Karizmatik? Pjesa I

 

Nga një lexues:

Ju përmendni Rinovimin Karizmatik (në shkrimet tuaja) Apokalipsi i Krishtlindjes) në një dritë pozitive. Nuk e kuptoj Unë largohem nga rruga për të marrë pjesë në një kishë shumë tradicionale - ku njerëzit vishen siç duhet, qëndrojnë të qetë përpara Tabernakullit, ku ne jemi katekizuar sipas Traditës nga foltorja, etj.

Unë qëndroj shumë larg kishave karizmatike. Unë thjesht nuk e shoh atë si katolicizëm. Shpesh ka një ekran filmi në altar me pjesë të meshës të renditura në të ("Liturgji", etj.). Gratë janë në altar. Të gjithë janë të veshur shumë rastësisht (xhinse, atlete, pantallona të shkurtra, etj.) Të gjithë ngrenë duart, bërtasin, duartrokasin - pa qetësi. Nuk ka gjunjëzim apo gjeste të tjera nderuese. Më duket se shumë nga këto u mësuan nga emërtimi Pentecostal. Askush nuk mendon se "detajet" e Traditës kanë rëndësi. Nuk ndiej paqe atje. Çfarë ndodhi me Traditën? Të heshtësh (si p.sh. pa duartrokitje!) Për respekt të Tabernakullit ??? Për veshje modeste?

Dhe unë kurrë nuk kam parë dikë që të kishte një dhuratë REAL të gjuhëve. Ata ju thonë të thoni budallallëqe me ta…! E provova vite më parë, dhe nuk po thosha ASGJ! A nuk mundet që ai lloj gjëje të heqë ndonjë shpirt? Duket sikur duhet të quhet "charismania". "Gjuhët" në të cilat njerëzit flasin janë thjesht shqetësuese! Pas Rrëshajave, njerëzit e kuptuan predikimin. Thjesht duket sikur çdo frymë mund të depërtojë në këto gjëra. Pse dikush do të donte të vendoseshin duart që nuk janë shenjtëruar ??? Ndonjëherë unë jam i vetëdijshëm për mëkate të caktuara serioze në të cilat njerëzit janë, dhe megjithatë ata janë në altar me xhinse duke vënë duart mbi të tjerët. A nuk po kalojnë ato shpirtra? Nuk e kuptoj!

Më shumë preferoj të marr pjesë në një meshë të Tridentinës ku Jezusi është në qendër të gjithçkaje. Asnjë argëtim - vetëm adhurim.

 

I dashur lexues,

Ju ngrini disa pika të rëndësishme që ia vlen të diskutohen. A është Rinovimi Karizmatik nga Zoti? A është një shpikje protestante, apo edhe një djallëzore? A janë këto "dhurata të Shpirtit" apo "hire" të paudhët?

Çështja e Ripërtëritjes Karizmatike është kaq e rëndësishme, aq thelbësore në fakt për atë që Zoti po bën sot - në fakt, thelbësore për koha e mbarimit- se unë do t'i përgjigjem pyetjeve tuaja në një seri me shumë pjesë.

Para se t'i përgjigjem pyetjeve tuaja specifike në lidhje me mosrespektimin dhe karizmat, të tilla si gjuhët, dua së pari të përgjigjem në pyetjen: a është Rinovimi edhe nga Zoti dhe a është "katolik"? 

 

BURIMI I SHPIRTS

Megjithëse Apostujt kishin kaluar tre vjet duke mësuar në këmbët e Krishtit; edhe pse ata kishin qenë dëshmitarë të Ringjalljes së tij; edhe pse ata tashmë kishin shkuar në misione; edhe pse Jezusi tashmë i kishte urdhëruar ata që të "shkojnë në të gjithë botën dhe të shpallin ungjillin", duke bërë shenja dhe mrekulli, [1]krh. Marku 16: 15-18 ato ende nuk ishin të pajisura pushtet për të kryer atë mision:

… Unë po dërgoj premtimin e Atit tim mbi ju; por qëndro në qytet derisa të vishesh me fuqi nga lart. (Luka 24:49)

Kur erdhi Rrëshaja, gjithçka ndryshoi. [2]shih Dita e Ndryshimit! Papritmas, këta burra të ndrojtur hynë në rrugë, duke predikuar, shëruar, profetizuar dhe duke folur në gjuhë - dhe mijëra u shtuan numrit të tyre. [3]krh. Veprat 2: 47 Kisha lindi atë ditë në një nga ngjarjet më të veçanta në historinë e shpëtimit.

Por prisni një minutë, çfarë është kjo që lexojmë?

Ndërsa luteshin, vendi ku ishin mbledhur u trondit dhe të gjithë u mbushën me Shpirtin e Shenjtë dhe vazhduan të flasin fjalën e Zotit me guxim. (Veprat 4:30)

Kurdoherë që jam duke folur në kisha për këtë temë, i pyes se çfarë i referohet kësaj ngjarjeje të Shkrimit të lartpërmendur. Në mënyrë të pashmangshme, shumica e njerëzve thonë "Rrëshaja". Por nuk është kështu. Rrëshaja ishte përsëri në Kapitullin 2. E shihni, Rrëshaja, ardhja e Frymës së Shenjtë në fuqi, nuk është një ngjarje e njëhershme. Zoti, i cili është i pafund, mund të vazhdojë pafundësisht të na mbushë dhe rimbushë. Kështu, Pagëzimi dhe Konfirmimi, ndërsa na vulosin me Shpirtin e Shenjtë, nuk e kufizojnë Frymën e Shenjtë të derdhet në jetën tonë pa pushim. Shpirti na vjen si i yni avokat, ndihmësi ynë, siç tha Jezusi. [4]Gjn 14:16 Shpirti na ndihmon në dobësinë tonë, tha Shën Pali. [5]Rom 8: 26 Kështu, Shpirti mund të derdhet herë pas here në jetën tonë, sidomos kur Personi i Tretë i Trinisë së Shenjtë është thirret mirëpritur.

… Duhet të lutemi dhe të thirremi Shpirtin e Shenjtë, sepse secili prej nesh ka shumë nevojë për mbrojtjen e Tij dhe ndihmën e Tij. Sa më shumë që një njeri është i mangët në mençuri, i dobët në forcë, i përplasur me telashe, i prirur për mëkat, kështu që ai duhet të fluturojë më shumë tek Ai që është burimi i pandërprerë i dritës, forcës, ngushëllimit dhe shenjtërisë. —POPA LEO XIII, Divinum Illud Munus, Enciklikë mbi Shpirtin e Shenjtë, n. 11

 

"Ejani Shpirtin e Shenjtë!"

Papa Leo XIII vazhdoi të bënte një thirrje të tillë kur, në fund të shekullit të 19-të, ai dekretoi dhe 'urdhëroi' që e gjithë Kisha Katolike të lutej atë vit -dhe çdo vit pasues pas kësaj—Një Novena për Shpirtin e Shenjtë. Dhe nuk është çudi, sepse vetë bota po bëhej 'e mangët në mençuri, e dobët në forcë, e mbartur nga telashet dhe [e] prirur për mëkat':

… Ai që i reziston së vërtetës me anë të ligësisë dhe largohet prej saj, mëkaton më rëndë kundër Frymës së Shenjtë. Në ditët tona, ky mëkat është bërë aq i shpeshtë saqë duket se kanë ardhur ato kohëra të errëta të cilat ishin parathënë nga Shën Pali, në të cilën njerëzit, të verbuar nga gjykimi i drejtë i Zotit, duhet të merrnin gënjeshtrën për të vërtetën dhe duhet të besonin te të kësaj bote ", i cili është gënjeshtar dhe babai i saj, si mësues i së vërtetës:" Zot do t'u dërgojë atyre veprimin e gabimit, për të besuar gënjeshtrën (2 Thes. Ii., 10). Në kohët e fundit disa do të largohen nga besimi, duke u kushtuar vëmendje frymëve të gabimit dhe doktrinave të djajve " (1 Tim. Iv., 1). —POPA LEO XIII, Divinum Illud Munus, n 10

Kështu, Papa Leo iu kthye Shpirtit të Shenjtë, "dhuruesit të jetës", për t'iu kundërvënë një "kulture vdekjeje" që po nxitej në horizont. Ai u frymëzua për ta bërë këtë përmes letrave konfidenciale që i ishin dërguar nga e Bekuara Elena Guerra (1835-1914), themeluese e Motrave Oblate të Shpirtit të Shenjtë. [6]Papa Gjoni XXIII e quajti Elena Elena “apostulli i përkushtimit ndaj Frymës së Shenjtë” kur ai e beatifikoi atë. Pastaj, më 1 janar 1901, Papa Leo këndoi këngën Veni Krijuesi Spiritus pranë dritares së Shpirtit të Shenjtë në Bazilikën e Shën Pjetrit në Romë. [7]http://www.arlingtonrenewal.org/history Po atë ditë, Fryma e Shenjtë ra… por jo mbi botën katolike! Përkundrazi, ishte tek një grup Protestantësh në Topeka, Kansas në Kolegjin Bethel dhe Shkollën Biblike ku ishin lutur për të marrë Shpirtin e Shenjtë ashtu si Kisha e hershme, në Kapitullin e Veprave 2. Kjo derdhje lindi "përtëritjen karizmatike" në kohën moderne dhe filizin e lëvizjes Pentecostal.

Por prisni një minutë ... a do të ishte kjo nga Zoti? A do ta derdhte Zoti Shpirtin e Tij jashtë të kishës katolike?

Kujto lutjen e Jezusit:

Unë lutem jo vetëm për [Apostujt], por edhe për ata që do të besojnë në mua me anë të fjalës së tyre, në mënyrë që të gjithë të jenë një, pasi ti, Ati, je në mua dhe unë në ty, që edhe ata të jenë në ne, që bota të besojë se ti më ke dërguar. (Gjoni 17: 20-21)

Jezusi paralajmëron dhe profetizon në këtë fragment se do të ketë besimtarë përmes shpalljes së Ungjillit, por edhe përçarje - prandaj lutja e Tij që "të gjithë të jenë një". Ndërsa ka besimtarë që nuk janë në unitet të plotë me Kishën Katolike, besimi i tyre te Jezu Krishti si Biri i Zotit, i vulosur në pagëzim, i bën ata vëllezër e motra, megjithëse vëllezër të ndarë. 

Atëherë Xhoni u përgjigj: "Mjeshtër, ne pamë dikë që dëbonte demonë në emrin tënd dhe u përpoqëm ta parandalonim sepse ai nuk ndjek në shoqërinë tonë." Jezusi i tha: “Mos e pengo, sepse kushdo që nuk është kundër teje, është për ty.” (Luka 9: 49-50)

E megjithatë, fjalët e Jezuit janë të qarta që bota mund të besojë në Të kur ne mund të "jemi të gjithë një".

 

Ekumenizmi OW drejt unitetit

Mund të kujtoj disa vjet më parë duke qëndruar në lëndinën e një parku në një qytet në Kanada së bashku me mijëra të krishterë të tjerë. Ne ishim mbledhur për një "Marsh për Jezusin" thjesht për ta shpallur Atë si Mbret dhe Zot të jetës sonë. Unë kurrë nuk do të harroj të këndoj dhe të lëvdoj Zotin në një zë me jo-katolikët që qëndrojnë pranë meje. Atë ditë, fjalët e Shën Pjetrit u dukën të gjalla: "dashuria mbulon një mori mëkatesh". [8]1 Manar 4: 8 Dashuria jonë për Jezusin dhe dashuria për njëri-tjetrin atë ditë, mbuluan, të paktën për disa çaste, ndarjet e tmerrshme që i mbajnë të krishterët nga një dëshmi e zakonshme dhe e besueshme.

Dhe askush nuk mund të thotë, "Jezusi është Zot", përveçse nga Fryma e Shenjtë. (1 Kor 12: 3)

Ekumenizmi i rremë [9]"Ekumenizmi" është kryesorja ose qëllimi i promovimit të unitetit të krishterë ndodh kur të krishterët lajnë teologjik dhe ndryshimet doktrinore, shpesh duke thënë: "Ajo që është më e rëndësishmja është që ne të besojmë në Jezu Krishtin si Shpëtimtarin tonë". Problemi, megjithatë, është se Vetë Jezusi tha, “Unë jam e Vërteta, "Dhe kështu, ato të vërteta të Besimit që na çojnë drejt lirisë nuk janë të parëndësishme. Për më tepër, gabimet ose gënjeshtrat e paraqitura si të vërteta mund t'i çojnë shpirtrat në mëkat serioz, duke vënë kështu në rrezik shpëtimin e tyre.

Sidoqoftë, nuk mund të akuzohet për mëkatin e ndarjes ata që aktualisht kanë lindur në këto bashkësi [që rezultojnë nga një ndarje e tillë] dhe në to rriten në besimin e Krishtit dhe Kisha Katolike i pranon ato me respekt dhe dashuri si vëllezër Të gjithë ata që janë justifikuar me anë të besimit në Pagëzim janë përfshirë në Krishtin; prandaj ata kanë të drejtë të quhen të krishterë dhe me arsye të mira pranohen si vëllezër në Zotin nga fëmijët e Kishës Katolike. -Katekizmi i Kishës Katolike, n 818

Ekumenizmi i vërtetë është kur të krishterët qëndrojnë mbi atë që kanë e zakonshme, megjithatë, pranojnë atë që na ndan, dhe dialogu drejt unitetit të plotë dhe të vërtetë. Si katolikë, kjo do të thotë të mbash fort "depozitimin e besimit" që na është besuar nga Jezusi, por gjithashtu të qëndrosh i hapur për mënyrën se si Fryma lëviz dhe merr frymë në mënyrë që ta bëjë Ungjillin gjithnjë të ri dhe të arritshëm. Ose siç e tha Gjon Pali II,

… Një ungjillëzim i ri - i ri në nxehtësinë, metodat dhe shprehjen. -Ecclesia në Amerikë, Nxitja Apostolike, n. 6

Në këtë drejtim, ne shpesh mund ta dëgjojmë dhe përjetojmë këtë "këngë të re" [10]krh. Ps 96: 1 të Shpirtit jashtë Kishës Katolike.

"Për më tepër, shumë elementë të shenjtërimit dhe të së vërtetës" gjenden jashtë kufijve të dukshëm të Kishës Katolike: "Fjala e shkruar e Zotit; jeta e hirit; besimi, shpresa dhe bamirësia, me dhuratat e tjera të brendshme të Shpirtit të Shenjtë, si dhe elemente të dukshëm. " Shpirti i Krishtit i përdor këto Kisha dhe bashkësi kishtare si mjet shpëtimi, fuqia e të cilave buron nga plotësia e hirit dhe së vërtetës që Krishti i ka besuar Kishës Katolike. Të gjitha këto bekime vijnë nga Krishti dhe çojnë tek ai, dhe në vetvete janë thirrje për «unitet katolik." -Katekizmi i Kishës Katolike, n 818

Shpirti i Krishtit përdor këto Kisha… dhe në vetvete janë thirrje për unitet katolik. Këtu qëndron çelësi për të kuptuar pse filloi derdhja e Shpirtit të Shenjtë mbi ato bashkësi të krishtere të ndara nga Kisha Katolike: në mënyrë që t'i përgatisë ata për "unitetin katolik". Në të vërtetë, katër vjet para se kënga e Papa Leos të sjellë një breshëri të madhe karizëm ose "hir" [11]karizma; nga greqishtja: "favor, hir", ai shkroi në enciklikën e Tij për Shpirtin e Shenjtë se tërë papnor, nga Pjetri deri më sot, i është kushtuar rivendosjes së paqes në botë (një epokë e paqes) dhe unitetit të krishterë:

Ne kemi provuar dhe realizuar me ngulm gjatë një Papati të gjatë drejt dy qëllimeve kryesore: në radhë të parë, drejt rivendosjes, si te sundimtarët ashtu edhe te popujt, të parimeve të jetës së krishterë në shoqërinë civile dhe të brendshme, pasi nuk ka jetë të vërtetë për njerëzit përveç nga Krishti; dhe, së dyti, për të promovuar bashkimin e atyre që janë larguar nga Kisha Katolike ose me herezi ose me përçarje, pasi që pa dyshim është vullneti i Krishtit që të gjithë të bashkohen në një tufë nën një Bari të vetëm. -Divinum Illud Munus, n 10

Kështu, ajo që filloi në 1901 ishte masterplani i Zotit për t'u përgatitur për unitetin e krishterë përmes fuqisë së Shpirtit të Shenjtë. Tashmë sot, ne kemi parë një migrim masiv të të krishterëve ungjillorë në katolicizëm - kjo, pavarësisht skandaleve që trondisin Kishën. Në të vërtetë, e vërteta i tërheq shpirtrat drejt së Vërtetës. Unë do ta trajtoj këtë më shumë në dy pjesët e fundit.

 

RINGJEDHJA KARIZMATIKE KATOLIKE LINDI

Mirë bëri synojnë të derdhin Shpirtin e Tij të Shenjtë në një mënyrë të veçantë mbi Kishën Katolike, të gjitha në kohën e Tij, sipas një plani shumë më të madh që po shpaloset në këto herë të fundit. Edhe një herë, ishte një papë ai që thirri ardhjen e Shpirtit të Shenjtë. Në përgatitje të Vatikanit II, Papa i Bekuar Gjoni XXIII shkroi lutjen:

Rinovoni mrekullitë tuaja në këtë ditë, si nga një Rrëshajë e re. Dhuroji Kishës Tuaj që, duke qenë me një mendje dhe të palëkundur në lutje me Marinë, Nënën e Jezusit dhe duke ndjekur udhëheqjen e Pjetrit të bekuar, mund të përparojë mbretërimin e Shpëtimtarit tonë Hyjnor, mbretërinë e së vërtetës dhe drejtësisë, mbretërinë e dashuri dhe paqe. Amen

Në vitin 1967, dy vjet pas mbylljes zyrtare të Vatikanit II, një grup studentësh nga Universiteti Duquesne ishin mbledhur në The Ark and Dover Retreat House. Pas një fjalimi më parë gjatë ditës në kapitujt e Vepraver 2, një takim i mrekullueshëm filloi të shpalosej ndërsa studentët hynë në kishëzën e sipërme përpara Sakramentit të Bekuar:

… Kur hyra dhe u gjunjëzova në praninë e Jezusit në Sakramentin e Bekuar, unë dridhesha fjalë për fjalë me një ndjenjë frike përpara madhështisë së Tij. Unë e dija në një mënyrë dërrmuese se Ai është Mbreti i Mbretërve, Zoti i Lordëve. Mendova, "Më mirë të ikësh nga këtu shpejt para se të të ndodhë diçka." Por mbizotërimi i frikës sime ishte një dëshirë shumë më e madhe për t'u dorëzuar pa kushte përpara Zotit. Unë u luta, “Atë, unë të jap jetën time ty. Çfarëdo që të kërkoni nga unë, unë e pranoj. Dhe nëse do të thotë vuajtje, edhe unë e pranoj atë. Thjesht më mëso të ndjek Jezusin dhe të dua ashtu si Ai do ”. Në momentin tjetër, e gjeta veten të sexhde, të rrafshuar me fytyrën time dhe të përmbytur me një përvojë të dashurisë së mëshirshme ndaj Zotit ... një dashuri që është krejtësisht e pamerituar, por e dhënë me bollëk. Po, është e vërtetë ajo që Shën Pali shkruan: "Dashuria e Zotit është derdhur në zemrat tona nga Fryma e Shenjtë". Këpucët e mia dolën gjatë procesit. Unë me të vërtetë isha në tokë të shenjtë. Ndjeva sikur doja të vdisja dhe të isha me Zotin ... Brenda orës tjetër, Zoti në mënyrë sovrane tërhoqi shumë nga studentët në kishëz. Disa qeshnin, të tjerët qanin. Disa u lutën në gjuhë, të tjerët (si unë) ndien një djegie që u kalonte nëpër duar Ishte lindja e Rinovimit Karizmatik Katolik! —Patti Gallagher-Mansfield, student dëshmitar okular dhe pjesëmarrës, http://www.ccr.org.uk/duquesne.htm

 

Papat përqafojnë rinovimin

Përvoja e "fundjavës Duquesne" u përhap shpejt në kampe të tjera, dhe më pas në të gjithë botën katolike. Ndërsa Shpirti u vinte zjarrin shpirtrave, lëvizja filloi të kristalizohej në organizata të ndryshme. Shumë prej tyre u mblodhën së bashku në 1975 në Sheshin e Shën Pjetrit në Vatikan, ku Papa Pali VI iu drejtua atyre me një miratim të asaj që ishte quajtur "Ripërtëritja Karizmatike Katolike":

Kjo dëshirë e mirëfilltë për tu vendosur në Kishë është shenja autentike e veprimit të Shpirtit të Shenjtë… Si mund të mos jetë ky 'ripërtëritje shpirtërore' një shans për Kishën dhe botën? Dhe si, në këtë rast, nuk mund të merren të gjitha mjetet për të siguruar që ajo të mbetet kështu —Konferenca Ndërkombëtare për Rinovimin Karizmatik Katolik, 19 maj 1975, Romë, Itali, www.ewtn.com

Menjëherë pas zgjedhjes së tij, Papa Gjon Pali II nuk hezitoi të njohë Rinovimin:

Unë jam i bindur se kjo lëvizje është një përbërës shumë i rëndësishëm në rinovimin total të Kishës, në këtë rinovim shpirtëror të Kishës. - audiencë e veçantë me Kardinal Suenens dhe Anëtarët e Këshillit të Zyrës Ndërkombëtare të Rinovimit Karizmatik, 11 Dhjetor 1979, http://www.archdpdx.org/ccr/popes.html

Shfaqja e Rinovimit pas Këshillit të Dytë të Vatikanit ishte një dhuratë e veçantë e Shpirtit të Shenjtë për Kishën. Në fund të këtij Mijëvjeçari të Dytë, Kisha ka nevojë për më shumë se kurrë të kthehet në besim dhe shpresë te Shpirti i Shenjtë, i cili tërheq pandërprerë besimtarët në bashkësinë Trinitare të dashurisë, ndërton unitetin e tyre të dukshëm në një Trup të Krishtit dhe dërgon ata shkojnë përpara në mision në bindje të mandatit të besuar Apostujve nga Krishti i Ngjallur. —Adresa në Këshillin e Zyrës Ndërkombëtare Katolike për Rinovimin Karizmatik, 14 maj 1992

Në një fjalim që nuk lë paqartësi nëse rinovimi ka për qëllim të luajë ose jo një rol midis i tërë Kisha, Papa i ndjerë tha:

Aspektet institucionale dhe karizmatike janë bashkë-thelbësore si në kushtetutën e Kishës. Ato kontribuojnë, megjithëse ndryshe, në jetën, ripërtëritjen dhe shenjtërimin e Popullit të Zotit. - Fjala për Kongresin Botëror të Lëvizjeve Kishtare dhe Komunitetet e reja, www.vatican.va

Fr. Raniero Cantalemessa, i cili ka qenë predikuesi shtëpiak papal që nga viti 1980, shtoi:

… Kisha… është hierarkike dhe karizmatike, institucionale dhe misterioze: Kisha që nuk jeton ashtu simbol vetëm por edhe nga karizmën. Të dy mushkëritë e trupit të Kishës po punojnë përsëri së bashku në pajtim të plotë. - Ejani, Shpirt Krijues: meditime mbi Krijuesin Veni, nga Raniero Cantalamessa, P. 184

Së fundmi, Papa Benedikti XVI, ndërsa ishte Kardinal dhe Prefekt për Kongregatën për Doktrinën e Besimit, tha:

Në zemër të një bote të mbarsur me një skepticizëm racionalist, një përvojë e re e Shpirtit të Shenjtë shpërtheu papritur. Dhe, që nga ajo kohë, kjo përvojë ka marrë një gjerësi të një lëvizjeje Rinovimi në të gjithë botën. Ajo që Dhiata e Re na tregon për karizmat - të cilat u panë si shenja të dukshme të ardhjes së Shpirtit - nuk është thjesht histori e lashtë, e mbaruar dhe e përfunduar, sepse ajo përsëri po bëhet jashtëzakonisht aktuale. -Rinovimi dhe Fuqitë e Errësirës, nga Leo Cardinal Suenens (Ann Arbor: Servant Books, 1983)

Si Papë, ai ka vazhduar të lavdërojë dhe promovojë frytet që Rinovimi ka sjellë dhe vazhdon të sjellë:

Shekulli i kaluar, i spërkatur nga faqet e trishtuara të historisë, është në të njëjtën kohë plot dëshmi të mrekullueshme të zgjimit shpirtëror dhe karizmatik në çdo fushë të jetës njerëzore ... Shpresoj që Shpirti i Shenjtë të takohet me një pritje gjithnjë e më të frytshme në zemrat e besimtarëve dhe se 'kultura e Rrëshajëve' do të përhapet, aq e nevojshme në kohën tonë. - adresa në një Kongres Ndërkombëtar, Zenit, Shtator 29th, 2005

… Lëvizjet Kishtare dhe Komunitetet e Reja që lulëzuan pas Këshillit të Dytë të Vatikanit, përbëjnë një dhuratë unike të Zotit dhe një burim të çmuar për jetën e Kishës. Ata duhet të pranohen me besim dhe të vlerësohen për kontributet e ndryshme që ata japin në shërbim të përfitimit të përbashkët në një mënyrë të rregulluar dhe të frytshme. - Adresa e Vëllazërisë Katolike të Komuniteteve të Besëlidhjes Karizmatike dhe Sallës së Bashkimeve të Shoqërive Të Premten, 31 Tetor, 2008

 

PCRFUNDIM P TOR PJESA I

Rinovimi Karizmatik është një "dhuratë" nga Zoti që u lutën nga papët, dhe më pas u mirëpritën dhe inkurajuan më tej prej tyre. Shtë një dhuratë për të përgatitur Kishën - dhe botën - për një "Epokë të Paqes" që do të vijë kur vullneti i tyre do të jetë një kope, një Bari, një Kishë e bashkuar. [12]shih Sundimi që Vie i Kishësdhe Ardhja e Mbretërisë së Zotit

Megjithatë, lexuesi ka ngritur pikëpyetje nëse Lëvizja e Rinovimit ka dalë ndoshta nga binarët. Në Pjesën II, ne do të shohim në karizmat ose dhurata të Shpirtit, dhe nëse këto shenja shpesh të jashtëzakonshme të jashtme janë apo jo me të vërtetë nga Zoti… ose i pafe.

 

 

Dhurimi juaj në këtë kohë vlerësohet shumë!

Klikoni më poshtë për ta përkthyer këtë faqe në një gjuhë tjetër:

Print Friendly, PDF & Email

Shënimet

Shënimet
1 krh. Marku 16: 15-18
2 shih Dita e Ndryshimit!
3 krh. Veprat 2: 47
4 Gjn 14:16
5 Rom 8: 26
6 Papa Gjoni XXIII e quajti Elena Elena “apostulli i përkushtimit ndaj Frymës së Shenjtë” kur ai e beatifikoi atë.
7 http://www.arlingtonrenewal.org/history
8 1 Manar 4: 8
9 "Ekumenizmi" është kryesorja ose qëllimi i promovimit të unitetit të krishterë
10 krh. Ps 96: 1
11 karizma; nga greqishtja: "favor, hir"
12 shih Sundimi që Vie i Kishësdhe Ardhja e Mbretërisë së Zotit
Postuar ne BALLINA, KARISMATIKE? dhe tagged , , , , , , , , , , , , , , .