Interpretimi i Zbulesës

 

 

PA pa dyshim, Libri i Zbulesës është një nga më të diskutueshmit në të gjithë Shkrimet e Shenjta. Në njërin skaj të spektrit janë fondamentalistët që e marrin çdo fjalë fjalë për fjalë ose jashtë kontekstit. Nga ana tjetër janë ata që besojnë se libri tashmë është përmbushur në shekullin e parë ose që i përshkruajnë librit thjesht një interpretim alegorik.

Por çfarë lidhje me kohët e ardhshme, tonë herë? A ka diçka për të thënë Zbulesa? Për fat të keq, ekziston një tendencë moderne midis shumë klerikëve dhe teologëve për të zbritur diskutimin e aspekteve profetike të Apokalipsit në koshin e shëmtuar, ose thjesht të hedhin poshtë nocionin e krahasimit të kohërave tona me këto profeci si të rrezikshme, tepër të komplikuara ose krejtësisht të gabuara.

Megjithatë, ka vetëm një problem me atë qëndrim. Fluturon përballë Traditës së gjallë të Kishës Katolike dhe vetë fjalëve të Magjistrumit.

 

DY KRIZA

Dikush mund të mendojë pse ka një hezitim të tillë për të reflektuar në pasazhet më të dukshme profetike të Zbulesës. Besoj se ka të bëjë me një krizë të përgjithshme besimi në Fjalën e Zotit.

Ka dy kriza të mëdha në kohën tonë kur bëhet fjalë për Shkrimet e Shenjta. Njëra është që katolikët nuk lexojnë dhe luten mjaftueshëm me Biblën. Tjetra është se Shkrimet janë sterilizuar, copëtuar dhe e shpërndarë nga shpjegimi modern si thjesht një pjesë historike e letërsisë sesa jetuar Fjala e Zotit. Kjo qasje mekanike është një nga krizat përcaktuese të kohës sonë, sepse i ka hapur rrugën herezisë, modernizmit dhe mosrespektimit; ka mbytur misticizmin, seminaristë të gabuar dhe në disa, në mos shumë raste, shkatërroi anijen besimin e besimtarëve - klerikëve dhe laikëve njësoj. Nëse Zoti nuk është më Zoti i mrekullive, i karizmave, i Sakramenteve, i Rrëshajave të reja dhe dhuratave shpirtërore që rinovojnë dhe ndërtojnë Trupin e Krishtit… për çfarë është Ai Perëndia saktësisht? Ligjërimi intelektual dhe liturgjia impotente?

Në një Nxitje Apostolike të formuluar me kujdes, Benedikti XVI vuri në dukje aspektet e mira dhe të këqija të metodës historike-kritike të përjashtimit biblik. Ai vëren se një interpretim shpirtëror / teologjik është thelbësor dhe plotësues i një analize historike:

Fatkeqësisht, një ndarje sterile ndonjëherë krijon një pengesë midis eksegezës dhe teologjisë, dhe kjo "ndodh edhe në nivelet më të larta akademike". —POPA BENEDIKTI XVI, Nxitja Apostolike Post-Sinodale, Verbum Domini, n.34

"Nivelet më të larta akademike. ” Këto nivele shpesh janë niveli seminarik i studimit që do të thotë se priftërinjve të ardhshëm shpesh u është mësuar një pamje e shtrembëruar e Shkrimit, e cila nga ana e tij ka çuar në

Homile të përgjithshme dhe abstrakte që fshehin drejtësinë e fjalës së Zotit… si dhe devijime të padobishme të cilat rrezikojnë të tërheqin vëmendjen më të madhe ndaj predikuesit sesa në zemrën e mesazhit të Ungjillit. -Ibid. n. 59

Një prift i ri më tregoi se si seminari ku ai ndoqi kishte çmontuar kaq shumë Shkrimin që la përshtypjen se Zoti nuk ekzistonte. Ai tha se shumë nga miqtë e tij që nuk kishin formimin e tij të mëparshëm hynë në seminar të ngazëllyer për t'u bërë shenjtorë… por pas formimit, ata u zhveshën plotësisht nga zelli i tyre nga herezitë moderniste që u mësuan… megjithatë, ata u bënë priftërinj. Nëse barinjtë janë miopë, çfarë ndodh me delet?

Papa Benedikti duket se e kritikon pikërisht këtë lloj analize biblike, duke treguar pasojat serioze të kufizimit të vetes në një pamje historikisht të rreptë të Biblës. Ai vëren në veçanti se vakumi i një interpretimi të bazuar në besim të Shkrimit shpesh është mbushur nga një kuptim dhe filozofi laike e tillë që that

… Sa herë që një element hyjnor duket i pranishëm, ai duhet të shpjegohet në një mënyrë tjetër, duke reduktuar gjithçka në elementin njerëzor a Një pozitë e tillë mund të provojë vetëm e dëmshme për jetën e Kishës, duke hedhur dyshime mbi misteret themelore të Krishterimit dhe historikun e tyre - si, për shembull, institucioni i Eukaristisë dhe ringjallja e Krishtit —POPA BENEDIKTI XVI, Nxitja Apostolike Post-Sinodale, Verbum Domini, n.34

Ç'lidhje ka kjo me Librin e Zbulesës dhe një interpretim të sotëm të vizionit të tij profetik? Ne nuk mund ta shohim Zbulesën thjesht si një tekst historik. Kjo është jetuar Fjala e Zotit. Na flet në shumë nivele. Por një, siç do ta shohim, është aspekti profetik për të sot—Një nivel interpretimi i refuzuar çuditërisht nga shumë studiues të Shkrimeve.

Por jo nga papët.

 

ZHVILLIMI DHE SOT

Për ironi të fatit, ishte Papa Pali VI i cili përdori një fragment nga vizioni profetik i Shën Gjonit për të përshkruar, pjesërisht, pikërisht këtë krizë besimi në Fjalën e Zotit.

Bishti i djallit po funksionon në shpërbërjen e katolikut botë. Errësira e Satanit ka hyrë dhe është përhapur në të gjithë Kishën Katolike madje deri në majën e saj. Braktisja, humbja e besimit, po përhapet në të gjithë botën dhe në nivelet më të larta brenda Kishës. - Adresa në Përvjetorin e Gjashtëdhjetë të Shfaqjeve të Fatimas, 13 tetor 1977

Ishte Pali VI që aludonte te Zbulesa Kapitulli 12:

Pastaj një shenjë tjetër u shfaq në qiell; ishte një dragua i madh i kuq, me shtatë koka dhe dhjetë brirë dhe mbi kokat e tij kishte shtatë diadema. Bishti i saj zhduku një të tretën e yjeve në qiell dhe i hodhi poshtë në tokë. (Zbulesa 12: 3-4)

Në Kapitullin e parë, Shën Gjoni sheh një vizion të Jezusit që mban shtatë yllnë dorën e tij të djathtë:

… Shtatë yjet janë engjëjt e shtatë kishave. (Zbul. 1:20)

Interpretimi më i mundshëm i dhënë nga studiuesit biblik është se këta engjëj ose yje përfaqësojnë peshkopët ose pastorët që kryesojnë të shtatë komunitetet e krishtera. Kështu, Palit VI i referohet braktisje brenda radhëve të klerit që janë "zhdukur". Dhe, siç lexojmë në 2 Thesal 2, braktisja paraprin dhe shoqëron "të paligjshmin" ose Antikrishtin të cilin Etërit e Kishës gjithashtu e referuan si "kafshë" në Zbulesën 13.

Gjon Pali II bëri gjithashtu një krahasim të drejtpërdrejtë të kohërave tona me kapitullin e dymbëdhjetë të Zbulesës duke bërë një paralele ndaj betejës midis kulturën e jetës dhe kultura e vdekjes.

Kjo luftë paralelizon luftën apokaliptike të përshkruar në [Zb 11: 19-12: 1-6, 10 për betejën midis "gruas së veshur me diellin" dhe "dragoit"]. Betejat e vdekjes kundër Jetës: një "kulturë e vdekjes" kërkon të imponohet në dëshirën tonë për të jetuar dhe për të jetuar plotësisht  —POPA JOHN PAUL II, Parku Shtetëror i Cherry Creek State Park, Denver, Colorado, 1993

Në fakt, Shën Gjon Pali II në mënyrë të qartë e cakton Apokalipsin për të ardhmen

"Armiqësia", e parashikuar në fillim, konfirmohet në Apokalips (libri i ngjarjeve të fundit të Kishës dhe botës), në të cilin përsërit shenjën e "gruas", kësaj here "të veshur me diellin" (Zbul. 12: 1) -Papa JOHN PAUL II, Redemptoris Mater, n 11 (shënim: teksti në kllapa janë fjalët e vetë Papës)

As Papa Benedikti hezitoi të shkelte në territorin profetik të Zbulesës duke e zbatuar atë në kohët tona:

Kjo luftë në të cilën ne e gjejmë veten… [kundër] fuqive që shkatërrojnë botën, flitet në kapitullin 12 të Zbulesës is Thuhet se dragoi drejton një lumë të madh uji kundër gruas që po ikën, për ta larguar… se është e lehtë për të interpretuar atë që lumi përfaqëson: janë këto rryma që mbizotërojnë të gjithë, dhe duan të eleminojnë besimin e Kishës, e cila duket se nuk ka ku të qëndrojë përpara fuqisë së këtyre rrymave që imponojnë veten si e vetmja mënyrë të menduarit, mënyra e vetme e jetës. —POPA BENEDICT XVI, sesioni i parë i sinodit special për Lindjen e Mesme, 10 tetor 2010

Papa Françesku u bëri jehonë këtyre mendimeve kur iu referua posaçërisht një romani mbi Antikrishtin, Zoti i Botës. Ai e krahasoi atë me kohët tona dhe "kolonizimin ideologjik" që po ndodh që kërkon nga të gjithë "the mendim i vetëm. Dhe ky mendim i vetëm është fryt i kësaj bote… Ky… quhet braktisje ”.[1]Homilia, 18 nëntor 2013; Zenit

… Ata që kanë njohuri, dhe posaçërisht burimet ekonomike për t'i përdorur ato, [kanë] një mbizotërim mbresëlënës mbi tërë njerëzimin dhe gjithë botën ... Në duart e kujt qëndron e gjithë kjo fuqi, ose a do të përfundojë përfundimisht? Extremelyshtë jashtëzakonisht e rrezikshme që një pjesë e vogël e njerëzimit ta ketë atë. OPPOPE FRANCIS, Laudato si ', n 104; www.vatican.va

Benedikti XVI gjithashtu interpreton «Babiloninë» te Zbulesa 19, jo si një entitet i kaluar, por duke iu referuar qyteteve të korruptuara, përfshirë ato të kohës sonë. Ky korrupsion, kjo "mirësi" - një mani me kënaqësi - thotë ai, po e çon njerëzimin drejt skllavëri

La Libri i Zbulesës përfshin midis mëkateve të mëdha të Babilonisë - simbolin e qyteteve të mëdha jofetare të botës - faktin që tregton me trupa dhe shpirtra dhe i trajton ato si mallra (Shih i jap supërxhiro 18: 13). Në këtë kontekst, problemi ilaçeve gjithashtu rrit kokën e tij, dhe me forcën në rritje shtrihet tentakulat e oktapodit në të gjithë botën - një shprehje elokuente e tiranisë së mamonit që çorodit njerëzimin. Asnjë kënaqësi nuk është kurrë e mjaftueshme, dhe teprimi i mashtrimit të dehjes bëhet një dhunë që copëton rajone të tëra - dhe e gjithë kjo në emër të një keqkuptimi fatal të lirisë që në të vërtetë minon lirinë e njeriut dhe në fund të fundit e shkatërron atë. —POPA BENEDICT XVI, Me rastin e Përshëndetjeve të Krishtlindjeve, 20 dhjetor 2010; http://www.vatican.va/

Skllavëria kujt?

 

BISHA

Përgjigja, natyrisht, është ai gjarpër i lashtë, djalli. Por ne lexojmë në Apokalipsin e Gjonit se djalli i jep "fuqinë dhe fronin e tij dhe autoritetin e tij të madh" një "kafshe" që del nga deti.

Tani, shpesh në një shpjegim historik-kritik, këtij teksti i jepet një interpretim i ngushtë duke iu referuar Neronit ose ndonjë përndjekësi tjetër të hershëm, duke sugjeruar kështu që "kafsha" e Shën Gjonit tashmë ka ardhur dhe shkuar. Sidoqoftë, kjo nuk është pikëpamja e rreptë e Etërve të Kishës.

Shumica e etërve e shohin kafshën si përfaqësimin e antikrishtit: Shën Iraneu, për shembull, shkruan: “Bisha që ngrihet është mishërimi i së keqes dhe gënjeshtrës, kështu që forca e plotë e apostazisë që ajo mishëron mund të hidhet në furrë e zjarrtë. ” - krh. Shën Ireneu, Kundër herezive, 5, 29; Bibla Navarre, Zbulesa, P. 87

Bisha personifikohet nga Shën Gjoni që sheh se është dhënë "Një gojë që mburret me krenari dhe blasfemi",  dhe në të njëjtën kohë, është një mbretëri e përbërë. [2]Rev 13: 5 Edhe një herë, Shën Gjon Pali II e krahason drejtpërdrejt këtë "rebelim" të jashtëm të udhëhequr nga "kafsha" me atë që po zhvillohet në këtë orë:

Fatkeqësisht, rezistenca ndaj Frymës së Shenjtë të cilën Shën Pali thekson në dimensionin e brendshëm dhe subjektiv si tensioni, lufta dhe rebelimi që ndodhin në zemrën e njeriut, gjen në çdo periudhë të historisë dhe veçanërisht në epokën moderne dimensioni i jashtëm, e cila merr forma konkrete si përmbajtje e kulturës dhe civilizimit, si a sistem filozofik, një ideologji, një program për veprim dhe për formësimin e sjelljes njerëzore. Ajo arrin shprehjen e saj më të qartë në materializëm, si në formën e tij teorike: si një sistem mendimi, ashtu edhe në formën e tij praktike: si një metodë për të interpretuar dhe vlerësuar faktet, dhe po ashtu si një program i sjelljes përkatëse. Sistemi i cili është zhvilluar më së shumti dhe ka çuar në pasojat e tij ekstreme praktike, kjo formë e mendimit, ideologjisë dhe praksës është materializmi dialektik dhe historik, i cili ende njihet si thelbi thelbësor i Marksizmi. —POPA JOHN PAUL II, Dominum et Vivificantem, n 56

Në fakt, Papa Françesku krahason sistemin aktual - një lloj bashkimi të Komunizmit dhe kapitalizëm- një lloj kafshe që gllabëron:

Në këtë sistem, i cili tenton të gllabëroj gjithçka që qëndron në rrugën e fitimeve të rritura, çfarëdo që është e brishtë, si ambienti, është e pambrojtur para interesave të a hyjnizuar tregu, i cili bëhet rregulli i vetëm. -Evangelii Gaudium, n 56

Ndërsa ishte ende një kardinal, Joseph Ratzinger lëshoi ​​një paralajmërim në lidhje me këtë kafshë - një paralajmërim që duhet të jehojë me të gjithë në këtë epokë teknologjike:

Apokalipsi flet për antagonistin e Zotit, bishën. Kjo kafshë nuk ka një emër, por një numër [666]. Në [tmerrin e kampeve të përqendrimit], ata anulojnë fytyrat dhe historinë, duke e shndërruar njeriun në një numër, duke e zvogëluar atë në një cog në një makinë të madhe. Njeriu nuk është më shumë se një funksion.

Në ditët tona, nuk duhet të harrojmë se ata parafabrikuan fatin e një bote që rrezikon të miratojë të njëjtën strukturë të kampeve të përqendrimit, nëse pranohet ligji universal i makinës. Makineritë që janë ndërtuar vendosin të njëjtin ligj. Sipas kësaj logjike, njeriu duhet të interpretohet nga një kompjuter dhe kjo është e mundur vetëm nëse përkthehet në numra.
 
Bisha është një numër dhe shndërrohet në numra. Megjithatë, Zoti ka një emër dhe thërret me emër. Ai është një person dhe e kërkon personin. - Kardinal Ratzinger, (POPE BENEDICT XVI) Palermo, 15 Mars, 2000

Isshtë e qartë, pra, se zbatimi i Librit të Zbulesës në kohën tonë nuk është vetëm lojë e ndershme, por e qëndrueshme midis pontifikëve.

Sigurisht, Etërit e Hershëm të Kishës nuk hezituan ta interpretojnë Librin e Zbulesës si një vështrim të shkurtër në ngjarjet e ardhshme (shih Duke rimenduar Kohët e Fundit) Ata mësuan, sipas Traditës së gjallë të Kishës, se Kapitulli 20 i Zbulesës është një të ardhmen ngjarje në jetën e Kishës, një periudhë simbolike e një "mijë vjetësh" në të cilën, pas bisha është shkatërruar, Krishti do të mbretërojë në shenjtorët e Tij në një "periudhë paqeje". Në fakt, trupi dërrmues i shpalljes moderne profetike flet pikërisht për një ripërtëritje të ardhshme në Kishë, të paraprirë nga shtrëngime të mëdha, përfshirë një antikrisht. Ato janë një imazh pasqyrë i mësimeve të etërve të hershëm të Kishave dhe fjalëve profetike të papëve modernë (A po vjen vërtet Jezusi?). Vetë Zoti ynë lë të kuptohet se shtrëngimet e ardhshme të kohës së fundit nuk do të thotë se fundi i botës është i afërt.

Things gjëra të tilla duhet të ndodhin së pari, por nuk do të jetë menjëherë fundi. (Luka 21: 9)

Në fakt, ligjërimi i Krishtit për kohën e fundit është i paplotë për sa kohë që Ai jep vetëm një vizion të ngjeshur të fundit. Kjo është ajo ku profetët e Dhjatës së Vjetër dhe Libri i Zbulesës na japin njohuri të mëtejshme eskatologjike që na lejojnë të dekompresojmë fjalët e Zotit tonë, duke fituar kështu një kuptim më të plotë të "kohërave të fundit". Mbi të gjitha, edhe profetit Daniel i thuhet se vizionet e tij për fundin dhe mesazhin - që në thelb janë një pasqyrë e atyre në Apokalips - duhet të vulosen "deri në kohën e fundit". [3]krh. Dan 12: 4; Shiko gjithashtu A po heq velin? Kjo është arsyeja pse Tradita e Shenjtë dhe zhvillimi i doktrinës nga Etërit e Kishës është i domosdoshëm. Siç shkruajti Shën Vincenti i Lerins:

StVincentofLerins.jpg… Nëse duhet të lindë ndonjë pyetje e re për të cilën nuk është dhënë një vendim i tillë, ata duhet të përdorin mendimet e Etërve të shenjtë, të atyre të paktën, të cilët, secili në kohën dhe vendin e vet, duke qëndruar në unitetin e bashkimit dhe të besimit, u pranuan si mjeshtra të aprovuar; dhe çfarëdo që mund të zbulohet se kanë mbajtur këto, me një mendje dhe me një pëlqim, kjo duhet të konsiderohet doktrina e vërtetë dhe katolike e Kishës, pa asnjë dyshim ose skrupull. -Komunitarei vitit 434 pas Krishtit, "Për Antikitetin dhe Universalitetin e Besimit Katolik Kundër Risive të Përdhosura të Të Gjitha Herezive", Ch. 29, n. 77

Sepse jo çdo fjalë e Zotit tonë u regjistrua; [4]krh. Gjoni 21:25 disa gjëra përcilleshin me gojë, jo vetëm me shkrim. [5]shih Problemi Themelor

Unë dhe çdo i krishterë tjetër ortodoks ndihemi të sigurt se do të ketë një ringjallje të mishit të ndjekur nga një mijë vjet në një qytet të rindërtuar, zbukuruar dhe zgjeruar të Jeruzalemit, siç u njoftua nga Profetët Ezekiel, Isaias dhe të tjerë ... Një njeri midis nesh me emrin Gjon, një nga Apostujt e Krishtit, mori dhe paratha se paruesit e Krishtit do të banonin në Jeruzalem për një mijë vjet dhe se më pas do të ndodhte ringjallja universale dhe, me pak fjalë, e përjetshme dhe gjykimi. -St. Justin Martir, Dialogu me Trypho, Ch. 81, Etërit e Kishës, Trashëgimia e Krishterë

 

A NUK VSHT ZBULUESHME VET AM një liturgji hyjnore?

Hasshtë theksuar nga disa studiues të Shkrimeve të Shenjta, nga Dr. Scott Hahn te Kardinali Thomas Collins, se Libri i Zbulesës paralel me Liturgjinë. Nga "Riti i Ndëshkimit" në kapitujt e parë tek Liturgjia e Fjalës përmes hapja e rrotullës në Kapitullin 6; lutjet e ofertës (8: 4); "Amini i madh" (7:12); përdorimi i temjanit (8: 3); shandanët ose shandanët (1:20), e kështu me radhë. Pra, a është kjo në kundërshtim me një interpretim të ardhshëm eskatologjik të Zbulesës? 

Përkundrazi, e mbështet plotësisht atë. Në fakt, Zbulesa e Shën Gjonit është një paralele e qëllimshme me Liturgjinë, e cila është përkujtimore e gjallë e Pasioni, Vdekja dhe Ringjallja të Zotit. Vetë Kisha na mëson se, ndërsa Koka shkoi përpara, ashtu edhe Trupi do të kalojë përmes pasionit, vdekjes dhe ringjalljes së vet.

Para ardhjes së dytë të Krishtit, Kisha duhet të kalojë nëpër një provë të fundit që do të trondisë besimin e shumë besimtarëve ... Kisha do të hyjë në lavdinë e mbretërisë vetëm përmes kësaj Pashkë të fundit, kur ajo do të ndjekë Zotin e saj në vdekjen dhe Ringjalljen e tij. -Katekizmi i Kishës Katolike, 675, 677

Vetëm Urtësia Hyjnore mund ta kishte frymëzuar Librin e Zbulesës sipas modelit të Liturgjisë, ndërsa në të njëjtën kohë shpalosi planet djallëzore të ligësisë kundër Nuses së Krishtit dhe triumfit të saj pasues mbi të keqen. Dhjetë vjet më parë, unë shkrova një seri të bazuar në këtë paralele të quajtur Gjyqi Shtatë Vjetor

 

EDHE HISTORIKE

Një interpretim i ardhshëm i Librit të Zbulesës nuk përjashton një kontekst historik. Siç tha Shën Gjon Pali II, kjo betejë midis "gruas" dhe atij gjarpri antik është "një luftë që do të shtrihet në të gjithë historinë njerëzore".[6]shih Redemptoris Matern.11 Me siguri, Apokalipsi i Shën Gjonit gjithashtu i referohet shtrëngimeve në kohën e tij. Në letrat drejtuar Kishave të Azisë (Zbul. 1-3), Jezusi u flet shumë specifikisht të krishterëve dhe hebrenjve të asaj periudhe. Në të njëjtën kohë, fjalët mbajnë një paralajmërim të përhershëm për Kishën në çdo kohë, veçanërisht në lidhje me dashurinë e ftohtë dhe besimin e vakët. [7]shih Dashuria e Parë e Humbur Në fakt, u habita kur pashë paralelizmin midis fjalëve mbyllëse të Papa Françeskut drejtuar Sinodit dhe letrave të Krishtit për shtatë kishat (shih Pesë korrigjimet). 

Përgjigja nuk është se Libri i Zbulesës është ose historik ose vetëm i së ardhmes - përkundrazi, të dy janë. E njëjta gjë mund të jetë thanë për profetët e Dhjatës së Vjetër, fjalët e të cilëve flasin për ngjarje specifike lokale dhe korniza kohore historike, dhe megjithatë, ato janë shkruar në mënyrë të tillë që të mbajnë akoma një përmbushje të ardhshme.

Sepse misteret e Jezusit nuk janë përsosur dhe përmbushur ende plotësisht. Ata janë të plotë, në të vërtetë, në personalitetin e Jezusit, por jo në ne, që janë anëtarët e tij, as në Kishë, që është trupi i tij mistik. -St. John Eudes, traktat “Për Mbretërinë e Jezusit”, Liturgjia e Orëve, Vol IV, f 559

Shkrimet e Shenjta janë si një spirale që, ndërsa qarkon në kohë, përmbushet përsëri dhe përsëri, në shumë nivele të ndryshme. [8]shih Një rreth… Një spirale Për shembull, ndërsa Pasioni dhe Ringjallja e Jezusit përmbush fjalët e Isaisë mbi Shërbëtorin Vuajtës… nuk është e plotë në lidhje me Trupin e Tij Mistik. Ne ende nuk kemi arritur "numrin e plotë" të johebrenjve në Kishë konvertimi i hebrenjve, ngritja dhe rënia e bishës, duke lidhur zinxhirin e Satanit, një rivendosje universale e paqes dhe vendosja e mbretërimit të Krishtit në Kishë nga bregdeti në bregdet pas një gjykimi të të gjallëve. [9]shih Aktgjykimet e fundit

Në ditët që do të vijnë, mali i shtëpisë së Zotit do të vendoset si mali më i lartë dhe do të ngrihet mbi kodrat. Të gjithë kombet do të drejtohen drejt tij ... Ai do të gjykojë midis kombeve dhe do të caktojë kushte për shumë popuj. Ata do t'i rrahin shpatat e tyre në plugje dhe heshtat e tyre në grepat e krasitjes; një komb nuk do të ngrejë shpatën kundër një tjetri dhe as nuk do të stërviten përsëri për luftë. (Isaia 2: 2-4)

Kisha Katolike, e cila është mbretëria e Krishtit në tokë, [është] e destinuar të përhapet në të gjithë njerëzit dhe të gjitha kombet… OPPOPE PIUS XI, Kuas Primas, Enciklike, n. 12, 11 dhjetor 1925; shih Mat 24:14

Shëlbimi do të jetë i plotë vetëm kur të gjithë njerëzit ndajnë bindjen e tij. —Pr. Walter Ciszek, Ai më udhëheq, fq. 116-117

 

Koha e shikimit dhe faljes së namazit

Akoma, vizioni apokaliptik i Zbulesës shpesh konsiderohet tabu midis intelektualëve katolikë dhe hidhet poshtë me lehtësi si "paranojë" ose "sensacionalizëm". Por një këndvështrim i tillë bie në kundërshtim me mençurinë shumëvjeçare të Nënës Kisha:

Sipas Zotit, koha e tanishme është koha e Shpirtit dhe e dëshmisë, por gjithashtu një kohë ende e shënuar nga "ankthi" dhe sprova e së keqes e cila nuk kursen Kishën dhe nuk fut në luftërat e ditëve të fundit. Shtë një kohë pritjeje dhe shikimi.  -KKK, 672

Shtë një kohë pritjeje dhe shikimi! Duke pritur kthimin e Krishtit dhe duke e shikuar atë - nëse është Ardhja e Tij e Dytë apo Ardhja e tij personale në fund të rrjedhës natyrore të jetës sonë. Vetë Zoti ynë i tha “shiko dhe lutu!"[10]Matt 26: 41 Çfarë mënyre më efikase ka për të parë dhe lutur sesa përmes Fjalës së frymëzuar të Zotit, përfshirë Librin e Zbulesës? Por këtu na duhet një kualifikim:

… Nuk ka asnjë profeci të shkrimeve të shenjta që është një çështje e interpretimit personal, sepse asnjë profeci nuk ka ardhur kurrë përmes vullnetit njerëzor; por më tepër qeniet njerëzore të prekura nga Shpirti i Shenjtë folën nën ndikimin e Zotit. (2 kafshëve shtëpiake 1: 20-21)

Nëse duam të shikojmë dhe lutemi me Fjalën e Zotit, duhet të jetë me vetë Kishën i cili shkroi dhe në këtë mënyrë interpreton atë Fjalë.

… Shkrimi duhet të proklamohet, dëgjohet, lexohet, pranohet dhe përjetohet si fjala e Zotit, në rrjedhën e Traditës Apostolike nga e cila është e pandashme. —POPA BENEDIKTI XVI, Nxitja Apostolike Post-Sinodale, Verbum Domini, n.7

Në të vërtetë, kur Shën Gjon Pali II i thirri të rinjtë të bëheshin '' roje mëngjesi '' në agimin e mijëvjeçarit të ri ', ai specifikisht vuri në dukje se ne duhet të "jemi për Romën dhe për Kishën".[11]Novo Millennio Inuente, n.9, 6 janar 2001

Kështu, dikush mund ta lexojë Librin e Zbulesës duke ditur se triumfi i ardhshëm i Krishtit dhe Kisha e Tij dhe disfata pasuese e Antikrishtit dhe Satanait janë një realitet i tanishëm dhe i ardhshëm në pritje të përmbushjes.

… Po vjen ora, dhe tani është këtu, kur adhuruesit e vërtetë do të adhurojnë Atin në Shpirt dhe të vërtetë (Gjoni 4:23)

 

Botuar për herë të parë më 19 nëntor 2010 me azhurnime sot.  

 

LIDHUR ME LIDHJE:

Ndjekja e këtij shkrimi:  Të jetosh Librin e Zbulesës

Protestantët dhe Bibla: Problemi Themelor

Shkëlqimi i Shpalosur i së Vërtetës

 

Donacionet tuaja janë inkurajim
dhe ushqim për tryezën tonë. Shendet
dhe faleminderit. 

 

Për të udhëtuar me Mark in La Tani Word,
klikoni në banderolën më poshtë për të pajtohem.
Emaili juaj nuk do të ndahet me askënd.

 

Print Friendly, PDF & Email

Shënimet

Shënimet
1 Homilia, 18 nëntor 2013; Zenit
2 Rev 13: 5
3 krh. Dan 12: 4; Shiko gjithashtu A po heq velin?
4 krh. Gjoni 21:25
5 shih Problemi Themelor
6 shih Redemptoris Matern.11
7 shih Dashuria e Parë e Humbur
8 shih Një rreth… Një spirale
9 shih Aktgjykimet e fundit
10 Matt 26: 41
11 Novo Millennio Inuente, n.9, 6 janar 2001
Postuar ne BALLINA, BESIMI DHE MORALIT dhe tagged , , , , , , , , , , , , , , , .

Komentet janë të mbyllura.