Dita 15: Një Rrëshajë e Re

JU KENI e bëri atë! Fundi i tërheqjes sonë - por jo fundi i dhuratave të Zotit, dhe asnjehere fundi i dashurisë së Tij. Në fakt, sot është shumë e veçantë sepse Zoti ka një derdhja e re e Frymës së Shenjtë për t'ju dhuruar. Zoja jonë është lutur për ju dhe e ka pritur këtë moment gjithashtu, ndërsa ajo bashkohet me ju në dhomën e sipërme të zemrës suaj për t'u lutur për një "Rrëshajë të re" në shpirtin tuaj.

Pra, le të fillojmë ditën tonë të fundit: Në emër të Atit dhe të Birit dhe të Shpirtit të Shenjtë, amen.

Ati Qiellor, të falënderoj për këtë tërheqje dhe të gjitha hiret që më ke dhënë bujarisht, atyre të ndjera dhe atyre të padukshme. Të falënderoj për dashurinë Tënde të pafund, të shprehur ndaj meje në dhuratën e Birit Tënd, Jezu Krishtit, Shpëtimtarit tim, i cili është i njëjti dje, sot dhe përgjithmonë. Ju falënderoj për mëshirën dhe faljen tuaj, besnikërinë dhe dashurinë tuaj.

Tani i lutem, Abba Atë, një derdhje e re e Shpirtit të Shenjtë. Mbushe zemrën time me një dashuri të re, një etje të re dhe një uri të re për Fjalën tënde. Më vër zjarrin që të mos jetoj më unë, por Krishti në mua. Më pajis këtë ditë që të jem dëshmitar për ata që më rrethojnë për dashurinë Tënde të mëshirshme. Unë e kërkoj këtë At Qiellor, në emrin e Birit Tënd, Jezu Krishtit, amen.

Shën Pali shkroi: “Dëshiroj, pra, që njerëzit të luten në çdo vend, duke ngritur duar të shenjta…” (1 Tim 2:8). Meqenëse jemi trup, shpirt dhe shpirt, Krishterimi na ka mësuar prej kohësh që t'i përdorim trupat tanë në lutje për të ndihmuar në hapjen e vetvetes ndaj pranisë së Perëndisë. Pra, kudo që të jeni, ndërsa luteni këtë këngë, ngrini duart lart për duart që shërojnë…

Ngrini duart

Ngrini duart tek duart që shërohen
Ngrini duart tek duart që kursejnë
Ngrini duart tek duart që i duan
Ngrini duart tek Duart që ishin gozhduar
Dhe këndoni…

Lavdërim, ne ngremë duart lart
Lëvduar, Ti je Zoti i këtij vendi
Lëvduar, o, ne ngremë duart drejt Teje Zot
Për Ty Zot

(Përsëriteni mbi x 2)

Për Ty Zot,
Për Ty Zot,

Ngrini duart tek duart që shërohen
Ngrini duart tek duart që kursejnë
Ngrini duart tek duart që i duan
Ngrini duart tek Duart që ishin gozhduar
Dhe këndoni…

Lavdërim, ne ngremë duart lart
Lëvduar, Ti je Zoti i këtij vendi
Lëvduar, o, ne ngremë duart drejt Teje Zot
Për Ty Zot
Për Ty Zot,
Për Ty Zot,

Jezu Krishti
Jezu Krishti
Jezu Krishti
Jezu Krishti

—Mark Mallett (me Natalia MacMaster), nga Le ta dijë Zoti, 2005©

Kërkoni dhe do të merrni

Kushdo që kërkon, merr; dhe ai që kërkon, gjen; dhe atij që troket do t'i hapet dera. Cili baba prej jush do t'i jepte djalit të tij një gjarpër kur ai i kërkon një peshk? Apo t'i jepni një akrep kur ai kërkon një vezë? Nëse ju, pra, që jeni të ligj, dini t'u jepni dhurata të mira fëmijëve tuaj, aq më tepër Ati në qiej do t'u japë Frymën e Shenjtë atyre që ia kërkojnë? (Luka 11:10-13)

Në konferenca, më pëlqen të pyes audiencën se çfarë i referohet Shkrimi i mëposhtëm:

Ndërsa luteshin, vendi ku ishin mbledhur u drodh dhe të gjithë u mbushën me Frymën e Shenjtë dhe vazhduan të flisnin fjalën e Perëndisë me guxim. (Veprat 4: 31)

Në mënyrë të pashmangshme, shumë duar ngrihen lart dhe përgjigja është gjithmonë e njëjta: "Pentekost". Por nuk është. Rrëshajët ishte dy kapituj më parë. Këtu, Apostujt janë mbledhur së bashku dhe të mbushur me Frymën e Shenjtë përsëri.

Sakramentet e Pagëzimit dhe Konfirmimit na iniciojnë në besimin e krishterë, në Trupin e Krishtit. Por ato janë vetëm një "këst" i parë i hirit që Ati duhet t'ju japë.

Në të edhe ju, që keni dëgjuar fjalën e së vërtetës, ungjillin e shpëtimit tuaj dhe keni besuar në të, u vulosët me Frymën e Shenjtë të premtuar, që është kësti i parë i trashëgimisë sonë drejt shpengimit si pronë e Perëndisë, për lavdi të lavdisë së tij. (Efesianëve 1:13-14)

Ndërsa ishte ende Kardinal dhe Prefekt i Kongregatës së Doktrinës së Besimit, Papa Benedikti XVI kishte korrigjuar idenë se derdhja e Shpirtit të Shenjtë dhe karizmat janë gjëra të një epoke të shkuar:

Ajo që Dhiata e Re na tregon për karizmat - të cilat shiheshin si shenja të dukshme të ardhjes së Shpirtit - nuk është vetëm histori e lashtë, e mbaruar dhe e mbaruar, sepse ajo përsëri po bëhet jashtëzakonisht aktuale. -Rinovimi dhe Fuqitë e Errësirës, nga Leo Cardinal Suenens (Ann Arbor: Servant Books, 1983)

Nëpërmjet përvojës së "Përtëritjes Karizmatike", të mirëpritur nga katër papë, ne kemi mësuar se Perëndia mund dhe e derdh përsëri Frymën e Tij në atë që është quajtur "mbushje", "derdhje" ose "pagëzim në Frymën e Shenjtë". Siç tha një prift, "Unë nuk e di se si funksionon, gjithçka që di është se ne kemi nevojë për të!"

Nga çfarë përbëhet Pagëzimi i Shpirtit dhe si funksionon ai? Në Pagëzimin e Shpirtit ekziston një lëvizje e fshehtë, misterioze e Zotit që është mënyra e Tij për t'u bërë i pranishëm, në një mënyrë që është e ndryshme për secilin sepse vetëm Ai na njeh ne në pjesën tonë të brendshme dhe si të veprojmë sipas personalitetit tonë unik teologët kërkojnë një shpjegim dhe njerëzit e përgjegjshëm për moderimin, por shpirtrat e thjeshtë prekin me duart e tyre fuqinë e Krishtit në Pagëzimin e Shpirtit (1 Kor 12: 1-24). —Pr. Raneiro Cantalamessa, OFMCap, (predikues shtëpiak papal që nga viti 1980); Pagëzimi në Shpirt,www.catholicharismatik.us

Kjo, natyrisht, nuk është asgjë e re dhe është pjesë e Traditës dhe historisë së Kishës.

Grace kjo hir e Rrëshajëve, e njohur si Pagëzimi në Shpirtin e Shenjtë, nuk i përket ndonjë lëvizje të veçantë, por të gjithë Kishës. Në fakt, nuk është me të vërtetë asgjë e re, por ka qenë pjesë e modelit të Zotit për popullin e Tij që nga Rrëshaja e parë në Jeruzalem dhe përmes historisë së Kishës. Në të vërtetë, kjo hir e Rrëshajëve është parë në jetën dhe praktikën e Kishës, sipas shkrimeve të Etërve të Kishës, si normative për jetesën e krishterë dhe si integrale e plotësisë së Nismës së Krishterë. - Shumë i nderuari Sam G. Jacobs, Peshkopi i Aleksandrisë; Fanning Flaka, f. 7, nga McDonnell dhe Montague

Përvoja ime personale

Mbaj mend verën e klasës sime të 5-të. Prindërit e mi na dhanë vëllezërve, motrës sime dhe mua një "Seminar Jeta në Shpirt". Ishte një program i bukur i përgatitjes për të marrë një derdhje të re të Shpirtit të Shenjtë. Në fund të formimit, prindërit e mi vunë duart mbi kokat tona dhe u lutën që të vinte Shpirti i Shenjtë. Nuk kishte fishekzjarre, nuk kishte asgjë të pazakontë për të folur. E përfunduam namazin dhe dolëm jashtë për të luajtur.

Por diçka bëri ndodh. Kur u ktheva në shkollë atë vjeshtë, kishte një uri të re në mua për Eukaristinë dhe Fjalën e Perëndisë. Fillova të shkoja në meshën e përditshme në mesditë. Unë njihesha si shakatar në klasën e mëparshme, por diçka tek unë ndryshoi; Isha më i qetë, më i ndjeshëm ndaj të drejtës dhe të gabuarës. Doja të isha një i krishterë besnik dhe fillova të mendoja për priftërinë.

Më vonë, në të njëzetat e mia të hershme, ekipi im i shërbimit të muzikës organizoi një seminar Jeta në Shpirt për një grup prej 80 adoleshentësh. Natën që u lutëm mbi ta, Shpirti lëvizi fuqishëm. Deri më sot, aty kishte adoleshentë që janë ende në shërbim.

Një nga udhëheqësit e lutjes erdhi tek unë në fund të mbrëmjes dhe më pyeti nëse doja që ata të luteshin edhe për mua. Unë thashë: "Pse jo!" Në momentin që ata filluan të luten, papritmas e gjeta veten të shtrirë në shpinë "duke pushuar në Shpirt", trupi im në një pozicion kryq. Fuqia e Frymës së Shenjtë ishte si rryma elektrike që rrjedh nëpër venat e mia. Pas disa minutash, u ngrita në këmbë dhe gishtat dhe buzët e mia po më ndjesi shpimi gjilpërash.

Para asaj dite, nuk kisha shkruar kurrë një këngë lavdërimi dhe adhurimi në jetën time, por pas kësaj, muzika u derdh nga unë - duke përfshirë të gjitha këngët me të cilat jeni lutur në këtë tërheqje.

Mirëseardhja e Shpirtit

Kjo kohë ka qenë një përgatitje e mrekullueshme për ju për të marrë një derdhje të re të Shpirtit të Shenjtë.

…Hmëshira ka shkuar para nesh. Ajo ka shkuar përpara nesh që të shërohemi dhe na ndjek që pasi të shërohemi, të na jepet jeta… -Katekizmi i Kishës Katolike (KKK), n. 2001

…jeta e Shpirtit.

Nëse do të ishim mbledhur së bashku, unë dhe udhëheqës të tjerë do të vendosnim duart mbi ju dhe do të luteshim për këtë “vajosje” apo bekim të ri.[1]Shënim: Shkrimi pohon laikët "vënie mbi duar" për shërim ose bekim (krh. Marku 16:18, Veprat 9:10-17, Veprat 13:1-3) në krahasim me shenjën sakramentale me anë të së cilës ky gjest jep një funksion kishtar (dmth. Konfirmimi, Shugurimi, Sakramenti i të sëmurit etj.). Të Katekizmi i Kishës Katolike bën këtë dallim: “Sakramentet janë krijuar për shenjtërimin e disa shërbesave të Kishës, gjendjeve të caktuara të jetës, një larmie të madhe rrethanash në jetën e krishterë dhe përdorimin e shumë gjërave të dobishme për njeriun… Ato përfshijnë gjithmonë një lutje, shpesh të shoqëruar. me një shenjë specifike, si vendosja e duarve, shenja e kryqit ose spërkatja e ujit të shenjtë (që kujton Pagëzimin)… Sakramentet rrjedhin nga priftëria e pagëzimit: çdo person i pagëzuar thirret të jetë një “bekim” dhe të bekojë. Prandaj laikët mund të kryesojnë në bekime të caktuara; sa më shumë që bekimi ka të bëjë me jetën kishtare dhe sakramentale, aq më shumë administrimi i tij i rezervohet shërbesës së shuguruar (peshkopëve, priftërinjve ose dhjakëve)… Sakramentet nuk japin hirin e Frymës së Shenjtë ashtu siç e japin sakramentet, por me lutjen e Kishës, ata na përgatitin për të marrë hirin dhe na disponojnë të bashkëpunojmë me të” (CCC, 1668-1670). Komisioni Doktrinor (2015) për Rinovimin Karizmatik Katolik, i miratuar nga Vatikani, pohon vendosjen e duarve në të dokument dhe dallimet e duhura. 

Prandaj, 'bekimi' i laikëve, për aq sa nuk duhet të ngatërrohet me bekimin e shërbesës së caktuar, që bëhet në persona Christi, është e lejuar. Në këtë kontekst, është një gjest njerëzor i dashurisë bijore, si dhe përdorimi i duarve njerëzore për t'u lutur dhe për të qenë një kanal bekimi, jo për të dhënë një sakrament.
Siç i tha Shën Pali Timoteut:

Ju kujtoj të nxisni në flakë dhuratën e Zotit që keni nëpërmjet imponimit të duarve të mia. (2 Tim 1:6; shih shënimin 1.)

Por Zoti nuk kufizohet nga distanca jonë apo nga ky format. Ti je djali ose vajza e Tij dhe Ai i dëgjon lutjet e tua kudo që të jesh. Deri më tani, Zoti ka shëruar shumë shpirtra përmes kësaj tërheqjeje. Përse do të ndalonte së derdhuri dashurinë e Tij tani?

Në fakt, kjo thirrje për një "Rrëshajë të re" në zemrën tuaj është shumë në qendër të lutjes së Kishës për ardhjen e Mbretërisë së Vullnetit Hyjnor.

Fryma Hyjnore, rinovoni mrekullitë tuaja në këtë epokë tonë si në një Rrëshajë e re dhe jepni që Kisha juaj, duke u lutur me këmbëngulje dhe këmbëngulje me një zemër dhe mendje së bashku me Marinë, Nënën e Jezusit dhe të udhëhequr nga Pjetri i bekuar, mund të rrisë mbretërimin të Shpëtimtarit Hyjnor, mbretërimit të së vërtetës dhe drejtësisë, mbretërimit të dashurisë dhe paqes. Amen. —POPE JOHN XXIII, në mbledhjen e Këshillit të Dytë të Vatikanit, Humanae Salutis, 25 Dhjetor 1961

Jini të hapur ndaj Krishtit, mirëpriteni Shpirtin, në mënyrë që një Rrëshajë e re të mund të ndodhë në çdo komunitet! Një njerëzim i ri, i gëzueshëm, do të lindë nga mesi juaj; ju do të përjetoni përsëri fuqinë shpëtuese të Zotit. —POPA JOHN PAUL II, në Amerikën Latine, 1992

Pra, tani do të lutemi që Fryma e Shenjtë të zbresë mbi ju si në a Rrëshaja e re. Unë them "ne" sepse po bashkohem me ju "në Vullnetin Hyjnor" në dhomën e sipërme të zemrës suaj, së bashku me Nënën e Bekuar. Ajo ishte atje me Apostujt e parë në Rrëshajë, dhe ajo është këtu me ju tani. Me të vërtetë…

Maria është bashkëshortja e Shpirtit të Shenjtë… Nuk ka derdhje të Shpirtit të Shenjtë, përveçse në bashkësi me lutjen ndërmjetësuese të Marisë, Nënës së Kishës. —Pr. Roberti J. Fox, redaktor i Immaculate Heart Messenger, Fatimja dhe Rrëshajët e Re


Sigurohuni që jeni në një vend të qetë dhe do të jeni të pashqetësuar ndërsa lutemi për këtë hir të ri në jetën tuaj… Në emër të Atit dhe të Birit dhe të Shpirtit të Shenjtë, amen.

E dashur Nënë e Bekuar, kërkoj ndërmjetësimin tuaj tani, siç keni bërë dikur në Dhomën e Sipërme, që të lutemi që Shpirti i Shenjtë të vijë përsëri në jetën time. Vendosni duart tuaja të buta mbi mua dhe lutuni bashkëshortit tuaj hyjnor.

O, eja Fryma e Shenjtë dhe më mbush tani. Mbushni të gjitha vendet boshe ku kanë mbetur plagët, që ato të bëhen burim shërimi dhe mençurie. Nxiteni në flakë dhuratën e hirit që kam marrë në Pagëzimin dhe Konfirmimin tim. Vëri zjarrin në zemrën time me Flakën e Dashurisë. I mirëpres të gjitha dhuratat, karizmat dhe hiret që Ati dëshiron të japë. Uroj të marr të gjitha ato hire që të tjerët i kanë refuzuar. Unë hap zemrën time për t'ju pranuar si në një "Rrëshajë të re". O, Eja Shpirt Hyjnor dhe ripërtërije zemrën time... dhe ripërtëri faqen e dheut.

Me duart e shtrira, vazhdoni të merrni gjithçka që Ati duhet t'ju japë ndërsa këndoni…

Pas kësaj kohe lutjeje, kur të jeni gati, lexoni mendimet përmbyllëse më poshtë…

Duke shkuar përpara…

Ne e filluam këtë tërheqje me analogjinë e të paralizuarit që u ul përmes një çati prej kashte deri te këmbët e Jezusit. Dhe tani Zoti të thotë: "Çohu, merr vigun tënd dhe shko në shtëpi" (Marku 2:11). Kjo do të thotë, shkoni në shtëpi dhe lërini të tjerët të shohin dhe dëgjojnë atë që Zoti ka bërë për ju.

Zoti Jezu Krisht, mjeku i shpirtrave dhe i trupave tanë, i cili ia fali mëkatet të paralizuarit dhe e rivendosi atë në shëndetin trupor, ka dashur që Kisha e tij të vazhdojë, në fuqinë e Frymës së Shenjtë, veprën e Tij të shërimit dhe të shpëtimit, madje edhe midis anëtarët e saj. - KKK, n. 1421

Se si bota ka nevojë për dëshmitarë të fuqisë, dashurisë dhe mëshirës së Zotit! I mbushur me Frymën e Shenjtë, ju jeni "drita e botës".[2]Matt 5: 14 Ndërsa mund të jetë e vështirë dhe ndoshta edhe jo e nevojshme për të shpjeguar mësimet në këtë tërheqje, ajo që mund të bëni është lërini të tjerët "të shijojnë dhe të shohin" frutat. Lërini ata të përjetojnë ndryshimet tek ju. Nëse ata pyesin se çfarë është ndryshe, ju mund t'i drejtoni drejt kësaj tërheqjeje dhe kush e di, ndoshta do ta marrin edhe ata.

Në ditët në vazhdim, zhytuni në heshtje dhe thithni gjithçka që ju ka dhënë Zoti. Vazhdoni dialogun tuaj me Perëndinë ndërsa shkruani në ditar në kohët tuaja të lutjes. Po, bëni një angazhim sot për të përditë lutje. Mos harroni të filloni ditët tuaja me falënderim, jo ​​duke u ankuar. Nëse e gjeni veten duke u kthyer në modelet e vjetra, jini të mëshirshëm me veten dhe filloni përsëri. Transformohuni nga rinovimi i mendjes suaj. Kurrë mos lejoni që djalli t'ju gënjejë më për dashurinë e Perëndisë për ju. Ti je vëllai im, ti je motra ime, dhe as unë nuk do të duroj asnjë vetëgoditje!

Në mbyllje, e shkrova këtë këngë për ju që të dini se Zoti nuk ju ka lënë kurrë, se Ai ju ka lënë gjithmonë ka qenë atje, edhe në momentet e tua më të errëta, dhe Ai nuk do të të lërë kurrë.

Ju jeni të dashur.

Shih, Shih

A mundet një nënë të harrojë fëmijën e saj, apo fëmijën brenda barkut të saj?
Edhe nëse ajo harronte, nuk do të të bëj kurrë.

Mbi pëllëmbët e duarve të Mia kam shkruar emrin tënd
Unë i kam numëruar flokët dhe i kam numëruar shqetësimet tuaja
Unë i kam mbledhur lotët e tu njëlloj

Shih, shiko, nuk ke qenë kurrë larg Meje
Unë të mbaj në zemrën time
Të premtoj se nuk do të ndahemi

Kur kaloni nëpër ujëra të furishëm,
Unë do të jem me ty
Kur ecni nëpër zjarr, edhe pse mund të lodheni
Unë premtoj se do të jem gjithmonë i vërtetë

Shih, shiko, nuk ke qenë kurrë larg Meje
Unë të mbaj në zemrën time
Të premtoj se nuk do të ndahemi

Të kam thirrur me emër
ti je e imja
Unë do t'ju them përsëri dhe përsëri, dhe herë pas here…

Shih, shiko, nuk ke qenë kurrë larg Meje
Unë të mbaj në zemrën time
Të premtoj se nuk do të ndahemi

Shih, shiko, nuk ke qenë kurrë larg Meje
Unë të mbaj në zemrën time
Të premtoj se nuk do të ndahemi

E shoh, nuk ke qenë kurrë larg meje
Unë të mbaj në zemrën time
Të premtoj se nuk do të ndahemi

—Mark Mallett me Kathleen (Dunn) Leblanc, nga i prekshëm, 2013©

 

Mbështetni shërbimin e plotkohor të Markut:

 

me Nihil Obstat

 

Për të udhëtuar me Mark in La Tani Word,
klikoni në banderolën më poshtë për të pajtohem.
Emaili juaj nuk do të ndahet me askënd.

Tani në Telegram. Klikoni:

Ndiqni Mark dhe "shenjat e përditshme" të përditshme në MeWe:


Ndiqni shkrimet e Markut këtu:

Dëgjoni në vijim:


 

 
Print Friendly, PDF & Email

Shënimet

Shënimet
1 Shënim: Shkrimi pohon laikët "vënie mbi duar" për shërim ose bekim (krh. Marku 16:18, Veprat 9:10-17, Veprat 13:1-3) në krahasim me shenjën sakramentale me anë të së cilës ky gjest jep një funksion kishtar (dmth. Konfirmimi, Shugurimi, Sakramenti i të sëmurit etj.). Të Katekizmi i Kishës Katolike bën këtë dallim: “Sakramentet janë krijuar për shenjtërimin e disa shërbesave të Kishës, gjendjeve të caktuara të jetës, një larmie të madhe rrethanash në jetën e krishterë dhe përdorimin e shumë gjërave të dobishme për njeriun… Ato përfshijnë gjithmonë një lutje, shpesh të shoqëruar. me një shenjë specifike, si vendosja e duarve, shenja e kryqit ose spërkatja e ujit të shenjtë (që kujton Pagëzimin)… Sakramentet rrjedhin nga priftëria e pagëzimit: çdo person i pagëzuar thirret të jetë një “bekim” dhe të bekojë. Prandaj laikët mund të kryesojnë në bekime të caktuara; sa më shumë që bekimi ka të bëjë me jetën kishtare dhe sakramentale, aq më shumë administrimi i tij i rezervohet shërbesës së shuguruar (peshkopëve, priftërinjve ose dhjakëve)… Sakramentet nuk japin hirin e Frymës së Shenjtë ashtu siç e japin sakramentet, por me lutjen e Kishës, ata na përgatitin për të marrë hirin dhe na disponojnë të bashkëpunojmë me të” (CCC, 1668-1670). Komisioni Doktrinor (2015) për Rinovimin Karizmatik Katolik, i miratuar nga Vatikani, pohon vendosjen e duarve në të dokument dhe dallimet e duhura. 

Prandaj, 'bekimi' i laikëve, për aq sa nuk duhet të ngatërrohet me bekimin e shërbesës së caktuar, që bëhet në persona Christi, është e lejuar. Në këtë kontekst, është një gjest njerëzor i dashurisë bijore, si dhe përdorimi i duarve njerëzore për t'u lutur dhe për të qenë një kanal bekimi, jo për të dhënë një sakrament.

2 Matt 5: 14
Postuar ne BALLINA, SHËRIMI I SHËRIMIT.