Kisha në një greminë - Pjesa II

Madona e Zezë e Częstochowa – i përdhosur

 

Nëse jetoni në një kohë që askush nuk do t'ju japë këshilla të mira,
as ndonjë njeri nuk ju jep shembull të mirë,
kur do ta shihni virtytin të dënohet dhe vesin të shpërblehet...
qëndroni fort dhe qëndroni fort pas Perëndisë mbi dhimbjen e jetës…
- Shën Thomas More,
iu pre koka në 1535 për mbrojtjen e martesës
Jeta e Thomas More: Një biografi nga William Roper

 

 

ONE nga dhuratat më të mëdha që Jezusi i la Kishës së Tij ishte hiri pagabueshmëri. Nëse Jezusi tha, "ju do ta njihni të vërtetën dhe e vërteta do t'ju bëjë të lirë" (Gjoni 8:32), atëherë është e domosdoshme që çdo brez ta dijë, pa asnjë dyshim, se çfarë është e vërteta. Përndryshe, dikush mund të marrë një gënjeshtër për të vërtetën dhe të bjerë në skllavëri. Për…

… Kushdo që bën mëkat është skllav i mëkatit. (Gjoni 8:34)

Prandaj, liria jonë shpirtërore është i brendshëm për të njohur të vërtetën, kjo është arsyeja pse Jezusi premtoi, "Kur të vijë Ai, Shpirti i së vërtetës, Ai do t'ju udhëheqë drejt gjithë të vërtetës." [1]John 16: 13 Pavarësisht nga të metat e anëtarëve individualë të Besimit Katolik gjatë dy mijëvjeçarëve dhe madje edhe dështimet morale të pasardhësve të Pjetrit, Tradita jonë e Shenjtë zbulon se mësimet e Krishtit janë ruajtur me saktësi për më shumë se 2000 vjet. Është një nga shenjat më të sigurta të dorës së provimit të Krishtit mbi Nusen e Tij.

 

Një greminë e re

Megjithatë, ka pasur raste në historinë tonë kur e vërteta dukej se po zhytej në një greminë - kur edhe shumica e peshkopëve lëviznin në drejtim të gabimit (siç është herezia Ariane). Sot, ne qëndrojmë përsëri në buzë të një shkëmbi tjetër të rrezikshëm, ku nuk është vetëm një doktrinë në lojë, por vetë themelet e së Vërtetës.[2]Ndërsa e vërteta do të ruhet në mënyrë të pagabueshme deri në fund të kohës, kjo nuk do të thotë se ajo do të mbetet e njohur dhe praktikuar kudo. Tradita na thotë, në fakt, se në kohët e fundit, ajo do të ruhet pothuajse nga një mbetje; kf. Strehimet dhe vetmitë e ardhshme Është një rrezik që Papa Françesku e identifikoi me të drejtë në një fjalim në sinodin për familjen:

Tundimi për një prirje shkatërruese për të mirën, që në emër të një mëshire mashtruese lidh plagët pa i shëruar më parë dhe duke i trajtuar ato; që trajton simptomat dhe jo shkaqet dhe rrënjët. Shtë tundimi i "atyre që bëjnë mirë", i të frikshmit dhe gjithashtu i të ashtuquajturve "përparimtarë dhe liberalë". 

Ai shkoi më tej, duke paralajmëruar për…

Tundimi për të zbritur nga Kryqi, për të kënaqur njerëzit dhe për të mos qëndruar atje, në mënyrë që të përmbushim vullnetin e Atit; të përkulesh para një fryme të kësaj bote në vend që ta pastrosh dhe ta përkulesh para Shpirtit të Zotit.- krh. Pesë korrigjimet

Ky ishte sinodi që prodhoi nxitjen apostolike Amoris Laetitia, i cili për ironi, u akuzua se i dha hua pikërisht asaj fryme të progresivizmit që kërkon të laicizojë sakramentin e martesës dhe të relativizojë seksualitetin njerëzor (shih Anti-Mëshira). Pavarësisht nëse dikush pajtohet apo jo me ata teologë që besojnë se ky dokument përmban gabime, duhet pranuar se që nga ai sinod, ka pasur një rrëshqitje të relativizmit moral, veçanërisht në hierarki. 

Sot, ne kemi konferenca të tëra peshkopësh që përpiqen të promovojnë mësimet heterodokse,[3]p.sh. peshkopët gjermanë, krh. katoliknewsagency.com priftërinjtë që drejtojnë "Meshat e Krenarisë",[4]shih këtu, këtu, këtu këtu dhe, në të vërtetë, një papë që është bërë gjithnjë e më i errët për disa nga çështjet më serioze morale të kohës sonë. Kjo është diçka që katolikët nuk janë mësuar, veçanërisht pas pontifikatëve teologjikisht të saktë të Gjon Palit II dhe Benediktit XVI.

 

Ai tha çfarë?

Në biografinë e tij për Françeskun, gazetari Austen Ivereigh shkroi:  

[Francis] i tha një aktivisti katolik homoseksual, një ish-profesor teologjie të quajtur Marcelo Márquez, se ai favorizonte të drejtat e homoseksualëve, si dhe njohjen ligjore për sindikatat civile, në të cilat çiftet homoseksuale mund të kenë akses. Por ai ishte krejtësisht kundër çdo përpjekjeje për të ripërcaktuar martesën në ligj. “Ai donte të mbronte martesën, por pa lënduar dinjitetin e askujt apo pa përforcuar përjashtimin e tyre”, thotë një bashkëpunëtor i ngushtë i kardinalit. “Ai favorizoi përfshirjen më të madhe të mundshme ligjore të homoseksualëve dhe të drejtat e tyre njerëzore të shprehura në ligj, por kurrë nuk do të rrezikonte veçantinë e martesës si të qenit midis një burri dhe një gruaje për të mirën e fëmijëve”. -Reformatori i Madh, 2015; (f. 312)

Siç kam vërejtur në Trupi, Thyerja, Papa dukej se e kishte të qartë këtë pozicion. Ndërsa ka shumë në rrëfimin e Ivereigh për Françeskun që është për t'u lavdëruar, ka gjithashtu shumë që janë hutuese pasi Magisterium ka pohuar tashmë se "njohja ligjore e bashkimeve homoseksuale do të errësonte disa vlera morale bazë dhe do të shkaktonte një zhvlerësim të institucionit të martesës".[5]Konsiderata në lidhje me propozimet për t'u dhënë njohje ligjore sindikatave midis personave homoseksualë; n 5, 6, 10 Megjithatë, është ky boshllëk i qartësisë që po mbushet nga “progresistët dhe liberalët”, si p.sh. James Martin[6]shih kritikën e Trent Horn për Fr. Pozicionet e James Martinit këtu i cili i tha botës:

Nuk është thjesht që [Françesku] toleron [sindikatat], ai po e mbështet atë… ai mund të ketë në një farë kuptimi, siç themi ne në Kishë, të zhvillojë doktrinën e tij… Duhet të llogarisim me faktin që kreu i Kishës ka tani tha se mendon se sindikatat civile janë në rregull. Dhe ne nuk mund ta hedhim poshtë këtë… Peshkopët dhe njerëzit e tjerë nuk mund ta hedhin poshtë atë aq lehtë sa mund të duan. Ky është në njëfarë kuptimi, ky është një lloj mësimi që ai po na jep. — At. James Martin, CNN.com

Nëse Fr. Martin gaboi, Vatikani bëri pak për të pastruar ajrin.[7]shih Trupi, Thyerja Kjo i la besimtarët të përballen, jo aq me të vërtetën (sepse mësimet autentike magjistrale të Kishës Katolike mbeten të qarta) por me një valë të re liberalizmi në dukje të miratuar nga Papa, që po eklipson të vërtetën dhe po kalon nëpër shtyllat tona.

Në vitin 2005, unë shkrova për këtë cunami moral të ardhshëm që është tani këtu (krh. Përndjekja!… Dhe Tsunami Moral) që pasohet nga një valë e dytë e rrezikshme (krh. Tsunami shpirtëror). Ajo që e bën këtë një provë kaq të dhimbshme është se ky mashtrim po gjen vrull brenda vetë hierarkisë…[8]shih Kur Yjet bien

Para ardhjes së dytë të Krishtit, Kisha duhet të kalojë nëpër një provë përfundimtare që do të lëkundë besimin e shumë besimtarëve   - KKK, n.675

 
Anti-Mëshira

Françesku ka këmbëngulur që në fillimet e papatit të tij që Kisha të largohet nga zogjtë e saj, të dalë nga dyer të mbyllura dhe të shtrihet në periferitë e shoqërisë. 

… Të gjithëve na kërkohet t'i bindemi thirrjes së Tij për të dalë nga zona jonë e rehatisë në mënyrë që të arrijmë të gjitha "periferitë" që kanë nevojë për dritën e Ungjillit. OPPOPE FRANCIS, Evangelii Gaudiumn 20

Nga kjo nxitje doli tema e tij e "artit të shoqërimit"[9]n 169, Evangelium Gaudium ku «shoqërimi shpirtëror duhet t'i çojë të tjerët gjithnjë e më afër Perëndisë, në të cilin ne arrijmë lirinë e vërtetë».[10]n 170, Evangelium Gaudium Amen për këtë. Nuk ka asgjë romane në ato fjalë; Jezusi kaloi kohë me shpirtrat, Ai dialogoi, Ai iu përgjigj pyetjeve të atyre që ishin të etur për të vërtetën dhe Ai preku dhe shëroi të dëbuarit nga shoqëria. Në të vërtetë, Jezui hëngri me «taksambledhës dhe prostituta»[11]kf. Mat 21:32, Mat 9:10

Por Zoti ynë nuk ka vjedhur dhe as nuk ka fjetur me ta. 

Këtu qëndron sofizmi i rrezikshëm që përdoret nga disa peshkopë që e kanë kthyer shoqërimin në një i errët arti: është risia që Kisha është mirëpritëse, e hapur, dhe shoqërues - por pa duke i thirrur të gjithë ata që hyjnë në dyert e saj të largohen nga mëkati në mënyrë që të shpëtohen. Në të vërtetë, shpallja e vetë Krishtit "Pendohuni dhe besoni në Ungjill"[12]Ground 1: 15 shpesh është uzurpuar nga "Jini të mirëpritur dhe qëndroni ashtu siç jeni!"  

Në Lisbonë javën e kaluar, Ati i Shenjtë theksoi në mënyrë të përsëritur një mesazh "mirëpritës":

Në një nga momentet më ikonike që vjen nga Dita Botërore e Rinisë, Papa Françesku u bëri thirrje qindra mijërave të mbledhur para tij që t'i bërtasin atij se Kisha Katolike është për "todos, todos, todos” — të gjithë, të gjithë, të gjithë. "Zoti është i qartë," këmbënguli Papa të dielën. “Të sëmurët, të moshuarit, të rinjtë, të moshuarit, të shëmtuarit, të bukurit, të mirët dhe të këqijtë.” —7 gusht 2023, ABC News

Përsëri, asgjë e re. Kisha ekziston si "sakramenti i shpëtimit":[13]KKK, n. 849; n. 845: “Për të ribashkuar të gjithë fëmijët e tij, të shpërndarë dhe të humbur nga mëkati, Ati deshi të thërriste të gjithë njerëzimin së bashku në Kishën e Birit të tij. Kisha është vendi ku njerëzimi duhet të rizbulojë unitetin dhe shpëtimin e tij. Kisha është "bota e pajtuar". Ajo është ajo barku që “në vela të plotë të kryqit të Zotit, me frymën e Frymës së Shenjtë, lundron e sigurt në këtë botë”. Sipas një imazhi tjetër të dashur për Etërit e Kishës, ajo është parafytyruar nga arka e Noes, e cila vetëm shpëton nga përmbytja. Fondi i saj i pagëzimit është i mbushur me ujë të shenjtë për humbur; Rrëfimet e saj janë të hapura për mëkatar; Mësimet e saj janë bërë të njohura për i lodhur; Ushqimi i saj i Shenjtë ofrohet për i dobët.

Po, Kisha është e hapur për të gjithë - por Parajsa është e hapur vetëm për të penduarit

Jo kushdo që më thotë: "Zot, Zot", do të hyjë në mbretërinë e qiejve, por vetëm ai që bën vullnetin e Atit tim në qiej. (Mateu 7:21)

Kështu, Kisha mirëpret të gjithë ata që po luftojnë me epshin për t'i çliruar. Ajo mirëpret të gjithë ata që janë thyer për t'i rivendosur ato. Ajo i mirëpret të gjithë në mosfunksionim në mënyrë që të rirenditni ato - të gjitha sipas Fjalës së Perëndisë. 

…në të vërtetë qëllimi i [Krishtit] nuk ishte thjesht të konfirmonte botën në botëkuptimin e saj dhe të ishte shoqëruesi i saj, duke e lënë atë krejtësisht të pandryshuar. —POPA BENEDICT XVI, Freiburg im Breisgau, Gjermani, 25 shtator 2011; www.chiesa.com

Kthimi në besim duhet të pasojë pagëzimin në mënyrë që të shpëtohet; shenjtëria duhet të ndjekë kthimin në besim në mënyrë që të pranohet në Parajsë - edhe nëse kjo kërkon pastrimin e purgator.

Pendohuni dhe pagëzohuni, secili prej jush, në emrin e Jezu Krishtit për faljen e mëkateve tuaja; dhe do të merrni dhuratën e Frymës së Shenjtë… Pendohuni, pra, dhe kthehuni në besim, që mëkatet tuaja të fshihen. (Veprat 2:38, 3:19)  

Në mënyrë që misioni i Tij të jetë i frytshëm në shpirtrat e individëve, Jezusi deklaroi se Kisha duhet t'u mësojë kombeve “të respektojnë të gjitha gjërat që ju kam urdhëruar”.[14]Matt 28: 20 Prandaj,

… Kisha… jo më pak se Themeluesi i saj hyjnor, është i destinuar të jetë një “shenjë kontradikte”. …Nuk mund të ishte kurrë e drejtë që ajo të shpallte të ligjshme atë që në fakt është e paligjshme, pasi kjo, nga vetë natyra e saj, është gjithmonë në kundërshtim me të mirën e vërtetë të njeriut.  —POPULLI PAUL VI, Humanae Vitae, n 18

 

Skaji i shkëmbit

Në fluturimin e kthimit nga Lisbona, një gazetar e pyeti Papën:

At i Shenjtë, në Lisbonë na the se në Kishë ka vend për “të gjithë, të gjithë, të gjithë”. Kisha është e hapur për të gjithë, por në të njëjtën kohë jo të gjithë kanë të njëjtat të drejta dhe mundësi, në kuptimin që, për shembull, gratë dhe homoseksualët nuk mund të marrin të gjitha sakramentet. Atë i Shenjtë, si e shpjegoni këtë mospërputhje midis një "kishe të hapur" dhe "një kishe jo të barabartë për të gjithë?"

Françesku u përgjigj:

Më bëtë një pyetje në dy këndvështrime të ndryshme. Kisha është e hapur për të gjithë, pastaj ka rregulla që rregullojnë jetën brenda Kishës. Dhe dikush që është brenda është [kaq] në përputhje me rregullat… Kjo që po thua është një mënyrë shumë e thjeshtësuar e të folurit: “Nuk mund të marrësh sakramentet”. Kjo nuk do të thotë se Kisha është e mbyllur. Secili person takohet me Perëndinë në mënyrën e tij ose të saj, brenda Kishës dhe Kisha është nënë dhe udhërrëfyese (për) çdo person në rrugën e tij ose të saj. Për këtë arsye, nuk më pëlqen të them: le të vijnë të gjithë, por pastaj ju bëni këtë, dhe ju, bëni atë… Të gjithë. Më pas, çdo person në lutje, në dialogun e brendshëm dhe në dialogun baritor me punëtorët baritorë, kërkon rrugën për të ecur përpara. Për këtë arsye, për të bërë pyetjen: “Po homoseksualët?…” Jo: të gjithë… Një nga gjërat e rëndësishme në punën e ministrisë është të shoqërosh njerëzit hap pas hapi në rrugën e tyre drejt pjekurisë…. Kisha është një nënë; ajo i pranon të gjithë dhe secili bën rrugën e tij/saj përpara brenda Kishës, pa bërë bujë, dhe kjo është shumë e rëndësishme. - Konferencë për shtyp gjatë fluturimit, Gusht 6, 2023

Në vend që të përpiqemi të analizojmë fjalët e Papës dhe çfarë do të thotë ai me "rregulla", çfarë do të thotë duke kërkuar rrugën përpara pa bërë bujë, etj. - le të përsërisim thjesht atë që Kisha ka besuar dhe mësuar për 2000 vjet. Të shoqërosh dikë "hap pas hapi në rrugën e tij drejt pjekurisë" nuk do të thotë ta afirmosh atë në mëkat, duke i thënë vetëm se "Perëndia të do ashtu siç je". Hapi i parë në pjekurinë e krishterë është të refuzosh mëkatin. Dhe as ky nuk është një proces subjektiv. “Ndërgjegjja nuk është një kapacitet i pavarur dhe ekskluziv për të vendosur se çfarë është e mirë dhe çfarë është e keqe”, mësoi Gjon Pali II.[15]Dominum et Vivificantemn 443 Nuk është as pazarllëk me Perëndinë siç bëri dikur Agustini: "Më jep dëlirësi dhe vetëpërmbajtje, por jo ende!"

Një kuptim i tillë nuk do të thotë kurrë kompromis dhe falsifikim i standardit të së mirës dhe së keqes për ta përshtatur atë me rrethana të veçanta. Quiteshtë mjaft njerëzore që mëkatari të pranojë dobësinë e tij dhe të kërkojë mëshirë për të dështimet; Ajo që është e papranueshme është qëndrimi i atij që dobësinë e vet e bën kriter të së vërtetës për të mirën, në mënyrë që të ndihet i vetëjustifikuar, madje pa pasur nevojë t'i drejtohet Zotit dhe mëshirës së tij. —POPA ST. JOHN PAUL II, Shkëlqimi Veritatis, n 104; vatikan.va

Në shëmbëlltyrën e festës së madhe, mbreti mirëpret "të gjithë" për të hyrë. 

Dilni, pra, në rrugët kryesore dhe ftoni në festë kë të gjeni. 

Por ka një kusht për të qëndruar në tryezë: pendimi.[16]Në fakt, kushti është vërtet shenjtëri në kontekstin e banketit të përjetshëm.

Kur mbreti hyri për të takuar të ftuarit, pa një burrë atje të pa veshur me rrobë dasme. Ai i tha: "Miku im, si u bë që hyre këtu pa rrobë dasme?" (Mateu 22:9, 11-12)

Prandaj, ne e dimë se jemi duke qëndruar në një greminë kur Prefekti i sapoemëruar për të mbikëqyrur zyrën më të lartë doktrinare në Kishë nuk po flet hapur vetëm për mundësia e bekimit të bashkimeve homoseksuale por të nocionit se kuptim e doktrinës mund të ndryshojë (shih Qëndrimi i fundit).[17]shih Regjistri Kombëtar KatolikKorrik 6, 2023 Kjo është befasuese, që vjen nga njeriu që është i ngarkuar me ruajtjen e doktrinës së Besimit. Siç tha paraardhësi i tij:

… Si magjisteri i vetëm dhe i vetëm i Kishave, papa dhe peshkopët në bashkim me të mbajnë përgjegjësia më e rëndë që asnjë shenjë e paqartë ose mësim i paqartë nuk vjen prej tyre, duke i hutuar besimtarët ose duke i joshur ata në një ndjenjë të rremë sigurie. — Kardinali Gerhard Müller, ish-prefekt i Kongregacioni për Doktrinën e Besimit; Gjërat e para20th prill, 2018

Kardinali Raymond Burke po paralajmëron gjithashtu kundër kësaj gjuhe të pamatur që po u jep disa fjalëve kuptim të ri pa iu referuar Traditës së Shenjtë.

Gjatë viteve të fundit, disa fjalë, për shembull, 'baritore', 'mëshirë', 'dëgjim', 'dallim', 'shoqërim' dhe 'integrim' janë përdorur për Kishën në një lloj mënyre magjike, që është, pa përkufizim të qartë, por si parullat e një ideologjie që zëvendëson atë që është e pazëvendësueshme për ne: doktrinën dhe disiplinën e vazhdueshme të Kishës… Perspektiva e jetës së përjetshme eklipset në favor të një lloj këndvështrimi popullor të Kishës, në të cilën të gjithë duhet të ndjehen 'në shtëpi', edhe nëse jeta e tyre e përditshme është një kontradiktë e hapur me të vërtetën dhe dashurinë e Krishtit. — 10 gusht 2023; lifesitenews.com

Peshkopët, paralajmëroi ai, janë duke tradhtuar traditën apostolike.

Kardinali Müller shkoi aq larg sa tha se nëse "Sinodi mbi Sinodalitetin" do të ketë sukses, do të jetë "fundi i Kishës".

Baza e Kishës është fjala e Perëndisë si një zbulesë … jo reflektimet tona të çuditshme. … Kjo [agjendë] është një sistem vetë-zbulimi. Ky pushtim i Kishës Katolike është një pushtim armiqësor i Kishës së Jezu Krishtit. — Kardinali Gerhard Müller, 7 tetor 2022; Regjistri Kombëtar Katolik

Kjo është Ora e Judës dhe ata prej nesh që mendojnë se jemi në këmbë duhet të jenë të kujdesshëm, që të mos biem.[18]krh. 1 Kor 10:12 Mashtrimi është kaq i fuqishëm tani, aq i gjerë, sa institucionet katolike, universitetet, shkollat ​​e mesme dhe madje edhe foltoret kanë rënë në apostazi. Dhe Shën Pali na tregon se çfarë vjen më pas kur rebelimi bëhet pothuajse universal (krh. 2 Thesalonikasve 2:3-4), siç ritheksohet nga Shën Gjon Henri Njuman:

Satanai mund të përdorë armët më alarmante të mashtrimit
- ai mund të fshihet -
ai mund të përpiqet të na joshë në gjëra të vogla,
dhe kështu për të lëvizur Kishën,
jo të gjitha përnjëherë, por pak e nga pak
nga pozicioni i saj i vërtetë.
…Është politikë e tij të na përçajë dhe të na përçajë, të na shpërndajë
gradualisht nga shkëmbi ynë i forcës.
Dhe nëse do të ketë një persekutim, ndoshta do të jetë atëherë;
atëherë, ndoshta, kur të jemi të gjithë ne
në të gjitha pjesët e të ashtuquajturit krishterim të ndarë kaq,
dhe kaq i reduktuar, kaq plot përçarje, kaq afër herezive.
Kur ta kemi hedhur veten mbi botën dhe
varen nga mbrojtja prej tij,
dhe kemi hequr dorë nga pavarësia dhe fuqia jonë,
atëherë [Antikrishti] do të shpërthejë mbi ne me tërbim
për aq sa e lejon Zoti.  

Predikimi IV: Përndjekja e Antikrishtit

 
Lexime të ngjashme

Korrektësia politike dhe Apostazia e Madhe

Kompromisi: Braktisja e Madhe

 

Mbështetni shërbimin e plotkohor të Markut:

 

me Nihil Obstat

 

Për të udhëtuar me Mark in La Tani Word,
klikoni në banderolën më poshtë për të pajtohem.
Emaili juaj nuk do të ndahet me askënd.

Tani në Telegram. Klikoni:

Ndiqni Mark dhe "shenjat e përditshme" të përditshme në MeWe:


Ndiqni shkrimet e Markut këtu:

Dëgjoni në vijim:


 

 
Print Friendly, PDF & Email

Shënimet

Shënimet
1 John 16: 13
2 Ndërsa e vërteta do të ruhet në mënyrë të pagabueshme deri në fund të kohës, kjo nuk do të thotë se ajo do të mbetet e njohur dhe praktikuar kudo. Tradita na thotë, në fakt, se në kohët e fundit, ajo do të ruhet pothuajse nga një mbetje; kf. Strehimet dhe vetmitë e ardhshme
3 p.sh. peshkopët gjermanë, krh. katoliknewsagency.com
4 shih këtu, këtu, këtu këtu
5 Konsiderata në lidhje me propozimet për t'u dhënë njohje ligjore sindikatave midis personave homoseksualë; n 5, 6, 10
6 shih kritikën e Trent Horn për Fr. Pozicionet e James Martinit këtu
7 shih Trupi, Thyerja
8 shih Kur Yjet bien
9 n 169, Evangelium Gaudium
10 n 170, Evangelium Gaudium
11 kf. Mat 21:32, Mat 9:10
12 Ground 1: 15
13 KKK, n. 849; n. 845: “Për të ribashkuar të gjithë fëmijët e tij, të shpërndarë dhe të humbur nga mëkati, Ati deshi të thërriste të gjithë njerëzimin së bashku në Kishën e Birit të tij. Kisha është vendi ku njerëzimi duhet të rizbulojë unitetin dhe shpëtimin e tij. Kisha është "bota e pajtuar". Ajo është ajo barku që “në vela të plotë të kryqit të Zotit, me frymën e Frymës së Shenjtë, lundron e sigurt në këtë botë”. Sipas një imazhi tjetër të dashur për Etërit e Kishës, ajo është parafytyruar nga arka e Noes, e cila vetëm shpëton nga përmbytja.
14 Matt 28: 20
15 Dominum et Vivificantemn 443
16 Në fakt, kushti është vërtet shenjtëri në kontekstin e banketit të përjetshëm.
17 shih Regjistri Kombëtar KatolikKorrik 6, 2023
18 krh. 1 Kor 10:12
Postuar ne BALLINA, BESIMI DHE MORALIT.