Karizmatik? Pjesa III


Dritarja e Shpirtit të Shenjtë, Bazilika e Shën Pjetrit, Qyteti i Vatikanit

 

NGA ajo letër në Pjesa I:

Unë shkoj nga rruga për të marrë pjesë në një kishë shumë tradicionale - ku njerëzit vishen siç duhet, qëndrojnë të qetë përpara Tabernakullit, ku ne jemi katekizuar sipas Traditës nga foltorja, etj.

Unë qëndroj shumë larg kishave karizmatike. Unë thjesht nuk e shoh atë si katolicizëm. Shpesh ka një ekran filmi në altar me pjesë të meshës të renditura në të ("Liturgji", etj.). Gratë janë në altar. Të gjithë janë të veshur shumë rastësisht (xhinse, atlete, pantallona të shkurtra, etj.) Të gjithë ngrenë duart, bërtasin, duartrokasin - pa qetësi. Nuk ka gjunjëzim apo gjeste të tjera nderuese. Më duket se shumë nga këto u mësuan nga emërtimi Pentecostal. Askush nuk mendon se "detajet" e Traditës kanë rëndësi. Nuk ndiej paqe atje. Çfarë ndodhi me Traditën? Të heshtësh (si p.sh. pa duartrokitje!) Për respekt të Tabernakullit ??? Për veshje modeste?

 

I ishte shtatë vjeç kur prindërit e mi morën pjesë në një takim lutjeje Karizmatik në famullinë tonë. Atje, ata patën një takim me Jezusin që i ndryshoi thellësisht. Famullitari ynë ishte një bari i mirë i lëvizjes i cili vetë përjetoi “pagëzimi në Shpirt" Ai lejoi që grupi i lutjes të rritet në karizmat e tij, duke sjellë kështu më shumë konvertime dhe hire në komunitetin katolik. Grupi ishte ekumenik, e megjithatë, besnik ndaj mësimeve të Kishës Katolike. Babai im e përshkroi atë si një "përvojë vërtet të bukur".

Pas mendimit, ai ishte një model i llojeve të asaj që papët, që nga fillimi i Rinovimit, dëshironin të shihnin: një integrim të lëvizjes me të gjithë Kishën, në besnikëri ndaj Magjisteriut.

 

UNITETI!

Kujto fjalët e Palit VI:

Kjo dëshirë autentike për t’u vendosur në Kishë është shenja autentike e veprimit të Shpirtit të Shenjtë —POPA PAUL VI, —Konferenca Ndërkombëtare për Rinovimin Karizmatik Katolik, 19 maj 1975, Romë, Itali, www.ewtn.com

Ndërsa kreu i Kongregatës për Doktrinën e Besimit, Kardinali Ratzinger (Papa Benedikti XVI), në një parathënie të librit të Léon Joseph Cardinal Suenen, nxiti një përqafim të ndërsjellë

… Që shërbesa kishtare - nga priftërinjtë e famullisë te peshkopët - për të mos e kaluar Rinovimin, por për ta mirëpritur atë plotësisht; dhe nga ana tjetër members anëtarët e Rinovimit të çmojnë dhe mbajnë lidhjen e tyre me të gjithë Kishën dhe me karizmat e pastorëve të saj. -Rinovimi dhe Fuqitë e Errësirës,f. xi

Papa i bekuar Gjon Pali II, duke u bërë jehonë paraardhësve të tij, përqafoi Rinovimin me gjithë zemër si "përgjigja providenciale" e Shpirtit të Shenjtë ndaj një "bote, shpesh e dominuar nga një kulturë e sekularizuar e cila inkurajon dhe promovon modele të jetës pa Perëndinë". [1]Fjalim për Kongresin Botëror të Lëvizjeve Kishtare dhe Komunitetet e reja, www.vatican.va Ai gjithashtu nxiti me forcë lëvizjet e reja të qëndrojnë në bashkësi me peshkopët e tyre:

Në konfuzionin që mbretëron në botë sot, është kaq e lehtë të gabosh, të lësh para iluzioneve. Le të mos mungojë kurrë ky element i besueshmërisë së bindjes ndaj Ipeshkvijve, pasardhësve të Apostujve, në bashkësi me Pasardhësin e Pjetrit, në formimin e krishterë të siguruar nga lëvizjet tuaja.! —POPA JOHN PAUL II, Fjalim për Kongresin Botëror të Lëvizjeve Kishtare dhe Komunitetet e reja, www.vatican.va

Dhe kështu, a ka qenë rinovimi besnik ndaj nxitjeve të tyre?

 

 

JETA E RE, MASA E RE, PROBLEMET E REJA

Përgjigja është në përgjithësi po, sipas konferencave jo vetëm të Atit të Shenjtë, por edhe të peshkopëve në të gjithë botën. Por jo pa gunga. Jo pa tensionet normale që lindin me natyrën njerëzore mëkatare dhe gjithçka që sjell. Le të jemi realistë: në çdo lëvizje autentike në Kishë, ka gjithmonë nga ata që shkojnë në ekstreme; ata që janë të padurueshëm, krenarë, përçarës, tepër të zellshëm, ambiciozë, rebelë, etj. E megjithatë, Zoti i përdor edhe këto për të pastruar dhe “Bëj që të gjitha gjërat të funksionojnë në të mirë për ata që e duan Atë". [2]krh. Rom 8: 28

Dhe kështu është e përshtatshme këtu të kujtojmë, pa pak trishtim, teologji liberale që doli gjithashtu pas Vatikanit II nga ata që përdorën shtysën e re të Këshillit për të futur gabime, herezi dhe liturgjike abuzimet. Kritikat që lexuesi im përshkruan më lart janë në mënyrë të papërshtatshme i atribuohet Rinovimit Karizmatik si shkakore. Shkatërrimi i mistikes, i ashtuquajturit "Protestantizimi" i Meshes; largimi i Shenjtë Artit, shiritit të altarit, altarëve të lartë dhe madje edhe Tabernakullit nga shenjtërorja; humbja graduale e Katekezës; shpërfillja e Sakramenteve; shpërndarja e gjunjëzimit; prezantimi i shpikjeve dhe risive të tjera liturgjike ... këto erdhën si rezultat i një pushtimi të feminizmit radikal, shpirtëror i epokës së re, murgeshave dhe priftërinjve mashtrues dhe një rebelimi të përgjithshëm kundër hierarkisë së Kishës dhe mësimeve të saj. Ata nuk ishin qëllimi i Etërve të Këshillit (si një i tërë) ose dokumentet e tij. Përkundrazi, ato kanë qenë fryt i një "apostazie" të përgjithshme që nuk mund t'i atribuohet asnjë lëvizje të vetme, në vetvete, dhe që në fakt i parapriu Rinovimit Karizmatik:

Kush mund të mos shohë që shoqëria është në kohën e tanishme, më shumë se në çdo epokë të kaluar, duke vuajtur nga një sëmundje e tmerrshme dhe e rrënjosur thellë, e cila, duke u zhvilluar çdo ditë dhe duke ngrënë në qenësinë e saj kryesore, po e tërheq atë drejt shkatërrimit? Ju e kuptoni, vëllezër të nderuar, çfarë është kjo sëmundje - braktisja nga Zoti —POPA ST. PIUS X, E Supremi, Enciklikë mbi Rivendosjen e Gjithë Gjërave në Krisht, n. 3; 4 tetor 1903

Në fakt, ishte Dr. Ralph Martin, një nga pjesëmarrësit në fundjavën Duquesne dhe themeluesit e Rinovimit Karizmatik modern i cili paralajmëroi:

Asnjëherë nuk ka pasur një rënie të tillë nga krishterimi, siç ka qenë në shekullin e kaluar. Ne sigurisht që jemi një “kandidat” për Apostat e Mëdhenjy. -Çfarë po vazhdon në botë? Dokumenatari televiziv, CTV Edmonton, 1997

Nëse elementë të kësaj braktisjeje shfaqeshin tek disa anëtarë të Rinovimit, kjo ishte tregues i një 'dështimi të rrënjosur thellë' duke infektuar pjesë të mëdha të Kishës, për të mos përmendur pothuajse të gjitha urdhrat fetarë.

… Nuk ka asnjë mënyrë të thjeshtë për ta thënë atë. Kisha në Shtetet e Bashkuara ka bërë një punë të dobët për të formuar besimin dhe ndërgjegjen e katolikëve për më shumë se 40 vjet. Dhe tani ne po mbledhim rezultatet - në sheshin publik, në familjet tona dhe në konfuzionin e jetës sonë personale. - Kryepeshkopi Charles J. Chaput, OFM Cap., Pasqyrimi mbi Cezarin: Vokacioni politik katolik, 23 Shkurt 2009, Toronto, Kanada

Ajo që thuhet këtu për Amerikën mund të thuhet lehtësisht për shumë kombe të tjera "katolike". Kështu, një brez është rritur ku "mosrespektimi" është normal, ku gjuha mistike e 200 shekujve të shenjave dhe simboleve janë eliminuar ose injoruar shpesh (veçanërisht në Amerikën e Veriut), dhe nuk janë më as pjesë e "kujtesës" së brezat e rinj. Prandaj, shumë nga lëvizjet e sotme, Karizmatike ose të tjera, ndajnë në një shkallë ose në një tjetër në gjuhën e përbashkët të famullisë që ka ndryshuar, në pjesën më të madhe të Kishës Perëndimore, që nga Vatikani II.

 

Rinovimi në famulli

Ajo që të ashtuquajturat Mesa Karizmatike prezantuan, në përgjithësi, ishte një gjallëri e re për shumë famulli, ose të paktën një përpjekje për ta bërë këtë. Kjo u bë pjesërisht përmes prezantimit të këngëve të reja "lavdëruese dhe adhuruese" në Liturgji ku fjalët përqendroheshin më shumë në një shprehje personale të dashurisë dhe adhurimit për Zotin (p.sh. "Zoti ynë mbretëron") sesa himne që këndonin Atributet e Zotit. Siç thotë në Psalmet,

Këndojini atij një këngë të re, luajini me mjeshtëri në tela, me britma të forta… Këndojini lavde L-sëDSB me lirën, me lirën dhe këngën melodioze. (Psalmi 33: 3, 98: 5)

Shpesh, nëse jo shumë shpesh, ishte muzika ajo që tërhoqi shumë shpirtra në Rinovimin dhe në një përvojë të re konvertimi. Unë kam shkruar diku tjetër përse lavdërimi dhe adhurimi mbart një fuqi shpirtërore [3]Shiko Falënderime për Lirinë, por mjafton këtu të citoj përsëri Psalmet:

… Ju jeni të shenjtë, të fronuar në lëvdimet e Izraelit (Psalmi 22: 3, RSV)

Zoti bëhet i pranishëm në një mënyrë të veçantë kur adhurohet në lavdërimet e popujve të Tij - Ai është "fron”Mbi ta. Rinovimi, pra, u bë një instrument me anë të të cilit shumë njerëz përjetuan fuqinë e Shpirtit të Shenjtë përmes lavdërimit.

Njerëzit e shenjtë të Zotit marrin pjesë gjithashtu në zyrën profetike të Krishtit: ai përhap jashtë një dëshmi të gjallë për të, veçanërisht nga një jetë me besim dhe dashuri dhe duke i ofruar Zotit një flijim lavdërimi, fryti i buzëve që lëvdojnë emrin e Tij. -Lumen Gentium, n 12, Vatikani II, 21 nëntor 1964

… Mbusheni me Shpirtin, duke iu drejtuar njëri-tjetrit në psalme, himne dhe këngë shpirtërore, duke kënduar dhe duke i kënduar melodi Zotit me gjithë zemrën tuaj. (Ef 5: 18-19)

Rinovimi Karizmatik shpesh frymëzonte laikët që të përfshiheshin më shumë në famulli. Lexuesit, serverat, muzikantët, korët dhe ministritë e tjera të famullisë shpesh u rritën ose filluan nga ata që, të ndezur nga një dashuri e re për Jezusin, donin t'i përkushtoheshin më shumë shërbimit të Tij. Unë mund të kujtoj në rininë time duke dëgjuar Fjalën e Zotit të proklamuar me një autoritet dhe fuqi të re nga ata që ishin në Rinovim, në mënyrë të tillë që leximet e Masës të bëhen shumë gjallë.

Gjithashtu nuk ishte e pazakontë në disa Mesha, kryesisht në konferenca, të dëgjonin të këndonin në gjuhë gjatë Shenjtërimit ose pas Kungimi, ajo që quhet "të këndosh në Frymë", një formë tjetër lavdërimi. Përsëri, një praktikë jo e padëgjuar në Kishën e hershme, ku gjuhët fliteshin "në kuvend".

Po atëherë, vëllezër? Kur bashkoheni, secili prej tyre ka një himn, një mësim, një zbulesë, një gjuhë ose një interpretim. Le të bëhen të gjitha gjërat për ndërtim. (1 Kor 14:26)

Në disa famulli, pastori do të lejonte gjithashtu periudha të gjata heshtjeje pas Kungimit kur mund të flitej një fjalë profetike. Edhe kjo ishte e zakonshme dhe e inkurajuar nga Shën Pali në asamblenë e besimtarëve në Kishën e hershme.

Le të flasin dy ose tre profetë dhe të tjerët le të peshojnë atë që thuhet. (1 Kor 14:29)

 

KUSHTET

Sidoqoftë, Mesha e Shenjtë është rritur organikisht dhe evoluar gjatë shekujve i përket Kishës, jo ndonjë lëvizjeje apo prifti. Për atë arsye, Kisha ka "rubrika" ose rregulla dhe tekste të përshkruara që duhet të ndiqen, jo vetëm për ta bërë Meshën universale ("katolike"), por edhe për të mbrojtur integritetin e saj.

… Rregullimi i liturgjisë së shenjtë varet vetëm nga autoriteti i Kishës… Prandaj, asnjë person tjetër, edhe nëse është prift, nuk mund të shtojë, heqë ose ndryshojë ndonjë gjë në liturgji me autoritetin e tij. -Kushtetuta për Liturgjinë e Shenjtë, Art 22: 1, 3

Mesha është lutja e Kishës, jo një lutje individuale ose lutja e një grupi, dhe kështu, duhet të ketë një unitet koherent midis besimtarëve dhe një nderim të thellë për atë që është, dhe është bërë ndër shekuj (përveç, natyrisht, abuzimet moderne të cilat janë serioze dhe madje janë një ndërhyrje e zhvillimit "organik" të meshës. Shih librin e Papa Benedict Shpirti i Liturgjisë.)

Prandaj, vëllezërit e mi, përpiquni me padurim për të profetizuar dhe mos ndaloni të folurit në gjuhë, por gjithçka duhet të bëhet siç duhet dhe në rregull. (1 Kor 14: 39-40)

 

 Në Muzikë

Në vitin 2003, Gjon Pali II publikisht u ankua për gjendjen e muzikës liturgjike në Mesha:

Komuniteti i krishterë duhet të bëjë një ekzaminim të ndërgjegjes në mënyrë që bukuria e muzikës dhe këngës të kthehet gjithnjë e më shumë brenda liturgjisë. Adhurimi duhet të pastrohet nga skajet stilistike stilistike, nga format e çrregullta të shprehjes, dhe nga muzika dhe tekstet e ngathët, të cilat nuk janë në përputhje me madhështinë e aktit që festohet. -Reporter Katolik Kombëtar; 3/14/2003, vëll. 39 Botimi 19, f10

Shumë kanë dënuar gabimisht "kitarat", për shembull, si të papërshtatshme për meshën (sikur organi të luhej në dhomën e sipërme në Rrëshajë). Ajo që kritikoi Papa, ishte ekzekutimi i dobët i muzikës, si dhe i teksteve të papërshtatshme.

Papa vuri në dukje se muzika dhe instrumentet muzikorë kanë një traditë të gjatë si një "ndihmë" për lutjen. Ai citoi përshkrimin e Psalmit 150 të lavdërimit të Zotit me shpërthim borie, qeste dhe qeste, dhe cembale kumbuese. "Necessaryshtë e nevojshme të zbulohet dhe të jetohet vazhdimisht bukuria e lutjes dhe liturgjisë", tha Papa. "Necessaryshtë e nevojshme t'i lutemi Zotit jo vetëm me formula të sakta teologjikisht, por edhe në një mënyrë të bukur dhe dinjitoze." Ai tha se muzika dhe kënga mund t'i ndihmonin besimtarët në lutje, të cilën ai e përshkroi si hapjen e një "kanali komunikimi" midis Zotit dhe krijesave të tij. - Po aty.

Kështu, muzika masive duhet të ngrihet në nivelin e asaj që po ndodh, domethënë Sakrifica e Kalvarit që bëhet e pranishme në mesin tonë. Pra, lavdërimi dhe adhurimi kanë një vend, atë që Vatikani II e quajti "muzikë të shenjtë popullore", [4]shih Musicam Sacram, 5 Mars 1967; n 4 por vetëm nëse arrin

… Qëllimi i vërtetë i muzikës së shenjtë, "i cili është lavdia e Zotit dhe shenjtërimi i besimtarëve". -Musicam Sacram, Vatikani II, 5 mars 1967; n 4

Dhe kështu Rinovimi Karizmatik duhet të bëjë gjithashtu një "ekzaminim të ndërgjegjes" në lidhje me kontributin e saj në Muzikën e Shenjtë, duke shkulur muzikë që nuk është e përshtatshme për Mesha. Duhet gjithashtu të bëhet një rivlerësim i si luhet muzikë, nga cilin ekzekutohet, dhe cilat janë stilet e përshtatshme. [5]shih Musicam Sacram, 5 Mars 1967; n 8, 61 Dikush mund të thotë se "bukuria" duhet të jetë standardi. Ky është një diskutim më i gjerë me mendime dhe shije të ndryshme brenda kulturave, të cilat më shpesh sesa nuk humbin ndjenjën e "së vërtetës dhe bukurisë". [6]shih Papa sfidon artistët: bëj që e vërteta të shkëlqejë përmes bukurisë; Lajmet Botërore Katolike John Paul II, për shembull, ishte shumë i hapur ndaj stileve moderne të muzikës ndërsa pasardhësi i tij është tërhequr më pak. Sidoqoftë, Vatikani II përfshiu qartë mundësinë e stileve moderne, por vetëm nëse ato përputhen me natyrën solemne të Liturgjisë. Mesha, për nga natyra e saj, është lutje soditëse. [7]shih Katekizmi i Kishës Katolike, 2711 Dhe për këtë arsye, këndimi Gregorian, polifonia e shenjtë dhe muzika korale kanë mbajtur gjithmonë një vend të çmuar. Kënga, së bashku me disa tekste latine, nuk kishin për qëllim kurrë të "hidheshin" në radhë të parë. [8]shih Musicam Sacram, 5 Mars 1967; n 52 Interestingshtë interesante se shumë të rinj në fakt po tërhiqen në formën e jashtëzakonshme të Liturgjisë së Meshës së Tridentinës në disa vende [9] http://www.adoremus.org/1199-Kocik.html

 

 Për nderim

Dikush duhet të jetë i kujdesshëm në lidhje me gjykimin e nderimit të një shpirti tjetër, si dhe kategorizimin e tërë Rinovimit sipas përvojave personale të dikujt. Një lexues iu përgjigj kritikave të letrës së mësipërme, duke thënë:

Si mund të jemi të gjithë një kur ky person i varfer eshte kaq GJYQESOR? Çfarë rëndësie ka nëse vishni xhinse në kishë - ndoshta kjo është rroba e vetme që ka ai person? A nuk tha Jezusi te Luka Kapitulli 2: 37-41, se “ju pastroni pjesën e jashtme, ndërsa brenda vetes suaj, jeni të mbushur me ndyrësi“? Gjithashtu, lexuesi juaj po gjykon mënyrën se si LUTEN njerëzit. Përsëri, Jezusi tha te Luka Kapitulli 2: 9-13 “Aq më tepër Ati Qiellor, do t'ua japë Frymën e Shenjtë atyre që e pyesin".

Megjithatë, është e trishtueshme të shohësh që gjenuflektimi përpara Sakramentit të Bekuar është zhdukur në shumë vende, tregues i vakumit të udhëzimit të duhur, nëse jo besimit të brendshëm. Alsoshtë gjithashtu e vërtetë që disa njerëz nuk vishen ndryshe për një udhëtim në dyqan ushqimesh sesa ata për të marrë pjesë në Darkën e Zotit. Modestia në veshje gjithashtu ka marrë një goditje, veçanërisht në botën perëndimore. Por përsëri, këto janë më shumë një fryt i liberalizimit të lartpërmendur, veçanërisht në Kishën Perëndimore, që ka çuar në një qetësi në qasjen e shumë katolikëve ndaj tmerrshmërisë së Zotit. Mbi të gjitha, një nga dhuratat e Shpirtit është devotshmëria. Ndoshta shqetësimi më i madh është fakti që shumë katolikë kanë ndaluar së ardhuri fare në meshë vetëm gjatë dekadave të fundit. [10]shih La Rënia dhe Rënia e Kishës Katolike Ka një arsye që Gjon Pali II i bëri thirrje Karizmatikës Rinovimi për të vazhduar shoqëritë "ri-ungjillizuese" ku "sekularizmi dhe materializmi kanë dobësuar aftësinë e shumë njerëzve për t'iu përgjigjur Shpirtit dhe për të dalluar thirrjen e dashur të Zotit". [11]Papa JOHN PAUL II, Fjala në Këshillin e ICCRO, 14 Mars 1992

A është i parespektueshëm duartrokitja apo ngritja e duarve? Në këtë pikë, duhet vërejtur ndryshimet kulturore. Në Afrikë, për shembull, lutja e njerëzve shpesh është shprehëse me lëkundje, duartrokitje dhe këndim të bollshëm (edhe seminaret e tyre po shpërthejnë). Isshtë një shprehje nderuese nga ana e tyre për Zotin. Po kështu, shpirtrat të cilët janë djegur nga Fryma e Shenjtë nuk kanë turp të shprehin dashurinë e tyre për Perëndinë duke përdorur trupat e tyre. Nuk ka asnjë rubrikë në Mesha që ndalon shprehimisht besimtarët të ngrejnë duart (qëndrimi “orantes”) gjatë, për shembull, Atit tonë, megjithëse nuk do të konsiderohej zakon i Kishës në shumë vende. Disa konferenca të peshkopëve, të tilla si në Itali, u është dhënë leja nga Selia e Shenjtë për të lejuar shprehimisht sjelljen e oranteve. Sa i përket duartrokitjeve gjatë një kënge, besoj se e njëjta gjë vlen se nuk ka rregulla në këtë drejtim, përveç nëse muzika e zgjedhur nuk arrin të "drejtojë vëmendjen e mendjes dhe zemrës te misteri i cili po festohet". [12]Instruksionet e liturgjive, Vatikani II, 5 shtator 1970 Çështja në zemër është nëse jemi apo jo duke u lutur nga zemra.

Lutja e Davidit për lavdërimin e solli atë të linte çdo formë gjakftohtësie dhe të vallëzonte para Zotit me gjithë forcën e tij. Kjo është lutja e lavdërimit!… 'Por, Atë, kjo është për ata të Rinovimit në Shpirt (lëvizja Karizmatike), jo për të gjithë të krishterët.' Jo, lutja e lavdërimit është një lutje e krishterë për të gjithë ne! —POPA FRANCIS, Homily, 28 janar 2014; Zenit.org

Në të vërtetë, Magjisteri inkurajon harmonia midis trupit dhe mendjes:

Besnikët përmbushin rolin e tyre liturgjik duke bërë atë pjesëmarrje të plotë, të ndërgjegjshme dhe aktive, e cila kërkohet nga vetë natyra e Liturgjisë dhe që, për shkak të pagëzimit, është e drejta dhe detyra e popullit të krishterë. Kjo pjesëmarrje

(a) Duhet të jetë mbi të gjitha e brendshme, në kuptimin që me anë të saj besimtarët bashkojnë mendjen e tyre me ato që shqiptojnë ose dëgjojnë, dhe bashkëpunojnë me hirin qiellor,

(b) Nga ana tjetër, duhet të jetë edhe i jashtëm, domethënë, i tillë që të tregojë pjesëmarrjen e brendshme nga gjestet dhe qëndrimet trupore, nga thirrjet, përgjigjet dhe të kënduarit. -Musicam Sacram, Vatikani II, 5 mars 1967; n 15

Sa për "gratë në [shenjtëroren]" - serverat femra të ndryshueshme ose akolitet - kjo përsëri nuk është prodhim i Rinovimit Karizmatik, por një relaksim në normat liturgjike, të drejta ose të gabuara. Rregullat ndonjëherë kanë qenë shumë ministrat e relaksuar dhe të jashtëzakonshëm janë përdorur në mënyrë të panevojshme dhe u janë dhënë detyra, të tilla si pastrimi i enëve të shenjta, që duhet të kryhen vetëm nga prifti.

 

L WNDUAR NGA Rinovimi

Kam marrë disa letra nga individë që u plagosën nga përvoja e tyre në Rinovimin Karizmatik. Disa shkruan për të thënë se, sepse nuk flisnin në gjuhë, ata u akuzuan se nuk ishin të hapur ndaj Shpirtit. Të tjerët u bënë të ndiheshin sikur nuk ishin "shpëtuar" sepse ata nuk ishin "pagëzuar në Shpirt" ose se ende nuk kishin "arritur". Një burrë tjetër foli rreth mënyrës se si një udhëheqës lutjeje po e shtynte atë prapa, në mënyrë që ai të binte përmbi “të vrarë në Shpirt”. E megjithatë të tjerët janë plagosur nga hipokrizia e individëve të caktuar.

A tingellon e njohur?

Pastaj shpërtheu një debat midis [dishepujve] rreth asaj se cili prej tyre duhet të konsiderohet si më i madhi. (Luka 22:24)

Unshtë për të ardhur keq, nëse jo një tragjedi, që ndodhën këto përvoja të disave. Të flasësh në gjuhë është një karizëm, por nuk jepet për të gjithë, dhe kështu, jo domosdoshmërisht një shenjë se dikush “është pagëzuar në Shpirt”. [13]krh. 1 Kor 14:5 Shpëtimi vjen si një dhuratë për një shpirt përmes besimit që lind dhe vuloset në Sakramentet e Pagëzimit dhe Konfirmimit. Kështu që, është e pasaktë të thuash që një person që nuk është "pagëzuar në Shpirt" nuk është i shpëtuar (megjithëse ai shpirt mund të ketë ende nevojë për lirimin nga këto hire të veçanta në mënyrë që të jetojnë më thellë dhe në mënyrë autentike një jetë në Shpirt.) Në vendosjen e duarve, dikush nuk duhet të detyrohet ose të shtyhet kurrë. Siç shkruajti Shën Pali, “Atje ku është Shpirti i Zotit, atje është liria". [14]2 Cor 3: 17 Dhe së fundmi, hipokrizia është diçka që na mundon të gjithëve, sepse ne shpesh themi një gjë, dhe bëjmë një tjetër.

Në të kundërt, ata që kanë përqafuar "pesëdhjetëshën" e Rinovimit Karizmatik shpesh janë etiketuar dhe margjinalizuar padrejtësisht ("ata karizmatikë e çmendur!“) Jo vetëm nga laikët, por më me dhimbje nga klerikët. Pjesëmarrësit e Ripërtëritjes dhe karizmat e Shpirtit të Shenjtë, në disa raste kanë qenë keqtrajtuar dhe madje janë refuzuar. Kjo herë pas here ka çuar në zhgënjim dhe padurim me Kishën "institucionale", dhe më e rëndësishmja, eksodin e disa drejt sekteve më ungjillore. Mjafton të them se ka pasur dhimbje në të dy palët.

Në fjalimin e tij drejt Rilindjes Karizmatike dhe lëvizjeve të tjera, Gjon Pali II vuri në dukje këto vështirësi që kanë ardhur me rritjen e tyre:

Lindja dhe përhapja e tyre i ka sjellë jetës së Kishës një të re të papritur, e cila ndonjëherë është edhe përçuese. Kjo ka ngritur pikëpyetje, shqetësim dhe tensione; nganjëherë ka çuar në supozime dhe teprime nga njëra anë, dhe nga ana tjetër, në paragjykime dhe rezerva të shumta. Ishte një periudhë testimi për besnikërinë e tyre, një rast i rëndësishëm për të verifikuar vërtetësinë e karizmave të tyre.

Sot para jush po shpaloset një fazë e re: ajo e pjekurisë kishtare. Kjo nuk do të thotë që të gjitha problemet janë zgjidhur. Përkundrazi, është një sfidë. Një rrugë për të marrë. Kisha pret nga ju frytet e “pjekura” të bashkësisë dhe përkushtimit. OPPOPE JOHN PAUL II, Fjalim për Kongresin Botëror të Lëvizjeve Kishtare dhe Komunitetet e reja, www.vatican.va

Cili është ky frut "i pjekur"? Më shumë për këtë në Pjesën IV, sepse është thelbësore kyç deri në kohët tona. 

 

 


 

Dhurimi juaj në këtë kohë vlerësohet shumë!

Klikoni më poshtë për ta përkthyer këtë faqe në një gjuhë tjetër:

Print Friendly, PDF & Email

Shënimet

Shënimet
1 Fjalim për Kongresin Botëror të Lëvizjeve Kishtare dhe Komunitetet e reja, www.vatican.va
2 krh. Rom 8: 28
3 Shiko Falënderime për Lirinë
4 shih Musicam Sacram, 5 Mars 1967; n 4
5 shih Musicam Sacram, 5 Mars 1967; n 8, 61
6 shih Papa sfidon artistët: bëj që e vërteta të shkëlqejë përmes bukurisë; Lajmet Botërore Katolike
7 shih Katekizmi i Kishës Katolike, 2711
8 shih Musicam Sacram, 5 Mars 1967; n 52
9 http://www.adoremus.org/1199-Kocik.html
10 shih La Rënia dhe Rënia e Kishës Katolike
11 Papa JOHN PAUL II, Fjala në Këshillin e ICCRO, 14 Mars 1992
12 Instruksionet e liturgjive, Vatikani II, 5 shtator 1970
13 krh. 1 Kor 14:5
14 2 Cor 3: 17
Postuar ne BALLINA, KARISMATIKE? dhe tagged , , , , , , , , , , , , , , .

Komentet janë të mbyllura.