Shkuarja në Ekstreme

 

AS ndarja dhe helmueshmëri rritja në kohën tonë, po i shtyn njerëzit në cepa. Lëvizjet populiste po shfaqen. Grupet e ekstremit të majtë dhe të djathtë po marrin pozicionet e tyre. Politikanët po shkojnë drejt kapitalizmit të plotë ose a komunizmi i ri. Ata në kulturën e gjerë që përqafojnë absolutët moralë etiketohen si jotolerantë ndërsa ata që përqafojnë diçka konsiderohen heronj. Edhe në Kishë, ekstremet po marrin formë. Katolikët e pakënaqur ose po hidhen nga Barque of Peter në ultra-tradicionalizëm ose thjesht po braktisin plotësisht Besimin. Dhe midis atyre që janë duke qëndruar prapa, ka një luftë për papatin. Ka nga ata që sugjerojnë që, nëse nuk e kritikoni publikisht Papën, ju jeni një shitje (dhe Zoti na ruajt nëse guxoni ta citoni atë!) Dhe pastaj ata që sugjerojnë Ndonjë kritika ndaj Papës është arsye për shkishërim (nga të dy pozicionet janë të gabuara).

Të tilla janë kohët. Të tilla janë sprovat për të cilat Nëna e Bekuar ka paralajmëruar me shekuj. Dhe tani ata janë këtu. Sipas Shkrimit, "kohët e fundit" shpalosen me njerëzimin që kthehet në vetvete. 

Doli një kal tjetër, një i kuq. Kalorësit të tij iu dha fuqia të hiqte paqen nga toka, në mënyrë që njerëzit të masakronin njëri-tjetrin. Dhe atij iu dha një shpatë e madhe. (Zbulesa 6: 4)

Tundimi është që të thithet në këto ekstreme. Kjo është pikërisht ajo që Satani dëshiron. Ndarja koncepton luftë, dhe lufta shkatërron lindjet. Satani e di ai nuk mund ta fitojë luftën, por sigurisht që mund të na tundojë të shkëpusim njëri-tjetrin, të shkatërrojmë familjet dhe martesat, komunitetet dhe marrëdhëniet dhe madje të sjellim kombet në betejë - nëse bashkëpunojmë në gënjeshtrat e tij. Pas mijëra vjet ekzistence njerëzore dhe shansit për të mësuar nga barbaria e së kaluarës, këtu ne po përsërisim përsëri historinë. Nuk ka përparim në gjendjen njerëzore pa pendim. Krishti po e zbulon Veten përsëri (këtë herë përmes hidhërimeve tona të bëra vetë) se Ai është, dhe do të jetë, qendra e Universit dhe çdo përparimi autentik njerëzor. Por mund të duhet një Antikrisht para se ky brez me qafë të fortë të pranojë atë të vërtetë.

Satanai mund të adoptojë armët më alarmante të mashtrimit - ai mund të fshihet vetë - ai mund të përpiqet të na joshë në gjëra të vogla dhe kështu të lëvizë Kishën, jo të gjitha menjëherë, por pak e nga pak nga pozicioni i saj i vërtetë. Unë besoj se ai ka bërë shumë në këtë mënyrë gjatë shekujve të fundit ... …shtë politika e tij të na ndajë dhe të na ndajë, të na largojë gradualisht nga guri ynë i forcës. Dhe nëse do të ketë një përndjekje, mbase do të ndodhë atëherë; atëherë, mbase, kur të gjithë jemi në të gjitha pjesët e të ashtuquajturit krishterim kaq të përçarë, dhe kaq të reduktuar, kaq plot përçarje, aq afër herezisë. Kur ta hedhim veten mbi botën dhe të mbështetemi tek ajo dhe të heqim dorë nga pavarësia dhe forca jonë, atëherë [Antikrishti] do të shpërthejë mbi ne me tërbim për aq sa Zoti e lejon atë. Atëherë papritmas Perandoria Romake mund të shpërthejë, dhe Antikrishti paraqitet si një përndjekës dhe kombet barbare përreth shpërthen. EdBindur John Henry Newman, Predikimi IV: Përndjekja e Antikrishtit 

 

Ekstremet e krishtera

Ju mund të mos e pëlqeni ose jo Papa Françeskun, por një gjë është e sigurt: pontifikati i tij ka pasur efektin e duke tundur Kishën, duke provuar nëse besimi ynë është te Krishti, në një institucion apo për këtë çështje, thjesht te vetja jonë.

Jezusi e përshkroi Veten në këtë mënyrë:

Unë jam mënyrë dhe E vërtetë dhe jetë. Askush nuk vjen tek Ati përveçse përmes meje. (Gjoni 14: 6)

Ekstreme në Kishë mund të gjenden në këto tre tituj. Së pari, një përmbledhje e shkurtër:

Rruga

Jezusi jo vetëm që foli të vërtetën, por na tregoi se si ta jetojmë atë - jo si një veprim i vetëm i jashtëm, por si një lëvizje e zemrës, e dashurisë sakrifikuese (agape). Jezusi e donte, domethënë, shërbyer deri në frymën e Tij të fundit. Ai na tregoi një mënyrë që ne gjithashtu duhet ta marrim në lidhje me njëri-tjetrin.

E vërteta

 Jezusi jo vetëm që deshi, por Ai gjithashtu mësoi atë që përbën e drejtë mënyrë për të jetuar dhe jo për të jetuar. Kjo është, ne duhet dashuri ne te vertete, përndryshe, ajo që shfaqet si "dashuri" mund të shkatërrojë në vend që të sjellë jetë. 

Jeta

Duke ndjekur rrugën midis mbrojtësve të së vërtetës, dikush çohet në mbinatyror jeta e Krishtit. Duke kërkuar Zotin si fundin e dikujt duke iu bindur urdhërimeve të Tij, të cilat janë të duash me të vërtetë, Ai kënaq dëshirën e zemrës duke i dhënë Vetes, i cili është Jeta Supreme.

Jezusi është që të tre këta. Ekstremet vijnë, atëherë, kur ne injorojmë një ose dy nga të tjerët.

Sot, me siguri ka nga ata që promovojnë «rrugën», por për përjashtimin e «së vërtetës». Por Kisha nuk ekziston që thjesht të ushqejë dhe të veshë të varfërit, por mbi të gjitha, t'u sjellë atyre shpëtim. Ekziston një ndryshim midis apostullit dhe një punonjësi social: ai ndryshim është "E vërteta që na çliron". Kështu, ka nga ata që abuzojnë me fjalët e Zotit tonë i cili tha "Mos gjyko" sikur Ai të sugjeronte se ne kurrë nuk duhet ta identifikojmë mëkatin dhe ta thërrasim tjetrin në pendim. Por fatmirësisht, Papa Françesku denoncoi këtë shpirtëror të rremë në Sinodin e tij të parë:

Tundimi për një prirje shkatërruese për të mirën, që në emër të një mëshire mashtruese lidh plagët pa i shëruar më parë dhe duke i trajtuar ato; që trajton simptomat dhe jo shkaqet dhe rrënjët. Shtë tundimi i "atyre që bëjnë mirë", i të frikshmit dhe gjithashtu i të ashtuquajturve "përparimtarë dhe liberalë". -Agjencia e lajmeve katolike, 18 tetor 2014

Nga ana tjetër, ne mund ta përdorim të vërtetën si një plumb dhe një mur për të na ndarë dhe për të na mbrojtur nga bota, nga kërkesat e "mënyrës", dhe duke qenë kështu ungjillëzues efektivë. Mjafton të themi se nuk ka asnjë shembull në Shkrimet e Shenjta të Krishtit ose të Apostujve që trumbetojnë Ungjillin lart në një shkëmb. Përkundrazi, ata hynë në fshatra, hynë në shtëpitë e tyre, hynë në sheshet publike dhe folën e verteta ne dashuri. Pra, ekziston edhe një ekstrem brenda Kishës që abuzon me Shkrimet ku Jezusi pastroi tempullin ose qortoi Farisenjtë - sikur kjo të ishte mënyra e paracaktuar e ungjillizimit. Isshtë një

Inf fleksibilitet armiqësor, domethënë të duash të mbyllesh brenda fjalës së shkruar… brenda ligjit, brenda vërtetësisë së asaj që dimë dhe jo të asaj që akoma duhet të mësojmë dhe të arrijmë. Që nga koha e Krishtit, është tundimi i zellshëm, i skrupulozit, i interesant dhe i ashtuquajtur - "tradicionalist" sot dhe gjithashtu i intelektualëve. -Agjencia e lajmeve katolike, 18 tetor 2014

Nevojitet kujdes dhe gjykim i kujdesshëm kur bëhet fjalë për adresimin e mëkatit të të tjerëve. Ekziston një ndryshim aq i madh midis Krishtit dhe nesh sa ka një gjyqtar dhe një anëtar jurie. Anëtarët e jurisë marrin pjesë në zbatimin e ligjit, por është Gjyqtari që në fund të fundit jep dënimin.

Vëllezër, edhe nëse një person është kapur në ndonjë shkelje, ju që jeni shpirtëror duhet ta korrigjoni atë me një shpirt të butë, duke parë veten, në mënyrë që edhe ju të mos tundoheni… por bëjeni atë me butësi dhe nderim, duke e mbajtur të pastër ndërgjegjen tuaj , kështu që, kur keqtrajtoheni, ata që shpifin për sjelljen tuaj të mirë në Krishtin, mund të turpërohen vetë. (Galatasve 6: 1, 1 Pjetrit 3:16)

E vërteta duhet të kërkohet, gjendet dhe shprehet brenda "ekonomisë" së bamirësisë, por bamirësia nga ana e saj duhet të kuptohet, konfirmohet dhe praktikohet në dritën e së vërtetës. Në këtë mënyrë, jo vetëm që bëjmë një shërbim bamirësie të ndriçuar nga e vërteta, por gjithashtu ndihmojmë që t'i japim besueshmëri të vërtetës… Veprat pa njohuri janë të verbra dhe njohuritë pa dashuri janë sterile. —POPA BENEDIKTI XVI, Caritas në Veritate, n 2, 30

E fundit, ne shohim ekstreme të atyre që nuk duan asgjë përveç "jetës" ose pikave të larta të përvojës fetare. "Mënyra" ndonjëherë merr vëmendje, por "e vërteta" më së shpeshti është në rrugë.

 

Ekstreme e mirë

Megjithatë, ekziston një ekstrem për të cilin ne patjetër jemi thirrur. Shtë braktisja totale dhe e plotë e vetvetes ndaj Zotit. Conversionshtë shndërrimi i plotë dhe i plotë i zemrave tona, duke lënë pas një jetë mëkatare. Me fjale te tjera, Shenjtëri. Leximi i parë masiv i sotëm e zgjeron atë fjalë:

Tani veprat e mishit janë të dukshme: imoraliteti, papastërtia, shkathtësia, idhujtaria, magjia, urrejtja, rivaliteti, xhelozia, shpërthimet e tërbimit, aktet e egoizmit, përçarjet, fraksionet, rastet e zilisë, periudhat e pijes, orgjitë dhe të ngjashme. Unë ju paralajmëroj, siç ju paralajmërova më parë, që ata që bëjnë gjëra të tilla nuk do të trashëgojnë Mbretërinë e Zotit. Në të kundërt, fryti i Shpirtit është dashuria, gëzimi, paqja, durimi, mirësia, bujaria, besnikëria, butësia, vetëkontrolli. Kundër këtij nuk ka ligj. Tani ata që i përkasin Krishtit Jezus kanë kryqëzuar mishin e tyre me pasionet dhe dëshirat e tij. (Gal 5: 18-25)

Ka shumë të krishterë sot që tundohen të zemërohen ndërsa studiojnë gjendjen e Kishës dhe të botës. Ju i shihni në të gjithë blogosferën dhe mediat sociale duke zhveshur peshkopët dhe duke tundur gishtin drejt Papës. Ata kanë vendosur që është koha të marrin kamxhikun dhe ta pastrojnë tempullin vetë. Epo, ata duhet të ndjekin ndërgjegjen e tyre.

Por unë duhet të ndjek timen. Jam i bindur se ajo që është e nevojshme në këtë orë nuk është zemërimi por shenjtëria. Me këtë nuk dua të them devotshmërinë e mençur që mbetet i heshtur përpara mëkatit. Përkundrazi, burra dhe gra që janë të përkushtuar ndaj së Vërtetës, të cilët po jetojnë në Rrugë, dhe kështu, përhapin Jetën e cila, me një fjalë, është dashuri të Zotit. Ky është rezultati i hyrjes në rrugën e ngushtë të pendimit, përulësisë, shërbimit dhe lutjes së palëkundur. Isshtë mënyra e ngushtë e vetëmohimit në mënyrë që të mbushet me Krishtin, në mënyrë që Jezusi të ecë përsëri mes nesh ... përmes nesh. E thënë ndryshe:

… Ajo që i duhet Kishës nuk janë kritikë, por artistë… Kur poezia është në krizë të plotë, e rëndësishme është të mos tregosh gishtin drejt poetëve të këqij, por vetveten të shkruash poezi të bukura, duke shkëputur kështu burimet e shenjta. - Georges Bernanos (v. 1948), autor francez, Bernanos: Një Ekzistencë Kishtare, Ignatius Press; cituar në Madhështor, Tetor 2018, f. 70-71

Shpesh marr letra që më kërkojnë të komentoj atë që Papa tha ose bëri ose po bën. Nuk jam i sigurt pse mendimi im ka vërtet rëndësi. Por ia thashë këtë shumë një pyetësi: Wne po shohim që peshkopët dhe papët tanë janë po aq personalisht të gabueshëm sa ne të tjerët. Por për shkak se ata janë në udhëheqje, ata kanë nevojë për lutjet tona më shumë sesa për ato! Po, të them të drejtën, më shqetëson mungesa ime e shenjtërisë sesa ajo e klerit. Nga ana ime, unë përpiqem të dëgjoj Krishtin duke folur mbi dobësitë e tyre personale për vetë arsyen që Jezusi u deklaroi atyre:

Kush ju dëgjon mua më dëgjon mua. Kush të refuzon, më refuzon mua. Kush më refuzon, hedh poshtë atë që më ka dërguar. (Luka 10:16)

Përgjigja e Zotit për prishjen kulturore është gjithmonë shenjtore: burra dhe gra që kanë mishëruar Ungjillin- shenjtëri -ky është antidoti i kolapsit moral rreth nesh. Bërtitja në ose mbi zërin e të tjerëve mund të fitojë një argument, por rrallë fiton një shpirt. Në fakt, kur Jezusi pastroi tempullin me kamxhik dhe i qortoi Farisenjtë, në Ungjij nuk kishte asnjë llogari që dikush të pendohej në atë moment. Por kemi mjaft referenca kur Jezusi me durim dhe me dashuri ua zbuloi atë të vërtetë mëkatarëve të thekur që zemrat e tyre u shkrinë. Në të vërtetë, shumë veta u bënë shenjtorë.

Dashuria nuk deshton kurre. (1 Kor 13: 8)

Korrupsioni moral në Kishë sigurisht nuk ka lindur vetëm në kohën tonë, por vjen nga larg, dhe i ka rrënjët në mungesën e shenjtërisë… Në realitet, rrënimi (i Kishës) lind sa herë që shenjtëria nuk vihet në të parën vend Dhe kjo vlen për të gjitha kohërat. As nuk mund të thuhet se është e mjaftueshme për të mbrojtur doktrinën e duhur në mënyrë që të kemi një Kishë të mirë… Vetëm shenjtëria është përmbysëse në lidhje me këtë rend ferr në të cilin jemi zhytur. - Studiuesi dhe shkrimtari katolik italian Alessandro Gnocchi, në një intervistë me autorin katolik italian Aldo Maria Valli; botuar në Letrën # 66, Dr. Robert Moynihan, Brenda Vatikanit

 

 

Tani Fjala është një shërbesë me kohë të plotë që
vazhdon me mbështetjen tuaj.
Ju bekoj, dhe faleminderit. 

 

Për të udhëtuar me Mark in La Tani Word,
klikoni në banderolën më poshtë për të pajtohem.
Emaili juaj nuk do të ndahet me askënd.

 

Print Friendly, PDF & Email
Postuar ne BALLINA, GJYKIMET E MADHE.