Dita 5: Rinovimi i mendjes

AS ne ia dorëzojmë veten gjithnjë e më shumë të vërtetave të Zotit, le të lutemi që ato të na transformojnë. Le të fillojmë: Në emër të Atit dhe të Birit dhe të Shpirtit të Shenjtë, amen.

O eja Fryma e Shenjtë, Ngushëllues dhe Këshilltar: më udhëhiq në shtigjet e së vërtetës dhe të dritës. Depërto në qenien time me zjarrin e dashurisë sate dhe më mëso Rrugën që duhet të shkoj. Unë ju jap leje të hyni në thellësitë e shpirtit tim. Me Shpatën e Shpirtit, Fjalën e Perëndisë, hiqni çdo gënjeshtër, pastroni kujtesën time dhe ripërtërijeni mendjen time.

Eja Frymë e Shenjtë, si flakë dashurie, dhe digj çdo frikë ndërsa më tërheq në ujërat e gjalla për të freskuar shpirtin tim dhe për të rivendosur gëzimin tim.

Eja Fryma e Shenjtë dhe më ndihmo këtë ditë dhe gjithmonë të pranoj, lavdëroj dhe jetoj në dashurinë e pakushtëzuar të Atit për mua, të zbuluar në jetën dhe vdekjen e Birit të Tij të dashur, Jezu Krishtit.

Eja Shpirti i Shenjtë dhe më lër të mos biem më kurrë në humnerën e urrejtjes ndaj vetvetes dhe dëshpërimit. Këtë kërkoj, në Emrin Më të Çmuar të Jezusit. Amen. 

Si pjesë e lutjes sonë hapëse, bashkoni zemrën dhe zërin tuaj me këtë këngë lavdërimi të dashurisë së pakushtëzuar të Perëndisë…

Të pakushtëzuar

Sa e gjerë dhe sa e gjatë është dashuria e Jezu Krishtit?
Dhe sa e lartë dhe sa e thellë është dashuria e Jezu Krishtit?

I pakushtëzuar, i pafund
Është i pafund, i paepur
Përjetësisht, i përjetshëm

Sa e gjerë dhe sa e gjatë është dashuria e Jezu Krishtit?
Dhe sa e lartë dhe sa e thellë është dashuria e Jezu Krishtit?

Është e pakushtëzuar, e pafundme
Është i pafund, i paepur
Përjetësisht, i përjetshëm

Dhe qofshin rrënjët e zemrës sime
Zbrit thellë në tokën e dashurisë së mrekullueshme të Perëndisë

I pakushtëzuar, i pafund
Është i pafund, i paepur
I pakushtëzuar, i pafund
Është i pafund, i paepur
Përjetësisht, i përjetshëm
Përjetësisht, i përjetshëm

-Mark Mallett nga Le ta dijë Zoti, 2005©

Kudo që të jeni tani, është vendi ku Perëndia, Ati, ju ka çuar të jeni. Mos u shqetësoni ose paniku nëse jeni ende në një vend me dhimbje dhe lëndime, duke u ndjerë të mpirë ose asgjë fare. Fakti që ju jeni madje të vetëdijshëm për nevojën tuaj shpirtërore është një shenjë e sigurt se hiri është aktiv në jetën tuaj. Janë të verbërit që refuzojnë të shohin dhe ngurtësojnë zemrat e tyre ata që janë në telashe.

Ajo që është thelbësore është që të vazhdoni në një vend të besimi. Siç thonë Shkrimet,

Pa besim është e pamundur t'i pëlqesh Atij, sepse kushdo që i afrohet Perëndisë duhet të besojë se Ai ekziston dhe se Ai i shpërblen ata që e kërkojnë Atë. (Hebrenjve 11:6)

Mund të mbështeteni në të.

Një ndryshim i mendjes

Dje ka qenë një ditë e fuqishme për shumë prej jush pasi e keni falur veten, ndoshta për herë të parë. Megjithatë, nëse keni shpenzuar vite duke e ulur veten, mund të keni zhvilluar modele që prodhojnë edhe përgjigje nënndërgjegjeshëm për të qortuar, akuzuar dhe poshtëruar veten. Me një fjalë, të jesh negativ.

Hapi që keni bërë për të falur veten është i madh dhe jam i sigurt se shumë prej jush tashmë ndihen më të lehtë dhe një paqe dhe gëzim të ri. Por mos harroni atë që keni dëgjuar Dita 2 - që truri ynë mund të ndryshojë në të vërtetë negativ duke menduar. Dhe kështu ne duhet të krijojmë shtigje të reja në trurin tonë, modele të reja të të menduarit, mënyra të reja për t'iu përgjigjur sprovave që me siguri do të vijnë dhe do të na testojnë.

Kështu që Shën Pali thotë:

Mos u përshtatni me këtë epokë, por transformohuni me anë të ripërtëritjes së mendjes suaj, që të mund të dalloni cili është vullneti i Perëndisë, çfarë është e mirë, e pëlqyeshme dhe e përsosur. (Rom 12:2

Ne duhet të pendohemi dhe të bëjmë zgjedhje të qëllimshme për të shkuar kundër kokrrës së të menduarit të kësaj bote. Në kontekstin tonë aktual, do të thotë të pendohemi për të qenë negativ, ankues, për të refuzuar kryqet tona, për të lënë pesimizmin, ankthin, frikën dhe disfatën të na mposhtin - si Apostujt që u kapën nga tmerri në stuhi (madje edhe me Jezusin në barkë !). Mendimi negativ është toksik, jo vetëm për të tjerët, por edhe për veten tuaj. Ajo ndikon në shëndetin tuaj. Ajo prek të tjerët në dhomë. Ekzorcistët thonë se madje tërheq demonët drejt jush. Mendoni për këtë.

Pra, si ta ndryshojmë mendjen? Si mund të parandalojmë që të kthehemi në armikun tonë më të keq?

I. Kujtojini vetes se kush jeni

Unë jam bërë mirë. Unë jam njeri. Është në rregull për gabimet; Unë mësoj nga gabimet e mia. Nuk ka njeri si unë, unë jam unik. Unë kam qëllimin dhe vendin tim në krijim. Unë nuk duhet të jem i mirë në gjithçka, vetëm i mirë për të tjerët dhe veten time. Unë kam kufizime që më mësojnë se çfarë mund dhe nuk mund të bëj. Unë e dua veten sepse Zoti më do mua. Unë jam krijuar sipas shëmbëlltyrës së Tij, ndaj jam i dashur dhe i aftë të dua. Mund të jem i mëshirshëm dhe i durueshëm me veten, sepse jam thirrur të jem i durueshëm dhe i mëshirshëm me të tjerët.

II. Ndryshoni mendimet tuaja

Cila është gjëja e parë që mendoni në mëngjes kur ngriheni? Çfarë vështirësie është të kthehesh në punë… sa i keq është moti… çfarë nuk shkon me botën…? Apo mendoni si Shën Pali:

Çfarëdo që është e vërtetë, çfarëdo që është e nderuar, çfarëdo që është e drejtë, çfarëdo që është e pastër, çfarëdo që është e bukur, çfarëdo që është e hirshme, nëse ka ndonjë përsosmëri dhe nëse ka ndonjë gjë të denjë për lavdërim, mendoni për këto gjëra. (Filipianëve 4:8)

Mos harroni, ju nuk mund të kontrolloni ngjarjet dhe rrethanat e jetës, por mund të kontrolloni reagimet tuaja; ju mund të merrni kontrollin e mendimeve tuaja. Ndërsa nuk mund t'i kontrolloni gjithmonë tundimet - ato mendime të rastësishme që armiku ju hedh në mendje - ju mundeni hedh poshtë ato. Jemi në një betejë shpirtërore dhe do të jemi deri në frymën tonë të fundit, por është një betejë që jemi në një pozicion të vazhdueshëm për ta fituar, sepse Krishti e ka fituar tashmë fitoren.

Sepse, megjithëse jetojmë në botë, nuk po bëjmë një luftë botërore, sepse armët e luftës sonë nuk janë të kësaj bote, por kanë fuqi hyjnore për të shkatërruar fortesa. Ne shkatërrojmë argumentet dhe çdo pengesë krenare për njohjen e Zotit dhe e marrim rob çdo mendim për t'iu bindur Krishtit… (2 Kor 10:3-5)

Kultivoni mendime pozitive, mendime të gëzueshme, mendime falënderimi, mendime lavdërimi, mendime besimi, mendime të dorëzuara, mendime të shenjta. Kjo është ajo që do të thotë të…

…përtërihuni në frymën e mendjes suaj dhe vishni vetveten e re, të krijuar në rrugën e Perëndisë në drejtësi dhe shenjtëri të së vërtetës. (Efesianëve 4:23-24)

Edhe në këto kohë kur bota po bëhet gjithnjë e më e errët dhe e keqe, është edhe më e nevojshme që ne të jemi një dritë në errësirë. Kjo është një pjesë e arsyes që unë jam i detyruar të jap këtë tërheqje, sepse ju dhe unë duhet të bëhemi një ushtri drite - jo mercenarë të zymtë.

III. Ngritni fuqinë e lavdërimit

Unë e quaj këtë "Rruga e vogël e Shën Palit“. Nëse e jetoni këtë ditë për ditë, orë pas ore, do t'ju transformojë:

Gëzohuni gjithmonë, lutuni vazhdimisht dhe falënderoni në çdo situatë, sepse ky është vullneti i Perëndisë për ju në Krishtin Jezus. (1 Thesalonikasve 5:16)

Në fillim të kësaj tërheqjeje, fola për nevojën për të thirrur Frymën e Shenjtë çdo ditë. Këtu është një sekret i vogël: lutja e lavdërimit dhe bekimit të Zotit bën që hiri i Frymës së Shenjtë të zbresë mbi ju. 

bekim shpreh lëvizjen themelore të lutjes së krishterë: është një takim midis Zotit dhe njeriutPrayer lutja jonë ngjitet në Frymën e Shenjtë nëpërmjet Krishtit tek Ati - ne e bekojmë atë që na bekoi; kërkon hirin e Shpirtit të Shenjtë që zbret nëpërmjet Krishtit nga Ati - ai na bekon. -Katekizmi i Kishës Katolike (KKK), 2626; 2627

Filloni ditën tuaj me bekimin e Trinisë së Shenjtë,[1]kf. Lutja parandaluese në fund këtu edhe nëse jeni ulur në një shtrat burgu ose spitali. Është qëndrimi i parë i mëngjesit që ne duhet të marrim si fëmijë të Perëndisë.

adhurim është qëndrimi i parë i njeriut që pranon se ai është një krijesë para Krijuesit të tij. -Katekizmi i Kishës Katolike (KKK), 2626; 2628

Ka shumë më tepër që mund të thuhet për fuqinë e lavdërimit të Perëndisë. Në Dhiatën e Vjetër, lavdërimi i engjëjve të lëshuar, ushtrive të mundura,[2]kf. 2 Kronikave 20:15-16, 21-23 dhe rrëzuan muret e qytetit.[3]kf. Jozueu 6:20 Në Dhiatën e Re, lavdërimi shkaktoi tërmete dhe rënien e zinxhirëve të të burgosurve[4]krh. Veprat 16: 22-34 dhe engjëjt shërbyes të shfaqen, veçanërisht në flijimin e lavdërimit.[5]kf. Lluka 22:43, Veprat e Apostujve 10:3-4 Unë personalisht kam parë njerëz të shëruar fizikisht kur thjesht filluan ta lavdërojnë Perëndinë me zë të lartë. Zoti më çliroi vite më parë nga një shpirt shtypës i papastërtisë kur fillova të këndoja lavdërimet e Tij.[6]shih Falënderime për Lirinë Pra, nëse vërtet dëshironi të shihni mendjen tuaj të transformuar dhe çlirimin tuaj nga zinxhirët e negativitetit dhe errësirës, ​​filloni të lavdëroni Zotin, i cili do të fillojë të lëvizë mes jush. Për…

Perëndia banon në lavdërimet e popullit të tij (Psalmi 22: 3)

Së fundi, “nuk duhet të jetoni më si johebrenjtë, në kotësinë e mendjes së tyre; të errësuar në mirëkuptim, të tjetërsuar nga jeta e Zotit për shkak të injorancës së tyre, për shkak të ngurtësisë së tyre të zemrës”, thotë Shën Pali.[7]Eph 4: 17-18

Bëjini çdo gjë pa mërzitje dhe pa dyshim, që të jeni të paqortueshëm dhe të pafajshëm, bij të Perëndisë pa të meta në mes të një brezi të shtrembër e të çoroditur, mes të cilëve ju shkëlqeni si dritat në botë… (Fil 2:14-15)

Vëllai im i dashur, motra ime e dashur: mos i jep më frymë "plakut". Shkëmbeni mendimet e errësirës me fjalët e dritës.

Lutja e mbylljes

Lutuni me këngën mbyllëse më poshtë. (Kur po e regjistroja, po qaja me qetësi në fund, ndërsa ndjeja se Zoti do të lëvizte vite më vonë për të shëruar njerëzit që do të fillonin ta lavdëronin Atë.)

Pastaj nxirrni ditarin tuaj dhe shkruajini Zotit në lidhje me çdo frikë që keni ende, pengesa që hasni, pikëllime që mbani… dhe më pas shkruani çdo fjalë ose imazh që ju vjen në zemrën tuaj ndërsa dëgjoni zërin e Bariut të Mirë.

Zinxhirët

Hiqi këpucët, je në tokë të shenjtë
Hiqni bluzën tuaj dhe këndoni një tingull të shenjtë
Ka një zjarr që digjet në këtë shkurre
Zoti është i pranishëm kur populli i Tij lavdëron

Zinxhirët bien si shiu kur Ti
Kur lëvizni mes nesh
Zinxhirët që mbajnë dhimbjen time bien
Kur lëvizni mes nesh
Pra, liroji zinxhirët e mi

Tunde burgun tim derisa të jem i lirë
Shkund mëkatin tim Zot, vetëkënaqësinë time
Më vër flakën me Frymën tënde të Shenjtë
Engjëjt po nxitojnë kur njerëzit e Tu lavdërojnë

Zinxhirët bien si shiu kur Ti
Kur lëvizni mes nesh
Zinxhirët që mbajnë dhimbjen time bien
Kur lëvizni mes nesh
Kështu që lironi zinxhirët e mi (përsëritni x 3)

Liroji zinxhirët e mi... më shpëto, Zot, më shpëto
...thyeji këto zinxhirë, thyej këto zinxhirë,
thyej këto zinxhirë…

-Mark Mallett nga Le ta dijë Zoti, 2005©

 


 

Për të udhëtuar me Mark in La Tani Word,
klikoni në banderolën më poshtë për të pajtohem.
Emaili juaj nuk do të ndahet me askënd.

Tani në Telegram. Klikoni:

Ndiqni Mark dhe "shenjat e përditshme" të përditshme në MeWe:


Ndiqni shkrimet e Markut këtu:

Dëgjoni në vijim:


 

 

 

Print Friendly, PDF & Email

Shënimet

Shënimet
1 kf. Lutja parandaluese në fund këtu
2 kf. 2 Kronikave 20:15-16, 21-23
3 kf. Jozueu 6:20
4 krh. Veprat 16: 22-34
5 kf. Lluka 22:43, Veprat e Apostujve 10:3-4
6 shih Falënderime për Lirinë
7 Eph 4: 17-18
Postuar ne BALLINA, SHËRIMI I SHËRIMIT.