Marrëdhënia personale me Jezusin

Marrëdhënia personale
Fotografi i panjohur

 

 

Botuar për herë të parë më 5 tetor 2006. 

 

ME shkrimet e mia të vonshme mbi Papën, Kishën Katolike, Nënën e Bekuar dhe të kuptuarit se si rrjedh e vërteta hyjnore, jo përmes interpretimit personal, por përmes autoritetit mësues të Jezusit, kam marrë email-et dhe kritikat e pritura nga jo-katolikët ( ose më mirë, ish-katolikë). Ata e kanë interpretuar mbrojtjen time ndaj hierarkisë, të vendosur nga Vetë Krishti, me kuptimin që unë nuk kam një marrëdhënie personale me Jezusin; se disi besoj se jam shpëtuar, jo nga Jezusi, por nga Papa ose një peshkop; se nuk jam i mbushur me Shpirt, por një "shpirt" institucional që më ka lënë të verbër dhe pa shpëtim.

Pothuajse e kam lënë vetë besimin katolik shumë vite më parë (shiko Dëshmia ime ose lexoni Dëshmia ime personale), Unë e kuptoj bazën e keqkuptimit dhe paragjykimit të tyre ndaj Kishës Katolike. Unë e kuptoj vështirësinë e tyre për të përqafuar një Kishë që, në botën perëndimore, është pothuajse e gjitha, por e vdekur në shumë vende. Për më tepër - dhe si katolikë, ne duhet të përballemi me këtë realitet të dhimbshëm - skandalet seksuale në priftëri e kanë prishur shumë besueshmërinë tonë.

Si rezultat, besimi si i tillë bëhet i pabesueshëm dhe Kisha nuk mund të paraqitet më me besueshmëri si lajmëtari i Zotit. —POPE BENEDIKTI XVI, Drita e Botës, Papa, Kisha dhe Shenjat e Kohëve: Një Bisedë Me Peter Seewald, P. 25

Na e bën më të vështirë si katolikë, por jo të pamundur - asgjë nuk është e pamundur me Zotin. Nuk ka pasur kurrë një kohë më të pabesueshme për t'u bërë një shenjt se sa tani. Dhe janë thjesht shpirtra të tillë përmes të cilëve drita e Jezusit do të përshkojë çdo errësirë, çdo dyshim, çdo mashtrim - madje edhe atë të përndjekësve tanë. Dhe, siç shkroi Papa Gjon Pali II dikur në një poezi, 

Nëse fjala nuk është konvertuar, do të jetë gjaku që konvertohet.  —POPA JOHN PAUL II, nga poema, “Stanislaw”

Por, më lejoni së pari të filloj me fjalën ...

 

GJETJA E SAMITIT 

Siç kam shkruar disa kohë më parë në Malet, Bjeshkët dhe Fushat, Samiti i Kishës është Jezusi. Ky Samit është themeli i Jetës së Krishterë. 

Në vitet e para të shkollës, nuk kishim asnjë grup rinor katolik. Kështu që prindërit e mi, të cilët ishin katolikë të devotshëm të dashuruar me Jezusin, na dërguan në një grup Pentekostal. Atje, ne bëmë miqësi me të krishterë të tjerë që kishin pasion për Jezusin, dashuri për Fjalën e Zotit dhe dëshirë për t'u dëshmuar të tjerëve. Një gjë për të cilën flisnin shpesh ishte nevoja për një "marrëdhënie personale me Jezusin". Në fakt, vite më parë, mbaj mend që më kishin dhënë një libër komik në një studim biblik të lagjes që tregonte historinë e dashurisë së Zotit, të shprehur përmes vetëmohimit të Birit të Tij. Kishte një lutje të vogël në fund për të ftuar Jezusin që të ishte Zoti dhe Shpëtimtari im personal. Dhe kështu, në mënyrën time të vogël gjashtë vjeçare, unë e ftova Jezusin në zemrën time. E di që Ai më dëgjoi. Ai nuk është larguar kurrë

 

KATOLIKIZMI DHE JEZUI PERSONAL

Shumë të krishterë Ungjillorë ose Protestantë e hedhin poshtë Kishën Katolike sepse u është bërë të besojnë se ne nuk predikojmë nevojën për të pasur një "marrëdhënie personale" me Jezusin. Ata shikojnë kishat tona të zbukuruara me ikona, qirinjë, statuja dhe piktura dhe keqinterpretojnë simbolikën e shenjtë për "adhurimin e idhullit". Ata i shohin ritualet, traditat, veshjet dhe festat tona shpirtërore dhe i konsiderojnë ato si "vepra të vdekura", pa besim, jetë dhe liri që erdhi të sjellë Krishti. 

Nga njëra anë, duhet të pranojmë një të vërtetë të caktuar për këtë. Shumë katolikë "i paraqiten" Mesha nga detyrimi, duke kaluar lutjet e zakonshme, sesa nga një marrëdhënie e vërtetë dhe e gjallë me Zotin. Por kjo nuk do të thotë që Besimi Katolik është i vdekur ose i zbrazët, megjithëse mbase shumë zemra e një individi është. Po, Jezusi tha të gjykonte një pemë nga fryti i saj. Quiteshtë krejt tjetër gjë të prishësh pemën fare. Edhe keqbërësit e Shën Palit treguan më shumë përulësi se disa nga homologët e tyre modernë. [1]krh. Veprat 5: 38-39

Akoma, Kisha Katolike në shumë prej degëve të saj ka dështuar; ne kemi lënë pas dore herë pas here të predikojmë Jezu Krishtin, të kryqëzuar, të vdekur dhe të ringjallur, të derdhur si flijim për mëkatet tona, në mënyrë që ta njohim Atë dhe Atë që e dërgoi, që të kemi jetë të përjetshme. Ky është besimi ynë! Joyshtë gëzimi ynë! Arsyeja jonë për të jetuar… dhe ne kemi dështuar ta "bërtasim atë nga çatitë" siç na bëri thirrje Papa Gjon Pali II, veçanërisht në kishat e kombeve të pasura. Ne nuk kemi arritur të ngremë zërin mbi zhurmën dhe zhurmën e modernizmit, duke shpallur me një zë të qartë dhe të paholluar: Jezu Krishti është Zot!

… Nuk ka asnjë mënyrë të thjeshtë për ta thënë atë. Kisha në Shtetet e Bashkuara ka bërë një punë të dobët për të formuar besimin dhe ndërgjegjen e katolikëve për më shumë se 40 vjet. Dhe tani ne po mbledhim rezultatet - në sheshin publik, në familjet tona dhe në konfuzionin e jetës sonë personale.  - Kryepeshkopi Charles J. Chaput, Kapitulli i OFM-së, Rendering Unto Caesar: The Catholic Politik Vocation, 23 shkurt, 2009, Toronto, Kanada

Por ky dështim nuk anulon, pra, Besimin Katolik, të vërtetat, autoritetin, Komisionin e tij të Madh. Nuk i shfuqizon traditat "gojore dhe të shkruara" që Krishti dhe Apostujt na dhanë. Përkundrazi, është një shenjë e kohës.

Të jem absolutisht i qartë: një marrëdhënie personale, e gjallë me Jezu Krishtin, me të vërtetë Trininë e Shenjtë, është në zemër të Besimit tonë Katolik. Në fakt, nëse nuk është, Kisha Katolike nuk është e krishterë. Nga mësimet tona zyrtare në Katekizëm:

"I madh është misteri i besimit!" Kisha e shpall këtë mister në Besimin e Apostujve dhe e kremton atë në liturgjinë sakramentale, në mënyrë që jeta e besimtarëve të shndërrohet në Krishtin në Shpirtin e Shenjtë për lavdinë e Perëndisë Atë. Ky mister, pra, kërkon që besimtarët të besojnë në të, që ta festojnë atë dhe që të jetojnë prej tij në një marrëdhënie jetësore dhe personale me Zotin e gjallë dhe të vërtetë. –Katekizmi i Kishës Katolike (KKK), 2558

 

Papa, dhe marrëdhënia personale  

Përkundër profetëve të rremë, të cilët kërkojnë të diskreditojnë katolicizmin si thjesht të kujdesur për mirëmbajtjen e një institucioni, nevoja për ungjillizim dhe ri-ungjillizim ishte thelbësore e paprekjes së Papës Gjon Pali II. Ishte ai që solli në fjalorin bashkëkohor të Kishës termin dhe urgjencën për një "ungjillizim të ri" dhe nevojën për një kuptim të ri të misionit të Kishës:

Detyra që ju pret - ungjillizimi i ri - kërkon që ju të paraqisni, me entuziazëm të freskët dhe metoda të reja, përmbajtjen e përjetshme dhe të pandryshueshme të trashëgimisë së besimit të krishterë. Siç e dini mirë nuk është çështje thjesht e përçimit të një doktrine, por më tepër e një takimi personal dhe të thellë me Shpëtimtarin.   OPPOPE JOHN PAUL II, Komisionimi i Familjeve, Mënyra Neo-Katekumenale. 1991.

Ky ungjillëzim, tha ai, fillon me veten tonë.

Ndonjëherë edhe katolikët kanë humbur ose kurrë nuk kanë pasur mundësinë të përjetojnë Krishtin personalisht: jo Krishti si një 'paradigmë' ose 'vlerë' e thjeshtë, por si Zoti i gjallë, 'mënyra, e vërteta dhe jeta'. —POPA JOHN PAUL II, L'Osservatore Romano (Edicioni Anglisht i Gazetës së Vatikanit), 24 Mars 1993, f.3.

Duke na mësuar si zëri i Kishës, pasardhësi i Pjetrit dhe kryepariu i kopesë pas Krishtit, papa i ndjerë tha këtë marrëdhënie EHJesuslrgfillon me një zgjedhje:

Konvertimi do të thotë të pranosh, me një vendim personal, sovranitetin shpëtues të Krishtit dhe të bëhesh dishepulli i tij.  - Po aty, Letër Enciklike: Misioni i Shëlbuesit (1990) 46.

Papa Benedikti ka qenë jo më pak i kthjellët. Në fakt, për një teolog kaq të njohur, ai ka një thjeshtësi të thellë në fjalë, të cilat herë pas here na drejtojnë drejt nevojës për të takuar Krishtin personalisht. Ky ishte thelbi i enciklikës së tij të parë:

Të jesh i krishterë nuk është rezultat i një zgjedhje etike ose një ideje të lartë, por takimi me një ngjarje, një person, i cili i jep jetës një horizont të ri dhe një drejtim vendimtar. —POPA BENEDIKTI XVI; Letër Enciklike: Deus Caritas Est, "Zoti është Dashuri"; 1

Përsëri, ky Papë adreson gjithashtu dimensionet e vërteta dhe gjenezën e besimit.

Besimi nga natyra e tij specifike është një takim me Zotin e gjallë. -Ibid. 28.

Ky besim, nëse është autentik, duhet të jetë gjithashtu një shprehje e lëmoshë: veprat e mëshirës, ​​drejtësisë dhe paqes. Siç tha Papa Françesku në Nxitjen e tij Apostolike, marrëdhënia jonë personale me Jezusin duhet të përparojë përtej vetvetes në bashkëpunimin me Krishtin në përparimin e Mbretërisë së Zotit. 

Unë i ftoj të gjithë të krishterët, kudo që janë, pikërisht në këtë moment, për një takim personal të rinovuar me Jezu Krishtin, ose të paktën një hapje për ta lënë të takohet me ta; Unë ju lutem të gjithëve që ta bëni këtë pa pushim çdo ditë… Leximi i Shkrimeve gjithashtu e bën të qartë se Ungjilli nuk ka të bëjë vetëm me marrëdhënien tonë personale me Perëndinë… Në masën që ai mbretëron brenda nesh, jeta e shoqërisë do të jetë një mjedis për vëllazërimi universal, drejtësia, paqja dhe dinjiteti. Pra, predikimi dhe jeta e krishterë, kanë për qëllim të kenë një ndikim në shoqëri mission Misioni i Jezusit është të përurojë mbretërinë e Atit të tij; ai i urdhëron dishepujt e tij të shpallin lajmin e mirë se "mbretëria e qiellit është afër" (Mt 10: 7). OPPOPE FRANCIS, Evangelii Gaudium, 3, 180

Kështu, ungjillori duhet së pari vetë të ungjillizohen.

Aktiviteti praktik do të jetë gjithmonë i pamjaftueshëm, përveç nëse shpreh dukshëm një dashuri për njeriun, një dashuri e ushqyer nga një takim me Krishtin. -Papa BENEDIKT XVI; Letër Enciklike: Deus Caritas Est, "Zoti është Dashuri"; 34.

... ne mund të jemi dëshmitarë vetëm nëse e njohim Krishtin nga dora e parë, dhe jo vetëm përmes të tjerëve - nga jeta jonë, nga takimi ynë personal me Krishtin. Duke e gjetur atë vërtet në jetën tonë të besimit, ne bëhemi dëshmitarë dhe mund të kontribuojmë në risinë e botës, në jetën e përjetshme. —POPA BENEDICT XVI, Qyteti i Vatikanit, 20 janar 2010, Zenit

 

JEZUSI PERSONAL: KOMUNIONI ME KOKADN

Shumë të krishterë me qëllime të mira e kanë braktisur Kishën Katolike sepse nuk e dëgjuan Lajmin e Mirë që u predikohej derisa vizituan kishën «tjetër» poshtë rrugës, ose dëgjuan një ungjilltar televiziv ose morën pjesë në një studim biblik… Në të vërtetë, thotë St Paul,

Si mund të besojnë në atë për të cilin nuk kanë dëgjuar? Dhe si mund të dëgjojnë ata pa dikë që të predikojë? (Romakët 10: 14)

Zemrat e tyre u dogjën, Shkrimet u gjallëruan dhe sytë u hapën për të parë perspektiva të reja. Ata përjetuan një gëzim të thellë, i cili për ta dukej në kontrast të plotë me mashtrimet murmuritëse monotone të famullisë së tyre katolike. Por kur këta besimtarë të ringjallur u larguan, ata lanë pas delet e tjera që ishin kaq të dëshpëruara për të dëgjuar atë që kishin dëgjuar! Ndoshta edhe më keq, ata u larguan nga kroi shumë i hirit, Kisha Nënë, e cila ushqen fëmijët e saj përmes Sakramente.

Eukaristia e ShenjtëJezusA nuk na urdhëroi Jezusi që të hanim në Trupin e tij dhe të pinim gjakun e tij? Çfarë atëherë, i dashur Protestant, po hani? A nuk na thotë Shkrimi të rrëfejmë mëkatet tona njëri-tjetrit? Kujt po i rrëfeni? A flisni në gjuhë? Po edhe unë. A e lexoni biblën tuaj? Po kështu edhe unë. Por vëllai im, a duhet të hajë vetëm nga njëra anë e pjatës kur Zoti ynë Vetë Vetë siguron një vakt të pasur dhe të plotë në Banketin e Vetë Vetë Tij? 

Mishi im është ushqim i vërtetë dhe gjaku im është pije e vërtetë. (John 6: 55)

A keni një marrëdhënie personale me Jezusin? Po ashtu edhe unë. Por unë kam edhe më shumë! (dhe pa asnjë meritë timin). Për çdo ditë, unë e shikoj Atë në maskimin e përulur të bukës dhe verës. Çdo ditë, unë e zgjas dorën dhe e prek Atë në Eukaristinë e Shenjtë, i cili më pas shtrihet dhe më prek në thellësitë e trupit dhe shpirtit tim. Sepse nuk ishte një papë, një shenjtor, ose një doktor i Kishës, por Vetë Krishti që deklaroi:

Unë jam buka e gjallë që zbriti nga qielli; kush e ha këtë bukë do të jetojë përgjithmonë; dhe buka që unë do të jap është mishi im për jetën e botës. (John 6: 51)

Por këtë dhuratë nuk e mbaj për vete. Isshtë edhe për ju. Për marrëdhënien më të madhe personale që mund të kemi dhe që Zoti ynë dëshiron të japë, është bashkimi i trupit, shpirtit dhe shpirtit.  

"Për këtë arsye një burrë do të lërë babanë dhe nënën e tij dhe do të bashkohet me gruan e tij, dhe të dy do të bëhen një mish i vetëm". Ky mister është i thellë dhe po them që i referohet Krishtit dhe kishës. (Efesianëve 5: 31-32)

 

… DHE TRUPI

Ky bashkim, kjo marrëdhënie personale, nuk ndodh i izoluar, sepse Zoti na ka dhënë një familje bashkëbesimtarësh për t'iu përkitur. Ne nuk ungjillëzojmë njerëzit në një koncept eterik, por një komunitet të gjallë. Kisha përbëhet nga shumë anëtarë, por është “një trup i vetëm”. Të krishterët «besimtarë në Bibël» i hedhin poshtë katolikët sepse predikojmë që shpëtimi të vijë përmes Kishës. Por, a nuk është kjo ajo që thotë Bibla?

Së pari, Kisha është ideja e Krishtit; së dyti, Ai e ndërton atë, jo mbi një përvojë shpirtërore, por mbi njerëzit, duke filluar me Pjetrin:

Dhe kështu ju them, ju jeni Pjetri, dhe mbi këtë shkëmb unë do të ndërtoj kishën time… Unë do t'ju jap çelësat për mbretërinë e qiejve. Çfarëdo që të lidhni në tokë, do të jetë e lidhur në qiell; dhe gjithçka që ju zgjidhni në tokë do të zgjidhet në qiell. (Mat 24:18)

Këtë autoritet Jezusi e shtriu më tej, jo për turmat, por vetëm për njëmbëdhjetë Apostujt e tjerë; një autoritet heirarchal për të predikuar dhe mësuar dhe administruar atë që katolikët përfundimisht e quajtën "Sakramentet" e Pagëzimit, Kungimit, Rrëfimit dhe Vajosjes së të Sëmundurit, ndër të tjera:

… Ju jeni bashkëqytetarë me të shenjtët dhe anëtarë të familjes së Perëndisë, ndërtuar mbi themelin e apostujve dhe profetë, me vetë Krishtin Jezus si lapidar… Shkoni, pra, dhe bëni dishepuj të të gjitha kombeve, duke pagëzuar ata në emër të Atit dhe të Birit dhe të Shpirtit të Shenjtë, duke i mësuar të respektojnë të gjitha ato që ju kam urdhëruar Falja e JPIIMëkatet e të cilëve ju fal janë falur, dhe mëkatet e të cilëve ju mbani ruhen ... Kjo kupë është besëlidhja e re në gjakun tim. Bëje këtë, sa herë që e pi, në përkujtim të meje… A ka ndonjë prej jush i sëmurë? Ai duhet thirrni presbiterët e kishës, dhe ata duhet lutuni mbi të dhe vajoseni [vaj] me vaj në emër të Zotit… Prandaj, vëllezër, qëndroni të vendosur dhe mbajini fort traditat se ju keni mesuar, ose me një deklaratë gojore ose me një letër tonën… [Për] Kisha i Zotit të gjallë [është] Zoti shtylla dhe themeli i së vërtetës... Bindjuni udhëheqësve tuaj dhe shtyjuni atyre, sepse ata ju ruajnë dhe do të duhet të japin llogari, në mënyrë që ta përmbushin detyrën e tyre me gëzim dhe jo me pikëllim, sepse kjo nuk do të ishte aspak e dobishme për ju. (Efesianëve 2: 19-20; Mat 28:19; Gjoni 20:23; 1 Kor 11:25; 1 Tim 3:15; Heb 13:17)

Vetëm në Kishën Katolike mund të gjejmë plotësinë e "depozitës së besimit", autoritet për të përmbushur këto porosi që Krishti la dhe na kërkoi të çonim përpara në botë në Emrin e Tij. Kështu, për ta mbajtur veten të ndarë nga "një, i shenjtë, katolik, [2]Fjala "katolik" do të thotë "universale". Kështu, madje dikush do të dëgjojë, për shembull, anglikanët që luten Kredinë e Apostullit duke përdorur këtë formulë. dhe Kisha apostolike ”do të thotë të jetë si një fëmijë i rritur nga një prind birësues i cili i jep fëmijës shumë nga bazat për jetesën e tij, por jo trashëgiminë e plotë të parëbirnisë së tij. Ju lutemi kuptoni, ky nuk është një gjykim i besimit ose shpëtimit të një jo-katolik. Përkundrazi, është një deklaratë objektive e bazuar në Fjalën e Zotit dhe 2000 vjet besim të jetuar dhe Traditë autentike. 

Ne kemi nevojë për një marrëdhënie personale me Jezusin, Kreun. Por ne gjithashtu kemi nevojë për një marrëdhënie me Trupin e Tij, Kishën. Për "gur themeli" dhe "themeli" janë të pandara:

Sipas hirit të Zotit të dhënë për mua, si një mjeshtër i mençur ndërtues, unë hodha një themel dhe një tjetër po ndërton mbi të. Por secili duhet të jetë i kujdesshëm se si ndërton mbi të, sepse askush nuk mund të hedhë një themel tjetër përveç atij që është atje, domethënë Jezu Krishtit… Muri i qytetit kishte dymbëdhjetë pllaka gurësh si themel, mbi të cilët ishin shkruar dymbëdhjetë emrat e dymbëdhjetë apostujve të Qengjit. (1 Kor 3: 9; Zbul. 21:14)

E fundit, meqenëse Maria është një "pasqyrë" e Kishës, atëherë roli dhe dëshira e saj është gjithashtu të na sjellë në marrëdhëniet më intime me Jezusin, Birin e saj. Sepse pa Jezusin, i cili është Zot dhe Shpëtimtar i të gjithëve, edhe ajo nuk do të shpëtonte

Ndërsa dëgjimi për Krishtin përmes Biblës ose përmes njerëzve të tjerë mund ta prezantojë një person në besimin e krishterë, "atëherë duhet të jemi vetë (që) të përfshihemi personalisht në një marrëdhënie intime dhe të thellë me Jezusin.”—POPA BENEDICT XVI, Shërbimi Katolik i Lajmeve, 4 tetor 2006

Njeriu, vetë i krijuar në "shëmbëlltyrën e Zotit" [thirret] në një marrëdhënie personale me Zotin ... Lutje është marrëdhënia e gjallë e fëmijëve të Zotit me Atin e tyre -Katekizmi i Kishës Katolike, n 299, 2565

 

 

LIDHUR ME LIDHJE:

 

Imazhi sipër i Jezusit me krahët e shtrirë
është pikturuar nga gruaja e Markut dhe është në dispozicion si një shtypje magnetike
këtu: www.markmallett.com

Klikoni këtu për tu pajtuar në këtë Gazetë.

Faleminderit që i dhanë lëmoshë apostullit tonë.

www.markmallett.com

-------

Klikoni më poshtë për ta përkthyer këtë faqe në një gjuhë tjetër:

Print Friendly, PDF & Email

Shënimet

Shënimet
1 krh. Veprat 5: 38-39
2 Fjala "katolik" do të thotë "universale". Kështu, madje dikush do të dëgjojë, për shembull, anglikanët që luten Kredinë e Apostullit duke përdorur këtë formulë.
Postuar ne BALLINA, PSE KATOLIKE? dhe tagged , , , , , , , , , , , , , , , .

Komentet janë të mbyllura.