Në të divorcuar dhe të rimartuar

martesa2

 

A konfuzion këto ditë që burojnë nga Sinodi për Familjen dhe nga Nxitja Apostolike e mëvonshme, Amoris Laetitia, po arrin një hap me ethe ndërsa teologët, ekspertët dhe blogerët shkojnë e kthehen. Por fundja është kjo: Amoris Laetitia mund të interpretohet vetëm në një mënyrë: përmes lenteve të Traditës së Shenjtë.

Hyni: Ipeshkvijtë Alberta të Kanadasë.

Në një dokument të ri që pret sofistikimet dhe gjimnastikën mendore të atyre që dëshirojnë të përdorin Amoris Laetitia si një instrument për të minuar mësimin e Kishës, Peshkopët e Territorit të Albertës dhe Veriperëndimit lëshuan Udhëzime për shoqërimin baritor të besnikëve të Krishtit të cilët janë të divorcuar dhe të martuar përsëri pa një dekret të pavlefshëm. Ashtë një goditje e shkëlqyer dhe e thjeshtë e qartësisë. Ai përfshin të dy vizionet e rëndësishme të Papa Françeskut për t'u bërë enë të mëshirës së Zotit për brezin tonë të thyer, ndërsa u tregon atyre rrugën e vetme përpara: Ungjillin e Jezu Krishtit.

Më poshtë, unë lidhem me të gjithë dokumentin, i cili është i shkurtër. Sidoqoftë, unë do të citoj pasazhet më të kthjellëta dhe kritike, të cilat duhet të formojnë një dokument pune për kolegjet e ipeshkvijve në të gjithë botën.

Mund të ndodhë që, përmes mediave, miqve ose familjes, çiftet të jenë drejtuar të kuptojnë se ka pasur një ndryshim në praktikë nga Kisha, e tillë që tani marrja e Kungimit të Shenjtë në meshë nga persona të divorcuar dhe të martuar civilisht të e mundur nëse ata thjesht kanë një bisedë me një prift. Kjo pikëpamje është e gabuar. Çiftet që e shprehin atë duhet të jenë të mirëpritur të takohen me një prift në mënyrë që të dëgjojnë të propozuar përsëri "plani i Zotit [që ka të bëjë me martesën] në gjithë madhështinë e tij" (Amoris Laetitia, 307) dhe kështu të ndihmohet për të kuptuar rrugën e duhur për të ndjekur pajtimin e plotë me Kishën.

… Udhëzimi i butë dhe i qartë i pastorit ndërsa ndihmon çiftin të formojë një ndërgjegje të duhur do t'i ndihmojë ata të jetojnë në përputhje me situatën e tyre objektive. Nëse procesi i gjykatës rezulton në një deklaratë të pavlefshme, ata do të kuptojnë nevojën për të vazhduar drejt kremtimit të Sakramentit të Martesës. Në rastin kur gjykata mbështet vlefshmërinë e bashkimit të parë, bindja me besim ndaj pazgjidhshmërisë së martesës, siç u zbulua nga Krishti, do t'u bëjë të qartë veprimet që duhet të pasojnë. Ata janë të detyruar të jetojnë me pasojat e kësaj të vërtete si pjesë e dëshmisë së tyre për Krishtin dhe mësimet e tij mbi martesën. Kjo mund të jetë e vështirë. Nëse, për shembull, ata nuk janë në gjendje të ndahen për hir të kujdesit për fëmijët, do të duhet të përmbahen nga intimiteti seksual dhe të jetojnë në dëlirësi "si vëlla dhe motër" (krh. Konsorcio Familiaris, 84). Një rezolucion i tillë i vendosur për të jetuar në përputhje me mësimet e Krishtit, duke u mbështetur gjithmonë në ndihmën e hirit të tij, u hap atyre mundësinë e kremtimit të sakramentit të pendesës, e cila nga ana tjetër mund të çojë në marrjen e Kungimit të Shenjtë në meshë. -Nga Udhëzime për shoqërimin baritor të besnikëve të Krishtit të cilët janë të divorcuar dhe të martuar përsëri pa një dekret të pavlefshëm, 14 Shtator 2016, Festa e Lartësimit të Kryqit të Shenjtë

 

Për të lexuar të gjithë dokumentin, klikoni këtu: Udhëzime për shoqërimin baritor të besnikëve të Krishtit të cilët janë të divorcuar dhe të martuar përsëri pa një dekret të pavlefshëm

 

  

Faleminderit për të dhjetat dhe lutjet tuaja.

 

Për të udhëtuar me Markun në La Tani Word,
klikoni në banderolën më poshtë për të pajtohem.
Emaili juaj nuk do të ndahet me askënd.

Flamuri Tani i Fjalës

  

Print Friendly, PDF & Email
Postuar ne BALLINA, BESIMI DHE MORALIT.

Komentet janë të mbyllura.