A mund të injoroni zbulimin privat?

 

Ata që kanë rënë në këtë botë, shikojnë nga lart dhe larg,
ata e refuzojnë profecinë e vëllezërve dhe motrave të tyre
 

OPPOPE FRANCIS, Evangelii Gaudium, n 97

 

ME ngjarjet e muajve të kaluar, ka pasur një stuhi të ashtuquajtur zbulesë "private" ose profetike në sferën katolike. Kjo ka çuar që disa të rikonfirmojnë nocionin se dikush nuk ka pse të besojë në zbulimet private. A eshte e vertete? Ndërsa e kam trajtuar këtë temë më parë, unë do të përgjigjem me autoritet dhe pikë në mënyrë që ju t'ua transmetoni këtë atyre që janë të hutuar për këtë çështje.  

 

Lëkura në profeci

A mund ta injoroni të ashtuquajturën zbulesë "private"? Jo. Injorimi i Zotit, nëse Ai vërtet po flet, është e pakuptimtë, për të thënë të paktën. Shën Pali ishte i qartë:

Mos i përçmoni thëniet profetike. Testoni gjithçka; ruaj atë që është e mirë. (1 Sel. 5:20)

A është e nevojshme zbulimi privat për shpëtimin? Jo - thënë në mënyrë rigoroze. E gjithë ajo që është e nevojshme është zbuluar tashmë në Zbulesën Publike (dmth. "Depozita e besimit"):

Gjatë gjithë epokave, ka pasur të ashtuquajtura zbulesa "private", disa prej të cilave janë njohur nga autoriteti i Kishës. Sidoqoftë, ato nuk i përkasin depozitimit të besimit. Nuk është roli i tyre për të përmirësuar ose përfunduar Zbulesën përfundimtare të Krishtit, por për të ndihmoni të jetoni më plotësisht nga ajo në një periudhë të caktuar të historisë. Udhëhequr nga Magjisteri i Kishës, sensus fidelium di të dallojë dhe mirëpresë në këto zbulime çdo gjë që përbën një thirrje autentike të Krishtit ose shenjtorëve të tij në Kishë. -Katekizmi i Kishës Katolike, n 67

A nuk do të thotë kjo se unë thjesht mund të "kaloj" gjithë këtë shfaqje, gjëra mistike të shikuesit? Jo. Askush nuk mund të lëvizë thjesht si zbulesë private në një prag dritareje. Nga vetë papët:

Ne ju nxisim të dëgjoni me thjeshtësi të zemrës dhe sinqeritetin e mendjes paralajmërimet shpëtuese të Nënës së Zotit P Papa Papa Romakë… Nëse vendosen rojet dhe interpretuesit e Zbulesës hyjnore, të përfshira në Shkrimet e Shenjta dhe Traditën, ata gjithashtu e marrin atë si detyra e tyre për të rekomanduar në vëmendjen e besimtarëve - kur, pas ekzaminimit me përgjegjësi, ata e gjykojnë atë për të mirën e përgjithshme - dritat e mbinatyrshme që i është pëlqyer Zotit t'i shpërndajë lirisht për disa shpirtra të privilegjuar, jo për të propozuar doktrina të reja, por na udhëzo në sjelljen tonë. —POPA ST. JOHN XXIII, Radio Mesazh Papal, 18 Shkurt 1959; L'Osservatore Romano

Për marrësin individual të zbulesës hyjnore, Papa Benedikti XIV tha:

A janë ata të cilëve u është bërë një shpallje, dhe kush janë të sigurt se vjen nga Zoti, duhet të japin një pëlqim të fortë në të? Përgjigja është në pohim ... -Virtytet Heroike, Vëllimi III, f.390

Ndërsa për ne të tjerët, ai vazhdon duke thënë:

Ai të cilit i është propozuar dhe shpallur ajo shpallje private, duhet të besojë dhe t'i bindet urdhrit ose porosisë së Zotit, nëse i propozohet atij me prova të mjaftueshme ... sepse Zoti i flet, të paktën me anë të një tjetri, dhe për këtë arsye kërkon prej tij te besosh; prandaj është, që ai është i detyruar të besojë Zotin, i Cili kërkon që ai ta bëjë këtë. - Po aty. f. 394

Lidhur me atë që është e pasigurt, megjithatë, ai shton:

Dikush mund të refuzojë pëlqimin për "zbulesë private" pa dëmtime të drejtpërdrejta të Besimit Katolik, për sa kohë që ai e bën këtë, "modestisht, jo pa arsye dhe pa përbuzje". - Po aty. f. 397; Zbulesa Private: Të kuptuarit me Kishën, Dr. Mark Miravalle, fq. 38

 

NË FUND TË FUNDIT

Mund diçka Zoti thotë të jesh i parëndësishëm? Sipas fjalëve të Teologut Hans Urs von Balthasar:

Dikush, pra, thjesht mund të pyesë pse Zoti siguron [zbulesa] vazhdimisht [në radhë të parë nëse] vështirë se duhet të merren vesh nga Kisha. -Mistica OggetTiva, n 35

"Profecia", tha Kardinali Ratzinger pak para se të bëhej papë, "nuk do të thotë të parashikosh të ardhmen, por të shpjegosh vullnetin e Zotit për të tashmen, dhe për këtë arsye të tregosh rrugën e duhur për të marrë për të ardhmen."[1]"Mesazhi i Fatimes", Komenti Teologjik, www.vatican.va Dhe akoma,

Profeti është dikush që thotë të vërtetën mbi forcën e kontaktit të tij me Zotin - e vërteta për sot, e cila gjithashtu, natyrshëm, hedh dritë mbi të ardhmen. - Kardinali Joseph Ratzinger (Papa BENEDIKT XVI), Profecia e krishterë, Tradita Post-Biblike, Niels Christian Hvidt, Parathënie, f. vii

Me fjalë të tjera, duhet të interesojë të gjithë se çfarë rruge duhet të ndjekim ne si Kisha dhe individë - veçanërisht në këtë orë të errët në botë në të cilën Jezusi (në një zbulesë të aprovuar) tha: ne po jetojmë në një "Koha e mëshirës". [2]Mëshira Hyjnore në Shpirtin Tim, Ditari, Jezusi tek Shën Faustina, n. 1160

Nëse Zbulesa Publike është si një makinë, profecia është fenerët. Ngasja në errësirë ​​nuk rekomandohet. 

Në çdo epokë Kisha ka marrë karizmin e profecisë, e cila duhet të shqyrtohet, por jo të përçmohet. - Ratzinger Kardinal (BENEDICT XVI), Mesazhi i Fatimes, Komenti Teologjik, www.vatican.va

 

Botuar për herë të parë më 17 Prill 2019. 

 

LEXIM LIDHUR ME REVELIMIN PRIVAT

Pse bota mbetet në dhimbje

Çfarë ndodhi kur ne bëri degjo profecine: Kur Ata Dëgjuan

Profecia Kuptohet si duhet

Ndizni Fenerët

Kur Gurët Bërtasin

Profecia Kuptohet si duhet

Ndezja e fenerëve

Mbi Zbulesën Private

Të shikuesve dhe vizionarëve

Gurëzimi i Profetëve

Perspektiva profetike - Pjesa I Pjesa II

Në Medjugorje

Medjugorje… Çfarë Ju Mund Të Njohni

Medjugorje, dhe armët e duhanit

 

 

Mbështetja dhe lutjet tuaja financiare janë arsyeja
ju po e lexoni këtë sot.
 Ju bekoj dhe faleminderit. 

Për të udhëtuar me Mark in La Tani Word,
klikoni në banderolën më poshtë për të pajtohem.
Emaili juaj nuk do të ndahet me askënd.

 
Shkrimet e mia po përkthehen francez! (Merci Philippe B.!)
Hidh lire mes écrits en français, kliko sur le drapeau:

 
 
Print Friendly, PDF & Email

Shënimet

Shënimet
1 "Mesazhi i Fatimes", Komenti Teologjik, www.vatican.va
2 Mëshira Hyjnore në Shpirtin Tim, Ditari, Jezusi tek Shën Faustina, n. 1160
Postuar ne BALLINA, BESIMI DHE MORALIT.