Dita 12: Imazhi im i Zotit

IN Ditën e 3-të, folëm Imazhi i Zotit për ne, por ç'të themi për imazhin tonë për Perëndinë? Që nga Rënia e Adamit dhe Evës, imazhi ynë për Atin është shtrembëruar. Ne e shohim Atë përmes thjerrëzave të natyrës sonë të rënë dhe marrëdhënieve njerëzore… dhe kjo gjithashtu duhet të shërohet.

Le të fillojmë Në emër të Atit dhe të Birit dhe të Shpirtit të Shenjtë, amen.

Eja Fryma e Shenjtë dhe shpo gjykimet e mia për ty, të Perëndisë tim. Më jep sy të rinj me të cilët të shoh të vërtetën e Krijuesit tim. Më jep veshë të rinj për të dëgjuar zërin e Tij të butë. Më dhuro një zemër prej mishi në vend të një zemre prej guri që ka ndërtuar kaq shpesh një mur midis meje dhe Atit. Eja Fryma e Shenjtë: ma digj frikën ndaj Perëndisë; fshij lotët e mi të ndjenjës së braktisjes; dhe më ndihmo të besoj se Ati im është gjithmonë i pranishëm dhe asnjëherë larg. Unë lutem nëpërmjet Jezu Krishtit, Zotit tim, amen.

Le të vazhdojmë lutjen tonë, duke ftuar Frymën e Shenjtë të na mbushë zemrat…

Eja Shpirt i Shenjtë

Eja Fryma e Shenjtë, eja Fryma e Shenjtë
Eja Fryma e Shenjtë, eja Fryma e Shenjtë

Eja Fryma e Shenjtë, eja Fryma e Shenjtë
Eja Fryma e Shenjtë, eja Fryma e Shenjtë
Dhe digjni frikën time dhe fshini lotët e mi
Dhe duke besuar se je këtu, Frymë e Shenjtë

Eja Fryma e Shenjtë, eja Fryma e Shenjtë
Eja Fryma e Shenjtë, eja Fryma e Shenjtë

Eja Fryma e Shenjtë, eja Fryma e Shenjtë
Eja Fryma e Shenjtë, eja Fryma e Shenjtë
Dhe digjni frikën time dhe fshini lotët e mi
Dhe duke besuar se je këtu, Frymë e Shenjtë
Dhe digjni frikën time dhe fshini lotët e mi

Dhe duke besuar se je këtu, Frymë e Shenjtë
Eja Fryma e Shenjtë…

- Mark Mallett, nga Le ta dijë Zoti, 2005©

Marrja e Aksioneve

Ndërsa vijmë në ditët e fundit të kësaj tërheqjeje, çfarë do të thoshit se është imazhi juaj i Atit Qiellor sot? A e shihni Atë më shumë si titullin që na dha Shën Pali: “Abba”, që në hebraisht do të thotë “Babi”… apo si një Atë i largët, një gjykatës i ashpër që qëndron gjithmonë mbi papërsosmëritë tuaja? Çfarë frike ose hezitimesh të vazhdueshme keni për Atin dhe pse?

Merrni disa momente në ditarin tuaj për të shkruar mendimet tuaja se si e shihni Perëndinë Atë.

Një Dëshmi e Vogël

Unë kam lindur një katolik në djep. Që në moshë më të re, unë rashë në dashuri me Jezusin. Përjetova gëzimin e dashurisë, lavdërimit dhe mësimit për Të. Jeta jonë familjare në pjesën më të madhe ishte e lumtur dhe e mbushur me të qeshura. Oh, kishim grindjet tona… por dinim edhe të falnim. Mësuam si të lutemi së bashku. Mësuam si të luanim së bashku. Në kohën kur u largova nga shtëpia, familja ime ishte miqtë e mi më të mirë dhe marrëdhënia ime personale me Jezusin vazhdoi të rritej. Bota dukej si një kufi i bukur…

Në verën e vitit të 19-të, isha duke ushtruar muzikë masive me një mik kur ra telefoni. Babai më kërkoi të kthehesha në shtëpi. E pyeta pse, por ai më tha: "Vetëm eja në shtëpi." U nisa me makinë në shtëpi dhe ndërsa fillova të ecja te dera e pasme, pata këtë ndjenjë se jeta ime do të ndryshonte. Kur hapa derën, familja ime qëndronte aty, të gjithë duke qarë.

"Çfarë??" Unë pyeta.

"Motra juaj ka vdekur në një aksident me makinë."

Lori ishte 22 vjeçe, infermiere respiratore. Ajo ishte një person i bukur që mbushte një dhomë me të qeshura. Ishte 19 maj 1986. Në vend të temperaturave të zakonshme të buta rreth 20 gradë, ishte një stuhi e frikshme. Ajo kaloi një borëpastruese në autostradë duke shkaktuar zbardhjen dhe kaloi korsinë në një kamion që po afrohej. Infermieret dhe mjekët, kolegët e saj, u përpoqën ta shpëtonin - por nuk ishte kështu.

Motra ime e vetme ishte zhdukur… bota piktoreske që kisha ndërtuar u rrëzua. Isha i hutuar dhe i tronditur. Jam rritur duke parë prindërit e mi duke u dhënë të varfërve, duke vizituar të moshuarit, duke ndihmuar burrat në burg, duke ndihmuar gratë shtatzëna, duke krijuar një grup të rinjsh… dhe mbi të gjitha, të na duan ne fëmijët me një dashuri të fortë. Dhe tani, Zoti e kishte thirrur në shtëpi vajzën e tyre.

Vite më vonë, kur mbajta në krahë vajzën time të parë, shpesh mendoja që prindërit e mi mbanin Lorin. Nuk mund të mos pyesja veten se sa e vështirë do të ishte të humbja këtë jetë të vogël të çmuar. U ula një ditë dhe i vendosa ato mendime në muzikë…

Te dua zemer

Katër të mëngjesit kur lindi vajza ime
Ajo preku diçka thellë në mua
Isha i mahnitur nga jeta e re që pashë dhe unë
Qëndrova aty dhe qava
Po, ajo preku diçka brenda

Të dua fëmijë, të dua fëmijë
Ti je mishi im dhe i imi
Të dua fëmijë, të dua fëmijë
Për aq sa do të shkosh, do të të dua shumë

Qesharake se si koha mund të të lërë pas,
Gjithmonë në lëvizje
Ajo mbushi tetëmbëdhjetë vjeç, tani ajo shihet rrallë
Në shtëpinë tonë të vogël të qetë
Ndonjëherë ndihem kaq i vetmuar

Të dua fëmijë, të dua fëmijë
Ti je mishi im dhe i imi
Të dua fëmijë, të dua fëmijë
Për aq sa do të shkosh, do të të dua shumë

Ndonjëherë në verë, gjethja bie shumë shpejt
Shumë kohë përpara se të lulëzojë plotësisht
Kështu që çdo ditë tani, unë përkulem dhe lutem:
"Zot, mbaje vajzën time të vogël sot,
Kur ta shihni, tregoni se babai i saj thotë:

“Të dua fëmijë, të dua fëmijë
Ti je mishi im dhe i imi
Të dua fëmijë, të dua fëmijë
Unë lutem që ju ta dini gjithmonë,
Ju tregoftë Zoti i Mirë kështu
te dua zemer”

- Mark Mallett, nga E cenueshme, 2013©

Zoti është Zot - Unë nuk jam

Kur mbusha 35 vjeç, shoqja dhe mentorja ime e dashur, mamaja ime, vdiq nga kanceri. Mbeta edhe një herë duke kuptuar se Zoti është Zot, dhe unë nuk jam.

Sa të pahetueshme janë gjykimet e Tij dhe sa të pazbulueshme janë rrugët e Tij! “Sepse kush e ka njohur mendjen e Zotit apo kush ka qenë këshilltari i tij? Ose kush i ka dhënë një dhuratë që Ai të mund të shpërblehej?” (Rom 11:33-35)

Me fjalë të tjera, a na ka borxh Zoti ndonjë gjë? Nuk ishte Ai që nisi vuajtjet në botën tonë. Ai i dhuroi njerëzimit pavdekësinë në një botë të bukur, dhe një natyrë që mund ta donte dhe ta njihte Atë, dhe të gjitha dhuratat që erdhën me këtë. Nëpërmjet rebelimit tonë, vdekja hyri në botë dhe një humnerë pa fund midis nesh dhe hyjnores që vetëm Zoti Vetë mundi dhe e mbushi. A nuk jemi ne që kemi një borxh dashurie dhe mirënjohjeje për të paguar?

Nuk është Ati, por vullneti ynë i lirë nga i cili duhet të kemi frikë!

Për çfarë duhet të ankohen të gjallët? për mëkatet e tyre! Le të kërkojmë dhe të shqyrtojmë rrugët tona dhe të kthehemi tek Zoti! (Lami 3:39-40)

Vdekja dhe ringjallja e Jezusit nuk i hoqën vuajtjet dhe vdekjen, por i dhanë ato qëllimi. Tani, vuajtja mund të na përsosë dhe vdekja bëhet një derë drejt përjetësisë.

Sëmundja bëhet një mënyrë për t'u kthyer në besim… (Katekizmi i Kishës Katolike, n 1502)

Ungjilli i Gjonit thotë se "Perëndia e deshi aq botën, sa dha Birin e Tij të vetëmlindurin, që kushdo që beson në Të të mos humbasë, por të ketë jetën e përjetshme".[1]John 3: 16 Nuk thotë se kushdo që beson në Të do të ketë një jetë të përsosur. Ose një jetë të pakujdesshme. Ose një jetë të begatë. Premton jetë të përjetshme. Vuajtje, kalbje, pikëllim… këto tani bëhen ushqimi me të cilin Perëndia piqet, forcon dhe përfundimisht na pastron për lavdi të përjetshme.

Ne e dimë se të gjitha gjërat funksionojnë për mirë për ata që e duan Perëndinë, të cilët janë thirrur sipas qëllimit të Tij. (Romakëve 8:28)

Ai nuk mundon me dëshirë dhe nuk sjell pikëllim për qeniet njerëzore. (Lami 3:33)

Në të vërtetë, unë e kisha trajtuar Zotin si një makinë shitëse: nëse dikush thjesht sillet, bën gjërat e duhura, shkon në meshë, lutet… gjithçka do të shkojë mirë. Por nëse kjo do të ishte e vërtetë, atëherë a nuk do të isha unë Zoti dhe Ai do të ishte ai që bënte my oferta?

Imazhi im i Atit duhej të shërohej. Filloi me të kuptuarit se Perëndia i do të gjithë, jo vetëm "të krishterët e mirë".

…Ai bën që dielli i Tij të lindë mbi të këqijtë dhe të mirët dhe bën që të bjerë shi mbi të drejtët dhe të padrejtët. (Mateu 5:45)

E mira u vjen të gjithëve, po ashtu edhe vuajtja. Por nëse e lejojmë, Zoti është Bariu i Mirë që do të ecë me ne nëpër “luginën e hijes së vdekjes” (krh. Psalmi 23). Ai nuk e heq vdekjen, jo deri në fund të botës - por na ofron të na mbrojë përmes saj.

…ai duhet të mbretërojë derisa të ketë vënë të gjithë armiqtë e tij nën këmbët e tij. Armiku i fundit që do të shkatërrohet është vdekja. (1 Kor 15:25-26)

Në prag të funeralit të motrës sime, mamaja ime u ul në buzë të shtratit tim dhe shikoi mua dhe vëllain tim. "Djema, ne kemi dy zgjedhje," tha ajo në heshtje. “Ne mund ta fajësojmë Zotin për këtë, mund të themi, 'Pas gjithë asaj që kemi bërë, pse na trajtove në këtë mënyrë? Ose, - vazhdoi mami, - ne mund t'i besojmë kësaj Jezu është këtu me ne tani. Se Ai po na mban dhe po qan me ne dhe se Ai do të na ndihmojë ta kalojmë këtë.” Dhe Ai e bëri.

Një strehë besnike

Gjon Pali II një herë tha:

Jezusi është kërkues, sepse Ai dëshiron lumturinë tonë të sinqertë. Kisha ka nevojë për shenjtorë. Të gjithë janë thirrur në shenjtëri dhe vetëm njerëzit e shenjtë mund të rinovojnë njerëzimin. —POPA JOHN PAUL II, Mesazhi i Ditës Botërore të Rinisë për 2005, Qyteti i Vatikanit, 27 Gusht 2004, Zenit

Papa Benedikti më vonë shtoi:

Krishti nuk premtoi një jetë të lehtë. Ata që dëshirojnë komoditet kanë thirrur numrin e gabuar. Përkundrazi, ai na tregon rrugën për në gjërat e mëdha, të mirat, drejt një jete autentike. —POPA BENEDICT XVI, Fjalimi për Pelegrinët Gjermanë, 25 Prill 2005

"Gjëra të mëdha, të mira, një jetë autentike" - kjo është e mundur në mes të vuajtjeve, pikërisht sepse kemi një Atë të dashur për të na mbështetur. Ai na dërgon Birin e Tij për të hapur rrugën për në Qiell. Ai na dërgon Shpirtin që ne të kemi Jetën dhe fuqinë e Tij. Dhe Ai na ruan në të Vërtetën që të jemi gjithmonë të lirë.

Dhe kur dështojmë? “Nëse i rrëfejmë mëkatet tona, ai është besnik dhe i drejtë dhe do të na falë mëkatet dhe do të na pastrojë nga çdo paudhësi.”[2]John 1 1: 9 Zoti nuk është tirani që ne e bëmë të jetë.

Veprat e mëshirës së Zotit nuk janë shterur, dhembshuria e tij nuk është harxhuar; ato rinovohen çdo mëngjes - e madhe është besnikëria juaj! (Lami 3:22-23)

Ç'të themi për sëmundjen, humbjen, vdekjen dhe vuajtjen? Këtu është premtimi i Atit:

"Edhe sikur malet të tunden dhe kodrat të hiqen, dashuria ime e pashtershme për ty nuk do të lëkundet dhe besëlidhja ime e paqes nuk do të hiqet", thotë Zoti, që ka dhembshuri për ty. (Isaia 54:10)

Premtimet e Perëndisë në këtë jetë nuk kanë të bëjnë me ruajtjen e rehatisë suaj, por me ruajtjen tuaj paqja. Fr. Stan Fortuna CFR dikur, “Ne të gjithë do të vuajmë. Ju ose mund të vuani me Krishtin ose të vuani pa Të. Unë do të vuaj me Krishtin.”

Kur Jezusi iu lut Atit, Ai tha:

Unë nuk kërkoj që t'i largoni nga bota, por t'i ruani nga i ligu. (Gjoni 17:15)

Me fjalë të tjera, "Unë nuk po të kërkoj që të largosh të këqijat e vuajtjes - kryqet e tyre, të cilat janë të nevojshme për pastrimin e tyre. Unë po ju kërkoj që t'i mbani ato e keqja me e keqe nga te gjitha: një mashtrim satanik që do t'i ndante nga Unë në përjetësi.

Kjo është streha që Ati ju ofron çdo moment. Këta janë krahët që Ai i shtrin si një pulë nënë, për të ruajtur shpëtimin tënd, në mënyrë që të mund ta njohësh dhe ta duash Babin tënd Qiellor për përjetësi.

Në vend që të fshiheni nga Zoti, filloni të fshiheni in Ai. Imagjinoni veten në prehrin e Atit, krahët e Tij rreth jush ndërsa luteni me këtë këngë dhe Jezusin dhe Frymën e Shenjtë që ju rrethojnë me dashurinë e tyre…

Vendi i fshehjes

Ti je vendi im i fshehtë
Ti je vendi im i fshehtë
Qëndrimi në Ju ballë për ballë
Ti je vendi im i fshehtë

Më rretho, Zoti im
Më rretho, Zoti im
Më rretho, Jezus

Ti je vendi im i fshehtë
Ti je vendi im i fshehtë
Qëndrimi në Ju ballë për ballë
Ti je vendi im i fshehtë

Më rretho, Zoti im
Më rretho, Zoti im
Më rretho, Jezus
Më rretho, Zoti im
O Zoti im më rretho
Më rretho, Jezus

Ti je vendi im i fshehtë
Ti je vendi im i fshehtë
Qëndrimi në Ju ballë për ballë
Ti je vendi im i fshehtë
Ti je vendi im i fshehtë
Ti je vendi im i fshehtë
Ti je vendi im i fshehtë
Ti je streha ime, je streha ime
Në praninë Tënde, unë banoj
Ti je vendi im i fshehtë

- Mark Mallett, nga Le ta dijë Zoti, 2005©

 

Për të udhëtuar me Mark in La Tani Word,
klikoni në banderolën më poshtë për të pajtohem.
Emaili juaj nuk do të ndahet me askënd.

Tani në Telegram. Klikoni:

Ndiqni Mark dhe "shenjat e përditshme" të përditshme në MeWe:


Ndiqni shkrimet e Markut këtu:

Dëgjoni në vijim:


 

 

 

Print Friendly, PDF & Email

Shënimet

Shënimet
1 John 3: 16
2 John 1 1: 9
Postuar ne BALLINA, SHËRIMI I SHËRIMIT.