Medjugorje: “Vetëm faktet, zonjë”


Kodra e Shfaqjes në Agim, Medjugorje, Bosnje-Hercegovina

 

DERISA vetëm Zbulesa Publike e Jezu Krishtit kërkon miratimin e besimit, Kisha mëson se do të ishte e papërfillshme të injoronte zërin profetik të Zotit ose "të përçmonte profecinë", siç thotë Shën Pali. Mbi të gjitha, "fjalët" autentike nga Zoti janë, nga Zoti:

Dikush, pra, thjesht mund të pyesë pse Zoti i siguron ata vazhdimisht [në radhë të parë nëse] vështirë se duhet të merren vesh nga Kisha. - Hans Urs von Balthasar, Mistica OggetTiva, n 35

Edhe teologu i diskutueshëm, Karl Rahner, gjithashtu pyeti

… Nëse diçka që Zoti zbulon mund të jetë e parëndësishme. - Karl Rahner, Vizione dhe Profeci, faqe 25

Vatikani ka këmbëngulur të mbetet i hapur për shfaqjen e pretenduar deri tani pasi vazhdon të dallojë vërtetësinë e fenomeneve atje. (Nëse kjo është mjaft e mirë për Romën, është mjaft e mirë për mua.) 

Si ish-reporter televiziv, faktet që lidhen me Medjugorje më shqetësojnë mua. E di që ato kanë të bëjnë me shumë njerëz. Unë kam marrë të njëjtin qëndrim për Medjugorje si i Bekuar Gjon Pali II (siç dëshmojnë ipeshkvijtë të cilët kanë diskutuar shfaqjet me të). Ky pozicion është të festojmë frutat e mrekullueshëm që rrjedhin nga ky vend, përkatësisht Konvertimi dhe një intensiv jeta sakramentale. Ky nuk është një mendim i paqartë, por një fakt i vështirë i bazuar në dëshmitë e mijëra klerikëve katolikë dhe laikëve të panumërt.

Ka qenë mjaft i shkruar në të dy anët e fenomenit. Por unë dua të veçoj këtu thjesht faktet më të rëndësishme që lidhen me këto shfaqje të pretenduara. Në këtë mënyrë, shpresoj të lehtësoj shqetësimet e disa lexuesve të mi, pasi unë padyshim që kam marrë një pamje më pozitive të fenomeneve gjithashtu. Dëshiroj të theksoj përsëri se nuk bëj gjykim përfundimtar për vërtetësinë e shfaqjeve, por respektoj hetimin e vazhdueshëm të Kishës dhe do t'i përmbahem plotësisht rezultatit të ardhshëm që tani do të bëhet një gjykim i Vatikanit ose ata që Ati i Shenjtë mund të caktojë në të ardhmen (shih këtë së fundmi raporti i konfirmuar). 

 

FAKTE

  • Autoriteti mbi vërtetësinë e shfaqjeve nuk është më në duart e peshkopit vendas të Medjugorje. Në një lëvizje të rrallë, Kongregacioni për Doktrinën e Besimit mori hetimin nga duart e Peshkopit Zaniç dhe e vendosi atë në duart e një komisioni të pavarur. Tani (që nga 8 Prilli 2008), Selia e Shenjtë ka marrë autoritetin e plotë mbi fenomenet e pretenduara. NUK ka pasur një prononcim përfundimtar nga Vatikani në lidhje me Medjugorje (edhe pse ata mund ta kishin vendosur atë false disa herë deri tani), përveç atyre që unë rendis më poshtë: "Ne përsërisim nevojën absolute për të vazhduar thellimin e reflektimit, si dhe lutjen, përballë çfarëdo dukurie të supozuar të mbinatyrshme, derisa të ketë një shpallje përfundimtare" (Joaquin Navarro-Valls, shefi i zyrës së shtypit të Vatikanit, Lajmet Botërore Katolike, 19 qershor 1996)
  • Në një letër nga Kongregacioni për Doktrinën e Besimit nga Sekretari i atëhershëm Kryepeshkopi Tarcisio Bertone (26 maj, 1998), ai përshkroi vendimin negativ të Peshkopit Zaniç si "shprehja e bindjes personale të Ipeshkvit të Mostarit të cilën ai ka të drejtë ta shprehë si i Zakonshëm i vendit, por që është dhe mbetet mendimi i tij personal."
  • Kardinali Schönborn, Kryepeshkop i Vjenës, dhe autori kryesor i Katekizmi i Kishës Katolike shkroi, "Karakteri i mbinatyrshëm nuk është i vendosur; të tilla ishin fjalët e përdorura nga ish-konferenca e ipeshkvijve të Jugosllavisë në Zadar në 1991… Nuk është thënë që karakteri i mbinatyrshëm është themeluar në mënyrë thelbësore. Për më tepër, nuk është mohuar ose zbritur që fenomenet të jenë të një natyre të mbinatyrshme. Nuk ka dyshim që magjisteri i Kishës nuk bën një deklaratë të caktuar ndërsa fenomenet e jashtëzakonshme po zhvillohen në formën e shfaqjeve ose mjeteve të tjera.”Lidhur me frytet e Medjugorjes, ky studiues i shquar tha,“Këto fruta janë të prekshme, të dukshme. Dhe në dioqezën tonë dhe në shumë vende të tjera, unë vë re hire të konvertimit, hire të një jete të besimit të mbinatyrshëm, të thirrjeve, të shërimeve, të një rizbulimi të sakramenteve, të rrëfimit. Të gjitha këto janë gjëra që nuk mashtrojnë. Kjo është arsyeja pse unë vetëm mund të them se janë këto fruta që më mundësojnë mua, si peshkop, të jap një gjykim moral. Dhe nëse siç tha Jezusi, ne duhet ta gjykojmë pemën nga frytet e saj, unë jam i detyruar të them se pema është e mirë."(Medjugorje Gebetsakion, # 50; Stella maris, # 343, f. 19, 20)
  • Lidhur me faktin nëse pelegrinazhet mund të ndodhin atje, Kryepeshkopi Bertone (tani Kardinal Bertone) më tej shkroi, “në lidhje me pelegrinazhet në Medjugorje, të cilat kryhen privatisht, kjo Kongregatë tregon se ato lejohen me kusht që të mos konsiderohen si vërtetim i ngjarjeve që ndodhin akoma dhe të cilat ende kërkojnë shqyrtimin nga Kisha."
Përditësimet: Që nga 7 dhjetori 2017, një njoftim madhor erdhi nga i dërguari i Papa Françeskut në Medjugorje, Kryepeshkopi Henryk Hoser. Ndalimi i pelegrinazheve "zyrtare" tani është hequr:
Përkushtimi i Medjugorje është i lejuar. Nuk është e ndaluar dhe nuk ka nevojë të bëhet në fshehtësi ... Sot, dioqezat dhe institucionet e tjera mund të organizojnë pelegrinazhe zyrtare. Nuk është më një problem… Dekreti i ish-konferencës peshkopale të asaj që dikur ishte Jugosllavia, e cila, para luftës Ballkanike, këshillonte kundër pelegrinazheve në Medjugorje të organizuara nga peshkopët, nuk është më e rëndësishme. -Aleitia, 7 dhjetor 2017
Dhe pastaj më 12 maj, 2019, Papa Françesku zyrtarisht autorizoi pelegrinazhe në Medjugorje me "kujdes për të parandaluar që këto pelegrinazhe të interpretohen si një vërtetim i ngjarjeve të njohura, të cilat ende kërkojnë shqyrtim nga Kisha", sipas një zëdhënësi të Vatikanit. [1]Vatikani Lajme
 
Meqenëse Papa Françesku tashmë ka shprehur miratimin ndaj raportit të Komisionit Ruini, duke e quajtur atë "shumë, shumë të mirë",[2]USNews.com do të dukej se pikëpyetja mbi Medjugorje po zhduket shpejt. Komisioni Ruini u emërua nga Papa Benedikti XVI për të sjellë vendimin autoritar mbi Medjugorje në Romë. 
  • Në vitin 1996, zëdhënësi i atëhershëm i Selisë së Shenjtë, Dr. Navarro Valls, tha, “Ju nuk mund të thoni se njerëzit nuk mund të shkojnë atje derisa të provohet e rreme. Kjo nuk është thënë, kështu që çdokush mund të shkojë nëse dëshiron. Kur besimtarët katolikë shkojnë diku, ata kanë të drejtën e kujdesit shpirtëror, kështu që Kisha nuk i ndalon priftërinjtë të shoqërojnë udhëtime të organizuara laike në Medjugorje në Bosnjë-Hercegovinë"(Shërbimi Katolik i Lajmeve, 21 gusht 1996).
  • Më 12 Janar 1999, Kryepeshkopi Bertone udhëzoi udhëheqësit e Komunitetit të Lumturisë për të ndihmuar shërbimin e nevojave të Kishës në Medjugorje. Me atë rast, ai tha “Për momentin duhet të konsiderohet Medjugorje si një Shenjtërores, një Shenjtërores Mariane, në të njëjtën mënyrë si Czestochwa " (siç transmetohet nga Sr. Emmanuel i Komunitetit të Lumturive).
  • Lidhur me gjatësinë e shfaqjeve (tridhjetë vjet dhe duke vazhduar tani), Peshkopi Gilbert Aubry i Shën Denis, ishulli Reunion tha, "Pra, ajo flet shumë, kjo "Virgjëresha e Ballkanit"? Ky është mendimi sardonik i disa skeptikëve të paepur. A kanë ata sy por nuk shohin, dhe veshët por nuk dëgjojnë? Shtë e qartë se zëri në mesazhet e Medjugorje është ai i një gruaje amtare dhe të fortë që nuk i përkëdhel fëmijët e saj, por i mëson, i nxit dhe i shtyn ata të marrin përgjegjësi më të madhe për të ardhmen e planetit tonë: 'Një pjesë e madhe e asaj që do të ndodhë varet nga lutjet tuaja ' Ne duhet ta lejojmë Zotin gjatë gjithë kohës që dëshiron të marrë për shpërfytyrimin e të gjitha kohërave dhe hapësirave përpara Fytyrës së Shenjtë të Atij që është, ishte dhe do të vijë përsëri. " (Perpara per "Medjugorje: vitet '90 - Triumfi i Zemrës" nga Sr. Emmanuel)
  • Dhe si një shënim me interes… në një letër të shkruar për Denis Nolan, e Bekuar Nënë Tereza e Kalkutës shkruajti, “Ne të gjithë po i lutemi një Përshëndetje Marisë para meshës së shenjtë Zojës sonë të Medjugorje.”(8 Prill 1992)
  • Kur u pyet nëse Medjugorje është një mashtrim Satanik siç pretendohet nga një Peshkop Emeritus, Kardinali Ersilio Tonini u përgjigj: "Nuk mund ta besoj kete. Sidoqoftë, nëse ai e ka thënë vërtet këtë, unë mendoj se është një frazë e ekzagjeruar, absolutisht jashtë temës. Vetëm mosbesimtarët nuk besojnë në Zojën tonë dhe në Medjugorje. Për pjesën tjetër, askush nuk po na detyron të besojmë, por le të paktën ta respektojmë atë ... Unë mendoj se është një vend i bekuar dhe një hir i Zotit; i cili shkon në Medjugorje kthehet i transformuar, i ndryshuar, ai reflekton veten në atë burim hiri që është Krishti. " - intervistë me Bruno Volpe, 8 mars 2009, www.pontifex.roma.it
  • Më 6 tetor 2013, nunci apostolik në emër të Kongregatës për Doktrinën e Besimit (CDF), deklaroi se, në këtë kohë, CDF "është në procesin e hetimit të disa aspekteve doktrinore dhe disiplinore të fenomenit të Medjugorje "Dhe kështu riafirmon se deklarata e vitit 1991 mbetet në fuqi:" që klerikët dhe besimtarët nuk lejohen të marrin pjesë në mbledhje, konferenca ose festime publike gjatë të cilave besueshmëria e këtyre 'shfaqjeve' do të merrej e mirëqenë. " (Agjencia e lajmeve katolike, 6 tetor 2013)

 

Papa JOHN PAUL II

Peshkopi Stanley Ott i Baton Rouge, LA, i cili ka shkuar që atëherë te Zoti, pyeti Gjon Palin II:

"Ati i Shenjtë, çfarë mendon për Medjugorje?" Ati i Shenjtë vazhdoi të hante supën e tij dhe u përgjigj: “Medjugorje? Medjugorje? Medjugorje? Vetëm gjëra të mira po ndodhin në Medjugorje. Njerëzit po luten atje. Njerëzit do të rrëfehen. Njerëzit janë duke adhuruar Eukaristinë dhe njerëzit po kthehen te Zoti. Dhe, vetëm gjërat e mira duket se po ndodhin në Medjugorje. ” -www.spiritdaily.com, 24 tetor 2006

Në prani të Konferencës Rajonale Episkopale të Oqeanit Indian gjatë tyre limitë takimi me Atin e Shenjtë, Papa Gjon Pali iu përgjigj pyetjes së tyre në lidhje me mesazhin e Medjugorje: 

Siç u shpreh Urs von Balthasar, Mary është Nëna që paralajmëron fëmijët e saj. Shumë njerëz kanë një problem me Medjugorje, me faktin që shfaqjet zgjasin shumë gjatë. Ata nuk e kuptojnë. Por mesazhi jepet në një kontekst specifik, ai korrespondon me situatën e vendit. Mesazhi këmbëngul për paqen, për marrëdhëniet midis katolikëve, ortodoksëve dhe myslimanëve. Atje, ju gjeni çelësin për të kuptuar atë që po ndodh në botë dhe të ardhmen e saj.  -Medjugorje e rishikuar: Vitet 90, Triumfi i Zemrës; Plaku Emmanuel; fq. 196

Dhe Kryepeshkopit Felipe Benites të Asuncion, Paraguai, në lidhje me pyetjen e tij të drejtpërdrejtë nëse dëshmitarët e Medjugorje duhet të lejohen të flasin në kisha apo jo, JP II tha,

Autorizoni gjithçka që ka të bëjë me Medjugorje. - Po aty.

Më e rëndësishmja, papa i ndjerë i tha peshkopit Pavel Hnilica në një intervistë për revistën mujore katolike gjermane PUR:

Shikoni, Medjugorje është një vazhdim, një zgjatim i Fatimas. Zoja po shfaqet në vendet komuniste kryesisht për shkak të problemeve që vijnë nga Rusia. [3]http://wap.medjugorje.ws/en/articles/medjugorje-pope-john-paul-ii-interview-bishop-hnilica/

 

VIZIONART

Vatikani, duke marrë autoritetin mbi shfaqjet, nuk u ka kërkuar vizionarëve të ndërpresin aktivitetet e tyre. Kështu, vizionarët janë nuk në mosbindje (peshkopi i tyre aktual dëshiron që manifestimet dhe mesazhet të ndërpriten menjëherë.) Në të vërtetë, Vatikani ka pasur shumë mundësi për të mbyllur Medjugorje bazuar në vendimet e mëparshme negative, por në vend të kësaj i ka zbritur ato vendime në "opinion" ose thjesht ka shpërndarë komisionet dhe goditi të reja. Pra, në realitet, Vatikani ka qenë avokati më i madh në lejimin e vazhdimit të fenomeneve të Medjugorje. Siç është treguar tashmë, Kongregacioni ka kërkuar që pelegrinazhet në Medjugorje të vendosen siç duhet me ndihmën e autoriteteve lokale të Kishës. Duket atëherë se Peshkopi i Mostarit është në kundërshtim me dëshirat aktuale të Vatikanit.

Janë bërë dy studime shkencore për vizionarët gjatë shfaqjeve të tyre (Profesor Joyeux në 1985; dhe Fr. Andreas Resch me Mjekët Giorgio Gagliardi, Marco Margnelli, Marianna Bolko Gabriella Raffaelli në vitin 1998). Të dy studimet zbuluan se vizionarët nuk manipulohen dhe as "vihen në veprim" gjatë gjendjes së tyre deri tani të pashpjegueshme të ekstazës, në të cilën ata nuk ndiejnë dhimbje dhe as nuk mund të lëvizen ose ngrihen gjatë një shfaqjeje. Më e rëndësishmja, vizionarët janë gjetur të jenë individë krejtësisht normalë, të shëndetshëm mendërisht dhe pa patologji. Siç e tha një vizionar gjatë vizitës sime atje, “Unë nuk po i trilloj këto gjëra; jeta ime varet nga kjo. ”

Steve Shawl u është përgjigjur pyetjeve të tjera në lidhje me vizionarët, përfshirë stilet e tyre të jetesës, në faqen e tij të internetit www.medjugorje.org

 

SHKRIMI?

Disa keqbërës sugjerojnë që një përçarje në Kishë do të vijë nga Medjugorje. Ata supozojnë se, për shkak të ndjekjes së madhe të këtyre shfaqjeve në të gjithë botën, një vendim negativ nga Vatikani do të bëjë që pasuesit e Medjugorje të revoltohen dhe të ndahen nga Kisha.

Unë e shoh këtë pohim të pabesueshëm dhe në kufi me histerinë. Në fakt, është në kundërshtim me frytin e Medjugorje që është një dashuri, respekt dhe thellim i thelluar besnikëria ndaj Magjisteri i Kishës. Dikush mund të thotë se shenja dalluese e Medjugorje është mishërimi i zemrës së Marisë tek pelegrinët domethënë një zemër bindjeje -dekret. (Kjo është një deklaratë e përgjithshme dhe nuk flet për çdo pelegrin; pa dyshim, Medjugorje ka edhe fanatikët e saj.) Unë pretendoj se është pikërisht kjo besnikëri ndaj Kishës që e mban të ekuilibruar Medjugorje dhe është shpirtërore mariane autentike siç dëshmohet në fruta, dhe në fund të fundit, do të luajë një rol në vendimet në lidhje me vërtetësinë e ngjarjeve.

Unë, për një, do t'i bindem çfarëdo që vendos Vatikani përfundimisht. Besimi im nuk varet nga kjo faqe e shfaqjes, dhe as ndonjë tjetër, i aprovuar ose jo. Por Shkrimi thotë se profecia nuk duhet të përçmohet, sepse ajo ka për qëllim ndërtimin e trupit. Në fakt ata që refuzojnë profecinë, duke përfshirë shfaqjet e aprovuara, mund të humbin një fjalë të rëndësishme që Zoti po i jep popullit të Tij në një kohë të caktuar në histori në mënyrë që të ndriçojë më qartë rrugën e zbuluar tashmë përmes zbulesës së Jezu Krishtit.

Në të vërtetë, Zoti Perëndi nuk bën asgjë pa ua zbuluar planin e tij shërbëtorëve të tij, profetëve. (Amosi 3: 7) 

Para se të ndodhnin ngjarje të mëdha gjatë gjithë historisë së popullit të Zotit, Ai gjithmonë dërgonte profetë për t'i përgatitur ata. Duhet të kemi kujdes atëherë jo vetëm nga profetët e rremë, por edhe t’u prerë kokat atyre autentikëve! 

 

JANE VETEM SAKRAMENTET

Disa kritikë të Medjugorje pohojnë se frytet e jashtëzakonshme atje janë thjesht rezultat i efikasitetit të Sakramenteve. Megjithatë, kjo deklaratë nuk ka logjikë. Për një, pse atëherë nuk po shohim një fryrje të vazhdueshme të këtyre llojeve të frutave (shndërrime dramatike, thirrje, shërime, mrekulli, etj.) Në famullitë tona ku Sakramentet ofrohen çdo ditë në disa vende? Së dyti, ajo nuk arrin të marrë në konsideratë shumicën dërrmuese të dëshmive që tregojnë praninë e Nënës, zërin e saj ose hire të tjera që më pas shpie shpirtrat tek Sakramentet. Së treti, pse ky argument nuk zbatohet në faltoret e tjera të famshme, të tilla si Fatima dhe Lourdes? Besnikët që kanë shkuar në këto vende pelegrinazhi gjithashtu kanë përjetuar hire të jashtëzakonshëm të ngjashëm me Medjugorje që janë mbi dhe përtej Sakramenteve që ofrohen gjithashtu atje.

Provat tregojnë drejt një hiri të veçantë të pranishëm në këto qendra Mariane, duke përfshirë Medjugorje. Mund të thuash që këto faltore kanë një të veçantë karizëm:

Ka hire sakramentale, dhurata të përshtatshme për sakramentet e ndryshme. Për më tepër ka hire të veçanta, të quajtura gjithashtu karizmat pas termit grek të përdorur nga Shën Pali dhe që do të thotë "favor", "dhuratë falas", "përfitim" ... karizmat drejtohen drejt hirit shenjtërues dhe synojnë për të mirën e përbashkët të Kishës. Ata janë në shërbim të bamirësisë që ndërton Kishën. -Katekizmi i Kishës Katolike, 2003; krh. 799-800

Përsëri, nëse dikush nuk i injoron fjalët e Krishtit, bëhet e vështirë të mos qëndrosh i hapur ndaj fenomenit. Ndoshta mund të bëhet pyetja e kritikëve që synojnë të presin "pemën": cilat fruta jeni duke pritur saktësisht nëse jo këto?

Vëzhgoj hire të kthimit në besim, hire të një jete me besim të mbinatyrshëm, të thirrjeve, të shërimeve, të një rizbulimi të sakramenteve, të rrëfimit. Të gjitha këto janë gjëra që nuk mashtrojnë. Kjo është arsyeja pse unë vetëm mund të them se janë këto fruta që më mundësojnë mua, si peshkop, të jap një gjykim moral. Dhe nëse siç tha Jezusi, ne duhet ta gjykojmë pemën nga frytet e saj, unë jam i detyruar të them se pema është e mirë." -Kardinali Schönborn, Medjugorje Gebetsakion, # 50; Stella maris, # 343, f. 19, 20

 

KOMISIONI RUINI

La Vatican Insider ka zbuluar gjetjet e Komisionit Ruini të pesëmbëdhjetë anëtarëve të caktuar nga Benedikti XVI për të studiuar Medjugorje dhe ato janë domethënëse. 
Komisioni vuri në dukje një ndryshim shumë të qartë midis fillimit të fenomenit dhe zhvillimit të tij vijues, dhe për këtë arsye vendosi të lëshojë dy vota të dallueshme në dy faza të ndryshme: shtatë [paraqitjet] e para të supozuara midis 24 qershorit dhe 3 korrikut 1981, dhe të gjitha që ndodhi më vonë. Anëtarët dhe ekspertët dolën me 13 vota në favor të njohjes së natyrës mbinatyrore të vizioneve të para. —16 maj 2017; lastampa.it
Për herë të parë në 36 vjet që kur fillimet e shfaqjeve, një Komision duket se ka "pranuar zyrtarisht" origjinën e mbinatyrshme të asaj që filloi në 1981: se me të vërtetë, Nëna e Zotit u shfaq në Medjugorje. Për më tepër, Komisioni duket se ka pohuar gjetjet e ekzaminimeve psikologjike të vizionarëve dhe ka mbështetur integritetin e shikuesve, i cili ka qenë prej kohësh sulmuar, ndonjëherë pa mëshirë, nga keqbërësit e tyre. 

Komiteti argumenton se gjashtë shikuesit e rinj ishin psikikisht normalë dhe u kapën nga befasia e shfaqjes dhe se asgjë nga ato që kishin parë nuk u ndikua nga Françeskanët e famullisë ose nga ndonjë subjekt tjetër. Ata treguan rezistencë në tregimin e asaj që ndodhi pavarësisht se policia [i arrestoi] ata dhe vdekja [kërcënimet] kundër tyre. Komisioni gjithashtu hodhi poshtë hipotezën e një origjine demonike të shfaqjeve. - Po aty.
Sa i përket shfaqjeve pas shtatë instancave të para, anëtarët e Komisionit me sa duket kanë pikëpamje pozitive dhe shqetësime negative, ose kanë pezulluar gjykimin krejtësisht. Pra, tani Kisha pret fjalën e fundit mbi raportin Ruini, e cila do të vijë nga vetë Papa Françesku. 

 

PËRFUNDIM

Një spekulim personal: ndërsa i afrohemi kohës kur të ashtuquajturat "sekrete" të Medjugorjes zbulohen nga vizionarët, besoj - nëse shfaqjet janë autentike - do të shohim një rritje të jashtëzakonshme të propagandës anti-Medjugorje në një përpjekje për të diskredituar sekretet dhe mesazhi qendror. Nga ana tjetër, nëse shfaqjet janë të rreme dhe një vepër e djallit, pasuesit e tij përfundimisht do të reduktohen në një grup fanatik "të vogël" i cili do të mbështesë shfaqjet me çdo kusht.

Megjithatë situata aktuale është e kundërta. Medjugorje vazhdon të përhapë mesazhin dhe hiret e saj në të gjithë botën, duke sjellë jo vetëm shërime dhe konvertime, por një brez të ri të priftërinjve shpirtërorë, ortodoksë dhe të fuqishëm. Në fakt, priftërinjtë më besnikë, të përulur dhe më të efektshëm që njoh janë "bijtë e Medjugorjes" që janë konvertuar ose thirrur në priftëri ndërsa po vizitonin atje. Shpirtra të tjerë të panumërt dalin nga ky vend dhe kthehen në shtëpitë e tyre me shërbesa, thirrje dhe thirrje që i shërbejnë dhe ndërtojnë Kishën - mos e shkatërrojnë atë. Nëse kjo është një vepër e djallit, atëherë mbase duhet t'i kërkojmë Zotit ta lejojë ta bëjë atë çdo famullisë Pas tridhjetë vjetësh nga këto fruta të qëndrueshëm, [4]Një libër që ia vlen të lexohet është "Medjugorje, Triumfi i Zemrës!" nga Sr. Emmanuel. Shtë një koleksion dëshmish nga njerëz që kanë vizituar vendin e shfaqjes. Lexohet si Veprat e Apostujve mbi steroidet. nuk mund të mos bëjmë përsëri pyetjen e Krishtit:

Çdo mbretëri e ndarë kundër vetvetes do të shkatërrohet dhe asnjë qytet ose shtëpi e ndarë kundër vetvetes nuk do të qëndrojë më. Dhe nëse Satani e dëbon Satanin, ai është përçarë kundër vetvetes; atëherë, si do të qëndrojë mbretëria e tij? (Mat 12:25)

Në fund të fundit - pse? Pse të flasim për Medjugorje këtu? Mary është nëna ime. Dhe kurrë nuk do ta harroj mënyrën se si ajo më donte kur isha atje (shih, Një mrekulli e mëshirës).

Sepse nëse kjo përpjekje ose kjo veprimtari është me origjinë njerëzore, ajo do të shkatërrojë vetveten. Por nëse vjen nga Zoti, nuk do të jeni në gjendje t'i shkatërroni; madje mund të gjendeni duke luftuar kundër Zotit. (Veprat 5: 38-39)

 Për një histori më të hollësishme të ngjarjeve, shih Medjugorje apologia

 

LEXIMI MË TEJ:

 

Print Friendly, PDF & Email

Shënimet

Shënimet
1 Vatikani Lajme
2 USNews.com
3 http://wap.medjugorje.ws/en/articles/medjugorje-pope-john-paul-ii-interview-bishop-hnilica/
4 Një libër që ia vlen të lexohet është "Medjugorje, Triumfi i Zemrës!" nga Sr. Emmanuel. Shtë një koleksion dëshmish nga njerëz që kanë vizituar vendin e shfaqjes. Lexohet si Veprat e Apostujve mbi steroidet.
Postuar ne BALLINA, MARY.