Për Kritikimin e Klerit

 

WE po jetojnë në kohëra super të ngarkuara. Aftësia për të shkëmbyer mendime dhe ide, për të ndryshuar dhe debatuar, është gati një epokë e kaluar. [1]Shiko Duke mbijetuar kulturën tonë toksike   Shkuarja në Ekstreme Partshtë pjesë e Stuhi e Madhe Çorientimi djallëzor që po përshkon botën si një uragan që intensifikohet. Kisha nuk bën përjashtim pasi zemërimi dhe zhgënjimi kundër klerit vazhdon të rritet. Ligjërimi dhe debati i shëndetshëm kanë vendin e tyre. Por shumë shpesh, veçanërisht në mediat sociale, është gjithçka përveç se e shëndetshme. 

 

Bisedoni në shëtitje 

Nëse duhet Ec me kishënatëherë duhet të jemi të kujdesshëm edhe se si flas rreth Kishës. Bota po shikon, e thjeshtë dhe e thjeshtë. Ata lexojnë komentet tona; ata shënojnë tonin tonë; ata shikojnë për të parë nëse jemi të krishterë vetëm në emër. Ata presin të shohin nëse do të falim ose nëse do të gjykojmë; nëse jemi të mëshirshëm ose nëse jemi të zemëruar. Me fjalë të tjera, për të parë nëse jemi si Jezusi.

Shpesh nuk është ajo që themi, por si e themi. Por edhe ajo që themi ka rëndësi. 

Nga kjo mund të jemi të sigurt se jemi në të: ai që thotë se qëndron në të duhet të ecë në të njëjtën mënyrë në të cilën ai eci. (1 Gjonit 2: 5-6)

Përballë skandaleve seksuale që janë shfaqur në Kishë, mosveprimit ose mbulesave nga disa peshkopë dhe polemikave të ndryshme rreth papatit të Papa Françeskut, tundimi është që të merren në mediat sociale, ose në diskutim me të tjerët, dhe të përdoren mundësia për të "shfryrë". Por a duhet që ne?

 

KORRIGJIMI TJETR

"Korrigjimi" i një vëllai ose motre në Krisht nuk është vetëm moral, por konsiderohet si një nga shtatë Veprat Shpirtërore të Mëshirës. Shën Pali shkroi:

Vëllezër, edhe nëse një person është kapur në ndonjë shkelje, ju që jeni shpirtëror duhet ta korrigjoni atë me një shpirt të butë, duke parë veten, në mënyrë që edhe ju të mos tundoheni. (Galatasve 6: 1)

Por ka, sigurisht, të gjitha llojet e paralajmërimeve për këtë. Per nje:

Mos gjyko, që të mos gjykohesh… Pse e sheh njollën që është në syrin e vëllait tënd, por nuk e vë re trungun që është në syrin tënd? (Mat 7: 1-5)

Një "rregull i përgjithshëm", i lindur nga mençuria e shenjtorëve, është të merren parasysh së pari gabimet e veta para se të merremi me ato të të tjerëve. Në prani të së vërtetës vetjake, zemërimi ka një mënyrë qesharake të spërkatjes. Ndonjëherë, veçanërisht në lidhje me gabimet personale dhe dobësitë e tjetrit, është më mirë të "mbulosh lakuriqësinë e tyre",[2]shih Goditja e të Mirosurit të Zotit ose siç tha Shën Pali, "Mbani barrët e njëri-tjetrit dhe kështu do të përmbushni ligjin e Krishtit." [3]Galatasve 6: 2

Korrigjimi i dikujt tjetër duhet të bëhet në mënyrë të tillë që të respektojë dinjitetin dhe reputacionin e atij personi. Kur është një mëkat i rëndë që shkakton skandal, Jezusi dha udhëzime në Mat 18: 15-18 se si ta trajtojë atë. Edhe atëherë, "korrigjimi" fillon në privat, ballë për ballë. 

 

KORRIGJIMI KLERIK

Po në lidhje me korrigjimin e priftërinjve, peshkopëve, apo edhe të papës?

Ata janë, mbi të gjitha, vëllezërit tanë në Krishtin. Të gjitha rregullat e mësipërme zbatohen për aq sa mirëmbahen bamirësia dhe protokolli i duhur. Mos harroni, Kisha nuk është një organizatë laike; është familja e Zotit dhe ne duhet të trajtojmë njëri-tjetrin si të tillë. Ndërsa kardinali Sara tha:

Ne duhet ta ndihmojmë Papën. Ne duhet të qëndrojmë me të ashtu si do të qëndronim me babanë tonë. - Kardinali Sara, 16 maj 2016, Letra nga Revista e Robert Moynihan

Merrni parasysh këtë: nëse babai juaj ose famullitari juaj do të bënin një gabim në gjykim ose do të mësonin diçka gabimisht, a do të dilnit në Facebook përpara të gjithë "miqve" tuaj, të cilët mund të përfshijnë famullitarë dhe njerëz në komunitetin tuaj dhe t'i telefononi të gjithë llojet e emrave? Ndoshta jo, sepse duhet të përballesh me të atë të Dielë dhe kjo do të ishte shumë e pakëndshme. E megjithatë, kjo është pikërisht ajo që njerëzit po bëjnë në internet me barinjtë aktualë të Kishës sonë sot. Pse Sepse është e lehtë të hedhësh gurë në njerëz që nuk do të takosh kurrë. Kjo nuk është vetëm frikacak, por është edhe mëkatare nëse kritikat janë të padrejta ose jo bamirëse. Si ta dimë nëse është kështu?

 

UDHELZIMET 

Këto domosdoshmëri nga Katekizmi duhet të drejtojnë fjalimin tonë kur bëhet fjalë për klerikët ose këdo që ne tundohemi ta përçmojmë në internet ose përmes thashethemeve:

Respektimi i reputacionit të personave ndalon çdo qëndrim dhe fjalë që mund t'u shkaktojë atyre lëndime të padrejta. Ai bëhet fajtor:

- i gjykimit të nxituar që, madje heshtazi, supozon si të vërtetë, pa themel të mjaftueshëm, fajin moral të një fqinji;

- i detraksionit i cili, pa ndonjë arsye të vlefshme objektive, u zbulon gabimet dhe dështimet e tjetrit personave që nuk i dinin ato; 

- me dëshirë që, me vërejtje në kundërshtim me të vërtetën, dëmton reputacionin e të tjerëve dhe jep rastin për gjykime të rreme në lidhje me ta.

Për të shmangur gjykimin e nxituar, të gjithë duhet të jenë të kujdesshëm për të interpretuar për aq sa është e mundur mendimet, fjalët dhe veprimet e fqinjit të tij në një mënyrë të favorshme:

Çdo i krishterë i mirë duhet të jetë më i gatshëm t'i japë një interpretim të favorshëm deklaratës së tjetrit sesa ta dënojë atë. Por nëse nuk mund ta bëjë këtë, le të pyesë se si e kupton tjetri. Dhe nëse ky i fundit e kupton keq, le ta korrigjojë ai me dashuri. Nëse kjo nuk mjafton, le të krishteri të provojë të gjitha mënyrat e përshtatshme për ta sjellë tjetrin në një interpretim të saktë, në mënyrë që ai të shpëtohet. 

Zvogëlimi dhe qetësia shkatërrojnë reputacionin dhe nderin e fqinjit tuaj. Nderi është dëshmitari shoqëror që i jepet dinjitetit njerëzor dhe çdokush gëzon një të drejtë natyrore për nderin e emrit dhe reputacionit të tij dhe për të respektuar. Kështu, tërheqja dhe ngurrimi ofendojnë kundër virtyteve të drejtësisë dhe bamirësisë. -Katekizmi i Kishës Katolike, n 2477-2478

 

ALTER KRISHTIN

Ka diçka edhe më delikate këtu në lidhje me klerikët tanë. Ata nuk janë thjesht administratorë (megjithëse disa mund të veprojnë kështu). Duke folur teologjikisht, shugurimi i tyre e bën atëherë një ndryshojnë Christus- "një tjetër Krisht" - dhe gjatë meshës, ata janë atje "në personin e Krishtit kokën".

Nga [Krishti], peshkopët dhe priftërinjtë marrin misionin dhe aftësinë ("fuqia e shenjtë") për të vepruar në persona Christi Capitis. -Katekizmi i Kishës Katolike, n 875

Si një ndryshues i Krishtit, prifti është thellësisht i bashkuar me Fjalën e Atit i cili, pasi u mishërua, mori formën e një shërbëtori, ai u bë një shërbëtor (Fil 2: 5-11). Prifti është një shërbëtor i Krishtit, në kuptimin që ekzistenca e tij, e konfiguruar te Krishti ontologjikisht, merr një karakter thelbësisht relacional: ai është në Krishtin, për Krishtin dhe me Krishtin, në shërbim të njerëzimit. —POPA BENEDICT XVI, Audienca e Përgjithshme, 24 qershor 2009; vatikan.va

Por disa priftërinj, peshkopë dhe madje papë nuk arrijnë ta përmbushin këtë përgjegjësi të madhe - dhe nganjëherë dështojnë keq. Ky është një shkak i hidhërimit dhe skandalit dhe potencialisht humbjes së shpëtimit për disa që vazhdojnë të hedhin poshtë Kishën fare. Atëherë, si mund të reagojmë në situata si këto? Duke folur për "mëkatet" e barinjve tanë mund jini të drejtë dhe madje të nevojshëm kur përfshin skandal ose korrigjim të një mësimi të rremë. [4]Kohët e fundit, për shembull, kam komentuar në Deklarata e Abu Dhabit që Papa nënshkroi dhe e cila deklaroi se "Zoti dëshiroi" një larmi fesh, etj. Në fytyrën e saj, formulimi është çorientues, dhe në fakt, Papa bëri korrigjoni këtë kuptim kur Peshkopi Athanasius Schneider e pa atë personalisht, duke thënë se ishte vullneti "lejues" i Zotit. [7 Mars 2019; lifesitenews.com] Pa hyrë në një "gjykim të nxituar", njeriu thjesht mund të sjellë qartësi pa sulmuar karakterin ose dinjitetin e një kleriku ose duke sfiduar motivet e tij (nëse nuk mund të lexoni mendjen e tyre). 

Por çfarë gjë delikate është kjo. Me fjalët e Jezuit drejtuar Shën Katerinës së Sienës:

[]Shtë] Synimi im që priftërinjtë të mbahen me respekt të duhur, jo për atë që janë në vetvete, por për hir të Mia, për shkak të autoritetit që u kam dhënë atyre. Prandaj të virtytshmit nuk duhet ta zvogëlojnë nderimin e tyre, madje edhe nëse këta Priftërinj nuk i qëndrojnë besnike. Dhe, për sa u përket virtyteve të Priftërinjve të mi, unë i kam përshkruar ato për ju duke i vendosur para jush si kujdestarë të Body Trupit dhe Gjakut të Birit tim dhe të Sakramenteve të tjera. Ky dinjitet u përket të gjithë atyre që janë caktuar si kujdestarë të tillë, të këqijve si dhe të mirëve [Për shkak] të virtytit të tyre dhe për shkak të dinjitetit të tyre sakramental ju duhet t'i doni ata. Dhe ju duhet të urreni mëkatet e atyre që jetojnë jetë të mbrapshta. Por mund të mos jesh për të gjithë ata që e vendosin veten si gjykatës të tyre; ky nuk është vullneti im sepse ata janë krishterët e Mi dhe ju duhet ta doni dhe ta respektoni autoritetin që u kam dhënë atyre.

Ju e dini mjaft mirë që nëse dikush i ndyrë ose i veshur dobët do t'ju ofrojë një thesar të madh që do t'ju jepte jetë, ju nuk do të përbuznit bartësin për dashurinë e thesarit, dhe zotin që e kishte dërguar atë, edhe pse bartësi ishte i rreckosur dhe të ndyrë… Ju duhet të përçmoni dhe urreni mëkatet e Priftërinjve dhe të përpiqeni t'i vishni ato me rrobat e bamirësisë dhe lutjes së shenjtë dhe të lani papastërtitë e tyre me lotët tuaj. Në të vërtetë, unë i kam caktuar dhe ju kam dhënë juve që të jenë engjëj në tokë dhe diell, siç ju thashë. Kur ato janë më pak se kaq, duhet të lutesh për ta. Por ju nuk duhet t'i gjykoni ata. Lëreni gjykimin tek Unë, dhe Unë, për shkak të lutjeve tuaja dhe dëshirës time, do të jem i mëshirshëm me ta. —Katerina e Sienës; Dialogu, përkthyer nga Suzanne Noffke, OP, New York: Paulist Press, 1980, f. 229-231 

Dikur, Shën Françesku i Asisit u sfidua për nderimin e tij të patundur për priftërinjtë kur dikush vuri në dukje se pastori lokal po jetonte në mëkat. Pyetja iu shtrua Françeskut: "A duhet të besojmë në mësimin e tij dhe t'i respektojmë sakramentet që ai kryen?" Si përgjigje, shenjtori shkoi në shtëpinë e priftit dhe u gjunjëzua para tij duke thënë,

Nuk e di nëse këto duar janë njollosur siç thotë njeriu tjetër. [Por] Unë e di se edhe nëse janë, kjo në asnjë mënyrë nuk e zvogëlon fuqinë dhe efektivitetin e sakramenteve të Zotit ... Kjo është arsyeja pse unë i puth këto duar për respekt të asaj që kryejnë dhe për respekt të Atij që i dha Tij autoriteti ndaj tyre. - "Rreziku i Kritikimit të Peshkopëve dhe Priftërinjve" nga Rev. Thomas G. Morrow, hprweb.com

 

KRITIKIMI I CLERGJIS

Commonshtë e zakonshme të dëgjosh ata që akuzojnë Papa Françeskun për këtë apo atë duke thënë: “Ne nuk mund të heshtim. Justshtë vetëm për të kritikuar peshkopin dhe madje edhe papën! " Por është kotësi të mendosh se duke laminuar një klerik që jeton në Romë është ulur atje duke lexuar Komentet tuaja. Çfarë dobie ka atëherë zhveshja e vitriolit? Oneshtë një gjë të jesh i hutuar dhe madje i zemëruar për disa nga gjërat me të vërtetë mëdyshëse që vijnë nga Vatikani këto ditë. Anothershtë tjetër ta shfrysh këtë në internet. Kë po përpiqemi të bëjmë përshtypje? Si po ndihmon kjo Trupin e Krishtit? Si po shëron ndarja? Apo mos po bën më shumë plagë, duke krijuar më shumë konfuzion, ose ndoshta duke dobësuar edhe më shumë besimin e atyre që janë lëkundur tashmë? Si e dini kush i lexon komentet tuaja, dhe nëse po i shtyni ata nga Kisha me deklarata të nxituara? Si e dini se dikush që mund të mendojë të bëhet katolik nuk frikësohet papritur nga fjalët tuaja nëse gjuha juaj pikturon hierarkinë me një furçë të gjerë monstruoze? Nuk po e ekzagjeroj kur them se lexoj këto lloj komentesh gati çdo ditë.

Ju uleni dhe flisni kundër vëllait tuaj, duke shpifur djalin e nënës suaj. Kur i bën këto gjëra duhet të hesht? (Psalmi 50: 20-21)

Nga ana tjetër, nëse dikush u flet atyre që luftojnë, duke i kujtuar ata që asnjë krizë, sado e rëndë të jetë, nuk është më e madhe se Themeluesi i Kishës sonë, atëherë ju po bëni dy gjëra. Ju po afirmoni fuqinë e Krishtit në çdo sprovë dhe shtrëngim. Së dyti, ju po i pranoni problemet pa kundërshtuar karakterin e tjetrit. 

Sigurisht, është ironike që unë e shkruaj këtë në ditën kur Kryepeshkopi Carlo Maria Viganò dhe Papa Françesku kanë hyrë në një shkëmbim të dhimbshëm publik duke akuzuar njëri-tjetrin për gënjeshtra mbi ish-kardinalin Theodore McCarrick.[5]shih cruxnow.com Këto janë vërtet llojet e provave që do të rriten vetëm në ditët në vazhdim. Akoma

 

NJIS KRIZ E BESIMIT

… Unë mendoj se ajo që Maria Voce, President i Focolare tha pak kohë më parë, është kaq shumë e mençur dhe e vërtetë:

Të krishterët duhet të kenë parasysh se është Krishti ai që udhëheq historinë e Kishës. Prandaj, nuk është qasja e Papës ajo që shkatërron Kishën. Kjo nuk është e mundur: Krishti nuk lejon që Kisha të shkatërrohet, madje as nga një Papë. Nëse Krishti drejton Kishën, Papa i ditëve tona do të ndërmarrë hapat e nevojshëm për të ecur përpara. Nëse jemi të krishterë, duhet të arsyetojmë kështu ... Po, mendoj se ky është shkaku kryesor, duke mos qenë i rrënjosur në besim, duke mos qenë i sigurt që Zoti e dërgoi Krishtin për të themeluar Kishën dhe se ai do të përmbushë planin e tij përmes historisë përmes njerëzve që i vë në dispozicion të tij. Ky është besimi që duhet të kemi në mënyrë që të jemi në gjendje të gjykojmë këdo dhe gjithçka që ndodh, jo vetëm Papën. -Vatikani i brendshëm23 dhjetor 2017

Jam dakord Në rrënjë të një ligjërimi të paharrueshëm është frika se Jezusi me të vërtetë nuk është në krye të Kishës së Tij. Se pas 2000 vjetësh, Masteri ka rënë në gjumë. 

Jezusi ishte në të ashpër, në gjumë mbi një jastëk. Ata e zgjuan dhe i thanë: "Mësues, nuk të intereson që ne po vdesim?" Ai u zgjua, e qortoi erën dhe i tha detit: “Qetë! Qëndro i qetë! ” Era pushoi dhe ishte një qetësi e madhe. Pastaj i pyeti ata: “Pse jeni të tmerruar? A nuk keni ende besim? ” (Mat 4: 38-40)

Unë e dua priftërinë. Nuk ka Kisha Katolike pa priftërinë. Në fakt, shpresoj të shkruaj shpejt se si është priftëria në zemër nga planet e Zojës sonë për Triumfin e saj. Nëse dikush kthehet kundër priftërisë, nëse dikush ngre zërin e tij në një kritikë të padrejtë dhe të pahijshme, ata po ndihmojnë që të fundoset anija, jo ta shpëtojnë atë. Në këtë drejtim, unë mendoj se shumë prej kardinalëve dhe peshkopëve, madje edhe ata më kritikë ndaj Papa Françeskut, po na japin një shembull të mirë për ne të tjerët. 

Absolutisht jo. Unë kurrë nuk do të largohem nga Kisha Katolike. Pavarësisht se çfarë ndodh unë kam ndërmend të vdes një katolik romak. Unë kurrë nuk do të jem pjesë e një skizme. Unë thjesht do ta mbaj besimin siç e di dhe do të përgjigjem në mënyrën më të mirë të mundshme. Kjo është ajo që Zoti pret nga unë. Por unë mund t'ju siguroj këtë: Ju nuk do të më gjeni si pjesë e ndonjë lëvizje skizmatike ose, Zoti e ruajt, duke i udhëhequr njerëzit të shkëputen nga Kisha Katolike. Për sa më përket mua, është kisha e Zotit tonë Jezu Krisht dhe papa është famulli i tij në tokë dhe unë nuk do të ndahem nga kjo. - Kardinali Raymond Burke, LifeSiteNews, 22 gusht 2016

Ekziston një front i grupeve tradicionale, ashtu si me progresivistët, që do të dëshironin të më shihnin mua si kreu i një lëvizjeje kundër Papës. Por këtë nuk do ta bëj kurrë. Unë besoj në unitetin e Kishës dhe nuk do të lejoj askënd të shfrytëzojë përvojat e mia negative të këtyre muajve të fundit. Nga ana tjetër, autoritetet e kishës duhet të dëgjojnë ata që kanë pyetje serioze ose ankesa të justifikuara; duke mos i injoruar, ose më keq, duke i poshtëruar. Përndryshe, pa e dëshiruar atë, mund të ketë një rritje të rrezikut të një ndarjeje të ngadaltë që mund të rezultojë në përçarjen e një pjese të botës katolike, e çorientuar dhe e zhgënjyer. - Kardinali Gerhard Müller, Corriere della Sera, 26 nëntor 2017; citim nga Letrat Moynihan, # 64, 27 nëntor 2017

Lutja ime është që Kisha të gjejë një mënyrë në këtë Stuhi të tanishme të bëhet dëshmitare e një komunikimi dinjitoz. Kjo do të thotë dëgjim me njëri-tjetrin - nga lart poshtë - në mënyrë që bota të na shohë dhe të besojë se ka diçka më të madhe këtu se retorika. 

Me këtë të gjithë do ta dinë që ju jeni dishepujt e mi, nëse keni dashuri për njëri-tjetrin. (Gjoni 13:35)

 

LIDHJE ME LIDHJE

Duke mbijetuar kulturën tonë toksike

Shkuarja në Ekstreme

Goditja e të Mirosurit të Zotit

Pra, edhe ju e patë atë?

 

Marku po vjen në zonën e Otavës dhe Vermont
në Pranverë 2019!

Shiko këtu për më shumë informacion.

Marku do të luajë tingëllimin e mrekullueshëm
McGillivray kitarë akustike e bërë me dorë.


Shiko
mcgillivrayguitars.com

 

Tani Fjala është një shërbesë me kohë të plotë që
vazhdon me mbështetjen tuaj.
Ju bekoj, dhe faleminderit. 

 

Për të udhëtuar me Mark in La Tani Word,
klikoni në banderolën më poshtë për të pajtohem.
Emaili juaj nuk do të ndahet me askënd.

Print Friendly, PDF & Email

Shënimet

Shënimet
1 Shiko Duke mbijetuar kulturën tonë toksike   Shkuarja në Ekstreme
2 shih Goditja e të Mirosurit të Zotit
3 Galatasve 6: 2
4 Kohët e fundit, për shembull, kam komentuar në Deklarata e Abu Dhabit që Papa nënshkroi dhe e cila deklaroi se "Zoti dëshiroi" një larmi fesh, etj. Në fytyrën e saj, formulimi është çorientues, dhe në fakt, Papa bëri korrigjoni këtë kuptim kur Peshkopi Athanasius Schneider e pa atë personalisht, duke thënë se ishte vullneti "lejues" i Zotit. [7 Mars 2019; lifesitenews.com]
5 shih cruxnow.com
Postuar ne BALLINA, KOHA E HIRES.