Mbi kthimin e dinjitetit tonë

 

Jeta është gjithmonë e mirë.
Ky është një perceptim instinktiv dhe një fakt i përvojës,
dhe njeriu është thirrur të kuptojë arsyen e thellë pse është kështu.
Pse jeta është e mirë?
—POPA ST. JOHN PAUL II,
Evangelium Vitae, 34

 

ÇFARË ndodh në mendjet e njerëzve kur kultura e tyre — a kultura e vdekjes — i informon ata se jeta njerëzore nuk është vetëm e disponueshme, por me sa duket një e keqe ekzistenciale për planetin? Çfarë ndodh me psikikën e fëmijëve dhe të rinjve, të cilëve u thuhet vazhdimisht se ata janë vetëm një nënprodukt i rastësishëm i evolucionit, se ekzistenca e tyre po "mbipopullon" tokën, se "gjurma e tyre e karbonit" po shkatërron planetin? Çfarë ndodh me të moshuarit ose të sëmurët kur u thuhet se problemet e tyre shëndetësore po i kushtojnë shumë “sistemit”? Çfarë ndodh me të rinjtë që inkurajohen të refuzojnë seksin e tyre biologjik? Çfarë ndodh me vetë-imazhin e dikujt kur vlera e tyre përcaktohet, jo nga dinjiteti i tyre i natyrshëm, por nga produktiviteti i tyre?Vazhdo te lexosh