Krijimi i Rilindur

 

 


A "Kultura e vdekjes", që Tërheqja e Madhe   Helmimi i Madh, nuk janë fjala e fundit. Shkatërrimi i shkaktuar nga njeriu në planet nuk është fjala e fundit për çështjet njerëzore. Sepse as Dhiata e Re dhe as Dhiata e Vjetër nuk flasin për fundin e botës pas ndikimit dhe mbretërimit të "kafshës". Përkundrazi, ata flasin për një hyjnore rinovim të tokës ku paqja dhe drejtësia e vërtetë do të mbretërojë për një kohë ndërsa "njohuria e Zotit" përhapet nga deti në det (krh. Is 11: 4-9; Jer 31: 1-6; Ezek 36: 10-11; Mik 4: 1-7; Zek 9:10; Mat 24:14; Zbul. 20: 4).

të gjithë skajet e tokës do të kujtojnë dhe do të kthehen në LDSB; të gjithë familjet e kombeve do të përulen para tij. (Ps 22:28)

Epoka e re që do të vijë, sipas Shkrimeve, miratoi mistikë si Shërbëtorët e Zotit Luisa Piccarreta, Marthe Robin dhe i Nderuar Conchita - dhe vetë papët - do të jetë një dashuri dhe shenjtëri e thellë që do t'i nënshtrojë kombet (shih Papat dhe epoka e agimit) Por çfarë lidhje me fizik dimensionet e asaj epoke, veçanërisht duke pasur parasysh që, sipas Shkrimit, toka do të ketë pësuar konvulsione dhe shkatërrim të madh?

A guxojmë të shpresojmë për një epokë të tillë të Paqes?

 

BEKIMET SHPIRTRORE

Pas ardhjes së bishës - Antikrishti, [1]shih Antikrishti në Kohët Tona  Ora e paligjshmërisë Shën Gjoni foli për një mbretërim "mijë vjeçar" të Krishtit në shenjtorët e Tij. Kjo është ajo që Etërit e Hershëm të Kishës (të quajtur të tillë për shkak të afërsisë së tyre me kohën e Apostujve dhe lulëzimit të Traditës së Shenjtë) e referuan si "dita e Zotit".

Ja, Dita e Zotit do të jetë një mijë vjet. - Letra e Barnabës, Etërit e Kishës, Ch 15

Siç tha Martiri i Shën Justinit, "Ne e kuptojmë se një periudhë prej një mijë vjetësh tregohet në gjuhë simbolike", nuk domosdoshmërisht një fjalë për fjalë një mijë vjet. Përkundrazi, 

… Kjo ditë e jona, e cila kufizohet nga lindja dhe perëndimi i diellit, është një përfaqësim i asaj dite të shkëlqyeshme, në të cilën qarku i një mijë vjetësh ngulitë kufijtë e tij. -Lactantius, Etërit e Kishës: Institutet Hyjnore, Libri VII, Kapitulli 14, Enciklopedia katolike; www.newadvent.org

Etërit e Kishës shtjelluan këtë periudhë të paqes - Ditën e Zotit - si një që është kryesisht një shpirtëror rinovimi ose "pushimi i së shtunës" për njerëzit e Zotit të përjashtuar nga një gjykim: [2]Shiko Aktgjykimet e fundit   Si epoka ishte e humbur

Ata që në fuqinë e këtij pasazhi [Zbul. 20: 1-6], kanë dyshuar se ringjallja e parë është e ardhshme dhe trupore, janë zhvendosur, ndër të tjera, posaçërisht nga numri i njëmijë viteve, sikur të ishte një gjë e përshtatshme që shenjtorët duhet të gëzonin kështu një lloj pushimi të Shabatit gjatë kësaj periudha, një kohë e lirë e shenjtë pas punëve prej gjashtë mijë vjetësh që kur u krijua njeriu… (dhe) duhet të ndjekë pas përfundimit të gjashtë mijë vjetëve, nga gjashtë ditë, një lloj Sabati të ditës së shtatë në mijë vitet pasuese… Dhe ky mendim nuk do të ishte i kundërshtueshëm, nëse do të besohej se gëzimet e shenjtorëve, në atë Shabat, do të ishin shpirtërore dhe si pasojë e pranisë së Zotit -St. Augustini i Hippo (354-430 pas Krishtit; Doktor i Kishës), De Civitat Dei, Bk. XX, Ch. 7, Universiteti Katolik i Amerikës Shtyp

Importantshtë e rëndësishme të theksohet se Kisha shumë shpejt hodhi poshtë një herezi të njohur si "mijëvjeçari" në të cilin disa filluan të interpretojnë vizionin e Shën Gjonit si Krishti që kthehet te fizikisht mbretërojnë në tokë mes banketeve dhe festave të mishit. Sidoqoftë, deri më sot, Kisha i hedh poshtë nocione të tilla si false: [3]Shiko Mijëvjeçari — itfarë është dhe nuk është

Mashtrimi i Antikrishtit tashmë fillon të marrë formë në botë sa herë që bëhet kërkesa për të realizuar brenda historisë atë shpresë mesianike që mund të realizohet vetëm përtej historisë përmes gjykimit eskatologjik. Kisha ka refuzuar madje edhe format e modifikuara të këtij falsifikimi të mbretërisë që do të vijnë nën emrin e mijëvjeçarit, veçanërisht formën politike "thelbësisht të çoroditur" të një mesianizmi laik. -Katekizmi i Kishës Katolike (KKK), n.676

Ajo që Kisha nuk e ka refuzuar është ndërtimi i një “civilizimi dashurie” që shtrihet deri në skajet e tokës, i mbështetur dhe i ushqyer nga Prania e Sakramentit të Jezusit:

Një epokë e re në të cilën dashuria nuk është lakmitare ose vetkërkuese, por e pastër, besnike dhe vërtet e lirë, e hapur për të tjerët, duke respektuar dinjitetin e tyre, duke kërkuar të mirën e tyre, duke rrezatuar gëzim dhe bukuri. Një epokë e re në të cilën shpresa na çliron nga cekëtia, apatia dhe vetë-përthithja që vdesin shpirtrat tanë dhe helmojnë marrëdhëniet tona. —POP BENEDIKTI XVI, Familjare, Dita Botërore e Rinisë, Sidnei, Australi, 20 korrik 2008

Të sjellësh një epokë të tillë është, në fakt, misioni yt dhe profetik:

Duke ungjillizuar vazhdimisht burrat, Kisha po punon për t'i aftësuar ata "të futin frymën e krishterë në mentalitetin dhe zakonet, ligjet dhe strukturat e komuniteteve në të cilat [ata] jetojnë". Detyra shoqërore e të krishterëve është të respektojnë dhe zgjojnë tek secili njeri dashurinë për të vërtetën dhe të mirën. Kërkon që ata të bëjnë të njohur adhurimin e një feje të vërtetë që ekziston në Kishën Katolike dhe Apostolike. Të krishterët thirren të jenë drita e botës. Kështu, Kisha tregon mbretërinë e Krishtit mbi të gjithë krijimin dhe në veçanti mbi shoqëritë njerëzore. -KKK, 2105, (krh. Gjoni 13:34; Mat. 28: 19-20)

Në thelb, misioni ynë është të bashkëpunojmë në vendosjen e mbretërimit shpirtëror të Krishtit dhe mbretërisë së Tij në të gjithë botën "Derisa Ai të vijë përsëri." [4]krh. Mat 24:14 Papa Benedikti shton kështu:

Të dashur miq të rinj, Zoti po ju kërkon të jeni profetë të kësaj epoke të re —POP BENEDIKTI XVI, Familjare, Dita Botërore e Rinisë, Sidnei, Australi, 20 korrik 2008

Por a do të jetë një Epokë e tillë e Paqes në dimension tërësisht shpirtëror, apo do të japë fryte në vetë natyrën?

 

SHP RRBLIMI I ZOTIT PRFSHIR KRIJIMIN

Me sa duket, Zoti mund të kishte krijuar Adamin dhe Evën pa pjesa tjetër e krijimit. Dua të them, ata mund të kishin ekzistuar si shpirtra të lirë që thjesht banonin në "hapësirën" e dashurisë. Sidoqoftë, me mençurinë e Tij të pafund, Zoti dëshironte të komunikonte dhe të shprehte diçka nga mirësia, bukuria dhe dashuria e Tij përmes krijim.

Krijimi është themeli i "të gjitha planeve shpëtuese të Zotit",… Zoti parashikoi lavdinë e krijimit të ri në Krishtin. -KKK, 280

Por krijimi nuk u zhvillua përfunduar nga duart e Krijuesit. Universi është "në një gjendje udhëtimi" drejt një përsosjeje përfundimtare që ende nuk është arritur. [5]KKK, 302 Këtu hyn njerëzimi:

Qenieve njerëzore Zoti madje u jep fuqinë e pjesëmarrjes së lirë në providencën e tij duke u besuar atyre përgjegjësinë e "nënshtrimit" të tokës dhe mbizotërimit të saj. Kështu Zoti u mundëson njerëzve që të jenë shkaqe inteligjente dhe të lira për të përfunduar veprën e krijimit, për të përsosur harmoninë e saj për të mirën e tyre dhe të fqinjëve të tyre. -KKK, 307

Dhe kështu, fati i krijimit është të lidhura pazgjidhshmërisht për fatin e njeriut. Liria e njeriut, dhe kështu e krijimit, u ble në Kryq. Jezusi u bë «i parëlinduri i krijimit," [6]Col 1: 15 ose dikush mund themi, i parëlinduri i një krijimi të ri ose të rivendosur. Modeli i vdekjes dhe ringjalljes së Tij është bërë shtegu që të gjithë krijimtaria të rilindë. Kjo është arsyeja pse leximet e Vigjiljes së Pashkëve fillojnë me llogarinë e krijimit.

The në veprën e shpëtimit, Krishti e liron krijimin nga mëkati dhe vdekja për ta shenjtëruar atë përsëri dhe për ta bërë atë të kthehet tek Ati, për lavdinë e tij. -KKK, n 2637

Në Krishtin e Ngjallur, e gjithë krijimi ngrihet në jetë të re. —POPA JOHN PAUL II, Mesazhi Urbi et Orbi, E diela e Pashkëve, 15 Prill, 2001

Por përsëri, kjo shpresë ka qenë vetëm konceptuar përmes Kryqit. Mbetet që njerëzimi dhe pjesa tjetër e krijimit të përjetojnë çlirimin e saj të plotë, të "rilindin përsëri". Unë përsëri citoj Fr. Walter Ciszek:

Akti shëlbues i Krishtit nuk i rivendosi në vetvete të gjitha gjërat, ai thjesht bëri të mundur punën e shpengimit, ajo filloi shpengimin tonë. Ashtu si të gjithë njerëzit marrin pjesë në mosbindjen e Adamit, ashtu edhe të gjithë duhet të marrin pjesë në bindjen e Krishtit ndaj vullnetit të Atit. Shëlbimi do të jetë i plotë vetëm kur të gjithë njerëzit ndajnë bindjen e tij. -Ai më udhëheq, fq. 116-117; cituar në Shkëlqimi i Krijimit, Fr. Joseph Iannuzzi, fq. 259

Kështu, është pikërisht kjo "ndarje" në bindjen e Krishtit, kjo duke jetuar në Vullnetin Hyjnor që vesh dhe përgatit Nusen e Krishtit [7]shih Drejt Xhenetit    Shenjtëria e Re dhe Hyjnore për kthimin e Tij eventual, që pjesa tjetër e krijimit po pret:

Sepse krijimi pret me pritje të etur zbulesën e fëmijëve të Zotit; sepse krijimi iu nënshtrua kotësisë, jo me dëshirën e vet, por për shkak të atij që e nënshtroi atë, me shpresë se vetë krijimi do të lirohej i lirë nga skllavëria ndaj korrupsionit dhe do të merrte pjesë në lirinë e lavdishme të fëmijëve të Zotit. Ne e dimë se e gjithë krijimi po rënkon në dhimbjet e lindjes edhe deri më tani until (Rom 8: 19-22)

Duke përdorur metaforën e "dhimbjeve të lindjes", Shën Pali e lidh rinovimi i krijimit me lindjes të "fëmijëve të Zotit". Shën Gjoni e sheh këtë lindje të ardhshme të "Krishtit të tërë" - Jude dhe Johebre, një tufë nën një Bari - në një vegim të "gruas së veshur me diell" e cila është në një punë të vështirë, duke vajtuar ndërsa po lind një " fëmijë mashkull. ” [8]krh. Zb 12: 1-2

Kjo Grua përfaqëson Marinë, Nënën e Shëlbuesit, por ajo përfaqëson në të njëjtën kohë të gjithë Kishën, Popullin e Zotit të të gjitha kohërave, Kishën që në çdo kohë, me dhimbje të madhe, përsëri lind Krishtin. —CASTEL GANDOLFO, Itali, Gusht. 23, 2006; Zenit

Jezusi gjithashtu përdori këtë analogji të lindjes për të përshkruar fundin e kësaj epoke dhe konvulsionet që do të ndodhnin, jo vetëm shpirtërisht, por fizikisht:

… Do të ketë zi buke dhe tërmete nga vendi në vend. Të gjitha këto janë fillimi i dhimbjeve të lindjes. (Mat 24: 6-8)

Lindja e këtij "fëmije mashkull", sipas Shën Gjonit, kulmon në atë që ai e quan "ringjalljen e parë" [9]krh. Zb 20: 4-5 pas shkatërrimit të "bishës". Kjo nuk është fundi i botës, por një periudhë paqeje:

Unë dhe çdo i krishterë tjetër ortodoks ndjehemi të sigurt se do të ketë një ringjallje të mishit të ndjekur nga një mijë vjet në një qytet të rindërtuar, të zbukuruar dhe të zgjeruar të Jeruzalemit, siç u njoftua nga Profetët Ezekiel, Isaias dhe të tjerët ... Një burrë mes nesh me emrin Gjon, një nga Apostujt e Krishtit, mori dhe paratha që pasuesit e Krishtit do të banonin në Jeruzalem për një mijë vjet, dhe se më pas universale dhe, me pak fjalë, do të ndodhte ringjallja dhe gjykimi i përjetshëm. -St. Justin Martir,Dialogu me Trypho, Ch. 81, Etërit e Kishës, Trashëgimia e Krishterë

Nëse është kështu, atëherë a nuk do të përjetonte krijimi edhe një ringjallje të llojeve?

A duhet ta sjell një nënë në pikën e lindjes, dhe prapë të mos lejoj që fëmija i saj të lindë? thotë Zoti; apo unë që e lejoj të mbetet me barrë, prapëseprapë ia mbyll barkun? (Isaia 66: 9)

 

PENTEKOSTI I RI

Ne lutemi si Kisha:

Ejani Shpirt i Shenjtë, mbushni zemrat e besnikëve tuaj dhe ndizni në to zjarrin e dashurisë suaj.
V. Dërgoni Shpirtin tuaj dhe ata do të krijohen.
R. Dhe ju do të ripërtërini faqen e dheut.

Nëse epoka që do të vijë do të jetë Mosha e Dashurisë, [10]shih Vjen Mosha e Dashurisë atëherë do të vijë nëpërmjet derdhja e Personit të tretë të Trinisë së Shenjtë të cilin Shkrimi e identifikon si "dashuria e Zotit": [11]shih Karizmatik? Pjesa VI

… Shpresa nuk zhgënjen, sepse dashuri e Zotit është derdhur në zemrat tona përmes Frymës së Shenjtë që na është dhënë. (Rom 5: 5)

Ka ardhur koha për të lartësuar Shpirtin e Shenjtë në botë… Unë dëshiroj që kjo epokë e fundit të shenjtërohet në një mënyrë shumë të veçantë për këtë Shpirt të Shenjtë… turnshtë radha e Tij, është epoka e Tij, është triumfi i dashurisë në Kishën time , në të gjithë universin. —Jezusi për të Shenjtën Conchita Cabrera de Armida, Conchita Marie Michel Philipon, fq. 195-196

Triumfi i Zemrës së Papërlyer të Marisë ("gruaja e veshur me diellin") do të sjellë këtë "Rrëshaja e re" Kjo do të thotë, dhimbjet e lindjes do të prodhojnë gjithashtu një krijim "të rilindur":

Krijimi, i rilindur dhe i çliruar nga skllavëria, do të japë një bollëk ushqimesh të të gjitha llojeve nga vesa e qiellit dhe pjelloria e tokës. - Shën. Ireneu, Adversus Haereses

 

Një krijim i ri

Libri i Isaisë është një profeci e fuqishme që parashikon ardhjen e një Mesia i cili do të çlirojë popullin e Tij. Profeti siguron një vizion që shpaloset disa shtresat përmes disa brezave përmes disa epoka, përfshirë përjetësinë. Vizioni i Isaisë përfshin një kohë paqeje që vjen, dhe në fakt, një «qiej të rinj dhe një tokë të re» brenda kufijtë e kohës.

Tani mbani në mend se shkrimtarët e Dhjatës së Vjetër përdornin fjalë shumë metaforike dhe përshkrime alegorike disa herë, përfshirë gjuhën e tyre për të përshkruar epokën e paqes. Për shembull, kur Zoti flet për një «tokë që rrjedh qumësht dhe mjaltë», kjo tregonte një tokë prosperiteti, jo rrjedha të drejtpërdrejta të qumështit dhe mjaltit. Etërit e Hershëm të Kishës gjithashtu cituan dhe vazhduan përdorimin e kësaj gjuhe figurative, prandaj disa i kanë akuzuar ata për mijëvjeçarizëm. Por duke zbatuar hermneutikën e duhur biblike, ne mund të pranojmë se ata po flasin alegorikisht për një periudhë të shpirtëror mirëqenie

Ata panë në profecinë e Isaisë një epokë të paqes që po vinte, që mbretërimi "mijë vjeçar" i shenjtorëve në Zbulesa 20:

Këto janë fjalët e Isaisë në lidhje me mijëvjeçarin: 'Sepse do të ketë një qiell të ri dhe një tokë të re, dhe e para nuk do të kujtohet as nuk do të vijë në zemrën e tyre, por ata do të jenë të lumtur dhe do të gëzohen për këto gjëra, që unë krijoj shall atje, as një plak që nuk do të mbushë ditët e tij; sepse fëmija do të vdesë njëqind vjeç… Sepse ashtu si ditët e pemës së jetës, kështu do të jenë ditët e popullit tim dhe veprat e duarve të tyre do të shumëzohen. Të zgjedhurit e mi nuk do të mundohen më kot dhe nuk do të lindin fëmijë për një mallkim; sepse ata do të jenë një farë e drejtë e bekuar nga Zoti dhe pasardhësit e tyre me ta. ' -St. Justin Martir, Dialogu me Trypho, Ch. 81, Etërit e Kishës, Trashëgimia e krishterë; krh. 54shtë 1: 65 dhe kapitujt 66-XNUMX

Etërit e Kishës e kuptuan që mijëvjeçari do të sillte një lloj rinovimi të krijimit që do të ishte një nënshkruaj parashikim të Qiejve të Re dhe Tokës së Re që do të vijnë pas Gjykimi Përfundimtar (krh. Zbul. 21: 1).

Toka do të hapë frytshmërinë e saj dhe do të japë frytet më të bollshme me dëshirën e saj; malet shkëmbore do të pikojnë me mjaltë; rrjedhat e verës do të prishen dhe lumenjtë rrjedhin me qumësht; me pak fjalë, bota vetë do të gëzohet, dhe e gjithë natyra do të lartësohet, duke u shpëtuar dhe çliruar nga sundimi i së keqes dhe pabesisë, dhe fajit dhe gabimit. - Caecilius Firmianus Lactantius, Institutet Hyjnore

La toka, duke u rikuperuar nga shkatërrimi i bërë nga "kafsha", do të rinohet:

Ditën që Zoti lidh plagët e popullit të tij, ai do të shërojë plagët e marra nga goditjet e tij. (Es 30:26)

Fitshtë e përshtatshme, pra, që vetë krijimi, duke u rikthyer në gjendjen e tij të lashtë, duhet të jetë pa kufizim nën sundimin e të drejtit Dhe është e drejtë që kur krijimi të rivendoset, të gjitha kafshët duhet t'i binden dhe t'i nënshtrohen njeriut, dhe kthehuni tek ushqimi i dhënë fillimisht nga Zoti… domethënë prodhimet e tokës -St. Irenaeus of Lyons, Ati i Kishës (140-202 pas Krishtit); Adversus Haereses, Ireneu i Lionit, pasim Bk. 32, Ch. 1; 33, 4, Etërit e Kishës, Publikimi CIMA Co

E megjithatë, kjo periudhë kohore do të vazhdojë t'u nënshtrohet cikleve natyrore brenda kohës, pasi Kisha - dhe përmes saj bota - nuk do të përsoset deri në kthimin e lavdishëm të Krishtit në fund të kohës: [12]shih KKK, 769

Për sa kohë që toka zgjat, koha e farës dhe korrja, të ftohtit dhe të nxehtit, vera dhe dimri, dhe dita dhe nata nuk do të pushojnë. (Zan 8:22)

Por kjo nuk përjashton krijimin e një mbretëria shpirtërore e përkohshme në botë, as ndryshime të jashtëzakonshme në planet, sipas Shkrimit dhe Traditës:

Në ditën e masakrës së madhe, kur kulla bien, drita e hënës do të jetë si ajo e diellit dhe drita e diellit do të jetë shtatë herë më e madhe (si drita e shtatë ditëve). (30shtë 25:XNUMX)

Dielli do të bëhet shtatë herë më i ndritshëm se tani. - Caecilius Firmianus Lactantius, Institutet Hyjnore

Çfarë Mrekullia e Diellit në Fatima një paralajmërim i një lloji të ndryshimit në orbitën ose rrotullimin e tokës, apo ndonjë ngjarje tjetër kozmike që do të ishte edhe ndëshkim edhe një mjet për pastrimin e krijimit? [13]shih Fatima, dhe Tundja e Madhe 

Ai qëndroi dhe tundi tokën; ai vështroi dhe bëri që kombet të dridheshin. Malet antike u shkatërruan, kodrat shekullore u përkulën, orbitat e vjetra u shembën. (Habb 3:11)

 

NJERIU DHE KRIJIMI, I PASTRUAR DHE I RINISUR

Në enciklikën e tij, E Supremi, Papa Pius X tha, “e jashtëzakonshme dhe ligësia e neveritshme aq karakteristike për kohën tonë [është] zëvendësimi i njeriut për Zotin… ”Në të vërtetë, për krenarinë e tij, njeriu po ndërton një kullë tjetër të Babelit. Ai po arrin në qiej për atë fuqi që i përket vetëm Zotit: të ndryshojë vetë themelet e jetës - kodet gjenetike që zbërthejnë krijimin sipas një urdhri të përcaktuar nga Urtësia. Kjo dhe lakmia, i kanë bërë ankimet e krijimit gati të padurueshme. [14]shih Helmimi i Madh

Ah, bija ime, krijesa gjithmonë garon më shumë në të keqe. Sa makineri shkatërrimi po përgatisin! Ata do të shkojnë aq larg sa të rraskapiten në të keqe. Por ndërsa ata e zënë vetveten duke ecur në rrugën e tyre, unë do ta pushtoj veten time me plotësimin dhe plotësimin e My Fiat Voluntas Tua ("Vullneti yt u bë") në mënyrë që Vullneti Im të mbretërojë në tokë - por në një mënyrë krejt të re. Ah po, dua ta hutoj njeriun në Dashuri! Prandaj, jini të vëmendshëm. Unë dua që ju me Mua të përgatisni këtë epokë të dashurisë qiellore dhe hyjnore - Shërbëtori i Zotit, Luisa Piccarreta, Dorëshkrime, 8 shkurt 1921; fragment nga Shkëlqimi i Krijimit, Rev. Joseph Iannuzzi, f.80, me lejen e Kryepeshkopit të Tranit, mbikëqyrës i shkrimeve të Piccarreta, i cili në 2010, mori miratimin teologjik nga teologët e Vatikanit.

Në të vërtetë, në Epoka që vjen e dashurisë, krijimi do të rinovohet pjesërisht përmes një përulësi para Zotit dhe rendit fizik.

Përulësia e Zotit është qielli. Dhe nëse i afrohemi kësaj përuljeje, atëherë prekim qiellin. Pastaj edhe toka është bërë e re ... —POPA BENEDIKTI XVI, Mesazhi i Krishtëlindjes, 26 Dhjetor 2007

Lum ata që janë zemërbutët, sepse ata do të trashëgojnë tokën. (Mat. 5: 5; krh. Ps 37)

dashuri, shprehur në bindje ndaj vullnetit të Zotit, do të ndihmojë në ripërtëritjen dhe shërimin e krijimit në bashkëpunim me fuqinë krijuese të Shpirtit të Shenjtë. Përulësia e Popullit të Zotit në epokën e ardhshme do të imitojë atë të Nënës së Bekuar me një ndikim të thellë në botë. Ky do të jetë fryti i Triumfit të zemrës së saj që ajo premtoi në Fatima: një "periudhë paqeje" që do të kumbojë gjatë gjithë krijimit.

"Kjo tokë e shkretë është bërë në një kopsht të Edenit", do të thonë ata. (Ezekieli 36:35)

Po, një mrekulli u premtua në Fatima, mrekullia më e madhe në historinë e botës, e dyta pas Ringjalljes. Dhe kjo mrekulli do të jetë një epokë e paqes e cila kurrë më parë nuk i është dhënë botës. - Kardinali Mario Luigi Ciappi, teolog papal për Pius XII, Gjon XXIII, Paul VI, Gjon Pali I dhe Gjon Pali II, 9 Tetor 1994; Katekizëm Familjar,  (9 shtator 1993); f. 35


Jetëgjatësia

Për shembull, Etërit e Kishës mësuan se kjo paqe do të japë frytin e jetëgjatësisë:

Si vitet e një peme, ashtu edhe vitet e popullit tim; dhe të zgjedhurit e mi do të kënaqen gjatë me prodhimin e duarve të tyre. Ata nuk do të mundohen më kot dhe as nuk do të lindin fëmijë për shkatërrim të papritur; sepse ata dhe pasardhësit e tyre janë një bekim i bekuar nga Zoti. (Is 65: 22-23)

Gjithashtu nuk do të ketë asnjë të papjekur, as një plak që nuk e plotëson kohën e tij; sepse të rinjtë do të jenë njëqind vjeç - Shën Ireneu nga Lion, Ati i Kishës (140–202 Pas Krishtit); Adversus Haereses, Bk. 34, Kapitulli 4

Ata që do të jenë të gjallë në trupat e tyre nuk do të vdesin, por gjatë atyre një mijë viteve do të prodhojnë një turmë të pafund dhe pasardhësit e tyre do të jenë të shenjtë dhe të dashur nga Zoti .. - Caecilius Firmianus Lactantius, Institutet Hyjnore

Unë do të vendos mbi ju turma njerëzish dhe kafshësh, për t'u shumuar dhe për të qenë të frytshëm. Unë do të të përsëris si në të kaluarën dhe do të jem më bujar me ty se në fillim; kështu do të pranoni që unë jam Zoti. (Ez 36:11; krh. Zek 10: 8)

 

Paqe

Pasi Zoti pastroi tokën nga përmbytja në kohën e Noes, një pasojë e përkohshme e mëkatit origjinal mbeti në natyrë si rezultat i humbjes së bashkimit të njeriut në Vullnetin Hyjnor: një tension midis njeriut dhe kafshës.

Frika dhe tmerri juaj do të vijë mbi të gjitha kafshët e tokës dhe mbi të gjithë zogjtë e qiellit, mbi të gjitha krijesat që lëvizin për tokë dhe mbi të gjithë peshqit e detit; në fuqinë tuaj ato janë dorëzuar. (Zanafilla 9: 2)

Por sipas Isaisë, njeriu dhe kafsha do të njohin një armëpushim të përkohshëm me një tjetër ndërsa Ungjilli përhapet në skajet e tokës:

Atëherë ujku do të jetë mysafir i qengjit dhe leopardi do të shtrihet bashkë me kecin; viçi dhe luani i ri do të shfletojnë së bashku, me një fëmijë të vogël për t'i udhëhequr. Lopa dhe ariu do të jenë fqinjë, së bashku të vegjlit e tyre do të pushojnë; luani do të ha sanë si kau. Foshnja do të luajë pranë gropës së kobrës, dhe fëmija vendos dorën e tij në strofkën e mbledhësit. Nuk do të ketë asnjë dëm ose shkatërrim në të gjithë malin tim të shenjtë; sepse toka do të mbushet me njohurinë e Zotit, ashtu si uji mbulon detin. (Isaia 11: 6-9)

Të gjitha kafshët që përdorin produktet e tokës do të jenë në paqe dhe në harmoni me njëra-tjetrën, plotësisht në thirrjen dhe thirrjen e njeriut. - Shën Ireneu nga Lion, Ati i Kishës (140–202 Pas Krishtit); Adversus Haereses

Kështu përshkruhet veprimi i plotë i planit origjinal të Krijuesit: një krijim në të cilin Zoti dhe burri, burri dhe gruaja, njerëzimi dhe natyra janë në harmoni, në dialog, në bashkësi. Ky plan, i mërzitur nga mëkati, u mor në një mënyrë më të mrekullueshme nga Krishti, i Cili po e zbaton atë në mënyrë misterioze, por efektive në realitetin aktual, Në pritje duke e sjellë atë në përmbushje ...  —POPE JOHN PAUL II, Auditori i Përgjithshëm, 14 shkurt 2001

 

Jetë e thjeshtuar

Infrastrukturat, të thjeshtuara ose të shkatërruara para epokës së paqes, do ta lënë njeriun t'i kthehet përsëri bujqësisë si forma e tij kryesore e ushqimit:

Ata do të ndërtojnë shtëpi dhe do t'i banojnë; dhe ata do të mbjellin vreshta, do të hanë frutat e tyre dhe do të pinë verën… dhe veprat e duarve të tyre do të shumohen. Të zgjedhurit e mi nuk do të mundohen më kot. -St. Justin Martir, Dialogu me Trypho (krh. Is 65: 21-23, Am 9:14)

Me Satanin të lidhur me zinxhirë në humnerë për "mijë vjet", [15]krh. Zb 20:3 krijimi do të "pushojë" për një kohë:

Në fund të vitit të gjashtë mijë, e gjithë ligësia duhet të hiqet nga toka dhe drejtësia të mbretërojë për një mijë vjet; dhe duhet të ketë qetësi dhe pushim nga mundimet që bota tani ka kohë që ka duruar ... Gjatë gjithë kësaj kohe, kafshët nuk do të ushqehen nga gjaku, as zogjtë nga pre; por të gjitha gjërat do të jenë paqësore dhe të qeta. - Caecilius Firmianus Lactantius, Institutet Hyjnore

Prandaj, një pushim i së shtunës mbetet ende për njerëzit e Perëndisë. (Hebrenjve 4: 9)

 

Kah fundi i epokës

Ky "qetësi dhe prehje" do të vijë në një pjesë të madhe sepse ligësia do të shfuqizohet përmes një ndëshkimi dhe, përsëri, fuqitë e së keqes të zinxhirë për "mijë vjet" në pritje të lirimit të tyre. [16]shih Aktgjykimet e fundit Si Isaia ashtu edhe Shën Gjoni e përshkruajnë këtë:

Në atë ditë Zoti do të ndëshkojë ushtrinë e qiejve në qiej dhe mbretërit e tokës mbi tokë. Ata do të mblidhen së bashku si të burgosur në një gropë; ata do të mbyllen në një burg, dhe pas shumë ditësh ata do të dënohen… Ai kapi dragoin, gjarprin e lashtë, i cili është Djalli ose Satanai, dhe e lidhi atë për një mijë vjet dhe e hodhi në humnerë, të cilën ai e mbylli mbi të dhe e vulosi, në mënyrë që të mos i linte më kombet në humbje derisa të mbushen njëmijë vjet. (Isaia 24: 21-22; Zbulesa 20: 2-3)

E megjithatë, gjatë epokës, vullneti i njerëzve për të zgjedhur lirisht të mirën ose të keqen do të mbetet. Prandaj nevoja e vazhdueshme për rendin sakramental. Në fakt, Eukaristia e Shenjtë do të jetë "burimi dhe maja" që mbështet dhe ushqen paqen dhe harmoninë midis kombeve në atë periudhë, Shfajësimi i mençurisë:

Mbretëria e përkohshme, pra, do të ketë në thelbin e saj, në zemrat dhe shpirtrat e të gjithë besimtarëve të saj, Personin e lavdishëm të Krishtit Jezus i cili do të shkëlqejë mbi të gjitha në triumfin e Personit të Tij Eukaristik. Eukaristia do të bëhet maja e mbarë njerëzimit, duke shtrirë rrezet e saj të dritës te të gjitha kombet. Zemra eukaristike e Jezusit, që banon në mesin e tyre, do të kultivojë kështu te besimtarët një frymë adhurimi dhe adhurimi të fortë që nuk është parë kurrë më parë. Të çliruar nga mashtrimet e mashtruesit, i cili do të magjepset për një kohë, besnikët do të mblidhen rreth të gjitha çadrave të tokës për t'i bërë homazhe Perëndisë - ushqimin, ngushëllimin dhe shpëtimin e tyre. —Pr. Joseph Iannuzzi, Triumfi i Mbretërisë së Zotit në Mijëvjeçarin dhe Fundin e Kohëss, faqe 127

Megjithëse tashmë i pranishëm në Kishën e tij, mbretërimi i Krishtit duhet të përmbushet ende "me fuqi dhe lavdi të madhe" nga kthimi i Mbretit në tokë. Kjo mbretërim është ende nën sulm nga fuqitë e liga, edhe pse ato janë mundur përfundimisht nga Pashka e Krishtit. Derisa gjithçka t'i nënshtrohet atij, "derisa të realizohen qiej të rinj dhe një tokë e re në të cilën banon drejtësia, Kisha e pelegrinëve, në sakramentet dhe institucionet e saj, që i përkasin kësaj epoke të tanishme, mbart shenjën e kësaj bote që do të kalojë, dhe ajo vetë zë vendin e saj midis krijesave që rënkojnë dhe mundojnë akoma dhe presin zbulimin e bijve të Zotit ". -KKK, 671

"Zbulesa" për të cilën e gjithë krijimi do të jetë ende duke rënkuar, është ringjallja përfundimtare në fund të kohës kur, të shndërruar në vezullim të një syri, bijtë dhe bijat e Zotit do të vishen me një trup i përjetshëm, të çliruar nga fuqitë e mëkatit dhe të vdekjes. Krijimi do të jetë ende duke rënkuar pjesërisht deri atëherë, sepse njeriu do t'i nënshtrohet mëkatit dhe tundimit, ndërsa në këtë botë të tanishme, ende i nënshtrohet "misterit të paudhësisë".

Kur të mbushen një mijë vjet, Satanai do të lirohet nga burgu i tij. Ai do të dalë për të mashtruar kombet në të katër cepat e tokës, Gog dhe Magog, për t'i mbledhur për betejë; numri i tyre është si rëra e detit. Ata pushtuan gjerësinë e tokës dhe rrethuan kampin e të shenjtëve dhe qytetin e dashur… (Zbul. 20: 7-9)

Dhe pastaj, në një ndezje të shkëlqyeshme, i gjithë kozmos do të përpëlitet për herë të fundit nën peshën e asaj rebelimi të fundit. Zjarri do të bjerë nga qielli për të shkatërruar armiqtë e Popullit të Zotit. Dhe me një zhurmë borie, të vdekurit do të ringjallen dhe çdo njeri do të qëndrojë përpara fronit të Perëndisë në Gjykimin e Fundit. Ky urdhër i tanishëm do të konsumohet nga zjarri dhe një Qiell i Ri dhe një Tokë e Re do të mirëpresin fëmijët e Perëndisë, atë Nusen e pastruar të Krishtit, e cila do të banojë në Qytetin e saj Qiellor. E reja dhe i përjetshëm krijimi do të jetë kurora e tij dhe nuk do të ketë më vdekje, më lot dhe më dhimbje. E gjithë krijimi më në fund do të jetë e lirë për përjetësinë ..

… Sepse gjërat e kaluara kanë ndërruar jetë. (Zbul. 21: 4)

Kjo është shpresa jonë e madhe dhe thirrja jonë, 'Ardhtë Mbretëria Jote!' - një Mbretëri e paqes, drejtësisë dhe qetësisë, e cila do të rivendosë harmoninë origjinale të krijimit. —ST. Papa JOHN PAUL II, audiencë e përgjithshme, 6 nëntor 2002, Zenit

 

 

Botuar për herë të parë më 9 tetor 2010.

 

LIDHUR ME LIDHJE:

 

A do t’i jepnit të dhjetën apostullit tonë?
Faleminderit shume.

 

 

Për të udhëtuar me Markun në La Tani Word,
klikoni në banderolën më poshtë për të pajtohem.
Emaili juaj nuk do të ndahet me askënd.

 

 

Print Friendly, PDF & Email
Postuar ne BALLINA, Epoka e paqes dhe tagged , , , , , , , , , , , , , , , , , , .