Karizmatik? Pjesa II

 

 

KETU është ndoshta asnjë lëvizje në Kishë që është pranuar kaq gjerësisht - dhe refuzuar me lehtësi - sa "Rinovimi Karizmatik". Kufijtë u thyen, zonat e rehatisë u zhvendosën dhe status quo-ja u shkatërrua. Ashtu si Rrëshaja, ka qenë gjithçka përveç një lëvizjeje të rregullt dhe të rregullt, që përshtatet bukur në kutitë tona të paramenduara se si duhet të lëvizë Shpirti mes nesh. Asgjë nuk ka qenë ndoshta polarizuese… ashtu si atëherë. Kur hebrenjtë dëgjuan dhe panë se Apostujt shpërthejnë nga dhoma e sipërme, duke folur në gjuhë dhe duke shpallur me guxim Ungjillin

Të gjithë u çuditën dhe u hutuan dhe i thanë njëri-tjetrit: “Çfarë do të thotë kjo?” Por të tjerët thanë, duke u tallur, “Ata kanë pirë shumë verë të re. (Veprat 2: 12-13)

E tillë është edhe ndarja në çantën time të letrave

Lëvizja Karizmatike është një ngarkesë dredha-dredha, budallallëk! Bibla flet për dhuntinë e gjuhëve. Kjo i referohej aftësisë për të komunikuar në gjuhët e folura të asaj kohe! Nuk do të thoshte dredhi idiote ... Unë nuk do të kem asgjë me të. —TTS

Më trishton kur shoh këtë zonjë të flasë në këtë mënyrë për lëvizjen që më ktheu përsëri në Kishë… —MG

Ndërsa vajza ime dhe unë ecëm përgjatë bregdetit të ishullit të Kanadasë Perëndimore këtë javë, ajo tregoi vijën e thyer të bregdetit duke vënë në dukje këtë “Bukuria shpesh është ndërthurja e kaosit dhe rregullit. Nga njëra anë, vija e bregdetit është e rastësishme dhe kaotike ... nga ana tjetër, ujërat kanë kufirin e tyre dhe ato nuk shkojnë përtej kufijve të tyre të caktuar… ”Ky është një përshkrim i përshtatshëm i Rinovimit Karizmatik. Kur Shpirti ra mbi fundjavën Duquesne, heshtja e zakonshme e kishëzës Eukaristike u prish nga e qara, e qeshura dhe dhurata e papritur e gjuhëve midis disa prej pjesëmarrësve. Valët e Shpirtit po thyheshin mbi shkëmbinjtë e ritualit dhe Traditës. Shkëmbinjtë qëndrojnë në këmbë, sepse edhe ata janë një vepër e Shpirtit; por forca e kësaj vale Hyjnore ka tronditur gurët e apatisë; ajo ka hequr zemërgjerësinë dhe ka nxitur në veprim pjesët e gjumit të trupit. E megjithatë, ndërsa Shën Pali predikonte herë pas here, dhuratat të gjitha kanë vendin e tyre brenda trupit dhe një rend të duhur për përdorimin dhe qëllimin e tyre.

Para se të diskutoj karizmat e Shpirtit, cili është saktësisht ky i ashtuquajtur "pagëzim në Shpirt" që ka ringjallur karizmat në kohët tona - dhe shpirtra të panumërt?

 

NJ BE FILLIM I RI: “PAGAPZIMI N THE SHPIRT”

Terminologjia vjen nga Ungjijtë ku Shën Gjoni bën dallimin midis "pagëzimit të pendimit" me ujë dhe një pagëzimi të ri:

Unë po ju pagëzoj me ujë, por po vjen një më i fuqishëm se unë. Unë nuk jam i denjë të liroj tangat e sandaleve të tij. Ai do t'ju pagëzojë me Shpirtin e Shenjtë dhe me zjarr. (Luka 3:16)

Brenda këtij teksti qëndron fidani i Sakramenteve të Pagëzimit dhe Konfirmimi Në fakt, Jezusi ishte i pari, si kryetar i trupit të Tij, Kisha, që u "pagëzua në Shpirt" dhe përmes një njeriu tjetër (Gjon Pagëzori) në atë:

… Shpirti i Shenjtë zbriti mbi të në formë trupore si një pëllumb… I mbushur me Shpirtin e Shenjtë, Jezusi u kthye nga Jordani dhe u udhëhoq nga Shpirti në shkretëtirë… Zoti e vajosi Jezusin nga Nazareti me Shpirtin dhe fuqinë e shenjtë. (Luka 3:22; Luka 4: 1; Veprat 10:38)

Fr. Raneiro Cantalamessa ka pasur, që nga viti 1980, rolin e dalluar të predikimit në familjen papale, përfshirë vetë Papën. Ai ngre një fakt të rëndësishëm historik në lidhje me administrimin e Sakramentit të Pagëzimit në Kishën e hershme:

Në fillim të Kishës, Pagëzimi ishte një ngjarje aq e fuqishme dhe aq e pasur me hir sa normalisht nuk kishte nevojë për një derdhje të re të Shpirtit siç kemi sot. Pagëzimi u shërbehej të rriturve që u kthyen në paganizëm dhe të cilët, të udhëzuar si duhet, ishin në gjendje të bënin, me rastin e pagëzimit, një akt besimi dhe një zgjedhje të lirë e të pjekur. Shtë e mjaftueshme për të lexuar katekezën mistagogjike mbi pagëzimin që i atribuohet Kirilit të Jeruzalemit për t'u bërë të vetëdijshëm për thellësinë e besimit në të cilën u çuan ata që prisnin për pagëzim. Në thelb, ata arritën në pagëzim përmes një kthimi të vërtetë dhe të vërtetë, dhe kështu për ta pagëzimi ishte një larje e vërtetë, një rinovim personal dhe një rilindje në Shpirtin e Shenjtë. —Pr. Raneiro Cantalamessa, OFMCap, (predikues shtëpiak papal që nga viti 1980); Pagëzimi në Shpirt,www.catholicharismatik.us

Por ai thekson se, sot, ai sinkronizim i hirit është prishur pasi Pagëzimi i Foshnjave është më i zakonshmi. Akoma, nëse fëmijët rriteshin në shtëpi për të jetuar një jetë të krishterë (siç zotohen prindërit dhe kumbarët), atëherë kthimi në besim i vërtetë do të ishte një proces normal, megjithëse me një ritëm më të ngadaltë, me momente hiri ose çlirim të Shpirtit të Shenjtë në të jeta Por kultura katolike sot është paganizuar shumë; Pagëzimi trajtohet shpesh si një zakon kulturor, diçka që prindërit "bëjnë" sepse kjo është thjesht ajo që ju "bëni" kur jeni katolik. Shumë nga këta prindër rrallë marrin pjesë në meshë, e lëre më të katekizojnë fëmijët e tyre për të jetuar një jetë në Shpirt, duke i rritur në vend të tyre në një mjedis sekular. Kështu, shton Fr. Raneiro

Teologjia katolike njeh konceptin e një sakramenti të vlefshëm, por të "lidhur". Një sakrament quhet i lidhur nëse fruti që duhet ta shoqërojë mbetet i lidhur për shkak të blloqeve të caktuara që parandalojnë efektivitetin e tij. -Bidid.

Ky bllok në një shpirt mund të jetë diçka po aq themelore sa, përsëri, mungesa e besimit ose njohurisë në Zot ose çfarë do të thotë të jesh i krishterë. Një bllok tjetër do të ishte mëkati i vdekshëm. Sipas përvojës sime, blloku i lëvizjes së hirit në shumë shpirtra është thjesht mungesa e ungjillizimi katekezë

Por si mund ta thërrasin atë në të cilin nuk kanë besuar? Dhe si mund të besojnë në atë për të cilin nuk kanë dëgjuar? Dhe si mund të dëgjojnë ata pa dikë që të predikojë? (Romakëve 10:14)

Për shembull, si motra ime ashtu edhe vajza ime e madhe morën dhuratën e gjuhëve menjëherë pasi morën Sakramentin e Konfirmimit. Kjo sepse ata u mësuan të kuptonin siç duhet karizmat, si dhe pritjen për të marrë ata Kështu ishte në Kishën e hershme. Sakramentet e inicimit të krishterë - Pagëzimi dhe Konfirmimi - shoqëroheshin zakonisht nga një manifestim i karizmat të Frymës së Shenjtë (profeci, fjalë njohurie, shërimi, gjuhë, etj.) pikërisht sepse kjo ishte pritja e Kishës së hershme: ishte normative. [1]shih Fillimi dhe Pagëzimi i Krishterë në Shpirt - Dëshmi nga Tetë Shekujt e Parë, Fr. Kilian McDonnell & Fr. George Montague

Nëse pagëzimi në Shpirtin e Shenjtë është pjesë përbërëse e inicimit të krishterë, e sakramenteve konstituive, atëherë nuk i përket devotshmërisë private por liturgjisë publike, adhurimit zyrtar të kishës. Prandaj pagëzimi në Frymë nuk është hir i veçantë për disa, por hir i përbashkët për të gjithë. -Fillimi dhe Pagëzimi i Krishterë në Shpirt - Dëshmi nga Tetë Shekujt e Parë, Fr. Kilian McDonnell & Fr. George Montague, Botimi i Dytë, f. 370

Kështu, "pagëzimi në Frymë", domethënë lutja për një "lëshim" ose "derdhje" ose "plotësim" të Shpirtit në një shpirt është me të vërtetë mënyra e Zotit sot për të "zhbllokuar" hiret e Sakramenteve që duhet normalisht rrjedhin si "ujë i gjallë". [2]krh. Gjoni 7:38  Kështu, ne shohim në jetën e Shenjtorëve dhe shumë mistikëve, për shembull, këtë "pagëzim të Shpirtit" si një rritje e natyrshme e hirit, shoqëruar me lëshimin e karizmave, pasi ata i dhanë plotësisht Zotit në vetvete " fiat ”. Siç theksoi Kardinali Leo Suenens

… Megjithëse këto manifestime nuk ishin më të dukshme në një shkallë të gjerë, ato ende duheshin gjetur kudo që besimi jetohej intensivisht. -Një Rrëshajë e Re, faqe 28

Në të vërtetë, Nëna jonë e Bekuar ishte e para "karizmatike", për të thënë. Përmes "fiatit" të saj, Shkrimet tregojnë se ajo ishte "e mbuluar nga Fryma e Shenjtë". [3]krh. Luka 1: 35

Nga çfarë përbëhet Pagëzimi i Shpirtit dhe si funksionon ai? Në Pagëzimin e Shpirtit ekziston një lëvizje e fshehtë, misterioze e Zotit që është mënyra e Tij për t'u bërë i pranishëm, në një mënyrë që është e ndryshme për secilin sepse vetëm Ai na njeh ne në pjesën tonë të brendshme dhe si të veprojmë sipas personalitetit tonë unik teologët kërkojnë një shpjegim dhe njerëzit e përgjegjshëm për moderimin, por shpirtrat e thjeshtë prekin me duart e tyre fuqinë e Krishtit në Pagëzimin e Shpirtit (1 Kor 12: 1-24). —Pr. Raneiro Cantalamessa, OFMCap, (predikues shtëpiak papal që nga viti 1980); Pagëzimi në Shpirt,www.catholicharismatik.us

 

MJETET E PAGTZIMIT N THE SHPIRT

Shpirti i Shenjtë nuk është i kufizuar në mënyrën se si Ai vjen, kur ose ku. Jezusi e krahasoi Shpirtin me erën që “fryn atje ku do". [4]krh. Gjoni 3:8 Sidoqoftë, ne shohim në Shkrime tre mënyra të zakonshme në të cilat individët janë pagëzuar në Shpirt në historinë e Kishës.

 

I. Lutja

Katekizmi mëson:

Lutja plotëson hirin që na duhet për veprime meritore. -Katekizmi i Kishës Katolike, n 2010

Rrëshaja ishte thjesht një cenakull ku ata «iu përkushtuan vetes me një marrëveshje lutjes".  [5]krh. Veprat 1: 14 Kështu, gjithashtu, Shpirti i Shenjtë ra mbi ata që erdhën të luteshin thjesht përpara Sakramentit të Bekuar në fundjavën Duquesne që lindi Rilindjen Karizmatike Katolike. Nëse Jezusi është hardhi dhe ne jemi degët, Fryma e Shenjtë është "lëngu" që rrjedh kur hyjmë në bashkësi me Zotin përmes lutjes.

Ndërsa luteshin, vendi ku ishin mbledhur u trondit dhe të gjithë u mbushën me Shpirtin e Shenjtë ””. (Veprat 4:31)

Individët mund dhe duhet të presin që të mbushen me Shpirtin e Shenjtë, në një shkallë ose në një tjetër sipas skemave providenciale të Zotit, kur luten.

 

II Vënia e duarve

Simon pa që Fryma ishte dhënë nga vënia e duarve të apostujve… (Veprat 8:18)

Vendosja e duarve është një Doktrinë Thelbësore Katolike [6]shih http://www.newadvent.org/cathen/07698a.htm; Heb 6: 1 me anë të së cilës hiri komunikohet me vendosjen e duarve mbi marrësin, për shembull në Sakramentet e Renditjes ose Konfirmimit. Po ashtu, Zoti komunikon qartë "pagëzimin në Shpirt" përmes këtij ndërveprimi shumë njerëzor dhe intim:

… Unë ju kujtoj që të nxisni në flakë dhuratën e Zotit që keni përmes imponimit të duarve të mia. Sepse Zoti nuk na dha një frymë frikacake, por më tepër forcë, dashuri dhe vetëkontroll. (2 Tim. 1: 6-7; shih gjithashtu Veprat 9:17)

Besnikët laikë, për shkak të pjesëmarrjes së tyre në "priftërinë mbretërore" të Krishtit, [7]shih Katekizmi i Kishës Katolike, n 1268 mund të përdoren gjithashtu si enë hiri përmes vënies së duarve të tyre. Ky është gjithashtu rasti në shërimin e lutjes. Sidoqoftë, ndryshimi midis hirit "sakramental" dhe hirit "të veçantë" duhet të kuptohet me kujdes, një përshkrim që mbështetet mbi autoritet. Vendosja e duarve në Sakramentin e të Sëmurit, Konfirmimi, Shugurimi, riti i faljes, lutja e Shenjtërimit, etj. I përkasin ekskluzivisht priftërisë sakramentale dhe nuk mund të zëvendësohen nga laikët, pasi ishte Krishti ai që themeloi priftërinë; që do të thotë se efektet janë të ndryshme në atë që arrijnë fundin e tyre sakramental.

Sidoqoftë, sipas rendit të hirit, priftëria shpirtërore e besimtarëve laikë është një pjesëmarrje në Hyjninë sipas fjalëve të vetë Krishtit për të gjithë besimtarët:

Këto shenja do të shoqërojnë ata që besojnë: në emrin tim ata do të dëbojnë demonët, ata do të flasin gjuhë të reja. Ata do të marrin gjarpërinj [me duart e tyre] dhe nëse pinë ndonjë gjë vdekjeprurëse, kjo nuk do t'i dëmtojë ata. Ata do të vënë duart mbi të sëmurët dhe do të shërohen. (Marku 16: 17-18)

 

III Fjala e Proklamuar

Shën Pali e krahasoi Fjalën e Zotit me një shpatë me dy tehe:

Në të vërtetë, fjala e Zotit është e gjallë dhe e efektshme, më e mprehtë se çdo me dy tehe shpata, depërton edhe midis shpirtit dhe shpirtit, nyjeve dhe palcës, dhe në gjendje të dallojë reflektimet dhe mendimet e zemrës. (Heb 4:12)

Pagëzimi në Shpirt ose një plotësim i ri i Shpirtit mund të ndodhë gjithashtu kur Fjala predikohet.

Ndërsa Pjetri ishte ende duke thënë këto gjëra, Fryma e Shenjtë ra mbi të gjithë ata që po e dëgjonin fjalën. (Veprat 10:44)

Në të vërtetë, sa shpesh një “fjalë” i ka trazuar shpirtrat tanë në flakë kur vjen nga Zoti?

 

Karizmat

Termi "karizmatik" vjen nga fjala greke karizëm, e cila është 'çdo dhuratë e mirë që vjen nga dashuria dashamirëse e Zotit (Charis). ' [8]Enciklopedia Katolike, www.newadvent.org Me Rrëshajën erdhën edhe dhurata të jashtëzakonshme ose karizmat Prandaj, termi "Rinovimi karizmatik" i referohet përtëritje nga këto karizmat në kohën moderne, por gjithashtu, dhe veçanërisht, rinovimin e brendshëm të shpirtrave. 

Ka lloje të ndryshme të dhuratave shpirtërore por i njëjti Shpirt Secilit individ shfaqja e Shpirtit i jepet për ndonjë përfitim. Dikush i jepet përmes Shpirtit shprehja e mençurisë; tjetrit shprehja e njohurive sipas të njëjtit Shpirt; te një besim tjetër nga i njëjti Shpirt; tjetrit dhurata shërimi nga një Shpirt i vetëm; për një tjetër vepra të fuqishme; në një profeci tjetër; për një dallim tjetër të shpirtrave; te një varietet tjetër i gjuhëve; në një interpretim tjetër të gjuhëve. (1 Kor 12: 4-10)

Siç kam shkruar në Pjesa I, papët kanë njohur dhe mirëpritur rinovimin e karizmave në kohët moderne, në kundërshtim me gabimin që disa teologë thonë se karizmat nuk ishin më të nevojshme pas shekujve të parë të Kishës. Katekizmi riafirmon jo vetëm ekzistencën e përhershme të këtyre dhuratave, por domosdoshmërinë e karizmave për i tërë Kisha — jo vetëm individë të caktuar ose grupe lutjesh.

Ka hire sakramentale, dhurata të përshtatshme për sakramentet e ndryshme. Për më tepër, ka hire të veçanta, të quajtura edhe karizma sipas termit grek të përdorur nga Shën Pali dhe që do të thotë "favor", "dhuratë falas", "përfitim". Cilado qoftë karakteri i tyre - ndonjëherë është i jashtëzakonshëm, siç është dhuntia e mrekullive ose e gjuhëve - karizmat janë të orientuar drejt hirit shenjtërues dhe synojnë për të mirën e përbashkët të Kishës. Ata janë në shërbim të bamirësisë që ndërton Kishën. —CCC, 2003; krh. 799-800

Ekzistenca dhe nevoja e karizmave u riafirmua në Vatikan II, jo pak, para lindi Rinovimi Karizmatik Katolik:

Për ushtrimin e apostolit ai u jep besimtarëve dhurata të veçanta. Nga marrja e këtyre karizmave ose dhuratave, përfshirë ato që janë më pak dramatike, për secilin besimtar lind e drejta dhe detyra për t'i përdorur ato në Kishë dhe në botë për të mirën e njerëzimit dhe për ndërtimin e Kishës. -Lumen Gentium, par. 12 (Dokumentet e Vatikanit II)

Ndërsa unë nuk do të trajtoj çdo karizëm në këtë seri, unë do të adresoj dhuratën e gjuhët këtu, shpesh më i keqkuptuari nga të gjithë.

 

GJUHT

… Ne gjithashtu dëgjojmë shumë vëllezër në Kishë që posedojnë dhurata profetike dhe që përmes Shpirtit flasin të gjitha llojet e gjuhëve dhe që nxjerrin në dritë për përfitimin e përgjithshëm gjërat e fshehura të njerëzve dhe deklarojnë misteret e Zotit. - Shën. Ireneu, Kundër herezive, 5: 6: 1 (Pas Krishtit 189)

Një nga shenjat e zakonshme që shoqëroi Rrëshajën dhe momente të tjera kur Fryma ra mbi besimtarët në Veprat e Apostujt, ishte dhurata me të cilën marrësi filloi të fliste në një gjuhë tjetër, zakonisht të panjohur. Ky ka qenë gjithashtu rasti gjatë gjithë historisë së Kishës, si dhe në Rinovimin Karizmatik. Disa teologë, në përpjekje për të shpjeguar këtë fenomen, kanë pohuar gabimisht se Veprat 2 ishin thjesht një mjet letrar simbolik për të sugjeruar që Ungjilli tani po u proklamohej johebrenjve, të gjithë kombeve. Sidoqoftë, është e qartë se diçka mistike në natyrë jo vetëm që ndodhi, por vazhdon të ndodhë edhe sot e kësaj dite. Apostujt, të gjithë Galileas, nuk mund të flisnin gjuhë të huaja. Pra, ata padyshim që flisnin në "gjuhë të ndryshme" [9]krh. Veprat 2: 4ata vetë me gjasë nuk i kanë njohur. Sidoqoftë, ata që i dëgjuan Apostujt ishin nga rajone të ndryshme dhe kuptuan se çfarë po thuhej.

Prifti Amerikan, Fr. Tim Deeter, në një dëshmi publike, tregon se si ndërsa ishte në një meshë në Medjugorje, ai filloi të kuptojë papritur homelinë që po bëhej në Kroaci. [10]nga CD-ja Në Medjugorje, ai më tha sekretin, www.childrenofmedjugorje.com Kjo është një përvojë e ngjashme me ata në Jeruzalem që filluan të kuptojnë Apostujt. Sidoqoftë, kjo është më shumë dhuntia e mirëkuptimit që i jepet dëgjuesit.

Dhurata e gjuhëve është një real gjuhë, edhe nëse nuk është e kësaj toke. Fr. Denis Phaneuf, një mik i familjes dhe udhëheqës prej një kohe të gjatë në Rilindjen Karizmatike Kanadeze, tregoi se si në një rast, ai u lut mbi një grua në Shpirt në gjuhë (ai nuk e kuptonte se çfarë po thoshte). Më pas, ajo ngriti sytë te prifti francez dhe bërtiti: "E imja, ti flet ukrainisht e përsosur!"

Ashtu si çdo gjuhë që është e huaj për dëgjuesin, gjuhët mund të tingëllojnë si "çmenduri". Por ekziston një karizëm tjetër që Shën Pali e quan "interpretimi i gjuhëve", përmes së cilës një personi tjetër jepet për të kuptuar atë që u tha përmes një mirëkuptimi të brendshëm. Ky "kuptim" ose fjalë i nënshtrohet gjykimit të trupit. Shën Pali është i kujdesshëm për të theksuar se gjuhët janë një dhuratë që ndërton individin individual; megjithatë, kur shoqërohet nga dhuntia e interpretimit, ajo mund të ndërtojë tërë trupin.

Tani do të doja që të gjithë të flisni në gjuhë, por edhe më shumë të profetizonit. Ai që profetizon është më i madh se ai që flet në gjuhë, përveç nëse ai interpreton, në mënyrë që kisha të mund të ndërtohet ... Nëse dikush flet në një gjuhë, le të jetë dy ose më së shumti tre, dhe secila me radhë, dhe një duhet të interpretojë . Por nëse nuk ka përkthyes, personi duhet të heshtë në kishë dhe të flasë me veten dhe me Zotin. (1 Kor 14: 5, 27-28)

Çështja këtu është një nga Për në kuvend. (Në të vërtetë, të folurit në gjuhë ndodhi në kontekstin e meshës në Kishën e hershme.)

Disa njerëz e refuzojnë dhuntinë e gjuhëve sepse për ta tingëllon si një gumëzhitje e thjeshtë. [11]krh. 1 Kor 14:23 Sidoqoftë, është një tingull dhe gjuhë që nuk është gibërritëse për Shpirtin e Shenjtë.

Në të njëjtën mënyrë, edhe Shpirti na ndihmon në dobësinë tonë; sepse ne nuk dimë të lutemi ashtu siç duhet, por vetë Shpirti ndërhyn me rënkime të pashprehura. (Rom 8:26)

Për shkak se dikush nuk kupton diçka, nuk zhvlerëson atë që nuk kuptohet. Ata që refuzojnë karizmin e gjuhëve dhe karakterin e tij misterioz janë, çuditërisht, ata që nuk e kanë dhuratën. Ata shpesh, me lehtësi, e kanë kuptuar shpjegimin anemik të disa teologëve që japin njohuri dhe teori intelektuale, por kanë pak përvojë në karizmat mistike. Akshtë e ngjashme me dikë që nuk ka notuar kurrë në këmbë në breg duke u thënë notarëve se si është të shkelësh ujë - ose që nuk është aspak e mundur.

Pasi u lut për një derdhje të re të Shpirtit në jetën e saj, gruaja ime i kishte kërkuar Zotit dhuratën e gjuhëve. Mbi të gjitha, Shën Pali na inkurajoi ta bënim këtë:

Ndiqni dashuri, por përpiquni me dëshirë për dhuratat shpirtërore Unë do të doja që të gjithë të flisni në gjuhë (1 Kor 14: 1, 5)

Një ditë, disa javë më vonë, ajo ishte gjunjëzuar pranë shtratit të saj duke u lutur. Papritmas, siç i tregon ajo,

Heart zemra ime filloi të më rrihte në gjoks. Atëherë po aq papritur, fjalët filluan të ngriheshin nga thellësia e qenies sime, dhe unë nuk mund t'i ndaloja ato! Ata u derdhën nga shpirti im kur fillova të flas në gjuhë!

Pas asaj përvoje intime, e cila pasqyron atë të Rrëshajëve, ajo vazhdon të flasë në gjuhë edhe sot e kësaj dite, duke përdorur dhuratën nën vullnetin e saj dhe si udhëheq Shpirti.

Një shok misionar katolik që njoh gjeti një himn të vjetër të Këngës Gregoriane. Brenda kopertinës, thuhej që himnet në të ishin kodifikimi i «gjuhës së engjëjve». Nëse dikush dëgjon një asamble duke kënduar në gjuhë - diçka që është me të vërtetë e bukur - ajo i ngjan ritmit të rrjedhës së këngës. A mundet që Kënga Gregoriane, që mban një vend të çmuar në Liturgji, të jetë pasardhës i karizmës së gjuhëve?

Së fundmi, Fr. Raneiro Cantalemessa tregoi në një konferencë në Steubenville, ku priftërinjtë që unë personalisht e di se ishin të pranishëm, se si Papa Gjon Pali II erdhi të flasë në gjuhë, duke dalë nga kishëzi i tij në gëzim që kishte marrë dhuratën! Gjon Pali II u dëgjua gjithashtu të fliste në gjuhë ndërsa ishte në lutje private. [12]Fr. Bob Bedard, themeluesi i ndjerë i Shokëve të Kryqit, ishte gjithashtu një nga priftërinjtë e pranishëm për të dëgjuar këtë dëshmi.

Dhurata e gjuhëve është, siç mëson Katekizmi, 'e jashtëzakonshme'. Sidoqoftë, midis atyre që unë e di se e kanë dhuratën, ajo është bërë një pjesë e zakonshme e jetës së tyre të përditshme - përfshirë edhe jetën time. Po kështu, "pagëzimi në Frymë" ishte një pjesë normative e Krishterimit që ka humbur përmes shumë faktorëve, jo më së paku, një apostazie brenda Kishës që ka lulëzuar gjatë disa shekujve të fundit. Por falënderoj Perëndinë, Zoti vazhdon të derdhë Shpirtin e Tij kur dhe kudo që Ai dëshiron të fryjë.

Unë dua të ndaj më shumë nga përvojat e mia personale me ju në Pjesën III, si dhe duke iu përgjigjur disa prej kundërshtimeve dhe shqetësimeve të ngritura në atë letër të parë në Pjesa I.

 

 

 

 

Dhurimi juaj në këtë kohë vlerësohet shumë!

Klikoni më poshtë për ta përkthyer këtë faqe në një gjuhë tjetër:

Print Friendly, PDF & Email

Shënimet

Shënimet
1 shih Fillimi dhe Pagëzimi i Krishterë në Shpirt - Dëshmi nga Tetë Shekujt e Parë, Fr. Kilian McDonnell & Fr. George Montague
2 krh. Gjoni 7:38
3 krh. Luka 1: 35
4 krh. Gjoni 3:8
5 krh. Veprat 1: 14
6 shih http://www.newadvent.org/cathen/07698a.htm; Heb 6: 1
7 shih Katekizmi i Kishës Katolike, n 1268
8 Enciklopedia Katolike, www.newadvent.org
9 krh. Veprat 2: 4
10 nga CD-ja Në Medjugorje, ai më tha sekretin, www.childrenofmedjugorje.com
11 krh. 1 Kor 14:23
12 Fr. Bob Bedard, themeluesi i ndjerë i Shokëve të Kryqit, ishte gjithashtu një nga priftërinjtë e pranishëm për të dëgjuar këtë dëshmi.
Postuar ne BALLINA, KARISMATIKE? dhe tagged , , , , , , , , , , , , , , .

Komentet janë të mbyllura.