во Царството Христово.
OPPOPE PIUS XI, Квас Примас, н. 1; 11 декември 1925 година

Света Марија, Богородица, наша мајка,
научи не да веруваме, да се надеваме и да сакаме со тебе.
Покажи ни го патот до неговото Царство!
Starвезда на морето, сјај кон нас и водичи не по нашиот пат!
-ПОД КОРИСНИК XVI, Зборувај Салвин. 50

 

ШТО во суштина е „ерата на мирот“ што доаѓа по овие денови на темнината? Зошто папскиот теолог за пет папи, вклучувајќи го и Свети Јован Павле Втори, рече дека тоа ќе биде „најголемото чудо во историјата на светот, второ по Воскресението?“[1]Кардиналот Марио Луиџи Сиапи бил папски теолог за Пиј XII, Јован XXIII, Павле VI, Јован Павле I и Свети Јован Павле Втори; од Семејниот Катехизам, (9 септември 1993 година), стр. 35 Зошто Небото и рече на Елизабет Кинделман од Унгарија…продолжи да читаш

Фусноти

1 Кардиналот Марио Луиџи Сиапи бил папски теолог за Пиј XII, Јован XXIII, Павле VI, Јован Павле I и Свети Јован Павле Втори; од Семејниот Катехизам, (9 септември 1993 година), стр. 35

Татко на Божествената милост

 
ИМАВ задоволството да зборувам заедно со о. Серафим Михаленко, МИЦ во Калифорнија во неколку цркви пред околу осум години. За време на нашето време во автомобилот, о. Серафим ми се довери дека имало време кога дневникот на Света Фаустина се наоѓа во опасност да биде потполно потиснат поради лошиот превод. Меѓутоа, тој влезе и го поправи преводот, со што се отвори патот за нејзино ширење на списите. Тој на крајот стана заменик постер за нејзината канонизација.

продолжи да читаш

Богородица воено време

НА ПРАВО ОД НАШАТА дама Луриди

 

ТАМУ се два начина да се пристапи кон времето што сега се одвива: како жртви или протагонисти, како случајни минувачи или водачи. Ние треба да избереме. Затоа што нема повеќе средно решение. Повеќе нема место за млакото. Нема повеќе вафлирање на проектот на нашата светост или на нашето сведочење. Или сите сме за Христа - или ќе нè вовлече духот на светот.продолжи да читаш

Предупредување за моќниот

 

НЕВЕРОЈАТНО пораките од Небото ги предупредуваат верниците дека борбата против Црквата е „Пред портите“, и да не им веруваме на моќниците на светот. Гледајте или слушајте ја најновата веб-емисија со Марк Малет и проф. Даниел О'Конор. 

продолжи да читаш

Фатима и апокалипса


Возovedубени, немојте да се изненадите од тоа
меѓу вас се случува обид за пожар,
како да ти се случува нешто чудно.
Но, радувај се до степен до кој си
учествуваат во страдањата на Христос,
така што кога ќе се открие неговата слава
исто така може да се радувате возвишено. 
(1 Питер 4: 12-13)

[Човекот] ќе биде претходно дисциплиниран за нераспадливост,
и ќе оди напред и ќе цвета во времето на кралството,
со цел тој да може да ја прими славата на Отецот. 
- Св. Иринеј од Лион, црковен отец (140–202 г. н.е.) 

Адверсус Херерес, Иринеј од Лион, пасим
Бк. 5, глава 35, Отците на црквата, Ко-издавачка компанија ЦИМА

 

ВИЕ се сакани. И затоа страдањата во овој денешен час се толку силни. Исус ја подготвува Црквата да добие „нова и божествена светост”, Што сè до овие времиња беше непознато. Но, пред да ја облече Својата невеста во оваа нова облека (Отк. 19: 8), Тој треба да ја одземе својата извалкана облека од својата сакана. Како што толку сликовито изјави кардиналот Рацингер:продолжи да читаш

Времето на Фатима е тука

 

ПАПИЈА БЕНЕДИЦИТ XVI во 2010 година рече дека „ќе се погрешиме ако мислиме дека пророчката мисија на Фатима е завршена“.[1]Миса на храмот на Богородица Фатима на 13год Сега, неодамнешните пораки на Небото до светот велат дека сега пристигна исполнувањето на предупредувањата и ветувањата на Фатима. Во оваа нова веб-емисија, проф. Даниел О'Конор и Марк Малет ги разбиваат неодамнешните пораки и му оставаат на гледачот неколку грутки практична мудрост и насокапродолжи да читаш

Фусноти

1 Миса на храмот на Богородица Фатима на 13год

Писмо до моите американски пријатели

 

ПРЕД Пишувам што било друго, имаше доволно повратни информации од последните две веб-емисии што ги снимавме Даниел О'Конор и јас сметам дека е важно да се направи пауза и повторно калибрирање.продолжи да читаш

Агитаторите - Дел II

 

Омразата кон браќата му прави место на Антихристот;
зашто ѓаволот претходно ги подготвува поделбите меѓу луѓето,
дека тој што треба да дојде да биде прифатлив за нив.
 

- Св. Кирил Ерусалимски, црковен доктор, (околу 315-386)
Катетички предавања, Предавање XV, бр.9

Прочитајте го Дел I тука: Агитаторите

 

НА светот го гледаше како сапуница. Глобалните вести непрестајно го покриваа. Со месеци наназад, изборите во САД беа преокупација на не само Американците, туку и милијарди низ целиот свет. Семејствата горко се расправаа, се распаднаа пријателствата и се појавија сметки на социјалните мрежи, без разлика дали живеете во Даблин или Ванкувер, Лос Анџелес или Лондон. Бранете го Трамп и бевте прогонети; критикувај го и си измамен. Некако, портокаловиот бизнисмен од Newујорк успеа да го поларизира светот како никој друг политичар во наше време.продолжи да читаш