Një dëshmi personale


Rembrandt van Rinj, 1631,  Apostulli Peter i Gjunjëzuar 

KUJTIMI I SHEN BRUNO 


RRETH
trembëdhjetë vjet më parë, gruaja ime dhe unë, të dy djep-katolikë, u ftuam në një kishë Baptiste nga një mik i yni që dikur ishte katolik.

Ne morëm shërbimin e mëngjesit të së Dielës. Kur mbërritëm, menjëherë u goditëm nga të gjithë çiftet e reja. Na erdhi befas si pak të rinjtë atje ishin përsëri në famullinë tonë katolike.

Hymë në shenjtëroren moderne dhe zumë vendet. Një bandë filloi të drejtojë kongregacionin në adhurim. Këngëtarët dhe muzikantët ishin rreth moshës sonë - dhe shumë të lëmuar. Muzika u vajos dhe adhurimi u ngrit. Shpejt pas kësaj, pastori dha mesazhin e tij me pasion, elokuencë dhe fuqi.

Pas shërbimit, gruaja ime dhe unë u njohëm me shumë prej çifteve që ishin atje. Fytyra të qeshura dhe të ngrohta na ftuan përsëri, jo vetëm në shërbim, por në natën e çiftit të ri dhe në një tjetër ngjarje lavdërimi dhe adhurimi javor. Ndiheshim të dashur, të mirëpritur dhe të bekuar.

Kur hipëm në makinë për t'u larguar, gjithçka që mund të mendoja ishte famullia ime music muzikë e dobët, familje të dobëta dhe pjesëmarrje edhe më e dobët nga kongregacioni. Çiftet e reja të moshës sonë? Zhdukur praktikisht në pews. Më e dhimbshme ishte ndjenja e vetmisë. Unë shpesh largohesha nga Mesha duke u ndier më ftohtë sesa kur hyra brenda.

Ndërsa u larguam, i thashë gruas time: “Duhet të kthehemi këtu. Eukaristinë mund ta marrim në një meshë ditore të hënën. ” Unë bëra vetëm gjysmë shaka. Ne shkuam në shtëpi të hutuar, të trishtuar dhe madje të zemëruar.

 

NJE THIRRJE

Atë natë ndërsa po laja dhëmbët në banjë, mezi zgjuar dhe duke notuar nga ngjarjet e ditës, papritmas dëgjova një zë të veçantë brenda zemrës time:

Qëndro dhe ki dritë për vëllezërit e tu…

Unë ndalova, vështrova dhe dëgjova. Zëri përsëriti:

Qëndro dhe ki dritë për vëllezërit e tu…

Isha i shtangur. Duke ecur poshtë disi e shurdhër, gjeta gruan time. "Zemër, unë mendoj se Zoti dëshiron që ne të qëndrojmë në Kishën Katolike." Unë i thashë asaj që ndodhi, dhe si harmoni e përsosur mbi melodinë në zemrën time, ajo pranoi.

 

Zgjimi 

Por Zoti akoma duhej të merrej me mua. Unë isha i mërzitur me sëmundjen në Kishë. Duke qenë rritur në një shtëpi ku "ungjillizimi" ishte një fjalë që ne përdorëm në të vërtetë, unë kisha një vetëdije të fortë për krizën e besimit që vlonte nën sipërfaqen e Kishës në Kanada. Për më tepër, unë po filloja të vija në dyshim besimin tim katolik… Maria, purgatori, priftëria beqare. ju e dini, e zakonshme.

Disa javë më vonë, ne udhëtuam te prindërit e mi, disa orë larg. Mami tha që ajo kishte këtë video që unë thjesht duhej ta shikoja. Unë u rrëzova vetë në dhomën e ndenjes dhe fillova të dëgjoj një pastor ish-presbiterian që i thoshte të tijit histori se si ai ishte intelektuali më anti-katolik që mund të mendonte. Ai ishte aq i ngatërruar në pretendimet e katolicizmit, saqë ai vendosi që historikisht dhe teologjikisht të provonte se ata ishin të gabuar. Meqenëse Kisha Katolike ishte i vetmi besim i krishterë që e mësoi atë kontrollin e lindjes nuk është në planin e Zotit dhe kështu është i pamoralshëm, ai do t'i provonte ata të gabuar.

Përmes studimit të zellshëm të Atit të Kishës, argumenteve teologjike dhe mësimdhënies së Kishës, Dr Scott Hahn zbuloi se Kisha Katolike ishte e drejtë. Megjithatë, kjo nuk e konvertoi atë. Kjo e bëri atë më të zemëruar.

Ndërsa Dr. Hahn u përpoq të zhbënte secilën prej doktrinave të Kishës një nga një, ai gjeti një prirje befasuese: secila prej këtyre mësimeve nuk mund të gjurmohej vetëm në shekuj në një zinxhir të pandërprerë të Traditës te Krishti dhe Apostujt, por atje ishte befasuese baza biblike për ta.

E tij dëshmi vazhdoi. Ai nuk mund ta mohonte më të vërtetën para tij: kisha katolike ishte kisha që Krishti themeloi mbi Pjetrin, shkëmbin. Kundër vullnetit të gruas së tij, Dr. Hahn përfundimisht u bë katolik, i ndjekur më vonë nga bashkëshortja e tij, Kimberly… atëherë dhjetëra mijëra të krishterë nga disa konfesione, përfshirë një rrëshqitje toke të pastorëve protestantë. Vetëm dëshmia e tij mund të ketë gjeneruar eksodin më të madh në Kishë që nga viti 1500 kur shfaqja e Zojës së Guadalupe shndërroi mbi 9 milion Meksikanë. (A kopje falas ofrohet dëshmia e Dr.Hahn këtu.)

Video mbaroi. Dridhje statike nëpër ekran. Lot, duke rrokullisur nëpër faqet e mia. “Kjo eshte shtepia ime,”Thashë me vete. Ishte sikur Shpirti të ishte zgjuar tek unë kujtim prej dy mijë vjetësh.

 

GJETJA E VURTETS 

Diçka brenda meje më nxiti të gërmoj më thellë. Për dy vitet e ardhshme, unë derdha Shkrimet e Shenjta, shkrimet e Etërve të Kishave dhe materialet e jashtëzakonshme që po shfaqeshin në një lëvizje të re "apologjetike". Doja të shihja, lexoja dhe ta dija vetë se cila ishte e vërteta.

Më kujtohet që u përkula mbi Biblën një ditë, një dhimbje koke e madhe u largua ndërsa përpiqesha të kuptoja rolin e Marisë në Kishë. “Çfarë është ajo për Marinë, Zot? Pse është kaq e shquar? ”

Pikërisht atëherë, kushëriri im i ra zilës së derës. Paul, i cili është më i ri se unë, më pyeti si po shkoja. Ndërsa i shpjegova trazirën time të brendshme, ai u ul me qetësi në divan dhe tha: "A nuk është e mrekullueshme që nuk kemi pse t'i kuptojmë të gjitha - që ne mund të besim Jezusi se Ai po i udhëheq Apostujt dhe pasardhësit e tyre në të gjithë të vërtetën, ashtu siç tha Ai. ” (John 16: 13)

Ishte një moment i fuqishëm, një ndriçim. Unë e kuptova aty që edhe pse nuk kuptoja gjithçka, Isha i sigurt në krahët e Kisha Nënë. E kuptova që nëse lihej e vërteta që çdokush ta kuptonte vetë, bazuar në "ndjenjat" e tij, "aftësinë e shquar" ose atë që ai ndjen se "Zoti i thotë", do të kishim kaos. Do të kishim ndarje. Ne do të kishim mijëra prerje me mijëra "papë", të gjithë pretendonin se ishin të pagabueshëm, duke na siguruar që ata kendin mbi te verteten. Ne do të kishim atë që kemi sot.

Jo shumë kohë më vonë, Zoti foli një fjalë tjetër në zemrën time, po aq e qartë, po aq e fuqishme:

Muzika është një portë për të ungjillizuar

Unë akordova kitarën time, bëra disa telefonata dhe filloi.  

 

 

Print Friendly, PDF & Email
Postuar ne BALLINA, PSE KATOLIKE?.

Komentet janë të mbyllura.