Dita 6: Falja e lirisë

LET ne fillojmë këtë ditë të re, këto fillime të reja: Në emër të Atit dhe të Birit dhe të Shpirtit të Shenjtë, amen.

Ati Qiellor, faleminderit për dashurinë Tënde të pakushtëzuar, që më dhurove kur më së paku e meritoj. Faleminderit që më ke dhënë jetën e Birit Tënd që të jetoj me të vërtetë. Eja tani Shpirti i Shenjtë dhe hyr në qoshet më të errëta të zemrës sime ku ende mbeten kujtime të dhimbshme, hidhërime dhe mosfalje. Shkëlqeni dritën e së vërtetës që unë të mund ta shoh vërtet; thuaj fjalët e së vërtetës që të mund të dëgjoj me të vërtetë dhe të çlirohem nga zinxhirët e së kaluarës sime. Unë e kërkoj këtë në emrin e Jezu Krishtit, amen.

Sepse ne vetë dikur ishim të marrë, të pabindur, të mashtruar, skllevër të dëshirave dhe kënaqësive të ndryshme, duke jetuar në ligësi dhe zili, e urrejmë veten dhe e urrejmë njëri-tjetrin. Por kur u shfaq mirësia dhe dashuria bujare e Perëndisë, Shpëtimtarit tonë, jo për shkak të ndonjë vepre të drejtë që kishim bërë, por për shkak të mëshirës së Tij, Ai na shpëtoi nëpërmjet banjës së rilindjes dhe ripërtëritjes me anë të Frymës së Shenjtë… (Tit 3:3-7 )

Përpara se të shkojmë më tej, ju ftoj të mbyllni sytë dhe të dëgjoni këtë këngë të shkruar nga miku im i dashur, Jim Witter:

Falje

Mickey Johnson i vogël ishte shoku im më i mirë
Në klasën e parë u betuam se do të qëndronim kështu deri në fund
Por në klasën e shtatë dikush më vodhi biçikletën
E pyeta Mickin nëse e dinte se kush e bëri atë dhe ai gënjeu
Sepse ishte ai…
Dhe kur e mora vesh më goditi si një ton tulla
Dhe unë ende mund ta shoh atë pamje në fytyrën e tij kur thashë
“Nuk dua të flas më me ty”

Ndonjëherë ne humbasim rrugën
Ne nuk themi gjërat që duhet të themi
Ne mbajmë krenarinë kokëfortë
Kur duhet t'i lëmë mënjanë të gjitha
Të humbim kohën që na është dhënë duket kaq e pakuptimtë
Dhe një fjalë e vogël nuk duhet të jetë aq e vështirë… falje

Një kartë e vogël mbërriti në ditën time të dasmës
“Urimet më të mira nga një mik i vjetër” ishte gjithçka që duhej të thoshte
Asnjë adresë kthimi, jo, as një emër
Por mënyra e rrëmujshme që ishte shkruar e dha atë
Ishte ai…
Dhe m'u desh të qeshja pasi e kaluara më vërshonte në mendje
Duhet ta kisha marrë atë telefon aty për aty
Por thjesht nuk gjeta kohë

Ndonjëherë ne humbasim rrugën
Ne nuk themi gjërat që duhet të themi
Ne mbajmë krenarinë kokëfortë
Kur duhet t'i lëmë mënjanë të gjitha
Të humbim kohën që na është dhënë duket kaq e pakuptimtë
Dhe një fjalë e vogël nuk duhet të jetë aq e vështirë… falje

Gazeta e mëngjesit të së dielës mbërriti në hapin tim
Gjëja e parë që lexova më mbushi zemrën me keqardhje
Pashë një emër që nuk e kisha parë prej kohësh
Thuhet se ai la pas një grua dhe një fëmijë
Dhe ishte ai…
Kur e mora vesh, lotët ranë si shi
Sepse kuptova se e kisha humbur shansin tim
Për të folur përsëri me të…

Ndonjëherë ne humbasim rrugën
Ne nuk themi gjërat që duhet të themi
Ne mbajmë krenarinë kokëfortë
Kur duhet t'i lëmë mënjanë të gjitha
Të humbim kohën që na është dhënë duket kaq e pakuptimtë
Dhe një fjalë e vogël nuk duhet të jetë aq e vështirë… falje
Një fjalë e vogël nuk duhet të jetë aq e vështirë…

Mickey Johnson i vogël ishte shoku im më i mirë…

—Shkruar nga Jim Witter; 2002 Curb Songs (ASCAP)
Sony/ATV Music Publishing Canada (SOCAN)
Këngët me katrorë për fëmijë (SOCAN)
Mike Curb Music (BMI)

Të gjithë kemi qenë të lënduar

Të gjithë jemi lënduar. Të gjithë kemi lënduar të tjerët. Ekziston vetëm një person që nuk ka lënduar askënd, dhe ai është Jezusi - pikërisht ai që ua fal të gjithëve mëkatet e tyre. Dhe kjo është arsyeja pse Ai kthehet nga secili prej nesh, ne që e kryqëzuam atë dhe që kryqëzojmë njëri-tjetrin, dhe thotë:

Nëse ua falni të tjerëve shkeljet e tyre, Ati juaj qiellor do t'ju falë. Por nëse nuk i falni të tjerët, as Ati juaj nuk do t'i falë shkeljet tuaja. (Mat 6: 14-15)

Mosfalja është si një zinxhir i lidhur në zemrën tënde me skajin tjetër të lidhur në Ferr. A e dini se çfarë është interesante për fjalët e Jezusit? Ai nuk i mbron ata duke u thënë: "Po, e di që je lënduar vërtet dhe ai person tjetër ishte shumë i çoroditur" ose "Është në rregull të jesh i hidhur sepse ajo që të ndodhi ishte e tmerrshme". Ai thjesht thotë:

Falni dhe do të jeni të falur. (Luka 6:37)

Kjo nuk e pakëson faktin që ju ose unë kemi përjetuar lëndim të vërtetë, madje edhe lëndim të tmerrshëm. Plagët që na kanë dhënë të tjerët, veçanërisht në vitet tona të reja, mund të formojnë kush jemi, të mbjellin frikë dhe të krijojnë frenime. Ata mund të na ngatërrojnë. Ato mund të bëjnë që zemrat tona të ngurtësohen atje ku e kemi të vështirë të marrim ose ta japim dashurinë, dhe madje edhe atëherë, ajo mund të shtrembërohet, egoiste ose jetëshkurtër pasi pasiguritë tona eklipsojnë shkëmbimin e dashurisë autentike. Për shkak të plagëve tona, veçanërisht plagëve të prindërve, ju mund t'i jeni kthyer drogave, alkoolit ose seksit për të mpirë dhimbjen. Ka një sërë mënyrash që plagët tuaja kanë ndikuar tek ju, dhe kjo është arsyeja pse jeni këtu sot: për ta lënë Jezusin të shërojë atë që mbetet për t'u shëruar.

Dhe është e vërteta që na bën të lirë.

Si të dini kur nuk keni falur

Cilat janë mënyrat se si shprehet mosfalja? Gjëja më e dukshme është marrja e një zotimi: "Unë do ta bëj asnjehere fale atë/asaj.” Në mënyrë më delikate, mund të shprehim mosfalje duke u tërhequr nga tjetri, ajo që quhet “shpatulla e ftohtë”; ne refuzojmë të flasim me personin; kur i shohim, shikojmë nga ana tjetër; ose ne jemi qëllimisht të sjellshëm me të tjerët, dhe pastaj padyshim të padashur ndaj atij që na lëndoi.

Mosfalja mund të shprehet në thashetheme, duke i ulur ato sa herë që na jepet mundësia. Ose gëzohemi kur i shohim të lëkunden ose kur u vijnë gjëra të këqija. Ne madje mund t'i trajtojmë të sëmurë anëtarët e familjes dhe miqtë e tyre, edhe pse ata mund të jenë plotësisht të pafajshëm. Së fundi, mosfalja mund të vijë në formën e urrejtjes dhe hidhërimit, deri në atë pikë sa të na konsumojë. 

Asnjë nga këto nuk është jetëdhënëse, për veten apo të tjera. Na takson emocionalisht. Ne pushojmë së qeni vetvetja dhe bëhemi aktorë rreth atyre që na kanë lënduar. Ne i lejojmë veprimet e tyre të na kthejnë në kukulla të tilla që mendjet dhe zemrat tona janë vazhdimisht të shkëputura nga paqja. Ne përfundojmë duke luajtur lojëra. Mendjet tona janë kapur në kujtime dhe skenarë dhe takime imagjinative. Ne komplotojmë dhe planifikojmë reagimet tona. Ne e rijetojmë momentin dhe atë që mendojmë se duhet të kishim bërë. Me një fjalë, ne bëhemi një rob ndaj mosfaljes. Ne mendojmë se po i vendosim në vendin e tyre kur, në të vërtetë, po humbasim vendin tonë: vendin tonë të paqes, gëzimit dhe lirisë. 

Pra, ne do të ndalemi tani për një moment. Merrni një fletë letre të zbrazët (të ndarë nga ditari juaj) dhe kërkoni nga Fryma e Shenjtë që t'ju zbulojë njerëzit në jetën tuaj, ndaj të cilëve ju ende nuk i falni. Merrni kohën tuaj, kthehuni aq larg sa të keni nevojë. Mund të jetë edhe gjëja më e vogël që nuk e keni lënë të shkojë. Zoti do t'ju tregojë. Jini të sinqertë me veten. Dhe mos kini frikë, sepse Zoti tashmë i di thellësitë e zemrës suaj. Mos lejoni që armiku t'i shtyjë gjërat përsëri në errësirë. Ky është fillimi i një lirie të re.

Shkruani emrat e tyre kur ju vijnë në mendje dhe më pas lëreni atë letër mënjanë për momentin.

Zgjedhja për të falur

Dekada më parë, gruaja ime, një dizajner grafik, po krijonte një logo për një kompani. Ajo kaloi shumë kohë duke u përpjekur të kënaqte pronarin, duke gjeneruar dhjetëra ide për logo. Në fund, asgjë nuk do ta kënaqte atë, kështu që ajo duhej ta hidhte në peshqir. Ajo i dërgoi atij një faturë që mbulonte vetëm një pjesë të kohës që ajo la.

Kur e mori, ai e mori telefonin dhe la postën zanore më të tmerrshme që mund të imagjinoni - e ndyrë, e ndyrë, poshtëruese - ishte jashtë grafikëve. Isha shumë i zemëruar, hipa në makinën time, zbrita në biznesin e tij dhe e kërcënova.

Për javë të tëra, ky njeri më rëndoi në mendje. E dija se duhej ta falja, kështu që do t'i "thaja fjalët". Por sa herë që kaloja me makinë pranë biznesit të tij, që ishte afër vendit tim të punës, ndjeja këtë hidhërim dhe inat të ngrihej brenda meje. Një ditë, fjalët e Jezusit erdhën në mendje:

Por juve që dëgjoni të them: duajini armiqtë tuaj, bëni mirë me ata që ju urrejnë, bekoni ata që ju mallkojnë, lutuni për ata që ju keqtrajtojnë. (Luka 6:27-28)

Dhe kështu, herën tjetër që shkova me makinë pranë biznesit të tij, fillova të lutem për të: “Zot, e fal këtë njeri. Ju kërkoj ta bekoni atë dhe biznesin e tij, familjen dhe shëndetin e tij. Unë lutem që ju të anashkaloni gabimet e tij. Zbuloje veten Atij që Ai të të njohë dhe të shpëtohet. Dhe faleminderit që më ke dashur, sepse edhe unë jam një mëkatar i varfër.”

Vazhdova ta bëja këtë javë pas jave. Dhe pastaj një ditë ndërsa po udhëtonin pranë, u mbusha me një dashuri dhe gëzim të madh për këtë burrë, aq shumë sa doja të shkoja me makinë dhe ta përqafoja dhe t'i thoja se e dua. Diçka e lëshuar në mua; tani Jezusi e donte atë nëpërmjet meje. Shkalla në të cilën hidhërimi më përshkoi zemrën ishte shkalla në të cilën duhej të ngulmoja për ta lënë Shpirtin e Shenjtë ta largonte atë helm... derisa u lirova.

Si të dini kur keni falur

Falja nuk është një ndjenjë, por një zgjedhje. Nëse ngulmojmë në atë zgjedhje, ndjenjat do të pasojnë. (caveat: Kjo nuk do të thotë që ju duhet të qëndroni në një situatë abuzive. Kjo nuk do të thotë që ju duhet të jeni xhaketa e derës për mosfunksionimin e tjetrit. Nëse duhet ta largoni veten nga ato situata, veçanërisht kur ato janë fizikisht abuzive, atëherë veproni kështu.)

Pra, si e dini kur jeni duke falur dikë? Kur jeni në gjendje të luteni për ta dhe t'u uroni atyre lumturinë e tyre, jo të sëmurë. Kur sinqerisht i kërkoni Zotit që t'ju shpëtojë, jo t'i mallkojë ata. Kur kujtimi i plagës nuk e shkakton më atë ndjenjë fundosjeje. Kur të jeni në gjendje të ndaloni së foluri për atë që ka ndodhur. Kur jeni në gjendje ta kujtoni atë kujtim dhe të mësoni prej tij, jo të mbyteni në të. Kur jeni në gjendje të jeni në afërsi të atij personi dhe të jeni akoma vetvetja. Kur të kesh paqe.

Sigurisht, pikërisht tani, ne po merremi me këto plagë që Jezusi t'i shërojë ato. Mund të mos jeni ende në atë vend, dhe kjo është në rregull. Kjo është arsyeja pse ju jeni këtu. Nëse keni nevojë të bërtisni, të bërtisni, të qani, atëherë bëjeni. Dilni në pyll, ose merrni jastëkun tuaj, ose qëndroni në skaj të qytetit - dhe lëreni jashtë. Ne duhet të pikëllojmë, veçanërisht kur plagët tona kanë vjedhur pafajësinë tonë, kanë prishur marrëdhëniet tona ose kanë kthyer botën tonë përmbys. Ne gjithashtu duhet të ndiejmë pikëllim, për mënyrën se si i kemi lënduar të tjerët, por pa u kthyer përsëri në atë neveri ndaj vetvetes (mbani mend Dita 5!).

Ekziston një thënie:[1]Kjo gabimisht i është atribuar CS Lewis. Ekziston një frazë e ngjashme nga autori James Sherman në librin e tij të vitit 1982 refuzim: "Nuk mund të kthehesh pas dhe të bësh një fillim të ri, por mund të fillosh që tani dhe të bësh një fund krejt të ri."

Nuk mund të kthehesh pas dhe të ndryshosh fillimin,
por ju mund të filloni aty ku jeni dhe të ndryshoni fundin.

Nëse e gjithë kjo duket e vështirë, atëherë kërkoji Jezusit që të të ndihmojë të falësh, Ai që mësoi me shembullin e Tij:

Atë, fali ata, ata nuk dinë se çfarë bëjnë. (Luka 23:34)

Tani merrni atë fletë letre dhe shqiptoni secilin emër që keni shkruar, duke thënë:

“Unë e fal (emrin) që kam ___________. Unë e bekoj dhe e liroj për ty, Jezus.”

Më lejoni të pyes: ishte Zoti në listën tuaj? Ne gjithashtu duhet ta falim Atë. Jo se Zoti ju ka bërë ndonjëherë padrejtësi ty apo mua; Vullneti i tij lejues ka lejuar të gjitha gjërat në jetën tuaj për të sjellë të mirën më të madhe, edhe nëse nuk mund ta shihni atë tani. Por ne duhet të heqim dorë nga zemërimi ynë ndaj Tij gjithashtu. Sot (19 maj) në fakt shënon ditën kur motra ime më e madhe vdiq në një aksident automobilistik kur ishte vetëm 22 vjeç. Familjes sime iu desh të falte Zotin dhe të besonte përsëri tek Ai. Ai kupton. Ai mund të përballojë zemërimin tonë. Ai na do dhe e di se, një ditë, ne do t'i shohim gjërat me sytë e Tij dhe do të gëzohemi në rrugët e Tij, të cilat janë shumë më lart se të kuptuarit tonë. (Kjo është diçka e mirë për të shkruar në ditarin tuaj dhe për t'i bërë pyetje Perëndisë, nëse vlen për ju). 

Pasi të keni kaluar nëpër listë, shtypeni atë në një top dhe më pas hidheni në oxhakun tuaj, zjarrin, BBQ ose një tenxhere ose tas çeliku, dhe djeg atë. Dhe pastaj kthehuni në hapësirën tuaj të shenjtë të tërheqjes dhe lëreni kënga më poshtë të jetë lutja juaj e mbylljes. 

Mos harroni, nuk keni pse të ndjeni falje, thjesht duhet ta zgjidhni atë. Në dobësinë tuaj, Jezusi do të jetë forca juaj nëse thjesht i kërkoni Atij. 

Ajo që është e pamundur për njerëzit është e mundur për Zotin. (Luka 18:27)

Unë dua të jem si ju

Jezus, Jezus,
Jezusi, Jezusi
Ndrysho zemrën time
Dhe ndryshoni jetën time
Dhe më ndryshoni të gjithën
Unë dua të jem si Ju

Jezus, Jezus,
Jezusi, Jezusi
Ndrysho zemrën time
Dhe ndryshoni jetën time
O, dhe më ndryshoni të gjithë
Unë dua të jem si Ju

Sepse kam provuar dhe jam përpjekur
dhe kam dështuar kaq shumë herë
O, në dobësinë time Ti je i fortë
Mëshira jote le të jetë kënga ime

Sepse hiri yt më mjafton
Sepse hiri yt më mjafton
Sepse hiri yt më mjafton

Jezus, Jezus,
Jezusi, Jezusi
Jezus, Jezus,
Ndrysho zemrën time
Oh, ndryshoje jetën time
Ndrysho të gjithë mua
Unë dua të jem si Ju
Unë dua të jem si Ju
(Jezusi)
Ndrysho zemrën time
Ndrysho jetën time
Unë dua të jem si Ju
Unë dua të jem si Ju
Jezu

- Mark Mallett, nga Le ta dijë Zoti, 2005©

 

 

Për të udhëtuar me Mark in La Tani Word,
klikoni në banderolën më poshtë për të pajtohem.
Emaili juaj nuk do të ndahet me askënd.

Tani në Telegram. Klikoni:

Ndiqni Mark dhe "shenjat e përditshme" të përditshme në MeWe:


Ndiqni shkrimet e Markut këtu:

Dëgjoni në vijim:


 

 

 

Print Friendly, PDF & Email

Shënimet

Shënimet
1 Kjo gabimisht i është atribuar CS Lewis. Ekziston një frazë e ngjashme nga autori James Sherman në librin e tij të vitit 1982 refuzim: "Nuk mund të kthehesh pas dhe të bësh një fillim të ri, por mund të fillosh që tani dhe të bësh një fund krejt të ri."
Postuar ne BALLINA, SHËRIMI I SHËRIMIT.