Për të bërë një rrëfim të mirë

KRESHME RETREAT
Dita 10

zamora-rrëfimi_Foto2

 

JUST po aq e rëndësishme sa të shkosh në Rrëfim mbi një bazë të rregullt, është edhe të dish të bësh një mirë Rrëfimi. Kjo është më e rëndësishme nga sa e kuptojnë shumë, pasi është E vërtetë gjë që na çliron. Çfarë ndodh, atëherë, kur errësojmë ose fshehim të vërtetën?

Ekziston një shkëmbim shumë zbulues midis Jezusit dhe dëgjuesve të Tij skeptikë që ekspozon natyrën e Satanit:

Pse nuk e kuptoni se cfare po them? Sepse nuk duron të dëgjosh fjalën time. Ju i përkisni babait tuaj djallit dhe vullnetarisht i realizoni dëshirat e babait tuaj. Ai ishte një vrasës që nga fillimi dhe nuk qëndron në të vërtetën, sepse nuk ka asnjë të vërtetë në të. Kur thotë një gënjeshtër, ai flet me karakter, sepse është gënjeshtar dhe baba i gënjeshtrës. (Gjoni 8: 43-44)

Satani është një gënjeshtar, me të vërtetë, babai i gënjeshtrës. A nuk jemi, pra, fëmijë të tij, kur e imitojmë? Dëgjuesit e Krishtit këtu po anashkalojnë të vërtetën sepse nuk durojnë të dëgjojnë fjalën e Tij. Ne bëjmë të njëjtën gjë kur refuzojmë të vijmë në dritë ashtu si jemi Siç shkruajti Shën Gjoni:

Nëse themi: "Ne jemi pa mëkat", mashtrojmë veten dhe e vërteta nuk është në ne. Nëse i pranojmë mëkatet tona, [Zoti] është besnik dhe i drejtë dhe do t'i falë mëkatet tona dhe do të na pastrojë nga çdo keqbërje. Nëse themi: "Ne nuk kemi mëkatuar", ne e bëjmë atë një gënjeshtar dhe fjala e tij nuk është në ne. (1 Gjonit 1: 8-10)

Kurdoherë që të hyni në rrëfim, nëse fshehni ose minimizoni mëkatet tuaja, në disa mënyra po thoni "ne nuk kemi mëkatuar". Por duke vepruar kështu, ju po jepni juridik tokë që Satanai të mbajë një fortesë në jetën tënde, edhe nëse është vetëm një fije. Por edhe një fije e lidhur fort rreth këmbës së një zogu mund ta mbajë atë të mos fluturojë.

Ekzorcistët na thonë se Rrëfimi, në fakt, është një nga format më të fuqishme të ekzorcizmit. Pse Sepse, kur ecim në të vërtetën, po ecim në dritë dhe errësira nuk mund të mbetet. Duke iu kthyer përsëri Shën Gjonit, lexojmë:

Zoti është dritë dhe tek ai nuk ka aspak errësirë. Nëse themi: "Ne kemi shoqëri me të", ndërsa vazhdojmë të ecim në errësirë, gënjejmë dhe nuk veprojmë me të vërtetë. Por nëse ecim në dritë ashtu si ai është në dritë, atëherë kemi bashkësi me njëri-tjetrin dhe gjaku i Birit të tij Jezus na pastron nga çdo mëkat. (1 Gjonit 1: 5-7)

Ne jemi pastruar nga gjaku i Jezusit është vetëm kur ecim në dritën e së vërtetës.

Dhe kështu, kur hyni në rrëfim, Kisha ka mësuar se është mirë t'i thuash priftit sa kohë ka kaluar që nga rrëfimi juaj i fundit. Pse Duke vepruar kështu, ju e ndihmoni atë të kuptojë shëndetin e përgjithshëm të shpirtit tuaj jo vetëm nga sa kohë ka kaluar që nga rrëfimi juaj i fundit, por edhe sa po luftoni në betejën shpirtërore midis rrëfimeve. Kjo e ndihmon priftin në këshillën që do të japë.

Së dyti - dhe kjo është më e rëndësishmja - është thelbësore të thuash saktësisht mëkatet që ke bërë, madje edhe numrin e herë. Në radhë të parë, kjo sjell në dritë veprën e gabuar, duke liruar kështu kapjen e Satanit në këtë fushë të jetës tuaj. Kështu që nëse thoni, për shembull, “Epo Fr., nuk kam kaluar një javë të mrekullueshme. Unë u zemërova me gruan time… ”kur në fakt e goditët gruan tuaj, atëherë nuk jeni shumë të sinqertë në këtë pikë. Përkundrazi, ju me delikatesë po përpiqeni ta vendosni veten në një dritë të mirë. Tani ju po i shtoni krenari listës suaj! Jo, lini mënjanë të gjitha justifikimet, të gjitha mbrojtjet dhe thjesht thoni: "Më vjen shumë keq, sepse e kam bërë këtë apo atë shumë herë…" Në këtë mënyrë, ju nuk po i lini vend djallit. Më e rëndësishmja, përulësia juaj në këtë moment po hap rrugën për dashurinë dhe mëshirën shëruese të Zotit për të bërë mrekullitë e saj në shpirtin tuaj.

Kur besnikët e Krishtit përpiqen të rrëfejnë të gjitha mëkatet që mund të kujtojnë, ata pa dyshim i vendosin të gjithë para mëshirës hyjnore për falje. Por ata që nuk arrijnë ta bëjnë këtë dhe me vetëdije i mbajnë disa, nuk vendosin asgjë përpara mirësisë hyjnore për faljen përmes ndërmjetësimit të priftit, "sepse nëse personi i sëmurë ka shumë turp t'i tregojë plagën e tij mjekut, ilaçi nuk mund të shërojë atë që është nuk e di." -Katekizmi i Kishës Katolike, n 1456 (nga Këshilli i Trent)

Rrëfimi i qartë i të gjitha mëkateve tuaja nuk është për hir të Zotit, por për tuajin. Ai tashmë i njeh mëkatet e tua, në fakt, Ai i njeh mëkatet për të cilat as nuk je i vetëdijshëm. Cila është arsyeja pse unë zakonisht i përfundoj rrëfimet e mia duke thënë: "Unë kërkoj nga Zoti që të më falë për ato mëkate që nuk mund t'i mbaj mend ose nuk jam në dijeni të tyre". Sidoqoftë, përpara se të bëni një rrëfim, gjithmonë kërkoni nga Shpirti i Shenjtë që t'ju ndihmojë të bëni një ekzaminim të mirë të ndërgjegjes, në mënyrë që të jeni të përgatitur dhe të mbani mend për sa më mirë aftësinë tuaj shkeljet tuaja që nga vizita juaj e fundit në Sakrament.

Kjo mund të tingëllojë legaliste apo edhe skrupuloze. Por këtu është çështja: Ati e di që duke ekspozuar plagët tuaja, ju mund të gjeni shërimin, lirinë dhe gëzimin që Ai dëshiron që ju të keni. Në fakt, ndërsa i numëroni mëkatet tuaja, Ati nuk është kështu. Kujto djalin plangprishës; babai e përqafoi djalin kur u kthye para ai bëri rrëfimin e tij, para se të deklarojë padenjësinë e tij. Po ashtu, Ati Qiellor vrapon t'ju përqafojë gjithashtu ndërsa i afroheni rrëfyesit.

Kështu që ai u ngrit dhe u kthye te babai i tij. Ndërsa ishte ende larg, babai i tij e pa dhe u mbush me dhembshuri. Ai vrapoi tek i biri, e përqafoi dhe e puthi. (Luka 15:20)

Në shëmbëlltyrë, babai atëherë lejon djalin e tij të rrëfejë mëkatin e tij sepse djali kishte nevojë të pajtohej nga ana e tij. I kapërcyer nga gëzimi, babai thirri për një mantel të ri, sandale të reja dhe një unazë të re që do të vendoseshin në gishtin e djalit të tij. E shihni, Sakramenti i Pajtimit nuk është atje për t'ju grabitur dinjitetin, por pikërisht për ta rivendosur atë. 

Ndërsa nuk është rreptësisht e nevojshme të rrëfejmë mëkatet veniale, ato gabime të përditshme, megjithatë rekomandohet fuqimisht nga Kisha Nënë.

Në të vërtetë rrëfimi i rregullt i mëkateve tona veniale na ndihmon të formojmë ndërgjegjen tonë, të luftojmë kundër prirjeve të liga, të lëmë veten të shëruar nga Krishti dhe të përparojmë në jetën e Shpirtit. Duke marrë më shpesh përmes këtij sakramenti dhuratën e mëshirës së Atit, ne nxitemi të jemi të mëshirshëm ashtu si ai është i mëshirshëm. -Katekizmi i Kishës Katolike, n 1458

Shumë thjesht, pra, rrëfej gjithçka, duke futur thellësitë e shpirtit tënd në hidhërim dhe shtrëngim të vërtetë, duke lënë mënjanë çdo përpjekje për të justifikuar veten.

Mos debatoni me Mua për mjerimin tuaj. Ju do të më jepni kënaqësi nëse më dorëzoni të gjitha shqetësimet dhe pikëllimet tuaja. Unë do të grumbulloj mbi ju thesaret e hirit tim. - Jezusi te Shën Faustina, Mëshira Hyjnore në Shpirtin Tim, Ditari, n. 1485

Shën Augustini tha, “Fillimi i punëve të mira është rrëfimi i veprave të liga. Ju bëni të vërtetën dhe dilni në dritë. ” [1]KKK, n 1458 Dhe Zoti, i cili është besnik dhe i drejtë, do t'ju falë dhe do t'ju pastrojë nga të gjitha keqbërjet. Ai do t'ju rikthejë në vetvete ashtu si bëri kur u pagëzuat. Dhe Ai do t'ju dojë dhe bekojë edhe më shumë, pasi në qiell ka më shumë gëzim "Mbi një mëkatar që pendohet sesa mbi nëntëdhjetë e nëntë njerëz të drejtë që nuk kanë nevojë për pendim". [2]Luka 15: 7

 

PUMRMBLEDHJE DHE SHKRIM

Shtë e nevojshme të zhveshësh plotësisht shpirtin e dikujt në Rrëfim, në mënyrë që Zoti ta shërojë plotësisht atë.

Kush i fsheh shkeljet e tij nuk do të përparojë, por ai që i rrëfen dhe i braktis ato do të ketë mëshirë. (Proverbat 28:13)

rrëfim-sretensky-22

 

 

Për t'iu bashkuar Markut në këtë Tërheqje të Kreshmës,
klikoni në banderolën më poshtë për të pajtohem.
Emaili juaj nuk do të ndahet me askënd.

flamuri kryesor

SHËNIM: Shumë abonentë kanë raportuar kohët e fundit se nuk po marrin email më. Kontrolloni dosjen tuaj të hedhurinave ose postës së bezdisshme për t'u siguruar që postat elektronike nuk do të zbresin atje! Kjo zakonisht ndodh 99% të kohës. Gjithashtu, provoni të regjistroheni përsëri këtu. Nëse asgjë nga këto nuk ju ndihmon, kontaktoni me ofruesin tuaj të shërbimit të internetit dhe pyetni ata që të lejojnë email nga unë.

i ri
PODCAST I KIST SHKRUAR poshtë:

Print Friendly, PDF & Email

Shënimet

Shënimet
1 KKK, n 1458
2 Luka 15: 7
Postuar ne BALLINA, KRESHME RETREAT.

Komentet janë të mbyllura.