Zoja, Bashkëpilot

KRESHME RETREAT
Dita 39

nëna e kryqëzuar3

 

Është sigurisht që është e mundur të blini një tullumbace me ajër të nxehtë, t'i rregulloni të gjitha, të ndizni propanin dhe të filloni ta fryni atë, duke i bërë të gjitha vetë. Por me ndihmën e një aviatori tjetër me përvojë, do të bëhej shumë më lehtë, më shpejt dhe më e sigurt për të hyrë në qiell.

Po kështu, ne me siguri mund të bëjmë vullnetin e Zotit, të marrim pjesë shpesh në Sakramente dhe të forcojmë një jetë lutjeje, dhe e gjithë kjo pa duke ftuar në mënyrë të qartë Nënën e Bekuar të jetë një pjesë e udhëtimit tonë. Por siç thashë më Dita 6, Jezusi na dha Marinë që të ishte një “ndihmëse e bekuar” kur, nën Kryq, Ai i tha Gjonit, "Këtu është nëna juaj". Vetë Zoti ynë, në moshën dymbëdhjetë vjeç, u kthye në shtëpi për tetëmbëdhjetë vitet e ardhshme për të qenë "i bindur" ndaj saj, për ta lënë atë të ushqehej, të ushqehej dhe ta mësonte Atë. [1]krh. Luka 2: 51 Unë dua të imitoj Jezusin, dhe kështu dua që kjo nënë të më ushqejë dhe të kujdeset edhe për mua. Edhe reformatori skizmatik, Martin Luther, e kishte këtë pjesë të drejtë:

Maria është Nëna e Jezusit dhe Nëna e të gjithë neve edhe pse ishte vetëm Krishti ai që u vendos në gjunjë ... Nëse ai është yni, ne duhet të jemi në situatën e tij; atje ku ai është, ne gjithashtu duhet të jemi dhe gjithçka që ai ka duhet të jetë e jona, dhe nëna e tij është gjithashtu nëna jonë. —Martin Luther, Predikim, Krishtlindje, 1529

Në thelb, unë dua që kjo Grua, e cila është "plot hir", të jetë bashkë-pilotja ime. Dhe pse nuk do ta bëja unë? Nëse, siç mëson Katekizmi, lutja është e nevojshme për të "ndjekur hiret që na duhen", pse nuk do të drejtohesha tek ajo që është "plot hir" për të më ndihmuar, ashtu si ajo ndihmoi Jezusin?

Maria ishte "plot hir" pikërisht sepse e gjithë jeta e saj jetohej në Vullnetin Hyjnor, përqendruar gjithmonë te Zoti. Ajo mendoi për imazhin e Tij në zemrën e saj shumë kohë para se ta mendonte Atë ballë për ballë dhe kjo e ndryshoi gjithnjë e më shumë në shëmbëlltyrën e Tij, nga një hije lavdie në tjetrën. Pse nuk do t’i drejtohem një ekspert, nëse jo ekspertja kryesore në përsiatje, pasi ajo vështroi fytyrën e Jezusit më shumë se çdo qenie tjetër njerëzore?

Mary është perfektja Oran (lut-er), një figurë e Kishës. Kur i lutemi asaj, ne po i përmbahemi asaj me planin e Atit, i cili dërgon Birin e tij për të shpëtuar të gjithë njerëzit. Ashtu si dishepulli i dashur, ne e mirëpresim nënën e Jezusit në shtëpitë tona, sepse ajo është bërë nëna e të gjithë të gjallëve. Ne mund të lutemi me të dhe me të. Lutja e Kishës mbështetet nga lutja e Marisë dhe bashkohet me të në shpresë. -Katekizmi i Kishës Katolike, n 2679

Këtu, mendoj se imazhi i bashkë-pilotit është i duhuri për Marinë. Sepse mendoj se ekzistojnë dy perceptime të dëmshme për të që ekzistojnë sot. Njëra është ajo që është e zakonshme për të krishterët Ungjillorë, të cilët pyesin pse nuk mund të "shkojmë tek Jezusi drejtpërdrejt"; pse ne katolikët "kemi nevojë" për Marinë fare. Epo, siç mund ta shihni në këtë imazh që kam përdorur tullumbace, Unë dua duke shkuar drejtpërdrejt te Jezusi. Unë dua drejtoi drejt qiellit drejt Trinisë së Shenjtë. Nëna e Bekuar nuk është në rrugë, por me mua. As ajo nuk qëndron në tokë me një lidhës që më mban prapa, duke bërtitur, "Jo! Jo! Shiko tek me! Shihni sa e shenjtë jam! Shikoni sa e privilegjuar jam në mesin e grave! ” Jo, ajo është aty në gondolë me mua duke ndihmuar unë të ngjitem drejt qëllimit tim, që është bashkimi me Zotin.

Meqenëse e kam ftuar, ajo më jep gjithë njohurinë dhe hirin që ajo ka për "fluturimin": për mënyrën se si të qëndrojmë në shportën e vullnetit të Zotit; si të rritet ndezësi i lutjes; si ta ndezni ndezësin e dashurisë për të afërmin; dhe nevoja për të qëndruar i lidhur me Sakramentet që ndihmojnë për të mbajtur "tullumbace", im zemër, e hapur ndaj flakëve dhe hireve të Bashkëshortit të saj, Shpirtit të Shenjtë. Ajo gjithashtu më mëson dhe më ndihmon të kuptoj "manualet fluturuese", që është Katekizmi dhe Bibla, sepse ajo gjithmonë "I mbajti këto gjëra në zemrën e saj". [2]Luka 2: 51 Dhe kur ndjehem i frikësuar dhe i vetëm sepse Zoti duket se po "fshihet" pas një reje, unë zgjas dorën dhe e mbaj dorën e saj duke ditur që ajo, një krijesë si unë, dhe megjithatë nëna ime shpirtërore, është me mua. Sepse ajo e di se si është të heqësh fytyrën e Birit të saj ... dhe më pas Cfare te bej në ato momente të gjyqit torturues.

Për më tepër, Zoja ka një armë të veçantë, një litar të veçantë që lidhet, jo në tokë, por në Qiell. Ajo mban skajin tjetër të kësaj zinxhiri i Rruzares, dhe kur unë e kap atë - dorën e saj tek unë, e imja në të saj - është sikur më tërheq drejt Parajsës në një mënyrë unike të fuqishme. Më tërheq nëpër stuhi, më mban të palëkundur në mes të ndërtimeve satanike dhe vepron si një busull për të mbajtur sytë e mi drejtuar në drejtim të Jezusit. Anshtë një spirancë që shkon lart!

Por ka një perceptim tjetër të Marisë që mendoj se gjithashtu i bën ndonjë dëm rolit të saj si "mediatrix" i hirit, [3]KKK, n 969 dhe kjo është një ekzagjerim ose theks i tepërt i rolit të saj në historinë e shpëtimit, i cili ngatërron të dy Katolikë dhe protestantë. Nuk ka dyshim që Shpëtimtari i botës hyri në kohë dhe histori përmes dekret e Zojës. Nuk kishte asnjë "plan B". Ajo ishte ajo. Siç tha Ati i Kishës Shën Ireneu,

Duke qenë e bindur, ajo u bë shkak i shpëtimit për veten e saj dhe për të gjithë racën njerëzore… Nyja e mosbindjes së Evës u zgjidh nga bindja e Marisë: atë që e lidhi virgjëresha Evë me mosbesimin e saj, Maria e liroi nga besimi i saj. -Katekizmi i Kishës Katolike, n 494

Maria, mund të thuhet dikush, hapi rrugën për të la Rruge Por kjo është çështja: Jezusi tha, “Unë jam rruga, dhe e vërteta, dhe jeta; askush nuk vjen tek Ati, por nga unë ”. [4]John 14: 6 Nuk ka rrugë tjetër. 

Kryqi është sakrifica unike e Krishtit, "ndërmjetësi i vetëm midis Zotit dhe njerëzve". Por për shkak se në personin e tij të mishëruar hyjnor ai në një farë mënyre është bashkuar me çdo njeri, "të gjithë njerëzve u ofrohet" mundësia për t'u bërë partnerë, në një mënyrë të njohur nga Zoti, në misterin paskal ". -KKK, n 618

Dhe Maria, në rendin e shpëtimit, është partneri i parë dhe më i rëndësishëm i Zotit. Si e tillë, ajo është bërë nëna e të gjithëve. Por nganjëherë grindem pak kur dëgjoj disa katolikë të thonë: "Lëvduar qoftë Jezusi dhe Maria!" Unë e di se çfarë do të thotë; ata nuk po e adhurojnë Marinë, por thjesht po e nderojnë atë, ashtu si Engjëlli Gabriel. Por një deklaratë e tillë është konfuze për ata që nuk e kuptojnë Mariologjinë, të cilët me të drejtë bëjnë dallimin midis nderim adhurim, ky i fundit i përket vetëm Zotit. Ndonjëherë e ndiej Zojën të skuqet kur përqendrohemi vetëm te bukuria e saj dhe nuk arrijmë të kthehemi me të në bukurinë pafundësisht më të madhe të Trinisë së Shenjtë, të cilën ajo reflekton. Sepse nuk ka asnjë apostull më të devotshëm, më të dashuruar dhe më të përkushtuar ndaj çështjes së Jezu Krishtit sesa Maria. Ajo po shfaqet në tokë pikërisht në mënyrë që ne të besojmë edhe një herë, jo se ajo, por "Që Zoti ekziston".

Dhe kështu, për të gjitha arsyet e mësipërme, unë filloj gjithçka që bëj me të. Unë ia dorëzoj të gjithë fluturimet e mbinatyrshme të jetës time Bashkëpilotit tim, duke e lënë të ketë qasje jo vetëm në zemrën time, por në të gjitha mallrat e mia, si të brendshme ashtu edhe të jashtme: "Totus tuus", totalisht e jotja, e dashur mama. Mundohem të bëj gjithçka që ajo më thotë, sepse në këtë mënyrë, unë do të bëj gjithçka që Jezusi dëshiron, pasi vullneti i Tij është shqetësimi i saj i vetëm.

Që kur e mirëpriti Zonjën tonë në gondolë me mua, unë zbuloj se unë jam duke u mbushur gjithnjë e më shumë me zjarrin e Shpirtit, duke u dashuruar gjithnjë e më shumë me Jezusin dhe duke u ngjitur gjithnjë e më lart drejt Atit. Kam një rrugë të gjatë dhe të gjatë për të bërë… por duke e ditur që Maria është Bashkëpilotja ime, unë jam më i sigurt se kurrë se puna e mirë që Jezusi ka filluar tek unë, përmes Shpirtit të Shenjtë, do të përfundojë deri në ditën e Zoti.

 

PUMRMBLEDHJE DHE SHKRIM

Dikush mund të fluturojë vetëm drejt Zotit me burimet e veta - ose mund të shfrytëzojë mençurinë, njohurinë dhe hirin e mbinatyrshëm të vetë-pilotit të Zotit, Nënës së Bekuar.

Pastaj ai i tha dishepullit: "Ja, nëna jote". Dhe që nga ajo orë dishepulli e çoi në shtëpinë e tij… Sepse ti më nxore nga barku i mitrës, më sigurove në gjinjtë e nënës sime. (Gjoni 19:27, Psalmi 22:10)

qielliflyin2

Faleminderit për mbështetjen dhe lutjet tuaja!

 

 

 

Për t'iu bashkuar Markut në këtë Tërheqje të Kreshmës,
klikoni në banderolën më poshtë për të pajtohem.
Emaili juaj nuk do të ndahet me askënd.

flamuri kryesor

 

Dëgjoni podcastin e reflektimit të sotëm:

Print Friendly, PDF & Email

Shënimet

Shënimet
1 krh. Luka 2: 51
2 Luka 2: 51
3 KKK, n 969
4 John 14: 6
Postuar ne BALLINA, MARY, KRESHME RETREAT.