Jezusi, Ndërtuesi i Urtë

 

Ndërsa vazhdoj të studioj “kafshën” e Zbulesës 13, po shfaqen disa gjëra magjepsëse të cilat dëshiroj t’i lutem dhe t’i reflektoj më tej para se t’i shkruaj. Në ndërkohë, unë po marr përsëri letra shqetësuese rreth ndarjes në rritje në Kishë Amoris Laetitia, Nxitja Apostolike e Papës së fundmi. Për momentin, unë dua të ribotoj këto pika të rëndësishme, që të mos harrojmë

 

SAINT Gjon Pali II shkroi një herë:

… E ardhmja e botës qëndron në rrezik nëse nuk vijnë njerëz më të mençur. -Consolidio Familiaris, n 8

Ne duhet të lutemi për mençuri në këto kohë, veçanërisht kur Kisha është nën sulm nga të gjitha anët. Në jetën time, unë kurrë nuk kam parë dyshime, frikë dhe rezerva të tilla nga katolikët në lidhje me të ardhmen e Kishës, dhe në veçanti, Atit të Shenjtë. Jo në një pjesë të vogël për shkak të disa zbulesave heretike private, por edhe në disa raste për disa deklarata jo të plota ose abstruse nga vetë Papa. Si të tillë, jo pak këmbëngulin në besimin se Papa Françesku do të "shkatërrojë" Kishën - dhe retorika kundër tij po bëhet gjithnjë e më e ashpër. Dhe kështu edhe një herë, pa i mbyllur një sy qartësisht ndaj ndarjeve në rritje në Kishë, maja ime shtatë arsyet pse shumë nga këto frikëra janë të pabazuara

 

I. Jezusi është një ndërtues “i mençur”

Jezusi tha se Ai nuk bëri asgjë më vete, por vetëm atë që Ati e mësoi. [1]krh. Gjoni 8:28 Nga ana tjetër, Ai u tha Apostujve:

Kushdo që i dëgjon këto fjalë të mia dhe vepron sipas tyre, do të jetë si një njeri i mençur që ndërtoi shtëpinë e tij mbi shkëmb. (Mat 7:24)

Ati e urdhëroi Jezusin të ndërtonte një Kishë dhe kështu, si një ndërtues i mençur, duke marrë këshillat e Tij, Ai e ndërtoi atë mbi "shkëmb".

Dhe kështu po të them se ti je Pjetri dhe mbi këtë shkëmb unë do të ndërtoj kishën time dhe portat e botës tjetër nuk do të mbizotërojnë kundër saj. (Mat 16:18)

Shën Jeronimi, përkthyesi i madh i Biblës nga i cili është nxjerrë Bibla moderne sot, tha:

Unë nuk ndjek asnjë udhëheqës përveç Krishtit dhe bashkohem në bashkësi me askënd përveç bekimit tënd, domethënë me karrigen e Pjetrit. Unë e di se ky është shkëmbi mbi të cilin është ndërtuar Kisha. - Shën. Jeronim, 396 AD, Letra 15:2

Prandaj më thuaj atëherë, a është Jezusi një ndërtues i mençur apo budalla që ndërton në rërë? Kjo do të thotë, a do të shembet shkëmbi në të cilin është ndërtuar Kisha përfunduar braktisja, apo do të qëndrojë kundër çdo stuhie, megjithë dobësitë personale dhe mëkatësinë e njeriut që mban postin e Pjetrit? Çfarë ju tregon 2000 vjet histori ndonjëherë e lëkundur?

Me fjalët e një profeti të mençur unë e di: "Përfundimi im është: qëndro me" Karrigen "dhe" Çelësat ", pavarësisht nga njeriu që i zë, qoftë ai një shenjt i madh apo me të meta serioze në qasjen e tij baritore."

Qëndro në shkëmb.

 

II Pagabueshmëria duhet të jetë e pagabueshme

Sa i mençur është Krishti? Epo, Ai e dinte që Pjetri ishte i dobët, përkundër deklaratës së tij të besimit. Pra, ndërtimi i Kishës, në fund të fundit nuk varet nga njeriu, por nga Krishti. “I do të ndërtojë my Kisha, ”tha Jezusi.

Fakti që është Pjetri ai që quhet "shkëmb" nuk është për shkak të ndonjë arritje nga ana e tij ose për ndonjë gjë të jashtëzakonshme në karakterin e tij; është thjesht një nomen zyrtare, një titull që përcakton, jo një shërbim të kryer, por një ministri të dhënë, një zgjedhje hyjnore dhe një komision për të cilin askush nuk ka të drejtë vetëm për shkak të karakterit të tij - më së paku nga të gjithë Simon, i cili, nëse do të gjykojmë sipas tij karakteri, ishte gjithçka përveç një shkëmbi. —POPA BENEDICT XIV, nga Das neue Volk Gottes, f. 80ff

Por si mund t'i besonte Jezusi njerëzve të gabuar drejtimin dhe ruajtjen e të vërtetave të pagabueshme që do të përçoheshin, jo vetëm qindra, por mijëra vjet në të ardhmen? Duke imbuuar Kishën me karizmin e pagabueshmëri.

La libër katekizmi thotë:

I gjithë trupi i besimtarëve… nuk mund të gabojë në çështjet e besimit. Kjo karakteristikë tregohet në vlerësimin e mbinatyrshëm të besimit (sensus fidei) nga ana e të gjithë popullit, kur, nga peshkopët deri te i fundit i besimtarëve, ata shfaqin një pëlqim universal në çështjet e besimit dhe moralit. -Katekizmi i Kishës Katolike, n 92

Por Papa Françesku shpjegon se kjo “ndjenjë” e besimtarëve 'nuk duhet të ngatërrohet me realitetin sociologjik të mendimit të shumicës'.

Bëhet fjalë për një lloj 'instinkti shpirtëror', i cili na lejon të 'mendojmë me Kishën' dhe të dallojmë se çfarë është në përputhje me besimin apostolik dhe frymën e Ungjillit. — FRANCIS POPE, Fjala për anëtarët e Komisionit Ndërkombëtar Teologjik, 9 Dhjetor. 2013, Herald katolik

Pagabueshmëria është hir e Frymës së Shenjtë që loton sythin e zbulesës hyjnore të besuar Apostujve, të quajtur "depozita e besimit", në mënyrë që ajo me besnikëri të rritet dhe të zhvillohet deri në fund të kohës si një i vetëm lulëzimi i së vërtetës. Ky unitet i së vërtetës quhet Tradita e Shenjtë që përfshin të gjitha ato lule nga sytha (dhe që i përkasin besimit dhe moralit), dhe që është gjithashtu e pagabueshme.

Kjo pagabueshmëri shtrihet deri në depozitimin e Zbulesës hyjnore; shtrihet gjithashtu në të gjitha ato elemente të doktrinës, duke përfshirë edhe moralin, pa të cilat të vërtetat shpëtuese të besimit nuk mund të ruhen, shpjegohen ose vëzhgohen. -KKK, n 2035

Çështja është kjo: nëse në ndonjë kohë në 2000 vitet e kaluara hiri i pagabueshmërisë do të pengohej nga një papë mashtrues, atëherë që nga ai moment "të vërtetat shpëtuese" të besimit tonë do të rrezikonin të humbnin në baticat e subjektivitetit. Pagabueshmëria duhet të jetë e pagabueshme. Nëse Papa, të cilin Mëson Katekizmi është "i përjetshëm dhe burimi i dukshëm dhe themeli i unitetit ”, [2]KKK, n 882 do të ndryshonin të vërtetat e Besimit tonë përmes deklaratave zyrtare nga karrigia e Pjetrit (ish katedra), atëherë e gjithë ndërtesa do të shembet. Prandaj, Papa, i cili "gëzon këtë pagabueshmëri për shkak të detyrës së tij" [3]KKK, n 891 që kanë të bëjnë me çështje të besimit dhe moralit, duhet të mbetet ashtu siç tha Krishti se ishte: a rock, ose Kisha mund të jetë më e pagabueshme… dhe askush, që nga ai moment, nuk mund të dijë me siguri “të vërtetat shpëtuese të besimit”.

Por si mundet që Papa, një njeri i thjeshtë, të mbetet besnik në këtë drejtim?

 

III Lutja e Jezuit është e efektshme

Asnjë papë, sado i korruptuar personalisht, nuk ka qenë në gjendje të ndryshojë mësimet e pagabueshme të Besimit tonë Katolik përgjatë dy mijëvjeçarëve. Sepse jo vetëm që Jezusi është një ndërtues i mençur, por Ai është edhe i yni Kryeprifti para Atit. Dhe kur Ai e porositi Pjetrin të “ushqente delet e mia”, Ai tha:

Unë jam lutur që vetë besimi juaj të mos dështojë; dhe pasi të kthehesh mbrapa, duhet të forcosh vëllezërit e tu. (Luka 22:32)

A janë të fuqishme lutjet e Jezuit para Atit? A u përgjigjet Ati lutjeve të Jezuit? A lutet Jezusi në unitet me Atin ose kundër vullnetit të Tij?

Pjetri dhe pasardhësit e tij janë në gjendje të na forcojnë, jo domosdoshmërisht sepse ata kanë gradë teologjike, por sepse Jezusi është lutur për ta që besimi i tyre të mos dështojë kështu që ata mund të "Forcuar" vëllezërit e tyre.

 

IV. Asnjë profeci biblike që "Pjetri" do të kthehet kundër Kishës

Pavarësisht nga fakti që Shën Pali mori një pjesë në "depozitimin e besimit" me anë të një zbulese të drejtpërdrejtë nga Jezusi, ai ia paraqiti atë që kishte marrë Pjetrit ose "Cefas" (nga aramaishtja, që do të thotë "shkëmb").

Unë u ngjita në Jeruzalem për të biseduar me Kefën dhe qëndrova me të për pesëmbëdhjetë ditë.

Pastaj katërmbëdhjetë vjet të tjerë më vonë, ai u takua përsëri me Cefhas dhe Apostuj të tjerë për të qenë të sigurt se ajo që po predikonte ishte në përputhje me "traditat" [4]krh. 2 Sel 2: 25 ata kishin marrë në mënyrë që ai "Mund të mos vrapojë, ose të ketë vrapuar, kot." [5]krh. Gal 2: 2

Tani, një pjesë e zbulesave që Pali mori i përkiste kohëve të fundit. Dhe gati të gjithë në atë kohë prisnin që "ditët e fundit" të shpaloseshin në brezin e tyre. Megjithatë, askund në shkrimet e Palit nuk sugjeron që Pjetri, të cilin ai e quan një "shtyllë" në Kishë, [6]krh. Gal 2: 9 do të bëhet një "profet i rremë" si një "zbulesë private" moderne i pohuar jo shumë kohë më parë. [7]ajo e "Maria Hyjnisë Mëshirë", mesazhet e së cilës janë dënuar nga peshkopi i saj E megjithatë, Palit iu dhanë zbulime në dukje të gjalla të Antikrishtit dhe mashtrimet që do të vinin që Perëndia do të lejonte të gjykonte ata që "nuk i kanë besuar të vërtetës por kanë miratuar keqbërje". [8]2 Themes 2: 11-12 Ajo që Pali thotë për Antikrishtin është kjo:

… Ju e dini se çfarë po e frenon atë tani që ai të zbulohet në kohën e tij. Sepse misteri i paligjshmërisë tashmë po funksionon; vetëm ai që tani e frenon atë do ta bëjë derisa të mos dalë nga rruga. (2 Sel. 2: 6-7)

Unë tashmë kam adresuar interpretimet e ndryshme se kush ose çfarë është ky "kufizues". [9]shih Heqja e Frenuesit Ndërsa disa nga Etërit e Kishës e panë atë si Perandorinë Romake, unë kam filluar të pyes veten gjithnjë e më shumë nëse nuk është ajo Ati i Shenjtë vetveten. Papa Benedikti XVI ofroi këtë depërtim të fuqishëm përgjatë kësaj linje:

Abrahami, babai i besimit, është me anë të besimit të tij shkëmbi që frenon kaosin, përmbytja fillestare e shkatërrimit dhe kështu e mbështet krijimin. Simon, i pari që rrëfeu Jezusin si Krishti ... tani bëhet me anë të besimit të tij Abrahamik, i cili rinovohet në Krishtin, shkëmbi që qëndron kundër valës së papastër të mosbesimit dhe shkatërrimit të saj të njeriut. —POPA BENEDICT XVI (Kardinal Ratzinger), Thirrja në Kungim, Kuptimi i Kishës Sot, Adrian Walker, Tr., F. 55-56

Kjo mund të shpjegojë gjithashtu pse Shën Pali ishte i mbuluar me qëllim kur ai iu referua kufizuesit, duke refuzuar të përmendte kush ishte. Ndoshta ishte për të mbrojtur Pjetrin që të mos bëhej një shënjestër e drejtpërdrejtë nga armiqtë e Kishës. Ndoshta ajo ka mbetur e mbuluar gjatë shekujve për të njëjtat arsye, deri më tani… Nëse ndonjë gjë, dëshmia e Palit sugjeron besnikërinë e tij dhe bashkësinë me Pjetrin - jo frikën prej tij. 

 

V. Fatima, dhe papa martir

Interesant është fakti se Plaku Lucia, në vizionet e saj në Fatima, pa se "Ati i Shenjtë ka shumë për të vuajtur":

Father Ati i Shenjtë kaloi nëpër një qytet të madh gjysmë në rrënoja dhe gjysmë duke u dridhur nga hapi i ndalur, i pikëlluar nga dhimbja dhe pikëllimi, ai u lut për shpirtrat e kufomave që takoi gjatë rrugës; pasi kishte arritur në majë të malit, në gjunjë në këmbët e Kryqit të madh ai u vra nga një grup ushtarësh që qëlluan me plumba dhe shigjeta ndaj tij, dhe në të njëjtën mënyrë vdiqën njëri pas tjetrit Peshkopët e tjerë, Priftërinjtë, burra dhe gra Fetarë, dhe njerëz laikë të niveleve dhe pozicioneve të ndryshme. -Mesazhi në Fatima, vatikan.va

Kjo është një profeci që ka qenë i miratuar nga Roma. A tingëllon kjo si një Papë që po tradhton Kishën, ose po jep jetën për të? Tingëllon gjithashtu si një pontif që është si një "kufizues" që, sapo "hiqet", pasohet nga një valë dëshmorësh dhe paligjshmeri

 

VI. Papa Françesku nuk është një "anti-papa"

Një anti-papa, nga përkufizimi, është një papë i cili ka marrë vendin e Pjetrit ose me forcë ose nga një zgjedhje e pavlefshme. Hasshtë pohuar përsëri nga "zbulesa private" e kohëve të fundit, e cila ka fituar tërheqje të mahnitshme midis disa prej besimtarëve, se Papa Françesku është një papë i rremë dhe "profeti i rremë" në librin e Zbulesës.

Papa im i dashur Benedikti XVI është Papa i fundit i vërtetë në këtë tokë… Ky Papa [Françesku] mund të zgjidhet nga anëtarët brenda Kishës Katolike, por ai do të jetë Profeti i Rremë. -nga "Maria Divine Mercy", 12 prill 2012, të cilit i dërgon mesazhet peshkopi deklaroi të mos ketë 'asnjë miratim kishtar' dhe se 'shumë prej teksteve janë në kundërshtim me teologjinë katolike'. Ai deklaroi se 'Këto mesazhe nuk duhet të promovohen ose të përdoren brenda shoqatave të Kishës Katolike.'

Përveç herezisë së anti-papalizmit, profecia e pretenduar është një pamundësi teologjike. Nëse ai është një papë i vlefshëm, ai mban "çelësat e mbretërisë" dhe Krishti nuk do të kundërshtonte vetveten. Në një qortim mjaft të fortë të atyre që po ndjekin këtë linjë mendimi, Papa Benedikti deklaroi:

Nuk ka absolutisht asnjë dyshim në lidhje me vlefshmërinë e dorëheqjes time nga ministria e Petrine. Kushti i vetëm për vlefshmërinë e dorëheqjes time është liria e plotë e vendimit tim. Spekulimet në lidhje me vlefshmërinë e tij janë thjesht absurde My Detyra e fundit dhe e fundit [imja] është të mbështes Papunin e Papa Françeskut me lutje. —POPE EMERITUS BENEDICT XVI Qyteti i Vatikanit, 26 shkurt 2014; Zenit.org

Nëse do të kishte një njeri në tokë që do të dinte nëse Papa Françesku është një papë i vlefshëm apo jo, do të ishte Benedikti ai që kaloi dekada të jetës së tij duke luftuar apostazinë që ka rrethuar Kishën.

 

VII. Jezusi është Admirali i Anijes së Tij

Papa mund të jetë në krye të Barque of Peter, por Jezusi është admirali i kësaj Anijeje.

By është me anë të Zotit dhe me anë të hirit të Zotit që [Pjetri] është shkëmbi mbi të cilin qëndron Kisha. —POPA BENEDICT XIV, nga Das neue Volk Gottes, f. 80ff

Jezusi nuk është një ndërtues i mençur që thjesht largohet. Ai është ende duke ndërtuar dhe do të vazhdojë deri në fund të botës. As Jezusi nuk do të lejojë askënd të shkatërrojë Kishën e Tij - kjo është premtimi i Tij - edhe pse mund të zvogëlohet në numër dhe shtat. Edhe nëse duhet të përballemi me një "moment të Pjetrit dhe Palit" ku një papë duhet të korrigjohet vëllazërisht, siç Pavli e këshilloi dikur Pjetrin,[10]krh. Gal 2: 11-14 është pjesë e udhëzimit të pagabueshëm të Shpirtit të Shenjtë. 

Kisha nuk është bërë rrugëtimi i saj. Fundi i botës nuk është afër, por fundi i një epoke. Ende është faza e fundit, Triumfi i madh i Zojës dhe Kisha që ende nuk do të vijë. Dhe është Jezusi, me Shpirtin e Shenjtë, ai që udhëheq, udhëheq dhe mbron Kishën e Tij. Sepse, në fund të fundit, ne jemi Nusja e tij. Cili dhëndër nuk është absolutisht mbrojtës, pikant dhe plotësisht i dashuruar me Nusen e tij? Dhe kështu Ai ndërton ...

Zoti nuk dëshiron një shtëpi të ndërtuar nga njerëzit, por besnikëri ndaj fjalës së tij, ndaj planit të tij. Himselfshtë vetë Zoti që ndërton shtëpinë, por nga gurët e gjallë të vulosur nga Shpirti i tij. —POPE FRANCIS, Instalimi Homily, 19 Mars 2013

...me mençuri.

Krishti është qendra, jo Pasardhësi i Pjetrit. Krishti është pika referuese në zemër të Kishës, pa Të, Pjetri dhe Kisha nuk do të ekzistonin. —POPA FRANCIS, 16 mars, takim me shtypin

Le të lutemi që Ati i Shenjtë të mbetet i palëkundur në fjalët që shpalli në fund të Sinodit të parë për Familjen:

Papa, në këtë kontekst, nuk është zoti suprem, por më tepër shërbëtori suprem - "shërbëtori i shërbëtorëve të Zotit"; garantuesi i bindjes dhe i konformitetit të Kishës me vullnetin e Zotit, Ungjillin e Krishtit dhe Traditën e Kishës, duke lënë mënjanë çdo tekë personale, pavarësisht se ishte - me vullnetin e Vetë Krishtit - "Pastori dhe Mësuesi suprem i të gjithë besimtarëve" dhe pavarësisht se gëzonte "fuqi të zakonshme supreme, të plotë, të menjëhershme dhe universale në Kishë". —POPA FRANCIS, fjalët përmbyllëse të Sinodit; Agjencia e lajmeve katolike, 18 tetor 2014 (theksi im)

 

Botuar për herë të parë më 9 tetor 2014.

 

Faleminderit për lutjet dhe mbështetjen tuaj.

"Një libër i fuqishëm"

 

TREE3bkstk3D.jpg

PEMA

by
Denise Mallett

 

Të quash Denise Mallett një autor tepër të talentuar është një nënvlerësim! Pema është magjepsëse dhe e shkruar bukur. Vazhdoj të pyes veten, "Si mund të shkruaj dikush diçka të tillë?" I pagojë.
- Ken Yasinski, Folës katolik, autor dhe themelues i Ministrive të FacetoFace

Nga fjala e parë në të fundit isha i rrëmbyer, i pezulluar midis frikës dhe habisë. Si i shkruajti një person kaq i ri linja kaq të ndërlikuara komploti, personazhe kaq kompleksë, dialog kaq tërheqës? Si e kishte zotëruar një adoleshent i thjeshtë zanatin e të shkruarit, jo vetëm me aftësi, por me thellësi të ndjenjës? Si mund të trajtojë ajo tema të thella kaq të shkathëta pa më së paku predikim? Unë jam akoma me frikë. Cleshtë e qartë se dora e Zotit është në këtë dhuratë. Ashtu siç Ai ju ka dhënë çdo hir deri më tani, le të vazhdojë t'ju udhëheqë në rrugën që Ai ka zgjedhur për ju nga e gjithë përjetësia.
-Janet Klasson, autore e Blog Pelianito Journal

Pema është një vepër fantastike jashtëzakonisht premtuese nga një shkrimtar i ri, i talentuar, i mbushur me imagjinatë të krishterë duke u përqëndruar në luftën midis dritës dhe errësirës.
- Kryepeshkopi Don Bolen, Kryepeshkopata e Regina, Saskatchewan

RENDOSENI KOPJEN TUAJ SOT! 

 
SHENIM: Transporti falas në të gjitha porositë mbi 75 $. Bleni 2, merrni 1 Falas!

Për të marrë La Tani Word,
klikoni në banderolën më poshtë për të pajtohem.
Emaili juaj nuk do të ndahet me askënd.

Flamuri Tani i Fjalës

Bashkohu me Mark në Facebook dhe Twitter!
logoja e FacebookTwitterlogo

Print Friendly, PDF & Email

Shënimet

Shënimet
1 krh. Gjoni 8:28
2 KKK, n 882
3 KKK, n 891
4 krh. 2 Sel 2: 25
5 krh. Gal 2: 2
6 krh. Gal 2: 9
7 ajo e "Maria Hyjnisë Mëshirë", mesazhet e së cilës janë dënuar nga peshkopi i saj
8 2 Themes 2: 11-12
9 shih Heqja e Frenuesit
10 krh. Gal 2: 11-14
Postuar ne BALLINA, BESIMI DHE MORALIT.

Komentet janë të mbyllura.