A mund të na tradhtojë Papa?

FJALA TANI N RE LEXIMET MASIVE
për 8 tetor 2014

Tekste liturgjike këtu

 

Lënda e këtij meditimi është aq e rëndësishme, saqë po ua dërgoj këtë lexuesve të mi të përditshëm të Tani Word dhe atyre që janë në listën postare të Ushqimit Shpirtëror për Mendim. Nëse merrni dublikata, kjo është arsyeja. Për shkak të temës së sotme, ky shkrim është pak më i gjatë se zakonisht për lexuesit e mi të përditshëm ... por unë besoj se është e nevojshme.

 

I nuk mund të fle natën e kaluar. Unë u zgjova në atë që Romakët do ta quanin "ora e katërt", atë periudhë kohe para agimit. Fillova të mendoj për të gjitha postat elektronike që po marr, thashethemet që po dëgjoj, dyshimet dhe konfuzionet që po zvarriten… si ujqërit buzë pyllit. Po, i dëgjova qartë paralajmërimet në zemrën time menjëherë pasi Papa Benedikti dha dorëheqjen, se ne do të hynim në konfuzion i madh. Dhe tani, ndjehem pak si një bari, tension në shpinë dhe në krahë, stafi im i ngritur ndërsa hijet lëvizin për këtë tufë të çmuar që Zoti më ka besuar të ushqej me "ushqim shpirtëror". Ndihem mbrojtës sot.

Ujqërit janë këtu.

Unë kapa Rruzaren time dhe u ula në dhomën e ndenjes, me lindjen e diellit akoma disa orë larg. Mendova për Sinodin mbi Jetën Familjare që po zhvillohej në Romë. Dhe fjalët më erdhën, fjalë që duket se mbajnë një peshë nga një botë tjetër:

E ardhmja e botës dhe e Kishës kalon përmes familjes. - SHENJT JO JOHN PAUL II, Konsorcio Familiaris, n 75

Pa dashur të ekzagjeroj, duket sikur ky Sinod po vepron në heshtje si një sitë, duke shoshitur zemrat dhe mendjet e laikëve dhe klerikëve njësoj, si gruri dhe byku i hedhur lart dhe në erërat e relativizmit moral. Ne mund ta mos e shohim këtë menjëherë, por ajo është aty, poshtë sipërfaqes.

Dhe shumë kanë frikë se Papa Françesku është kashtë.

Ai është një njeri që në mbretërimin e tij të shkurtër nuk ka lënë askënd rehat. Elementët progresivë në pellgë kanë pritur gjatë për zbutjet e mësimeve morale të Kishës… por Papa flet më shumë për djallin sesa për doktrinën. Lagjet konservatore kanë pritur për një hero të ri në luftërat kulturore… por Papa u thotë atyre që të jenë më pak të fiksuar me çështjet morale dhe më të zotëruar nga Jezusi. Ai ka denoncuar abortin gjatë larjes së këmbëve të një gruaje muslimane; ai ka përshëndetur ngrohtësisht ateistët dhe Protestantët ndërsa në dukje po largon kardinalët besnikë; ai ka shkruar dhe folur si një peshkatar në vend se të pontifikohet si një teolog; ai e ka thirrur Kishën në varfëri ndërsa përmbys tryezat e këmbyesve të parave.

A i kujton ndokush Jezusi veprimet e këtij Papa?

Nga njëra anë, kam dëgjuar për klerikë që, si Mateu, kanë lënë rehatinë e tyre për t'u bërë më të përshtatur ndaj varfërisë së Krishtit, siç i ka sfiduar Françesku. Një prift shiti makinën e tij sportive dhe ua dha të ardhurave të varfërve. Një tjetër vendosi të përdorë celularin e tij aktual derisa të vdiste. Peshkopi im shiti në heshtje rezidencën e tij dhe u zhvendos në një apartament.

Pastaj kam dëgjuar për katolikë të tjerë, burra dhe gra të cilët dikush do t'i quante "konservatorë", duke denoncuar Francis (njësoj si Farisenjtë) në artikuj, letra, video në YouTube, madje edhe me fakse në zyrat e famullisë duke paralajmëruar se ky Papë mund të jetë fare mirë "i rremë" profet ”i Zbulesës. Ata citojnë «zbulesën private» sikur të ishte Shkrim i Shenjtë ndërsa e injoronin Shkrimin sikur nuk zbatohet në këtë rast. Ata paralajmërojnë për ndarjen që ky Papa do të shkaktojë ndërsa vetë ata bëhen vetë burimi i ndarjes duke dëmtuar ndërgjegjen e dobët të të dobëtit dhe duke tundur besimin e të hutuarve.

Dhe pastaj ka nga ata zëra të vëllezërve tanë të ndarë që godasin me zë të lartë katedrat e tyre dhe përkulen mbi mikrofonët e tyre për të deklaruar se Kisha Katolike është një anti-kishë që e çon njerëzimin në një fe të një bote - me Papa Françeskun në krye.

Po, edhe këto janë të gjitha hijet e rrezikshme që fillojnë të lëvizin në mes të kopesë së Krishtit. Dhe më ka mbajtur zgjuar.

Ndërsa të gjitha këto mendime kaluan nëpër mendjen time si rruaza lutjeje që kalonin nëpër gishtat e mi, mendova për leximin e parë të së hënës:

Vëllezër dhe motra: Unë jam i habitur që ju po braktisni kaq shpejt atë që ju thirri me hirin e Krishtit për një ungjill tjetër (jo se ka një tjetër). Por ka disa që po ju shqetësojnë dhe dëshirojnë të shtrembërojnë Ungjillin e Krishtit. (Gal 1: 6-7)

Lexuesit e mi këtu e dinë që unë kam mbrojtur vërejtjet e Papa Françeskut në disa raste. Në fakt, shkrimi pas shkrimit ka përmbajtur citim pas citate të shumë papëve deri te Etërit e hershëm të Kishës. Pse Për arsyen e thjeshtë që Jezusi u tha Apostujve (dhe kështu, pasardhësit e tyre) "Kush më dëgjon mua më dëgjon mua." [1]krh. Luka 10: 16 Unë mendoj se është më mirë për ju të dëgjoni mendjen e Krishtit sesa mendjen e Markut (megjithëse lutem që të jenë të njëjtat).

Për shkak të kësaj, unë jam akuzuar për "papalatri" - në thelb duke e ngritur Atin e Shenjtë në një status të pagabueshëm, kështu që çdo rrokje që hap buzët e tij është pa gabim. Ky, natyrisht, do të ishte një gabim. Në fakt, leximi i parë i sotëm zbulon se, që nga fillimi, një papë mund dhe bën gabime:

… Kur pashë se ata nuk ishin në rrugën e duhur, në përputhje me të vërtetën e Ungjillit, i thashë Kefës para të gjithëve, “Nëse ti, megjithëse jude, jeton si një johebre dhe jo si një hebre, si a mund t'i detyrosh johebrenjtë të jetojnë si hebrenj? "

Problemi është se Pjetri filloi të gabonte në zbatimin baritor të Ungjillit. Ai nuk ndryshoi asnjë doktrinë, por mëshirë e gabuar. Ai duhej t’i bënte vetes të njëjtën pyetje që paraqiti Shën Pali:

A po kërkoj tani favor me qeniet njerëzore apo Zotin? (Leximi i parë i së hënës)

Unë e kam thënë më parë dhe unë do ta them përsëri: pavarësisht nga 2000 vjet njerëz mëkatarë që zënë hierarkinë deri në samitin e saj, asnjë papë nuk e ka ndonjëherë ndryshoi dogmat e besimit. Disa do ta quanin atë një mrekulli. Unë thjesht e quaj atë Fjalën e Zotit:

Unë po ju them, ju jeni Pjetri, dhe mbi këtë shkëmb unë do të ndërtoj kishën time dhe dyert e ferrit nuk do të mbizotërojnë kundër saj… Kur ai të vijë, Shpirti i së vërtetës, ai do t'ju udhëzojë drejt të gjitha të vërtetave. ((Mat 16: 18-19; Gjoni 16:13)

Ose siç thuhet në Psalmin sot:

… Besnikëria e Zotit vazhdon përgjithmonë.

Katekizmi e shpreh atë në një mënyrë që, sinqerisht, të lë pak vend për konfuzion:

Papa, Peshkopi i Romës dhe pasardhës i Pjetrit, «është i përjetshëm dhe burimi i dukshëm dhe themeli i unitetit si i peshkopëve ashtu edhe i gjithë shoqërisë së besimtarëve. ” -Katekizmi i Kishës Katolike, n 882

A mund të na tradhtojë Papa? Qka kuptoni me tradhtoj? Nëse e keni fjalën, a do t’i ndryshojë Papa mësimet e pandryshueshme të Traditës së Shenjtë, atëherë jo, ai nuk do të ndryshojë. Ai nuk mundet. Por a mundet Papa të bëjë gabime, madje edhe gjykime të dobëta në vendimet baritore? Edhe Gjon Pali II pranoi në fund të jetës së tij se nuk ishte aq i fortë sa me disidentët.

Papët kanë bërë dhe bëjnë gabime dhe kjo nuk është çudi. Pagabueshmëria është e rezervuar ish katedra ["Nga selia" e Pjetrit, domethënë shpallje të dogmës bazuar në Traditën e Shenjtë]. Asnjë papë në historinë e Kishës nuk ka bërë kurrë ish katedra Gabimet. —Rev. Joseph Iannuzzi, Teolog, në një letër personale

Pra, po, Ati i Shenjtë mund të bëjë deklarata në rrjedhën e përditshme të ndërveprimeve të tij që nuk janë gjithmonë në top, pasi pagabueshmëria është e kufizuar në autoritetin e tij mësimdhënës. Por kjo nuk e bën atë një "profet të rremë", përkundrazi, një person të gabueshëm.

… Nëse shqetësoheni nga disa deklarata që Papa Françesku ka bërë në intervistat e tij të fundit, nuk është pabesi ose mungesë e "Romanita" të mos pajtohesh me detajet e disa prej intervistave që u dhanë jashtë prangos. Natyrisht, nëse nuk pajtohemi me Atin e Shenjtë, ne e bëjmë atë me respektin dhe përulësinë më të thellë, të vetëdijshëm se mund të na duhet të korrigjohemi. Sidoqoftë, intervistat papnore nuk kërkojnë as pëlqimin e besimit që i jepet ish katedra deklaratat ose atë nënshtrim të brendshëm të mendjes dhe vullnetit që u jepet atyre deklaratave që janë pjesë e gjyqtarit të tij jo të pagabueshëm por autentik. —Pr. Tim Finigan, pedagog në Teologjinë e Sakramentit në Seminarin e Shën Gjonit, Wonersh; nga Hermeneutika e Komunitetit, "Assent and Papal Magisterium", 6 tetor 2013; http://the-hermeneutic-of-continuity.blogspot.co.uk

Personalisht, unë kam parë që homazhet dhe nxitja apostolike e Papa Françeskut janë jashtëzakonisht të pasura, profetike dhe të vajosura me Shpirtin e Shenjtë. Sepse gati të gjithë kemi humbur dashurinë e parë. Pothuajse të gjithë ne jemi përkulur në një mënyrë ose në një tjetër përpara shpirtit të botës. Ne jemi një brez që mungon shumë në shenjtorë. Ne jemi një civilizim i etur për shenjtëri, i etur për vërtetësi. Dhe ne duhet të shohim se kjo krizë besimi po na shikon prapa në pasqyrë. Ndoshta një pjesë e shqetësimit tim sot është se unë nuk jam bariu i vogël që e di se duhet të jem

Kushdo që është caktuar të jetë roje për njerëzit duhet të qëndrojë në një lartësi për tërë jetën e tij për t'i ndihmuar ata me largpamësinë e tij. Sa e vështirë është për mua ta them këtë, sepse pikërisht me këto fjalë e denoncoj veten time. Unë nuk mund të predikoj me ndonjë kompetencë, e megjithatë për aq sa kam sukses, prapëseprapë unë vetë nuk e jetoj jetën time sipas predikimit tim. Unë nuk e mohoj përgjegjësinë time; E pranoj që jam përtac dhe neglizhent, por mbase pranimi i fajit tim do të më falë nga gjykatësi im i drejtë. - Shën. Gregori i Madh, homeli, Liturgjia e Orëve, Vëll. IV, f. 1365-66

Dhe kështu, media është magjepsur nga Papa Françesku sepse ai po jeton atë thjeshtësi të jetës të thirrur nga Ungjilli që mbart një tërheqje të pashpjegueshme, madje edhe për ateistët. Por të them të drejtën, unë nuk shoh asgjë aq të re në këtë papunësh. Shën Gjon Pali II ishte i pari që theu formën papale të formalitetit, duke ngrënë me stafin, duke ecur mes turmave, duke kënduar dhe duke duartrokitur me të rinjtë, etj. Dhe atë që ai bëri nga jashtë, Benedikti XVI e bëri në brendësi përmes bukur, të pasur, ungjillore shkrime që na kanë ankoruar gjatë katër dekadave më shumë sesa shumica e njerëzve e kuptojnë. Papa Françesku tani ka marrë spontanitetin e Gjon Palit II dhe thellësinë e Benediktit XVI dhe e ka distiluar atë në gjërat thelbësore: Krishti u kryqëzua për dashurinë ndaj njerëzimit. Dhe ky riorientim përsëri në zemër të Besimit tonë Katolik ka filluar një lëkundje dhe shoshitje në Kishë që nuk do të përfundojë derisa të shfaqet një popull i pastruar.

A mund të na tradhtojë Papa - si ta çojë Kishën në krahët e Antikrishtit? Do t’i lë dy papët e gjallë të thonë fjalën e fundit. Dhe pastaj, unë do të shkoj në shtrat pasi të lutem për të gjithë ju, kopenë e dashur të Krishtit. Për këtë orë ka mbaruar.

Lutja ime është kjo, fjalët përmbyllëse të Ungjillit të sotëm:

… Mos na nënshtroni testit përfundimtar.

Me të njëjtin realizëm me të cilin ne shpallim sot mëkatet e papëve dhe disproporcionin e tyre me madhësinë e kryerjes së tyre, ne gjithashtu duhet të pranojmë se Pjetri ka qëndruar vazhdimisht si shkëmb kundër ideologjive, kundër shpërbërjes së fjalës në besueshmërinë e një kohë e caktuar, kundër nënshtrimit ndaj fuqive të kësaj bote. Kur e shohim këtë në faktet e historisë, ne nuk po festojmë njerëz por lavdërojmë Zotin, i cili nuk braktis Kishën dhe që dëshironte të tregonte se ai ishte shkëmbi përmes Pjetrit, guri i vogël pengues: "mishi dhe gjaku" bëjnë jo, por Zoti shpëton përmes atyre që janë me mish dhe me gjak. Të mohosh këtë të vërtetë nuk është një plus i besimit, as një plus i përulësisë, por do të thotë të tërhiqesh nga përulësia që e njeh Zotin ashtu siç është. Prandaj premtimi Petrine dhe mishërimi i tij historik në Romë mbeten në nivelin më të thellë një motiv gjithnjë i rinovuar për gëzim; fuqitë e ferrit nuk do të mbizotërojë kundër tij... - Ratzinger Kardinal (POPE BENEDIKTI XVI), Thirrja në Kungim, Kuptimi i Kishës Sot, Ignatius Press, fq. 73-74

… Besimi nuk diskutohet. Midis Popullit të Zotit, ky tundim ka ekzistuar gjithmonë: të zvogëlojmë besimin, madje as me "shumë"… kështu që ne duhet të marrim më mirë tundimin për t'u sjellë pak a shumë 'si gjithë të tjerët', për të mos qenë shumë i ngurtë … Është nga kjo që shpaloset një rrugë e cila përfundon në apostazi… kur fillojmë të heqim besimin, për të negociuar besimin dhe pak a shumë për ta shitur atë tek ai që bën ofertën më të mirë, ne po shkojmë në rrugën e apostazisë , pa asnjë besnikëri ndaj Zotit. —POPE FRANCIS, Mesha në Sanctae Marthae, 7 Prill 2013; L'osservatore Romano, 13 Prill 2013

 

LIDHJE ME LIDHJE 

Në profecitë e "Maria Divine Mercy":

 

 

 

 

Faleminderit për lutjet dhe mbështetjen tuaj.

DUHET T RE LEXONI!

Dëgjoni ato që të tjerët thonë për

 

TREE3bkstk3D.jpg

PEMA

by
Denise Mallett

 

Kjo intrigë letrare, aq e shkathët e pe, kap imagjinatën sa për dramën, ashtu edhe për zotërimin e fjalëve. Isshtë një histori e ndjerë, e pa treguar, me mesazhe të përjetshme për botën tonë.
- Patti Maguire Armstrong, bashkë-shkrimtar i Amazing Grace seri

Nga fjala e parë në të fundit isha i rrëmbyer, i pezulluar midis frikës dhe habisë. Si i shkruajti një person kaq i ri linja kaq të ndërlikuara komploti, personazhe kaq kompleksë, dialog kaq tërheqës? Si e kishte zotëruar një adoleshent i thjeshtë zanatin e të shkruarit, jo vetëm me aftësi, por me thellësi të ndjenjës? Si mund të trajtojë ajo tema të thella kaq të shkathëta pa më së paku predikim? Unë jam akoma me frikë. Cleshtë e qartë se dora e Zotit është në këtë dhuratë. Ashtu siç Ai ju ka dhënë çdo hir deri më tani, le të vazhdojë t'ju udhëheqë në rrugën që Ai ka zgjedhur për ju nga e gjithë përjetësia.
-Janet Klasson, autore e Blog Pelianito Journal

 Me një pasqyrë dhe qartësi në çështjet e zemrës njerëzore përtej viteve të saj, Mallett na çon në një udhëtim të rrezikshëm, duke endur karaktere të dashur tre-dimensionale në një komplot që kthehet në faqe.

- Kirsten MacDonald, katolikbridge.com

 

RENDOSENI KOPJEN TUAJ SOT!

Libri i pemës

Për një kohë të kufizuar, ne kemi kufizuar transportin në vetëm 7 dollarë për libër.
SHENIM: Transporti falas në të gjitha porositë mbi 75 $. Bleni 2, merrni 1 Falas!

Për të marrë La Tani Word,
Meditimet e Markut mbi leximet masive,
dhe meditimet e tij mbi "shenjat e kohës",
klikoni në banderolën më poshtë për të pajtohem.
Emaili juaj nuk do të ndahet me askënd.

Flamuri Tani i Fjalës

Bashkohu me Mark në Facebook dhe Twitter!
logoja e FacebookTwitterlogo

Print Friendly, PDF & Email

Shënimet

Shënimet
1 krh. Luka 10: 16
Postuar ne BALLINA dhe tagged , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , .

Komentet janë të mbyllura.