Pesë hapa drejt Atit

 

KETU janë pesë hapa të thjeshtë drejt pajtimit të plotë me Perëndinë, Atin tonë. Por, para se t'i shqyrtoj, duhet së pari të trajtojmë një problem tjetër: imazhin tonë të shtrembëruar të atësisë së Tij. 

Ateistëve u pëlqen të bëjnë një rast që Zoti i Dhiatës së Vjetër është "një pastrues etnik hakmarrës, i etur për gjak, një racist mizogjinist, homofobik, një foshnjevrasës, gjenocid, facid, mëshirë, megalomaniak, sadomasokist, kapriciozisht keqdashës".[1]Richard Dawkins, Mashtrimi i Zotit Por një lexim më i kujdesshëm, më pak i thjeshtuar, teologjikisht i saktë dhe i paanshëm i Dhiatës së Vjetër zbulon se nuk është Zoti ai që ndryshoi, por njeriu.

Adami dhe Eva nuk ishin thjesht qiramarrës të Kopshtit të Edenit. Përkundrazi, të dy ishin material  bashkëpunëtorët shpirtërorë në aktin krijues të vazhdueshëm të universit.

Adami pasqyroi imazhin e Zotit në aftësinë e tij për të investuar të gjitha gjërat me dritën hyjnore dhe jetën hyjnore increasingly ai gjithnjë e më shumë mori pjesë në Vullnetin Hyjnor dhe “u shumëfishua” dhe dyfishoi fuqinë hyjnore në të gjitha gjërat. -Zbul. Joseph Iannuzzi, Dhurata e të Jetuarit në Vullnetin Hyjnor në Shkrimet e Luisa Piccarreta, Edicioni Kindle, (vendet 1009-1022)

Më pas, kur Adami dhe Eva nuk iu bindën, errësira dhe vdekja hynë në botë dhe me çdo brez të ri, efektet e mosbindjes u shumuan dhe dyfishuan forcat shkatërruese të mëkatit. Por Ati nuk hoqi dorë nga njerëzimi. Përkundrazi, sipas kapacitetit të njeriut dhe përgjigjes së vullnetit të lirë, Ai filloi të zbulonte shtegun drejt rivendosjes së Vullnetit Hyjnor në ne përmes një serie besëlidhjesh, zbulesash dhe përfundimisht, Mishërimit të Birit të Tij, Jezu Krishtit.

Por çfarë nga e gjithë ajo dhunë e Dhjatës së Vjetër, etj. Që Zoti me sa duket e toleroi?

Vitin e kaluar, një djalë i ri më afroi pas një prej misioneve të mia të Ardhjes. Ai ishte i dëshpëruar dhe po lypte ndihmë. Okulti, rebelimi dhe disa varësi e ndotën të kaluarën e tij. Përmes një seri bisedash dhe shkëmbimesh, unë e kam ndihmuar atë të kthehet në një vend të tërësisë sipas kapacitetit të tij dhe përgjigjes së vullnetit të lirë. Hapi i parë ishte që ai thjesht ta dinte atë ai është i dashur, pavarësisht nga e kaluara e tij. Zoti eshte dashuri. Ai nuk ndryshon sipas sjelljes sonë. Tjetra, e drejtova atë të hiqte dorë nga pjesëmarrja e tij në okult, e cila i hap portat demonit. Nga atje, unë e kam inkurajuar atë që të kthehet në Sakramentin e Pajtimit dhe pritjen e rregullt të Eukaristisë; për të filluar eliminimin e lojërave video të dhunshme; për të marrë një punë një ose dy ditë në javë, dhe kështu me radhë. Vetëm në faza ai ka qenë në gjendje të ecë përpara.  

Kështu ishte, jo vetëm me Popullin e Zotit në Dhiatën e Vjetër, por edhe me Kishën e Dhiatës së Re. Sa me kohë është mesazhi gjoja nga Zoja e Medjugorjes dje:

Sa gjëra dëshiroj t'ju mësoj. Sa dëshiron zemra ime amtare që të jesh i plotë, dhe mund të jesh i plotë vetëm kur shpirti, trupi dhe dashuria të bashkohen brenda teje. Ju lutem si fëmijët e mi, lutuni shumë për Kishën dhe shërbëtorët e saj - barinjtë tuaj; që Kisha të jetë e tillë siç dëshiron Biri im - e pastër si uji i burimit dhe plot dashuri. - dhënë Mirjana, 2 Mars 2018

E shihni, edhe Kisha ende nuk ka arritur atë që e quan Shën Pali "Uniteti i besimit dhe njohurisë së Birit të Zotit, për të pjekur burrërinë, në masën e shtatit të plotë të Krishtit". [2]Ef 4: 13 Ajo nuk është ende ajo nuse "Me shkëlqim, pa njolla ose rrudha ose ndonjë gjë tjetër, që ajo të jetë e shenjtë dhe pa të meta". [3]Ef 5: 27 Që nga Ngjitja e Krishtit, Zoti ka zbuluar ngadalë, në përputhje me kapacitetin tonë dhe përgjigjen e vullnetit të lirë, la plotësia të planit të Tij në shpengimin e njerëzimit.

Një grupi njerëzish ai i ka treguar rrugën për të shkuar në pallatin e tij; një grupi të dytë i ka treguar derën; tek e treta ai ka treguar shkallët; tek i katërti dhomat e para; dhe tek grupi i fundit ai ka hapur të gjitha dhomat —Jezusi te Luisa Picarretta, vëll. XIV, 6 nëntor 1922, Shenjtorët në Vullnetin Hyjnor nga Fr. Sergio Pellegrini, me miratimin e Kryepeshkopit të Tranit, Giovan Battista Pichierri, f. 23-24

Çështja është kjo: ne jemi, jo Zoti, që jemi të paqëndrueshëm. Zoti eshte dashuri. Ai kurrë nuk ka ndryshuar. Ai gjithmonë ka qenë mëshirë dhe dashuri për veten e tij, siç lexojmë në Dhjatën e Vjetër sot (shih tekstet liturgjike këtu):

Kush është atje si ti, Zoti që heq fajin dhe fal mëkatin për pjesën e mbetur të trashëgimisë së tij; kush nuk qëndron në zemërim përgjithmonë, por kënaqet më tepër në mëshirë dhe përsëri do të ketë mëshirë për ne, duke shkelur poshtë fajin tonë? (Mikea 7: 18-19)

Dhe perseri,

Ai i fal të gjitha paudhësitë tuaja, ai shëron të gjitha sëmundjet tuaja Jo sipas mëkateve tona ai nuk merret me ne, as nuk na shlyen sipas krimeve tona. Sepse, ashtu si qiejtë janë lart mbi tokë, aq e mirë është mirësia e tij ndaj atyre që kanë frikë prej tij. Sa i përket lindjes nga perëndimi, ai deri tani na ka lënë shkeljet tona. (Psalmi 89)

Kjo është i njëjtë Babai në Dhjatën e Re, siç zbuloi Jezusi në shëmbëlltyrën e djalit plangprishës në Ungjillin e sotëm

 

PES ST HAPA T TO AT FS

Duke e ditur se Ati juaj Qiellor është i mirë dhe i mëshirshëm, ne mund të kthehemi tek Ai në çdo moment në pesë hapa të thjeshtë (nëse nuk e mbani mend shëmbëlltyrën e birit plangprishës, mund ta lexoni atë këtu): 

 

I. Vendos të vish në shtëpi

E vetmja gjë me të vërtetë e tmerrshme për Zotin, për të thënë, është se Ai respekton vullnetin tim të lirë. Unë dua që Ai të më shtyjë në Parajsë! Por kjo është në të vërtetë nën dinjitetin tonë. Dashuria duhet të jetë një zgjedhje. Ardhja në shtëpi është një zgjedhje. Por edhe nëse jeta dhe e kaluara jote janë të mbuluara me "çadër derri", si djali plangprishës, ti mund bëje atë zgjedhje tani.

Askush të mos ketë frikë të më afrohet, edhe pse mëkatet e tij janë si të kuqe të ndezur. - Jezusi te Shën Faustina, Mëshira Hyjnore në Shpirtin Tim, Ditari, n. 699

Tani është koha t'i themi Jezusit: "Zot, unë e lashë veten të mashtrohem; në një mijë mënyra e kam shmangur dashurinë tënde, megjithatë këtu jam edhe një herë, për të rinovuar besëlidhjen time me ty. Unë kam nevojë për ju. Më shpëto edhe një herë, Zot, më merr edhe një herë në përqafimin tënd shëlbues ”. Sa mirë ndihet të kthehemi tek ai sa herë që jemi të humbur! Më lejoni ta them edhe një herë: Zoti kurrë nuk lodhet të na falë; ne jemi ata që lodhemi duke kërkuar mëshirën e tij. OPPOPE FRANCIS, Evangelii Gaudium, n 3; vatikan.va

Ju mund ta bëni këngën nën lutjen tuaj:

 

II Pranoni që jeni të dashur

Kthesa më e jashtëzakonshme në shëmbëlltyrën e djalit plangprishës është se babai vrapon te, përqafon dhe puth djalin para djali bën rrëfimin e tij. Zoti nuk të do vetem kur je perfekt. Përkundrazi, Ai ju do tani për arsyen e thjeshtë se ju jeni fëmija i Tij, krijimi i Tij; ju jeni djali apo vajza e Tij. 

Kështu që, i dashur shpirt, vetëm le të të dojë. 

Zoti nuk i zhgënjen ata që marrin këtë rrezik; sa herë që hedhim një hap drejt Jezusit, kuptojmë se ai tashmë është atje, duke na pritur me krahëhapur. OPPOPE FRANCIS, Evangelii Gaudium, n 3; vatikan.va

 

III Rrëfe mëkatet e tua

Nuk ka pajtim të mirëfilltë derisa ne pajtohem, së pari me të vërtetën për veten tonë, dhe pastaj me ata që i kemi lënduar. Kjo është arsyeja pse babai nuk e ndalon djalin e tij plangprishës të rrëfejë padenjësinë e tij.

Po ashtu, Jezusi themeloi Sakramentin e Pajtimit kur Ai u tha Apostujve: "Mëkatet e të cilëve ju fal janë falur, dhe mëkatet e të cilëve ju mbani ruhen." [4]John 20: 23 Pra, kur i rrëfejmë mëkatet tona Zotit përmes përfaqësuesit të Tij, priftit, këtu është premtimi:

Nëse i pranojmë mëkatet tona, ai është besnik dhe i drejtë dhe do t'i falë mëkatet tona dhe do të na pastrojë nga çdo keqbërje. (1 Gjonit 1: 9)

Po të ishte një shpirt si një kufomë në prishje, kështu që nga pikëpamja njerëzore, nuk do të kishte [shpresë] për restaurim dhe gjithçka do të kishte humbur tashmë, nuk është kështu me Zotin. Mrekullia e Mëshirës Hyjnore e rikthen atë shpirt plotësisht. Oh, sa të mjerë janë ata që nuk përfitojnë nga mrekullia e mëshirës së Zotit! -Mëshira Hyjnore në Shpirtin Tim, Ditari, n. 1448

 

IV. Absolucioni

Ndonjëherë të krishterët ungjillorë më thonë: "Pse nuk i rrëfen mëkatet e tua drejtpërdrejt Zotit?" Unë mendoj se mund të gjunjëzohem pranë shtratit tim dhe ta bëj këtë (dhe e bëj çdo ditë). Por jastëku, shoferi i kamionit, apo parukierja ime nuk kanë autoritetin për të shfajësoj mua për mëkatet e mia, edhe nëse i rrëfej atyre - ndërsa një prift katolik i shuguruar bën: "Kujt jua falni mëkatet ju janë falur ..." 

Momenti i faljes[5]kur prifti shqipton fjalët e faljes: "Unë ju shlyer nga mëkatet tuaja në emër të Atit, Birit dhe Shpirtit të Shenjtë ..." është momenti kur Zoti më rimerr në dinjitetin e imazhit të Tij në të cilin unë jam krijuar - kur ai heq rrobat e njollosura të së kaluarës sime që janë të mbuluara në derrin e mëkateve të mia. 

Shpejt, sillni mantelin më të mirë dhe ia vish; vuri një unazë në gisht dhe sandale në këmbët e tij. (Luka 15:22)

 

V. Restaurimi

Ndërsa tre hapat e parë varen nga vullneti im i lirë, dy të fundit varen nga mirësia dhe dashamirësia e Zotit. Ai jo vetëm që më heq dhe më rikthen dinjitetin, por Ati e sheh që unë jam akoma i uritur dhe në nevojë! 

Merrni viçin e majmur dhe thereni atë. Atëherë le të festojmë me një festë… (Luka 15:23)

E shihni, Ati nuk është i kënaqur që thjesht të ju shfajësojë. Ai dëshiron të shëroj dhe t'ju rikthejë plotësisht përmes një "Festë" e hirit. Vetëm kur e lejoni Atë të vazhdojë këtë rivendosje - që ju vendosni të "qëndroni në shtëpi" për t'iu bindur, mësuar dhe rritur - "Atëherë" fillon kremtimi. 

… Ne duhet të festojmë dhe të gëzohemi, sepse vëllai juaj kishte vdekur dhe ka ardhur përsëri në jetë; ai ishte i humbur dhe është gjetur. (Luka 15:23)

 

 

Ju jeni të dashur. 

 

Nëse jeni në gjendje ta mbështesni këtë apostolatë me kohë të plotë,
klikoni në butonin më poshtë. 
Ju bekoj dhe faleminderit!

 

Për të udhëtuar me Mark in La Tani Word,
klikoni në banderolën më poshtë për të pajtohem.
Emaili juaj nuk do të ndahet me askënd.

 

Print Friendly, PDF & Email

Shënimet

Shënimet
1 Richard Dawkins, Mashtrimi i Zotit
2 Ef 4: 13
3 Ef 5: 27
4 John 20: 23
5 kur prifti shqipton fjalët e faljes: "Unë ju shlyer nga mëkatet tuaja në emër të Atit, Birit dhe Shpirtit të Shenjtë ..."
Postuar ne BALLINA, LEXIMET masive, PARALIZOHET NGA Frika.