Në Medjugorje

 

Këtë javë, unë kam reflektuar në tre dekadat e fundit që kur Zoja filloi të shfaqej në Medjugorje. Unë kam menduar për persekutimin dhe rrezikun e pabesueshëm që shikuesit pësuan, duke mos ditur kurrë nga dita në ditë nëse komunistët do t'i dërgonin ata siç dihej se qeveria jugosllave bënte me "rezistencat" (pasi që gjashtë shikuesit nuk do të thoshin, nën kërcënim se shfaqjet ishin të rreme). Unë jam duke menduar për apostolatë të panumërta që kam hasur në udhëtimet e mia, burra dhe gra që gjetën kthimin e tyre në besim në atë mal ... më së shumti priftërinjtë që kam takuar të cilët Zoja i bëri thirrje për pelegrinazh atje. Po mendoj gjithashtu që, jo shumë larg nga tani, e gjithë bota do të tërhiqet "në" Medjugorje pasi zbulohen të ashtuquajturat "sekrete" që shikuesit i kanë mbajtur me besnikëri (ata madje as nuk i kanë diskutuar me njëri-tjetrin, përveç për atë që është e përbashkët për të gjithë - një "mrekulli" e përhershme që do të lihet pas në Apparition Hill.)

Po mendoj edhe për ata që i kanë rezistuar hireve dhe fryteve të panumërta të këtij vendi që shpesh lexojnë si Veprat e Apostujve mbi steroid. Nuk është vendi im të deklaroj Medjugorje të vërtetë ose të gabuar - diçka që Vatikani vazhdon të dallojë. Por as unë nuk e injoroj këtë fenomen, duke u thirrur në kundërshtimin e zakonshëm se "reveshtë një zbulesë private, prandaj nuk kam pse ta besoj" - nëse ajo që Zoti ka për të thënë jashtë Katekizmit ose Biblës është e parëndësishme. Ajo që Zoti ka thënë përmes Jezusit në Zbulesën Publike është e nevojshme për të shpëtim; por ajo që Zoti ka për të na thënë me anë të zbulesës profetike është e nevojshme në kohë për vazhdimin tonë shenjtërim. Dhe kështu, unë dua t'i fryj borisë - duke rrezikuar të quhem të gjithë emrat e zakonshëm të keqbërësve të mi - me atë që duket krejtësisht e qartë: se Maria, Nëna e Jezusit, ka ardhur në këtë vend për më shumë se tridhjetë vjet në mënyrë që të na përgatit për Triumfin e saj - kulmin e së cilës ne duket se po i afrohemi me shpejtësi. Dhe kështu, meqenëse kam kaq shumë lexues të rinj vonë, dëshiroj të ribotoj sa vijon me këtë paralajmërim: megjithëse kam shkruar relativisht pak për Medjugorje ndër vite, asgjë nuk më jep më shumë gëzim… pse është kështu?

 
 

IN mbi një mijë shkrime në këtë faqe në internet, unë i kam përmendur Medjugorje relativisht disa herë. Unë nuk e kam injoruar atë, siç më dëshirojnë disa për faktin e thjeshtë se do të veproja në kundërshtim me Shkrimet e Shenjta, të cilat komandat ne të mos përçmojmë, por ta provojmë profecinë. [1]krh. 1 Sel 5: 20 Në këtë drejtim, pas 33 vitesh, Roma ka ndërhyrë disa herë për të parandaluar mbylljen e kësaj faqeje të pretenduar shfaqjeje, madje duke arritur deri atje sa të marrë autoritetin për vërtetësinë e shfaqjeve larg peshkopit vendas dhe në duart e Vatikanit dhe komisionet e saj, dhe në fund të fundit vetë Papa. Nga komentet e jashtëzakonshme të forta negative të Peshkopit të Mostarit mbi shfaqjen, Vatikani ka marrë ndalesën e paparë të zbritjes së tij thjesht në

… Shprehja e bindjes personale të Peshkopit të Mostarit të cilën ai ka të drejtë ta shprehë si i Zakonshëm i vendit, por që është dhe mbetet mendimi i tij personal. - atëherë sekretaria për Kongregatën për Doktrinën e Besimit, Kryepeshkop Tarcisio Bertone, letra e 26 majit 1998

Askush nuk mund të injorojë, pa një pandershmëri të caktuar intelektuale, deklaratat e shumta nga jo vetëm kardinalët dhe peshkopët, por nga vetë Shën Gjon Pali II që ishin pozitive, nëse jo kremtuese të plotë të kësaj tempulli jozyrtar Marian (shih Medjugorje: Vetëm Faktet Zonjë. Papa Françesku ende nuk ka bërë një prononcim publik, por dihet se ka lejuar shikuesit e Medjugorje të flasin në juridiksionin e tij ndërsa ai ishte Kardinal.)

Ndërsa unë kam ndarë përvojat e mia të Medjugorje në të kaluarën (shih Se Medjugorje) si dhe një takim i fuqishëm i Mëshirës Hyjnore atje (shih Mrekullia e Mëshirës), sot do të flas me ata që duan të shohin Medjugorjen të mbyllur dhe të mollatur.

Cfare po mendon?

 

Pemë të padëshiruara?

Unë e bëj këtë pyetje me respekt, pasi unë njoh katolikë të mirë dhe të përkushtuar të cilët megjithatë besojnë se Medjugorje është një mashtrim. Kështu që më lejoni të them drejtpërdrejt: besimi im nuk është duke u mbështetur në atë nëse Vatikani miraton apo jo të Medjugorje. Çfarëdo që Ati i Shenjtë të vendosë, unë do t'i përmbahem. Në fakt, as besimi im nuk bazohet në i miratuar shfaqjet e Fatimës, ose Lourdes, ose Guadalupe ose ndonjë “zbulimi profetik” tjetër. Besimi im dhe jeta ime bazohen në Jezu Krishtin dhe Fjalën e Tij të pagabueshme, të pandryshueshme siç na u zbulua përmes Apostujve dhe banorëve të sotëm me plotësinë e saj në Kishën Katolike (por, në fakt, mbështetet nga zbulime të tilla profetike). Kjo është shkëmb të besimit tim. [2]shih Fondacioni i Besimit

Por cili është qëllimi i këtij besimi, vëllezër dhe motra? Cili është qëllimi i kësaj Zbulesë që na është dorëzuar rreth 2000 vjet më vonë? Shtë për të bëj dishepuj të kombeve. Shtë për të shpëto shpirtrat nga dënimi i përjetshëm.

Për tetë vjet, unë kam pasur detyrën shpesh të dhimbshme të qëndroj në mur dhe të shikoj Stuhinë që afrohet nëpër një peizazh shpirtëror që është kryesisht djerrë dhe i tharë. Unë jam futur në gojën e së keqes dhe makinacionet e saj deri në pikën ku, vetëm me hirin e Zotit, nuk jam dëshpëruar. Mbi këtë peizazh, unë kam pasur privilegjin të takoj oaza të vogla hiri - burra dhe gra që, megjithë apostazinë përreth tyre, kanë qëndruar besnikë në jetën e tyre, martesat e tyre, shërbesat e tyre dhe apostolatat.

Dhe atëherë është ky oaz masiv, i krahasueshëm në madhësi me asnjë tjetër, i quajtur Medjugorje. Vetëm në këtë vend të veçantë vijnë miliona pelegrinë çdo vit. Dhe nga ky vend i vetëm kanë ardhur mijëra e mijëra konvertime, qindra shërime fizike të dokumentuara dhe thirrje të panumërta. Kudo ku shkoj, pavarësisht nëse është në Kanada, SH.B.A., apo jashtë saj, vazhdimisht ndeshem me njerëz, të cilëve ministritë u krijuan në Medjugorje. Disa nga priftërinjtë më të mirosur, besnikë dhe më të përulur që unë njoh më kanë pranuar në heshtje që ata e morën thirrjen e tyre brenda ose përmes Medjugorje. Kardinali Schönborn shkoi aq larg sa të pranonte se do të humbiste gjysmën e seminaristëve të tij po të mos ishte për Medjugorje. [3]shih intervistë me Max Domej, Medjugorje.net, 7 dhjetor 2012

Këto janë ato që ne i quajmë "fruta" në Kishë. Për Jezusin tha,

Ose deklaroni pemën të mirë dhe fryti i saj është i mirë, ose shpallni pemën të kalbur dhe fryti i saj është i kalbur, sepse një pemë njihet nga fryti i saj. (Mat 12:23)

E megjithatë, dëgjoj katolikë të përsërisin se, disi, ky Shkrim nuk vlen për Medjugorje. Dhe unë kam mbetur me gojën varur hapur, duke bërë në heshtje pyetjen: Cfare po mendon?

 

MASHTRIMI?

Si ungjilltar në Kishë për gati 20 vjet tani, unë jam lutur dhe e kam lutur Zotin që të sjellë kthim në besim dhe pendim kudo që Ai më dërgon. Unë kam qëndruar në kisha gati të zbrazëta duke predikuar Ungjillin në famulli që praktikisht kanë mbështetjen e jetës. Unë kam ecur pranë dollapëve të tyre të rrëfyesve, të kthyera në fshesë dhe qëndrova prapa ndërsa kongregacionet kryesisht me flokë të bardha murmurisin rrugën e tyre përmes një Liturgjie që me sa duket nuk është më e rëndësishme për njerëzit në moshën time. Në të vërtetë, unë jam në të dyzetat e mia dhe brezi im është zhdukur praktikisht nga pothuajse të gjitha qindra famulli që kam vizituar nëpër botë.

… Dhe pastaj shoh në Medjugorje formacione të të rinjve dhe të moshuarve në rrëfim. Masa të mbipopulluara që ndodhin në orë gjatë gjithë ditës. Pelegrinët që ngjiten në male zbathur, duke u ngritur me lot, shpesh duke zbritur në paqe dhe gëzim. Dhe pyes veten: “Zoti im, a nuk është kjo ajo që ne lutem për, shpresoj për, gjatë sepse në tonë vet famullitë? " Ne po jetojmë në një kohë kur herezia gati e ka shkatërruar Kishën në Perëndim, kur teologjia e gabuar dhe sekularizmi në shumë vende vazhdojnë të përhapen si kanceri dhe kompromisi (në emër të "tolerancës") është mbajtur si një virtyt kardinal Then Dhe pastaj i dëgjoj njerëzit që bëjnë aktivisht fushatë kundër Medjugorje dhe pyes veten përsëri: Çfarë po mendojnë ata? Çfarë saktësisht po kërkojnë ata, nëse jo frytet e Medjugorjes? "Ashtë një mashtrim", thonë ata. Epo, sigurisht, duhet të presim dhe të shohim se çfarë ka thënë Roma në lidhje me të (megjithëse pas 33 vjetësh, është e qartë se Vatikani nuk ka ngutur). Por nëse është një mashtrim, gjithçka që mund të them është se shpresoj që djalli të vijë dhe ta fillojë në famullinë time! Lëreni Romën ta marrë kohën. Lëreni "mashtrimin" të vazhdojë të përhapet.

Sigurisht, po tregohem pak fytyres. Por unë besoj se kjo ishte pikërisht ajo që Shën Pali donte të thoshte kur tha: “Mos i përçmoni thëniet profetike. Testoni gjithçka; ruaj atë që është e mirë." [4]krh. 1 Sel 5: 20

Po mendoj tani për një mik, misionarin e fuqishëm Fr. Don Calloway. Si i ri, ai skuqte trurin e tij mbi drogën. Ai u çua nga Japonia fjalë për fjalë me zinxhirë. Ai kishte kuptim zero të katolicizmit. Pastaj një natë, ai mori një libër me mesazhet e Medjugorje. Ndërsa i lexonte, diçka filloi ta ndryshonte. Ai e ndjeu praninë e Zojës sonë, u shërua fizikisht (dhe u shndërrua fizikisht) dhe u mbush me një kuptim të të vërtetave katolike në Meshën e parë që ndoqi. Tani, e përmend këtë sepse kam dëgjuar argumentin që, nëse Medjugorje është një mashtrim - që nëse Vatikani vendos kundër tij - miliona do të tërhiqen në apostazi.

Mbeturina.

Fruti më i dukshëm, më mbresëlënës i Medjugorje është se si shpirtrat janë kthyer në dashuri dhe rriten me besnikëri ndaj katolikëve të tyre trashëgimi, duke përfshirë një bindje të ripërtërirë ndaj Atit të Shenjtë. Medjugorje, është në fakt, një kundërhelm deri tek braktisja. Ndërsa Fr. Don tha, ajo që i ndodhi ndodhi - por ai do t'i përmbahet gjithçkaje që Vatikani vendos. Gjithmonë do të ketë nga ata, sigurisht, që do të rebelohen kundër Vatikanit në një rast të tillë. Mund të jenë të paktë ata që "largohen nga Kisha", përkrah "tradicionalistëve" dhe të tjerë që ndonjëherë u ka munguar përulësia dhe besimi për t'u qëndruar pranë vendimeve ndonjëherë të vështira të hierarkisë që, megjithatë, duhet të merren parasysh. Në ato raste kur njerëzit apostasojnë me të vërtetë, megjithatë, unë nuk do të fajësoja Kishën dhe as Medjugorjen, por formimin e këtij personi.

 

DISINFORMIMI

Unë pashë një intervistë kohët e fundit që u sulmua kundër Medjugorje në atë që arriti në thashetheme, një sulm ndaj parëndësive dhe pretendimeve të pabazuara. [5]"Mic'd Up" me Michael Voris dhe E. Michael Jones. Shihni vlerësimin e Daniel O'Connors këtu: dsdoconnor.com Shënim: Shpesh, kritikët e zërit nuk kanë qenë kurrë në Medjugorje, megjithatë bëjnë shpallje goxha mallkuese. Siç kam shkruar në Profecia Kuptohet si duhet, njerëzit shpesh sulmojnë misticizmin sepse thjesht nuk e kuptojnë atë. Ata presin që shikuesit të jenë të përsosur, teologjia e tyre e patëmetë, një faqe shfaqjeje e pafajshme. Por jo aq shumë pritet nga shenjtorët e kanonizuar:

Në përputhje me maturinë dhe saktësinë e shenjtë, njerëzit nuk mund të merren me zbulesa private sikur të ishin libra kanonikë ose dekrete të Selisë së Shenjtë… Për shembull, kush mund të ratifikojë plotësisht të gjitha vizionet e Catherine Emmerich dhe St. Brigitte, të cilat tregojnë mospërputhje të dukshme? - Shën. Hanibal, në një letër dërguar Fr. Peter Bergamaschi i cili kishte botuar të gjitha shkrimet e paredaktuara të
Mistiku benediktin, Shën M. Cecilia; Gazete, Misionarët e Trinisë së Shenjtë, janar-maj 2014

"Por është një cirk atje," disa prej tyre, "të gjitha ato dyqane të vogla, restorante, hotele të reja, etj." A keni qenë ndonjëherë në Vatikan kohët e fundit? Ju nuk mund të arrini në Sheshin e Shën Pjetrit pa kaluar pranë vargjeve të dyqaneve të suvenireve, lypësve, artistëve të grisur dhe karrocave pas xhepave me xhingla "të shenjta" të pakuptimta. Nëse ky është standardi ynë për të gjykuar vërtetësinë e një siti, atëherë Shën Pjetri është me të vërtetë selia e Antikrishtit. Por sigurisht, përgjigjja e arsyeshme është të pranojmë se, kudo që turma të mëdha mblidhen shpesh, nevojiten shërbime dhe vetë pelegrinët janë ata që ushqejnë biznesin e suvenireve. I tillë është rasti edhe në Fatima dhe Lourdes.

Siç e përmenda kohët e fundit në Konfuzioni i Madh, mesazhi qendror i Medjugorje ka qenë në përputhje të vazhdueshme me mësimet e Kishës. [6]krh. krh. pesë pikët në fund Triumfi - Pjesa III; shih Pesë gurë të lëmuar Dhe shikuesit e pretenduar e kanë predikuar bindshëm dhe vazhdimisht: Lutja, Shkrimi i Shenjtë, Rrëfimi, Agjërimi dhe Eukaristia janë temat e përsëritura që jo vetëm fliten, por dëshmohen atje.

Por ka një mesazh tjetër që ka dalë nga Medjugorje, dhe me të vërtetë është i rremë. Timeshtë koha që u tregua kjo histori.

Gjatë udhëtimeve të mia, takova një gazetar të njohur (i cili kërkoi të mbetet anonim) i cili ndau me mua njohuritë e tij të dorës së parë për ngjarjet që ndodhën në mes të viteve 1990. Një multi-milioner amerikan nga Kalifornia, të cilin ai personalisht e njihte, filloi një fushatë këmbëngulëse për të diskredituar Medjugorje dhe shfaqje të tjera të pretenduara të Marianit sepse gruaja e tij, e cila ishte e përkushtuar ndaj të tilla, e kishte lënë atë (për abuzim mendor). Ai u zotua të shkatërronte Medjugorje nëse ajo nuk kthehej, edhe pse ai kishte qenë atje shumë herë dhe e besonte atë. Ai kaloi miliona duke bërë vetëm atë - duke punësuar ekipet e aparateve fotografike nga Anglia për të bërë dokumentarë që shpifin për Medjugorjen, duke dërguar dhjetëra mijëra letra (në vendet si vagabond), madje edhe duke u futur në zyrën e Kardinalit Ratzinger! Ai shpërndau të gjitha llojet e plehrave - gjëra që tani i dëgjoni të rishkruara dhe të ribëra përsëri ... gjëra që dukshëm ndikuan edhe në Peshkopin e Mostarit (në dioqezën e të cilit është Medjugorje). Milioneri shkaktoi mjaft dëm para se më në fund të mbaronte paratë dhe të gjendej në anën e gabuar të ligjit… Në fund të fundit, tregoi gazetari, ky njeri, i cili ishte ndoshta i sëmurë mendor apo edhe i pushtuar, bëri një punë të jashtëzakonshme duke ndikuar te të tjerët kundër Medjugorje. Ai vlerësoi lirshëm se 90% e materialit anti-Medjugorje atje erdhi si rezultat i këtij shpirti të trazuar.

 

Mashtrimi i vërtetë?

Nëse do të kisha ndonjë shqetësim serioz në lidhje me një "mashtrim Medjugorje", do të ishte se si forcat e errësirës në fakt mund të përpiqen të imitator një shfaqje përmes teknologjisë. Në të vërtetë, kam dëgjuar një gjeneral në pension të SH.B.A.-së kohët e fundit të pranonte se teknologjia ekziston deri tani projekto imazhe të mëdha në qiell. Megjithatë, më shqetësuese janë fjalët e Benjamine Creme i cili promovon «Lord Matreya», një njeri që pretendon të jetë 'Krishti u kthye… Mesia i shumëpritur'. [7]shih share-international.org Creme thotë se, midis shenjave që vijnë nga Matreya dhe Mjeshtrat e epokës së re

Ai ka krijuar miliona fenomene, mrekulli, të cilat tani çdo ditë i mahnitin të gjithë ata që vijnë në kontakt me to. Vizionet e Madonës, të cilat për shembull u shfaqen fëmijëve në Medjugorje çdo mbrëmje dhe u japin sekrete, vizione të ngjashme që kanë ndodhur në shumë vende, kudo që ka grupe të krishtera në të gjithë botën. Statuja që qajnë lotë dhe gjak të vërtetë. Statujat që hapin sytë dhe i mbyllin përsëri. -share-international.org

Satani është Imituesi i Madh. Ai nuk është anti-Krisht në kuptimin e kundërt, por i një shtrembërimi ose kopjimi me të meta të autentikës. Këtu, fjalët e Jezusit vijnë në mendje:

Mesia të rreme dhe profetë të rremë do të lindin dhe ata do të kryejnë shenja dhe mrekulli aq të mëdha sa të mashtrojnë, po të ishte e mundur, edhe të zgjedhurit. (Mat 24:24)

Nëse në të vërtetë Medjugorje është një sit autentik i shfaqjes, nuk besoj se do të kalojë shumë kohë përpara Htonë të Medjugorjes është mbi ne - kur sekretet e pretenduara që shikuesit kanë heshtur gjatë gjithë këtyre viteve do t'i zbulohen botës. Shumë nuk mund të besojnë se Zoja do të vazhdojë t'i japë mesazhe mujore botës atje ... por kur e shikoj botën, nuk mund të besoj se ajo nuk do ta bënte.

Pra, a po e deklaroj Medjugorje të jetë një shfaqje e vërtetë? Unë kam po aq autoritet për ta deklaruar të vërtetë sa edhe kundërshtuesit e tyre për ta deklaruar të rremë. Duket se ka një mungesë mahnitëse të përulësisë në këtë drejtim. Nëse Vatikani mbetet ende i hapur ndaj fenomenit, kush jam unë që të mbikëqyr gjykimin e tyre pas viteve të hetimit, eksperimenteve shkencore, intervistave dhe dhënies së dëshmive? Mendoj se është lojë e ndershme që çdokush të ofrojë mendimin e tij se kjo apo ajo pemë po jep fryte të mira ose të kalbura. Por një përulësi e caktuar është e domosdoshme, sido që të jetë, kur bëhet fjalë për diçka nga kjo shtat në gjykimin e rrënja e pemës:

Sepse nëse kjo përpjekje ose kjo veprimtari është me origjinë njerëzore, ajo do të shkatërrojë vetveten. Por nëse vjen nga Zoti, nuk do të jeni në gjendje t'i shkatërroni; madje mund të gjendeni duke luftuar kundër Zotit. (Veprat 5: 38-39)

A premtoi Jezusi se dyert e ferrit nuk do të mbizotërojnë kundër Medjugorje? Jo, Ai tha kundër Tij Kisha Dhe kështu ndërsa unë festoj dhe falënderoj Qielli për dhuratën e jashtëzakonshme të shpirtrat e shpëtuar duke vazhduar të rrjedh nga Medjugorje, unë gjithashtu e kuptoj se sa i paqëndrueshëm dhe i rënë është njerëzimi. Në të vërtetë, çdo shfaqje ka fanatikët e tij, si çdo lëvizje dhe organizim tjetër në Kishë. Njerëzit janë njerëz. Por kur po jetojmë në një kohë kur udhëheqësit mezi i mbajnë grupet e tyre të lutjes së bashku, grupet e të rinjve po përhapen, famullitë po plaken (përveç emigrantëve që i mbështesin ata) dhe braktisja është përhapur kudo… Unë do të falënderoj Zotin për ato shenja shprese që ekzistojnë dhe po sjellin konvertim të mirëfilltë, në vend që të gjejnë mënyra për t'i fajësuar dhe shkatërruar ato, sepse nuk i përshtaten "spiritualitetit" ose "intelektualizmit" tim.

Timeshtë koha që katolikët të ndalojnë panikun mbi profecinë dhe profetët e tyre dhe të pjeken në jetën e tyre të lutjes. Atëherë ata do të duhet të mbështeten gjithnjë e më pak në fenomenet e jashtme, dhe gjithashtu të mësojnë ta marrin atë për dhuratën që është. Dhe ate is një dhuratë që na duhet sot më shumë se kurrë

Ndiqni dashuri, por përpiquni me padurim për dhuratat shpirtërore, mbi të gjitha që të mund të profetizoni ... Sepse të gjithë mund të profetizoni një nga një, në mënyrë që të gjithë të mësojnë dhe të gjithë të inkurajohen. (1 Kor 14: 1, 31)

… Profecia në kuptimin biblik nuk do të thotë të parashikosh të ardhmen, por të shpjegosh vullnetin e Zotit për të tashmen, dhe për këtë arsye të tregosh rrugën e duhur për të marrë për të ardhmen. - Ratzinger Kardinal (POPE BENEDIKTI XVI), Mesazhi i Fatimes, Komenti Teologjik, www.vatican.va

 

 
 


 

Faleminderit për lutjet dhe mbështetjen tuaj.

Për të marrë gjithashtu La Tani Word,
Meditimet e Markut mbi leximet masive,
klikoni në banderolën më poshtë për të pajtohem.
Emaili juaj nuk do të ndahet me askënd.

Flamuri Tani i Fjalës

Bashkohu me Mark në Facebook dhe Twitter!
logoja e FacebookTwitterlogo

Print Friendly, PDF & Email

Shënimet

Shënimet
1 krh. 1 Sel 5: 20
2 shih Fondacioni i Besimit
3 shih intervistë me Max Domej, Medjugorje.net, 7 dhjetor 2012
4 krh. 1 Sel 5: 20
5 "Mic'd Up" me Michael Voris dhe E. Michael Jones. Shihni vlerësimin e Daniel O'Connors këtu: dsdoconnor.com Shënim: Shpesh, kritikët e zërit nuk kanë qenë kurrë në Medjugorje, megjithatë bëjnë shpallje goxha mallkuese.
6 krh. krh. pesë pikët në fund Triumfi - Pjesa III; shih Pesë gurë të lëmuar
7 shih share-international.org
Postuar ne BALLINA, KOHA E HIRES.