Unë Do Tendoj Delet e Mia

 

 

LIKE agimi i Diellit, është rilindja e Meshes Latine.

 

SHENJAT E PARA 

Shenjat e para të mëngjesit janë si një aureolë e zbehtë në horizont, e cila bëhet gjithnjë e më e ndritshme derisa horizonti të përfshihet në dritë. Dhe pastaj vjen Dielli.

Po ashtu, kjo meshë latine sinjalizon agimin e një epoke të re (shih Thyerja e vulave) Në fillim, efektet e tij mezi do të vërehen. Por ata do të bëhen gjithnjë e më të ndritshëm derisa horizonti i njerëzimit të përfshihet në Dritën e Krishtit.

Unë nuk kam pasur mundësi të marr pjesë në ritin latin; Unë shkruaj këtu vetëm sipas frymëzimeve që ndihem i detyruar të shkruaj nën drejtimin shpirtëror. Nga një lexues i cili kohët e fundit ndoqi meshën e saj të parë Tridentine:

Kohët e fundit ndoqa meshën time të parë latine në festën e ditëlindjes së Nënës sonë të Bekuar. Ishte një meshë e veçantë që u regjistrua nga dioqeza jonë për t'u përdorur për të trajnuar priftërinjtë. E doja! Ndjeva sikur po përjetoja "adhurimin qiellor" për herë të parë! Ndjeva sikur po merrja Kungimin tim të parë të Shenjtë. Lutjet ishin kaq të bukura! (Na u dhanë libra me latinisht në njërën anë dhe anglisht në anën tjetër për t'i ndjekur.) Më dukej se në këtë meshë ishte shumë më e lehtë të hyje në lutje të thellë! Këndimi i korit ishte i pabesueshëm… Në meshën Latine, u ndjeva sikur isha dëshmitar jo vetëm i "adhurimit qiellor" por edhe i pjesëmarrjes në lutjen universale që më lidhi disi në të gjitha epokat para nesh që e lutën këtë meshë. sepse Kungimi ishin aq të bukur dhe prekën thellë shpirtin tim sa më sollën në vetë-ekzaminim më të madh. 

Pyetja ime është - Çfarë ka ndodhur ?????

 

CFARE NDODHI? 

Po, ndërsa udhëtoj në të gjithë Amerikën e Veriut, edhe unë bëj pyetjen: "Çfarë ndodhi?" Çfarë ndodhi me ndjenjën e Misterit në "festimet tona"? Çfarë ndodhi me nderimin e thellë përpara Eukaristisë së Shenjtë? Çfarë ndodhi me besimin se Jezusi është me të vërtetë i pranishëm në Tabernakull dhe në Sakrificën e Shenjtë të Meshës? Çfarë ndodhi me Rrëfyesit tanë, të cilët në shumë kisha janë kthyer në dollapë fshesash? Çfarë ndodhi me gjunjëzuesit që ishin shkulur në disa kisha? Çfarë ndodhi me ikonat e bukura, statujat, kryqëzimet dhe artin e shenjtë që na treguan drejt një misteri më të madh, duke tejkaluar kohën dhe hapësirën?

Edhe një herë, fjalët e vështira të Ezekielit zhurmojnë - fjalë që janë një paralajmërim i mëshirshëm nga Parajsa:

Kështu thotë Zoti, Zoti: Mjerë barinjtë e Izraelit që po kullosin vetë! A nuk duhet barinjtë, përkundrazi, kullotat e deleve? … Ju nuk i keni forcuar të dobëtit, as nuk i keni shëruar të sëmurët dhe as nuk i keni lidhur të plagosurit. Kështu thotë Zoti, Zoti: Betohem se do të vij kundër këtyre barinjve. Unë do t'i kërkoj delet e mia prej tyre dhe do të ndaloj së kulloti delet e mia në mënyrë që ata të mos kullosin më vetë. Sepse kështu thotë Zoti, Zoti: Unë vetë do të kujdesem dhe do t'i kullot delet e mia. Ashtu si një bari kujdeset për kopenë e tij kur gjendet në mes të deleve të tij të shpërndara, kështu edhe unë do t'i kullot delet e mia. Unë do t'i shpëtoj nga çdo vend ku ishin shpërndarë kur ishte me re dhe errësirë. (Ezekieli 34: 2-3, 10-13)

 

PASTRIMI I MADH

Krishti po pastron Kishën e Tij. Ai nuk do ta braktisë kopenë e Tij. Më lejoni ta them këtë: Mesha post-pajtuese e Papa Palit VI është një i vlefshëm rit Por abuzimet që janë ndjekur nuk janë, veçanërisht në vazhdën e gjuhës popullore. Teologjia e rremë se "Mesha ka të bëjë me njerëzit" është si një gjymtyrë e vdekur që do të krasitet. Nocioni që mesha është më shumë një festë sesa një flijim po mbaron. Ideja që Liturgjia është një mbledhje psiko-terapeutike dhe jo një adhurim i Zotit të Gjallë do të shpërthejë si një flluskë. Fjalia titulluese se "ne jemi një" popull i Pashkëve "përtej ideve të tilla" shtypëse "siç janë pendimi, shtrëngimi dhe nderimi trupor së shpejti do të jenë të zbrazëta. Vetë Krishti po vjen për të ushqyer kopenë e Tij. Dhe kur Ai të vijë, çdo gju do të përkulet dhe çdo gjuhë rrëfen se Jezu Krishti - i pranishëm në Buka e Jetës, ashtu siç tha Ai - është Zoti.

Përgatituni! Bëni drejt rrugët në zemrën tuaj. Unë, Bariu juaj, po vij.

Po, po vjen një ditë kur Kishat Katolike do të mbushen me mahi ndërsa shpirtrat vijnë për të parë, prekur dhe shijuar Bariun e tyre, të pranishëm në Sakrificën e Shenjtë të Meshës. Sepse unë besoj se Jezusi do të shfaqë Praninë e Tij të vërtetë ne para kulmit të konfrontimit përfundimtar midis Kishës dhe anti-Kishës së kësaj epoke (shih Eklipsi i Birit.)

Atëherë, në lot të pikëllimit dhe gëzimit, do ta dimë saktësisht cfare ndodhi. 

 

BASHKONTPUNIMI FINAL 

Në atë pikë, do të ketë dy grupe që do të shfaqen: Peters dhe I Judës. Ata që zgjedhin rrugën e pendimit dhe ata që zgjedhin rrugën e errësirës. Për praninë e Krishtit jo vetëm që shëron, por edhe ndan.

Mos mendo se kam ardhur të sjell paqen në tokë. Unë kam ardhur për të sjellë jo paqen, por shpatën. (Mat 10:34)

Dhe perseri,

Ata e kanë parë dhe më urrente mua dhe Atin tim. Ju do të jeni të urryer nga të gjithë për shkak të emrit tim, por ai që do të durojë deri në fund do të shpëtohet.(Gjoni 15:24, Mat 10:22)

Tani po përballemi me përballjen përfundimtare midis Kishës dhe anti-Kishës, të Ungjillit dhe anti-Ungjillit.  - Kardinali Karol Wojtyla (JOHN PAUL II), ribotuar më 9 nëntor 1978, numri i Wall Street Journal nga një fjalim i vitit 1976 drejtuar Peshkopëve Amerikanë

 

Baballarët dhe baballarët

Ndërsa fjalët e Ezekielit u drejtohen kryesisht udhëheqësve fetarë të ditëve tona, ato gjithashtu u referohen udhëheqësve të "kishës së brendshme", shtëpisë. Unë qëndroj me frikë dhe duke u dridhur para atyre fjalëve. A kam ushqyer unë, si baba dhe burrë, më shumë sesa delet e mia? A i kam shërbyer vetes sesa gruas dhe fëmijëve të mi?

Timeshtë koha që priftërinjtë, peshkopët, kardinalët, burrat dhe baballarët të shqyrtojnë zemrat tona. Sepse Krishti nuk erdhi të na dënojë, por të na sjellë jetë të përjetshme. Aty ku do të na mungojë, do të gjejmë mëshirë. Aty ku kemi dështuar, do të gjejmë një bollëk hiri. Dhe ajo që duket e përtërirë duhet të dorëzohet në duart e mëshirshme të Jezusit. Me Zotin, të gjitha gjërat janë të mundshme.

Dashuria mbulon një mori mëkatesh. (1 Prt 4: 8)

A po kërkoj tani favor me qeniet njerëzore apo Zotin? Apo po kërkoj t'i kënaq njerëzit? Nëse do të përpiqesha akoma t'i kënaq njerëzit, nuk do të isha skllav i Krishtit. (Gal 1: 0)

 

 

Print Friendly, PDF & Email
Postuar ne BALLINA, SHENJAT.