I dashur Atë i Shenjtë… Ai po vjen!

 

Shenjtëria e Tij, Papa Françesku:

 

I dashur At i Shenjtë,

Përgjatë pontifikatës së paraardhësit tuaj, Shën Gjon Pali II, ai vazhdimisht thirri ne, të rinjtë e Kishës, për t'u bërë "rojet e mëngjesit në agimin e mijëvjeçarit të ri". [1]Papa JOHN PAUL II, Novo Millennio Inuente, n.9; (krh. Is 21: 11-12)

… Roje që shpallin para botës një agim të ri shprese, vëllazërimi dhe paqeje. —POPE JOHN PAUL II, Fjala drejtuar Lëvizjes Rinore Guanelli, 20 Prill 2002, www.vatican.va

Nga Ukraina në Madrid, Peruja në Kanada, ai na bëri me shenjë që të bëhemi "protagonistë të kohërave të reja" [2]POPA JOHN PAUL II, Ceremonia e Mirëseardhjes, Aeroporti Ndërkombëtar i Madrid-Baraja, 3 maj 2003; www.fjp2.com që shtriheshin drejtpërdrejt përpara Kishës dhe botës:

Të dashur të rinj, varet nga ju që të jeni rojet të mëngjesit që njoftojnë ardhjen e diellit që është Krishti i ngjallur! OPPOPE JOHN PAUL II, Mesazhi i Atit të Shenjtë për Rininë e Botës, XVII Dita Botërore e Rinisë, n. 3; (krh. Is 21: 11-12)

Paraardhësi juaj i menjëhershëm vazhdoi të ngrinte këtë thirrje sqaruese:

Të fuqizuar nga Shpirti dhe duke u mbështetur në vizionin e pasur të besimit, një brez i ri i të krishterëve po thirret të ndihmojë në ndërtimin e një bote në të cilën dhurata e Zotit e jetës është e mirëpritur, e respektuar dhe e dashur ... Një epokë e re në të cilën shpresa na çliron nga cekëtia, apatia dhe vetë-përthithja që vdesin shpirtrat tanë dhe helmojnë marrëdhëniet tona. Të dashur miq të rinj, Zoti po ju kërkon të jeni profetët të kësaj epoke të re —POP BENEDIKTI XVI, Familjare, Dita Botërore e Rinisë, Sidnei, Australi, 20 korrik 2008

Termat në të cilët na u kërkua të "shikonim dhe luteshim" u bënë gjithashtu të qarta:

Të rinjtë e kanë treguar veten të jenë për Romën për Kishën një dhuratë e veçantë e Shpirtit të Zotit… Unë nuk ngurrova t’i kërkoja që të bënin një zgjedhje radikale të besimit dhe jetës dhe t'u paraqes atyre me një detyrë të jashtëzakonshme: të bëhen "rojet e mëngjesit" në agimin e mijëvjeçarit të ri. —POPA JOHN PAUL II, Novo Millennio Inuente, n.9

Të jesh "për Romën dhe për Kishën", pra, ka dashur të japë pikërisht "bindjen e besimit" tonë Traditës Katolike. [3]krh. 2 Sel 2: 15 Duke qëndruar zgjuar, nuk na është kërkuar të interpretojmë "shenjat e kohës" përmes thjerrëzave tona, por përmes dhe me Magjisteri të Kishës. Ne kemi dëgjuar pastaj zërin e Traditës së Shenjtë të mbajtur në krahët e Shpirtit me kalimin e kohës duke filluar me Apostujt, Etërit e Kishës, Këshillat, shkrimet magjistrale dhe Shkrimet e Shenjta; ne kemi dëgjuar me vëmendje mjekët, shenjtorët dhe mistikët e Kishës. Për

… Edhe nëse Zbulesa është tashmë e plotë, ajo nuk është bërë plotësisht e qartë; mbetet që besimi i krishterë gradualisht të kuptojë domethënien e tij të plotë gjatë shekujve. -Katekizmi i Kishës Katolike, n 66

Dhe së fundmi, ne i kemi kushtuar vëmendje dhe përkushtim të kujdesshëm atij që na çon në Ungjillëzimin e Ri, "Marisë, yllit të ndritshëm që njofton Diellin". [4]POPA JOHN PAUL II, Takim me të Rinj në Baza Ajrore e Cuatro Vientos, Madrid, Spanjë; 3 maj 2003; www.vatican.va Kështu, i dashur Atë i Shenjtë, duke qëndruar nga këndvështrimi ynë "në Frymë", ne dëshirojmë t'i njoftojmë Kishës atë që kemi parë dhe të shohim. Me gëzim dhe pritje, ne bërtasim nga zemrat tona: «Ai po vjen! Ai po vjen! Jezu Krishti, i Ringjalluri, po vjen me lavdi dhe fuqi! ”

Dita e Zotit është mbi ne. Ne jemi thirrur të shpallim këtë lajm të mirë, shpresën që qëndron përtej JPI Duke u marrë parasysh 1pragu i mijëvjeçarit të dytë, për

… Jini rojtarë besnikë të Ungjillit, të cilët presin dhe përgatiten për ardhjen e Ditës së re që është Krishti, Zoti. —POPA JOHN PAUL II, Takim me të Rinjtë, 5 maj, 2002; www.vatican.va

… Duke i kthyer sytë nga e ardhmja, ne me besim presim agimin e një Dite të re… "Rojet, çfarë të natës?" (Is. 21:11) dhe ne dëgjojmë përgjigjen: "Hark, rojet tuaja ngrenë zërin, së bashku ata këndojnë nga gëzimi: për sy më sy ata shohin kthimin e Zotit në Sion ". "Ndërsa mijëvjeçari i tretë i Shëlbimit po afron, Zoti po përgatit një pranverë të madhe për Krishterimin dhe ne tashmë mund t'i shohim shenjat e tij të para." Le të na ndihmojë Maria, Ylli i Mëngjesit t'i themi me një zjarr gjithnjë të ri "po" planit të Atit për shpëtim që të gjitha kombet dhe gjuhët të mund të shohin lavdinë e tij. —POPA JOHN PAUL II, Mesazh për Misionin Botëror të Dielën, nr.9, 24 Tetor 1999; www.vatican.va

 

DITA E ZOTIT: Etërit e KISHAVE

Dikush nuk mund të flasë për "ditën e Zotit" pa përshkuar vendndodhjen e Zbulesës përsëri në "depozitimin e besimit", përsëri në zhvillimin e saj në Kishën e hershme. Sepse Tradita e gjallë e Kishës kaloi nga Krishti tek Apostujt, pastaj përmes Etërve të Kishës nëpër epoka.

Tradita që vjen nga apostujt bën përparim në Kishë, me ndihmën e Shpirtit të Shenjtë. Ekziston një rritje e depërtimit në realitetet dhe fjalët që po transmetohen… Thëniet e Etërve të Shenjtë janë një dëshmi e pranisë jetëdhënëse të kësaj Tradite. -Kushtetuta Dogmatike mbi Zbulesën Hyjnore, Dei Verbum, Vatikani II, 18 nëntor 1965

Fatkeqësisht, Shenjtëria juaj, që nga kohërat më të hershme pasi jeni pa dyshim i vetëdijshëm, herezia ka lënë në hije eskatologjinë e Atit, aq sa një teologji e duhur shpesh ka munguar. Herezia e Millenarianizmit në format e ndryshme të "modifikuara" vazhdon të shfaqet edhe sot po aq sa shtrembërimet dhe një kuptim i pasaktë e Ditës së Zotit mbizotërojnë. Por përpjekjet e reja teologjike si dhe zbulimet e aprovuara kishtarisht kanë hedhur një kuptim më të thellë dhe të duhur të asaj që etërit e Kishës mësuan, pasi ata e morën atë nga Apostujt, duke riparuar kështu thyerjen e eskatologjisë që ka ekzistuar. Për "ditën e Zotit", ata mësuan:

… Kjo ditë e jona, e cila kufizohet nga lindja dhe perëndimi i diellit, është një përfaqësim i asaj dite të shkëlqyeshme, në të cilën qarku i një mijë vjetësh ngulitë kufijtë e tij. -Lactantius, Etërit e Kishës: Institutet Hyjnore, Libri VII, Kapitulli 14, Enciklopedia katolike; www.newadvent.org

Dhe perseri,

Ja, Dita e Zotit do të jetë një mijë vjet. - Letra e Barnabës, Etërit e Kishës, Ch 15

Ai kapi dragoin, gjarprin e lashtë, i cili është Djalli ose Satanai, dhe e lidhi atë për një mijë vjet… në mënyrë që të mos mund t'i çonte kombet në humbje derisa të mbushen një mijë vjet. Pas kësaj, do të lirohet për një kohë të shkurtër… Unë gjithashtu pashë shpirtrat e atyre që… erdhën në jetë dhe ata mbretëruan me Krishtin për një mijë vjet. (Zbul. 20: 1-4)

Etërit e hershëm të Kishës e kuptuan që Dita e Zotit ishte një periudhë e zgjatur kohe e simbolizuar nga numri "një mijë". Ata tërhoqën teologjinë e tyre të Ditës së Zotit pjesërisht nga "gjashtë ditët" e krijimit. Ndërsa Zoti pushoi ditën e shtatë, ata besuan se edhe Kisha do të kishte një “pushim të së shtunës” siç mësoi Shën Pali:

Rest një pushim i së shtunës mbetet ende për njerëzit e Perëndisë. Dhe kushdo që hyn në prehjen e Zotit, pushon nga punët e veta ashtu si bëri Zoti nga të tijat. (Heb. 4: 9-10)

Me Zotin një ditë është si një mijë vjet dhe një mijë vjet si një ditë. (2 Pt 3: 8)

Ideja që Krishti do të kthehej në mish mes banketeve të bujshme dhe kënaqësive të mishit dhe sundimit të tokës për një "mijë vjet" fjalë për fjalë u refuzua nga Kisha e hershme, ashtu si edhe format e saj të modifikuara (Chiliasm, Montanism, mesianism laike, etj.). Ajo që mësoi në të vërtetë Ati ishte pritja e një shpirtëror rinovimi i Kishës. Do të paraprihej nga një gjykim i të gjallëve që do të pastronte botën dhe në fund të fundit do të përgatiste Nusen e Krishtit ta takonte Atë kur Ai të kthehej me lavdi në fund të kohës për ringjalljen e të vdekurve dhe Gjykimin Përfundimtar.  

Ne vërtet rrëfejmë se një mbretëri na është premtuar në tokë, edhe pse para qiellit, vetëm në një gjendje tjetër të ekzistencës; për aq sa do të jetë pas ringjalljes për një mijë vjet në qytetin e ndërtuar në mënyrë hyjnore në Jeruzalem… Ne themi që ky qytet është siguruar nga Zoti për të marrë shenjtorët në ringjalljen e tyre dhe për t'i freskuar ata me bollëkun e të gjithëve shpirtëror bekimet, si shpërblim për ata që ne i kemi përbuzur ose humbur - Tertulliani (155–240 pas Krishtit), Ati i Kishës Nicene; Adversus Marcion, Ante-Nicene Ethers, Henrickson Publishers, 1995, Vol. 3, faqe 342-343)

Shën_AgustinaMjeku i kishës Shën Augustini propozoi, së bashku me tre shpjegime të tjera, se një periudhë e tillë e "bekimit shpirtëror" në Kishë është me të vërtetë e mundur

… Sikur të ishte diçka e arsyeshme që shenjtorët të gëzonin kështu një lloj pushimi të Shabatit gjatë asaj periudhe, një kohë të lirë të shenjtë pas punës prej gjashtë mijë vjetësh që kur u krijua njeriu… (dhe) atje duhet të ndjekin përfundimin e gjashtë mijë vjet, që nga gjashtë ditë, një lloj Sabati i ditës së shtatë në një mijë vitet pasuese… Dhe ky mendim nuk do të ishte i kundërshtueshëm, nëse do të besohej se gëzimet e shenjtorëve, në atë Shabat, do të jetë shpirtëror, dhe rrjedhimisht në prania e Zotit... - Shën. Augustini i Hipopojës (354-430 pas Krishtit; Doktor i Kishës), De Civitate Dei, Bk. XX, Ch. 7, Shtypi i Universitetit Katolik të Amerikës

 

DITA E ZOTIT: Magjisteri

Ky mësim i Etërve të Kishës u riafirmua nga Magjisteri në një komision teologjik në 1952 që arriti në përfundimin se nuk është në kundërshtim me Besimin Katolik të mbahet

… Një shpresë në ndonjë triumf të fuqishëm të Krishtit këtu në tokë përpara konsumimit përfundimtar të të gjitha gjërave. Një ndodhi e tillë nuk përjashtohet, nuk është e pamundur, nuk është e gjitha e sigurt që nuk do të ketë një periudhë të zgjatur të Krishterimit triumfues para fundit.

Duke u larguar nga mijëvjeçari, ata me të drejtë përfunduan:

Nëse para këtij fundi përfundimtar do të ketë një periudhë, pak a shumë të zgjatur, të shenjtërisë triumfuese, një rezultat i tillë nuk do të sjellë jo nga shfaqja e personit të Krishtit në Madhëri, por nga funksionimi i atyre fuqive të shenjtërimit që janë tani në punë, Fryma e Shenjtë dhe Sakramentet e Kishës. -Mësimi i Kishës Katolike; siç citohet nga Triumfi i Mbretërisë së Zotit në Mijëvjeçarin dhe Fundin e Kohëss, Rev. Joseph Iannuzzi, f.75-76

Padre Martino Penasa foli për Msgr. S. Garofalo (Konsulent i Kongregatës për Kauzën e Shenjtorëve) mbi bazën e shkrimeve të shenjta të një epoke historike dhe universale të paqes, në krahasim me mijëvjeçarizmin. Zonja sugjeroi që çështja t'i paraqitej drejtpërdrejt Kongregatës për Doktrinën e Besimit. Fr. Martino shtroi kështu pyetjen: "In iminente una nuova epoka di vita cristiana?"(" A është e afërt një epokë e re e jetës së krishterë? "). Prefekti në atë kohë, Kardinal Joseph Ratzinger u përgjigj, "Pyetje për të gjitha llojet e diskutimit të diskutimeve, Santa Fee dhe nuk ju shqiptojnë shqiptimet në modo përcaktime"

Pyetja është ende e hapur për diskutim të lirë, pasi Selia e Shenjtë nuk ka dhënë ndonjë prononcim përfundimtar në lidhje me këtë. -Il Segno del Soprannauturale, Udine, Itali, n. 30, fq. 10, Ot. 1990; Fr. Martino Penasa paraqiti këtë pyetje të një "mbretërimi të mijëvjecarit" për Kardinal Ratzinger

Teologët bashkëkohorë të cilët nuk janë kufizuar vetëm në teologjinë skolastike, por kanë përqafuar tërë trupin e zbulimit dhe zhvillimit doktrinar në Kishë duke filluar me shkrimet patriarkale, kanë vazhduar kështu të hedhin dritë në eshaton. Siç shkruajti Shën Vincenti i Lerins:

StVincentofLerins.jpg… Nëse duhet të lindë ndonjë pyetje e re për të cilën nuk është dhënë një vendim i tillë, ata duhet të përdorin mendimet e Etërve të shenjtë, të atyre të paktën, të cilët, secili në kohën dhe vendin e vet, duke qëndruar në unitetin e bashkimit dhe të besimit, u pranuan si mjeshtra të aprovuar; dhe çfarëdo që mund të zbulohet se kanë mbajtur këto, me një mendje dhe me një pëlqim, kjo duhet të konsiderohet doktrina e vërtetë dhe katolike e Kishës, pa asnjë dyshim ose skrupull. -Komunitare i vitit 434 pas Krishtit, "Për Antikitetin dhe Universalitetin e Besimit Katolik Kundër Risive të Përdhosura të Të Gjitha Herezive", Ch. 29, n. 77

Kështu, si roje, ne u kemi kushtuar vëmendje të veçantë atyre që kanë ndjekur udhëzimet e Shën Vincentit:

Pohimi thelbësor është i një faze të ndërmjetme në të cilën shenjtorët e ringjallur janë akoma në tokë dhe nuk kanë hyrë ende në fazën e tyre të fundit, sepse ky është një nga aspektet e misterit të ditëve të fundit i cili ende nuk është zbuluar. - Kardinali Jean Daniélou, SJ, teolog, Një histori e doktrinës së hershme të krishterë përpara Këshillit të Nicea, 1964, f. 377

Kurdoherë që Etërit e Kishës flasin për një pushim të Shabatit ose epokë të paqes, ata nuk parashikojnë kthimin e Jezusit në mish, as fundin e historisë njerëzore, përkundrazi ata theksojnë fuqinë transformuese të Shpirtit të Shenjtë në sakramentet që përsosin Kishën, kështu që që Krishti mund ta paraqesë atë përpara vetes si një nuse e patëmetë kur të kthehet përfundimisht. -Zbul. JL Iannuzzi, Ph.B., STB, M.Div., STL, STD, Ph.D., teolog, Shkëlqimi i Krijimit, faqe 79

 

DITA E ZOTIT: PONTIFFET E SHENJT

Më domethënës, Shenjtëria juaj, janë zërat Petrine që kanë bërë jehonë gjatë gjithë shekullit të kaluar, duke filluar me Leo XIII dhe duke arritur kulmin në Pius XII dhe Shën Gjonin XXIII, të cilët u lutën dhe profetizuan një "pranverë të re" dhe "Rrëshajën e re" në Kisha Fjalët dhe veprimet e tyre në thelb përgatitën tokën për pasardhësit e tyre për ta udhëhequr Kishën në mijëvjeçarin e ri. Paraardhësi juaj tha, në fakt, se mbledhja e Këshillit të Dytë të Vatikanit

...përgatitur, si të thuash, dhe konsolidon rrugën drejt asaj uniteti të njerëzimit, cili kërkohet si një themel i domosdoshëm, në mënyrë që qyteti tokësor të sjellë ngjashmërinë e atij qyteti qiellor ku mbretëron e vërteta, bamirësia është ligj dhe shtrirja e të cilit është përjetësia. —POPA ST. JOHN XXIII, Fjalimi në Hapjen e Këshillit të Dytë të Vatikanit, 11 tetor 1962; www.papalencycicless.com

Gjoni XXIII po pohonte se një “Rrëshajë e re”, në të vërtetë, do të lehtësonte pastrimin e nevojshëm të Kishës për ta bërë atë “të papërlyer” për takimin e “dy qyteteve”:

Krishti e donte kishën dhe u dorëzua për të… që ai të mund t’i paraqiste vetes kishën me shkëlqim, pa njolla ose rrudha ose ndonjë gjë të tillë, që ajo të ishte e shenjtë dhe pa të meta… (Efes. 5:25, 27)

Kështu, ekziston një rëndësi profetike se pse Shenjtëria e Tij Gjoni XXIII zgjodhi adashin e tij:papa-john-xxiii-01

Detyra e Papës Gjon të përulur është të "përgatisë për Zotin një popull të përsosur", që është pikërisht si detyra e Baptistit, i cili është mbrojtësi i tij dhe nga i cili merr emrin e tij. Dhe nuk është e mundur të imagjinohet një përsosmëri më e lartë dhe më e çmuar se ajo e triumfit të paqes së krishterë, e cila është paqe në zemër, paqe në rendin shoqëror, në jetë, në mirëqenie, në respekt të ndërsjellë dhe në vëllazërimin e kombeve . —POPA ST. JOHN XXIII, Paqja e vërtetë e krishterë, 23 dhjetor 1959; www.catholicculture.org

Ai profetizoi se "Providenca Hyjnore po na çon drejt një rendi të ri të marrëdhënieve njerëzore", [5]—POPA ST. JOHN XXIII, Fjalimi në Hapjen e Këshillit të Dytë të Vatikanit, 11 tetor 1962; www.papalencycicless.com dhe "bashkimi i gjithë njerëzimit në Krishtin". [6]krh. POPA JOHN XXIII, Këshillë për Seminaristët, 28 janar 1960; www.catholicculture.org Megjithatë, kjo "epokë e paqes" nuk do të ishte ajo përfundimtar ardhja e Krishtit në fund të kohës, [7]"Në fund të kohës, Mbretëria e Zotit do të vijë në plotësinë e saj." -KKK, n 1060 por e saj përgatitje:

Drejtësia dhe paqja përqafojnë në fund të mijëvjeçarit të dytë e cila na përgatit për ardhjen e Krishtit në lavdi. —POPA JOHN PAUL II, Homili, Aeroporti i Edmonton, 17 shtator 1984; www.vatican.va

Papët e shekullit 20 në thelb i bënë jehonë lutjes së Krishtit:

"Dhe ata do të dëgjojnë zërin tim, dhe do të ketë një dele dhe një bari". Zoti ... shpejt, ta realizojë profecinë e Tij për shndërrimin e këtij vizioni ngushëllues të së ardhmes në një realitet aktual ... Taskshtë detyra e Zotit ta sjellë këtë të lumtur orë dhe për ta bërë të ditur për të gjithë… Kur të arrijë, do të dalë të jetë një solemn orë, një i madh me pasoja jo vetëm për rivendosjen e Mbretërisë së Krishtit, por për paqësimin e botës. Ne lutemi me shumë zjarr dhe u kërkojmë të tjerëve gjithashtu që të luten për këtë qetësim shumë të dëshiruar të shoqërisë. OPPOPE PIUS XI, Ubi Arcani dei Consilioi "Për Paqen e Krishtit në Mbretërinë e tij", Dhjetor 23, 1922

Uniteti i botës do të jetë. Dinjiteti i personit njerëzor do të njihet jo vetëm zyrtarisht, por në mënyrë efektive. Paprekshmëria e jetës, nga barku në moshë të madhe… pabarazitë e padrejta shoqërore do të kapërcehen. Marrëdhëniet midis popujve do të jenë paqësore, të arsyeshme dhe vëllazërore. As egoizmi, as arroganca, as varfëria… [nuk] do të parandalojnë vendosjen e një rendi të vërtetë njerëzor, një të mirë të përbashkët, një civilizim të ri. —POPULLI PAUL VI, Mesazhi Urbi et Orbi, 4th prill, 1971

Pontiffs nuk janë duke iu referuar të afërt dhe ardhjen përfundimtare të Mbretërisë së Zotit, e cila do të ishte një largim nga "Tradita e gjallë" e Kishës e shprehur qartë nga Etërit e Hershëm të Kishës. Përkundrazi, ata po trajtojnë një epokë që do të vijë në i përkohshëm mbretëri në të cilën mbetet “vullneti i lirë” dhe zgjedhja njerëzore, por Shpirti i Shenjtë triumfon brenda dhe përmes Kishës. Ne dëgjuam ndërsa paraardhësi juaj i menjëhershëm sqaroi se "ardhja përfundimtare e Jezusit", për të cilën mesazhi i Shen Faustinës për Mëshirën Hyjnore në fund të fundit po na përgatit, nuk është i afërt:

Nëse dikush do ta merrte këtë thënie në një kuptim kronologjik, si një urdhër për t'u përgatitur, si të thuash, menjëherë për Ardhjen e Dytë, do të ishte e gabuar. —POPA BENEDIKTI XVI, Drita e botës, Një bisedë me Peter Seewald, f. 180-181

Përkundrazi,

hyjnore-mëshirëKa ardhur ora kur mesazhi i Mëshirës Hyjnore është në gjendje të mbushë zemrat me shpresë dhe të bëhet shkëndija e një civilizimi të ri: civilizimi i dashurisë. —POPA JOHN PAUL II, Homily, Krakow, Poloni, 18 gusht 2002; www.vatican.va

Në të vërtetë, pasardhësit e Pjetrit kanë përforcuar teologjinë e mbështetur nga Etërit se Dawning e Ditës së Zotit sjell përmbushjen e atyre Shkrimeve që ende nuk kanë arritur përfundimin e tyre "në plotësinë e kohës", veçanërisht në përhapjen e Ungjillit në skajet e tokës.

Kisha të mijëvjeçarit duhet të ketë një vetëdije të shtuar për të qenë Mbretëria e Zotit në fazën e saj fillestare. OPPOPE JOHN PAUL II, L'Osservatore Romano, Edicioni Anglez, 25 Prill, 1988

Kisha Katolike, e cila është mbretëria e Krishtit në tokë, [është] e destinuar të përhapet në të gjithë njerëzit dhe të gjitha kombet… OPPOPE PIUS XI, Kuas Primas, Enciklike, n. 12, 11 dhjetor 1925; shih Mat 24:14

Preciselyshtë pikërisht kur “toka do të mbushet me njohurinë e Zotit" [8]Isaia 11: 9, vuri në dukje Papa Shën Piux X, se atje do të realizohet brenda historisë "pushimi i së shtunës" për të cilin Etërit e Kishës folën - "dita e shtatë" ose "dita e Zotit".

Oh! kur në çdo qytet dhe fshat respektohet me besnikëri ligji i Zotit, kur tregohet respekt për gjërat e shenjta, kur Sakramente frekuentohen dhe ordinancat e jetës së krishterë përmbushen, sigurisht që nuk do të ketë më nevojë që ne të punojmë më tej për të parë të gjitha gjërat e rivendosura në Krishtin… Dhe pastaj? Atëherë, më në fund, do të jetë e qartë për të gjithë që Kisha, siç ishte themeluar nga Krishti, duhet të gëzojë liri dhe pavarësi të plotë dhe të plotë nga të gjithë sundimin e huaj ... "Ai do të thyejë kokat e armiqve të tij", që të gjithë të mund të e di "që Perëndia është mbreti i gjithë tokës", "që johebrenjtë të mund ta njohin veten e tyre si njerëz". E gjithë kjo, Vëllezër të Nderuar, Ne besojmë dhe presim me një besim të palëkundur. —POPA PIUS X, E Supremi, Enciklikë "Për Rivendosjen e Gjithë Gjërave", n.14, 6-7

So, bekimi i parathënë padyshim i referohet koha e Mbretërisë së Tij... Ata që e panë Gjonin, dishepullin e Zotit, [na tregoni] se ata dëgjuan prej tij se si Zoti mësoi dhe foli për këto kohë… -St. Irenaeus of Lyons, Ati i Kishës (140-202 pas Krishtit); Adversus Haereses, Ireneu i Lionit, V.33.3.4, Etërit e Kishës, Botimet CIMA

Gjon Pali II na kujtoi se kjo detyrë në të cilën “ungjilli i mbretërisë duhet të predikohet në të gjithë botën" [9]Matt 24: 14 ende nuk ka arritur përmbushjen e tij:

Misioni i Krishtit Shëlbues, i cili i është besuar Kishës, është ende shumë larg përfundimit. Ndërsa mijëvjeçari i dytë pas ardhjes së Krishtit po mbaron, një pamje e përgjithshme e racës njerëzore tregon se ky mision është vetëm fillimi dhe se ne duhet t'i përkushtohemi me gjithë zemër shërbimit të tij. OPPOPE JOHN PAUL II, Misioni Redemptoris, n 1

Kështu, "epoka e re", "epoka e paqes" ose "mijëvjeçari i tretë" i krishterimit, thotë Gjon Pali II, nuk është një mundësi "të kënaqem me një mijëvjeçar të ri"

… Me tundimin për të parashikuar ndryshime thelbësore në të në jetën e shoqërisë në tërësi dhe të jpiicrossçdo individual. Jeta e njeriut do të vazhdojë, njerëzit do të vazhdojnë të mësojnë për sukseset dhe dështimet, momentet e lavdisë dhe fazat e kalbjes dhe Krishti Zoti ynë gjithmonë do të jetë, deri në fund të kohës, burimi i vetëm i shpëtimit. —POPE JOHN PAUL II, Konferenca Kombëtare e Peshkopëve, 29 Janar 1996; www.vatican.va

Kisha e mijëvjeçarit të tretë, tha ai, do të mbetet një Kishë "e Eukaristisë dhe pendesës", [10]shih L'Osservatore Romano, Edicioni Anglez, 25 Prill, 1988 të Sakramenteve, të cilat mbajnë shenjën e rendit kohor dhe që do të vazhdojnë të jenë "burimi dhe maja" e jetës së krishterë deri në fund të historisë njerëzore. [11]"Urdhrat e Shenjtë është sakramenti përmes të cilit misioni i besuar nga Krishti apostujve të tij vazhdon të ushtrohet në Kishë deri në fund të kohës." -KKK, 1536

Sepse Zoti na tha që Kisha do të vuante vazhdimisht, në mënyra të ndryshme, deri në fund të botës. —POPA BENEDICT XVI, Intervistë me Gazetarët gjatë fluturimit për në Portugali, 11 maj 2010

E megjithatë, lartësia e shenjtërisë në të cilën Kisha do të arrijë në kohët që vijnë do të jetë në vetvete një dëshmi për të gjitha kombet:

G ky ungjill i mbretërisë do të predikohet në të gjithë botën si dëshmitar për të gjitha kombet, dhe atëherë do të vijë fundi. (Mat 24:14)

Ky fund, mëson Ungjillori - dhe siç konfirmohet nga Etërit e Kishës së Hershme - vjen pas "epoka e paqes" në përfundim të "ditës së shtatë".

Kur të mbushen një mijë vjet, Satanai do të lirohet nga burgu i tij. Ai do të dalë për të mashtruar kombet në të katër cepat e tokës, Gog dhe Magog, për t'i mbledhur për betejë ... (Zbul. 20: 7-8)

Një njeri mes nesh me emrin Gjon, një nga Apostujt e Krishtit, mori dhe paratha që pasuesit e Krishtit do të banonin në Jeruzalem për një mijë vjet, dhe se pastaj do të ndodhte ringjallja dhe gjykimi universal dhe, me pak fjalë, i përjetshëm. -St. Justin Martir, Dialogu me Trypho, Ch. 81, Etërit e Kishës, Trashëgimia e Krishterë

Gjykimi Përfundimtar fillon kështu në ditën e "tetë" dhe të përjetshme të Kishës.

… Kur Biri i Tij do të vijë dhe të shkatërrojë kohën e të paligjshmit dhe të gjykojë të pabesët dhe të ndryshojë diellin, hënën dhe yjet - atëherë Ai me të vërtetë do të prehet në ditën e shtatë pas duke i dhënë pushim të gjitha gjërave, unë do ta bëj fillimin e ditës së tetë, domethënë fillimin e një bote tjetër. -Letra e Barnabës (70-79 pas Krishtit), shkruar nga një Atë Apostolik i shekullit të dytë

Dhe kështu, i dashur Atë i Shenjtë, është e qartë se Kisha, që nga hershmëria deri në kohën e tanishme, ka mësuar për një epokë të re të paqes pas TOKHSharrjekëto kohë trishtimi, "koha e të paligjshmit", që ne besojmë se do të jetë pranë. Në të vërtetë, si roje, ne ndihemi të detyruar të shpallim, jo ​​vetëm agimin, por atë Paralajmërimi ajo mesnatë vjen e para dhe që, sipas fjalëve të Pius X, "mund të ketë tashmë në botë" Birin e Prishjes "për të cilin flet Apostulli". [12]Papa ST. PIUS X, E Supremi, Enciklike Mbi restaurimin e të gjitha gjërave në Christ, n 3, 5; 4 tetor 1903 Siç mëson Magjisteri, para "ringjalljes së parë", [13]krh. Zb 20:5 siç e quajti Ungjillorja, Kisha duhet të kalojë përmes Pasionit të saj

… Kur ajo do të ndjekë Zotin e saj në vdekjen dhe Ringjalljen e tij. -KKK, n677

"I paligjshmi" nuk është fjala e fundit e kohërave tona. Përsëri, duke u kthyer te Tradita e Shenjtë:

Shën Thomai dhe Shën Gjoni Chrysostom shpjegojnë fjalët quan Dominus Jesus shkatërruar ilustrim aventures sui ("Të cilin Zoti Jezus do ta shkatërrojë me shkëlqimin e ardhjes së Tij") në kuptimin që Krishti do ta godasë Antikrishtin duke e verbuar me një shkëlqim që do të jetë si një ogur dhe shenjë e Ardhjes së Tij të Dytë ... Më e autoritar pikëpamje, dhe ajo që duket se është më në përputhje me Shkrimin e Shenjtë, është se, pas rënies së Antikrishtit, Kisha Katolike do të hyjë edhe një herë në një periudhë prosperiteti dhe triumfi. -Fundi i botës së tanishme dhe misteret e jetës së ardhshme, Fr. Charles Arminjon (1824-1885), fq. 56-57; Shtypi i Institutit Sophia

Gjerësisht do të jetë e mundur që plagët tona të shumta të shërohen dhe e gjithë drejtësia të shfaqet përsëri me shpresën e autoritetit të rivendosur; që shkëlqimet e paqes të rinovohen, dhe shpatat dhe krahët të bien nga dora dhe kur të gjithë njerëzit do të njohin perandorinë e Krishtit dhe do t'i binden me dëshirë fjalës së Tij, dhe çdo gjuhë do të rrëfejë se Zoti Jezus është në Lavdinë e Atit. —POPA LEO XIII, Shenjtërimi për Zemrën e Shenjtë, maj 1899

Të mirët do të martirizohen; Ati i Shenjtë do të ketë shumë për të vuajtur; kombe të ndryshme do të asgjësohen. Në fund, Zemra ime e Papërlyer do të triumfojë. Ati i Shenjtë do të më shenjtërojë Rusinë dhe ajo do të konvertohet dhe botës do t'i jepet një periudhë paqeje. - Zoja jonë e Fatimes, Mesazhi i Fatimes, www.vatican.va

 

DITA E ZOTIT: MARIA DHE MISTIKA

Në këtë "roje nate", i dashur Atë i Shenjtë (i cili është me të vërtetë një "detyrë e jashtëzakonshme"), ne ngushëllohemi dhe mbështetemi nga drita e Yllit të Mëngjesit, Maria Stella, Virgjëresha Mari e Lumturuar që shpall agimin dhe ardhjen e Ditës së Zotit me predikimin e Zotit.

Zonja_ jonë_FatimaMario Luigi Kardinali Ciappi, teolog papal për Pius XII, John XXIII, Paul VI, John Paul I dhe John Paul II, shkroi:

Po, një mrekulli u premtua në Fatime, mrekullia më e madhe në historinë e botës, e dyta vetëm për Ringjalljen. Dhe kjo mrekulli do të jetë një epokë e paqes e cila kurrë më parë nuk është dhënë më parë botës. - 9 Tetor 1994, Katekizmi Familjar i Apostolit, P. 35

Ndërsa Maria është një pasqyrë e Kishës dhe anasjelltas, ne shohim tek ajo, pra, të njëjtin rol që Gjon XXIII u frymëzua të merrte - domethënë, për të "përgatitur rrugën e Zotit":

… Mesazhi i Zojës së Fatimes është një nënë, është gjithashtu i fortë dhe vendimtar. Duket sikur Gjon Pagëzori fliste në brigjet e Jordanit. —POPA JOHN PAUL II, Homeli, L'Osservatore Romano, Botimi anglisht, 17 maj, 1982

Dhe mesazhi i Gjon Pagëzorit ishte:

Kjo është koha e përmbushjes, dhe mbretëria e Zotit është afër; pendohuni dhe besoni në ungjill. (Marku 1:15)

Roli i Nënës së Zotit në kohën tonë nuk është vetëm të shpallë agimin; ajo vetë është i veshur me agimin, "Dita e re që është Krishti, Zoti". [14]POPA JOHN PAUL II, Fjalimi për të Rinjtë, Ishulli i Ischia, 5 maj, 2001; www.vatican.va

Dhe një shenjë e shkëlqyer u shfaq në qiell, një grua e veshur me diell (Zbul. 12: 1)

Ajo fton ne, fëmijët e saj, përmes shenjtërimit të saj, që nga ana tjetër të vishemi me Jezusin "drita e botës"Në mënyrë që të bëhet"kripa e tokës.”Kështu, tha Gjon Pali II:

ju do të jetë agimi i një dite të re, nëse jeni bartës të Jetës, e cila është Krishti! —POPA JOHN PAUL II, Fjalimi drejtuar të Rinjve të Nunciaturës Apostolike, Lima Peru, 15 maj, 1988; www.vatican.va

Këshilli i Dytë i Vatikanit në mënyrë profetike thirri dhe mirëpriti Shpirtin e Shenjtë, për të cilin kjo epokë Mariane na ka përgatitur, sikur Kisha tani është mbledhur në "dhomën e sipërme". Përmes "fiatit" të Marisë dhe fuqisë së Shpirtit të Shenjtë, Jezusi hyri në botë. Tani, "gruaja e veshur me diell" po përgatit Kishën për kthimin e Krishtit deri në duke u formuar tek fëmijët e saj të njëjtën aftësi për t'i dhënë asaj "fiat" në mënyrë që, në këtë epokë të fundit, Fryma e Shenjtë të mund të mbulojë Kishën si në një "Rrëshajë të re". Si roje, kështu mund të themi me gëzim se shfaqjet mariane dhe thirrja e Shpirtit të Shenjtë me të vërtetë po përgatisin Kishën për Ditën e Zotit. Parousia, pra, paraprihet nga një burim i fuqishëm rinovimi.

Ne i lutemi me përulësi Frymës së Shenjtë, Parakletës, që Ai të mund "t'i dhurojë me mirësi Kishës dhuratat e unitetit dhe paqes" dhe të mund të ripërtërijë faqen e tokës me një derdhje të re të bamirësisë së Tij për shpëtimin e të gjithëve. —POPA BENEDICT XV, Pacem Dei Munus Pulcherrimum, 23 maj 1920

Ardhja e Shpirtit të Shenjtë përmes Marisë, "Mediatrix" [15]shih KKK, n 969 i hirit, lehtëson zjarrin pastrues që përgatit Nusen e Krishtit për të marrë Jezusin në fund të kohës. Kjo do të thotë, Ardhja e Dytë e Jezusit fillon në brendësi në Kishë (ndërsa ardhja e Tij e parë filloi në barkun e Marisë) derisa Ai të vijë me lavdi në mishin e Tij të ringjallur në fund të historisë njerëzore.

Sigurisht që Lajmërimi është momenti kulminant i besimit të Marisë në pritjen e saj për Krishtin, por ajo është gjithashtu pika e nisjes nga e cila e gjithë “udhëtimi i saj lajmërimi_albanidrejt Zotit ”fillon. —POPA JOHN PAUL II, Redemptoris Mater, n 14; www.vatican.va

Po ashtu, "epoka e paqes" është një moment kulminant në besimin e Kishës tek ajo që pret Krishtin, por është gjithashtu pika e nisjes drejt Festës së Përjetshme të Dasmës.

Mund [Maria] të vazhdojë të forcojë lutjet tona me votat e saj, që, në mes të gjithë stresit dhe shqetësimit të kombeve, ato mrekulli hyjnore të ringjallen me lumturi nga Fryma e Shenjtë, të cilat ishin parathënë në fjalët e Davidit: « Dërgoni Frymën Tënde dhe ata do të krijohen, dhe Ti do të ripërtërish faqen e dheut "(Ps. Ciii., 30). —POPA LEO XIII, Divinum Illud Munus, n 14

Kështu, nuk mund të mos dëgjojmë fëmijët e Marisë, të cilët Zoti i ka rritur në këto kohë - ata mistikë që, në harmoni me Traditën e Shenjtë, në mënyrë profetike e përgatisin Kishën për ato "mrekulli hyjnore"… zëra të tillë si e Shenjta Conchita Cabrera de Armida:

Ka ardhur koha për të lartësuar Frymën e Shenjtë në botë... Dëshiroj që kjo epokë e fundit të shenjtërohet në një mënyrë shumë të veçantë për këtë Shpirt të Shenjtë ... …shtë radha e tij, është epoka e tij, është triumfi i dashurisë në Kishën time, në të gjithë universin. —Nga zbulimet te Conchita; Conchita: Ditari shpirtëror i një nëne, f. 195-196; Fr. Marie-Michel Philipon

Gjon Pali II e përcaktoi këtë "triumf të dashurisë" në Kishë si një

Hol shenjtëri "e re dhe hyjnore" me të cilën Shpirti i Shenjtë dëshiron të pasurojë të krishterët në agimin e mijëvjeçarit të tretë, në mënyrë që ta bëjë Krishtin zemrën e botës. OPPOPE JOHN PAUL II, L'Osservatore Romano, Botim Anglez, 9 Korrik 1997

Katekizmi i Kishës Katolike hedh më shumë dritë mbi natyrë të asaj "shenjtërie":

… Në "kohën e fundit" Shpirti i Zotit do të rinovojë zemrat e njerëzve, gdhendje e një ligji të ri në to. Ai do të mbledh dhe do të pajtojë popujt e shpërndarë dhe të përçarë; ai do të transformojë krijimin e parë dhe Zoti do të banojë atje me njerëz në paqe. -Katekizmi i Kishës Katolike, n 715

"Ligji i ri" i shkruar në zemrat tona në Pagëzim do të vijë, tha Gjon Pali II, në një mënyrë "të re dhe hyjnore". Jezusi dhe Maria i zbuluan Shërbëtorit të Zotit Luisa Piccarreta se kjo shenjtëri e re që vinte në Kishë konsistonte në "jetimin në Vullnetin Hyjnor":

Ah, bija ime, krijesa gjithmonë garon më shumë në të keqe. Sa makinacione shkatërrimi që po përgatisin! Ata do të shkojnë aq larg sa ta lodhin veten në të keqen. Por ndërsa ata zënë veten duke shkuar në rrugën e tyre, unë do të pushtoj veten time me plotësimin dhe përmbushjen e Timos Fiat Voluntas Tua  ("Vullneti yt u bë") në mënyrë që Vullneti Im të mbretërojë në tokë - por në një mënyrë krejt të re. Ah po, dua lb-sy2ngatërroje njeriun në Dashuri! Prandaj, jini të vëmendshëm. Unë dua që ju me Mua të përgatisni këtë epokë të dashurisë qiellore dhe hyjnore —Jezusi për Shërbëtorin e Zotit, Luisa Piccarreta, Dorëshkrime, 8 shkurt 1921; fragment nga Shkëlqimi i Krijimit, Rev. Joseph Iannuzzi, f.80

Isshtë Shenjtëria që nuk e di akoma dhe të cilën unë do ta bëj të njohur, e cila do të vendosë zbukurimin e fundit, më të bukurën dhe më të shkëlqyeshmen midis të gjitha shenjtërive të tjera dhe do të jetë kurora dhe përfundimi i të gjitha shenjtërive të tjera. - Po aty. 118

Kështu, "pushimi i së shtunës" është i lidhur thelbësisht me "Vullnetin Hyjnor". Përmes fuqisë së Frymës së Shenjtë, të cilën Zoti dëshiron të derdhë mbi Kishën e mbetur, ajo do të jetë në gjendje të jetojë dekret e Marisë në të cilën u bë vullneti i Atit “në tokë siç është në parajsë.”Jezusi e lidh“ pushimin ”tonë me“ zgjedhën ”e vullnetit të Zotit:

Ejani tek unë, të gjithë ata që mundohen dhe janë të ngarkuar shumë, dhe unë do t'ju jap pushim. Merrni zgjedhën time mbi ju, dhe meso nga uneMatt (Mat 11:28)

Për "pushimin e së shtunës", Shën Pali vëren se "ata që më parë morën lajmin e mirë nuk hynë [në pjesën tjetër] për shkak të mosbindjes." [16]Heb 4: 6 “Shtë "po" -ja jonë ndaj Zotit, bindja jonë ndaj Vullnetit Hyjnor dhe të jetuarit në një "mënyrë të re" të shenjtërisë, kjo është shenja e epokës që do të vijë dhe e cila do të jetë dëshmia e mirëfilltë e krishterë para kombeve të jetës së Shëlbuesi.

Me bindjen e Tij Ai solli shpengimin. - Këshilli i Dytë i Vatikanit, Lumen Gentium, n 3

Kështu duhet t'i kuptojmë fjalët e Shën Gjonit: "Ata mbretëruan me Krishtin për një mijë vjet"[17]Rev 20: 4 - jo me Të në mishin e Tij të lavdëruar, por me Të në Të Tij bindje.

Akti shëlbues i Krishtit nuk i rivendosi në vetvete të gjitha gjërat, ai thjesht bëri të mundur punën e shpengimit, ajo filloi shpengimin tonë. Ashtu si të gjithë njerëzit marrin pjesë në mosbindjen e Adamit, ashtu edhe të gjithë duhet të marrin pjesë në bindjen e Krishtit ndaj vullnetit të Atit. Shëlbimi do të jetë i plotë vetëm kur të gjithë njerëzit ndajnë bindjen e tij. —Pr. Walter Ciszek, Ai më udhëheq, fq. 116-117

Dhe kështu, "pushimi i së shtunës"

… Është si një rrugë në të cilën udhëtojmë nga e para që vjen tek e fundit. Në të parën, Krishti ishte shpengimi ynë; në të fundit, ai do të shfaqet si jeta jonë; në këtë ardhje të mesme, ai është pushimi dhe ngushëllimi ynë..... Në ardhjen e tij të parë, Zoti ynë erdhi në mishin dhe në dobësinë tonë; në këtë ardhje të mesme ai vjen me shpirt dhe fuqi; në ardhjen përfundimtare ai do të shihet me lavdi dhe madhështi -St. Bernard, Liturgjia e Orëve, Vol I, fq. 169

Ky "pushim i së shtunës", vëren paraardhësi juaj i menjëhershëm, është toni i duhur për të kuptuar rinovimin e Kishës të parashikuar nga Etërit e Shenjtë:

Ndërsa njerëzit kishin folur më parë vetëm për një ardhje të dyfishtë të Krishtit - një herë në Betlehem dhe përsëri në fund të kohës - Saint Bernard i Clairvaux foli për një aventus medius, një ardhje e ndërmjetme, në sajë të së cilës ai rinovon periodikisht ndërhyrjen e tij në histori. Unë besoj se dallimi i Bernard godet pikërisht shënimin e duhur. Ne nuk mund ta përcaktojmë kur bota do të marrë fund. Vetë Krishti thotë se askush nuk e di orën, madje as Biri. Por ne gjithmonë duhet të qëndrojmë në afërsi të ardhjes së tij, si të thuash - dhe duhet të jemi të sigurt, sidomos në mes të mundimeve, se ai është afër. —POPE BENEDIKTI XVI, Drita e Botës, f.182-183, Një bisedë me Peter Seewald

Prandaj, i dashur Atë i Shenjtë, larg madje një forme të zbutur ose të modifikuar të mijëvjeçarit, Dita e Zotit fillon me dhe PapaEraështë shoqëruese me ardhja e Mbretërisë së Zotit, mbretëria globale e Jezusit në zemrat e besimtarëve:

… Çdo ditë në lutjen e Atit tonë ne i kërkojmë Zotit: "U bëftë vullneti yt, në tokë ashtu si në qiell" (Mat 6:10). ne e pranojmë se "qielli" është vendi ku bëhet vullneti i Zotit dhe se "toka" bëhet "qiell" - pra, vendi i pranisë së dashurisë, mirësisë, së vërtetës dhe bukurisë hyjnore - vetëm nëse në tokë bëhet vullneti i Zotit. —POPA BENEDICT XVI, Audienca e Përgjithshme, 1 Shkurt 2012, Qyteti i Vatikanit

Të rinjtë e mijëvjeçarit të ri… Në këtë mënyrë do të zbuloni se vetëm duke ndjekur vullnetin e Zotit mund të jemi drita e botës dhe kripa e tokës! Ky realitet sublim dhe kërkues mund të kuptohet dhe jetohet vetëm në një frymë lutjeje të vazhdueshme. Ky është sekreti, nëse duam të hyjmë dhe të banojmë në vullnetin e Zotit. —POPA JOHN PAUL II, Për të Rinjtë e Romës, 21 Mars 2002; www.vatican.va

Në një kuptim korporativ, teologjia mistike e Shën Gjonit të Kryqit do të jetohet në këtë epokë të re. Trupi i Krishtit, duke kaluar nëpër etapat e ndryshme të ndriçim pastrimi përgjatë shekujve, do të hyjë në një më të lartë bashkuese shteti (Dhurata e të Jetuarit në Vullnetin Hyjnor) që përgatit rrugën për kthimin përfundimtar të Jezusit në mishin e Tij të lavdëruar.

Në mënyrë domethënëse, në 2012, teologu Rev. Joseph L. Iannuzzi paraqiti disertacionin e parë të doktoratës mbi shkrimet e Luisa-s në Universitetin Papnor të Romës dhe shpjegoi teologjikisht konsistencën e tyre me Këshillat e Kishave, si dhe me teologjinë patristike, skolastike dhe të burimeve. Disertacioni i tij mori vulat e miratimit të Universitetit të Vatikanit, si dhe aprovimin kishtar. Do të duket se edhe kjo është një "shenjë e kohërave", siç i zbuloi Jezusi Luizës:

Koha në të cilën do të bëhen të njohura këto shkrime është relativisht e varur nga disponimi i shpirtrave që dëshirojnë të marrin një të mirë kaq të madhe, si dhe nga përpjekja e atyre që duhet të aplikojnë vetë për të qenë bartës të saj duke u ofruar sakrifica e lajmëtarit në epokën e re të paqes —Jezusi te Luisa, Dhurata e të jetuarit në vullnetin hyjnor në shkrimet e Luisa Piccarreta, n 1.11.6, Rev. Joseph Iannuzzi

 

AI PO VJEN!

Si përfundim, i dashur Atë i Shenjtë, ne dëshirojmë të jemi lajmëtarë për të gjithë Kishën e agimit që vjen, e cila është "Shkëlqim" e ardhjes së FWSunriseJezusi në fuqi dhe lavdi. Isshtë një ardhje që do të shpërndajë errësirën e këtyre shekujve tanë dhe do të fillojë një epokë të re… pikërisht në mënyrën se si brezat e parë të agimit i japin fund tmerreve të natës para se Dielli të kapë horizontin. Dëshiroj të bërtas përsëri: Jezusi po vjen! Ai po vjen! Shën Pali shkroi:

… Atëherë do të zbulohet ai i lig, të cilin Zoti Jezus do ta vrasë me të shpirt (pneuma) e gojës së tij; dhe do të shkatërrojë me shkëlqimin e ardhjes së tij ... (2 Sel. 2: 8; Douay Rheims)

Kalorësi mbi kalin e bardhë paraprihet nga "Shpirti" që Jezusi dërgon me "gojën e tij" dhe që i jep fund mbretërimit të Antikrishtit. Shtë Triumfi i Zemrës së Papërlyer, dërrmimi i kokës së dragoit dhe fillimi i mbretërimit të Mbretërisë së Zotit në zemrat e shenjtorëve të Tij. Siç Zoti ynë i zbuloi Shën Margaret Mary:

Kjo përkushtim [për Zemrën e Shenjtë] ishte përpjekja e fundit e dashurisë së Tij që Ai do t'u dhuronte njerëzve në këto epoka të fundit, në mënyrë që t'i tërhiqte ata nga perandoria e Satanit, të cilën Ai dëshironte ta shkatërronte, dhe kështu t'i fuste në liria e ëmbël e sundimit të dashurisë së Tij, të cilën Ai dëshiroi ta rikthejë në zemrat e të gjithë atyre që duhet ta përqafojnë këtë përkushtim.-Shën Margaret Mary,www.sacredheartdevotion.com

Kështu, me shfaqjet e Virgjëreshës Mari, mesazhi i Mëshirës Hyjnore, Këshilli i Dytë i Vatikanit, thirrja e të rinjve në kullën e vrojtimit dhe "shenjat dramatike dhe shqetësuese të kohërave" që shpalosen çdo ditë në botën tonë nga të cilat "apostazia ”Është më domethënësi, [18]"braktisje, humbja e besimit, po përhapet në të gjithë botën dhe në nivelet më të larta brenda Kishës. ” —POPA PAUL VI, Fjalimi në Gjashtëdhjetë Vjetorin e Shfaqjeve të Fatimas, 13 tetor 1977 ne përsërisim përsëri i dashur Atë i Shenjtë: Ai po vjen.

Sipas Zotit, koha e tanishme është koha e Shpirtit dhe e dëshmisë, por gjithashtu një kohë ende e shënuar nga "ankthi" dhe sprova e së keqes e cila nuk kursen Kishën dhe nuk fut në luftërat e ditëve të fundit. Shtë një kohë pritjeje dhe shikimi.  -KKK, 672

Tashmë, "shkëlqimi i ardhjes së Tij" ose "agimi" po ngrihet në zemrat e një mbetje të shenjtëruar dhe të përgatitur nga Zoja. Kështu, me të, ne po shohim dhe presim "gjyqin përfundimtar" të kësaj epoke që do të fillojë Ditën e Zotit.

Tani jemi duke qëndruar përballë përballjes më të madhe historike që ka kaluar njerëzimi. Unë nuk mendoj se qarqet e gjera të shoqërisë amerikane ose qarqet e gjera të komunitetit të krishterë e kuptojnë këtë plotësisht. Tani po përballemi me përballjen përfundimtare midis Kishës dhe anti-Kishës, të Ungjillit dhe anti-Ungjillit. Kjo përballje qëndron brenda planeve të providencës hyjnore. Shtë një sprovë të cilën e gjithë Kisha… duhet të marrë përsipër. - Kardinali Karol Wojtyla (JOHN PAUL II), në Kongresin Eukaristik, Filadelfia, PA; 13 gusht 1976

Faleminderit, i dashur Atë i Shenjtë, për dëshminë tënde autentike, dashurinë rrezatuese për Jezusin dhe "po" -in tënd për të udhëhequr Barque of Peter në Mijëvjeçarin e Tretë. Besnikëria juaj ndaj Jezusit në këto kohë të "braktisjes" është dhe do të jetë gjithashtu një "shenjë". Këto janë ditë të pabesë, por kohë të lavdishme. Si roje, ne jemi përpjekur t'i përgjigjemi gjithashtu me "po" Atit të Shenjtë, po Romës dhe Kishës. Ne vazhdojmë të shikojmë dhe lutemi me ju në shërbim të përulur dhe bindje ndaj Zotit dhe Shpëtimtarit tonë, Jezu Krishtit.

 

Shërbëtori yt në Krishtin dhe Marinë,

Mark Mallett
25th prill, 2013
Festa e Shën Markut Ungjilltar

 

Nga rënkimet e trishtueshme të trishtimit,
nga thellësia e anktheve që sjell zemrën
të individëve dhe vendeve të shtypura
lind një aureolë shprese.
Për një numër gjithnjë e në rritje të shpirtrave fisnikë
vjen mendimi, vullneti,
gjithnjë e më e qartë dhe më e fortë,
për ta bërë këtë botë, këtë përmbysje universale,
një pikënisje për një epokë të re të rinovimit të gjerë,
riorganizimi i plotë i botës.
—POPA PIUS XII, Mesazhi i Radios së Krishtëlindjes, 1944


… Kaq të mëdha janë nevojat dhe rreziqet e epokës aktuale,

kaq i gjerë horizonti i njerëzimit i tërhequr drejt
bashkëjetesa botërore dhe e pafuqishme për ta arritur atë,
se nuk ka shpëtim për të përveç në a
derdhje e re e dhuratës së Zotit.
Le të vijë Atëherë, Shpirti Krijues,
për të ripërtërirë faqen e tokës!
—POPULLI PAUL VI, Gaudete në Domino, Maj 9th, 1975
www.vatican.va

 

A_Në_Dajn2

 

Klikoni më poshtë për ta përkthyer këtë faqe në një gjuhë tjetër:

Print Friendly, PDF & Email

Shënimet

Shënimet
1 Papa JOHN PAUL II, Novo Millennio Inuente, n.9; (krh. Is 21: 11-12)
2 POPA JOHN PAUL II, Ceremonia e Mirëseardhjes, Aeroporti Ndërkombëtar i Madrid-Baraja, 3 maj 2003; www.fjp2.com
3 krh. 2 Sel 2: 15
4 POPA JOHN PAUL II, Takim me të Rinj në Baza Ajrore e Cuatro Vientos, Madrid, Spanjë; 3 maj 2003; www.vatican.va
5 —POPA ST. JOHN XXIII, Fjalimi në Hapjen e Këshillit të Dytë të Vatikanit, 11 tetor 1962; www.papalencycicless.com
6 krh. POPA JOHN XXIII, Këshillë për Seminaristët, 28 janar 1960; www.catholicculture.org
7 "Në fund të kohës, Mbretëria e Zotit do të vijë në plotësinë e saj." -KKK, n 1060
8 Isaia 11: 9
9 Matt 24: 14
10 shih L'Osservatore Romano, Edicioni Anglez, 25 Prill, 1988
11 "Urdhrat e Shenjtë është sakramenti përmes të cilit misioni i besuar nga Krishti apostujve të tij vazhdon të ushtrohet në Kishë deri në fund të kohës." -KKK, 1536
12 Papa ST. PIUS X, E Supremi, Enciklike Mbi restaurimin e të gjitha gjërave në Christ, n 3, 5; 4 tetor 1903
13 krh. Zb 20:5
14 POPA JOHN PAUL II, Fjalimi për të Rinjtë, Ishulli i Ischia, 5 maj, 2001; www.vatican.va
15 shih KKK, n 969
16 Heb 4: 6
17 Rev 20: 4
18 "braktisje, humbja e besimit, po përhapet në të gjithë botën dhe në nivelet më të larta brenda Kishës. ” —POPA PAUL VI, Fjalimi në Gjashtëdhjetë Vjetorin e Shfaqjeve të Fatimas, 13 tetor 1977
Postuar ne BALLINA, Epoka e paqes dhe tagged , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , .