Dita 4: Të duash veten

TANI se ju jeni të vendosur ta përfundoni këtë tërheqje dhe të mos dorëzoheni… Perëndia ka një nga shërimet më të rëndësishme që ju rezervon… shërimin e imazhit tuaj për veten. Shumë prej nesh nuk e kanë problem të duan të tjerët… por kur bëhet fjalë për veten?

Le të fillojmë… Në emër të Atit dhe të Birit dhe të Shpirtit të Shenjtë, amen.

Eja Frymë e Shenjtë, ti që je vetë Dashuria dhe më mbështet mua këtë ditë. Më jep forcën të jem i mëshirshëm - me mua. Më ndihmo të fal veten, të jem i butë me veten, ta dua veten. Eja, Shpirt i së vërtetës, dhe më çliro nga gënjeshtrat për veten time. Eja, shpirt i fuqisë, dhe shkatërro muret që kam ndërtuar. Eja, Shpirt i paqes, dhe ngrije nga rrënojat krijimin e ri që jam nëpërmjet Pagëzimit, por që është varrosur nën hirin e mëkatit dhe të turpit. Unë ju dorëzoj gjithçka që jam dhe gjithçka që nuk jam. Eja Fryma e Shenjtë, fryma ime, jeta ime, Ndihmësi im, Avokati im. Amen. 

Le ta këndojmë dhe ta lutemi këtë këngë së bashku…

Gjithë Unë Jam, Gjithë Nuk Jam

Në sakrificë, ju nuk kënaqeni
Oferta ime, një zemër e penduar
Një shpirt i thyer, nuk do ta përbuzësh
Nga një zemër e thyer, Ti nuk do të kthehesh

Pra, gjithçka që jam, dhe gjithçka që nuk jam
Gjithçka që kam bërë dhe gjithçka që kam dështuar të bëj
Unë braktis, të dorëzoj të gjitha te Ty

Një zemër të pastër, krijo në mua o Zot
Më ripërtëri shpirtin, më bëj të fortë brenda meje
Më kthe gëzimin dhe unë do të lëvdoj emrin tënd
Shpirti më mbush tani dhe më shëro turpin

Gjithçka që jam, dhe gjithçka që nuk jam
Gjithçka që kam bërë dhe gjithçka që kam dështuar të bëj
Unë braktis, të dorëzoj të gjitha te Ty

O, unë nuk jam i denjë të të pranoj Ty
O, por thuaj vetëm fjalën dhe do të shërohem! 

Gjithçka që jam, dhe gjithçka që nuk jam
Gjithçka që kam bërë dhe gjithçka që kam dështuar të bëj
Unë braktis, të dorëzoj të gjitha te Ty
Gjithçka që jam, gjithçka nuk jam
Gjithçka që kam bërë dhe gjithçka që kam dështuar të bëj
Dhe unë braktis, të dorëzoj të gjitha te Ty

-Mark Mallett nga Le ta dijë Zoti, 2005©

Rënia e imazhit të vetvetes

Ju jeni krijuar sipas shëmbëlltyrës së Perëndisë. Fuqitë e vullnetit, intelektit dhe kujtesës tuaj janë ato që ju dallojnë nga mbretëria e kafshëve. Ato janë gjithashtu vetë fuqitë që na futin në telashe. Vullneti njerëzor është burimi i kaq shumë prej mjerimeve tona. Çfarë do të ndodhte me Tokën nëse ajo do të largohej nga orbita e saj e saktë rreth Diellit? Çfarë lloj kaosi do të lëshonte? Po kështu, kur vullneti ynë njerëzor largohet nga orbita rreth Birit, ne mendojmë pak për të në atë kohë. Por herët a vonë ajo e hedh jetën tonë në çrregullim dhe ne humbasim një harmoni të brendshme, paqe dhe gëzim që është trashëgimia jonë si bij dhe bija të Shumë të Lartit. Oh, mjerimet që i sjellim vetes!

Nga atje, tona intelekti dhe arsyetimi harxhon kohë ose duke justifikuar mëkatin tonë - ose duke dënuar dhe fajësuar plotësisht veten. Dhe tonën kujtim, nëse nuk paraqitet para Mjekut Hyjnor, na bën subjekt të një mbretërie tjetër - mbretërisë së gënjeshtrës dhe errësirës ku jemi të lidhur nga turpi, mosfalja dhe dekurajimi.

Gjatë pushimit tim në heshtje nëntëditore, gjatë dy ditëve të para zbulova se isha kapur në një cikël të rizbulimit të dashurisë së Perëndisë për mua… por edhe të pikëllimit për plagët që i kisha shkaktuar vetes dhe veçanërisht të tjerëve. Unë bërtita në jastëk: "Zot, çfarë kam bërë? Çfarë kam bërë?" Kjo vazhdoi ndërsa fytyrat e gruas, fëmijëve, miqve dhe të tjerëve kalonin pranë, atyre që nuk i doja siç duhej, atyre që nuk u dëshmova, atyre që i lëndova nga lëndimi im. Siç thotë shprehja, "Të lëndosh njerëzit i lëndon njerëzit". Në ditarin tim, unë thirra: “O Zot, çfarë kam bërë? Unë të kam tradhtuar, të kam mohuar, të kam kryqëzuar. O Jezus, çfarë kam bërë!”

Unë nuk e pashë atë në atë kohë, por u kapja në një rrjetë të dyfishtë të mosfaljes së vetes dhe të shikimit përmes "xhamit zmadhues të errët". Unë e quaj këtë sepse kjo është ajo që Satani na vendos në duart tona në momentet e cenueshmërisë ku ai bën gabimet tona dhe problemet tona duken në mënyrë disproporcionale të mëdha, deri në atë pikë sa ne besojmë se edhe vetë Zoti është i pafuqishëm para problemeve tona.

Papritur, Jezusi hyri në vajtimin tim me një forcë që mund ta ndiej edhe sot e kësaj dite:

Fëmija im, fëmija im! Mjaft! Çfarë kanë I bërë? Çfarë kam bërë për ju? Po, mbi Kryq, pashë gjithçka që bëre dhe u shpova nga e gjithë kjo. Dhe unë thirra: "Ati fale atë, ai nuk di se çfarë bën." Sepse po ta kishit, bija ime, nuk do ta kishit bërë. 

Kjo është arsyeja pse unë vdiqa edhe për ju, që nga plagët e Mia të shëroheni. Fëmija im i vogël, eja tek Unë me këto barrë dhe shtriji ato. 

Duke e lënë pas të kaluarën…

Jezusi më kujtoi më pas shëmbëlltyrën kur djali plangprishës më në fund u kthye në shtëpi.[1]krh. Luka 15: 11-32 Babai vrapoi te djali i tij, e puthi dhe e përqafoi - para djali mund të bënte rrëfimin e tij. Lëreni këtë të vërtetë të zhytet, veçanërisht për ata prej jush që mendojnë se nuk ju lejohet të jeni paqësor deri ju shkoni në një rrëfim. Jo, kjo shëmbëlltyrë përmbys idenë se mëkati yt të ka bërë më pak të dashur nga Perëndia. Mos harroni se Jezusi i kërkoi Zakeut, atij taksambledhës të mjerë, të darkonte me të para ai u pendua.[2]krh. Luka 19: 5 Në fakt, Jezusi thotë:

My fëmijë, të gjitha mëkatet e tua nuk e kanë plagosur Zemrën time me aq dhimbje sa e bën mungesa jote e besimit e tanishme që pas kaq shumë përpjekjesh të dashurisë dhe mëshirës Sime, duhet të dyshosh akoma në mirësinë time.  - Jezusi te Shën Faustina, Mëshira hyjnore në shpirtin tim, Ditari, n. 1486

As babai nuk e rrah djalin plangprishës për paratë që ai shpërdoroi, vështirësitë që shkaktoi dhe familjen që tradhtoi. Në vend të kësaj, ai rivesh djalin e tij me një mantel të ri, vendos një unazë të re në gisht, sandale të reja në këmbë dhe shpall një festë! Po, trupi, goja, duart dhe këmbët tradhtuar tani janë rritur sërish në biri hyjnore. Si mund të jetë kjo?

Epo, djali erdhi në shtëpi. Periudha.

Por a nuk duhet që i biri t'i kalojë vitet dhe dekadat e ardhshme duke qortuar veten për të gjithë njerëzit që lëndoi dhe duke pikëlluar të gjitha mundësitë e humbura?

Kujtoni Saulin (para se të quhej Pal) dhe se si ai vrau të krishterët përpara se të kthehej në besim. Çfarë duhej të bënte me të gjithë ata që vrau dhe familjet që plagosi? A do të thoshte ai, "Unë jam një person i tmerrshëm dhe, për rrjedhojë, nuk kam të drejtën e lumturisë", edhe pse Jezusi e fali? Përkundrazi, Shën Pali përqafoi atë dritë të së vërtetës që shkëlqeu mbi ndërgjegjen e tij. Duke vepruar kështu, peshorja i ra nga sytë dhe lindi një ditë e re. Me përulësi të madhe, Pali filloi përsëri, por këtë herë, në realitetin dhe njohjen e dobësisë së tij të madhe - një vend varfërie të brendshme përmes të cilit ai krijoi shpëtimin e tij në "frikë dhe dridhje".[3]Phil 2: 12 që do të thotë, një zemër fëmijërore.

Por ç'të themi për ato familje të plagosura nga jeta e tij e mëparshme? Po ata që keni lënduar? Po fëmijët ose vëllezërit e motrat tuaj që janë larguar nga shtëpia që ju e keni plagosur për shkak të marrëzisë dhe gabimeve tuaja? Po me ish-njerëzit me të cilët keni takuar dhe me të cilët keni përdorur? Apo kolegët të cilët i keni lënë dëshmi të dobët në gjuhën dhe sjelljen tuaj, etj.?

Shën Pjetri, i cili e tradhtoi Vetë Jezusin, na la një fjalë të bukur, të padyshimtë nga përvoja e tij:

… Dashuria mbulon një mori mëkatesh. (1 Pjetrit 4: 8)

Kjo është ajo që Zoti foli në zemrën time ndërsa filloi të qetësonte pikëllimin tim:

Fëmija im, a duhet të vajtosh për mëkatet e tua? Pendimi është i drejtë; dëmshpërblimi është i drejtë; ndreqja është e drejtë. Më pas fëmijë, duhet t'i dorëzosh GJITHÇKA në duart e të Vetmit që ka një ilaç për të gjitha të këqijat; i vetmi që ka ilaçin për të shëruar të gjitha plagët. Pra, e shihni, fëmija im, po humbni kohë për të vajtuar plagët që keni shkaktuar. Edhe sikur të ishit një shenjtor i përsosur, familja juaj - pjesë e familjes njerëzore - do të përjetonte ende të këqijat e kësaj bote, në të vërtetë, deri në frymën e fundit. 

Me pendimin tuaj, ju në fakt po i tregoni familjes tuaj se si të pajtohen dhe si të marrin hirin. Ju do të modeloni përulësinë e vërtetë, virtytin e sapogjetur dhe butësinë dhe butësinë e Zemrës Sime. Në kontrast të së kaluarës suaj me dritën e së tashmes, ju do të sillni një ditë të re në familjen tuaj. A nuk jam unë mrekullibërësi? A nuk jam unë ylli i mëngjesit që lajmëron një agim të ri (Zbulesa 22:16)? A nuk jam unë Ringjallja?
[4]John 11: 15 Pra, tani, më dorëzo Mua mjerimin tënd. Mos fol më për këtë. Mos i jep më frymë kufomës së plakut. Ja, unë bëj diçka të re. Eja me Mua…

Hapi i parë drejt shërimit me të tjerët, për ironi, është se ndonjëherë ne duhet së pari të falim veten. Më poshtë mund të jetë në fakt një nga pasazhet më të vështira në të gjithë Shkrimin:

Do ta duash të afërmin tënd si veten tënde. (Mateu 19:19)

Nëse nuk e duam veten, si mund t'i duam të tjerët? Nëse nuk mund të tregojmë mëshirë për veten tonë, si mund të jemi të mëshirshëm me të tjerët? Nëse e gjykojmë veten ashpër, si të mos bëjmë të njëjtën gjë me të tjerët? Dhe ne e bëjmë, shpesh në mënyrë delikate.

Është koha, një herë e përgjithmonë, të merrni përsipër gabimet, dështimet, gjykimet e dobëta, fjalët, veprimet dhe gabimet e dëmshme që keni bërë në jetën tuaj dhe t'i vendosni ato në fronin e Mëshirës. 

Le t'i afrohemi me besim fronit të hirit për të marrë mëshirë dhe për të gjetur hir për ndihmë në kohë. (Hebrenjve 4:16)

Jezusi ju fton tani: Qengji im i vogël, më sill lotët e tu dhe vendosi një nga një në fronin Tim. (Mund të përdorni lutjen e mëposhtme dhe të shtoni çdo gjë që ju vjen në mendje):

Zot te sjell lotet...
për çdo fjalë të ashpër
për çdo reagim të ashpër
për çdo shkrirje dhe zemërim
për çdo mallkim dhe betim
për çdo fjalë që urrej veten
për çdo fjalë blasfemuese
për çdo përpjekje jo të shëndetshme për dashurinë
për çdo dominim
për çdo kapje në kontroll
për çdo shikim epshi
për çdo marrje nga bashkëshorti im
për çdo akt materializmi
për çdo veprim "në mish"
për çdo shembull të dobët
për çdo moment egoist
për perfeksionizëm
për ambicie egoiste
për kotësi
për përbuzjen e vetvetes
për refuzimin e dhuratave të mia
për çdo dyshim në Providencën tuaj
për refuzimin e dashurisë suaj
për refuzimin e dashurisë së të tjerëve
për dyshimin në mirësinë Tënde
për heqjen dorë
për dëshirën për të vdekur 
për refuzimin e jetës sime.

O Atë, të ofroj gjithë këta lot dhe pendohu për gjithçka që kam bërë dhe nuk kam bërë. Çfarë mund të thuhet? Çfarë mund të bëhet?

Përgjigja është: fale veten

Në ditarin tuaj tani, shkruani emrin tuaj të plotë me shkronja të mëdha dhe poshtë tyre fjalët "Të fal". Ftoje Jezusin të flasë me zemrën tënde. Nëse keni ndonjë pyetje dhe shqetësim të mbetur, atëherë shkruajini ato në ditarin tuaj dhe dëgjoni përgjigjen e Tij.

Le të gjithë

Le të bjerë gjithë egoja
Lëreni të gjithë frikën të largohet
Lërini të gjitha ngjitjet të lirohen
Le të pushojë i gjithë kontrolli
Le të marrë fund i gjithë dëshpërimi
Le të heshtë gjithë keqardhja
Le të jetë i qetë i gjithë trishtimi

Jezusi ka ardhur
Jezusi ka falur
Jezusi ka folur:
"Ajo është e përfunduar."

(Mark Mallett, 2023)

Lutja e mbylljes

Luani këngën më poshtë, mbyllni sytë dhe lëreni Jezusin t'ju shërbejë në lirinë për të falur veten, duke e ditur se ju duan.

Valët

Valët e dashurisë, më lajnë
Valët e dashurisë, më ngushëlloni
Valët e Dashurisë, ejani të qetësoni shpirtin tim
Valët e dashurisë, më bëjnë të plotë

Valët e dashurisë, që më transformojnë
Valët e dashurisë, më thërrasin thellë
Dhe valët e Dashurisë, Ti më shëron shpirtin
O valë Dashurie, Ti më bën të plotë,
Ti më bën të plotë

Valët e dashurisë, Ti më shëron shpirtin
Më thërret, më thërret, më thërret më thellë
Më lahu, më shëro
Më shëro Zot…

—Mark Mallett nga Divine Mercy Chaplet, 2007©


 

 

Për të udhëtuar me Mark in La Tani Word,
klikoni në banderolën më poshtë për të pajtohem.
Emaili juaj nuk do të ndahet me askënd.

Tani në Telegram. Klikoni:

Ndiqni Mark dhe "shenjat e përditshme" të përditshme në MeWe:


Ndiqni shkrimet e Markut këtu:

Dëgjoni në vijim:


 

 
Print Friendly, PDF & Email

Shënimet

Shënimet
1 krh. Luka 15: 11-32
2 krh. Luka 19: 5
3 Phil 2: 12
4 John 11: 15
Postuar ne BALLINA, SHËRIMI I SHËRIMIT.