DERISA duke medituar në "shkollën e Marisë", fjala "varfëri" u thye në pesë rrezeve. E para

VARF OFRIA E SHTETIT
Misteri i parë i gëzueshëm
"Lajmërimi" (Unkown)

 

IN misteri i parë i gëzueshëm, bota e Marisë, ëndrrat dhe planet e saj me Jozefin, u ndryshuan papritur. Zoti kishte një plan tjetër. Ajo ishte e tronditur dhe e frikësuar, dhe ndjehej pa dyshim e paaftë për një detyrë kaq të madhe. Por përgjigjja e saj ka jehonë për 2000 vjet:

Më bëftë sipas fjalës sate.

Secili prej nesh ka lindur me një plan specifik për jetën e tij, dhe i është dhënë dhurata specifike për ta bërë atë. E megjithatë, sa shpesh e gjejmë veten duke i pasur zili talentet e fqinjëve tanë? "Ajo këndon më mirë se unë; ai është më i zgjuar; ajo duket më mirë; ai është më elokuent ..." dhe kështu me radhë.

Varfëria e parë që duhet të përqafojmë në imitim të varfërisë së Krishtit është pranimi i vetvetes dhe planet e Zotit. Themeli i kësaj pranimi është besimi - besimi që Zoti më krijoi për një qëllim, i cili, para së gjithash, është të jem i dashur prej Tij.

Po ashtu është duke pranuar që unë jam i varfër në virtyte dhe shenjtëri, mëkatar në realitet, plotësisht i mbështetur në pasuritë e mëshirës së Zotit. Për veten time, unë jam i paaftë dhe kështu lutu, "Zot, ki mëshirë për mua një mëkatar".

Kjo varfëri ka një fytyrë: quhet përulësi.

Blessed are the poor in spirit. (Mateu 5: 3)

VARFRIA E VETS
Vizita
Mural në Konceptimin Abbey, Misuri

 

IN misteri i dytë i gëzueshëm, Mary niset për të ndihmuar kushërirën e saj Elizabetën e cila gjithashtu pret fëmijë. Shkrimet thonë se Maria qëndroi atje "tre muaj".

Tremujori i parë është zakonisht më i lodhshmi për gratë. Zhvillimi i shpejtë i foshnjës, ndryshimet në hormonet, të gjitha emocionet… e megjithatë, ishte gjatë kësaj kohe që Mary varfëroi nevojat e saj për të ndihmuar kushëririn e saj.

I krishteri autentik është ai që zbrazet në shërbim të tjetrit.

    Zoti është i pari.

    Fqinji im është i dyti.

    Unë jam i treti.

Kjo është forma më e fuqishme e varfërisë. Faceshtë fytyra është ajo e dashuri.

...he emptied himself, taking the form of a slave... becoming obedient to death, even death on a cross.  (Phil 2: 7)

Mjerimi i thjeshtësisë
lindja e Krishtit

GERTGEN tot Sint Jans, 1490

 

WE mendoni në Misterin e Tretë të Gëzueshëm se Jezusi nuk lindi as në një spital të sterilizuar dhe as në një pallat. Mbreti ynë u vu në një grazhd "sepse nuk kishte vend për ta në konak."

Dhe Jozefi dhe Maria nuk këmbëngulën për ngushëllim. Ata nuk kërkuan më të mirët, megjithëse me të drejtë mund ta kishin kërkuar atë. Ata ishin të kënaqur me thjeshtësinë.

Jeta e të krishterit autentik duhet të jetë thjesht. Dikush mund të jetë i pasur, por prapë të jetojë një mënyrë jetese e thjeshtë. Do të thotë të jetosh me ato që i duhen, në vend se të dëshiron (brenda arsyes). Dollapët tanë janë zakonisht termometri i parë i thjeshtësisë.

As thjeshtësia nuk do të thotë të duhet të jetosh në skllavëri. Unë jam i sigurt që Jozefi pastroi grazhdin, që Maria e rreshtoi me një leckë të pastër dhe se lagjet e tyre të vogla ishin rregulluar sa më shumë që të ishte e mundur për ardhjen e Krishtit. Po ashtu, zemrat tona duhet të përgatiten për ardhjen e Shpëtimtarit. Varfëria e thjeshtësisë i bën vend Atij.

Ajo gjithashtu ka një fytyrë: Kënaqësi.

I have learned the secret of being well fed and of going hungry, of living in abundance and being in need. I have the strength for everything through him who empowers me. (Fil 4: 12-13)

Mjerimi i sakrificës

Prezantim

"Misteri i katërt i gëzueshëm" nga Michael D. O'Brien

 

SIPAS PASURIS sipas ligjit levitik, një grua që ka lindur një fëmijë duhet të sjellë në tempull:

një qengj njëvjeçar për një holokaust dhe një pëllumb ose një turtull për një flijim për mëkatin… Nëse, megjithatë, ajo nuk ka mundësi të blejë një qengj, ajo mund të marrë dy turtuj… " (Lev 12: 6, 8)

Në Misterin e Katërt të Gëzueshëm, Maria dhe Jozefi ofrojnë një palë zogjsh. Në varfërinë e tyre, ishte gjithçka që mund të përballonin.

I krishteri autentik thirret gjithashtu për të dhënë, jo vetëm të kohës, por edhe të burimeve - para, ushqim, pasuri - "derisa të dhemb”, Do të thoshte e bekuara Nënë Tereza.

Si udhëzim, izraelitët do të jepnin një e dhjeta ose dhjetë përqind e "fryteve të para" të të ardhurave të tyre në "shtëpinë e Zotit". Në Dhiatën e Re, Pali nuk gënjen fjalë për mbështetjen e Kishës dhe atyre që shërbejnë Ungjillin. Dhe Krishti u jep përparësi të varfërve.

Unë kurrë nuk kam takuar dikë që të praktikojë të dhjetën e dhjetë përqind të të ardhurave të tyre që të mos ketë asgjë. Ndonjëherë "hambaret" e tyre tejmbushen aq më shumë që japin.

Dhurime dhe dhurata do të të jepen, një masë e mirë, e paketuar së bashku, e shkundur dhe e tejmbushur, do të derdhet në prehrin tënd " (Lk 6:38)

Varfëria e sakrificës është ajo në të cilën ne e shohim tepricën tonë, më pak si para loje dhe më shumë si vaktin tjetër të "vëllait tim". Disa thirren të shesin gjithçka dhe t'ua japin të varfërve (Mateu 19:21). por të gjithë ne janë thirrur të "heqin dorë nga të gjitha pasuritë tona" - dashuria jonë për para dhe dashuria për gjërat që ajo mund të blejë - dhe të japin, madje, nga ato që nuk kemi.

Tashmë, ne mund të ndiejmë mungesën e besimit tonë në providencën e Zotit.

Së fundmi, varfëria e sakrificës është një qëndrim shpirtëror në të cilin jam gjithmonë i gatshëm të jap nga vetja. Unë u them fëmijëve të mi: "Mbani para në portofolin tuaj, vetëm në rast se takoni Jezusin, i maskuar në të varfër. Keni para, jo aq sa të shpenzoni, sesa të jepni".

Kjo lloj varfërie ka një fytyrë: është bujari.

Bring the whole tithe into the storehouse, that there may be food in my house, and try me in this, says the Lord: Shall I not open for you the floodgates of heaven, to pour down blessing upon you without measure?  (Mal 3:10)

...this poor widow put in more than all the other contributors to the treasury. For they have all contributed from their surplus wealth, but she, from her poverty, has contributed all she had, her whole livelihood. (12 Mars: 43-44)

Mjerimi i dorëzimit

Misteri i pestë i gëzueshëm

Misteri i pestë i gëzueshëm (i panjohur)

 

EDHE të kesh Birin e Zotit si fëmijë nuk është garanci se gjithçka do të jetë mirë. Në Misterin e Pestë të Gëzimit, Maria dhe Jozefi zbulojnë se Jezui po mungon në karvanin e tyre. Pasi kërkuan, e gjetën në tempullin përsëri në Jeruzalem. Shkrimet thonë se ata ishin "të habitur" dhe se "ata nuk e kuptuan atë që ai u tha atyre".

Varfëria e pestë, e cila mund të jetë më e vështira, është ajo e dorëzohem: duke pranuar që ne jemi të pafuqishëm për të shmangur shumë nga vështirësitë, telashet dhe kthimet që paraqet çdo ditë. Ata vijnë - dhe ne habitemi - veçanërisht kur ato janë të papritura dhe duken të pamerituara. Kjo është pikërisht ajo ku ne përjetojmë varfërinë tonë paaftësia jonë për të kuptuar vullnetin misterioz të Zotit.

Por të përqafosh vullnetin e Zotit me bindje të zemrës, duke ofruar si anëtarë të priftërisë mbretërore vuajtjet tona ndaj Zotit që të shndërrohen në hir, është e njëjta doktrinë me të cilën Jezusi pranoi Kryqin, duke thënë: "Të mos bëhet vullneti im, por yti". Sa i varfër u bë Krishti! Sa të pasur jemi për shkak të saj! Dhe sa i pasur do të bëhet shpirti i tjetrit kur ari i vuajtjeve tona ofrohet për ta nga varfëria e dorëzimit.

Vullneti i Zotit është ushqimi ynë, edhe nëse ndonjëherë ka shije të hidhur. Kryqi ishte vërtet i hidhur, por nuk kishte ringjallje pa të.

Varfëria e dorëzimit ka një fytyrë: durim.

I know your tribulation and poverty, but you are rich... Do not be afraid of anything you are going to suffer... remain faithful until death, I will give you the crown of life. (Zbulesa 2: 9-10)

KETO pesë rrezet e dritës, që burojnë nga zemra e një të krishteri,
mund të shpojë errësirën e mosbesimit në një botë të etur për të besuar:
 

Shën Françesku i Asizit
Shën Françesku i Asizit, nga Michael D. O'Brien

 

VARF OFRIA E SHTETIT

VARFRIA E VETS

Mjerimi i thjeshtësisë

Mjerimi i sakrificës

Mjerimi i dorëzimit

 

Shenjtëria, një mesazh që bind pa nevojë për fjalë, është pasqyrimi i gjallë i fytyrës së Krishtit.  - JOHN PAUL II, Novo Millennio Ineunte

Gëzim në Ligjin e Zotit

FJALA TANI N RE LEXIMET MASIVE
për të premten, 1 korrik 2016
Zgjedhin Përkujtimore e Shën Junípero Serra

Tekste liturgjike këtu

buka1

 

SHUMË është thënë në këtë vit jubilar të mëshirës për dashurinë dhe mëshirën e Zotit ndaj të gjithë mëkatarëve. Dikush mund të thotë se Papa Françesku me të vërtetë ka shtyrë kufijtë e "mirëpritjes" së mëkatarëve në gjirin e Kishës. [1]shih Vija e hollë midis mëshirës dhe herezisë-Pjesa I-III Siç thotë Jezusi në Ungjillin e sotëm:

Ata që janë mirë nuk kanë nevojë për mjek, por të sëmurët kanë nevojë. Shko dhe mëso kuptimin e fjalëve, Dëshiroj mëshirë, jo sakrificë. Unë nuk erdha për të thirrur të drejtët, por mëkatarët.

Vazhdo te lexosh