Benedikti dhe Rendi i Ri Botëror

 

Qysh prej kohës ekonomia botërore filloi të lëkundet si një marinar i dehur në det të hapur, ka pasur thirrje nga disa udhëheqës botërorë për një "rend të ri botëror" (shih Shkrimet në mur). Kjo ka bërë që shumë të krishterë të bëhen të dyshimtë, mbase me të drejtë, për kushtet e pjekjes për një fuqi totalitare globale, atë që disa mund ta identifikojnë edhe si "kafsha" e Zbulesës 13.

Cila është arsyeja pse disa katolikë u tmerruan kur Papa Benedikti XVI lëshoi ​​enciklikën e tij të re, Caritas në Veritate, që jo vetëm dukej se i pranonte një rendi të ri botëror, por madje edhe e inkurajonte atë. Kjo çoi në një stuhi artikujsh nga grupet fondamentaliste, duke tundur "armën e pirjes së duhanit", duke sugjeruar që Benedikti është në bashkëpunim me Antikrishtin. Po kështu, edhe disa katolikë u shfaqën të gatshëm të braktisin anijen me një papë të mundshëm "apostat" në krye.

Dhe kështu, më në fund, më janë dashur disa javë për të lexuar me kujdes Enciklikën - jo vetëm disa tituj ose citate të marra nga konteksti - në përpjekje për të kuptuar se çfarë po thuhet nga Ati i Shenjtë.

 

NJ OR URDH NEWR I RI ID IDE E ZOTIT?

Disa mund të befasohen kur të dinë se shumë prej pontifikëve, në një shkallë apo në një tjetër - nga Leo XIII, Gjoni XXIII, Pali VI, tek Gjon Pali II - njohën fenomenin në zhvillim të globalizimi në shekullin e kaluar .:

Pas gjithë këtij përparimi shkencor dhe teknik, dhe madje edhe për shkak të tij, problemi mbetet: si të ndërtojmë një rend të ri të shoqërisë bazuar në një marrëdhënie njerëzore më të ekuilibruar midis bashkësive politike në një nivel kombëtar dhe ndërkombëtar? —POPA JOHN XXIII, Mater et Magistra, Letra Enciklike, n. 212

Papa Benedikti shënon në enciklikën e tij të re ritmin mahnitës të këtij rendi të ri.

Tipari kryesor i ri ka qenë shpërthimi i ndërvarësisë në të gjithë botën, i njohur zakonisht si globalizim. Pali VI e kishte parashikuar pjesërisht, por ritmi i egër me të cilin ka evoluar nuk mund të ishte parashikuar. -Caritas në Veritate, n 33

Duke i bërë jehonë Gjonit XXIII, Papa Gjon Pali II bëri thirrje hapur për një rend të ri Kristocentrik botëror:

Vëllezër dhe motra, mos kini frikë ta mirëpritni Krishtin dhe ta pranoni fuqinë e tij… Hapni dyert e gjera për Krishtin. Për fuqinë e tij shpëtuese hapni kufijtë e shteteve, sistemet ekonomike dhe politike, fushat e gjera të kulturës, civilizimit dhe zhvillimit. —POPA JOHN PAUL II, homologia inauguruese e papnatit të tij, 22 tetor 1978; ewtn.com

Dhe ai më vonë do të theksonte dallimin midis një vëllazërie globale vs perandorisë globale. 

A nuk është koha që të gjithë të punojnë së bashku për një organizim të ri kushtetues të familjes njerëzore, me të vërtetë të aftë për të siguruar paqen dhe harmoninë midis popujve, si dhe zhvillimin integral të tyre? Por le të mos ketë keqkuptim. Kjo nuk do të thotë të shkruash kushtetutën e një super-shteti global. OPPOPE JOHN PAUL II, Mesazh për Ditën Botërore të Paqes, 2003; vatikan.va

Kështu që këtu qëndron rreziku dhe paralajmërimi themelor në të gjithë enciklikën e re të Papa Benediktit: a do t'i hapë ky rend i ri botëror dyert Krishti, apo t'i mbyllim ato? Njerëzimi është në një udhëkryq serioz:

Pali VI e kuptoi qartë se çështja shoqërore ishte bërë në të gjithë botën dhe ai kuptoi ndërlidhjen midis shtysës drejt bashkimit të njerëzimit dhe idealit të krishterë të një familjeje të vetme të popujve në solidaritet dhe vëllazëri. -Caritas në Veritates, n 13

Ne shohim këtu një dallim të qartë të bërë: atë midis një bashkimi të thjeshtë të njerëzimit dhe asaj të një "familje popujsh" të bazuar në idealin e krishterë të bamirësisë që jetonte në të vërtetë. Unifikimi i thjeshtë nuk është i mjaftueshëm:

Ndërsa shoqëria bëhet gjithnjë e më e globalizuar, ajo na bën fqinjë por nuk na bën vëllezër. —POPE BENEDIKTI XVI, Caritas në Veritates, n 19

Humanizmi laik kërkon të na bëjë fqinjë, por jo domosdoshmërisht të mirë; Krishterimi, në fakt, kërkon të na bëjë në një familje. Në fakt, a nuk mund të themi as që Jezusi e paraqiti këtë vizion për një rend të ri botëror pikërisht në Ungjijtë?

Unë lutem jo vetëm për ta, por edhe për ata që do të besojnë në mua me anë të fjalës së tyre, në mënyrë që ata të jenë të gjithë një, pasi ti, Atë, je në mua dhe unë në ty, që ata të jenë në ne, që bota mund të besojë se ti më ke dërguar. (Gjoni 17: 20-21)

Kështu, një rend i ri botëror nuk është "i keq" në vetvete ose thjesht sepse është një lëvizje globale. Siç tha Gjon Pali II,

Globalizimi, A priori, nuk është as i mirë as i keq. Do të jetë ajo që njerëzit e bëjnë atë. -Adresa në Akademinë Papnore të Shkencave Sociale, 27 Prill 2001

Dhe kështu, Papa Benedikti ka paraqitur një vizion të kthjellët dhe profetik me shpresën se do të jetë një lëvizje "e mirë", një lëvizje që i bën jehonë mendjes së Krishtit të shprehur në Ungjij dhe e sqaruar më tej në mësimet shoqërore të Kishës. Sidoqoftë, mos gabo: Papa Benedikti e sheh qartë mundësinë që ajo që tashmë ka filluar të shfaqet përballet me shumë pengesa dhe ka të gjitha mundësitë për t'u bërë shumë e keqe.

 

QENDRA E NJERIUT

Enciklika e Papa Benediktit mund të përmblidhet në fjalët e paraardhësit të tij:

Beings qeniet njerëzore individuale janë themeli, shkaku dhe fundi i çdo institucioni shoqëror. —POPA JOHN XXIII, Mater et Magistra, n.219

Këtu, pra, është vendi ku Papa Benedikti dhe pontifikët para tij mbajnë një vizion të një Rendi të Ri Botëror që shpaloset, i cili është qartë i ndryshëm nga shumica e mendimtarëve modernë: është një vizion në shërbim të lirisë njerëzore, ai i "gjithë njeriut" i cili nuk është vetëm një qenie fiziko-emocionale, por gjithashtu shpirtëror

Njeriu nuk është një atom i humbur në një univers të rastësishëm: ai është krijesa e Zotit, të cilën Zoti zgjodhi ta dhurojë me një shpirt të pavdekshëm dhe të cilin ai e ka dashur gjithmonë. Nëse njeriu do të ishte thjesht fryt i rastësisë ose domosdoshmërisë, ose nëse do të duhej të ulte aspiratat e tij në horizontin e kufizuar të botës në të cilën ai jeton, nëse i gjithë realiteti do të ishte thjesht histori dhe kulturë, dhe njeriu nuk do të kishte një natyrë të destinuar të kapërcej vetveten në një jetë të mbinatyrshme, atëherë mund të flitet për rritje, ose evolucion, por jo për zhvillim. -Caritas në Veritate, n.29

Pa këtë dimension "transhendent" të marrë në konsideratë në zhvillimin e kombeve dhe popujve, ne rrezikojmë të hedhim një "mundësi të madhe" (nr. 33), siç shprehet Benedikti, për t'u bërë një njerëzor familja globale.

… Pa udhëzimin e bamirësisë në të vërtetë, kjo forcë globale mund të shkaktojë dëme të papara dhe të krijojë ndarje të reja brenda familjes njerëzore… njerëzimi rrezikon rreziqe të reja skllavërimi dhe manipulimi .. —N.33, 26

Si mund të mos ketë një paralajmërim më të qartë kundër llojit të gabuar të rendit global?

 

KOMBET E BASHKUARA

Megjithatë, shumë janë të mërzitur, duke pretenduar se Papa Benedikti po bën thirrje për një Kombet e Bashkuara me "dhëmbë". Shqetësimi është se dihet mirë që KB ka shumë axhenda në kundërshtim me mësimet e Kishës dhe përdor në mënyrë aktive çfarëdo fuqie që ka për të çuar përpara një axhendë anti-jetë (ndërsa të tjerët mbajnë mendimin se KB mund të bëhet një instrument i " bisha ”…) Por këtu duhet një lexim më i kujdesshëm i fjalëve të Atit të Shenjtë:

Përballë rritjes së pandërprerë të ndërvarësisë globale, ekziston një nevojë e ndjerë fort, madje edhe në mes të një recesioni global, për një reformë të Organizata e Kombeve të Bashkuara, dhe gjithashtu e institucionet ekonomike dhe financat ndërkombëtare, në mënyrë që koncepti i familjes së kombeve të mund të marrë dhëmbë të vërtetë. —N.67

Së pari, Papa Benedikti po bën thirrje për një "reformë" të KB - jo një fuqizim të shtetit të saj ekzistues, pasi e kishte njohur shumë më parë se të bëhej Papa për problemet themelore që shpesh shoqëroheshin me KB:

… Përpjekjet për të ndërtuar të ardhmen janë bërë nga përpjekje që tërhiqen pak a shumë thellësisht nga burimi i traditës liberale. Nën titullin Rendi i Ri Botëror, këto përpjekje marrin një konfigurim; ato gjithnjë e më shumë lidhen me KB dhe konferencat e saj ndërkombëtare… që zbulojnë në mënyrë transparente një filozofi të njeriut të ri dhe të botës së re ArdKardinal Joseph Ratzinger (POPE BENEDIKTI XVI), Ungjilli: Përballja e Çrregullimit Botëror, nga Msgr. Michel Schooyans, 1997

Një filozofi nganjëherë thellësisht në kundërshtim me ligjin natyror dhe moral.

Së dyti, është një "koncept i familjes së kombeve" që ai parashikon të marrë dhëmbë. Kjo është, një familje e vërtetë me shumë kultura të ndryshme, që mbështesin njëra-tjetrën në një frymë solidariteti, zemërgjerësie dhe lirie të vërtetë të bazuar në bamirësi në të vërtetë dhe një drejtësi autentike që mbështet gjithmonë të mirën e përbashkët. Ai eshte nuk duke bërë thirrje për një fuqi të veçantë për të ushtruar kontroll të plotë mbi çdo aspekt të kësaj familje të kombeve, por një shpërndarje të organizuar të pushtetit ose "subsidiaritetit".

Për të mos prodhuar një fuqi të rrezikshme universale të një natyre tirane, qeverisja e globalizimit duhet të shënohet me subsidiaritet, artikuluar në disa shtresa dhe përfshin nivele të ndryshme që mund të punojnë së bashku. Globalizimi sigurisht që kërkon autoritet, për aq sa paraqet problemin e një të mirë të përbashkët globale që duhet të ndiqet. Sidoqoftë, ky autoritet duhet të organizohet në një mënyrë dytësore dhe të shtresuar, nëse nuk cenon lirinë.. -Caritas në Veritate, n.57

 

 NJE VIZION I PLOTE NJEREZORE

Enciklika e Papës mund të duket se është tepër optimiste në "kulturën tonë të vdekjes". Por është e arritshme, na kujton ai, vetëm përmes fuqisë së Zotit.

Nga ana tjetër, refuzimi ideologjik i Zotit dhe një ateizëm i indiferencës, i pavëmendshëm ndaj Krijuesit dhe në rrezik për t'u bërë po aq i pavëmendshëm ndaj vlerave njerëzore, përbëjnë disa nga pengesat kryesore të zhvillimit sot. Një humanizëm që përjashton Zotin është një humanizëm çnjerëzor. -Caritas në Veritate, n 78

Dhe kështu, Zoti ka ringjallur profetë në ditët tona, në mesin e tyre Nëna e tij, për të na paralajmëruar se shoqëria jonë është bërë vërtet "çnjerëzore". Se pa një vizion holistik të personit njerëzor që llogaritet jo vetëm për dimensionin e tij shpirtëror, por për Burimin dhe Jetën e këtij dimensioni, ne përballemi me një të ardhme të pasigurt. Siç tha Gjoni XXIII, "Njeriu i ndarë nga Zoti një njeri nuk është veçse një përbindësh, në vetvete dhe ndaj të tjerëve ..." (M. et M., n. 215).

Një përbindësh… dhe ndoshta një kafshë

 

 

LIDHUR ME LIDHJE:

 

 

 

Kjo ministri varet tërësisht nga mbështetja juaj:

 

Ju faleminderit!

 

 

Print Friendly, PDF & Email
Postuar ne BALLINA, BESIMI DHE MORALIT.

Komentet janë të mbyllura.