E tundimit

KRESHME RETREAT
Dita 25

tundimi2Tundimi nga Eric Armusik

 

I kujto një skenë nga filmi Pasioni i Krishtit kur Jezusi e puth kryqin pasi ta vendosin mbi supet e Tij. Kjo sepse Ai e dinte që vuajtjet e Tij do të shpengonin botën. Po kështu, disa nga shenjtorët në Kishën e hershme udhëtuan qëllimisht në Romë në mënyrë që të mund të martirizoheshin, duke e ditur se kjo do të shpejtojë bashkimin e tyre me Perëndinë.

Por ka një ndryshim midis gjykimet  tundimet. Kjo do të thotë, nuk duhet të jetë shumë i shpejtë për të kërkuar tundim. Shën Xhejms bën dallimin delikat midis të dyve. Ai së pari thotë,

Konsideroni të gjitha hare, vëllezërit e mi, kur hasni sprova të ndryshme, sepse e dini që sprovimi i besimit tuaj prodhon këmbëngulje. (Jakovi 1: 2-3)

Po kështu, Shën Pali tha,

Në të gjitha rrethanat falënderoni, sepse ky është vullneti i Zotit për ju në Krishtin Jezus. (1 Sel. 5:18)

Ata të dy e kuptuan se vullneti i Zotit, qoftë i shprehur në ngushëllim apo shkretim, ishte gjithmonë ushqimi i tyre, gjithmonë një rrugë drejt bashkimit më të madh me Të. Dhe prandaj, Pali thotë, "Gëzohuni gjithmonë." [1]1 Themes 5: 16

Por kur bëhet fjalë për tundimin, James thotë,

Lum njeriu që ngulmon në tundim, sepse kur të vërtetohet se do të marrë kurorën e jetës që u premtoi atyre që e duan. (Jakobi 1:12)

Në fakt, Jezusi na mësoi të lutemi me fjalët: “Na udhëhiq nuk në tundim ", që në greqisht do të thotë" mos na lini të hyjmë ose t'i nënshtrohemi tundimit ". [2]Mat 6:13; krh. Katekizmi i Kishës Katolike (KKK), n 2846 Kjo sepse Ai e di mirë që natyra e rënë e njeriut, konkupishencë që zgjat, është një "udhëzues për mëkatin". [3]KKK, 1264 Dhe kështu,

Fryma e Shenjtë na bën të dallojmë midis sprovave, të cilat janë të domosdoshme për rritjen e njeriut të brendshëm dhe tundimit, i cili çon në mëkat dhe vdekje. Ne gjithashtu duhet të dallojmë midis tundimit dhe pëlqimit për tundimin. -Katekizmi i Kishës Katolike, n 2847

Tani, kjo pikë e pëlqimit është me të vërtetë e rëndësishme. Por së pari, le të kuptojmë anatominë e një tundimi. James shkruan:

Askush që përjeton tundim nuk duhet të thotë: “Unë po tundohem nga Zoti”; sepse Zoti nuk i nënshtrohet tundimit ndaj së keqes dhe ai vetë nuk tundon askënd. Përkundrazi, secili person tundohet kur joshet dhe joshet nga dëshira e tij. Atëherë dëshira koncepton dhe lind mëkatin, dhe kur mëkati arrin pjekurinë lind vdekjen. (Jakovi 1: 13-15)

Tundimi zakonisht vjen nga triniteti jo i shenjtë i "botës, mishit ose Djallit", por vetëm kur pranojmë që të bëhet mëkat. Por këtu janë disa hile të keqe që Djalli, që "akuzuesi i vëllezërve", përdor mbi tundimet.

E para është që t'ju bëjë të mendoni se tundimi vjen nga vetja juaj. Ka pasur raste kur unë jam duke ecur lart për të marrë Sakramentin e Bekuar, dhe papritmas mendimi më i dhunshëm ose i çoroditur hyn në kokën time. Epo, unë e di nga vjen kjo dhe thjesht e injoroj atë. Por disa shpirtra mund të mendojnë se mendimi është i tyre dhe fillojnë të humbin paqen e tyre, duke ndjerë se duhet të ketë diçka që nuk shkon me ta. Në këtë mënyrë, Satanai ua tërheq vëmendjen lutjes, ua dobëson besimin dhe nëse është e mundur, i josh për të argëtuar mendimin, duke i bërë kështu të mëkatojnë.

Shën Ignati i Loyola ndan këtë mençuri,

Mendimi më vjen për të bërë një mëkat të vdekshëm. Unë i rezistoj këtij mendimi menjëherë dhe pushtohet. Nëse më vjen i njëjti mendim i keq dhe i rezistoj, dhe ai kthehet përsëri dhe përsëri, megjithatë unë vazhdoj t'i rezistoj derisa të mposhtet, mënyra e dytë është edhe më meritore se e para. -Manual për Luftën Shpirtërore, Paul Thigpen, fq. 168

Por e shihni, Satani do të besonte se Zoti mendon se jeni i neveritshëm dhe i lig, një person i tmerrshëm për të pasur mendime të tilla. Por Shën Francis de Sales numëron gënjeshtrat duke vërejtur se,

Të gjitha tundimet e ferrit nuk mund të njollosin një shpirt që nuk i do. Jo gjithmonë është në fuqinë e shpirtit të mos ndiejë tundim. Por është gjithmonë në fuqinë e saj që të mos pajtohet me të. - Po aty. 172-173

Mashtrimi i dytë i Satanit është t'i tregojë një shpirti që ka filluar të shndërrohet në një mëkat që ai ose ajo gjithashtu mund të vazhdojë në të. Ai e vë gënjeshtrën në mendjen e dikujt: "Unë tashmë kam mëkatuar. Sidoqoftë duhet të shkoj në Rrëfim. Unë gjithashtu mund të vazhdoj ". Por këtu është gënjeshtra: ai që i dorëzohet mëkatit, por pastaj pendohet menjëherë, tregon dashurinë e tij për Zotin që meriton, jo vetëm faljen, por hiret e mëdha. Por ai që vazhdon në një mëkat, duke humbur ato hire dhe duke lejuar që mëkati të arrijë pjekurinë, është i ngjashëm me dikë që thotë: “Unë kam djegur dorën time në këtë zjarr. Unë gjithashtu mund ta lë atë të djegë tërë trupin tim. " Kjo është, ata po lejojnë që mëkati të sjellë më shumë vdekje brenda ose rreth tyre sesa të ishin ndalur. Një dorë e djegur shërohet më lehtë sesa një trup i djegur. Sa më shumë që këmbëngulni për një mëkat, aq më e thellë është plaga dhe aq më shumë po dobësoheni ndaj mëkateve të tjera dhe po zgjatni procesin e shërimit.

Këtu është vendi ku duhet të mbani lart besim si mburojë. Kur të bini në mëkat, thjesht thoni: “Zot, unë jam një mëkatar, një shpirt i dobët dhe i vakët. Ki mëshirë dhe më fal. Jezus, kam besim te ti. ” Dhe pastaj menjëherë kthehuni për të lavdëruar Zotin, për të bërë vullnetin e Tij dhe për ta dashur atë akoma më shumë, duke injoruar akuzat e Akuzuesit. Në këtë mënyrë, ju do të rriteni në përulësi dhe do të rriteni në mençuri. Përsëri, siç i tha Jezusi Shën Faustinës atyre që e kanë "fryrë":

… Mos e humbni qetësinë tuaj, por përuluni thellësisht para Meje dhe, me shumë besim, zhytuni plotësisht në mëshirën time. Në këtë mënyrë, ju fitoni më shumë sesa keni humbur, sepse një shpirt më i përulur i jepet më shumë favor sesa kërkon vetë shpirti —Jezusi tek Shën Faustina, Mëshira hyjnore në shpirtin tim, Ditari, n. 1361

E fundit, mashtrimi i tretë është që Satani t'ju bindë se ai ka më shumë fuqi se sa ka në të vërtetë, duke ju bërë të keni frikë ose të humbni qetësinë tuaj. Se kur keqvendosni çelësat tuaj, digjni petë ose nuk mund të gjeni një vend parkimi, se është "djalli ta bëjë" kur, në të vërtetë, nuk ka vend parkimi sepse ka vetëm një shitje të mirë. Vëllezër dhe motra, mos i jepni lavdi djallit. Mos e angazhoni atë në bisedë. Në vend të kësaj, "falënderoni në çdo rrethanë", dhe ai që ra nga krenaria dhe rebelimi do të largohet nga përulësia dhe urtësia juaj para vullnetit të Zotit.

 

PUMRMBLEDHJE DHE SHKRIM

Përballuni me tuajin gjykimet me gëzim dhe tundime me guxim por përulësi. Sepse "Ne jemi mëkatarë, por nuk e dimë sa të mëdhenj" (St. Francis de Sales). 

Prandaj kushdo që mendon se qëndron në këmbë le të ketë kujdes që të mos bjerë. Nuk ju ka kapur asnjë tundim që nuk është i zakonshëm për njeriun. Zoti është besnik dhe ai nuk do t'ju lejojë të tundoheni përtej forcës suaj, por me tundimin do t'ju sigurojë edhe rrugën e ikjes, që të jeni në gjendje ta duroni atë. (1 Kor 10: 12-13)

i shtypur2

 

Marku dhe familja dhe shërbesa e tij mbështeten plotësisht
mbi Providencën Hyjnore.
Faleminderit për mbështetjen dhe lutjet tuaja!

 

Për t'iu bashkuar Markut në këtë Tërheqje të Kreshmës,
klikoni në banderolën më poshtë për të pajtohem.
Emaili juaj nuk do të ndahet me askënd.

flamuri kryesor

 

Dëgjoni podcastin e reflektimit të sotëm:

Print Friendly, PDF & Email

Shënimet

Shënimet
1 1 Themes 5: 16
2 Mat 6:13; krh. Katekizmi i Kishës Katolike (KKK), n 2846
3 KKK, 1264
Postuar ne BALLINA, KRESHME RETREAT.

Komentet janë të mbyllura.