Malet, Bjeshkët dhe Fushat


Foto nga Michael Buehler


KUJTIMI I SHEN FRANCISI I ASSISI
 


UNE KAM
 shumë lexues protestantë. Njëri prej tyre më shkroi në lidhje me artikullin e fundit Delet e Mia do ta njohin zërin tim në stuhi, dhe pyeti:

Ku më lë kjo mua si protestante?

 

NJE ANALOGJI 

Jezusi tha se Ai do ta ndërtonte Kishën e Tij mbi “shkëmb” - domethënë Pjetrin - ose në gjuhën aramaike të Krishtit: “Cephas”, që do të thotë “shkëmb”. Pra, mendoni për Kishën atëherë si një Mal.

Rrëzat i paraprijnë një mali, dhe kështu i mendoj si "Pagëzimi". Njëri kalon përmes Bjeshkëve për të arritur në Mal.

Tani, Jezusi tha, "Në këtë shkëmb unë do të ndërtoj kishën time" - jo kishat (Mat 16:18). Nëse është kështu, atëherë një Kisha të cilën Krishti ndërtoi mund të gjendet vetëm në një vendi: në "shkëmb", domethënë "Pjetri" dhe pasardhësit e tij. Kështu, logjikisht, mali është ai Kisha Katolike meqenëse këtu do të gjendet linja e pandërprerë e Papëve. Ergo, është vendi ku zinxhiri i pandërprerë i mësimeve të Zotit gjendet në tërësinë e tij të besuar.

"Ejani, të ngjitemi në malin e Zotit, në shtëpinë e Perëndisë të Jakobit, që ai të na udhëzojë në rrugët e tij dhe ne të ecim në shtigjet e tij". Sepse nga Sioni do të vijnë udhëzime (Isaia 2: 3)

Kisha në këtë botë është sakramenti i shpëtimit, shenja dhe instrumenti i bashkimit të Zotit dhe njerëzve. —Katekizmi i Kishës Katolike, 780

A jeni në Mal, apo në Bjeshkë në bazën e tij, apo ndoshta, diku në fusha?

Samiti i Malit është Jezusi, Kryetari i Kishës. Ju gjithashtu mund të thoni që Samiti është Trinia e Shenjtë pasi Jezusi është një me Atin dhe Shpirtin e Shenjtë. Towardshtë drejt Samitit që tregojnë të gjitha të vërtetat që mund të gjenden në fetë e tjera kryesore. Dhe me të vërtetë, është Samiti të cilin të gjithë njerëzit e kërkojnë, pavarësisht nëse e kuptojnë atë apo jo.

Sidoqoftë, jo të gjithë janë në Mal. Disa refuzojnë të hyjnë në rrëzë të Pagëzimit, duke refuzuar akoma (të paktën intelektualisht ose ndoshta pa e ditur) se Jezusi është Mesia. Të tjerët kanë hyrë në Bjeshkë, por nuk pranojnë të ngjiten në Mal. Ata refuzojnë (mbase pa vetëdije) Pyllin përreth Dogmas, si Purgatorin, ndërmjetësimin e Shenjtorëve, priftërinë krejt mashkullore… ose ata refuzojnë të kalojnë pranë Kedrave të lartë të Dinjitetit Njerëzor, nga ngjizja deri në vdekjen natyrore. Akoma të tjerë i konsiderojnë si të pakalueshme intelektualisht shpatet madhështore të Marisë. Akoma, të tjerët ndihen të kërcënuar nga shkëmbinjtë kolosalë të Sakramenteve, të veshura me Majën e Apostujve të mbuluar me dëborë.

Dhe kështu, shumë njerëz qëndrojnë në Bjeshkët e Fundamentals, duke kërcyer nga kodra në tumë, breg në blof, takim lutjeje deri në studimin e Biblës, duke ndalur për të pirë nga Ujërat e Adhurimit dhe Rrjedhat e Shkrimeve (që rastësisht, zbresin nga bora- kapak, nga ajo Maja ku u mblodh Frymëzimi me gaz i Shpirtit të Shenjtë pas Rrëshajëve. Mbi të gjitha, ishin pasardhësit e Apostullit që rreth shekullit të katërt vendosën se çfarë ishte ujë i pastër (Shkrimi i frymëzuar), dhe cili jo, duke mbajtur vetëm Tenet e pandotura e së Vërtetës, duke i lënë pjesën tjetër të bjerë në luginat poshtë…) Mjerisht, disa shpirtra lodhen nga lartësitë e ulëta. Ata vendosin të largohen nga malet krejt, duke besuar në gënjeshtrën se mali është thjesht një shkëmb shkëmbimi i kotë or, një vullkan i keq, që synon të nënshtrojë gjithçka që qëndron në rrugën e tij. Të lindur me një dëshirë për të prekur qiellin, ata udhëtojnë në Qytetet e Vetë-Mashtrimit për të blerë "krahë", me çmimin e shpirtit të tyre.

E megjithatë, të tjerët vallëzojnë nëpër kodra, sikur në krahët e Shpirtit ... Ata dëshirojnë të fluturojnë dhe mua më duket, dëshira e tyre po i çon ata më afër Malit, madje deri në bazën e tij.

Por ka edhe një pamje befasuese: shumë shpirtra janë duke fjetur në Mal… ndërsa të tjerët janë zhytur në Llumrat e Ngecjes dhe Pishinat e Shkathtësisë. Të tjerët po rrëzohen dhe shumë running larg malit nga dhjetra mije—disa edhe me rroba të bardha dhe jakë! Për shkak të kësaj, shumë në ultësirë ​​i tremben Malit, sepse kaskada e shpirtrave duket shumë si një ortek!

Pra, ku të lë kjo, i dashur lexues? Megjithëse vetëm ju dhe Zoti e njihni zemrën tuaj, Kisha mund të thotë:

Pagëzimi përbën themelin e bashkimit midis të gjithë të krishterëve, duke përfshirë edhe ata që nuk janë ende në bashkësi të plotë me Kishën Katolike: «Për burrat që besojnë në Krishtin dhe janë pagëzuar siç duhet, vihen në një bashkësi me Kishën Katolike, ndonëse të papërsosur. Justifikuar nga besimi në Pagëzimin, [ata] janë përfshirë në Krishtin; prandaj ata kanë të drejtë të quhen të krishterë dhe me arsye të mira pranohen si vëllezër nga fëmijët e Kishës Katolike. " “Pagëzimi, pra, përbën lidhja sakramentale e unitetit ekzistuese midis të gjithë atyre që përmes saj rilindin. "  —Katekizmi i Kishës Katolike, 1271

Po, të gjithë duhet të pyesim: "Ku jam?" - qoftë katolik apo protestant apo çfarë keni ju. Për disa kodra nuk i përkasin Vargmalit të Zotit dhe shumë lugina duken si male kur je në fund të tyre. 

Së fundmi, disa përgjigje nga Apostulli Pal dhe pasardhësit e tij:

 

TE ATA N ON BALL

Bindjuni udhëheqësve tuaj dhe shtyjuni atyre, sepse ata ju mbajnë me kujdes dhe do të duhet të japin llogari, në mënyrë që ata të mund ta përmbushin detyrën e tyre me gëzim dhe jo me hidhërim, sepse kjo nuk do t'ju sjellë asnjë përfitim. (Hebrenjve 13: 17; Pali duke u folur besimtarëve në lidhje me peshkopët dhe udhëheqësit e tyre.)

Qëndroni të patundur dhe mbajini traditat që ju mësuan nga ne, ose me gojë me gojë ose me letër. (2 2 Thesalonikasve: 15 ; Pali duke folur me besimtarët e Selanikut)

ATA ATA P TOR krye të malit 

Kini kujdes nga vetja juaj dhe nga gjithë tufa e së cilës Fryma e Shenjtë ju ka caktuar mbikëqyrës, në të cilën ju kujdeseni për kishën e Perëndisë që ai fitoi me gjakun e tij. (Veprat 20: 28; Pali duke iu drejtuar peshkopëve të parë të Kishës)

Ruani të vërtetën që ju është besuar nga Shpirti i Shenjtë që banon brenda nesh. (2 Timothy 1: 14; Pali i shkruajti Timoteut, një peshkop i ri)

ATA N IN PRODHIME

Sidoqoftë, nuk mund të akuzohet për mëkatin e ndarjes ata që aktualisht kanë lindur në këto bashkësi [që rezultojnë nga një ndarje e tillë] dhe në to rriten në besimin e Krishtit dhe Kisha Katolike i pranon ato me respekt dhe dashuri si vëllezërit. . . . Të gjithë ata që janë justifikuar me anë të besimit në Pagëzim janë përfshirë në Krishtin; prandaj ata kanë të drejtë të quhen të krishterë dhe me arsye të mira pranohen si vëllezër në Zotin nga fëmijët e Kishës Katolike. " -Katekizmi i Kishës Katolike, 818

ATA N IN RRETHINA

Falë Krishtit dhe Kishës së tij, ata që pa asnjë faj të tyre nuk e njohin Ungjillin e Krishtit dhe Kishën e tij, por kërkojnë sinqerisht Zotin dhe, të prekur nga hiri, përpiqen të bëjnë vullnetin e tij siç dihet përmes diktave të ndërgjegjes mund të arrijë shpëtimin e përjetshëm. - Përmbledhja e Katekizmit të Kishës Katolike, 171

 

 

 

Print Friendly, PDF & Email
Postuar ne BALLINA, PSE KATOLIKE?.