Françesku dhe Pasioni i Kishës që Vie

 

 

IN Shkurtin e vitit të kaluar, menjëherë pas dorëheqjes së Benediktit XVI, shkrova Dita e Gjashtë, dhe si duket se po i afrohemi "orës dymbëdhjetë", pragut të Dita e Zotit. Kam shkruar atëherë,

Edhe Papa tjetër do të na drejtojë… por ai po ngjitet në një fron që bota dëshiron ta përmbysë. Kjo është prag për të cilën po flas.

Ndërsa shikojmë reagimin e botës ndaj papnatit të Papa Françeskut, do të dukej e kundërta. Vështirë se kalon një ditë lajmesh që media laike nuk po transmeton ndonjë histori, që turret mbi papën e ri. Por 2000 vjet më parë, shtatë ditë para se Jezusi të kryqëzohej, ata po vërshonin edhe mbi Të

 

HYRJA N J JERUSALEM

Unë besoj se Papa Françesku, me ndihmën e paraardhësve të tij, me të vërtetë po ngjitet në një fron… por jo froni i fuqisë ose popullaritetit, por i Kryq Më lejo të shpjegohem…

Ndërsa Jezusi u ngjit, ose më mirë, "po ngjitej në Jersualem, "Ai mori dishepujt e vet mënjanë dhe u tha atyre:

Ja, ne po ngjitemi në Jeruzalem dhe Biri i Njeriut do të dorëzohet… që të tallet, fshikullohet dhe kryqëzohet, dhe ai do të ringjallet ditën e tretë. (Mat. 20: 18-19)

Por hyrja në Jeruzalem duhej të bëhej profetike në natyrë:

Jezusi dërgoi dy dishepuj duke u thënë atyre: '' Shkoni në fshatin përballë jush dhe menjëherë do të gjeni një gomar të lidhur dhe një kërriç me të. '' (Mat 21: 2; krh. Zek 9: 9)

Gomari simbolizon përulësi e Krishtit dhe kërriçit, një "kafshë me barrë", [1]krh. Zek 9: 9 E tij varfëri. Këto janë dy "shenjat" me të cilat Krishti hyn në Qytetin e Shenjtë, hyn në Pasionin e Tij.

Këto janë padyshim dy gurët kryesorë që kanë përcaktuar Papa Françeskun. Ai ka shmangur limos për një makinë të vogël; pallati papnor për një banesa; regalia për thjeshtësinë. Përulësia e tij është bërë e njohur në një kohë shumë të shkurtër.

Kur Jezusi hyri në Jeruzalem, Ai u dashur menjëherë, aq shumë, saqë njerëzit i zhveshën petkat e tyre, i vunë mbi gomar dhe kërriç dhe "ai u ul mbi ta". Po ashtu, Papa Françesku është lavdëruar nga media e majtë, i duartrokitur nga liberalët dhe i brohoritur nga ateistët. Ata kanë paraqitur segmentet e tyre televizive dhe kolonat e lajmeve për Atin e Shenjtë ndërsa bërtasin: "Lum ai që vjen në emrin tonë!"

Po, kur Jezusi hyri në Jeruzalem, Ai fjalë për fjalë e tundi vendin.

… Kur hyri në Jeruzalem, i gjithë qyteti u trondit dhe pyeti: "Kush është ky?" Turmat u përgjigjën: "Ky është Jezusi, profeti, nga Nazareti i Galilesë." (Mat 21:10)

Kjo është, njerëzit nuk e kuptonte me të vërtetë kush ishte Jezusi.

Disa thonë Gjon Pagëzori, të tjerë Elija, të tjerë Jeremia ose një nga profetët. (Mat 16:14)

Në fund të fundit, shumë besuan se Jezusi ishte ai që kishte ardhur për t'i çliruar nga shtypësit Romakë. E megjithatë të tjerët thanë: "A nuk është ky bir i një marangozi?"

Po ashtu, shumë e kanë keqkuptuar se kush është ky gënjeshtar, i kthyer në kardinal, në papë. Disa besojnë se ai ka arritur që “së fundmi” ta lirojë Kishën nga shtypja patriarkale e papëve të kaluar. Të tjerët thonë se ai është kampioni i ri i Teologjisë Çlirimtare.

Disa thonë se është një konservator, të tjerët një liberal, të tjerët një Marksist ose një nga Komunistët.

Por kur Jezusi pyeti kush thua qe jam une Pjetri u përgjigj: “Ju jeni Mesia, Biri i Zotit të Gjallë". [2]Matt 16: 16

Kush, me të vërtetë, është Papa Françesku? Me fjalët e tij, "Unë jam një bir i Kishës". [3]shih revista americama.org, 30 shtator 2103

 

Përgatitja për pasion

Pasi Jezusi hyri në Jeruzalem dhe zhurma e lavdërimit u zie, misioni i Tij i vërtetë filloi të zbulohej - për tronditjen e njerëzve. Akti i tij i parë ishte pastrimi i tempullit, duke përmbysur tavolinat e këmbyesve të parave dhe vendet e shitësve. Gjëja tjetër?

Të verbërit dhe të çalët iu afruan në tempull dhe ai i shëroi. (Mat 21:14)

Pasi u zgjodh, Papa Françesku u nis për përgatitjen e Nxitjes së tij të parë Apostolike, Evangelii Gaudium. Në të, Ati i Shenjtë po kështu filloi të kthente tryezat e këmbyesve të parave, duke sulmuar "një ekonomi [që] vret" dhe "diktaturën e një ekonomie pa person që nuk ka një qëllim vërtet njerëzor". [4]Evangelii Gaudium, n 53-55 Fjalët e tij, të bazuara në doktrinën shoqërore të Kishës, ishin një padi veçanërisht e "konsumizmit të shfrenuar" dhe një sistemi të korruptuar të bursës që ka krijuar "një tirani të re" dhe një "treg të hyjnizuar", "një idhujtari të re të parave" ku "etikë është parë të shikohet me një tallje të caktuar përbuzëse ". [5]Evangelii Gaudium, n 60, 56, 55, 57 E tij e saktë dhe thumbues përshkrimi i çekuilibrit në pasuri dhe fuqi menjëherë (dhe parashikueshëm) tërhoqi zemërimin dhe inatin e atyre që e kishin duartrokitur vetëm disa javë më parë.

Për më tepër, Ati i Shenjtë është nisur të reformojë Bankën e Vatikanit, e cila vetë është trazuar nga akuzat për korrupsion. Një pastrim i tempullit vërtet!

Sa për Papën, ai vazhdoi të shmangte bollëkun, duke zgjedhur në vend të kësaj të ishte me njerëzit.

Unë preferoj një Kishë të mavijosur, lënduar dhe të ndyrë sepse ka dalë në rrugë, sesa një Kishë e cila është e pashëndetshme nga të qenit i mbyllur dhe nga të kapurit për sigurinë e vet. OPPOPE FRANCIS, Evangelii Gaudium, n 49

Ishte pas hyrjes së Tij në Jeruzalem, gjithashtu, që Jezusi mësoi «urdhërimin më të madh»: të «duaje Zotin, Perëndinë tënd, me gjithë zemër… dhe të afërmin tënd si veten tënde". [6]Matt 22: 37-40 Po kështu, Ati i Shenjtë bëri «dashurinë për të afërmin» përmes shërbimit ndaj të varfërve dhe temave kryesore të ungjillizimit të Inkurajimit të tij.

Por pasi i nxiti njerëzit të jetonin urdhërimet e mëdha, Jezusi bëri diçka tjetër në dukje jashtë karakterit: ai denoncoi publikisht skribët dhe farisenjtë pa ndonjë term të pasigurt duke i quajtur ata "hipokritë gu udhëzues të verbër tom varre të zbardhura…" dhe i çoi në detyrë për të kërkuar tituj, [7]krh. Mat 23:10 duke heshtur, [8]krh. Mat 23:13 dhe vetkënaqësia. [9]krh. Mat 23:25

Po kështu, Papa i butë Françesku gjithashtu ka sfiduar me guxim ata që kanë humbur kuptimin e dashurisë autentike të krishterë, veçanërisht kleri. Ai i ka këshilluar ata që janë «i fiksuar me transmetimin e një morie doktrinash të ndara për t’u imponuar me ngulm". [10]shih revista americama.org, 30 shtator 2103 Ai ka kritikuar fetarë dhe klerikë për
r blerja e automjeteve të reja inkurajuese ata të "zgjidhni një më të përulur një. ” [11]reuters.com; Korrik 6, 2013 Ai është ankuar për ata që marrin "hapësirën e Kishës" për "programe të vetë-ndihmës dhe vetë-realizimit" dhe [12]Evangelii Gaudium, n 95 kishtarë me një "mentalitet biznesi, të kapur nga menaxhmenti, statistikat, planet dhe vlerësimet, përfituesi kryesor i të cilëve nuk është populli i Zotit, por Kisha si institucion". [13]Po aty , n 95 Ai ka thirrur "botëror" të Kishës që çon në "vetëkënaqësi dhe vetë-kënaqësi". [14]Po aty n 95 Ai ka përshtatur homilistët që nuk i përgatisin siç duhet predikimet e tyre si "të pandershëm dhe të papërgjegjshëm" dhe madje "një profet të rremë, një mashtrues, një mashtrues të cekët". [15]Po aty n 151 Ai i përshkroi ata që promovojnë dhe imibojnë klerikalizmin si "monstra të vegjël". [16]Posta Kombëtare, 4 janar 2014 Dhe, sa u përket titujve, Francis, në një përpjekje për të frenuar karrierizmin në Kishë, ka shfuqizuar nderin e "Imzot" për priftërinjtë laikë nën moshën 65 vjeç. [17]Vatikani i brendshëm; 4 janar 2014 Së fundmi, Ati i Shenjtë po planifikon të rinovojë Curia, gjë që pa dyshim do të prishë ekuilibrin e fuqisë që është ndërtuar me vite në mesin e shumë «katolikëve të karrierës».

Një natë para se të dorëzohej, Jezusi lau këmbët e dishepujve të Tij, duke skandalizuar Pjetrin. Po ashtu, ky papë lau këmbët e të burgosurve dhe grave myslimane, duke skandalizuar disa katolikë, pasi ishte një ndërprerje me rubrikën liturgjike. Ishte gjithashtu gjatë javës përpara Pasionit të Tij që Jezusi foli për të qenë një "shërbëtor besnik dhe i matur"; mos varrosja e talentit; duke u dhënë përparësi të varfërve; dhe gjithashtu kur Ai dha adresat e tij në "kohët e fundit". Përndryshe, Françesku e ka thirrur të gjithë Kishën në një ungjillëzim të ri, në guxim në përdorimin e talenteve të tyre, në dhënien e preferencës për të varfërit dhe ai vuri në dukje se ne po hyjmë në një "ndryshim epokal". [18]Evangelii Gaudium, n 52; Këto janë tema gjatë gjithë Nxitjes Apostolike

 

PASIONI I KISHA

Ndërsa disa komentatorë duan ta përçmojnë Benediktin XVI si të ftohtë dhe Gjon Palin II si të ngurtë doktrinisht, ata janë në befasi nëse mendojnë se Papa Françesku është duke u larguar nga E vërtetë. Nëse lexoni Evangelii Gaudium, do të zbuloni se është ndërtuar, citim pas citate, nga deklaratat e pontifikëve të mëparshëm. Francis është duke qëndruar mbi supe të bëra me "shkëmb" që shkojnë 2000 vjet më parë. Pa dyshim, Ati i Shenjtë është i dashur (dhe jo aq i dashur) për mënyrën e tij të të folurit jashtë manshetës. Por ai vetë thotë:

Të flasësh nga zemra do të thotë që zemrat tona jo vetëm që duhet të digjen, por edhe të ndriçohen nga plotësia e zbulesës -Evangelii Gaudium, n 144

Në Qytetin e Vatikanit, ai përsëriti domosdoshmërinë për t'i qenë besnik "plotësisë së zbulesës":

Rrëfeni besimin! E gjithë kjo, jo pjesë e saj! Ruani këtë besim, siç erdhi tek ne, me anë të traditës: tërë Besimin! -ZENIT.org, 10 janar 2014

Preciselyshtë pikërisht kjo «besnikëri» ndaj së vërtetës që shqetësoi armiqtë e Krishtit. Ishte "pastrimi i tij i tempullit" që nxiti kundërshtarët. Ishte sfida e Tij ndaj status quo-së së fuqive fetare që përfundimisht hartuan planin e tyre për ta kryqëzuar Atë. Në të vërtetë, shumë nga ata që i kishin hedhur njëherë petkat e tyre poshtë këmbëve të Krishtit, në fund do ta shqyenin një nga trupi i Tij.

E megjithatë, ishte gjatë Javës së Pasionit që u dha dëshmia më e fuqishme e Krishtit, nga butësia e Tij për të varfërit, te larja e këmbëve të dishepullit të Tij, deri te falja e armiqve të Tij. Unë besoj se kjo është pikërisht ajo që ky “kapitull i ri i ungjillizimit”, [19]Evangelii Gaudium, n 261 siç shprehet Françesku, gjithçka ka të bëjë. Evangelii Gaudium është një thirrje për Kishën, dhe si individë, për të hipur në "gomarin dhe kërriçin", për të hyrë në një frymë të thellë përulësie, kthimi në besim dhe varfëri. Isshtë një përgatitje për të ungjillëzojnë përgjatë Rrugës së Kryqit kjo është e pashmangshme për Kishën

… Kur ajo do të ndjekë Zotin e saj në vdekjen dhe Ringjalljen e tij. -Katekizmi i Kishës Katolike, n677

Bota është duke parë Francis, dhe tani ata kryesisht e duan atë. Por Francis po shikon gjithashtu Kishën dhe botën dhe dashuria e tij për ta ka filluar t'i bëjë disa shumë të pakëndshme. Kjo shumë mirë mund të jetë një tjetër "shenjë e kohës" që Ngritja e Bishës dhe Pasioni i Kishës po afrohen më shumë sesa shumë e kuptojnë.

Unë i nxis të gjitha komunitetet për një "vëzhgim gjithnjë të kujdesshëm të shenjave të kohërave". Kjo në fakt është një përgjegjësi e rëndë, pasi që realitete të caktuara aktuale, nëse nuk trajtohen në mënyrë efektive, janë të afta të fillojnë proceset e dehumanizimit, të cilat më pas do të ishin të vështira të ktheheshin. OPPOPE FRANCIS, Evangelii Gaudium, n 51

 

LIDHJE ME LIDHJE

 

 

 

 

Për të marrë Fjala Tani, Reflektimet e Masës ditore të Markut,
klikoni në banderolën më poshtë për të pajtohem.
Emaili juaj nuk do të ndahet me askënd.

Flamuri Tani i Fjalës

 

Ushqimi Shpirtëror për Mendimin është një apostol me kohë të plotë.
A do të më ndihmoni këtë vit me lutjet dhe të dhjetat tuaja?

Bashkohu me Mark në Facebook dhe Twitter!
logoja e FacebookTwitterlogo

Print Friendly, PDF & Email

Shënimet

Shënimet
1 krh. Zek 9: 9
2 Matt 16: 16
3 shih revista americama.org, 30 shtator 2103
4 Evangelii Gaudium, n 53-55
5 Evangelii Gaudium, n 60, 56, 55, 57
6 Matt 22: 37-40
7 krh. Mat 23:10
8 krh. Mat 23:13
9 krh. Mat 23:25
10 shih revista americama.org, 30 shtator 2103
11 reuters.com; Korrik 6, 2013
12 Evangelii Gaudium, n 95
13 Po aty , n 95
14 Po aty n 95
15 Po aty n 151
16 Posta Kombëtare, 4 janar 2014
17 Vatikani i brendshëm; 4 janar 2014
18 Evangelii Gaudium, n 52; Këto janë tema gjatë gjithë Nxitjes Apostolike
19 Evangelii Gaudium, n 261
Postuar ne BALLINA, GJYKIMET E MADHE dhe tagged , , , , , , , , , , , , .

Komentet janë të mbyllura.