Dita 9: Pastrimi i thellë

LET ne fillojmë ditën e 9-të Tërheqja shëruese në lutje: Në emër të Atit dhe të Birit dhe të Shpirtit të Shenjtë, amen.

Të vendosësh mendjen te mishi është vdekje, por ta vendosësh mendjen te Fryma është jetë dhe paqe. (Romakëve 8:6)

Eja Fryma e Shenjtë, Zjarri i Rafinerit dhe pastroje zemrën time si ari. Digjni skorjen e shpirtit tim: dëshirën për mëkat, lidhjen time me mëkatin, dashurinë time për mëkatin. Eja, Shpirti i së Vërtetës, si Fjalë dhe Fuqi, për të shkëputur lidhjet e mia me të gjitha gjërat që nuk janë të Perëndisë, për të ripërtërirë shpirtin tim në dashurinë e Atit dhe për të më forcuar për betejën e përditshme. Eja Frymë e Shenjtë dhe ndriçoje mendjen time që të mund t'i shoh të gjitha gjërat të papëlqyeshme për Ty dhe të kem hirin të dua dhe të ndjek vetëm Vullnetin e Perëndisë. Unë e kërkoj këtë nëpërmjet Jezu Krishtit, Zotit tim, amen.

Jezusi është Shëruesi i shpirtit tuaj. Ai është gjithashtu Bariu i Mirë për t'ju mbrojtur përmes Luginës së Hijes së Vdekjes - mëkatit dhe të gjitha tundimeve të tij. Kërkojini Jezusit të vijë tani dhe të mbrojë shpirtin tuaj nga laku i mëkatit…

Shëruesi i shpirtit tim

Shëruesi i shpirtit tim
më mbaj në mbrëmje'
Më mbaj në mëngjes
Më mbaj në mesditë
Shëruesi i shpirtit tim

Mbrojtësi i shpirtit tim
Në një rrugë të përafërt
Ndihmoni dhe ruani mjetet e mia këtë natë
Mbrojtësi i shpirtit tim

Jam i lodhur, i humbur dhe i penguar
Mbro shpirtin tim nga laku i mëkatit

Shëruesi i shpirtit tim
Më shëro në mbrëmje
Më shëro në mëngjes
Më shëro në mesditë
Shëruesi i shpirtit tim

—John Michael Talbot, © 1983 Birdwing Music/Cherry Lane Music Publishing Co. Inc.

Ku jeni?

Jezusi po lëviz fuqishëm, sipas shumë prej letrave tuaja. Disa janë ende në një vend ku marrin dhe kanë nevojë për shërim të thellë. Është e gjitha mirë. Jezusi është i butë dhe nuk bën gjithçka menjëherë, veçanërisht kur ne jemi të brishtë.

Kujtojmë sërish tonën Përgatitjet shëruese dhe se si kjo tërheqje është e ngjashme me të sjellë para Jezusit, si të paralizuarit, dhe të të lëshojë nga çatia në mënyrë që Ai t'ju shërojë.

Pasi u depërtuan, e ulën tapetin mbi të cilin ishte shtrirë i paralizuari. Jezusi, kur pa besimin e tyre, i tha të paralizuarit: “Fëmijë, mëkatet e tua të janë falur”… Çka është më e lehtë, t’i thuash të paralizuarit: “Mëkatet e tua të janë falur” ose “Çohu, merr vigun tënd dhe ec'? Por që ta dini se Biri i njeriut ka autoritet të falë mëkatet mbi tokë” – i tha të paralizuarit: “Unë po të them, çohu, merr vigun tënd dhe shko në shtëpi”. (Marku 2:4-5)

Ku ndodheni tani? Merrni një moment dhe shkruani në ditarin tuaj një shënim të vogël për Jezusin. Ndoshta ju jeni ende duke u ulur përmes çatisë; ndoshta ju mendoni se Jezusi nuk ju ka vënë re ende; ndoshta keni nevojë që Ai të flasë akoma fjalë shërimi dhe çlirimi… Merrni stilolapsin tuaj, tregojini Jezusit se ku jeni dhe çfarë mendoni se i nevojitet zemra juaj… Gjithmonë dëgjoni në heshtje për një përgjigje – jo një zë të dëgjueshëm, por fjalë, një frymëzim, një imazh, çfarëdo qoftë ai.

Thyerja e zinxhirëve

Ajo thotë në Shkrim,

Për lirinë, Krishti na la të lirë; pra qëndro i vendosur dhe mos iu nënshtro përsëri zgjedhës së skllavërisë. (Galatasve 5: 1)

mëkat është ajo që i jep Satanit një qasje të caktuar "ligjore" te i krishteri. Kryqi është ai që e zgjidh atë pretendim ligjor:

[Jezusi] ju solli në jetë së bashku me të, duke na falur të gjitha shkeljet tona; zhdukur lidhjen kundër nesh, me pretendimet e saj ligjore, e cila ishte kundër nesh, ai gjithashtu e hoqi atë nga mesi ynë, gozhduar atë në kryq; duke shkatërruar principatat dhe fuqitë, ai bëri një spektakël publik të tyre, duke i larguar ata në triumf prej tij. (Kol. 2: 13-15)

Mëkati ynë, madje edhe mëkati i të tjerëve, mund të na ekspozojë ndaj asaj që quhet "shtypje demonike" - shpirtrat e këqij që na mundojnë ose na shtypin. Disa prej jush mund ta përjetojnë këtë, veçanërisht gjatë kësaj tërheqjeje, dhe kështu Zoti dëshiron t'ju çlirojë nga kjo shtypje.

Ajo që është e nevojshme është që së pari të identifikojmë fushat në jetën tonë ku nuk jemi penduar me një ekzaminim të mirë të ndërgjegjes (Pjesa I). Së dyti, ne do të fillojmë të mbyllim ato dyer të çdo shtypjeje që mund të kemi hapur (Pjesa II).

Liria Përmes Një ekzaminimi të ndërgjegjes

Është jashtëzakonisht e dobishme që të bëjmë një provim të përgjithshëm të jetës sonë për t'u siguruar që kemi sjellë gjithçka në dritë për faljen dhe shërimin e Krishtit. Që të mos lihen asnjë zinxhir shpirtëror të lidhur me shpirtin tuaj. Pasi Jezusi tha, "e vërteta do t'ju bëjë të lirë", Ai shtoi:

Amen, amen, unë po të them se kushdo që bën mëkat është skllav i mëkatit. (Gjoni 8:34)

Nëse nuk keni bërë kurrë një rrëfim të përgjithshëm në jetën tuaj, që do të thotë t'i tregoni Rrëfimtarit (priftit) të gjitha mëkatet tuaja, ekzaminimi i mëposhtëm i ndërgjegjes mund t'ju përgatisë për atë rrëfim, qoftë gjatë ose pas kësaj tërheqjeje. Një rrëfim i përgjithshëm, i cili ishte një hir i madh për mua disa vite më parë, është rekomanduar shumë nga shumë shenjtorë. Ndër përfitimet e tij është se sjell një paqe të thellë duke ditur se ju keni zhytur gjithë jetën dhe mëkatet tuaja në Zemrën e mëshirshme të Jezusit.

Tani po flas për një rrëfim të përgjithshëm të gjithë jetës suaj, i cili, megjithëse e pranoj se nuk është gjithmonë i nevojshëm, megjithatë besoj se do të jetë më i dobishëm në fillimin e kërkimit tuaj pas shenjtërisë… një rrëfim i përgjithshëm na detyron të kemi një vetvete më të qartë -dija, ndez një turp të shëndetshëm për jetën tonë të kaluar dhe ngjall mirënjohje për Mëshirën e Zotit, e cila na ka pritur me durim kaq gjatë; — ngushëllon zemrën, freskon shpirtin, ngacmon vendime të mira, i jep mundësi Atit tonë shpirtëror për të dhënë këshillat më të përshtatshme dhe na hap zemrat për t'i bërë më të efektshme rrëfimet e ardhshme. -St. Francis de Sales, Hyrje në jetën e devotshme, Ch 6

Në ekzaminimin e mëposhtëm (të cilin mund ta printoni nëse dëshironi dhe të bëni shënime - zgjidhni Print Friendly në fund të kësaj faqeje), vini re ato mëkate (qoftë të pavërteta ose llaç) të së kaluarës që mund t'i keni harruar ose që mund t'ju duhen ende Hiri pastrues i Zotit. Ka të ngjarë që shumë gjëra të keni kërkuar tashmë falje për këtë tërheqje. Ndërsa kaloni nëpër këto udhëzime, është mirë t'i mbani ato në perspektivë:

Kështu që shpesh dëshmitari kundër-kulturor i Kishës keqkuptohet si diçka e prapambetur dhe negative në shoqërinë e sotme. Kjo është arsyeja pse është e rëndësishme të theksohet Lajmi i Mirë, mesazhi jetëdhënës dhe rritës i jetës së Ungjillit. Edhe pse është e nevojshme të flasim fort kundër të këqijave që na kërcënojnë, ne duhet të korrigjojmë idenë se katolicizmi është thjesht "një koleksion ndalimesh". —Adresa e Ipeshkvijve Irlandezë; QYTETI VATIKAN, 29 tetor 2006

Katolicizmi, në thelb, është një takim me dashurinë dhe mëshirën e Jezusit në të vërtetë…

PJESA I

Urdhërimi i Parë

Unë jam Zoti, Perëndia juaj. Do të adhuroni Zotin, Perëndinë tuaj, dhe vetëm Atij do t'i shërbeni.

Kam une…

 • Të rezervuar apo të ushqyer urrejtje për Zotin?
 • Nuk iu bindeni urdhërimeve të Perëndisë apo të Kishës?
 • Refuzoi të pranonte atë që Zoti ka zbuluar si të vërtetë, ose atë që katolike
  Kisha shpall për besim?
 • E mohuar ekzistencën e Zotit?
 • E lënë pas dore për të ushqyer dhe mbrojtur besimin tim?
 • Neglizhoni të refuzoni gjithçka që kundërshton një besim të shëndoshë?
 • Mashtruat qëllimisht të tjerët rreth doktrinës apo besimit?
 • Refuzoi besimin katolik, iu bashkua një besimi tjetër të krishterë, ose
  i janë bashkuar apo praktikuar një fe tjetër?
 • U bashkuat me një grup të ndaluar për katolikët (masonët, komunistët, etj.)?
 • I dëshpëruar për shpëtimin tim apo faljen e mëkateve të mia?
 • Prezumohet mëshira e Zotit? (Kryerja e një mëkati në pritje të
  falje, ose kerkimi i faljes pa konvertim te brendshem dhe
  duke praktikuar virtytin.)
 • A e kanë zëvendësuar Zotin fama, pasuria, paratë, karriera, kënaqësia etj. si prioriteti im më i lartë?
 • Le të ndikojë dikush apo diçka në zgjedhjet e mia më shumë se Zoti?
 • A jeni përfshirë në praktika okulte apo okulte? (Séances, bordi Ouija,
  adhurimi i Satanit, fallxhorët, kartat tarot, Wicca, Mosha e re, Reiki, joga,[1]Shumë Ekzorcistët katolikë kanë paralajmëruar për anën shpirtërore të jogës që mund ta hapë njeriun ndaj ndikimit demonik. Ish-e krishtere psikike, Jenn Nizza, e cila praktikonte jogën, paralajmëron: “Unë bëja joga në mënyrë rituale dhe aspekti i meditimit më hapi vërtet dhe më ndihmoi të marr komunikim nga shpirtrat e këqij. Yoga është një praktikë shpirtërore hindu dhe fjala 'yoga' i ka rrënjët në sanskritisht. Do të thotë 'të futesh në zgjedhë' ose 'të bashkohesh me'. Dhe ajo që ata po bëjnë është … ata kanë qëndrime të qëllimshme që u bëjnë haraç, nder dhe adhurim perëndive të tyre të rreme.” (shih "Yoga hap "dyert demonike" për "shpirtrat e këqij", paralajmëron ish-psikik që u bë i krishterë", christianpost.comScientology, Astrologji, Horoskopi, bestytni)
 • U tentua zyrtarisht të largohej nga Kisha Katolike?
 • Fshehni një mëkat të rëndë apo keni thënë një gënjeshtër në Rrëfim?
Urdhërimi i Dytë

Nuk do ta përdorësh më kot emrin e Zotit, Perëndisë tënd.

Kam une…

 • A kam kryer blasfemi duke përdorur emrin e Perëndisë dhe Jezu Krishtit për të betuar dhe jo për të lavdëruar? 
 • Nuk arrita t'i mbaj premtimet, premtimet ose rezolutat që kam bërë
  Zoti? [përcaktoni në rrëfim se cilën; Prifti ka autoritet për të
  hiqni detyrimet e premtimeve dhe rezolucioneve nëse ato janë shumë të nxituara
  ose e padrejtë]
 • A kam kryer sakrilegj duke treguar mungesë respekti ndaj objekteve të shenjta (p.sh. kryq, rruzare) ose përbuzje ndaj personave fetarë (peshkop, priftërinj, dhjakë, gra fetare) ose për vendet e shenjta (në Kishë).
 • Shikuar televizor ose filma, ose dëgjuar muzikë që trajtonte Perëndinë,
  Kisha, shenjtorët, apo gjërat e shenjta pa respekt?
 • Përdorni fjalë vulgare, sugjestive apo të turpshme?
 • I nënçmuar të tjerët në gjuhën time?
 • U soll me mungesë respekti në ndërtesën e kishës (p.sh. duke folur
  pa masë në kishë para, gjatë ose pas meshës së shenjtë)?
 • Vende të keqpërdorura apo gjëra të veçuara për adhurimin e Zotit?
 • Ka kryer dëshmi të rreme? (Të thyesh një betim ose të gënjesh nën betim.)
 • Fajësoni Zotin për dështimet e mia?
 • A i kam thyer ligjet e agjërimit dhe abstinencës gjatë Kreshmës? 
 • A e kam neglizhuar detyrën time të Pashkëve për të marrë Kungimin e Shenjtë të paktën një herë? 
 • A kam neglizhuar të mbështes Kishën dhe të varfërit duke ndarë kohën, talentin dhe thesarin tim?
Urdhërimi i Tretë

Mos harroni të mbani të shenjtë ditën e Shabatit.

Kam une…

 • Humbur meshën të dielën ose ditët e shenjta (për fajin e vet pa mjaftueshëm
  arsye)?
 • A kam treguar mungesë respekti duke e lënë meshën herët, duke mos i kushtuar vëmendje apo duke mos marrë pjesë në lutje?
 • E keni lënë pas dore të caktoni kohë çdo ditë për lutjen personale ndaj Perëndisë?
 • Kryen një sakrilegj kundër Sakramentit të Bekuar (e hodhi Atë
  larg; e solli në shtëpi; e trajtoi Atë në mënyrë të shkujdesur, etj.)?
 • A keni marrë ndonjë sakrament ndërsa jeni në gjendjen e mëkatit të vdekshëm?
 • Zakonisht vini vonë dhe/ose largoheni herët nga mesha?
 • Bleni, punoni, praktikoni sporte ose bëni biznes pa nevojë të dielën ose
  Ditët e tjera të Shenjta të Detyrimeve?
 • Nuk keni marrë pjesë në marrjen e fëmijëve të mi në meshë?
 • Nuk iu dhanë fëmijëve të mi udhëzimin e duhur në Besim?
 • Mish i ngrënë me vetëdije në një ditë të ndaluar (ose nuk është agjëruar në një agjërim
  ditë)?
 • Është ngrënë ose dehur brenda një ore nga marrja e Kungimit (përveç
  nevoja mjekësore)?
Urdhërimi i katërt

Ndero babanë dhe nënën tënde.

Kam une…

 • (Nëse ende nën kujdesin e prindërve të mi) I bindej të gjithëve që prindërit ose kujdestarët e mi në mënyrë të arsyeshme
  pyeti nga unë?
 • A kam neglizhuar t'i ndihmoj në punët e shtëpisë? 
 • A u kam shkaktuar atyre shqetësime dhe ankth të panevojshëm nga qëndrimi, sjellja, disponimi, etj.?
 • Shfaqja e shpërfilljes ndaj dëshirave të prindërve të mi, shfaqi përbuzje ndaj tyre
  kërkesat dhe/ose përçmuar qenien e tyre?
 • Neglizhova nevojat e prindërve të mi në pleqëri ose në kohën e tyre
  duhet?
 • U solli turp atyre?
 • (Nëse jeni ende në shkollë) I bindeni kërkesave të arsyeshme të mësuesve të mi?
 • Nuk i respektoi mësuesit e mi?
 • (Nëse kam fëmijë) Neglizhoj t'u jap fëmijëve të mi ushqimin e duhur,
  veshje, strehim, edukim, disiplinë dhe kujdes, duke përfshirë kujdesin shpirtëror dhe edukimin fetar (edhe pas Konfirmimit)?
 • Sigurova që fëmijët e mi ende nën kujdesin tim të frekuentojnë rregullisht
  sakramentet e Pendesës dhe Kungimit të Shenjtë?
 • A keni qenë për fëmijët e mi një shembull i mirë se si të jetojnë besimin katolik?
 • A jam lutur me dhe për fëmijët e mi?
 • (për të gjithë) Jetoi në bindje të përulur ndaj atyre që në mënyrë legjitime
  ushtron autoritet mbi mua?
 • A keni thyer ndonjë ligj të drejtë?
 • Mbështetur ose votuar për një politikan, pozicionet e të cilit janë kundër
  mësimet e Krishtit dhe të Kishës Katolike?
 • Nuk arrita të lutem për anëtarët e vdekur të familjes sime… të varfërit
  Përfshihen shpirtrat e Purgatorit?
Urdhërimi i Pestë

Nuk do të vrasësh.

Kam une…

 • Vrarë pa të drejtë dhe me dashje një qenie njerëzore (vrasje)?
 • A kam qenë fajtor, për shkak të neglizhencës dhe/ose mungesës së qëllimit, për
  vdekja e tjetrit?
 • I përfshirë në një abort, drejtpërdrejt ose tërthorazi (nëpërmjet këshillave,
  inkurajimi, sigurimi i parave, apo lehtësimi i tyre në ndonjë mënyrë tjetër)?
 • Mendohet seriozisht apo tentoi vetëvrasje?
 • Mbështeti, promovoi ose inkurajoi praktikën e vetëvrasjes së asistuar ose
  vrasje me mëshirë (eutanazi)?
 • Dëshironi qëllimisht të vrisni një qenie njerëzore të pafajshme?
 • Shkaktohet lëndim i rëndë i një tjetri nga neglizhenca kriminale?
 • I lënduar pa të drejtë një personi tjetër?
 • A e kam shkaktuar trupin tim qëllimisht përmes vetëlëndimit?
 • A tregoj përbuzje për trupin tim duke neglizhuar të kujdesem për shëndetin tim? 
 • Keni kërcënuar pa të drejtë një person tjetër me lëndime trupore?
 • Abuzoni verbalisht apo emocionalisht një person tjetër?
 • A kam mbajtur inat apo kam kërkuar hakmarrje ndaj dikujt që më ka bërë keq? 
 • A i vë në dukje gabimet dhe gabimet e të tjerëve duke injoruar të miat? 
 • A ankohem më shumë sesa komplimentoj? 
 • A jam mosmirënjohës për atë që të tjerët bëjnë për mua? 
 • A i shkatërroj njerëzit në vend që t'i inkurajoj?
 • E urreje një person tjetër, apo i uroi atij/saj të keqen?
 • Kanë qenë të paragjykuar, ose të diskriminuar padrejtësisht ndaj të tjerëve për shkak të
  racën, ngjyrën, kombësinë, seksin apo fenë e tyre?
 • U bashkuat me një grup urrejtjeje?
 • E provokuar me qëllim tjetrin duke ngacmuar apo bezdisur?
 • Rrezikova në mënyrë të pamatur jetën ose shëndetin tim, ose atë të një tjetri, nga ana ime
  veprimet?
 • Abuzoni me alkoolin apo droga të tjera?
 • Drejtuar në mënyrë të pamatur apo nën ndikimin e alkoolit apo drogave të tjera?
 • Shiten apo u janë dhënë barna të tjerëve për t'i përdorur për qëllime joterapeutike?
 • Përdorni duhan në masë të madhe?
 • E ngrënë tepër?
 • I nxiti të tjerët të mëkatojnë duke dhënë skandal?
 • Ndihmoi një tjetër për të kryer një mëkat të vdekshëm (nëpërmjet këshillave, duke i shtyrë ata
  diku, duke u veshur dhe/ose duke vepruar në mënyrë jo modeste, etj.)?
 • Të zhytur në zemërim të padrejtë?
 • Refuzon të kontrolloj temperamentin tim?
 • Keni qenë fati, grindur apo lënduar me dashje dikë?
 • I pafalshëm ndaj të tjerëve, veçanërisht kur ishte mëshirë apo falje
  kërkuar?
 • Keni kërkuar hakmarrje apo shpresonit se diçka e keqe do t'i ndodhte dikujt?
 • Jeni të kënaqur të shihni dikë tjetër të lëndohet apo të vuajë?
 • Të trajtohen mizorisht kafshët, duke i bërë ato të vuajnë apo të vdesin pa nevojë?
Urdhërimet e Gjashtë dhe të Nëntë

Nuk do të shkelësh kurorën.
Nuk do të dëshirosh gruan e fqinjit tënd.

Kam une…

 • Të neglizhuar të praktikosh dhe të rritesh në virtytin e dëlirësisë?
 • Të dorëzuar pas epshit? (Dëshira për kënaqësi seksuale e palidhur me bashkëshortin
  dashuri në martesë.)
 • Keni përdorur një mjet artificial të kontrollit të lindjes (përfshirë tërheqjen)?
 • Refuzoni të jeni të hapur për konceptim, pa arsye të drejtë? (libër katekizmi,
  2368)
 • Mori pjesë në teknika imorale si p.sh në fertilizimi in vitro or
  fekondimi artificial?
 • Të sterilizohen organet e mia seksuale për qëllime kontraceptive?
 • I është hequr e drejta martesore bashkëshortit, pa shkak?
 • E kam kërkuar të drejtën time martesore pa u shqetësuar për bashkëshortin tim?
 • E shkaktuar qëllimisht kulmin mashkullor jashtë marrëdhënieve normale seksuale?
 • Masturbuar? (Stimulimi i qëllimshëm i organeve të veta seksuale për
  kënaqësi seksuale jashtë aktit bashkëshortor.) (libër katekizmi, 2366)
 • Mendime të papastra të gëzuara me dashje?
 • E keni blerë, shikuar apo përdorur pornografinë? (Revista, video, internet, chat dhoma, linja telefonike, etj.)
 • A kam shkuar në sallone masazhi apo librari për të rritur?
 • A nuk i kam shmangur rastet e mëkatit (persona, vende, faqe interneti) të cilat do të më tundonin të jem i pabesë ndaj bashkëshortit tim ose ndaj dëlirësisë sime? 
 • Shikuar ose promovuar filma dhe televizion që përfshijnë seks dhe
  lakuriqësi?
 • Dëgjuar muzikë ose shaka, apo tha shaka, që janë të dëmshme për pastërtinë?
 • Lexoni libra që janë imorale?
 • Kryen tradhti bashkëshortore? (Marrëdhëniet seksuale me dikë që është i martuar,
  ose me dikë tjetër përveç bashkëshortit tim.)
 • Inçest i kryer? (Marrëdhëniet seksuale me një të afërm më të afërt se
  shkalla e tretë ose vjehërr.)
 • Bërë kurvëri? (Marrëdhëniet seksuale me dikë të kundërt
  seksi kur të dy nuk janë të martuar me njëri-tjetrin ose me ndonjë tjetër.)
 • A jeni i angazhuar në aktivitet homoseksual? (Aktiviteti seksual me dikë nga
  të njëjtit seks)
 • Përdhunimi i kryer?
 • E angazhuar në paralojë seksuale e rezervuar për martesë? (p.sh., "përkëdhelje" ose prekje e tepruar)
 • Pret fëmijët apo të rinjtë për kënaqësinë time seksuale (pedofilia)?
 • I përfshirë në aktivitete seksuale të panatyrshme (çdo gjë që nuk është e natyrshme
  e natyrshme për aktin seksual)
 • Të angazhuar në prostitucion, apo të paguar për shërbimet e një prostitute?
 • Joshi dikë, apo lejova veten të joshesha?
 • Bërë përparime seksuale të paftuara dhe të padëshiruara ndaj tjetrit?
 • E veshur me qëllim në mënyrë jo modeste?
Urdhërimet e Shtatë dhe të Dhjetë

Nuk do të vidhni.
Nuk do të lakmosh pasurinë e fqinjit tënd.

Kam une…

 • A kam vjedhur ndonjë send, kam kryer ndonjë vjedhje dyqani apo kam mashtruar dikë nga paratë e tyre?
 • A kam treguar mungesë respekti apo edhe përbuzje për pronën e njerëzve të tjerë? 
 • A kam bërë ndonjë akt vandalizmi? 
 • A jam i pangopur apo ziliqar për të mirat e tjetrit? 
 • Neglizhuar për të jetuar në një frymë të varfërisë dhe thjeshtësisë ungjillore?
 • Neglizhoni të jepni bujarisht për të tjerët në nevojë?
 • Nuk konsiderohet se Zoti më ka dhënë para që të mund
  ta përdor atë për të përfituar të tjerët, si dhe për nevojat e mia legjitime?
 • E lejova veten të përshtatem me një mentalitet konsumator (blej, blej
  blini, hidhni, shpërdoroni, shpenzoni, shpenzoni, shpenzoni?)
 • Neglizhuar për të praktikuar punët trupore të mëshirës?
 • Shpërfytyruar, shkatërruar apo humbur qëllimisht pronën e tjetrit?
 • Mashtruar në një provë, taksa, sporte, lojëra apo në biznes?
 • Shpërdorimi i parave në kumar kompulsive?
 • Keni një pretendim të rremë në një kompani sigurimesh?
 • I pagova punonjësit e mi një rrogë jetese, ose nuk arrita të jepja një ditë të plotë pune
  paga e plotë e ditës?
 • Dështove të respektosh pjesën time të kontratës?
 • Dështove të përballosh një borxh?
 • Mbi ngarkoni dikë, veçanërisht për të përfituar nga të tjerët
  vështirësi apo injorancë?
 • Resurset natyrore të keqpërdorura?
Urdhërimi i tetë

Nuk do të bësh dëshmi të rreme kundër fqinjit tënd.

Kam une…

 • Gënjeu?
 • Me vetëdije dhe me dashje mashtroi një tjetër?
 • Të gënjyer veten nën betim?
 • Përgojuan apo shpërfilli dikë? (Shkatërrimi i reputacionit të një personi duke u treguar të tjerëve për gabimet e tjetrit pa ndonjë arsye të mirë.)
 • Bërë shpifje apo shpifje? (Të thuash gënjeshtra për një person tjetër në
  për të shkatërruar reputacionin e tij.)
 • Shpifje e kryer? (Të shkruash gënjeshtra për një person tjetër për të shkatërruar
  reputacionin e tij. Shpifja në thelb është e ndryshme nga shpifja sepse
  fjala e shkruar ka një "jetë" më të gjatë dëmtimi)
 • Keni qenë fajtor për gjykim të nxituar? (Duke supozuar më të keqen e një personi tjetër
  bazuar në prova rrethanore.)
 • Dështimi për të bërë dëmshpërblim për një gënjeshtër që thashë, ose për dëmin e bërë ndaj një
  reputacioni i personit?
 • Dështoi të fliste në mbrojtje të besimit katolik, kishës ose të
  një person tjetër?
 • E tradhëtove besimin e tjetrit përmes fjalës, veprës apo me shkrim?
 • A më pëlqen të dëgjoj lajme të këqija për armiqtë e mi?

Pasi të keni përfunduar Pjesën I, merrni një moment dhe lutuni me këtë këngë…

O Zot, ki mëshirë për mua; Shëro shpirtin tim, sepse kam mëkatuar kundër teje. (Psalmi 41:4)

fajtor

Edhe një herë, Zot, kam mëkatuar
Unë jam fajtor Zot (përsërit)

Jam kthyer dhe jam larguar
Nga prania jote, Zot
Unë dua të vij në shtëpi
Dhe qëndro në mëshirën Tënde

Edhe një herë, Zot, kam mëkatuar
Unë jam fajtor Zot (përsërit)

Jam kthyer dhe jam larguar
Nga prania jote, Zot
Unë dua të vij në shtëpi
Dhe qëndro në mëshirën Tënde

Jam kthyer dhe jam larguar
Nga prania jote, Zot
Unë dua të vij në shtëpi
Dhe qëndro në mëshirën Tënde
Dhe qëndro në mëshirën Tënde

- Mark Mallett, nga Më çliro nga unë, 1999©

Kërkoni faljen e Zotit; besoni në dashurinë dhe mëshirën e Tij të pakushtëzuar. [Nëse ka ndonjë mëkat vdekshëm të papenduar,[2]"Që një mëkat të jetë i vdekshëm, duhet të plotësohen së bashku tre kushte: "Mëkati i vdekshëm është mëkati, objekti i të cilit është lënda e rëndë dhe që kryhet gjithashtu me njohuri të plotë dhe pëlqim të qëllimshëm." (CCC, 1857). premtojini Zotit që të shkoni në Sakramentin e Pajtimit përpara herës tjetër që të merrni Sakramentin e Bekuar.]

Kujtoni çfarë i tha Jezusi Shën Faustinës:

Eja dhe beso në Perëndinë tënd, i cili është dashuria dhe mëshira… Askush të mos ketë frikë të më afrohet Mua, edhe pse mëkatet e tij janë si të kuqe flakë… Unë nuk mund ta ndëshkoj as mëkatarin më të madh nëse ai i bën thirrje dhembshurisë Sime, por përkundrazi, Unë e justifikoj atë në mëshirën Time të padepërtueshme dhe të padepërtueshme. - Jezusi te Shën Faustina, Mëshira hyjnore në shpirtin tim, Ditari, n. 1486, 699,

Tani, merrni frymë thellë dhe kaloni te Pjesa II…

Pjesa II

Si një besimtar i pagëzuar, Zoti ju thotë:

Vini re, unë ju kam dhënë fuqinë 'të shkelni mbi gjarpërinjtë dhe akrepat dhe mbi fuqinë e plotë të armikut dhe asgjë nuk do t'ju dëmtojë. (Luka 10:19)

Meqenëse ju jeni prift[3]nb. jo të sakramentale priftëri. “Jezus Krishti është ai që Ati e vajosi me Frymën e Shenjtë dhe e vendosi si prift, profet dhe mbret. I gjithë Populli i Perëndisë merr pjesë në këto tri detyra të Krishtit dhe mban përgjegjësitë për misionin dhe shërbimin që rrjedhin prej tyre.” (Katekizmi i Kishës Katolike (KKK), n. 783) e trupit tuaj, i cili është "tempulli i Frymës së Shenjtë", ju keni autoritet mbi "principatat dhe fuqitë" që vijnë kundër jush. Po kështu, si kreu i gruas dhe shtëpisë së tij,[4]Ef 5: 23)) që është "kisha e brendshme",[5]KKK, n. 2685 baballarët kanë autoritet mbi familjen e tyre; dhe së fundi, peshkopi ka autoritet mbi të gjithë dioqezën e tij, e cila është "kisha e Perëndisë së gjallë".[6]1 Tim 3: 15

Përvoja e Kishës përmes apostolatëve të saj të ndryshëm të shërbesës së çlirimit në thelb do të binte dakord mbi tre elementë bazë të nevojshëm për çlirimin nga shpirtrat e këqij: 

I. Pendimi

Nëse me dashje kemi zgjedhur jo vetëm të mëkatojmë, por edhe të adhurojmë idhujt e orekseve tona, sado të vogla qofshin, ne po e dorëzojmë veten në shkallë, si të thuash, në ndikimin e djallit (shtypjes). Në rastin e mëkatit të rëndë, mosfaljes, humbjes së besimit ose përfshirjes në okultizëm, një person mund të jetë duke i lejuar të ligut një fortesë (obsesion). Në varësi të natyrës së mëkatit dhe disponimit të shpirtit ose faktorëve të tjerë seriozë, kjo mund të rezultojë në faktin se shpirtrat e këqij banojnë në person (zotërim). 

Ajo që keni bërë, nëpërmjet një shqyrtimi të plotë të ndërgjegjes, është pendimi i sinqertë për çdo pjesëmarrje në veprat e errësirës. Kjo shkrin pretendim juridik Satanai ka në shpirt - dhe pse një ekzorcist më tha se "Një rrëfim i mirë është më i fuqishëm se njëqind ekzorcizëm". Por mund të jetë gjithashtu e nevojshme të heqësh dorë dhe të “lidhësh” ata shpirtra që ende mendojnë se kanë një pretendim…

II. Të heqë dorë

Pendimi i vërtetë do të thotë heqja dorë veprat tona të mëparshme dhe mënyra e jetesës dhe largimi nga kryerja e atyre mëkateve përsëri. 

Sepse hiri i Zotit është shfaqur për shpëtimin e të gjithë njerëzve, duke na stërvitur që të heqim dorë nga feja dhe pasionet e kësaj bote dhe të jetojmë jetë të matur, të drejtë dhe të perëndishme në këtë botë Tit (Titit 2: 11-12)

Ju tani keni një ndjenjë se me çfarë mëkatesh luftoni më shumë, çfarë është më shtypëse, më e varur, etj. Është e rëndësishme që ne gjithashtu heq dorë nga lidhjet dhe veprimet tona. Për shembull, "Në emër të Jezu Krishtit, unë heq dorë nga përdorimi i kartave tarot dhe kërkimi i fallxhorëve", ose "Unë heq dorë nga pjesëmarrja ime me një kult ose shoqatë [si masoneria, satanizmi, etj.]", ose "Unë heq dorë epsh, ose "Unë heq dorë nga zemërimi", ose "Unë heq dorë nga abuzimi me alkoolin", ose "Unë heq dorë nga argëtimi me filma horror", ose "Unë heq dorë nga luajtja e videolojërave të dhunshme ose të egra", ose "Unë heq dorë nga metali i rëndë i vdekjes muzikë, etj. Kjo deklaratë vë në dijeni shpirtrat pas këtyre aktiviteteve. Dhe pastaj…

III. qortim

Ju keni autoritetin të lidhni dhe qortoni (të dëboni) demonin që qëndron pas atij tundimi në jetën tuaj. Mund të thuash thjesht:[7]Lutjet e mësipërme ndërsa janë të destinuara për përdorim individual mund të përshtaten nga ata që kanë autoritet mbi të tjerët, ndërsa Riti i Ekzorcizmit u rezervohet peshkopëve dhe atyre të cilëve ai u jep autorizim për ta përdorur atë.

Në emër të Jezu Krishtit, unë lidh frymën e _________ dhe ju urdhëroj të largoheni.

Këtu mund ta emërtoni shpirtin: "fryma e okultit", "epshi", "zemërimi", "alkoolizmi", "vetëvrasja", "dhuna", ose çfarë keni. Një lutje tjetër që përdor është e ngjashme:

Në emër të Jezu Krishtit të Nazaretit, unë e lidh shpirtin e _________ me zinxhirin e Marisë në këmbën e Kryqit. Unë ju urdhëroj të largoheni dhe ju ndaloj të ktheheni.

Nëse nuk e dini emrin e shpirtit (ave), gjithashtu mund të luteni:

Në emër të Jezu Krishtit, unë marr autoritet mbi çdo shpirt që vjen kundër _________ [unë ose një emër tjetër] dhe unë i lidh dhe i urdhëroj të largohen. 

Përpara se të filloni, duke marrë nga shqyrtimi juaj i ndërgjegjes, ftoni Zonjën, Shën Jozefin dhe engjëllin tuaj mbrojtës që të luten për ju. Kërkojini Shpirtit të Shenjtë të sjellë në mendje çdo shpirt që duhet të emërtoni dhe më pas përsëritni lutjen(et) e mësipërme. Mbani mend, ju jeni “prift, profet dhe mbret” mbi tempullin tuaj dhe pohoni me kaq guxim autoritetin tuaj të dhënë nga Perëndia në Jezu Krishtin.

Kur të keni mbaruar, përfundoni me lutjet e mëposhtme…

Larje dhe mbushje

Jezusi na thotë këtë:

Kur një frymë e ndyrë del nga një person, ajo endet nëpër rajone të thata duke kërkuar pushim, por nuk gjen asnjë. Pastaj thotë: 'Unë do të kthehem në shtëpinë time nga kam ardhur'. Por pas kthimit, e gjen atë bosh, të pastruar dhe të rregulluar. Pastaj shkon dhe kthen me vete shtatë shpirtra të tjerë më të këqij se vetja, dhe ata lëvizin dhe banojnë atje; dhe gjendja e fundit e atij personi është më e keqe se e para. (Mat 12: 43-45)

Një prift në shërbimin e çlirimit më mësoi se, pasi qortoi shpirtrat e këqij, mund të lutet: 

“Zot, eja tani dhe plotëso vendet boshe në zemrën time me Shpirtin dhe praninë tënde. Ejani Zot Jezus me engjëjt tuaj dhe mbyllni boshllëqet në jetën time. ”

Nëse keni pasur marrëdhënie seksuale me njerëz të tjerë përveç bashkëshortit tuaj, lutuni:

Zot, më fal që kam përdorur bukurinë e dhuratave të mia seksuale jashtë ligjeve dhe qëllimeve të tua të paracaktuara. Unë ju kërkoj të thyeni të gjitha bashkimet jo të shenjta, në Emrin tuaj Zot Jezu Krisht, dhe të ripërtërini pafajësinë time. Më laj në Gjakun tënd të Çmuar, duke thyer çdo lidhje të paligjshme, dhe beko (emrin e një personi tjetër) dhe bëji të njohur atyre dashurinë dhe mëshirën Tënde. Amen.

Si një shënim anësor, më kujtohet se kam dëgjuar dëshminë e një prostitute që u konvertua në krishterim shumë vite më parë. Ajo tha se kishte fjetur me mbi një mijë burra, por pas konvertimit të saj dhe martesës me një burrë të krishterë, ajo tha se nata e tyre e dasmës "ishte si hera e parë". Kjo është fuqia e dashurisë restauruese të Jezusit.

Natyrisht, nëse i kthehemi modeleve, zakoneve dhe tundimeve të vjetra, atëherë i ligu thjesht dhe ligjërisht do të rimarrë atë që ka humbur përkohësisht deri në atë shkallë që ne e lëmë derën hapur. Pra, jini besnikë dhe të vëmendshëm ndaj jetës suaj shpirtërore. Nëse bini, thjesht përsërisni atë që keni mësuar më lart. Dhe sigurohuni që Sakramenti i Rrëfimit të jetë tani rregullisht pjesë e jetës suaj (të paktën çdo muaj).

Nëpërmjet këtyre lutjeve dhe angazhimit tuaj, ju sot po ktheheni në shtëpi tek Ati juaj, i cili tashmë po ju përqafon dhe ju puth. Kjo është kënga dhe lutja juaj përmbyllëse…

Duke u kthyer/Plagprishës

Unë jam plangprishës që po kthehem tek Ti
Duke ofruar gjithçka që jam, duke iu dorëzuar Ty
Dhe unë shoh, po e shoh, Ti po më ikë
Dhe dëgjoj, po dëgjoj, Ti më quan fëmijë
Dhe unë dua të jem… 

Nën strehën e krahëve të tu
Nën strehën e krahëve të tu
Kjo është shtëpia ime dhe ku dua të jem gjithmonë
Nën strehën e krahëve të tu

Unë jam plangprishës, Atë kam mëkatuar
Unë nuk jam i denjë të jem nga të afërmit tuaj
Por unë shoh, po e shoh, veshja jote më e bukur është rreth meje
Dhe ndjej, po ndjej, krahët e tu rreth meje
Dhe unë dua të jem… 

Nën strehën e krahëve të tu
Nën strehën e krahëve të tu
Kjo është shtëpia ime dhe ku dua të jem gjithmonë
Nën strehën e krahëve të tu

Unë kam të verbër, por tani shoh
Unë kam humbur, por tani jam gjetur dhe i lirë

Nën strehën e krahëve të tu
Nën strehën e krahëve të tu
Kjo është shtëpia ime dhe ku dua të jem gjithmonë

Aty ku dua të jem
Në strehën e krahëve të tu
Është aty ku dua të jem, në strehë, në strehë
Nga krahët e tu
Kjo është shtëpia ime dhe ku dua të jem gjithmonë
Nën strehën e krahëve të tu

- Mark Mallett, nga Më çliro nga unë, 1999©

 

 

 

Për të udhëtuar me Mark in La Tani Word,
klikoni në banderolën më poshtë për të pajtohem.
Emaili juaj nuk do të ndahet me askënd.

Tani në Telegram. Klikoni:

Ndiqni Mark dhe "shenjat e përditshme" të përditshme në MeWe:


Ndiqni shkrimet e Markut këtu:

Dëgjoni në vijim:


 

 

 

Print Friendly, PDF & Email

Shënimet

Shënimet
1 Shumë Ekzorcistët katolikë kanë paralajmëruar për anën shpirtërore të jogës që mund ta hapë njeriun ndaj ndikimit demonik. Ish-e krishtere psikike, Jenn Nizza, e cila praktikonte jogën, paralajmëron: “Unë bëja joga në mënyrë rituale dhe aspekti i meditimit më hapi vërtet dhe më ndihmoi të marr komunikim nga shpirtrat e këqij. Yoga është një praktikë shpirtërore hindu dhe fjala 'yoga' i ka rrënjët në sanskritisht. Do të thotë 'të futesh në zgjedhë' ose 'të bashkohesh me'. Dhe ajo që ata po bëjnë është … ata kanë qëndrime të qëllimshme që u bëjnë haraç, nder dhe adhurim perëndive të tyre të rreme.” (shih "Yoga hap "dyert demonike" për "shpirtrat e këqij", paralajmëron ish-psikik që u bë i krishterë", christianpost.com
2 "Që një mëkat të jetë i vdekshëm, duhet të plotësohen së bashku tre kushte: "Mëkati i vdekshëm është mëkati, objekti i të cilit është lënda e rëndë dhe që kryhet gjithashtu me njohuri të plotë dhe pëlqim të qëllimshëm." (CCC, 1857).
3 nb. jo të sakramentale priftëri. “Jezus Krishti është ai që Ati e vajosi me Frymën e Shenjtë dhe e vendosi si prift, profet dhe mbret. I gjithë Populli i Perëndisë merr pjesë në këto tri detyra të Krishtit dhe mban përgjegjësitë për misionin dhe shërbimin që rrjedhin prej tyre.” (Katekizmi i Kishës Katolike (KKK), n. 783)
4 Ef 5: 23
5 KKK, n. 2685
6 1 Tim 3: 15
7 Lutjet e mësipërme ndërsa janë të destinuara për përdorim individual mund të përshtaten nga ata që kanë autoritet mbi të tjerët, ndërsa Riti i Ekzorcizmit u rezervohet peshkopëve dhe atyre të cilëve ai u jep autorizim për ta përdorur atë.
Postuar ne BALLINA, SHËRIMI I SHËRIMIT.