Seksualiteti dhe Liria Njerëzore - Pjesa III

 

P ONR dinjitetin e njeriut dhe gruas

 

KETU është një gëzim që ne duhet ta rizbulojmë si të krishterë sot: gëzimi për të parë fytyrën e Zotit tek tjetri - dhe kjo përfshin ata që kanë kompromentuar seksualitetin e tyre. Në kohët tona bashkëkohore, Shën Gjon Pali II, e Bekuara Nënë Tereza, Shërbëtorja e Zotit Catherine de Hueck Doherty, Jean Vanier dhe të tjerë vijnë në mendje si individë që gjetën kapacitetin për të njohur imazhin e Zotit, madje edhe në maskimin shqetësues të varfërisë, thyerjes , dhe mëkatin. Ata panë, si të thuash, "Krishtin e kryqëzuar" në tjetrin.

Ekziston një prirje, veçanërisht midis të krishterëve fondamentalistë sot, për të "mallkuar" të tjerët që nuk janë "të shpëtuar", për të shpërthyer "imoralet", për të ndëshkuar "të pabesët" dhe për të denoncuar "të prishurit". Po, Shkrimi na tregon se çfarë do të ndodhë me cilindo prej nesh që këmbëngulë në mëkat të rëndë dhe të vdekshëm, që është refuzimi i plotë i urdhrit të Zotit. Ata që përpiqen të hedhin poshtë të vërtetën e Gjykimit Përfundimtar dhe realitetin e Ferrit [1]shih Ferri është për Realin bëni një padrejtësi të rëndë dhe dëmtim të shpirtrave. Në të njëjtën kohë, Krishti nuk e ngarkoi Kishën të dënonte, por të ishte i butë në mësimin e saj, [2]krh. Gal 6: 1 i mëshirshëm ndaj armiqve të saj, [3]krh. Luka 6: 36 dhe kurajoz deri në vdekje në shërbim të së vërtetës. [4]krh. Marku 8: 36-38 Por nuk mund të jetë me të vërtetë i mëshirshëm dhe i dashur, përveç nëse ekziston një kuptim autentik i dinjitetit tonë njerëzor që përfshin jo vetëm trupin dhe emocionet, por shpirtin e njeriut.

Me daljen në treg të një enciklike të re mbi ekologjinë, nuk ka kohë më të mirë për të shqyrtuar abuzimin më të madh të krijimit në kohën tonë,…

… Shpërbërja e imazhit të njeriut, me pasoja jashtëzakonisht të rënda. - Kardinali Joseph Ratzinger (BENEDICT XVI), 14 maj 2005, Romë; fjalim mbi identitetin evropian; Kultura Katolike.org

 

"DHURATA" E VERTETE

Një ide e çuditshme ngriti kokën gjatë Sinodit të fundit mbi Familjen në Romë. Në raportin e ndërmjetëm të lëshuar nga Vatikani, Seksioni 50 - i cili ishte nuk votuan me miratim nga Etërit e Sinodit, por u botua megjithatë - thotë se "homoseksualët kanë dhurata dhe cilësi për t'i ofruar komunitetit të krishterë", dhe pyeti nëse komunitetet tona janë të afta të "vlerësojnë orientimin e tyre seksual, pa kompromentuar doktrinën katolike në familje dhe martesën ”. [5]shih Lidh disceptimin e postimit, n 50; shtyp.vatican.va

Së pari, dua të them se gjatë dhjetë viteve të fundit, unë kam dialoguar në prapaskenë me një numër burrash dhe grash që kanë luftuar me tërheqjen e gjinisë së njëjtë. Në çdo rrethanë, ata më afroheshin me dëshirën për të gjetur shërim, sepse ata mund të kuptonin që emocionet e tyre nuk përputheshin me hidraulikën e tyre, si të thuash. Ju mund të kujtoni Një letër pikëllimi Kam marrë nga një i ri i tillë. Përshkrimi i tij i luftës së tij është i vërtetë dhe shqetësues, siç është për shumë veta - disa që janë djemtë, vajzat, vëllezërit e motrat, kushërinjtë dhe miqtë tanë (shih Rruga e Tretë) Ka qenë një privilegj i jashtëzakonshëm të udhëtosh me këta njerëz. Unë i shoh ata si të ndryshëm nga unë ose të tjerët që i kam këshilluar, për aq sa shumë prej nesh mbajnë luftëra të thella dhe të përhapura që na pengojnë të bëhemi me të vërtetë të plotë në Krishtin dhe të lëmë një që lufton për paqe.

Por, a është sjellja “homoseksual” sjell “dhurata dhe cilësi” specifike në Trupin e Krishtit? Isshtë një pyetje e rëndësishme që lidhet me një kërkim më të thellë të kuptimit në kohën tonë, ndërsa gjithnjë e më shumë njerëz i drejtohen modës, tatuazheve, kirurgjisë plastike dhe "teorisë gjinore" për të ri-përcaktuar veten e tyre. [6]"Teoria gjinore" është ideja që biologjia e dikujt mund të vendoset që në lindje, dmth. mashkull apo femër, por ai mund të përcaktojë "gjininë" e tij përveç seksit të tij. Papa Françesku e ka dënuar këtë teori dy herë tani. Këtë pyetje ia kam drejtuar një burri që njoh dhe që ka jetuar me një mashkull tjetër për disa vjet. Ai e la atë mënyrë jetese dhe që atëherë është bërë një model i vërtetë i burrërisë së krishterë për shumë njerëz. Përgjigja e tij:

Nuk mendoj se homoseksualiteti duhet ngritur lart si një dhuratë dhe një thesar në vetvete. Ka shumë dhurata dhe thesare, thesare të gjalla, brenda dhe jashtëbuzë Kishës të cilët janë formuar në këto dhurata dhe thesare pjesërisht për shkak të mënyrës me të cilën kanë jetuar dhe përmes këtij tensioni ... Unë kam ardhur në një vend për të nderuar dhe bekuar betejat në udhëtimin tim, pa i shpallur atyre diçka të mirë në dhe të vetvetes. Një paradoks, natyrisht! Zoti i pëlqen të përdorë tensionin hyjnor për të formuar dhe rritur dhe forcuar dhe shenjtëruar ne: ekonominë e Tij hyjnore. Jeta ime, e jetuar me besnikëri (Unë kam dështuar gjatë rrugës dhe po eci briskut edhe sot) një ditë para ose pasi të vdes, të zbulojë një rrugë shprese, një rrugë drejt gëzimit, një shembull befasues i punës së mirë të Zotit në më të papriturat të jetëve.

Me fjalë të tjera, Kryqi - çfarëdo forme dhe forme që merr në jetën tonë individuale - gjithmonë na shndërron dhe jep fryte kur lejojmë që të jemi të lidhur me të. Kjo eshte, kur jetojmë, madje edhe në dobësitë dhe betejat tona, në bindjen ndaj Krishtit, ne do t'u sjellim dhurata dhe cilësi të tjerëve përreth nesh si rezultat i bërjes sonë më shumë si Krishti Gjuha në raportin e Sinodit sugjeron që një çrregullim i qenësishëm ne vetvete është një dhuratë, e cila nuk mund të jetë kurrë pasi është në kundërshtim me urdhrin e Zotit. Mbi të gjitha, kjo është gjuha që Kisha ka përdorur vazhdimisht në përshkrimin e prirjes homoseksuale:

… Burrat dhe gratë me prirje homoseksuale “duhet të pranohen me respekt, dhembshuri dhe ndjeshmëri. Çdo shenjë e diskriminimit të padrejtë në lidhje me ta duhet të shmanget ". Ata janë thirrur, si të krishterët e tjerë, të jetojnë virtytin e dëlirësisë. Prirja homoseksuale është sidoqoftë "e çrregulluar objektivisht" dhe praktikat homoseksuale janë "mëkate shumë të kundërta me dëlirësinë". -Konsiderata në lidhje me propozimet për t'u dhënë njohje ligjore sindikatave midis personave homoseksualë; n 4

Të kërkosh nga komuniteti i Kishës që të fillojë "të vlerësojë orientimin e tyre seksual, pa kompromentuar doktrinën katolike mbi familjen dhe martesën" është një kontradiktë në parime. Ndërsa burra dhe gra të panumërta që kanë lënë "stilin e jetës" homoseksuale mund të dëshmojnë, dinjiteti i tyre shkon përtej seksualitetit të tyre i tërë qenie Si një nga subjektet në dokumentarin e bukur Rruga e Tretë deklaroi: “Unë nuk jam homoseksual. Unë jam Dejv".

Dhurata e vërtetë që duhet të ofrojmë është vetvetja, jo vetëm seksualiteti ynë.

 

Dinjiteti më i thellë

Seksualiteti është vetëm një aspekt i asaj që jemi, megjithëse flet për diçka më të thellë sesa mishi i thjeshtë: është një shprehje e shëmbëlltyrës së Zotit.

Relativizimi i ndryshimit midis sekseve në mënyrë të heshtur konfirmon ato teori të zymta që kërkojnë të heqin çdo rëndësi nga burrëria apo feminiliteti i një qenie njerëzore, sikur kjo të ishte një çështje thjesht biologjike. —POPA BENEDICT XVI, WorldNetDaily, 30 dhjetor 2006

Akoma, në kundërshtim me atë që projekton media sot, dinjiteti ynë njerëzor nuk varet tërësisht nga seksualiteti ynë. Të jesh bërë në shëmbëlltyrën e Zotit do të thotë që ne jemi krijuar për Atë me aftësinë për ta dashur Atë dhe për ta dashur njëri-tjetrin në një bashkim personash. Ky është dinjiteti dhe lavdia më e lartë që i përket një burri apo gruaje.

Kjo është arsyeja pse jeta e të shenjtëruarve: e priftërinjve, murgeshave dhe laikëve në një gjendje beqarie quhet një dëshmi "profetike" nga Kisha. Sepse zgjedhja e tyre vullnetare për të jetuar e dëlirë tregon për një të mirë më të madhe, për diçka transhendente, diçka përtej aktit të bukur dhe solemn por akoma të përkohshëm të marrëdhënies seksuale, dhe kjo është bashkimi me Zotin. [7]'Le të bëhet dëshmia e tyre më e qartë në këtë Vit të Kushtuar se Kisha aktualisht po jeton.' krh. Letra apostolike e Papa Françeskut për të gjithë njerëzit e shenjtëruar, www.vatican.va Dëshmitari i tyre është një "shenjë kontradikte" në një brez që beson se është "e pamundur" të jesh i lumtur pa orgazëm. Por kjo është sepse ne jemi gjithashtu një brez që beson gjithnjë e më pak në Hyjnoren, dhe kështu, gjithnjë e më pak në aftësinë tonë për hyjnoren. Siç shkruajti Shën Pali:

Sepse të gjithë ju që u pagëzuat në Krisht, jeni veshur me Krishtin. Nuk ka as hebre as grek, nuk ka as skllav as person të lirë, nuk ka mashkull dhe femër; sepse të gjithë jeni një në Jezu Krishtin. (Gal 3: 27-28)

Ndërsa shenjtorët dëshmojnë, bashkimi me Zotin tejkalon gëzimet e përkohshme aq sa Dielli tejkalon dritën e një llambë. Megjithatë, është e gabuar, një herezi në fakt, të konsiderosh marrëdhëniet seksuale si disi një "mëkat" të domosdoshëm për ata që janë "shumë të dobët" për të përqafuar një jetë beqare. Sepse nëse duam të flasim për "bashkimin" me Krishtin, duhet të shohim gjithashtu se seksi është një reflektim dhe parashikim i bukur i asaj bashkimi: Krishti mbjell "farën" e Fjalës së Tij në zemrën e Nuses së Tij, Kisha, e cila prodhon "Jeta" brenda saj. Në të vërtetë, tërësia e Shkrimeve është historia e një "besëlidhje martese" midis Zotit dhe popullit të Tij që do të kulmojë në fund të historisë njerëzore në "ditën e martesës së Qengjit". [8]krh. Zb 19:7 Ne kete aspekt, dëlirësi është parashikimi i kësaj Festa të Përjetshme të Dasmës.

 

CHASTITY: ANTIKIMI I MADH

Seksualiteti ynë nuk përcakton se kush jemi në Krisht - ajo përcakton se kush jemi në rendin e krijimit. Kështu, personi që lufton me identitetin e tyre gjinor nuk duhet të ndihet kurrë i privuar nga dashuria e Zotit dhe as nga shpëtimi i tyre, për sa kohë që ata jetojnë jetën e tyre në përputhje me ligjin moral natyror. Por kjo duhet thënë për të gjithë ne. Në fakt, idea se dëlirësia është vetëm për "beqarin" është pjesë e varfërimit të kuptimit tonë bashkëkohor të seksualitetit.

Seksi është bërë një qëllim në vetvete i tillë që brezi ynë nuk mund të konceptojë as mundësinë e jetës së shenjtëruar, e lëre më dy të rinjtë që mbeten të dëlirë deri në martesë. E megjithatë, në komunitetin e krishterë përmes të cilit lëviz, i shoh këto çifte të reja gjatë gjithë kohës. Edhe ata janë një "shenjë e kontradiktës" në një brez që e ka reduktuar seksualitetin në thjesht argëtim. Por kjo nuk do të thotë që, pasi të martohesh, gjithçka shkon.

Carmen Marcoux, autore e Krahët e Dashurisë dhe bashkëthemelues i Ministritë e Dëshmitarëve të Pastër njëherë tha: "Pastërtia nuk është një vijë që ne e kalojmë, është një drejtim që ne shkojmë" Çfarë depërtimi revolucionar! Sepse shumë shpesh, edhe të krishterët që kërkojnë të jenë në vullnetin e Zotit me trupat e tyre e ulin atë fund në pyetje të tilla si: “A mund ta bëjmë këtë? A mund ta bëjmë atë? Çfarë është e gabuar me këtë? etj. ” Dhe po, unë do t'i përgjigjem këtyre pyetjeve mjaft shpejt në Pjesën IV. Por unë nuk e fillova me këto pyetje sepse pastërtia ka të bëjë më pak me abstenimin nga veprimet imorale dhe më shumë ka të bëjë me një gjendja e zemrës. Siç tha Jezusi,

Lum ata që kanë zemër të pastër, sepse ata do ta shohin Perëndinë. (Mat 5: 8)

Ky Shkrim ka të bëjë me qëllim dëshirë. Ka të bëjë me prirjen për të përmbushur ligjin: ta duash Zotin, Perëndinë tënd, me gjithë zemër dhe të afërmin tënd si veten tënde. Me këtë prirje në zemrën e dikujt, Zoti dhe e mira e të afërmit tuaj do të vijnë së pari çdo gjë, përfshirë ato që ndodhin në dhomën e gjumit. Në kontekstin e seksualitetit, pra, nuk ka të bëjë me atë që mund të "marr" nga tjetri, por atë që mund të "jap".

Prandaj, dëlirësia është diçka që duhet të jetë gjithashtu pjesë e martesës së krishterë. Dëlirësia, në fakt, është ajo që na ndan nga mbretëria e kafshëve. Në kafshë, jeta seksuale

… Ekziston në nivelin e natyrës dhe instiktit të lidhur me të, ndërsa në rastin e njerëzve ekziston në nivelin e personit dhe moralit. OPPOPE JOHN PAUL II, Dashuria dhe Përgjegjësia, Versioni Kindle nga Pauline Books & Media, Loc 516

Kjo do të thotë, në mënyrë të prerë, se një burrë nuk po bën dashuri me një vaginë, por me gruaja e tij. Aspekti natyror i kënaqësisë në seks, i dhënë nga Zoti, nuk është qëllim në vetvete, por duhet të nxitet dhe rregullohet me kujdes nga burri dhe gruaja drejt bashkimit të dashurisë. Kjo lumturi dhe mirëqenie e tjetrit, pra, merr parasysh ciklet natyrore të trupit të gruas, si dhe aftësitë e saj emocionale dhe fizike. Dëlirësia praktikohet nga burri dhe gruaja në ato periudha të abstinimit nga marrëdhëniet seksuale ose tek fëmijët hapësinorë në rritjen e familjeve të tyre, ose për të nxitur dashurinë e tyre të ndërsjellë dhe për të renditur orekset e tyre drejt këtij qëllimi. [9]krh. “Por është po aq e vërtetë që është ekskluzivisht në rastin e mëparshëm që burri dhe gruaja janë të gatshëm të abstenojnë nga marrëdhëniet seksuale gjatë periudhës pjellore aq shpesh sa për motive të arsyeshme lindja e një fëmije tjetër nuk është e dëshirueshme. Dhe kur periudha jopjellore përsëritet, ata përdorin intimitetin e tyre të martuar për të shprehur dashurinë e tyre të ndërsjellë dhe për të ruajtur besnikërinë e tyre ndaj njëri-tjetrit. Duke bërë këtë ata sigurisht që dëshmojnë për një dashuri të vërtetë dhe autentike. " —POPA PAUL VI, Humanae Vitae, n 16

Por dëlirësia, sepse në thelbin e saj është një gjendje e zemrës, duhet gjithashtu të shprehet gjatë intimitet seksual. Si eshte e mundur? Në dy mënyra. E para është se jo çdo veprim që rezulton në orgazmë është pra moral. Seksi duhet të shprehet sipas modelit të Krijuesit, pra, sipas ligjit natyror moral, siç kemi diskutuar në Pjesët I dhe II. Kështu që në Pjesën IV, ne do të shqyrtojmë në detaje pyetjen se çfarë është e ligjshme dhe çfarë jo.

Aspekti i dytë i dëlirësisë gjatë intimitetit seksual ka të bëjë me prirjen e zemrës ndaj tjetrit: e të parit të fytyrës së Krishtit në bashkëshorten e dikujt.

Në këtë drejtim, Shën Gjon Pali II ofron një mësim të bukur dhe praktik. Zgjimi seksual i një burri dhe një gruaje ndryshon shumë midis gjinive. Nëse lihet vetëm te natyra jonë e rënë, a burri shumë lehtë mund ta "përdorte" gruan e tij, të cilës i duhet shumë më shumë kohë për të arritur zgjimin. Gjon Pali II mësoi që një burrë duhet të përpiqet ta sjellë trupin e tij në harmoni me atë të gruas së tij ashtu që

… Kulmi i zgjimit seksual zhvillohet si te një burrë ashtu edhe te një grua, dhe se ndodh sa më shumë që të jetë e mundur në të dy bashkëshortët në të njëjtën kohë. OPPOPE JOHN PAUL II, Dashuria dhe Përgjegjësia, Versioni Kindle nga Pauline Books & Media, Loc 4435f

Kjo është një pasqyrë e thellë që kapërcen kënaqësi, ndërsa në të njëjtën kohë e dinjitet duke e vendosur fokusin e aktit martesor mbi vetë-dhënien e ndërsjellë. Siç tha Papa Pali VI,

Kisha është e para që vlerëson dhe lëvdon zbatimin e inteligjencës njerëzore në një aktivitet në të cilin një krijesë racionale, siç është njeriu, është kaq e lidhur me Krijuesin e tij. —POPULLI PAUL VI, Humanae Vitae, n 16

Dhe nuk është çelësi për të kuptuar rolin e dëlirësisë brenda martesës: akti martesor midis një burri dhe një gruaje duhet të pasqyrojë vetë-dhënien e plotë të Krijuesit që vuri jetën e Tij në "shtratin e martesës" të Kryqit. Intimiteti seksual, që është sakramentale, duhet gjithashtu ta çojë tjetrin te Zoti. Në historinë e bukur të martesës së Tobiah dhe Sarës, babai i saj e udhëzon që së shpejti të bëhet dhëndër në natën e tyre të martesës:

Merre dhe sille te sigurt tek babai yt. (Tobit 7:12)

Kjo është ajo që një burrë dhe një grua duhet të bëjnë në fund të fundit: të marrin njëri-tjetrin dhe fëmijët e tyre, të sigurt te Ati në Qiell.

Kështu, "dëlirësia e zemrës" nxit jo vetëm intimitetin e vërtetë midis një çifti, por edhe me Zotin, sepse ajo njeh dinjitetin e vërtetë si të burrit ashtu edhe të gruas. Në këtë mënyrë, marrëdhënia e tyre bëhet një "shenjë" për njëri-tjetrin dhe për komunitetin e diçkaje madhe: një parashikim i asaj bashkimi të përjetshëm kur të gjithë do të jemi "një në Krishtin".

 

LIDHJE ME LIDHJE

 

Print Friendly, PDF & Email

Shënimet

Shënimet
1 shih Ferri është për Realin
2 krh. Gal 6: 1
3 krh. Luka 6: 36
4 krh. Marku 8: 36-38
5 shih Lidh disceptimin e postimit, n 50; shtyp.vatican.va
6 "Teoria gjinore" është ideja që biologjia e dikujt mund të vendoset që në lindje, dmth. mashkull apo femër, por ai mund të përcaktojë "gjininë" e tij përveç seksit të tij. Papa Françesku e ka dënuar këtë teori dy herë tani.
7 'Le të bëhet dëshmia e tyre më e qartë në këtë Vit të Kushtuar se Kisha aktualisht po jeton.' krh. Letra apostolike e Papa Françeskut për të gjithë njerëzit e shenjtëruar, www.vatican.va
8 krh. Zb 19:7
9 krh. “Por është po aq e vërtetë që është ekskluzivisht në rastin e mëparshëm që burri dhe gruaja janë të gatshëm të abstenojnë nga marrëdhëniet seksuale gjatë periudhës pjellore aq shpesh sa për motive të arsyeshme lindja e një fëmije tjetër nuk është e dëshirueshme. Dhe kur periudha jopjellore përsëritet, ata përdorin intimitetin e tyre të martuar për të shprehur dashurinë e tyre të ndërsjellë dhe për të ruajtur besnikërinë e tyre ndaj njëri-tjetrit. Duke bërë këtë ata sigurisht që dëshmojnë për një dashuri të vërtetë dhe autentike. " —POPA PAUL VI, Humanae Vitae, n 16
Postuar ne BALLINA, BESIMI DHE MORALIT, Seksualiteti dhe liria njerëzore dhe tagged , , , , , , , , , , .

Komentet janë të mbyllura.