Pasioni ynë

FJALA TANI N RE LEXIMET MASIVE
për të Dielën, 18 Tetor 2015
E diela e 29-të në kohën e zakonshme

Tekste liturgjike këtu

 

WE nuk po përballen me fundin e botës. Në fakt, ne madje nuk po përballemi me shtrëngimet e fundit të Kishës. Ajo me të cilën po përballemi është ballafaqimi përfundimtar në një histori të gjatë konfrontimesh midis Satanit dhe Kishës së Krishtit: një betejë për krijimin e njërit ose të tjetrit mbretërinë e tyre në tokë. Shën Gjon Pali II e përmblodhi në këtë mënyrë:

Tani jemi duke qëndruar përballë përballjes më të madhe historike që ka kaluar njerëzimi. Unë nuk mendoj se qarqet e gjera të shoqërisë amerikane ose qarqet e gjera të komunitetit të krishterë e kuptojnë këtë plotësisht. Tani po përballemi me përballjen përfundimtare midis Kishës dhe anti-Kishës, të Ungjillit kundrejt anti-Ungjillit. Kjo përballje qëndron brenda planeve të Providencës hyjnore; është një sprovë që duhet të marrë e gjithë Kisha, dhe Kisha Polake në veçanti. Isshtë një provë jo vetëm e kombit tonë dhe e Kishës, por në një farë kuptimi një provë e 2,000 viteve të kulturës dhe civilizimit të krishterë, me të gjitha pasojat e tij për dinjitetin njerëzor, të drejtat individuale, të drejtat e njeriut dhe të drejtat e kombeve. - Kardinali Karol Wojtyla (JOHN PAUL II), në Kongresin Eukaristik, Filadelfia, PA; 13 gusht 1976; krh. ribotuar më 9 nëntor 1978, numri i Wall Street Journal; e pjerrët theksin tim

Në Shkrimet e Shenjta, ajo përshkruhet si përballja e fundit midis "gruas" dhe "dragoit" - Gruaja që përfaqëson të dy Marinë dhe Kishën - dhe dragoin [1]shih Një grua dhe një dragua

… Gjarpri antik, i cili quhet Djall dhe Satan, i cili mashtroi të gjithë botën. (Zbulesa 12: 9)

Në një fjalim të mrekullueshëm në Sinodin e Familjes në Romë të Premten e kaluar, Rumania, Dr. Anca-Maria Cernea, shpjegoi "përballjen më të madhe historike që ka kaluar njerëzimi" që ka rezultuar në këtë të tashme Revolucioni Global:

Shkaku kryesor i revolucionit seksual dhe kulturor është ideologjik. Zoja e Fatimes ka thënë se gabimet e Rusisë do të përhapen në të gjithë botën. Së pari u bë nën a ancacernea_Fotorformë e dhunshme, marksizëm klasik, duke vrarë dhjetëra miliona. Tani po bëhet kryesisht nga marksizmi kulturor. Ka një vazhdimësi nga revolucioni seksual i Leninit, përmes Gramsci dhe shkollës së Frankfurtit, deri te ideologjia e sotme e të drejtave të homoseksualëve dhe gjinisë. Marksizmi klasik pretendoi të ridizenjojë shoqërinë, përmes marrjes me dhunë të pronës. Tani revolucioni shkon më thellë; pretendon të ripërcaktojë familjen, identitetin seksual dhe natyrën njerëzore. Kjo ideologji e quan veten progresive. Por nuk është asgjë tjetër përveç ofertës së gjarprit antik, që njeriu të marrë kontrollin, të zëvendësojë Zotin, të rregullojë shpëtimin këtu, në këtë botë. -LifeSiteNews.com, 17 tetor 2015

Si përfundon? Sipas Shën Gjonit, kjo "ballafaqimi përfundimtar ” fillon të përfundojë, së pari me një fitore në dukje të shkurtër për Satanin, i cili përqendron fuqinë e tij në një "kafshë":

I magjepsur, e gjithë bota ndoqi pas bishës. (Zbul. 13: 9)

Unë them "në dukje", sepse një kërmill nuk është në përputhje me një Shpëtimtar. Bisha, të cilën Etërit e Kishës e caktojnë si "Antikrishti" ose "i paligjshëm", do të shkatërrohet nga një manifestim i Zotit tonë i cili do të sjellë fundin vendimtar të kësaj ballafaqimi të veçantë satanik.

Pamja më autoritare dhe ajo që duket se është më në harmoni me Shkrimin e Shenjtë, është se, pas rënies së Antikrishtit, Kisha Katolike do të hyjë edhe një herë në një periudhë prosperiteti dhe triumfi. -Fundi i botës së tanishme dhe misteret e jetës së ardhshme, Fr. Charles Arminjon (1824-1885), f. 56-57; Shtypi i Institutit Sophia

Kjo është, Kisha do të ndjekë gjurmët e Jezusit: ajo do të kalojë Pasionin e saj, e ndjekur nga një ringjallja,[2]shih Ringjallja që vjen në të cilën Mbretëria e Zotit do të vendoset deri në skajet e tokës - jo Mbretëria përfundimtare e "Qiellit", por një mbretëri e përkohshme, shpirtërore, një "ditë pushimi" për Kishën e Krishtit në tokë. Kjo, vëllezër dhe motra të mia të dashura, është mësuar që nga fillimet e Kishës së hershme: [3]shih Si epoka ishte e humbur   Mijëvjeçari — itfarë është dhe nuk është

Por kur Antikrishti do të shkatërrojë gjithçka në këtë botë, ai do të mbretërojë për tre vjet e gjashtë muaj dhe do të ulet në tempullin në Jeruzalem; dhe atëherë Zoti do të vijë nga Parajsa në retë ... duke e dërguar këtë njeri dhe ata që e ndjekin atë në liqenin e zjarrit; por duke sjellë për të drejtët kohërat e mbretërisë, domethënë pjesën tjetër, ditën e shtatë të shenjtëruar ... Këto do të ndodhin në kohërat e mbretërisë, domethënë, në ditën e shtatë ... Sabatin e vërtetë të të drejtëve. -St. Irenaeus of Lyons, Ati i Kishës (140-202 pas Krishtit); Adversus Haereses, Irenaeus of Lyons, V.33.3.4, Etërit e Kishës, CIMA Publishing Co.

Ne vërtet rrëfejmë se një mbretëri na është premtuar në tokë, edhe pse para qiellit, vetëm në një gjendje tjetër të ekzistencës - Tertulliani (155–240 pas Krishtit), Ati i Kishës Nicene; Adversus Marcion, Ante-Nicene Ethers, Henrickson Publishers, 1995, Vol. 3, faqe 342-343)

Alsoshtë gjithashtu ajo që Jezusi u mësoi Apostujve në Ungjillin e sotëm:

Kupën që unë do të pi, ju do ta pini dhe me pagëzimin me të cilin unë jam pagëzuar, ju do të pagëzoheni; por të ulem në të djathtën time ose në të majtën time nuk është e imja të jap, por është për ata për të cilët është përgatitur.

Kjo "ditë pushimi" ose "freskuese" e profetizuar nga profetët e Dhjatës së Vjetër, që pason "Pashkën" e Kishës, është pohuar në Shkrimet dhe në Traditën e Shenjtë:

Shën Pjetri u thotë Judenjve të Jeruzalemit pas Rrëshajave: "Pendohuni, pra, dhe kthehuni përsëri, që mëkatet tuaja të fshihen, që kohërat e freskimit të vijnë nga
ndjesia e Zotit dhe që ai të dërgojë Krishtin e caktuar për ju, Jezusin, të cilin qielli duhet ta marrë deri në kohën e vendosjes së gjithçkaje që Zoti foli me gojën e profetëve të tij të shenjtë që nga lashtësia ”… Para ardhjes së dytë të Krishtit, Kisha duhet të të kalojë nëpër një provë përfundimtare që do të trondisë besimin e shumë besimtarëve… Kisha do të hyjë në lavdinë e mbretërisë vetëm përmes kësaj Pashkë të fundit, kur ajo do të ndjekë Zotin e saj në vdekjen dhe Ringjalljen e tij.
-Katekizmi i Kishës Katolike, n.674, 672, 677

La "Lavdi" e mbretërisë do të fillojë kur fjalët e Ati ynë janë përmbushur: "mbretëria jote erdhi, vullneti yt do të bëhet në tokë ashtu si në qiell".

Sepse misteret e Jezusit nuk janë përsosur dhe përmbushur ende plotësisht. Ata janë të plotë, në të vërtetë, në personalitetin e Jezusit, por jo në ne, që janë anëtarët e tij, as në Kishë, që është trupi i tij mistik. -St. John Eudes, traktat “Për Mbretërinë e Jezusit”, Liturgjia e Orëve, Vol IV, f 559

Pasi Bisha të shkatërrohet, Shën Gjoni parashikoi këtë përmbushje të Vullnetit Hyjnor tek shenjtorët, këtë mbretërim të lavdishëm të Mbretërisë në Kishë, si shoqërues me një “ringjallje të parë” të shenjtorëve martirë. Ato janë pjesërisht, thotë Jezusi në Ungjillin e sotëm, "për të cilin është përgatitur":

Unë gjithashtu pashë shpirtrat e atyre që u ishin prerë kokat për dëshminë e tyre për Jezusin dhe për fjalën e Zotit dhe që nuk e kishin adhuruar bishën ose figurën e saj dhe as kishin pranuar shenjën e saj në ballë ose në duar. Ata erdhën në jetë dhe mbretëruan me Krishtin për një mijë vjet. (Zbul. 20: 4)

Kështu, "përballja përfundimtare" e kësaj epoke nuk arrin kulmin me fundin e botës, por vendosjen e Mbretërisë së Zotit brenda ata që durojnë deri në fund. Asshtë sikur agimi i kthimit të Krishtit fillon te shenjtorët, në të njëjtën mënyrë që drita thyen horizontin para se të lindë dielli. [4]shih Ylli i mëngjesit në rritje Siç mësoi Shën Bernardi:

Ne e dimë se ka tre ardhje të Zotit… Në ardhjen e fundit, të gjithë mishi do të shohin shpëtimin e Perëndisë tonë dhe do të shikojnë atë që e kanë shpuar. Ardhja e ndërmjetme është e fshehur; në të vetëm të zgjedhurit e shohin Zotin brenda vetvetes së tyre dhe ata janë të shpëtuar. -Liturgjia e Orëve, Vol I, fq. 169

Çfarë ndodh pas përballja përfundimtare e kësaj epoke dhe "epoka e paqes" që pasoi, [5]shih Si epoka ishte e humbur  Mijëvjeçari — itfarë është dhe nuk është është i qartë në Shkrimet:

Kur të mbushen një mijë vjet, Satanai do të lirohet nga burgu i tij. Ai do të dalë për të mashtruar kombet në të katër cepat e tokës, Gog dhe Magog, për t'i mbledhur për betejë; numri i tyre është si rëra e detit. Ata pushtuan gjerësinë e tokës dhe rrethuan kampin e të shenjtëve dhe qytetin e dashur. Por zjarri zbriti nga qielli dhe i përpiu. (Zbul. 20: 7-9)

Mbretëria do të përmbushet, atëherë, jo nga një triumf historik i Kishës përmes një ngritje progresive, por vetëm me fitoren e Zotit mbi lëshimin përfundimtar të së keqes, e cila do të bëjë që Nusja e tij të zbresë nga qielli. Triumfi i Zotit mbi revoltën e së keqes do të marrë formën e Gjykimit të Fundit pas përmbysjes përfundimtare kozmike të kësaj bote që po kalon. —Katekizmi i Kishës Katolike 677

Prandaj, vëllezër dhe motra, çfarë duhet të bëjmë ndërsa hyjmë tani në disa nga orët më të errëta të kësaj "ballafaqimi përfundimtar" të tanishëm? Siç kam shkruar më parë, le të përgatitemi për Krishtin, jo për Antikrishtin; le të përgatitemi me Zojën për këtë ardhje të Jezusit në Shpirtin e Tij të lavdëruar, si në një Rrëshaja e re; le të përgatitemi të jetojmë në Vullnetin e Tij Hyjnor duke zbrazur veten tani nga vullneti ynë; le të bëhemi plotësisht të pushtuar nga Zoti, në mënyrë që ta posedojmë Atë, tani dhe në epokën që do të vijë. Le të ndjekim gjurmët e Tij këtë ditë, duke qenë besnikë në detyrën e momentit; sepse në këtë mënyrë, ne do të arrijmë të sigurt kudo që do të jemi të destinuar të shkojmë.

Meqenëse kemi një kryeprift të madh që ka kaluar nëpër qiej, Jezusin, Birin e Zotit, le të mbajmë fort rrëfimin tonë. (Leximi i dytë)

Duke e ditur se, në Jezusin, jemi të sigurt fitore, le të lutemi me çdo shpresë dhe gëzim fjalët e Psalmit të sotëm. Sepse Jezusi nuk na ka lënë pas - Ai është me ne deri në fund.

Shikoni, sytë e Zotit janë te ata që kanë frikë prej tij, te ata që shpresojnë në mirësinë e tij, për t'i çliruar nga vdekja dhe për t'i ruajtur pavarësisht urisë. Shpirti ynë pret Zotin, i cili është ndihma dhe mburoja jonë. Mirësia jote, o Zot, qoftë mbi ne që kemi shpresuar te ti. (Psalmi i sotëm)

 

 LIDHJE ME LIDHJE

Kuptimi i Përballjes Finale

Antikrishti në Kohët Tona

Benedikti dhe Fundi i Botës

Françesku dhe Pasioni i Kishës që Vie

Shenjtëria e Re dhe Hyjnore

Si epoka ishte e humbur

Millenarianism — Çfarë është, dhe nuk është

 

Faleminderit për mbështetjen e kësaj shërbese me kohë të plotë.
Dhurimi juaj vlerësohet shumë.

 

Lexoni librin e Markut, Ballafaqimi përfundimtar

3DforMark.jpg  

ORDER NOW

 

 

Print Friendly, PDF & Email
Postuar ne BALLINA, LEXIMET masive, Epoka e paqes.