Mos u trondit

FJALA TANI N RE LEXIMET MASIVE
për 13 janar 2015
Zgjedhin Memoriali i Shën Hilarit

Tekste liturgjike këtu

 

WE kanë hyrë në një periudhë kohe në Kishë që do të lëkundë besimin e shumë njerëzve. Dhe kjo sepse do të shfaqet gjithnjë e më shumë sikur e keqja të ketë fituar, sikur Kisha të jetë bërë krejtësisht e parëndësishme, dhe në fakt, një armik të Shtetit. Ata që i përmbahen të gjithë besimit katolik do të jenë të paktë në numër dhe do të konsiderohen botërisht të vjetruar, të palogjikshëm dhe një pengesë për t'u hequr.

Leximi i parë i sotëm shpjegon pse. Shën Pali shkruan:

'.. ju e kurorëzuat me lavdi dhe nder, duke i nënshtruar të gjitha gjërat nën këmbët e tij…' Megjithatë, aktualisht nuk shohim "të gjitha gjërat që i nënshtrohen", por ne e shohim Jezusin "të kurorëzuar me lavdi dhe nder"…

Kjo do të thotë që fitorja e Jezusit mbi vdekjen mbi Kryq hapi dyert e Qiellit. Por e keqja është si një tren i gjatë që ende nuk ka kaluar plotësisht nëpër këtë botë. Jezusi hapi dyert për çdo njeri të vetëm që të hipte në bord, por fatkeqësisht, shumë nuk dëshirojnë ... dhe kështu është një tren që vazhdon të lërë gjurmët e vdekjes pas tij. Dhe kështu, si të krishterë ne presim në kryqëzim derisa makina e fundit e së keqes të kalojë nëpër këtë epokë. Sepse siç shkruajti Shën Gjoni:

Ne e dimë që i përkasim Zotit dhe e gjithë bota është nën fuqinë e një të ligi. (1 Gjonit 5:19)

Kjo do të thotë që njeriu ka ende vullnet të lirë, dhe kështu, Satanai ende mban një këmbë në zemrën e njeriut. Si braktisje kreshnos në kohën tonë, po kështu do të jetë edhe fuqia e Satanit. Por siç lexojmë në Zbulesën 12, drejt fundit të kësaj epoke (jo bota, por kjo epokë), se fuqia e Satanit do të kufizohet së pari (dhe do të përqendrohet në Antikrishtin) dhe më pas do të hiqet plotësisht për një kohë.

Dragoi i madh, gjarpri antik, i cili quhet Djalli dhe Satani, të cilët mashtruan të gjithë botën, u hodh poshtë në tokë, dhe engjëjt e saj u hodhën poshtë me të it Ai zuri pozicionin e tij në rërën e detit… Për [ bisha] dragoi dha fuqinë dhe fronin e vet, së bashku me një autoritet të madh… Pastaj pashë një engjëll që zbriste nga qielli, duke mbajtur në dorë çelësin e humnerës dhe një zinxhir të rëndë. Ai kapi dragoin, gjarprin e lashtë, i cili është Djalli ose Satanai, dhe e lidhi atë për një mijë vjet. (Zbul. 12: 9, 13: 2, 20: 1-2)

Dhe nuk është se njerëzimi nuk do të ketë vullnet të lirë gjatë epokës së ardhshme të paqes. Sidoqoftë, të çliruar nga përndjekja e vazhdueshme e fuqive të ferrit, dhe e mbushur me Shpirtin si në një Rrëshaja e re, kisha do të gëzojë një periudhë pushimi dhe shenjtërie të pashembullt në përgatitje për kthimin e Jezusit në fund të kohës.

Mësimet e Kishës Katolike, botuar nga një komision teologjik në 1952, arriti në përfundimin se nuk është në kundërshtim me besimin tonë për të

… Shpresoj në ndonjë triumf të fuqishëm të Krishtit këtu në tokë përpara konsumimit përfundimtar të të gjitha gjërave. Një ndodhi e tillë nuk përjashtohet, nuk është e pamundur, nuk është e gjitha e sigurt se nuk do të ketë një periudhë të zgjatur të Krishterimit triumfues para fundit. -Mësimi i Kishës Katolike: Një përmbledhje e doktrinës katolike (London: Burns Oates & Washbourne, 1952), f. 1140; cituar në Shkëlqimi i Krijimit, Rev. Joseph Iannuzzi, f. 54

Kështu, vëllezër dhe motra, mos u trondit në fuqitë e ferrit, që shtrembërojnë imazhin hyjnor në fytyrat e njerëzve, nuk mund të bëjnë më shumë për shpirtin tuaj sesa gjëmimi. Mos u trondit nga fantazmat e errësirës që ju kërcënojnë me vdekje, e cila është bërë porta e Jetës. Mos u trondit nga Kryqi, i cili është simboli i persekutimit tuaj, sepse ai ka zënë rrënjë dhe është bërë Pema e Jetës. Mos u trondit nga Varri, dikur i errësuar nga dëshpërimi, që është bërë inkubatori i shpresës. Mos u trondit nga bubullimat dhe vetëtimat, lëkundjet e tokës dhe ulërima e oqeaneve, të cilat sinjalizojnë britmën e punës dhe lindjen e një krijese të re. Mos u trondit që ndiheni të braktisur, të dobët dhe të pafuqishëm përpara fuqive të së keqes, sepse është pikërisht në bindjen tuaj ndaj Krishtit që do të merrni pjesë në triumfin mbi mbretërinë e Satanait në tokë dhe të mbretërojë me Të.

… Kur prova e këtij shoshitja të ketë kaluar, një fuqi e madhe do të rrjedhë nga një Kishë më e shpirtëruar dhe e thjeshtuar. Burrat në një botë krejtësisht të planifikuar do ta gjejnë veten të vetme në mënyrë të papërshkrueshme. Nëse e kanë humbur plotësisht shikimin e Zotit, ata do të ndiejnë tërë tmerrin e varfërisë së tyre. Atëherë do ta bëjnë KARDINAL-RATZINGER-222x300zbuloni kopenë e vogël të besimtarëve si diçka krejt të re. Ata do ta zbulojnë atë si një shpresë që është menduar për ta, një përgjigje për të cilën ata gjithmonë kanë kërkuar në fshehtësi.

Dhe kështu më duket e sigurt se Kisha po përballet me kohë shumë të vështira. Kriza e vërtetë mezi ka filluar. Ne do të duhet të llogarisim në përmbysje të jashtëzakonshme. Por unë jam po aq i sigurt për atë që do të mbetet në fund: jo Kisha e kultit politik, e cila ka vdekur tashmë me Gobel, por Kisha e besimit. Ajo mund të mos jetë më fuqia mbizotëruese shoqërore në atë masë që ishte deri vonë; por ajo do të shijojë një lulëzim të freskët dhe do të shihet si shtëpia e njeriut, ku ai do të gjejë jetën dhe shpresën përtej vdekjes. ArdKardinal Joseph Ratzinger (POPE BENEDIKTI XVI), Besimi dhe Ardhmëria, Ignatius Press 2009

 

Print Friendly, PDF & Email
Postuar ne BALLINA, LEXIMET masive, GJYKIMET E MADHE dhe tagged , , , , , , , , , , .

Komentet janë të mbyllura.