Imazhe të diskutueshme


Skena nga Pasioni i Krishtit

 

CDO ditën kur kreh titujt e lajmeve, jam përballur me dhunën dhe të keqen e kësaj bote. Më duket rraskapitëse, por gjithashtu e njoh si detyrë time si "roje" të përpiqem të shoshit përmes këtyre gjërave për të gjetur "fjalën" e fshehur në ngjarjet e botës. Por ditën tjetër, fytyra e së keqes më erdhi vërtet kur hyra në dyqan video për herë të parë pas muajsh për të marrë me qira një film për ditëlindjen e vajzës sime. Ndërsa skanoja raftet për një film familjar, u përballa me imazhe pas imazhi të trupave të copëtuar, gra gjysmë të zhveshura, fytyra djallëzore dhe imazhe të tjera të dhunshme. Po shikoja pasqyrën e një kulture të fiksuar pas seksit dhe dhunës. 

E megjithatë, askush nuk duket se kundërshton haptas këtë shfaqje të tmerrshme, e cila skanohet çdo ditë nga të rinj dhe të moshuar, dhe megjithatë, kur tregohet një pamje e realitetit të abortit, disa njerëz janë fyer thellësisht. Njerëzit paguajnë për të parë filma të dhunshëm, madje edhe duke zgjuar drama të tilla si Braveheart, Lista e Schindlerose Saving Private Ryan ku portretizohet grafikisht realiteti i së keqes; ose ata luajnë video lojëra që përshkruajnë brutalitet të pabesueshëm dhe dhunë të tmerrshme, dhe megjithatë, disi kjo është e pranueshme - por një foto që i jep zë të pazëshëm nuk është.

 

IMAZHET KONVERTUESE

Kam marrë disa letra nga nënat që ishin të mërzitura nga imazhi që përdorja në të Ora e Vendimit. Kuptohet kështu. Unë jam një baba i tetë fëmijëve që do të bëhen së shpejti dhe këto imazhe më shqetësojnë deri në palcë. Kam qarë kur i pashë herën e parë. Për disa arsye, disa njerëz mendojnë se unë në të vërtetë e bëra këtë imazh… që gjeta dy krahë fetale dhe i vendosa qëllimisht në një monedhë amerikane. Unë nuk e krijova këtë imazh, e cila erdhi nga faqja e internetit www.abortionno.org dhe Qendra për Reformën Bio-Etike. Sipas tyre faqe interneti, 'Monedhat dhe lapsat përfshihen si referencë madhësie dhe janë pjesë e fotove origjinale.' Ndërsa nuk lexova me lehtësi se si u rikuperua fetusi, është e mundur që kjo foshnjë të shpëtohet nga një deponi plehrash ose koshi mbeturinash mjekësore ku shpesh përfundojnë shumë fëmijë të abortuar. Ideja se kjo ishte një mesazhi anti-amerikan, siç nënkuptuan dy lexues, është një lloj marramendjeje, veçanërisht kur u drejtohet ipeshkvijve kanadezë posaçërisht, si dhe referencat e paralajmërimit që dhashë ndërsa isha në kryeqytetin e Kanadasë.

Ndonjëherë më duhet pak kohë që të zgjedh një imazh për shkrimet e mia, pasi ato shpesh përcjellin një "fjalë" në vetvete. Shpirti im ishte i paqartë me përdorimin e fetusit tipik të qetë duke thithur gishtin e madh të mitrës. Për mesazhin që dërgova dje është varr. Në thelb paralajmëron se imazhe shumë më të vështira dhe të dhimbshme të vdekjes do të mbushë qytetet dhe rrugët tona nëse aborti nuk pendohet. Me një paralajmërim kaq të fuqishëm, a është koha për imazhe komode? Historiku im i gazetarit në televizion më ka bërë që në të kaluarën të paralajmëroj lexuesit për imazhe grafike në meditimet e mia. A duhet ta kisha bërë këtë një zgjedhje këtë herë, siç kanë sugjeruar disa? Ndoshta… por foshnja në atë imazh nuk kishte zgjidhje. Kjo është çështja. Çdo ditë, rreth 126, 000 foshnje abortohen në botë. Mbi njëqind foshnje u abortuan në kohën që ju desh të lexonit deri tani. Unë mendoj se është koha, në këtë epokë të imazheve, internetit dhe mediave që na përmbyt, që ne të përballemi plotësisht me realitetin e dhimbshëm të asaj që është aborti me gjithë tmerrin e tij në vend që të përpiqemi ta mbulojmë atë, duke mbajtur të vërtetën në errësirë. Për shumë njerëz ende besojnë se ai fetus është thjesht një pikë, madje edhe në 10 javë.

Populli im vdes për mungesë njohurie. (Hos 4: 6)

 

IMAZHI MOST I DHIMBR 

Pothuajse në çdo kishë tradicionale katolike, ekziston një kryq i varur në qendër. Disa prej tyre përshkruajnë një kufomë të përgjakshme të pajetë. Pse? Pse Kisha Katolike e bën këtë thelbin e kishave të saj? Sepse imazhi na dërgon një mesazh. Një mesazh i së vërtetës, një mesazh dashurie, një mesazh paralajmërimi. Shtë një skandal. Njeriu kryqëzoi Zotin e tij. Shtë një imazh i tmerrit të pasojave të së keqes të futur në botë nga mëkati. 

Kur pashë filmin grafik Pasioni i Krishtit- skenat e tij që rrjedhin me gjakun e Zotit tonë - unë u tmerrova… u tmerrova me koston e mëkatit tim. Kam qarë, dhe kam qarë, dhe kam qarë. Dhe kjo ishte hera e tretë që e shihja. Kur u luta Stacionet e Kryqit në Hanceville, Alabama, ku jeton Nëna Angelica, dhe erdha mbi trupin e gjymtuar rëndë të Zotit tonë të përshkruar në Kryq, ai shkaktoi të njëjtin reagim të fuqishëm. Unë nuk isha i zemëruar me Nënën Angelica. Më preku e vërteta se nuk po bëja aq sa duhet për Zotin tim.

Kur pashë fotot e foshnjave të abortuara në faqet e internetit të Pro-Life, u sëmura. Më nxiti në veprim. Më dënoi që duhej të bëja dhe të thosha më shumë. Për çdo ditë, ka foshnje që theren ashtu siç përshkruan fotoja që botova. Ky është një skandal. Isshtë një imazh i tmerrit të së keqes të futur në botën moderne nga mëkati. A është e drejtë që ne të përpiqemi të fshehim imazhet e këtij holokaustit, apo holokaustit hebre, ose imazhet e foshnjave të uritura në Etiopi, një formë tjetër e padrejtësisë? 

Një shkrimtar pyeti se si unë, me shtatë fëmijë, mund të postoja një imazh si ky. Një nga vajzat e mia sapo hyri në zyrën time tani dhe tha, "Nëse njerëzit nuk e shohin kurrë këtë, ata nuk do ta kuptojnë kurrë plotësisht se sa e tmerrshme është kjo." Nga goja e bebeve. 

Mos mendo se kam ardhur të sjell paqen në tokë. Unë kam ardhur për të sjellë jo paqen, por shpatën. (Mat 10:34)

Nuk duhet të ketë paqe të rremë në shpirtin tuaj apo timen për sa kohë që ekziston abortits. Fotoja që publikova nxjerr në dritë të vërtetën e abortit.

Dhe do ta botoja përsëri në një rrahje zemre. 

 

Amerika nuk do ta refuzojë abortin derisa Amerika të shohë abortin. —Pr. Frank Pavone, Priftërinjtë Për Jetën

 

 

 

LEXIMI MË TEJ:

 

Print Friendly, PDF & Email
Postuar ne BALLINA, E VURTETA E VARDRTET.