Dita 7: Siç jeni

PSE a e krahasojmë veten me të tjerët? Është një nga burimet më të mëdha të pakënaqësisë sonë dhe një font gënjeshtrash… 

Le të vazhdojmë tani: Në emër të Atit dhe të Birit dhe të Shpirtit të Shenjtë, amen.

Eja Shpirti i Shenjtë, Ti që zbrite mbi Jezusin në Pagëzimin e Tij me zërin e Atit Qiellor, duke deklaruar: “Ky është Biri Im i Dashur”. I njëjti zë, megjithëse i padëgjuar, u shqiptua në ngjizjen time dhe më pas përsëri në pagëzimin tim: "Ky është djali/vajza ime e dashur". Më ndihmo të shoh dhe të di sa i çmuar jam në sytë e Atit. Më ndihmo të besoj në hartimin e Tij se kush jam dhe kush nuk jam. Më ndihmo të pushoj në krahët e Atit si fëmija i Tij unik. Më ndihmo të jem mirënjohës për jetën time, shpirtin tim të përjetshëm dhe shpëtimin që Jezusi ka bërë për mua. Më fal që të pikëllova Ty, Frymë e Shenjtë, duke refuzuar veten dhe dhuratat e mia dhe pjesën time në botë. Me hirin tuaj këtë ditë, më ndihmoni të përqafoj qëllimin dhe vendin tim në krijim dhe ta dua veten time, ashtu siç më do Jezusi, nëpërmjet Emrit të Tij Më të Shenjtë, amen.

Dëgjoni këtë këngë përmes së cilës Zoti po ju thotë, pikërisht tani, se Ai ju do siç jeni ju, ashtu siç ju krijoi.

Ashtu siç Jeni

Duart e vogla dhe këmbët e vogla, gishtërinjtë e vegjël të purpurt
Mami përkulet në krevat fëmijësh dhe puth hundën tënde të ëmbël
Ju nuk jeni njësoj si foshnjat e tjera, këtë mund ta shohim
Por ti do të jesh gjithmonë një princeshë për mua

Unë të dua ashtu siç je
Ashtu siç jeni
Në krahët e mi do të kesh një shtëpi
Ashtu siç jeni

Ai nuk vonohej kurrë në klasë, kurrë nuk ishte i shkëlqyeshëm në shkollë
Vetëm duke dashur të pëlqehej, ai ndjehej si budalla
Një natë ai thjesht dëshironte të vdiste, bduke e liruar askujt nuk i interesonte
Derisa ngriti sytë nga dera
Dhe pa babin e tij atje

Unë të dua ashtu siç je
Ashtu siç jeni
Në krahët e mi do të kesh një shtëpi
Ashtu siç jeni

Ai e sheh atë të ulur në heshtje, ajo duket pothuajse e njëjtë
Por ata nuk kanë qeshur për kaq shumë kohë,
Ajo nuk mund të kujtojë as emrin e tij.
I merr duart, të dobëta dhe të brishta, and këndon me butësi
Fjalët që i ka thënë gjatë gjithë jetës së tij

Që nga dita kur ajo mori unazën e tij…

Unë të dua ashtu siç je
Ashtu siç jeni
Në zemrën time do të kesh një shtëpi
Ashtu siç jeni
Ju gjithmonë do të keni një shtëpi
Ashtu siç jeni

— Mark Mallett, nga Love Holds On, 2002©

Edhe nëse nëna juaj do t'ju braktisë ju - ose familjen tuaj, miqtë tuaj, bashkëshortin tuaj - ju do të keni gjithmonë një shtëpi në krahët e Atit Qiellor.

 
Imazhi i shtrembëruar

Kur them se Zoti të do “siç je”, kjo nuk do të thotë se Ai të do “në gjendjen ku je”. Çfarë lloj baba do të thoshte: "Oh, të dua ashtu siç je" - ndërsa lotët rrjedhin nëpër faqe dhe dhimbja na mbush zemrat? Është pikërisht sepse jemi kaq të dashur, që Ati refuzon të na lërë në një gjendje të rënë.

Por tani duhet t'i largoni të gjitha: zemërimin, tërbimin, ligësinë, shpifjet dhe gjuhën e turpshme nga goja juaj. Mos gënjeni njëri-tjetrin, pasi e keni hequr veten e vjetër me praktikat e tij dhe keni veshur vetveten e re, e cila po përtërihet, për dije, sipas shëmbëlltyrës së krijuesit të saj. (Kol 3:8-10)

Kur udhëtoja dhe predikoja në shkollat ​​katolike anembanë Amerikës së Veriut, shpesh u thosha fëmijëve: «Jezusi nuk erdhi për t'ju hequr personalitetin, Ai erdhi për t'ju hequr mëkatin.» Mëkati shtrembëron dhe shpërfytyron atë që jemi në të vërtetë, pasi dashuria dhe mësimet e Krishtit na ndihmojnë të bëhemi vetvetja jonë autentike. 

…vullneti njerëzor e bën atë të mohojë origjinën e saj, e bën atë të kalbet që në fillim; intelekti, kujtesa dhe vullneti i saj mbeten pa dritë, dhe imazhi hyjnor mbetet i deformuar dhe i panjohur. —Jezusi për shërbëtorin e Perëndisë Luisa Piccarreta, 5 shtator 1926, vëll. 19

A jeni parë ndonjëherë në pasqyrë dhe keni psherëtirë: "Kush jam unë?" Çfarë hir është të jesh në zotërim të vetvetes, të jesh i qetë dhe rehat në lëkurën tënde. Si duket një i krishterë i tillë? Ata janë, me një fjalë, i përulur. Ata kënaqen duke mos u vënë re, por i vënë re të tjerët. Ata janë më të interesuar për mendimet e të tjerëve sesa për mendimet e tyre. Kur komplimentohen, ata thjesht thonë "faleminderit" (në vend që të shtrembërojnë pse duhet të lavdërohet Zoti, jo ata, etj.). Kur bëjnë gabime, nuk habiten. Kur ndeshen me gabimet e të tjerëve, kujtojnë të tyret. Ata gëzojnë dhuntinë e tyre, por gëzohen për të tjerët më të talentuar. Ata lehtë falin. Ata dinë të duan më pak vëllezërit dhe nuk kanë frikë nga dobësitë dhe të metat e të tjerëve. Për shkak se e njohin dashurinë e pakushtëzuar të Perëndisë dhe aftësinë e tyre për ta refuzuar atë, ata mbeten të vegjël, mirënjohës, të përulur.

Është qesharake se si ne kërkojmë ta duam, sigurojmë dhe shohim Krishtin te të tjerët – por kurrë nuk e shtrijmë të njëjtën bujari ndaj vetes. E shihni kontradiktën? A nuk jeni të dy të krijuar sipas shëmbëlltyrës së Perëndisë? Ky duhet të jetë qëndrimi ndaj vetes:

Ti formove qenien time të brendshme; më ke thurur në barkun e nënës sime. Unë të lëvdoj, sepse jam krijuar mrekullisht; te mrekullueshme jane veprat e tua! Vetja ime Ti e di. (Ps 13913-14)

A nuk do të ishte e mrekullueshme të vinim në një vend ku të pushojmë ushtrimet e pafundme dhe rraskapitëse të përpjekjes për të kënaqur ose për t'u bërë përshtypje kujtdo? Ku ndalojmë së ndjeri të pasigurt pranë të tjerëve, apo të kapim dashurinë dhe vëmendjen? Ose anasjelltas, nuk jeni në gjendje të jeni në një turmë apo të shikoni një person tjetër në sy? Shërimi fillon duke pranuar veten, kufizimet tuaja, dallimet tuaja dhe duke e dashur veten – ashtu siç jeni – sepse kështu jeni krijuar nga Krijuesi. 

Unë do t'i shëroj ata. Unë do t'i udhëheq ata dhe do t'u kthej ngushëllimin e plotë atyre dhe atyre që vajtojnë për ta, duke krijuar fjalë ngushëllimi. Paqe! Paqe për ata që janë larg dhe afër", thotë Zoti; dhe unë do t'i shëroj. (Isaia 57:18-19)


Temperamenti juaj

Ne jemi të gjithë të barabartë në sytë e Zotit, por nuk jemi të gjithë njësoj. Gjatë tërheqjes sime në heshtje, hapa ditarin tim dhe Zoti filloi të më fliste për temperamentin. Shpresoj se nuk do t'ju shqetësojë nëse e ndaj atë që doli nga stilolapsi im, pasi me të vërtetë më ndihmoi të kuptoj dallimet tona njerëzore:

Secili prej krijimeve të Mia është modeluar me një temperament – ​​madje edhe kafshët. Disa janë joagresivë, të tjerë më kureshtarë, disa janë të turpshëm dhe të tjerë më të guximshëm. Kështu, gjithashtu, me fëmijët e Mi. Arsyeja është se temperamenti natyror është një mjet për të balancuar dhe harmonizuar krijimin. Disa janë rritur për të qenë udhëheqës për mbijetesën dhe mirëqenien e atyre që i rrethojnë; të tjerët ndjekin në mënyrë që të ruajnë harmoninë dhe të japin një shembull për të tjerët. Prandaj, është thelbësore që apostulli ta njohë këtë atribut në krijim. 

Kjo është gjithashtu arsyeja pse unë them: "Mos gjykoni". Sepse, nëse dikush është i guximshëm, mund të ndodhë që dhuntia e tyre është për të udhëhequr të tjerët. Nëse rezervohet një tjetër, mund të jetë për të siguruar kalitje të shkronjave të theksuara. Nëse dikush është i heshtur dhe më i qetë nga natyra, mund të jetë një thirrje specifike për të ushqyer mençurinë për të mirën e përbashkët. Nëse një tjetër flet me gatishmëri, mund të jetë për të motivuar dhe për të mbajtur pjesën tjetër nga përtacia. Pra, shiko, fëmijë, temperamenti është i urdhëruar drejt rregullit dhe harmonisë.

Tani, temperamenti mund të ndryshohet, të shtypet dhe madje të ndryshohet sipas plagëve të dikujt. I forti mund të bëhet i dobët, zemërbuti mund të bëhet agresiv, i butë mund të bëhet i ashpër, i sigurti mund të frikësohet, e kështu me radhë. Dhe kështu, harmonia e krijimit hidhet në një kaos të caktuar. Ky është "çrregullimi" i Satanait. Prandaj, Shëlbimi Im dhe fuqia e Ringjalljes Sime janë të nevojshme për të rivendosur zemrat dhe identitetin e vërtetë të të gjithë fëmijëve të Mi. Për t'i rikthyer ato në temperamentin e duhur dhe madje për ta theksuar atë.  

Kur apostulli Im udhëhiqet nga Shpirti Im, temperamenti natyror i dhënë nga Perëndia nuk anulohet; përkundrazi, një temperament i shëndetshëm siguron themelin që apostulli të “dalë” nga vetja në zemrën e një tjetri: “Gëzohuni me ata që gëzohen, qani me ata që qajnë. Kini të njëjtin respekt për njëri-tjetrin; mos u bëj mendjemadh, por shoqërohet me të përulurit; mos u trego i mençur në vlerësimin tënd.” (Rom 12: 15-16)

…Dhe kështu biri im, kurrë mos e krahaso veten me një tjetër aq sa një peshk nuk duhet të krahasohet me një zog, as gishti i këmbës me një dorë. Merrni vendin dhe qëllimin tuaj në rendin e krijimit, duke pranuar me përulësi dhe duke jetuar nga temperamenti juaj i dhënë nga Zoti, në mënyrë që ta doni Zotin dhe t'i doni të tjerët, ashtu siç e doni veten. 

Problemi është se mëkati, plagët dhe pasiguritë tona përfundojnë duke na modeluar dhe ndryshuar, gjë që shprehet në personalitete. 

Temperamenti juaj i dhënë nga Zoti janë prirjet natyrore që ndjeni. Personaliteti juaj është ai që formohet nëpërmjet përvojave të jetës, formimit tuaj në familje, kontekstit tuaj kulturor dhe marrëdhënies tuaj me Mua. Së bashku, temperamenti dhe personaliteti juaj formojnë identitetin tuaj. 

Vini re, fëmija Im, se unë nuk thashë se dhuntitë ose talentet tuaja formojnë identitetin tuaj. Përkundrazi, ato shtojnë rolin dhe qëllimin (misionin) tuaj në botë. Jo, identiteti juaj, nëse është i plotë dhe i pathyer, është pasqyrimi i imazhit Tim në ju. 

Një fjalë për dhuratat tuaja dhe ju

Dhuratat tuaja janë vetëm ato - dhurata. Ato mund t'i ishin dhënë fqinjit të shtëpisë. Ata nuk janë identiteti juaj. Por sa prej nesh mbajnë një maskë bazuar në pamjen tonë, talentet tona, statusin tonë, pasurinë tonë, vlerësimet tona të miratimit, etj.? Nga ana tjetër, sa prej nesh nuk kanë besim, i shmangen ose i lënë poshtë dhuratat ose i varrosin talentet tona sepse nuk mund të krahasohen me të tjerët, dhe kjo nga ana tjetër bëhet edhe identiteti ynë?

Një nga gjërat që Perëndia shëroi tek unë në fund të tërheqjes sime të heshtur ishte një mëkat që nuk e kisha kuptuar: kisha refuzuar dhuratën time të muzikës, zërin tim, stilin tim, etj. Rrugës për në shtëpi, do të ulesha në heshtje, duke ftuar Zonjën të më shoqërojë në sediljen e pasagjerit për të reflektuar vetëm për hiret e mëdha të atyre nëntë ditëve. Në vend të kësaj, e ndjeva që ajo më thoshte të vendosja CD-të e mia. Kështu që unë luajta Më Çliro Nga Unë i parë. Nofulla ime ra e hapur: e gjithë streha ime e heshtur e shërimit u pasqyrua në atë album, përpara pas shpine, ndonjëherë fjalë për fjalë. Papritur kuptova se ajo që kisha krijuar 24 vjet më parë ishte në të vërtetë një profeci e shërimit tim (dhe tani, lutem, për shumë prej jush). Në fakt, po të mos e kisha pranuar sërish dhuratën time atë ditë, do të guxoja që as të mos e bëja këtë tërheqje. Sepse ndërsa dëgjoja këngët, kuptova se kishte shërim në to, të papërsosur siç janë, dhe u frymëzova t'i inkorporoja në një vendstrehim.

Pra, është e rëndësishme që t'i përdorim dhuratat tona dhe të mos i varrosim në tokë nga frika ose nga përulësia e rreme (krh. Mat. 25:14-30).

Gjithashtu, bota nuk ka nevojë për një tjetër Shën Thérèse de Lisieux. Ajo që ka nevojë është ju. Ti, jo Thérèse, ke lindur për këtë kohë. Në fakt, jeta e saj është rasti i dikujt që ishte praktikisht i panjohur për botën, madje edhe shumë nga motrat e tjera në manastir, për dashurinë e saj të thellë dhe të fshehur për Jezusin. E megjithatë, sot ajo është Doktore e Kishës. Pra, e shihni, mos e nënvlerësoni atë që Perëndia mund të bëjë me parëndësinë tonë në dukje.

Kush lartëson veten e tij do të përulet; por kush e përul veten do të lartësohet. (Mateu 23:12)

Perëndia dëshiron që ju të pranoni qëllimin dhe vendin tuaj në krijim, sepse ka një arsye për të, ndoshta po aq sa ka një arsye për galaktikat e largëta që askush nuk do t'i shohë kurrë.

Njohja e vetvetes

Merrni ditarin tuaj tani dhe kërkoni Shpirtin e Shenjtë të vijë përsëri dhe t'ju ndihmojë të shihni veten në dritën e së vërtetës. Shkruani mënyrat në të cilat i keni refuzuar dhuntitë dhe talentet tuaja. Vini re mënyrat se si ndiheni të pasigurt ose me mungesë besimi. Pyete Jezusin pse ndihesh kështu dhe shkruaj atë që të vjen në mendje. Ai mund t'ju zbulojë një kujtim nga fëmijëria ose ndonjë plagë tjetër. Dhe pastaj kërkoji Zotit që të të falë për refuzimin e mënyrës se si Ai të ka krijuar dhe çdo mënyrë që nuk e ke pranuar veten me përulësi, ashtu siç je.

Së fundi shkruani dhuntitë dhe aftësitë tuaja, aftësitë tuaja natyrore dhe gjërat që bëni mirë dhe falënderoni Zotin për këto. Falenderoje Atë që je “krijuar në mënyrë të mrekullueshme”. Gjithashtu, vini re temperamentin tuaj dhe falënderoni atë që ju ka bërë ashtu siç jeni. Ju mund të përdorni këto katër temperamente klasike, ose një kombinim të tyre, si një udhëzues:

Kolerik: I shkathët, i shkëlqyeshëm në arritjen e qëllimeve

• Pikat e forta: Një lider i lindur me energji, entuziazëm dhe vullnet të fortë; vetëbesues dhe optimist.

• Dobësitë: Mund të luftojë me të qenit empatik ndaj nevojave të të tjerëve dhe mund të priret drejt të qenit kontrollues dhe tepër kritik ndaj të tjerëve.

melankolik: Mendimtari i thellë me ideale të forta dhe ndjenja pasionante

• Pikat e forta: Natyrisht i aftë për t'i mbajtur gjërat të organizuara dhe për të gumëzhuar pa probleme; një mik besnik që lidhet thellë me njerëzit.

• Dobësitë: Mund të luftojë me perfeksionizmin ose negativitetin (të vetes dhe të të tjerëve); dhe mund të pushtohet lehtësisht nga jeta.

sanguine: “Personi i popullit” dhe jeta e partisë

• Pikat e forta: aventureske, krijuese dhe thjesht e pëlqyeshme; lulëzon në ndërveprimet sociale dhe ndarjen e jetës me të tjerët.

• Dobësitë: Mund të luftojë me ndjekjen dhe angazhohet lehtësisht; mund t'i mungojë vetëkontrolli ose priren të shmangin pjesët më të vështira të jetës dhe marrëdhënieve.

Flegmatik: Udhëheqësi shërbëtor i cili është i qetë nën presion

• Pikat e forta: mbështetës, empatik dhe dëgjues i shkëlqyeshëm; shpesh paqebërësi kërkon të tjerët; lehtësisht i kënaqur dhe i lumtur që jam pjesë e ekipit (jo shefi).

• Dobësitë: mund të luftojë për të marrë iniciativën kur është e nevojshme dhe mund të shmangë konfliktin dhe ndarjen e ndjenjave të forta.

Lutja e mbylljes

Lutuni me këngën e mëposhtme duke kuptuar se nuk keni nevojë për miratimin, njohjen ose lavdërimin e njerëzve, por vetëm miratimin e Zotit.

 

Gjithçka që do të më duhet ndonjëherë

O Zot, ti je shumë i mirë me mua
Ti je Mëshirë
Ti je gjithçka që do të më duhet ndonjëherë

O Zot, ti je kaq i ëmbël për mua
Ju jeni Siguria
Ti je gjithçka që do të më duhet ndonjëherë

Të dua Zot, të dua Zot
Jezus, Ti je gjithçka që kam nevojë
Të dua Zot, të dua Zot

O Zot, ti je kaq afër meje
Ti je i Shenjtë
Ti je gjithçka që do të më duhet ndonjëherë

Të dua Zot, të dua Zot
Jezus, Ti je gjithçka që kam nevojë
Të dua Zot, të dua Zot
Jezus, Ti je gjithçka që kam nevojë
Të dua Zot, të dua Zot

O të dua Zot, të dua Zot
Jezus, Ti je gjithçka që kam nevojë
Të dua Zot, të dua Zot
Jezus, Ti je gjithçka që kam nevojë
Të dua Zot, të dua Zot
Ti je gjithçka që do të më duhet ndonjëherë

- Mark Mallett, Chaplet hyjnore mëshirë, 2007

 

 

Për të udhëtuar me Mark in La Tani Word,
klikoni në banderolën më poshtë për të pajtohem.
Emaili juaj nuk do të ndahet me askënd.

Tani në Telegram. Klikoni:

Ndiqni Mark dhe "shenjat e përditshme" të përditshme në MeWe:


Ndiqni shkrimet e Markut këtu:

Dëgjoni në vijim:


 

 

 

Print Friendly, PDF & Email
Postuar ne BALLINA, SHËRIMI I SHËRIMIT.