Një përgjigje katolike për krizën e refugjatëve

refugjatët, mirësjellje nga Associated Press

 

IT është një nga temat më të paqëndrueshme në botë tani - dhe një nga diskutimet më pak të ekuilibruara në këtë: refugjatët, dhe çfarë bën me eksodin dërrmues. Shën Gjon Pali II e quajti këtë çështje "ndoshta tragjedia më e madhe e të gjitha tragjedive njerëzore të kohës sonë". [1]Adresa për Refugjatët në Mërgim në Morong, Filipine, 21 shkurt 1981 Për disa, përgjigjja është e thjeshtë: merreni ato, kurdo që të jenë, dhe këdo që të jenë. Për të tjerët, është më komplekse, duke kërkuar kështu një përgjigje më të matur dhe të përmbajtur; në rrezik, thonë ata, nuk është vetëm siguria dhe mirëqenia e individëve që ikin nga dhuna dhe persekutimi, por siguria dhe stabiliteti i kombeve. Nëse është kështu, cila është rruga e mesme, ajo që mbron dinjitetin dhe jetën e refugjatëve të mirëfilltë duke mbrojtur në të njëjtën kohë të mirën e përbashkët? Cila është përgjigja jonë si katolikë?

 

KRIZA

Bota jonë po përballet me një krizë refugjatësh të një madhësie që nuk është parë që nga Lufta e Dytë Botërore. Kjo na paraqet sfida të mëdha dhe shumë vendime të vështira. ne nuk duhet të mbetemi të befasuar nga numrat, por përkundrazi t'i shohim ata si persona, duke parë fytyrat e tyre dhe duke dëgjuar historitë e tyre, duke u përpjekur t'i përgjigjemi sa më mirë kësaj situate; të përgjigjemi në një mënyrë që është gjithmonë njerëzore, e drejtë dhe vëllazërore ... le të kujtojmë Rregullin e Artë: Bëni me të tjerët ashtu siç dëshironi të bëjnë me ju. —POPE FRANCIS, fjalimi në Kongresin e SHBA, 24 shtator 2015; usatoday.com

Ndoshta një nga pengesat më të mëdha për një diskutim civil dhe të arsyetuar mbi krizën aktuale të refugjatëve është mungesa e mirëkuptimit në popullatën e përgjithshme të saktësisht pse kriza ekziston në radhë të parë, sepse "një botë ku të drejtat e njeriut shkelen pa u ndëshkuar kurrë nuk do të ndalet së prodhuari refugjatë të të gjitha llojeve".[2]Këshilli Papnor për Kujdesin Baritor të Migrantëve dhe Personave Shëtitës, "Refugjatët: Një Sfidë e Solidaritetit", Intro .; vatikan.va

Përgjigja, me një fjalë, është lufta. Lufta midis popujve, lufta midis sekteve muslimane, lufta midis kombeve, lufta për naftën dhe në të vërtetë, lufta për dominimin e botës. Në fjalën e tij në Kongres, Papa Françesku pranoi "kompleksitetin, gravitetin dhe urgjencën e këtyre sfidave". [3]krh. fjalimi në Kongresin e SHBA, 24 shtator 2015; Straitstimes.com Nuk mund të adresohen në mënyrë adekuate vetëm zgjidhjet për krizën aktuale të refugjatëve pa shqyrtuar rrënjët e saj të larmishme dhe befasuese. Kështu që unë do të theksoj shkurtimisht tre çështje domethënëse që ushqejnë migrimin masiv të refugjatëve nga Lindja e Mesme dhe Afrika e Veriut.

 

I. Luftimi midis Sekteve Myslimane

Ndërsa të krishterët janë me peshën më të madhe të persekutimit islamik në shumë vende të botës, po kështu edhe muslimanët e tjerë. Dy sekte kryesore të Islamit janë sunitët dhe shiitët. Ndarja mes tyre shkon prapa 1400 vjet në një mosmarrëveshje rreth asaj se kush duhet të pasojë Profetin Muhamed. Sot, ndryshimet e tyre vazhdojnë të shfaqen në një luftë për pushtet se kush do të qeverisë 
rajone ose vende të tëra.

Al Kaeda, ISIS, Hamas dhe Boko Haram janë grupe myslimane sunite që përdorin terrorizmin për të kërcënuar dhe dëbuar armiqtë e tyre shpesh, siç e dimë, në mënyrat më barbare. Pastaj është Abu Sayyef në Filipine, Lashkar e Taiba në Kashmir dhe Talibanët në Afganistan. Hezbollahu jashtë Libanit është krahu ushtarak i disa Shiitëve. Të gjitha këto organizata janë përgjegjëse në një shkallë ose në një tjetër për zhvendosjen e miliona njerëzve që largohen nga zbatimi brutal i doktrinës islamike të njohur si ligji i Sheriatit (shënim: lufta midis sekteve islamike shpesh vjen deri te pikëpamja se tjetër partia është një "apostat" për interpretimin ose zbatimin e gabuar të mësimit islam).

 

II. Ndërhyrja perëndimore

Këtu, situata bëhet edhe më komplekse. Ashtë një fakt i njohur që vendet e huaja, veçanërisht Shtetet e Bashkuara, kanë furnizuar me armë, burime dhe trajnime disa prej grupeve të lartpërmendura terroriste në mënyrë që ta zhvendosin pushtetin në Lindjen e Mesme në "interesat e tyre kombëtarë". Pse Mund të jetë thjeshtimi i tepërt i gjërave për të thënë "vaj", por kjo është një pjesë e madhe e saj. Një arsye tjetër më pak e njohur por e lidhur ka lidhjet e saj me masonerinë dhe përhapjen e "demokracive të ndriçuara": [4]Shiko Misteri Babilonia

Amerika do të përdorej për të udhëhequr botën në perandorinë filozofike. Ju e kuptoni që Amerika u themelua nga të krishterët si një komb i krishterë. Sidoqoftë, kishte gjithnjë nga ata njerëz në anën tjetër që donin të përdornin Amerikën, të abuzonin me fuqinë tonë ushtarake dhe fuqinë tonë financiare, për të krijuar demokraci të ndriçuara në të gjithë botën dhe për të rivendosur Atlantisin e humbur [një sistem utopik i bazuar vetëm në humanizëm]. - Dr. Stanley Monteith, Atlantia e Re: Misteret e Fshehta të Fillimeve të Amerikës (video); intervistë Dr. Stanley Monteith

Tre aspekte shkatërruese të ndërhyrjes perëndimore kanë qenë, së pari, lufta në Irak, e cila vrau qindra mijëra bazuar në pretendimet e diskutueshme të "Armët e shkatërrimit në masë". [5]shih Për miqtë e mi amerikanë Së dyti, siç është përmendur tashmë, SH.B.A. ka mundësuar grupe terroriste.

Ajo që është hequr nga qarqet kryesore është marrëdhënia intime midis agjencive të inteligjencës amerikane dhe ISIS, pasi ata kanë trajnuar, armatosur dhe financuar grupin për vite me rradhë. —Steve MacMillan, 19 gusht 2014; kërkime globale.ca

Së treti, me tërheqjen e koalicionit të udhëhequr nga Amerika nga rajoni kryesisht nën vëzhgimin e Obamës, vakumi ka krijuar një paqëndrueshmëri të jashtëzakonshme dhe një luftë të dhunshme për pushtet midis sekteve muslimane, e cila ka çuar, pjesërisht, në krizën aktuale të refugjatëve.

 

III. Ideologjia Islame

Ashtu si shumë perëndimorë kuptojnë pak për politikën e ngatërruar të Lindjes së Mesme, edhe më pak e kuptojnë që Islami nuk është si Krishterimi, ose shumica e feve të tjera për këtë çështje. "Ndarja midis Kishës dhe Shtetit" e përhapur në Perëndim [6]Polonia është një përjashtim i rrallë se si integrohet kjo në praktikë. nuk është një koncept që Islami përqafon. Në një botë ideale Islame, ekonomia, politika, ligji dhe feja të gjitha marrin frymë nga të njëjtat mushkëri të traditës Islame. Ligji i Sheriatit është në thelb zbatimi i doktrinës Islame dhe është një rregull dhe dëshirë mbizotëruese në shumë vende të kontrolluara nga Myslimanët, ku Sunitët përbëjnë midis 85-89% të popullsisë së botës Islamike.

Thelbësore për doktrinën islamike është përhapja e një "kalifati global" për të sjellë të gjithë botën nën dominimin islamik. Siç thotë në Kuran:

Heshtë ai (Allahu) që e ka dërguar të Dërguarin e tij me udhëzim dhe fenë e së vërtetës (dmth Islamin), në mënyrë që ajo të jetë mbizotëruese mbi të gjitha fetë e tjera, edhe pse Mushrikunët (jobesimtarët) e urrejnë atë. —EMQ et-Tewbah, 9:33 & si Saff 61: 4-9, 13

Mawlana Sayid Abul Ala Mawdudi (i lindur në vitin 1905) ishte një dijetar islam nga nënkontinenti Indian dhe konsiderohet si një nga studiuesit më të mëdhenj të Islamit. Ai tha:

Islami nuk është një fe normale si fetë e tjera në botë, dhe kombet myslimane nuk janë si kombet normale. Kombet myslimane janë shumë të veçantë sepse ata kanë një urdhër nga Allahu për të sunduar tërë botën dhe për të qenë mbi çdo komb në botë. Në mënyrë që të përmbushë këtë qëllim, Islami mund të përdorë çdo fuqi të disponueshme, në çdo mënyrë që të përdoret për të sjellë revolucion në të gjithë botën. Ky është Xhihadi. -Islami dhe Terrorizmi, Mark A. Gabriel, (Lake Mary Florida, Shtëpia e Karizmës 2001) f.81

Një nga mënyrat në të cilën mund të përhapet ky Kalifat Global, sipas Mohammad, është përmes shpërngulje ose "Hixhreti".

… Koncepti i hixhretit - Imigracioni - si një mjet për të zëvendësuar popullatën vendase dhe për të arritur pozicionin e pushtetit u bë një doktrinë e zhvilluar mirë në Islam… Parimi kryesor për një komunitet mysliman në një vend jomusliman është që ai duhet të jetë i veçantë dhe të dallueshme. Tashmë në Kartën e Medinës, Muhamedi përshkroi rregullin themelor për myslimanët që emigrojnë në tokë jomuslimane, dmth., Ata duhet të formojnë një organ të veçantë, duke mbajtur ligjet e tyre dhe duke e bërë vendin nikoqir në përputhje me to. - YK Cherson, "Qëllimi i Emigracionit Mysliman Sipas Mësimeve të Muhamedit", 2 tetor 2014

Ndërsa është e pasigurt se në çfarë mase parimi i Hixhretit po luan një rol në migrimin aktual të qindra mijëra myslimanëve, Steve Bannon, shefi strateg i diskutueshëm i Presidentit të ri të SHBA, është në regjistrim në lidhje me shqetësimet e tij rreth Kalifatit Islamik.

Ashtë një temë shumë e pakëndshme, por ne jemi në një luftë të plotë kundër fashizmit islamik xhihadist. Dhe kjo luftë është, mendoj, që metastazon shumë më shpejt sesa qeveritë mund ta trajtojnë atë ... një luftë që është tashmë globale.  - nga një konferencë në Vatikan në 2014; BuzzFeedNews, 15 nëntor 2016

Këto shqetësime nuk janë thjesht pikëpamja e "radikalëve". Kardinali austriak Schönborn, i cili është afër Papa Françeskut dhe që fillimisht mbështeti fluksin e madh të migrantëve, gjithashtu pyeti:

A do të ketë një përpjekje të tretë islamike për të pushtuar Evropën? Shumë myslimanë e mendojnë këtë dhe e urojnë këtë dhe thonë se Evropa është në fundin e saj. -Katolicizëm.org, 27 Dhjetor 2016

Kreu i Kishës Katolike Romake Çeke, Kardinali Miloslav Vlk, gjithashtu paralajmëroi se Evropa rrezikon të humbasë identitetin e saj të krishterë tërësisht si rezultat i përdorimit të gjerë të Perëndimit të kontracepsionit dhe abortit. 

Myslimanët në Evropë kanë shumë më tepër fëmijë sesa familjet e krishtera; kjo është arsyeja pse demografët janë përpjekur të vijnë në një kohë kur Evropa do të bëhet myslimane. Evropa do të paguajë shtrenjtë për largimin nga themelet e saj shpirtërore Në qoftë se të krishterët nuk zgjohen, jeta mund të islamizohet dhe krishterimi nuk do të ketë forcën për të ngulitur karakterin e saj në jetën e njerëzve, për të mos thënë shoqëri. -Tribuna Botërore29th janar, 2017

Disa sugjerojnë se është tepër vonë, pasi niveli i lindjeve në shumicën e vendeve evropiane ka rënë shumë poshtë niveleve të zëvendësimit. [7]shih Demografia Myslimane Ndoshta kjo është ajo që Papa Benedikti XVI i shpëtoi në një homeli të kthjellët ndaj peshkopëve të botës:

Kërcënimi i gjykimit gjithashtu na shqetëson neve, Kisha në Evropë, Evropë dhe Perëndim në përgjithësi… Zoti gjithashtu po bërtet në veshët tanë… "Nëse nuk pendoheni, unë do të vij te ju dhe do të heq shandanin tuaj nga vendi i saj." - Papa Benedikti XVI, Hapja e Homelit, Sinodi i Ipeshkvijve, 2 tetor 2005, Romë

Kardinali Raymond Burke gjithashtu ngriti çështjen e islamizimit në një intervistë për gazetën italiane Il Giornale.

Islami është një kërcënim në kuptimin që për muslimanin e vërtetë, Allahu duhet të sundojë botën. Krishti tha në Ungjill: 'Jepja Cezarit atë të Cezarit'. Në të kundërt, feja islame, e cila bazohet në ligjin e Kuranit, synon të qeverisë të gjitha vendet ku ka myslimanë. Ndërsa janë pakicë ata nuk mund të insistojnë, por kur të bëhen shumicë ata duhet të zbatojnë Sheriatin. - 4 Mars 2016, JournalPërkthimi anglisht në brietbart.com

Këto nuk janë deklarata të sakta politikisht, por a janë të vërteta? Këtu është një përmbledhje që dikush ka paraqitur në YouTube me myslimanë nga çdo fushë e jetës - politikanë, hoxhallarë, analistë dhe xhihadistë - dhe çfarë kanë për të thënë:

 

KONTROLL I REALITETIT

Në fjalimin e tij në Kongres për krizën e refugjatëve, Papa Françesku u bëri thirrje të gjitha palëve të shmangin një "reduksionizëm të thjeshtë, i cili sheh vetëm të mirën ose të keqen, të drejtë dhe mëkatarë". [8]krh. fjalimi në Kongresin e SHBA, 24 shtator 2015; Straitstimes.com Marka me shumicë e të gjithë vetë-përshkruar muslimanët si një kërcënim, ose anasjelltas, duke injoruar ideologjinë mbizotëruese të Islamit, sikur nuk ekziston, është kundër-produktive. Nga njëra anë, ka mijëra familje, si e juaja dhe e imja, që ikin për jetën e tyre. Nga ana tjetër, fluksi masiv i "kufirit të hapur" të migrantëve po destabilizon rajonet, duke nxitur kështu frikën dhe lëvizjet populiste në të gjithë Perëndimin, siç janë zgjedhjet e fundit të Amerikës ose Partia Austriake e Lirisë. Edhe kjo ka potencial të krijosh forma të tjera ekstremizmi nëse nuk e vendos botën në pragun e një "konflikti global". 

Bilanci qëndron në përballjen me të vërtetën, në përballjen me aspektet shumë-dimensionale të krizës dhe gjetjen e zgjidhjeve njerëzore, por të kujdesshme, të rrënjosura në realitet.

Çdo kërkim për zgjidhje ka të pranojmë se cila është ideologjia mbizotëruese myslimane, domethënë, atë Ligji i Sheriatit duhet të mbizotërojë. [9]shih Miti i Pakicës së Vogël Radikale Myslimane  Për shembull, ata që këmbëngulin se muslimanët amerikanë janë "të moderuar", të cilët nuk pajtohen me ato që kanë media kryesore i quajtur "Islam radikal" thjesht nuk është i vërtetë.

Një hulumtim Pew sondazhi i muslimano-amerikanëve nën tridhjetë tregoi se gjashtëdhjetë përqind e tyre ndiheshin më besnikë ndaj Islamit sesa ndaj Amerikës. A sondazh në të gjithë vendin kryer nga Kompania e Sondazheve për Qendrën për Politikën e Sigurisë zbulon se 51 përqind e muslimanëve ranë dakord që "muslimanët në Amerikë duhet të kenë zgjedhjen e qeverisjes sipas Sheriatit". Përveç kësaj, 51 përqind e të anketuarve besuan se ata duhet të kishin zgjedhjen e gjykatave amerikane ose të Sheriatit. —William Kilpatrick, “Asgjë nuk di katolikët mbi emigracionin mysliman”, 30 janar 2017; Revista e Krizave

Në kontrast me videon e mëparshme, ky klip i shkurtër nuk është histeria e turmave të zemëruara që jemi mësuar të shohim në televizion, por është një kontroll realiteti i ftohtë, i shkëputur që bën jehonë të gjetjeve të atyre sondazheve. Përsëri, nga goja e vetë muslimanëve:

Ndihmon, gjithashtu, të merren parasysh të gjitha ato që ka thënë Ati i Shenjtë për këtë çështje. Për shembull, nuk është e saktë që Papa Françesku ka injoruar rreziqet e tanishme, megjithëse pa dyshim, ai rrallë i thekson ato siç bëri në këtë intervistë:

E vërteta është se vetëm 250 milje nga Sicilia ekziston një grup terrorist tepër i egër. Kështu që ekziston rreziku i infiltrimit, kjo është e vërtetë… Po, askush nuk tha që Roma do të ishte imune ndaj këtij kërcënimi. Por ju mund të merrni masa paraprake. —POPE FRANCIS, intervistë me Radio Renascenca, 14 shtator 2015; New York Post

Në të vërtetë, politikanë nga disa kontinente - jo vetëm Donald Trump i Amerikës - kanë bërë thirrje për "masa paraprake" për të siguruar sigurinë e vendeve të tyre përkatëse, përfshirë Kryeministrin e respektuar të Saskatchewan në Kanada: [10]Shiko Kriza e krizës së refugjatëve

Unë po ju kërkoj [Kryeministri Trudeau] të pezulloni planin tuaj aktual për të sjellë 25,000 refugjatë sirianë në Kanada deri në fund të vitit dhe të rivlerësoni këtë qëllim dhe proceset në vend për ta arritur atë… Sigurisht që ne nuk duam të jemi i drejtuar nga data ose i drejtuar nga numrat në një përpjekje që mund të ndikojë në sigurinë e qytetarëve tanë dhe sigurinë e vendit tonë. -Huffington Post, 16 nëntor 2015; shënim: që nga urdhri ekzekutiv i Presidentit Donald Trump mbi imigracionin, Z. Wall ka ofruar të përpunojë refugjatët Sirianë, megjithatë, ai pohon se procesi nuk duhet të nxitohet ose të "drejtohet nga data".

Janë të garantuara këto thirrje për masë paraprake apo janë thjesht ksenofobi [11]ksenofobi: mosdashje ose frikë irracionale ndaj kombësive të tjera në maskim? Në sulmet e fundit terroriste në Nice, Bruksel, Paris dhe Gjermani, shumica e atyre që i kryen ato hynë në ato vende 'duke u paraqitur si migrantë'. [12]krh. "Shumica e sulmuesve të Parisit përdorën rrugët e migrimit për të hyrë në Evropë, zbulon shefi hungarez i kundër-terrorit", Telegraph, Tetor 2nd, 2016 Një operativ i ISIS gjoja ka pranuar se ata kanë qenë duke kontrabanduar Xhihadistë në Perëndim si "refugjatë". [13]krh. Express, 18 nëntor 2015 Dhe në Gjermani, Instituti Gatestone raporton se, "Gjatë gjashtë muajve të parë të vitit 2016, migrantët kryen 142,500 krime - ekuivalente me 780 krime të kryera nga migrantët çdo ditë, një rritje prej gati 40% gjatë vitit 2015." [14]shih www.gatestoneinstitute.org

Atëherë, si mund të ekuilibrohet një detyrim i Shtetit për të mbrojtur të prekshmen, si brenda kufijve të saj, dhe ata që i trokasin në dyert në nevojë të jashtëzakonshme?

 

MIRC SE VINI T ST HUAJT

Në një fjalim të prerë në një takim të katolikëve dhe luteranëve në Gjermani, Papa Françesku dënoi “kontradikta e atyre që duan të mbrojnë krishterimin në Perëndimi, dhe, nga ana tjetër, janë kundër refugjatëve dhe feve të tjera ".

Hypshtë hipokrizi të quash veten të krishterë dhe të ndjekësh një refugjat ose dikë që kërkon ndihmë, dikë që është i uritur ose i etur, flak dikë që ka nevojë për ndihmën time ... Ju nuk mund të jeni i krishterë pa bërë atë që Jezusi na mëson në Mateun 25. -Herald katolik, Tetor 13th, 2016

'Zot, kur të pamë të uritur dhe të të ushqejmë, ose të etur dhe të kemi dhënë të pish? Kur të pamë një të huaj dhe të mirëpritëm, apo të zhveshur dhe të veshur? Kur ju pamë të sëmurë ose në burg dhe ju vizituam? ' Dhe mbreti do t'u thotë atyre duke thënë: "Amen, unë po të them se çfarëdo që bëre për një nga këta vëllezërit e mi më të vegjël, ti e bëre për mua". (Mat 25: 37-40)

"I huaj" është ndokush ne nevoje. Jezusi nuk thotë i huaji "katolik" ose i burgosuri "i krishterë" ose "katolik" i uritur. Arsyeja është se çdo qenie njerëzore është bërë në shëmbëlltyrën e Zotit, dhe për këtë arsye, kërkesat e tyre me vlerë të qenësishme që ne të mbështesim dhe të ruajmë dinjitetin e tyre.

Kjo ishte një nga aspektet më të bukura dhe më të diskutueshme të jetës së Jezuit: Ai vështroi fenë e Samaritanit, kombësinë e Romakut, dhe mbi të gjitha, dobësinë, korrupsionin dhe mëkatin e personit njerëzor ndaj kësaj shëmbëlltyrë e Zotit në të cilën u krijuan. Ai shëroi, çliroi dhe u predikoi të gjithëve. Si rezultat, Jezui skandalizoi mësuesit e Ligjit - ata që përdorën fenë si shtirje të fuqisë dhe rehatisë së kësaj bote, por që nuk kishin dhembshuri dhe mëshirë. [15]shih Skandali i Mëshirës

Gjëja e parë që duhet të shohim tek refugjati që kërkon strehë nuk është fytyra të një myslimani, afrikani ose siriani… por fytyra e Krishtit në maskimin shqetësues të të varfërve.

Komuniteti ndërkombëtar në tërësi ka detyrimin moral të ndërhyjë në emër të atyre grupeve vetë mbijetesa e të cilëve është e kërcënuar ose të drejtat themelore të njeriut shkelen seriozisht. -Përmbledhje e Doktrinës Sociale të Kishës, n 506

Asgjë nuk e përjashton dhënien e ushqimit, ujit dhe strehimit bazë dikujt që madje mund të jetë një armik.

Duajini armiqtë tuaj, bëni mirë me ata që ju urrejnë, bekoni ata që ju mallkojnë, lutuni për ata që ju keqtrajtojnë ather Përkundrazi, “nëse armiku juaj është i uritur, ushqejeni; nëse është i etur, jepi diçka për të pirë; sepse duke vepruar kështu do të grumbullosh qymyr të ndezur mbi kokën e tij ". Mos u pushto nga e keqja por pushtoje të keqen me të mirën. (Luka 6: 27-28, Rom 12: 20-21)

 

MBROJTJA E VETS

Këshilli Papnor për Kujdesin Baritor të Migrantëve dhe Personave Shëtitës deklaroi se, "Komuniteti i Krishterë duhet të kapërcejë frikën dhe dyshimin ndaj refugjatëve dhe të jetë në gjendje të shohë në ta fytyrën e Shpëtimtarit". [16]Këshilli Papnor për Kujdesin Baritor të Migrantëve dhe Personave Shëtitës, “Refugjatët: Një Sfidë e Solidaritetit”, n.27; vatikan.va Mjerisht, jo gjithmonë "Fytyra e Shpëtimtarit" zë rrugët dhe lagjet e qyteteve dhe qyteteve evropiane. [17]shih Kriza e krizës së refugjatëve Siç u përmend, shumë u është dashur të përballen me ndikimet dramatike të dhunës, përdhunimit dhe vandalizmit që gjithashtu migruan në Evropë. Kryepeshkopi katolik i Berlinit, Heiner Koch (i cili u emërua nga Papa Françesku) propozon një kontroll të realitetit:

Ndoshta ne u përqendruam shumë në imazhin rrezatues të njerëzimit, në të mirën. Tani në vitin e fundit, ose ndoshta edhe në vitet e fundit, ne kemi parë: Jo, ka edhe të keqe. -Tribuna Botërore, 29th janar, 2017

Ishte një shtetas tunizian, i cili mbërriti në mes të një vale migrantësh arabë dhe vrau 12 vetë në një treg të Krishtlindjeve në Berlin duke drejtuar një kamion në turmë. 

Pra shteti Edhe ka një detyrim për të ruajtur paqen dhe sigurinë e atyre brenda kufijve të saj (edhe nëse kjo kërkon "forca të armatosura").

Ata që mbrojnë sigurinë dhe lirinë e një vendi, në një frymë të tillë, japin një kontribut autentik për paqen ... ekziston, pra, e drejta për të mbrojtur veten nga terrorizmi. -Përmbledhje e Doktrinës Sociale të Kishës, n 502, 514 (krh. Këshilli i Dytë i Vatikanit, Gaudium et Spes, 79; POPA JOHN PAUL II, Mesazh për Ditën Botërore të Rinisë 2002 për Paqen, 5

Moralshtë e moralshme dhe e ligjshme për ata që janë të pajisur me përgjegjësinë për të mbrojtur qytetarët e tyre që të marrin çdo masë paraprake kundër pranimit të terroristëve në vendet e tyre, duke kujtuar gjithmonë se "personi njerëzor është themeli dhe qëllimi i jetës politike". [18]Përmbledhje e Doktrinës Sociale të Kishës, n 384 Për një, jo vetëm që po mbrojnë banorët e tyre por edhe ata që kërkojnë strehim në kombet e tyre. Do të ishte një ironi tragjike për refugjatët që të migronin në Perëndim - vetëm për të zbuluar se vetë terroristët të cilët ata ishin duke ikur kanë ecur menjëherë me ta.

Sidoqoftë duhet thënë gjithashtu se në shënjestrimin e terroristëve

Party pala fajtore duhet të provohet siç duhet, sepse përgjegjësia penale është gjithmonë personale, dhe për këtë arsye nuk mund të shtrihet në fetë, kombet ose grupet etnike të cilave u përkasin terroristët. -Përmbledhje e Doktrinës Sociale të Kishës, n 514

Mënyra se si vendet zbatojnë masat mbrojtëse për politikat e tyre të imigracionit nuk i takon Kisha, por përkundrazi, ajo është aty duke siguruar një zë udhëzues në mësimet e saj shoqërore. 

 

ZGJIDHJE P TOR NEVOJN E MENJHERSHME

Akoma, pyetja mbetet: po për ata refugjatë të mirëfilltë që kanë nevojë i menjëhershëm azil, ushqim dhe ujë (shumë prej tyre viktima të pasojave nga politika e jashtme amerikane nga administratat e Bush dhe Obama - politikë që ka destabilizuar Lindjen e Mesme dhe ndihmuar dhe nxitur organizatat terroriste si ISIS, të cilët tani i kanë dëbuar nga shtëpitë. )? Magjisteri shoqëror i Kishës mëson:

… Një analizë e guximshme dhe e kthjellët e arsyeve prapa sulmeve terroriste [është thelbësore] fight Lufta kundër terrorizmit presupozon detyrën morale për të ndihmuar krijimin e atyre kushteve që do ta parandalojnë atë nga lindja ose zhvillimi. -Përmbledhje e Doktrinës Sociale të Kishës, n 514

Një zgjidhje - ajo më e dukshmja - është t'i japësh fund kushteve që gjenerojnë refugjatë në radhë të parë. Për

Nuk është vetëm një rast i lidhjes së plagëve: angazhimi është gjithashtu i nevojshëm për të vepruar në lidhje me shkaqet që janë burimi i rrjedhave të refugjatëve. - Këshilli Papnor për Kujdesin Baritor të Migrantëve dhe Personave Shëtitës, "Refugjatët: Një Sfidë e Solidaritetit", n.20; vatikan.va

Sidoqoftë, meqenëse beteja në Lindjen e Mesme është kryesisht për rezervat e naftës dhe kontrollin - jo për padrejtësinë - pyet veten se çfarë do ta transformojë lakminë e elitës në pushtet dhe kompleksin ushtarak-industrial përtej një ndërhyrje nga Zoti? [19]shih Kirurgjia kozmike 

Një zgjidhje e dytë njerëzore (tashmë e vendosur në disa vende) është krijimi i "zonave të sigurta" dinjitoze të organizuara dhe të mbrojtura nga bashkësia ndërkombëtare derisa refugjatët të zhvendosen - ose të kthehen në shtëpi të sigurt. Por "duke pasur parasysh mbipopullimin e tyre, pasigurinë e kufijve kombëtarë dhe një politikë parandaluese që shndërron kampe të caktuara në burgje virtuale… edhe kur trajtohet njerëzisht, refugjati ende ndihet i poshtëruar [dhe është]… në mëshirën e të tjerëve". [20]krh. Po aty n 2

Së treti, është që të vazhdojë të zhvendosë refugjatët në vendet perëndimore, por me një paralajmërim: se ligjet dhe kultura e tokave në të cilat po vijnë duhet të respektohen; se Ligji i Sheriatit - i cili është i papajtueshëm me parimet perëndimore të ligjit, lirisë, dinjitetit të grave, etj - nuk mund të zbatohet; dhe që një respekt i ndërsjellë i doganave të përkrahet për aq sa ato janë brenda kornizës ekzistuese të ligjit.

Për fat të keq, rryma mbizotëruese e korrektësisë politike në shoqërinë perëndimore jo vetëm që kundërshton çdo nocion të asimilimit të matur, por përndjek me delikatesë rrënjët e veta kulturore deri në atë pikë kur krishterimi shpesh refuzohet, ndërsa fetë e tjera jo vetëm që tolerohen, por edhe festohen. Në atë që po bëhet një ironi tragjike, mendimi dominues islamik bën nuk festoni "idealet" mbizotëruese perëndimore të demokracisë, feminizmit dhe relativizmit. Në një tjetër kthesë ironie, ateisti militant, Richard Dawkins, dukej për të ardhur në mbrojtje të krishterimit:

Nuk ka të krishterë, me sa di unë, duke hedhur në erë ndërtesa. Unë nuk jam në dijeni të ndonjë vetëvrasës të krishterë. Unë nuk jam në dijeni të ndonjë konfesioni të madh të krishterë që beson se ndëshkimi për apostazinë është vdekja. Kam ndjenja të ndryshme për rënien e krishterimit, për aq sa krishterimi mund të jetë një mbrojtje kundër diçkaje më të keqe. -Nga Times (vërejtje nga 2010); ribotuar më Brietbart.com, 12 janar 2016

 

Kalifati, dhe përgjigja katolike

Na mbetet pyetja se si t'u përgjigjemi atyre që synojnë përhapjen e Kalifatit Islamik në lagjen tuaj dhe timin. Çfarë ndodh kur 'ato kushte' që krijojnë agresion të dhunshëm nuk janë fryt i padrejtësive shoqërore, por përkundrazi, la ideologji të një sekti të madh njerëzish, në këtë rast, Islamit?

Papa Benedikti XVI u përpoq ta adresonte këtë në një fjalim të famshëm të mbajtur në Universitetin e Regensburgut, Gjermani. [21]shih Në Mark Ai i thirri myslimanët dhe të gjitha fetë në «besim arsye ”në mënyrë që të shmanget lloji i fanatizmit fetar që ka filluar ta copëtojë botën. [22]shih Anija e Zezë - Pjesa II Benedikti citoi një perandor i cili dikur deklaroi se ajo që Muhamedi kishte sjellë ishte "e keqe dhe çnjerëzore, siç ishte urdhri i tij për të përhapur me shpatë besimin që predikoi". [23]krh. Regensburg, Gjermani, 12 shtator 2006; Zenit.org Kjo nisi një stuhi zjarri, për ironi, protesta të dhunshme.

Reagimet e dhunshme në shumë pjesë të botës islamike justifikuan një nga frikën kryesore të Papa Benedict… Ata tregojnë lidhjen për shumë islamikë midis fesë dhe dhunës, refuzimin e tyre për t'iu përgjigjur kritikave me argumente racionale, por vetëm me demonstrata, kërcënime dhe dhunë aktuale . - Kardinali George Pell, Kryepeshkop i Sidneit; www.timesonline.co.uk, 19 shtator 2006

Sigurisht që është e mundur që katolikët dhe myslimanët të jetojnë në paqe të ndërsjellë; shumë po e bëjnë këtë tashmë, dhe ne me të vërtetë duhet të përpiqemi për këtë. Mbi të gjitha, në një nga thëniet e mëparshme të Muhamedit, ai mësoi:

Në fe nuk ka detyrim. -Surah 2, 256

Padyshim, disa myslimanë jetojnë sipas kësaj - por shumë jo. Për ata që nuk konvertohen në Islam në disa prej kombeve më të mëdha myslimane në botë, një taksë, konfiskim i shtëpisë ose më keq - vdekje - mund të vendoset sipas Ligjit të Sheriatit. Megjithatë, shumë myslimanë zgjedhin të respektojnë porositë më paqësore të Muhamedit dhe kështu, Papa Shën Gjoni XXIII shkroi:

Ka arsye për të shpresuar… që duke u takuar dhe negociuar, burrat mund të zbulojnë më mirë lidhjet që i bashkojnë së bashku, që burojnë nga natyra njerëzore që kanë të përbashkët… nuk është frika që duhet të mbretërojë por dashuria -Pacem në Teris, Letra Enciklike, n. 291

Shumë pyesin nëse Kalifati mund të përmbushet me paqe apo jo, dhe deklarojnë se është një konflikt ushtarak e pashmangshme, siç ishte në mposhtjen e ideologjisë së nazizmit. Nëse është kështu, rregullat e angazhimit duhet të vazhdojnë të ndjekin rrugët e drejtësisë, atë që Magisteriumi shoqëror i Kishës ka përshkruar në lidhje me "luftën e drejtë" (shih Katekizmi i Kishës Katolike, n 2302-2330) Këtu, duhet të kujtojmë se lutja është më e fuqishme se armët dhe se lufta shpesh "krijon konflikte të reja dhe akoma më të komplikuara". [24]Papa Pali VI, Adresa te kardinalët, Qershor 24th, 1965 

Lufta është një aventurë pa kthim. Jo luftës! Lufta nuk është gjithmonë e pashmangshme. Alwaysshtë gjithmonë një disfatë për njerëzimin. —POPA JOHN PAUL II, nga “Gjon Pali II: Në Fjalët e Tij”, cbc.ca

 

P RESRGJIGJA ULTIMATE

Megjithatë, në të gjitha diskutimet, debatet dhe kërkesat për të treguar tolerancë dhe dhembshuri, për të qenë mikpritëse dhe për të hapur kufij për refugjatët (të cilët janë kryesisht myslimanë), ne nuk mund ta harrojmë detyrimin më të madh të çdo të krishteri: ta bëjmë të dukshëm dhe të njohur mesazhin e shpëtim. Siç tha Shën Gjon Pali II, "ne do ta arrijmë drejtësinë përmes ungjillizimit". [25]Fjalimi i Hapjes në Konferencën e Puebla në Seminario Palafoxiano, Puebla de los Angeles, Meksikë, 28 janar 1979; III-4; vatikan.va Arsyeja është se krishterimi nuk është vetëm një mundësi tjetër filozofike, një rrugë tjetër fetare mes shumë njerëzve. Eshte la zbulimi i dashurisë së Atit ndaj gjithë njerëzimit dhe rruga për në jetën e përjetshme. Alsoshtë gjithashtu realizimi më i thellë i ekzistencës së dikujt, sepse "Krishti reve ia zbulon plotësisht njeriun vetë njeriut." [26]Gaudium et Spes, Vatikani II, n. 22; vatikan.va

[Kisha] ekziston në mënyrë që të ungjillëzojë, domethënë, në mënyrë që të predikojë dhe të mësojë, të jetë kanali i dhuratës së hirit, për të pajtuar mëkatarët me Zotin dhe për të përjetësuar flijimin e Krishtit në Mesha, e cila është përkujtimore e vdekjes së Tij dhe ringjalljes së lavdishme. —POPULLI PAUL VI, Evangelii Nuntiandi, n 14; vatikan.va

Megjithatë, ekziston një rrymë false dhe e rrezikshme që rrjedh përmes Kishës në këtë orë - një që lidhet me braktisjen e përgjithshme të kohërave tona - dhe ky është nocioni se qëllimi ynë është në thelb të jetojmë në mënyrë paqësore, tolerante dhe të qetë me njëri-tjetrin. [27]shih Anija e Zezë - Pjesa II Epo, kjo është shpresa jonë ... por nuk është qëllimi ynë. Komisioni ynë nga Vetë Krishti është që

… Bëni dishepuj nga të gjitha kombet, duke i pagëzuar në emër të Atit dhe të Birit dhe të Shpirtit të Shenjtë, duke i mësuar të respektojnë gjithçka që ju kam urdhëruar. (Mat 28: 19-20)

Kështu, tha Gjon Pali II, "Nëse Kisha përfshihet në mbrojtjen ose promovimin e dinjitetit njerëzor, ajo e bën këtë në përputhje me misionin e saj", [28]krh. Fjalimi i Hapjes në Konferencën e Puebla në Seminario Palafoxiano, Puebla de los Angeles, Meksikë, 28 janar 1979; III-2; ewtn.com që është një konsideratë e "gjithë qenies". [29]Po aty III-2 Misioni i krishterë përfshin "çlirimin më të plotë" të personit, "çlirimin nga gjithçka që e shtyp njeriun, por që është mbi të gjitha çlirimi nga mëkati dhe i Ligu, në gëzimin e njohjes së Zotit dhe të njohurit prej Tij, të parë Atë, dhe duke iu dhënë Atij. ” [30]Papa Pali VI, Evangelii Nuntiandi, n 9; vatikan.va Si të krishterë, ne jemi thirrur që jo vetëm të jemi instrumente të paqes -"Lum ata paqebërës"—Por t’i drejtoj të tjerët te Princi i Paqes. 

Nuk ka ungjillëzim të vërtetë nëse emri, mësimi, jeta, premtimet, mbretëria dhe misteri i Jezusit të Nazaretit, Birit të Zotit, nuk shpallen. —POPULLI PAUL VI, Evangelii Nuntiandi, n 22; vatikan.va

Por Jezusi paralajmëroi, "Nëse ata më persekutuan, ata do t'ju persekutojnë edhe ju ... Ju do të jeni të urryer nga të gjithë për shkak të emrit tim." [31]krh. Gjoni 15:20, Luka 21:17 Historia e Kishës gjurmohet nga gjurmët e përgjakshme të martirëve - burra dhe gra që dhanë jetën e tyre për t'ua sjellë Lajmin e Mirë hebrenjve, johebrenjve, paganëve dhe po, muslimanëve.

Puna për paqen nuk mund të ndahet kurrë nga njoftimi i Ungjillit, i cili është në fakt "lajmi i mirë i paqes" (Veprat 10:36; krh. Ef 6:15).... Paqja e Krishtit është në radhë të parë pajtimi me Atin, i cili është sjellë nga shërbesa që Jezusi u besoi dishepujve të tij -Përmbledhje e Doktrinës Sociale të Kishës, n 493, 492

… Dhe ju është besuar juve dhe I. Ndoshta një e mirë tjetër që mund të vijë nga kjo krizë refugjatësh është se, për disa prej tyre, kjo mund të jetë është vetëm mundësi për Shiko dëgjoj ungjillin.

Por si mund ta thërrasin atë në të cilin nuk kanë besuar? Dhe si mund të besojnë në atë për të cilin nuk kanë dëgjuar? Dhe si mund të dëgjojnë ata pa dikë që të predikojë? (Romakëve 10:14)

Por siç na kujton Shën Xhejmsi, Ungjilli nuk ka besueshmëri nëse injorojmë nevojat reale të "vëllezërve më të vegjël" tanë. [32]krh. Mat 25:40

Nëse një vëlla ose motër nuk ka asgjë për të veshur dhe nuk ka ushqim për atë ditë, dhe njëri prej jush u thotë atyre: "Shkoni në paqe, ngroheni dhe hani mirë", por ju nuk u jepni atyre nevojat e trupit, cfare dobie ka Kështu edhe besimi në vetvete, nëse nuk ka vepra, ka vdekur. (Jakovi 2: 15-17)

Refugjatët, në sajë të dinjitetit të tyre të qenësishëm njerëzor, meritojnë të kujdesen pavarësisht nëse lind apo jo mundësia për të ndarë mesazhin e Ungjillit (megjithëse dashuria e pakushtëzuar që duket përtej ngjyrës, racës dhe besimit është një dëshmitar i fuqishëm). 

Kisha, megjithatë, shpreh keqardhje për të gjitha format e prozelitizmit midis refugjatëve që përfitojnë të situatës së tyre të prekshme dhe mbështet lirinë e ndërgjegjes edhe në vështirësitë e mërgimit. - Këshilli Papnor për Kujdesin Baritor të Migrantëve dhe Personave Shëtitës, "Refugjatët: Një Sfidë e Solidaritetit", n.28; vatikan.va

Sidoqoftë, shtrirja e mesazhit të shpëtimit do të thotë që ne mund të përballemi ndonjëherë, jo me një refugjat mirënjohës, por me një kundërshtar armiqësor. Ne duhet të vazhdojmë të predikojmë Ungjillin përmes shërbimit - dhe fjalëve që gjejnë besueshmërinë e tyre në dashurinë tonë për tjetrin, edhe nëse ajo dashuri kërkon dhënien e vetë jetës sonë. Ky, në fakt, është dëshmitari më i besueshëm që ekziston. [33]Shiko Aty ku Qielli Prek Tokën - Pjesa IV

 

FJALA E FUNDIT AD ZONJA JON DO T TR TRIUMFUM!

Unë mendoj se është e qartë se ne nuk mund ta zvogëlojmë krizën aktuale në terma thjesht njerëzorë ose politikë. Vlen të përsërisni këshillën e Shën Palit:

Lufta jonë nuk është me mish e me gjak, por me principatat, me fuqitë, me sundimtarët botërorë të kësaj errësire të tanishme, me shpirtrat e këqij në qiej. (Efesianëve 6:12)

Pas luftërave, prapa lakmisë së atyre "interesave financiare anonime që i kthejnë njerëzit në skllevër", [34]Papa BENEDICT XVI, Reflektim pas leximit të zyrës për Orën e Tretë këtë mëngjes në Sinodin Aula, Qyteti i Vatikanit, 11 tetor 2010 janë shpirtrat demonikë që veprojnë kundër urdhrit hyjnor dhe planit të Shëlbimit. Po ashtu, ne duhet ta pranojmë me guxim atë prapa Islamit, ose ndonjë feje e cila nuk e njeh Jezu Krishtin si Zot, ka një mashtrim në punë.

Kështu mund ta njihni Shpirtin e Zotit: çdo frymë që pranon Jezu Krishtin të vijë në mish i përket Zotit dhe çdo frymë që nuk e pranon Jezusin nuk i përket Zotit. Kjo është fryma e antikrishtit që, siç dëgjuat, do të vijë, por në fakt është tashmë në botë. (Unë Gjoni 4: 2-3)

Si të tillë, ne mund të përballemi vetëm me frymën e mashtrimit në një frymë të pushtet fuqi- d.m.th., Shpirti i Zotit. Në këtë drejtim, do të bënim mirë të shfrytëzonim "programin hyjnor" që po zhvillohet, i cili, edhe një herë, e vendos Zonjën në një rol qendror.

Në këtë nivel universal, nëse fitorja vjen ajo do të sillet nga Maria. Krishti do të pushtojë përmes saj sepse Ai dëshiron që fitoret e Kishës tani dhe në të ardhmen të lidhen me të OPPOPE JOHN PAUL II, Kalimi i Pragut të Shpresës, P. 221

Dhe perseri,

Kisha gjithmonë i ka atribuar një efektshmëri të veçantë [Rruzares]. Problemeve më të vështira. Në kohërat kur vetë krishterimi dukej i kërcënuar, çlirimi i tij i atribuohej fuqisë së kësaj lutje dhe Zoja e Rruzares u vlerësua si ajo ndërmjetësimi i së cilës solli shpëtimin. OPPOPE JOHN PAUL II, Rosarium Virginis Mariae, 40

Nëse nuk keni lexuar Zoja e Udhëtimit me Kabinë, mirë, sapo keni arritur. Do të të vendosë një buzëqeshje në fytyrë. Sepse besoj se është një aluzion se si Zoja do të luajë një rol kryesor në konvertimin e Islamit në Jezu Krisht. Dhe unë e them këtë me gëzim sepse asnjë musliman nuk duhet të gjejë kurrë të krishterët të jenë një kërcënim. Ajo që ne ofrojmë (në dridhje të duarve) është përmbushjen e të gjitha dëshirave: Jezu “Mënyra, e vërteta dhe jeta" Kjo është ajo që Ai tha! [35]shih Gjoni 14: 6 Ndërsa respektojmë të vërtetat e vërteta që mbajnë Islami, Budizmi, Protestantizmi dhe shumë "isma" të tjerë, ne mund të themi me gëzim: por ka edhe me shume! Kisha Katolike, e mavijosur dhe e goditur siç është, mbron një thesar hiri për çdo qenie njerëzore. Ajo nuk është për elitën: ajo është një portë për të të gjithë botën te Zemra e Krishtit, dhe kështu, jeta e përjetshme. Asnjë nga ne katolikët mos i qëndrojmë këtij mesazhi të gëzueshëm, të çmuar dhe urgjent. Zoti na faltë për frikacakun tonë duke e mbajtur të fshehur!

Atëherë, duke e ndihmuar ndihmën e Nënës së Bekuar, le të shkojmë në zemrat e njerëzve me guxim dhe besim në fuqinë e Ungjillit i cili "Është e gjallë dhe efektive, më e mprehtë se çdo shpatë me dy tehe". [36]Hebrenjve 4: 12 Le të përqafojmë armiqtë tanë, refugjatët dhe ata që janë larg me fuqinë e dashuri. Sepse "Zoti është dashuri", dhe për këtë arsye, ne nuk mund të dështojmë, edhe nëse humbasim jetën tonë.

Në këtë Memorial të dëshmorëve të Japonisë, qofshin Shën Paul Miki dhe shokët e tij lutuni për ne.

 

LIDHJE ME LIDHJE

Zoja e Udhëtimit me Kabinë

Kriza e krizës së refugjatëve

Çmenduri!

Dhurata Nigeriane

 

  
Ju bekoj dhe faleminderit.

 

Për të udhëtuar me Markun në La Tani Word,
klikoni në banderolën më poshtë për të pajtohem.
Emaili juaj nuk do të ndahet me askënd.

 

 

Print Friendly, PDF & Email

Shënimet

Shënimet
1 Adresa për Refugjatët në Mërgim në Morong, Filipine, 21 shkurt 1981
2 Këshilli Papnor për Kujdesin Baritor të Migrantëve dhe Personave Shëtitës, "Refugjatët: Një Sfidë e Solidaritetit", Intro .; vatikan.va
3 krh. fjalimi në Kongresin e SHBA, 24 shtator 2015; Straitstimes.com
4 Shiko Misteri Babilonia
5 shih Për miqtë e mi amerikanë
6 Polonia është një përjashtim i rrallë se si integrohet kjo në praktikë.
7 shih Demografia Myslimane
8 krh. fjalimi në Kongresin e SHBA, 24 shtator 2015; Straitstimes.com
9 shih Miti i Pakicës së Vogël Radikale Myslimane
10 Shiko Kriza e krizës së refugjatëve
11 ksenofobi: mosdashje ose frikë irracionale ndaj kombësive të tjera
12 krh. "Shumica e sulmuesve të Parisit përdorën rrugët e migrimit për të hyrë në Evropë, zbulon shefi hungarez i kundër-terrorit", Telegraph, Tetor 2nd, 2016
13 krh. Express, 18 nëntor 2015
14 shih www.gatestoneinstitute.org
15 shih Skandali i Mëshirës
16 Këshilli Papnor për Kujdesin Baritor të Migrantëve dhe Personave Shëtitës, “Refugjatët: Një Sfidë e Solidaritetit”, n.27; vatikan.va
17 shih Kriza e krizës së refugjatëve
18 Përmbledhje e Doktrinës Sociale të Kishës, n 384
19 shih Kirurgjia kozmike
20 krh. Po aty n 2
21 shih Në Mark
22 shih Anija e Zezë - Pjesa II
23 krh. Regensburg, Gjermani, 12 shtator 2006; Zenit.org
24 Papa Pali VI, Adresa te kardinalët, Qershor 24th, 1965
25 Fjalimi i Hapjes në Konferencën e Puebla në Seminario Palafoxiano, Puebla de los Angeles, Meksikë, 28 janar 1979; III-4; vatikan.va
26 Gaudium et Spes, Vatikani II, n. 22; vatikan.va
27 shih Anija e Zezë - Pjesa II
28 krh. Fjalimi i Hapjes në Konferencën e Puebla në Seminario Palafoxiano, Puebla de los Angeles, Meksikë, 28 janar 1979; III-2; ewtn.com
29 Po aty III-2
30 Papa Pali VI, Evangelii Nuntiandi, n 9; vatikan.va
31 krh. Gjoni 15:20, Luka 21:17
32 krh. Mat 25:40
33 Shiko Aty ku Qielli Prek Tokën - Pjesa IV
34 Papa BENEDICT XVI, Reflektim pas leximit të zyrës për Orën e Tretë këtë mëngjes në Sinodin Aula, Qyteti i Vatikanit, 11 tetor 2010
35 shih Gjoni 14: 6
36 Hebrenjve 4: 12
Postuar ne BALLINA, TRUMBET E PARALAJMRIMIT! dhe tagged , , , .