Një Mbretëri e Ndarë

 

Njëzet vite më parë apo më shumë, unë m'u dha një paraqitje e shkurtër e diçkaje që vjen kjo më dërgoi të dridhura në shtyllën kurrizore.

Kisha lexuar argumentet e disa Sedevacantistëve - ata që besojnë se "vendi i Pjetrit" është i lirë. Ndërsa ata janë të ndarë edhe mes tyre se kush ishte papa i fundit "i vlefshëm", shumë mendojnë se ishte Shën Piu X ose XII ose. Unë nuk jam një teolog, por unë isha në gjendje të shihja qartë se si argumentet e tyre nuk arritën të kapnin nuancat teologjike, si ata nxorrën citime nga konteksti dhe shtrembëruan disa tekste, të tilla si dokumentet e Vatikanit II ose madje edhe mësimet e Shën Gjon Palit II Kam lexuar me nofulla të hapura se si gjuha e mëshirës dhe dhembshurisë ishte përdredhur shpesh prej tyre për të nënkuptuar "mediokritet" dhe "kompromis"; si nevoja për të rishikuar qasjen tonë baritore në një botë që ndryshon me shpejtësi u pa si akomodim i kësaj bote; se si vizioni i njerëzve si Shën Gjoni XXIII për të "hedhur dritaret" e Kishës për të lejuar ajrin e pastër të Shpirtit të Shenjtë ishte, për ta, asgjë më pak se apostazia. Ata folën sikur Kisha po braktiste Krishtin, dhe në disa lagje, kjo mund të ketë qenë e vërtetë. 

Por kjo është pikërisht ajo që ata bënë kur në mënyrë të njëanshme, dhe pa autoritet, këta burra deklaruan se vendi i Pjetrit ishte i zbrazët dhe vetë ata ishin pasardhësit autentik të Katolicizmit.  

Sikur kjo të mos ishte mjaft tronditëse, unë u shqetësova nga brutaliteti i shpeshtë i fjalëve të tyre ndaj atyre që kanë mbetur në bashkësi me Romën. Kam parë që faqet e tyre të internetit, bantori dhe forumet të jenë armiqësorë, të pamëshirshëm, të paharrueshëm, gjykues, të drejtë, të paturpshëm dhe të ftohtë ndaj kujtdo që nuk pajtohet me pozicionin e tyre.

… Një pemë njihet nga fryti i saj. (Mat 12:33)

Ky është një vlerësim i përgjithshëm i asaj që njihet si lëvizja "ultra-tradicionaliste" në Kishën Katolike. Për të qenë i sigurt, Papa Françesku është jo në kundërshtim me katolikë besnikë "konservatorë", por përkundrazi "ata që në fund të fundit besojnë vetëm në fuqitë e tyre dhe ndihen superiorë ndaj të tjerëve sepse respektojnë rregulla të caktuara ose i qëndrojnë besnikë pa ndërhyrje një stili të veçantë katolik nga e kaluara [dhe një qëndrueshmëri e supozuar e doktrinës ose disiplina [që] çon në vend të një elitizmi narcisist dhe autoritar ... " [1]shih Evangelii Gaudiumn 94 Në fakt, Jezui u ndez aq thellë nga farisenjtë dhe pashpirtësia e tyre, saqë ishin ata - jo kasapët romakë, hajdutët e taksambledhësve ose shkelësit e kurorës - ata që po merrnin mbiemrat e tij më të tmerrshëm.

Por unë e hedh poshtë termin "Tradicionalist" për të përshkruar këtë sekt sepse Ndonjë Katoliku i cili i përmbahet fort mësimeve 2000-vjeçare të Kishës Katolike është një tradicionalist. Kjo është ajo që na bën katolikë. Jo, kjo formë e tradicionalizmit është ajo që unë e quaj "fondamentalizëm katolik". Nuk është ndryshe nga fondamentalizmi Ungjillor, i cili konsideron se interpretimi i tyre i Shkrimeve (ose traditat e tyre) është i vetmi që është korrekt. Dhe fryti i fondamentalizmit Ungjillor duket shumë i njëjtë: nga jashtë i devotshëm, por në fund të fundit, edhe fariza. 

Nëse tingëlloj i prerë është sepse paralajmërimi që dëgjova në zemrën time dy dekada më parë tani po shpaloset para nesh. Sedevacantism është përsëri një forcë në rritje, megjithëse këtë herë, ajo thotë se Benedict XVI është papa i fundit i vërtetë. 

 

Baza e përbashkët - Diferencat e qarta

Në këtë pikë, është e domosdoshme të thuhet se, po, jam dakord: një pjesë e madhe e Kishës është në një gjendje braktisjeje. Të citoj vetë Shën Pius X:

Kush nuk mund të shohë që shoqëria është në kohën e tanishme, më shumë sesa në çdo epokë të kaluar, që vuan nga një sëmundje e tmerrshme dhe me rrënjë të thellë, e cila, duke u zhvilluar çdo ditë dhe duke ngrënë në qenien e saj më të madhe, po e tërheq atë drejt shkatërrimit? Ju e kuptoni, Vëllezër të Venerable, çfarë është kjo sëmundjebraktisje nga Zoti… —POPA ST. PIUS X, E Supremi, Enciklike mbi rivendosjen e të gjitha gjërave në Krishtin, n. 3, 5; 4 tetor 1903

Por unë citoj edhe pasardhësin e tij - konsideruar si një "anti-papë" nga Sedevacantists:

braktisje, humbja e besimit, po përhapet në të gjithë botën dhe në nivelet më të larta brenda Kishës. —POPA PAUL VI, Fjalimi në Gjashtëdhjetë Vjetorin e Shfaqjeve të Fatimas, 13 tetor 1977

Në të vërtetë, unë jam më se dashamirës i atyre që ankohen për gjendjen e punëve në Trupin e Krishtit. Por unë nuk jam plotësisht dashamirës i zgjidhjeve të tyre skizmatike, të cilat në thelb e hedhin foshnjën jashtë me ujërat e banjës në pothuajse çdo pikë. Këtu do të trajtoj vetëm dy: meshën dhe papatin. 

 

I. Mesha

Nuk ka dyshim që Mesha e Ritit Romak, veçanërisht në vitet '70 -'90, ishte dëmtuar shumë nga eksperimentimet individuale dhe modifikimet e paautorizuara. Hedhja e të gjithë përdorimi i latinishtes, prezantimi i teksteve të paautorizuara ose improvizim, muzikë banale dhe zbardhja dhe shkatërrimi fjalë për fjalë i artit të shenjtë, statujave, altarëve të lartë, zakoneve fetare, shinave të altarit dhe, mbi të gjitha, respektit të thjeshtë për Jezu Krishtin të pranishëm në Tabernakull (e cila u zhvendos anash ose jashtë shenjtërores krejt)… bëri që reforma liturgjike të dukej më shumë si revolucionet Franceze ose Komuniste. Por kjo duhet t'u hidhet faj priftërinjve moderne dhe peshkopëve ose udhëheqësve laikë rebelë - jo Këshillit të Dytë të Vatikanit, dokumentet e të cilit janë të qarta. 

Ndoshta në asnjë fushë tjetër nuk ka një distancë më të madhe (dhe madje edhe kundërshtim zyrtar) midis asaj që Këshilli ka punuar dhe asaj që ne në të vërtetë kemi -Nga Qyteti i Shkretë, Revolucioni në Kishën Katolike, Anne Roche Muggeridge, f. 126

Atë që këta fondamentalistë e quajnë sarkastikisht "Novus Ordo" - një term nuk i përdorur nga Kisha (termi i duhur, dhe ai i përdorur nga iniciatori i saj, Shën Pali VI, është Ordo Missae ose "Urdhri i Masës") - me të vërtetë është varfëruar shumë, jam dakord. Por eshte nuk e pavlefshme - aq sa një Mesë në një kamp përqendrimi me thërrime buke, një tas për një kupë dhe lëng rrushi të thartuar, nuk është e pavlefshme. Këto Fundamentalistët mendojnë se Mesha e Tridentinës, e njohur si "Forma e Jashtëzakonshme", është praktikisht e vetmja formë fisnike; që organi është i vetmi instrument i aftë të drejtojë adhurimin; madje edhe ata që nuk veshin vello ose kostum janë disi katolikë të klasit të dytë. Unë jam i gjithë për liturgji të bukura dhe soditëse gjithashtu. Por ky është një reagim i tepërt, për të thënë të paktën. Po për të gjitha Ritet e lashta Lindore që janë pa dyshim edhe më sublime se Riti Tridentine?

Për më tepër, ata mendojnë se nëse ne vetëm rivendosim liturgjinë Tridentine që ne do të ri-ungjillizojmë kulturën. Por prit një minutë. Mesha e Tridentinës kishte ditën e saj dhe në kulmin e saj në shekullin XX, jo vetëm që e bëri nuk ndal revolucionin seksual dhe paganizimin e kulturës, por vetë ishte subjekt i abuzimeve nga laikët dhe kleri (kështu, mua më kanë thënë ata që jetuan atëherë). 

Në vitet 1960, ishte koha për një riformulim të ri të Liturgjisë, duke filluar me lejimin e kongregacionit për të dëgjuar Ungjillin në gjuhën e tyre! Kështu që, unë besoj se ekziston një “mes” i lumtur që është ende i mundur pesëdhjetë vjet më vonë, që është një rivitalizim më organik i Liturgjisë. Tashmë, ka lëvizje nis të lulëzojë brenda Kishës për të rivendosur disa latinisht, këngë, temjan, enga dhe albe dhe të gjitha gjërat që e bëjnë liturgjinë më të bukur dhe të fuqishme. Dhe me mend kush po udhëheq rrugën? Njerez te rinj.

 

II Papati

Ndoshta arsyeja që kaq shumë fondamentalistë katolikë ndeshen si të hidhur dhe të paharrueshëm është se askush nuk u ka kushtuar vëmendje serioze atyre. Meqenëse Shoqëria e Shën Piut X kishte hyrë në skizëm,[2]shih Ecclesia Dei mijëra teologë, filozofë dhe intelektualë kanë hedhur poshtë në mënyrë të përsëritur argumentet se vendi i Pjetrit është i lirë (shënim: ky nuk është pozicioni zyrtar i SSPX, por anëtarët individualë të cilët ose janë ndarë prej tyre ose që mbajnë këtë pozicion individualisht në lidhje me Papa Françeskun, etj). Kjo sepse argumentet janë, si farisenjtë e lashtë, bazuar në një lexim miopik të shkronjës së ligjit. Kur Jezusi bëri mrekulli në Shabat duke i çliruar njerëzit nga vitet e skllavërisë, farisenjtë nuk ishin në gjendje të shihnin asgjë përveç e tyre interpretimi i rreptë i ligjit. 

Historia po përsëritet. Kur Adami dhe Eva ranë, dielli filloi të perëndonte njerëzimin. Në përgjigje të errësirës në rritje, Zoti i dha popullit të Tij ligje me të cilat qeverisnin vetë. Por ndodhi diçka e papritur: sa më shumë njerëzimi të largohej prej tyre, aq më shumë Zoti zbuloi të Tij mëshirë. Kur lindi Jezusi, errësira ishte e madhe. Por për shkak të errësirës, ​​skribët dhe farisenjtë prisnin një Mesia i cili do të vinte për të përmbysur Romakët dhe për të sunduar njerëzit me drejtësi. Në vend të kësaj, Mëshira u mishërua. 

… Njerëzit që ulen në errësirë ​​kanë parë një dritë të madhe, mbi ata që banojnë në një tokë të mbuluar nga vdekja, drita është ngritur… Unë nuk kam ardhur për të dënuar botën, por për të shpëtuar botën. (Mateu 4:16, Gjoni 12:47)

Kjo është arsyeja pse farisenjtë e urrenin Jezusin. Jo vetëm që e bëri Ai nuk dënojë mbledhësit e taksave dhe prostitutat, por Ai i dënoi mësuesit e ligjit për cektësinë e tyre të plotë dhe mungesën e mëshirës. 

Shpejt përpara 2000 vjet më vonë ... bota përsëri ka rënë në errësirë ​​të madhe. "Farisenjtë" e kohës sonë gjithashtu presin që Zoti (dhe papët e Tij) të vendosin çekiçin e ligjit mbi një brez dekadent. Në vend të kësaj, Zoti na dërgon Shën Faustinën me fjalët sublime dhe të buta të Mëshirës Hyjnore. Ai na dërgon një varg pastorët të cilët, megjithëse nuk janë të shqetësuar me ligjin, janë më të preokupuar për të arritur të plagosurit, taksambledhësit dhe prostitutat e kohës sonë me kerigma -gjërat e domosdoshme të Ungjillit parë. 

Hyni: Papa Françesku. Shtë e qartë, ai ka bërë të qartë se kjo është dëshira e zemrës së tij gjithashtu. Por a ka shkuar shumë larg? Disa, nëse jo shumë teologë besojnë se ai ka; besoj se mbase Amoris Laetitia është shumë e nuancuar deri në pikën e rënies në gabim. Teologë të tjerë theksojnë se, ndërsa dokumenti është i paqartë, ai mund lexohet në një mënyrë ortodokse nëse lexohet si një e tërë. Të dy palët paraqesin argumente të arsyeshme dhe mund të mos jetë diçka që zgjidhet deri në një papati të ardhshëm.

Kur Jezusi u akuzua për kalimin e vijës së hollë midis mëshirës dhe herezisë, pothuajse asnjë nga mësuesit e ligjit nuk iu afrua për të zbuluar qëllimet e Tij dhe për të kuptuar zemrën e Tij. Përkundrazi, ata filluan të interpretojnë gjithçka që Ai bëri përmes një "hermneutiku të dyshimit" deri në pikën që edhe e mira e qartë që bëri ai u konsiderua e keqe. Në vend që të përpiqen të kuptojnë Jezusin, ose të paktën - si mësuesit e ligjit - të përpiqen ta korrigjojnë butësisht Atë sipas traditës së tyre, ata përkundrazi kërkuan ta Kryqëzojnë Atë. 

Po kështu, në vend që të kërkojnë të kuptojnë zemrën e pesë papëve të fundit (dhe shtytjen e Vatikanit II) përmes dialogut të ndershëm, të kujdesshëm dhe të përulur, fondamentalistët janë përpjekur t'i kryqëzojnë ata, ose të paktën, Francis. Tani po rritet një përpjekje e përbashkët për të zhvlerësuar zgjedhjen e tij në papat. Ata pretendojnë, ndër të tjera, se Papa Emeritus Benedikti vetëm "pjesërisht" hoqi dorë nga zyra e Pjetrit dhe u detyrua të largohej (një pretendim që vetë Benedikti ka thënë se është "absurd") dhe, për këtë arsye, ata kanë gjetur një shteg për të "kryqëzuar" pasardhësi i tij. A tingëllon e gjitha e njohur, si diçka nga rrëfimet e Pasionit? Epo, siç ju kam thënë më parë, Kisha është gati të hyjë në Pasionin e saj dhe kjo, me sa duket, është gjithashtu pjesë e kësaj. 

 

SHKUAR PRORMES Pasionit

Profecitë në lidhje me një sprovë të tmerrshme për Kishën duket se janë mbi ne. Por mund të mos jetë plotësisht ajo që mendoni. Ndërsa shumë janë të fiksuar në intolerancën e partive politike "të majta" ndaj krishterimit, ata nuk e shohin atë që po rritet në ekstremin "e djathtë" në Kishë: një tjetër përçarje. Dhe është po aq e ashpër, gjykuese dhe e padobishme si çdo gjë që kam lexuar gjatë viteve nga Sedevacantists. Këtu, fjalët e Benediktit XVI në lidhje me përndjekjen janë veçanërisht të vërteta:

… Sot ne e shohim atë në një formë vërtet të tmerrshme: përndjekja më e madhe e Kishës nuk vjen nga armiqtë e jashtëm, por ka lindur nga mëkati brenda Kishës. —POPA BENEDICT XVI, intervistë gjatë fluturimit për në Lisbonë, Portugali; LifeSiteNews, 12 maj 2010

Pra, çfarë tani? Kush është papa i vërtetë?

Është e thjeshtë. Shumica prej jush që e lexoni këtë nuk jeni peshkop ose kardinal. Ju nuk jeni akuzuar për qeverisjen e Kishës. Nuk është brenda kapacitetit tuaj ose tim për të bërë deklarata publike në lidhje me ligjshmërinë kanunore të një zgjedhje papnore. Kjo i përket zyrës legjislative të Papës, ose një pape të ardhshëm. As nuk jam në dijeni të një peshkop të vetëm ose anëtar të Kolegjit të Kardinalëve, i cili zgjodhi Papa Françeskun, i cili ka sugjeruar që zgjedhjet papnore ishin të pavlefshme. Në një artikull që kundërshton ata që argumentojnë se dorëheqja e Benedict nuk ishte e vlefshme, Ryan Grant shprehet:

Nëse është rasti që Benedikti is akoma papa dhe Françesku is jo, atëherë kjo do të gjykohet nga Kisha, nën patronatin e pontifikatit aktual ose të një pasardhësi. Për të deklarojnë zyrtarisht, jo thjesht për të menduar, ndjerë ose për t'u çuditur fshehurazi, por për të deklaruar përfundimisht dorëheqjen e Benediktit dhe Francis të mos jetë okupatori i vlefshëm, nuk është asgjë skizmatike dhe për t'u shmangur nga të gjithë Katolikët e vërtetë. - "Ngritja e Bamirësve: Kush është Papa?", Një Peter Pesë, 14 Dhjetor 2018

Kjo nuk do të thotë që ju nuk mund të mbani shqetësime, rezerva ose zhgënjime; nuk do të thotë që ju nuk mund të bëni pyetje ose se peshkopët nuk mund të lëshojnë një "korrigjim birnor" kur gjykohet e përshtatshme ... për sa kohë që gjithçka bëhet me respekt, procedurë dhe dekor të duhur kur është e mundur.

Për më tepër, edhe nëse disa e mbajnë fort se zgjedhja e Papa Françeskut është e pavlefshme, shugurimi i tij është jo. Ai është ende një prift dhe peshkop i Krishtit; ai eshte akoma në persona Christi- në personin e Krishtit - dhe meriton të trajtohet si i tillë, edhe kur ai lëkundet. Unë vazhdoj të tronditem nga gjuha e përdorur kundër këtij njeriu që nuk duhet të jetë e tolerueshme ndaj askujt, aq më tepër një prifti. Disa do të bënin mirë ta lexonin këtë ligj të kanunit:

Skizma është tërheqja e nënshtrimit ndaj Papës së Lartë ose nga bashkësia me anëtarët e Kishës që i nënshtrohen atij. - Mundet. 751

Satani dëshiron të na ndajë. Ai nuk dëshiron që ne të përpunojmë dallimet tona ose të përpiqemi të kuptojmë tjetrin, ose mbi të gjitha, të tregojmë ndonjë bamirësi që mund të shkëlqejë si një shembull para botës. Triumfi i tij më i madh nuk është kjo "kulturë e vdekjes" që ka shkaktuar kaq shumë shkatërrime. Arsyeja është se Kisha, me zërin dhe dëshminë e saj të bashkuar si një "kulturë jete", qëndron si një fener drite kundër errësirës. Por ajo dritë nuk do të shkëlqejë, dhe kështu do të jetë fitorja më e madhe e Satanit, kur të jemi vendosur kundër njëri-tjetrit, kur "Një baba do të ndahet kundër djalit të tij dhe një djalë kundër babait të tij, një nënë kundër vajzës së saj dhe një vajzë kundër nënës së saj, një vjehrër kundër nuses së saj dhe një nuse kundër saj vjehrra ”. [3]Luka 12: 53

Nëse një mbretëri ndahet kundër vetvetes, ajo mbretëri nuk mund të qëndrojë. Dhe nëse një shtëpi është e ndarë kundër vetvetes, ajo shtëpi nuk do të jetë në gjendje të qëndrojë. (Ungjilli i sotëm)

Policyshtë politika e [Satanait] të na ndajë dhe të na ndajë, të na largojë gradualisht nga guri i forcës sonë. Dhe nëse do të ketë një përndjekje, mbase do të ndodhë atëherë; atëherë, mbase, kur të gjithë jemi në të gjitha pjesët e të ashtuquajturit krishterim kaq të përçarë, dhe kaq të reduktuar, kaq plot përçarje, kaq afër herezisë… atëherë [Antikrishti] do të shpërthejë mbi ne me tërbim për aq sa Zoti e lejon atë dhe Antikrishti shfaqet si një përndjekës, dhe kombet barbare përreth shpërthejnë. EdBindur John Henry Newman, Predikimi IV: Përndjekja e Antikrishtit 

 

LIDHJE ME LIDHJE

Një shtëpi e ndarë

Dridhja e Kishës

Duke pemë e gabuar

Papa Françesku Më

 

Ndihmoni Markun dhe Leën në këtë shërbesë me kohë të plotë
pasi ato mbledhin fondet për nevojat e saj. 
Ju bekoj dhe faleminderit!

 

Mark & ​​Lea Mallett

 

Print Friendly, PDF & Email

Shënimet

Shënimet
1 shih Evangelii Gaudiumn 94
2 shih Ecclesia Dei
3 Luka 12: 53
Postuar ne BALLINA, LEXIMET masive, GJYKIMET E MADHE.