Seksualiteti dhe Liria Njerëzore - Pjesa I

MBI ORIGJINAT E SEKSUALITETIT

 

Sot ekziston një krizë e plotë - një krizë në seksualitetin njerëzor. Ajo ndjek në vijim të një brezi që është pothuajse tërësisht i pa-katektizuar mbi të vërtetën, bukurinë dhe mirësinë e trupave tanë dhe funksionet e tyre të krijuara nga Zoti. Seria e mëposhtme e shkrimeve është një diskutim i sinqertë mbi temën që do të mbulojë pyetjet në lidhje me forma alternative të martesës, masturbimit, sodomisë, seksit oral, etj. Për shkak se bota po diskuton këto çështje çdo ditë në radio, televizion dhe internet. A ka Kisha asgjë për të thënë mbi këto çështje? Si reagojmë? Në të vërtetë, ajo e bën - ajo ka diçka të bukur për të thënë.

«E vërteta do të të lirojë», - tha Jezui. Ndoshta kjo nuk është më e vërtetë sesa në çështjet e seksualitetit njerëzor. Kjo seri rekomandohet për lexuesit e pjekur published Publikuar për herë të parë në qershor, 2015. 

 

LIVING në fermë, begatia e jetës është kudo. Në çdo ditë të caktuar, ju mund të dilni nga dera e pasme dhe të shihni kuaj ose bagëti që bashkohen, mace që purojnë për një partner, polen që fryn një pemë bredh, ose bletë që polenin lule. Shtysa për të krijuar jetën është e shkruar në çdo krijesë të gjallë. Në fakt, në shumicën e mbretërisë së kafshëve dhe bimëve, krijesat dhe organizmat ekzistojnë, si të thuash, për të riprodhuar, përhapur dhe për ta bërë atë përsëri përsëri vitin e ardhshëm. Seksi është një pjesë integrale dhe e bukur e krijimit. Isshtë një mrekulli e gjallë ditë për ditë ndërsa dëshmojmë para syve tanë "Fjalën" e fuqishme në agimin e krijimit që vazhdon të valojë në të gjithë universin:

… Le të jenë me bollëk në tokë, dhe të jenë pjellorë dhe të shumohen mbi të. (Zan 1:17)

 

E DREJTA E JETS

Pasi krijoi botën dhe e mbushi atë me jetë, Zoti tha që Ai do të bënte diçka edhe më të madhe. Dhe kjo është të krijosh diçka, ose më mirë, dikush i cili do të bëhej në imazhin e Tij.

Zoti e krijoi njerëzimin sipas shëmbëlltyrës së tij; në shëmbëlltyrën e Zotit ai i krijoi ato; ai i krijoi mashkull dhe femër. (Zan 1:27)

Ashtu si pjesa tjetër e krijimit, raca njerëzore u konceptua sipas "ritmit të natyrës" me urdhrin "të jesh pjellor dhe të shumohesh" por me shtesën për të "mbushur tokën dhe nënshtroje atë. ” [1]Gen 1: 28 Njerëzimi, duke marrë pjesë në vetë natyrën e Zotit, u vendos si administrues dhe zotërues i gjithë krijimit - dhe kjo zotërim përfshin, pra, trupin e tij të krijuar vetë.

Për çfarë ishte menduar trupi i tij? Për të jini pjellor dhe shumohuni. Shtë e qartë, organet gjenitale tona mbajnë një të vërtetë më vete. Kjo do të thotë që një "ligj natyror" është shkruar në krijim, i shkruar në vetë trupat tanë.

Ligji natyror nuk është asgjë tjetër përveç dritës së mirëkuptimit të vendosur në ne nga Zoti; përmes tij ne e dimë se çfarë duhet të bëjmë dhe çfarë duhet të shmangim. Zoti e ka dhënë këtë dritë ose ligj gjatë krijimit. -Katekizmi i Kishës Katolike, n 1955

Dhe ai ligj thotë se seksualiteti ynë është kryesorja për riprodhim. Një burrë prodhon farë; një grua prodhon një vezë; dhe kur janë të bashkuar, burri dhe gruaja prodhojnë një unik jetë. Prandaj, ligji natyror

dikton që organet tona seksuale janë krijuar për të riprodhuar jetën. Ky është një ligj i thjeshtë i modeluar përgjithësisht gjatë gjithë krijimit, dhe njeriu nuk bën përjashtim nga ai.

Sidoqoftë, çfarë do të ndodhte nëse mbretëria e kafshëve dhe bimëve nuk do t'u bindej ligjeve me të cilat ato qeverisen? Po sikur të pushonin së ndjekuri instiktet nga të cilat nxiten? Çfarë do të ndodhte me ato specie? Çfarë do të ndodhte nëse hëna pushonte së ndjekuri orbitën e saj rreth tokës, dhe toka orbitën e saj rreth diellit? Çfarë pasojash do të shpaloseshin? Qartë, kjo do të rrezikonte ekzistencën e atyre specieve; do të rrezikonte jetën në tokë. "Harmonia" e krijimit do të prishej.

Po kështu, çfarë do të ndodhte nëse njeri grua pushuan së ndjekuri ligjet natyrore të cilat janë shkruar në vetë organet e tyre? Çfarë do të ndodhte nëse ata ndërhyjnë qëllimisht në këto funksione? Pasojat do të ishin të njëjtat: një ndërprerje Harmoni që sjell çrregullime, mohon jetën dhe madje prodhon vdekje.

 

ME SHUME SE KRIJIMI

Deri në këtë pikë, unë u jam drejtuar vetëm burrit dhe gruas si në thelb një specie tjetër. Por ne e dimë që burri dhe gruaja janë më shumë se një "kafshë" e thjeshtë, më shumë se një "nënprodukt i evolucionit". [2]lexoni komentin e mrekullueshëm të Charlie Johnston mbi mashtrimin e Darvinizmit: "Realiteti është një gjë kokëfortë"

Njeriu nuk është një atom i humbur në një univers të rastësishëm: ai është krijesa e Zotit, të cilën Zoti zgjodhi ta dhurojë me një shpirt të pavdekshëm dhe të cilin ai e ka dashur gjithmonë. Nëse njeriu do të ishte thjesht fryt i rastësisë ose domosdoshmërisë, ose nëse do të duhej të ulte aspiratat e tij në horizontin e kufizuar të botës në të cilën ai jeton, nëse i gjithë realiteti do të ishte thjesht histori dhe kulturë, dhe njeriu nuk do të kishte një natyrë të destinuar të kapërcej vetveten në një jetë të mbinatyrshme, atëherë mund të flitet për rritje, ose evolucion, por jo për zhvillim.—POPE BENEDIKTI XVI, Caritas në Veritate, n.29

Kjo do të thotë përsëri që burri dhe gruaja janë bërë "në shëmbëlltyrën e Zotit". Ndryshe nga kafshët, njeriut i është dhënë a shpirt që ai nuk e krijoi dhe nuk mund ta krijojë vetë pasi shpirti është "parimi shpirtëror" [3]KKK, n 363 e njeriut.

… Çdo shpirt shpirtëror krijohet menjëherë nga Zoti - nuk është "prodhuar" nga prindërit -KKK, n 365

Shpirti ynë është ai që na ndan nga çdo krijim: domethënë, ne jemi gjithashtu qenie shpirtërore. Sipas Katekizmit, 'Uniteti i shpirtit dhe trupit është aq i thellë saqë njeriu duhet ta konsiderojë shpirtin si "Forma" e trupit union bashkimi i tyre formon një natyrë të vetme. ' [4]KKK, n 365 Arsyeja që jemi krijuar si të tillë është dhurata e pastër: Zoti na krijoi në shëmbëlltyrën e Tij për veten e tij në mënyrë që të mund të merrnim pjesë në dashurinë e Tij. Dhe kështu, 'Nga të gjitha krijesat e dukshme, vetëm njeriu është "në gjendje ta njohë dhe ta dojë krijuesin e tij".' [5]KKK, n 356

Si e tillë, seksualiteti ynë, pra, merr një "teologji". Pse Sepse nëse jemi krijuar "në shëmbëlltyrën e Zotit", dhe shpirti dhe trupi ynë formojnë një i vetëm natyra, atëherë trupat tanë janë pjesë e pasqyrimit të "shëmbëlltyrës së Zotit". Kjo "teologji" është po aq e rëndësishme sa "ligji natyror" i shpjeguar më lart, dhe në fakt buron prej tij. Përderisa ligji natyror informon funksionin thjesht biologjik të seksualitetit tonë njerëzor dhe në një farë mase marrëdhënien tonë me njëri-tjetrin (dmth. Një organ mashkullor është krijuar për një organ femëror dhe për këtë arsye baza e një marrëdhënie midis dy gjinive), teologjia e trupat tanë shpjegon rëndësinë e tyre shpirtërore (dhe për këtë arsye natyrën e marrëdhënies midis dy gjinive). Kështu, teologjia dhe ligji natyror që qeveris trupat tanë janë po ashtu "një". Kur e kuptojmë këtë, atëherë mund të fillojmë të kategorizojmë aktivitetet seksuale në kategori morale të së drejtës dhe asaj që nuk është në rregull. Kjo është thelbësore sepse të biesh kundër ligjit natyror është të prishësh një harmoni brenda vetes dhe me Zotin që nuk mund të lërë pasoja tjetër përveç humbjes së paqes së brendshme, e cila nga ana e tij çon në një prishje në harmoni me njëri-tjetrin. [6]shih Do i Lini të Vdekur?

 

TEOLOGJIA E TRUPIT

Duke iu kthyer përsëri Zanafillës, vini re se ajo thotë për të të dy Mashkull dhe femër:

Zoti e krijoi njerëzimin sipas shëmbëlltyrës së tij; në shëmbëlltyrën e Zotit ai i krijoi ato; ai i krijoi mashkull dhe femër. (Zan 1:27)

Kjo është, së bashku, "mashkull" dhe "femër" pasqyrojnë imazhin e Zotit.

Edhe pse burri dhe gruaja janë pjesë e krijimit, ne jemi veçuar sepse burri dhe gruaja, së bashku, formojnë të Tij shumë imazh. Jo vetëm burri si i tillë, jo vetëm gruaja si të tillë, por më tepër burrë dhe grua, si çift, janë shëmbëlltyra e Zotit. Dallimi midis tyre nuk është çështje kontrasti ose vartësie, por në vend të bashkimit dhe brezit, gjithmonë në shëmbëlltyrën dhe pamjen e Zotit. —POPA FRANCIS, Romë, 15 prill 2015; LifeSiteNews.com

Prandaj, 'përsosjet' përkatëse të burrit dhe gruas pasqyrojnë diçka nga përsosmëria e pafund e Zotit… jo se Zoti i la gjysmë të bëra dhe jo të plota: ai i krijoi ato për të qenë një bashkimi i personave… Të barabartë si persona… dhe plotësues si mashkullor dhe femëror ’. [7]KKK, n 370, 372 Inshtë në këtë plotësues që ne zbulojmë teologjinë brenda natyrave tona seksuale.

Nëse jemi bërë "në shëmbëlltyrën e Zotit", atëherë kjo do të thotë se jemi bërë në shëmbëlltyrën e Tre Personave të Trinisë së Shenjtë: Atit, Birit dhe Shpirtit të Shenjtë. Por si mund të përkthehet kjo në vetëm dy persona - meshkuj dhe femra? Përgjigja qëndron në zbulimin se Zoti eshte dashuri. Siç shkruajti Karol Wojtyla (Gjon Pali II):

Zoti është dashuri në vetë jetën e brendshme të një hyjnie. Kjo dashuri zbulohet si një bashkësi e pafalshme e Personave. -Valutazioni nga Max Scheler in Metafisica della persona, f. 391-392; cituar në Dëlirësia bashkëshortore në Papa Wojtyla nga Ailbe M. O'Reilly, f. 86

Dashuria, si thelb hyjnor, shprehet si e tillë:

Ati që lind e do Birin që është i lindur dhe Biri e do Atin me një dashuri të njëjtë me atë të Atit… Por Kënaqësia e tyre e ndërsjellë, Dashuria e tyre reciproke, buron prej tyre dhe prej tyre si person: Ati dhe Biri "spiratojnë" Frymën e Dashurisë konsubstanciale me ta. —POPA JOHN PAUL II, cituar në Dëlirësia bashkëshortore në Papa Wojtyla nga Ailbe M. O'Reilly, f. 86

Nga Dashuria e Atit dhe Birit del një Person i tretë, Fryma e Shenjtë. Kështu, burri dhe gruaja, të bërë në shëmbëlltyrën e Zotit, gjithashtu pasqyrojnë këtë thelb hyjnor përmes trupit dhe shpirtit (pasi ato përbëjnë një natyrë): një burrë dhe grua e duan plotësisht njëri-tjetrin, trupin dhe shpirtin, sa nga kjo dashuria reciproke vazhdon një person të tretë: një fëmijë. Për më tepër, seksualiteti ynë, i shprehur në martesë—Që është pasqyrimi i unitetit dhe unitetit të Zotit - është një model i jetës së brendshme të Trinitetit.

Në të vërtetë, kaq e thellë është kjo bashkim midis burrit dhe gruas që Shkrimi thotë, "Të dy bëhen një mish i vetëm". [8]Gen 2: 24 Përmes seksit, trupat e tyre bëhen vërtet "një", si të thuash; dhe ky unitet shtrihet deri në shpirt. Siç shkruan Shën Pali:

… Nuk e dini se kushdo që bashkohet me një prostitutë bëhet një trup me të? Për "të dy", thotë ajo, "do të bëhen një mish i vetëm". (1 Kor 6:16)

Kështu, ne kemi bazën për monogamia: bashkësia martesore me një tjetër të vetme. Kjo bashkim është ajo që quhet "martesë". Ekskluziviteti është i bazuar në faktin se dy bëhen një. Për të thyer atë "besëlidhje" atëherë 2-do-bëhet-njëështë të prishësh lidhjen që ndodh midis një burri dhe një gruaje që shkon më thellë se lëkura dhe kockat - kjo shkon në zemër dhe shpirt. Asnjë libër i teologjisë ose i ligjit kanunor nuk është i nevojshëm që një burrë apo grua të kuptojë thellësinë e tradhtisë që ndodh kur kjo lidhje është prishur. Sepse është një ligj që, kur thyhet, thyen zemrën.

Më në fund, krijimi i personave të tjerë brenda kësaj lidhje martesore gjeneron një shoqëri të re të quajtur "familje". Dhe kështu formohet një qelizë unike dhe e pazëvendësueshme në vazhdimësinë e racës njerëzore.

Përkufizimi i martesës, pra, buron si nga ligji natyror, ashtu edhe nga teologjia e trupit. Martesa para datës së Shtetit, nuk përcaktohet nga Shteti, as nuk mund të jetë, pasi buron nga një urdhër i vendosur nga Vetë Zoti që nga "fillimi". [9]krh. Zanafilla 1: 1; 23-25 Kështu që Gjykatat e Larta në të gjithë botën kanë vetëm një detyrë në këtë drejtim: të hedhin poshtë çdo ripërcaktim të asaj që nuk mund të ripërcaktohet.

Në pjesën tjetër, ne vazhdojmë mendimin tonë duke reflektuar mbi nevojën për moral ose një "kod moral" që nga ligji natyror de fakto krijon një.

 

LIDHJE ME LIDHJE

 

 

Faleminderit për mbështetjen e kësaj shërbese me kohë të plotë.

Regjistrohu

 

Print Friendly, PDF & Email

Shënimet

Shënimet
1 Gen 1: 28
2 lexoni komentin e mrekullueshëm të Charlie Johnston mbi mashtrimin e Darvinizmit: "Realiteti është një gjë kokëfortë"
3 KKK, n 363
4 KKK, n 365
5 KKK, n 356
6 shih Do i Lini të Vdekur?
7 KKK, n 370, 372
8 Gen 2: 24
9 krh. Zanafilla 1: 1; 23-25
Postuar ne BALLINA, BESIMI DHE MORALIT, Seksualiteti dhe liria njerëzore dhe tagged , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , .

Komentet janë të mbyllura.