Papa Françesku Më

 

… Si magjisteri i vetëm dhe i vetëm i Kishave, papa dhe peshkopët në bashkim me të mbajnë përgjegjësia më e rëndë që asnjë shenjë e paqartë ose mësim i paqartë nuk vjen prej tyre, duke i hutuar besimtarët ose duke i joshur ata në një ndjenjë të rremë sigurie.
- Gerhard Ludwig Kardinali Müller, ish-prefekt i
Kongregacioni për Doktrinën e Besimit; Gjërat e para20th prill, 2018

 

Papa mund të jetë konfuze, fjalët e tij të paqarta, mendimet e tij jo të plota. Ka shumë thashetheme, dyshime dhe akuza se Papa aktual po përpiqet të ndryshojë mësimet katolike. Pra, për rekord, këtu është Papa Françesku

 

Në vizionin e tij për Papën e ardhshëm (i cili doli se ishte ai):

Duke menduar për Papën tjetër, ai duhet të jetë një njeri që nga përsiatja dhe adhurimi i Jezu Krishtit, ndihmon Kishën të dalë në periferitë ekzistenciale, që e ndihmon atë të jetë nëna e frytshme që jeton nga gëzimi i ëmbël dhe ngushëllues i ungjillëzimit . - Kardinali Jorge Bergoglio, pak para se të zgjidhej Papa i 266-të; Revista e Kripës dhe e Dritës, f. 8, Botimi 4, Botim Special, 2013

Për abortin:

[Aborti është vrasja] e një personi të pafajshëm. —Sept. 1, 2017; Shërbimi Katolik i Lajmeve

Mbrojtja jonë për të palindurit e pafajshëm, për shembull, duhet të jetë i qartë, i vendosur dhe me pasion, sepse në lojë është dinjiteti i një jete njerëzore, e cila është gjithmonë e shenjtë dhe kërkon dashuri për secilin person, pavarësisht nga faza e zhvillimit të tij ose të saj. -Gaudete et Exsultate, n 101

Këtu e ndiej urgjente të pohoj se, nëse familja është shenjtërorja e jetës, vendi ku konceptohet dhe kujdeset për jetën, është një kontradiktë e tmerrshme kur bëhet një vend ku jeta refuzohet dhe shkatërrohet. Aq e madhe është vlera e një jete njerëzore, dhe e drejta aq e patjetërsueshme për jetën e një fëmije të pafajshëm që rritet në barkun e nënës, saqë asnjë e drejtë e pretenduar ndaj trupit të vet nuk mund të justifikojë një vendim për ta ndërprerë atë jetë, e cila është një qëllim në vetvete dhe që nuk mund të konsiderohet kurrë "pronë" e një qenie tjetër njerëzore. -Amoris Laetitian 83

Si mund ta mësojmë vërtet rëndësinë e shqetësimit për qeniet e tjera të prekshme, sado të mundimshme ose të papërshtatshme të jenë, nëse nuk arrijmë të mbrojmë një embrion njerëzor, edhe kur prania e tij është e pakëndshme dhe krijon vështirësi? "Nëse ndjeshmëria personale dhe shoqërore ndaj pranimit të jetës së re humbet, atëherë format e tjera të pranimit që janë të vlefshme për shoqërinë gjithashtu thahen". -Laudato si 'n 120

Në shekullin e kaluar, e gjithë bota u skandalizua nga ajo që bënë nazistët për të siguruar pastërtinë e racës. Sot bëjmë të njëjtën gjë, por me doreza të bardha. - Audienca e Përgjithshme, 16 qershor 2018; iol.co.za

Të heqësh qafe një qenie njerëzore është si të përdorësh një vrasës me kontratë për të zgjidhur një problem. A është thjesht të përdorësh një vrasës me kontratë për të zgjidhur një problem? … Si mund të jetë një veprim që shtyp jetën e pafajshme, terapeutik, civil apo edhe njerëzor? —Homily, 10 tetor 2018; france24.com

Në Palin VI dhe Humanae Vitae:

Ius gjeniu i tij ishte profetik, pasi ai kishte guximin të dilte kundër shumicës, për të mbrojtur disiplinën morale, për të përdorur një frenim kulturor, për të kundërshtuar neo-maltusianizmin e tanishëm dhe të ardhshëm. - intervistë me Corriere della Sera; Brenda VatikanitMarch 4th, 2014

Në përputhje me karakterin personal dhe plotësisht njerëzor të dashurisë bashkëshortore, planifikimi familjar në mënyrë të përshtatshme zhvillohet si rezultat i një dialogu konsensual midis bashkëshortëve, respektimi i kohës dhe vlerësimi i dinjitetit të partnerit. Në këtë kuptim, mësimi i Enciklikës Humanae Vitae (krh. 1014) dhe Nxitja Apostolike Konsorcio Familiaris (krh. 14; 2835) duhet të merret përsëri, në mënyrë që t'i kundërvihemi një mentaliteti që shpesh është armiqësor i jetës… Vendimet që përfshijnë prindër të përgjegjshëm parandiejnë formimin e ndërgjegjes, e cila është 'thelbi dhe shenjtërorja më e fshehtë e një personi. Atje secili është vetëm me Zotin, zëri i të cilit jehon në thellësitë e zemrës ' (Gaudium et Spes, 16).... Për më tepër, "përdorimi i metodave të bazuara në 'ligjet e natyrës dhe incidencën e pjellorisë' (Humanae Vitae, 11) do të promovohen, pasi që "këto metoda respektojnë trupat e bashkëshortëve, inkurajojnë butësinë midis tyre dhe favorizojnë edukimin e një lirie autentike" (Katekizmi i Kishës Katolike, 2370). -Amoris Laetitian 222

Për çështjet e eutanazisë dhe fundit të jetës:

Eutanazia dhe vetëvrasja e asistuar janë kërcënime serioze për familjet në të gjithë botën… Kisha, ndërsa i kundërshton me vendosmëri këto praktikat, ndjen nevojën për të ndihmuar familjet që kujdesen për anëtarët e tyre të moshuar dhe të paaftë. -Amoris Laetitian 48

Dhembshuria e vërtetë nuk e margjinalizon, poshtëron ose përjashton, aq më pak feston një pacient që ndërron jetë. Ju e dini mirë që do të nënkuptonte triumfin e egoizmit, të asaj 'kulture largimi' që hedh poshtë dhe përbuz njerëzit që nuk plotësojnë disa standarde të shëndetit, bukurisë ose dobisë. —Adresa profesionistëve shëndetësorë nga Spanja dhe Amerika Latine, 9 qershor 2016; Herald katolik

Praktika e eutanazisë, e cila tashmë është legalizuar në disa vende, ka të bëjë vetëm me sa duket për të inkurajuar lirinë personale. Në realitet, bazohet në një pikëpamje utilitare të personit, i cili bëhet i padobishëm ose mund të barazohet me një kosto, nëse nga pikëpamja mjekësore, ai nuk ka shpresë për përmirësim ose nuk mund të shmangë më dhimbjen. Nëse dikush zgjedh vdekjen, problemet zgjidhen në një kuptim; por sa hidhërim qëndron pas këtij arsyetimi dhe çfarë refuzimi i shpresës përfshin zgjedhjen e heqjes dorë nga gjithçka dhe prishjen e të gjitha lidhjeve! - Fjala për Shoqatën Italiane të Onkologjisë Mjekësore, 2 shtator 2019; Agjencia e lajmeve katolike

Për eksperimentimin gjenetik me jetën njerëzore:

Ne po jetojmë në një kohë eksperimentimesh me jetën. Por një eksperiment i keq. Bërja e fëmijëve më shumë sesa pranimi i tyre si një dhuratë, siç thashë. Duke luajtur me jetën. Bëni kujdes, sepse ky është një mëkat kundër Krijuesit: kundër Zotit Krijuesit, i cili i krijoi gjërat në këtë mënyrë. - adresa në Shoqatën e Mjekëve Katolikë Italianë, 16 nëntor 2015; Zenit.org

Ekziston një tendencë për të justifikuar tejkalimin e të gjitha kufijve kur eksperimentet kryhen në embrione të gjalla njerëzore. Ne harrojmë se vlera e patjetërsueshme e një qenie njerëzore tejkalon shkallën e tij të zhvillimit ... një teknologji e shkëputur nga etika nuk do të jetë lehtë në gjendje të kufizojë fuqinë e vet. -Laudato si 'n 136

Për kontrollin e popullsisë:

Në vend që të zgjidhin problemet e të varfërve dhe të mendojnë se si bota mund të jetë ndryshe, disa mund të propozojnë vetëm ulje të nivelit të lindjeve. Ndonjëherë, vendet në zhvillim përballen me forma të presionit ndërkombëtar që e bëjnë ndihmën ekonomike të kushtëzuar nga politika të caktuara të "shëndetit riprodhues". Megjithatë "ndërsa është e vërtetë që një shpërndarje e pabarabartë e popullsisë dhe e burimeve të disponueshme krijon pengesa për zhvillimin dhe një përdorim të qëndrueshëm të mjedisit, megjithatë duhet të pranohet që rritja demografike është plotësisht në përputhje me një zhvillim integral dhe të përbashkët". -Laudato si 'n 50

Për ripërcaktimin e martesës dhe familjes:

Ne nuk mund ta ndryshojmë atë. Kjo është natyra e gjërave, jo vetëm në Kishë por në historinë njerëzore. —Sept. 1, 2017; Shërbimi Katolik i Lajmeve

Familja kërcënohet nga përpjekjet në rritje nga ana e disave për të ripërcaktuar vetë institucionin e martesës, nga relativizmi, nga kultura e përkohshme, nga mungesa e hapjes ndaj jetës. - fjalimi në Manila, Filipine; thelb, 16 Janar 2015

'sa i përket propozimeve për të vendosur bashkime midis personave homoseksualë në të njëjtin nivel me martesën, nuk ka absolutisht asnjë bazë për të konsideruar bashkimet homoseksuale në ndonjë mënyrë të ngjashme ose madje nga distanca analoge me planin e Zotit për martesë dhe familje.' Unshtë e papranueshme 'që Kishat lokale duhet t'i nënshtrohen presionit për këtë çështje dhe që organet ndërkombëtare duhet të bëjnë ndihmë financiare për vendet e varfra në varësi të futjes së ligjeve për të vendosur' martesë 'midis personave të të njëjtit seks.' -New York Times8th prill, 2016

Të thuash që një person ka të drejtë të jetë në familjet e tyre… nuk do të thotë të “aprovosh akte homoseksuale, në minimum”. “Unë gjithmonë e kam mbrojtur doktrinën. Dhe është kurioz, në ligj për martesën homoseksuale ... ashtë një kontradiktë të flasësh për martesë homoseksuale. ” -thelb, 28 maj 2019

Më 15 Mars, 2021, Kongregacioni i Shenjtë për Doktrinën e Besimit publikoi një deklaratë që Papa Françesku miratoi duke thënë se "sindikatat e homoseksualëve" nuk mund të marrin "bekimet" e Kishës. 

… Nuk është e ligjshme të jepet një bekim në marrëdhëniet, ose partneritetet, madje edhe të qëndrueshme, që përfshijnë veprimtari seksuale jashtë martese (dmth., Jashtë bashkimit të pazgjidhshëm të një burri dhe një gruaje të hapur në vetvete për transmetimin e jetës), siç është rasti i sindikatave midis personave të së njëjtës seks… [Kisha nuk mund] të miratojë dhe inkurajojë një zgjedhje dhe një mënyrë jetese që nuk mund të njihet si e renditur objektivisht në planet e zbuluara të Zotit… Ai nuk e bekon dhe nuk mund ta bekojë mëkatin: Ai bekon njeriun mëkatar, në mënyrë që ai të mund të njohë se ai është pjesë e planit të Tij të dashurisë dhe të lejojë veten të ndryshohet nga Ai. Ai në fakt "na merr ashtu siç jemi, por kurrë nuk na lë ashtu siç jemi". - “Përgjegjësia e Kongregatës për Doktrinën e Besimit ndaj një dubium në lidhje me bekimin e sindikatave të personave të së njëjtës seks ”, 15 Mars 2021; shtyp.vatican.va

Për "ideologjinë gjinore":

Plotësimi i burrit dhe gruas, maja e krijimit hyjnor, po vihet në dyshim nga e ashtuquajtura ideologji gjinore, në emër të një shoqërie më të lirë dhe më të drejtë. Dallimet midis burrit dhe gruas nuk janë për kundërshtim ose vartësi, por për bashkësi brez, gjithmonë në "shëmbëlltyrën dhe shëmbëlltyrën" e Zotit. Pa vetë-dhënie reciproke, askush nuk mund ta kuptojë tjetrin në thellësi. Sakramenti i Martesës është një shenjë e dashurisë së Zotit për njerëzimin dhe e dhurimit të Krishtit vetë për Nusen e tij, Kisha. - Adresa te Ipeshkvijtë Porto Rikanë, Qyteti i Vatikanit, 08 qershor 2015

'Teoria gjinore, tha ai, ka një qëllim kulturor "të rrezikshëm" për të fshirë të gjitha dallimet midis burrave dhe grave, burra dhe gra, të cilat do të "shkatërronin në rrënjët e saj" planin më themelor të Zotit për qeniet njerëzore: "larmia, dallimi. Do ta bënte gjithçka homogjene, neutrale. Shtë një sulm ndaj ndryshimit, ndaj krijimtarisë së Zotit dhe ndaj burrave dhe grave. " -TabletaShkurt 5th, 2020

Për personat që luftojnë me identitetin e tyre seksual:

Gjatë fluturimit të kthimit nga Rio de Janeiro thashë që nëse një person homoseksual është me vullnet të mirë dhe është në kërkim të Zotit, unë nuk jam askush që ta gjykoj. Duke thënë këtë, unë thashë atë që thotë Katekizmi Një person më pyeti një herë, në një mënyrë provokuese, nëse e aprovoja homoseksualitetin. Unë u përgjigja me një pyetje tjetër: 'Më thuaj: kur Zoti shikon një person homoseksual, a e miraton ai me dashje ekzistencën e këtij personi, apo e refuzon dhe dënon këtë person?' Ne gjithmonë duhet ta kemi parasysh personin. Këtu hyjmë në misterin e qenies njerëzore. Në jetë, Zoti i shoqëron personat dhe ne duhet t'i shoqërojmë ata, duke filluar nga situata e tyre. Necessaryshtë e nevojshme t'i shoqëroni me mëshirë. - Revista Amerikane, 30 shtator 2013, revista americama.org

Mbi homoseksualitetin në priftëri:

Çështja e homoseksualitetit është një çështje shumë serioze që duhet të dallohet në mënyrë adekuate që nga fillimi me kandidatët [për priftërinë], nëse është kështu. Ne duhet të jemi të saktë. Në shoqëritë tona madje duket se homoseksualiteti është në modë dhe se mentaliteti, në një farë mënyre, gjithashtu ndikon në jetën e Kishës. Nuk është vetëm një shprehje e një dashurie. Në jetën e shenjtëruar dhe priftërore, nuk ka vend për atë lloj afeksioni. Prandaj, Kisha rekomandon që njerëzit me atë lloj tendence të ngulitur nuk duhet të pranohen në shërbesë ose në jetën e shenjtëruar. Ministria ose jeta e shenjtëruar nuk është vendi i tij. - 2 dhjetor 2018; theguardian.com

Për dialogun ndërfetar:

Shtë një vizitë e vëllazërisë, e dialogut dhe e miqësisë. Dhe kjo është mirë. Kjo është e shëndetshme. Dhe në këto momente, të cilat janë plagosur nga lufta dhe urrejtja, këto gjeste të vogla janë fara e paqes dhe vëllazërisë. -Raporte të Romës, 26 qershor 2015; romereports.com

Ajo që nuk është e dobishme është një hapje diplomatike që i thotë "po" gjithçkaje në mënyrë që të shmangen problemet, sepse kjo do të ishte një mënyrë për të mashtruar të tjerët dhe për t'u mohuar atyre të mirën që na është dhënë të ndajmë me bujari me të tjerët. Ungjillizimi dhe dialogu ndërfetar, larg të qenit i kundërshtuar, mbështesin dhe ushqejnë reciprokisht njëri-tjetrin. -Evangelii Gaudium, n 251; vatikan.va

Church Kisha “e dëshiron atë të gjithë popujt e tokës mund të takojnë Jezusin, të përjetojë dashurinë e Tij të mëshirshme… [Kisha] dëshiron t'ua tregojë me respekt, çdo burri dhe gruaje të kësaj bote, Fëmijës që lindi për shpëtimin e të gjithëve. —Angelus, 6 janar 2016; Zenit.org

Pagëzimi na jep rilindje sipas shëmbëlltyrës dhe shëmbëlltyrës së Perëndisë dhe na bën anëtarë të Trupit të Krishtit, që është Kisha. Në këtë kuptim, pagëzimi është me të vërtetë i nevojshëm për shpëtimin sepse siguron që ne të jemi gjithmonë dhe kudo bij dhe bija në shtëpinë e Atit, dhe kurrë jetimë, të huaj ose skllevër… askush nuk mund ta ketë Perëndinë për një At që nuk e ka Kishën për një nënë (krh. Shën Qiprian, De Cath. Ekl., 6). Misioni ynë, pra, është i rrënjosur në atësinë e Zotit dhe amësinë e Kishës. Mandati i dhënë nga Jezusi i Ngjallur në Pashkë është i natyrshëm në Pagëzimin: ashtu siç më ka dërguar Ati, ashtu edhe unë ju dërgoj, të mbushur me Shpirtin e Shenjtë, për pajtimin e botës (Shih Jn 20: 19-23; Mt 28: 16-20). Ky mision është pjesë e identitetit tonë si të krishterë; na bën përgjegjës për të mundësuar që të gjithë burrat dhe gratë të kuptojnë thirrjen e tyre për të qenë fëmijë birësues të Atit, për të njohur dinjitetin e tyre personal dhe për të vlerësuar vlerën e brendshme të çdo jete njerëzore, që nga ngjizja deri në vdekjen natyrore. Sekularizmi i shfrenuar i sotëm, kur bëhet një refuzim kulturor agresiv i atësisë aktive të Zotit në historinë tonë, është një pengesë për vëllazërinë autentike njerëzore, e cila gjen shprehje në respektin reciprok për jetën e secilit person. Pa Zotin e Jezu Krishtit, çdo ndryshim reduktohet në një kërcënim të dëmshëm, duke e bërë të pamundur çdo pranim të vërtetë vëllazëror dhe unitet të frytshëm brenda racës njerëzore. —Dita e Misionit Botëror, 2019; vaticannews.va

Mbi mundësinë e shugurimit të grave në priftëri:

Për shugurimin e grave në Kishën Katolike, fjala e fundit është e qartë. Shtë dhënë nga Shën Gjon Pali II dhe kjo Mbetet. —Konferencë për shtyp, 1 nëntor 2016; LifeSiteNews

Rezervimi i priftërisë për meshkujt, si një shenjë e Krishtit Bashkëshortit që jep veten në Eukaristi, nuk është një çështje e hapur për diskutim -Evangelii Gaudiumn 104

Pyetja nuk është më e hapur për diskutim sepse shpallja e Gjon Palit II ishte përfundimtare. -TabletaShkurt 5th, 2020

Në Ferr:

Zoja parashikoi dhe na paralajmëroi për një mënyrë jetese që është pa zot dhe me të vërtetë përdhos Zotin në krijesat e tij. Një jetë e tillë - e propozuar dhe e imponuar shpesh - rrezikon të çojë në Ferr. Maria erdhi të na kujtojë se drita e Zotit banon brenda nesh dhe na mbron. - Familja, Mesha e 100 vjetorit të shfaqjeve të Fatimes, 13 maj 2017; Vatikani i brendshëm

Na shikoni me mëshirë, të lindur nga butësia e zemrës tuaj dhe na ndihmoni të ecim në rrugët e pastrimit të plotë. Mos lejoni që asnjë nga fëmijët tuaj të humbasë në zjarrin e përjetshëm, ku nuk mund të ketë pendim. —Angelus, 2 nëntor 2014; Ibid. 

Në djall:

Unë besoj se Djalli ekziston ... arritja e tij më e madhe në këto kohë ka qenë të na bëjë të besojmë se ai nuk ekziston. - atëherë, kardinali Bergoglio, në librin e vitit 2010 Në Qiell dhe Tokë

Ai është i lig, nuk është si mjegulla. Ai nuk është një gjë e përhapur, ai është një person. Jam i bindur që nuk duhet biseduar kurrë me Satanin - nëse e bën këtë, do të jesh i humbur. Ai është më inteligjent se ne, dhe do të të kthejë përmbys, do të të bëjë kokën tjerr Ai gjithmonë bën sikur është i sjellshëm - e bën atë me priftërinj, me peshkopë. Kështu të hyn në mendje. Por përfundon keq nëse nuk e kuptoni se çfarë po ndodh me kohë. (Duhet t’i themi) ik! - intervistë me kanalin televiziv katolik TV2000; TelegraphDhjetor 13th, 2017

Ne e dimë nga përvoja që jeta e krishterë është gjithmonë e prirur për tundim, veçanërisht për tundimin për t'u ndarë nga Zoti, nga vullneti i tij, nga bashkësia me të, për të rënë përsëri në rrjetat e joshjeve të botës ... Dhe pagëzimi na përgatit dhe na forcon për këtë lufta e përditshme, përfshirë luftën kundër djallit i cili, siç thotë Shën Pjetri, si një luan, përpiqet të na gllabërojë dhe shkatërrojë. - Audienca e Përgjithshme, 24 Prill, 2018, Daily Mail

Për arsimin:

… Kemi nevojë për njohuri, kemi nevojë për të vërtetën, sepse pa këto nuk mund të qëndrojmë të patundur, nuk mund të ecim përpara. Besimi pa të vërtetën nuk kursen, nuk siguron një bazë të sigurt. -Lumen Fidei, Letra Enciklike, n. 24

Unë do të doja të shprehja refuzimin tim për çdo lloj eksperimentimi arsimor me fëmijë. Ne nuk mund të eksperimentojmë me fëmijë dhe të rinj. Tmerret e manipulimit të arsimit që përjetuam në diktaturat e mëdha gjenocidale të shekullit XX nuk janë zhdukur; ata kanë ruajtur një rëndësi aktuale nën maska ​​dhe propozime të ndryshme dhe, me pretendimin e modernizmit, i shtyjnë fëmijët dhe të rinjtë të ecin në rrugën diktatoriale të "vetëm një forme të mendimit"… Një javë më parë një mësues i shkëlqyeshëm më tha… ' me këto projekte arsimore nuk e di nëse po i dërgojmë fëmijët në shkollë apo në një kamp riedukimi '… - mesazh për anëtarët e BICE (Byroja Katolike Ndërkombëtare e Fëmijëve); Radio Vatikani, 11 Prill 2014

Për mjedisin:

… Një vështrim i matur në botën tonë tregon se shkalla e ndërhyrjes njerëzore, shpesh në shërbim të interesave të biznesit dhe konsumizmit, po e bën tokën tonë më pak të pasur dhe të bukur, gjithnjë e më të kufizuar dhe gri, madje edhe si teknologjike përparimet dhe mallrat e konsumit vazhdojnë të jenë me bollëk. Duket se mendojmë se mund të zëvendësojmë një bukuri të pazëvendësueshme dhe të pakthyeshme me diçka që e kemi krijuar vetë. -Laudato si ',  n 34

Çdo vit gjenerohen qindra miliona ton mbeturina, shumica e tyre jo biodegraduese, tepër toksike dhe radioaktive, nga shtëpitë dhe bizneset, nga vendet e ndërtimit dhe shkatërrimit, nga burimet klinike, elektronike dhe industriale. Toka, shtëpia jonë, ka filluar të duket gjithnjë e më shumë si një grumbull i stërmadh pisllëku.Laudato si ', n 21

Ka disa çështje mjedisore ku nuk është e lehtë të arrihet një konsensus i gjerë. Këtu do të pohoja edhe një herë se Kisha nuk supozon të zgjidhë çështje shkencore ose të zëvendësojë politikën. Por unë jam i shqetësuar të inkurajoj një debat të sinqertë dhe të hapur në mënyrë që interesa ose ideologji të veçanta të mos paragjykojnë të mirën e përbashkët. -Laudato po', n 188

Mbi kapitalizmin (e papenguar):

Koha, vëllezër dhe motra të mia, duket se po mbaron; ne ende nuk po e shqyejmë njëri-tjetrin, por po e shqyejmë shtëpinë tonë të përbashkët ... Toka, popujt e tërë dhe personat individualë po dënohen brutalisht. Dhe pas gjithë kësaj dhimbjeje, vdekjeje dhe shkatërrimi ekziston erë erë e keqe e asaj që Bazili i Cezaresë - një nga teologët e parë të Kishës - e quajti "bajgë e djallit". Një ndjekje e pakufizuar e rregullave të parave. Kjo është "bajga e djallit". Shërbimi i së mirës së përbashkët lihet pas. Sapo kapitali të bëhet idhull dhe të drejtojë vendimet e njerëzve, dikur për lakmi paraja kryeson të gjithë sistemin socio-ekonomik, shkatërron shoqërinë, dënon dhe skllavëron burrat dhe gratë, shkatërron vëllazërinë njerëzore, vendos njerëzit kundër njëri-tjetrit dhe, siç e shohim qartë, madje vë në rrezik shtëpinë tonë të përbashkët, motrën dhe nënën toka - adresa në Takimin e Dytë Botëror të Lëvizjeve Popullore, Santa Cruz de la Sierra, Bolivi, 10 korrik 2015; vatikan.va

Forca e vërtetë e demokracive tona - e kuptuar si shprehje e vullnetit politik të njerëzve - nuk duhet të lejohet të shembet nën presionin e interesave shumëkombëshe që nuk janë universale, të cilat i dobësojnë ato dhe i kthejnë ato në sisteme uniforme të fuqisë ekonomike në shërbim të perandorive të papara. - Adresa në Parlamentin Evropian, Strasburg, Francë, 25 nëntor 2014, Zenit

Lind një tirani e re, e padukshme dhe shpesh virtuale, e cila në mënyrë të njëanshme dhe pa pushim imponon ligjet dhe rregullat e veta. Borxhi dhe akumulimi i interesit gjithashtu e bëjnë të vështirë për vendet për të realizuar potencialin e ekonomive të tyre dhe për t'i mbajtur qytetarët të mos shijojnë fuqinë e tyre reale të blerjes ... Në këtë sistem, i cili tenton të gllabëroj gjithçka që qëndron në rrugën e fitimeve të rritura, çfarëdo që është e brishtë, si ambienti, është e pambrojtur para interesave të a hyjnizuar tregu, i cili bëhet rregulli i vetëm. -Evangelii Gaudium, n 56

Ideologjia marksiste është e gabuar… [por] ekonomia e dobët… shpreh një besim të vrazhdë dhe naiv në mirësinë e atyre që kanë fuqi ekonomike ... [këto teori] supozojnë se rritja ekonomike, e inkurajuar nga një treg i lirë, do të ketë sukses në sjelljen e drejtësia dhe përfshirja sociale në botë. Premtimi ishte që kur gota të mbushej, ajo do të tejmbushej, duke përfituar të varfërit. Por ajo që ndodh në vend të kësaj, është se kur gota është e mbushur, ajo magjike bëhet më e madhe asgjë nuk del kurrë për të varfërit. Kjo ishte referenca e vetme për një teori specifike. Nuk e kam folur, e përsëris, nga një këndvështrim teknik, por sipas doktrinës shoqërore të Kishës. Kjo nuk do të thotë të jesh marksist. -feja.blogs.cnn.com 

Mbi konsumerizmin:

Kjo motër [tokë] tani na bërtet për shkak të dëmit që i kemi shkaktuar asaj nga përdorimi ynë i papërgjegjshëm dhe abuzimi i mallrave me të cilat Zoti e ka dhuruar. Ne kemi parë ta shohim veten si zotër dhe zotër të saj, të drejtë plaçkiteni atë sipas dëshirës. Dhuna e pranishme në zemrat tona, e plagosur nga mëkati, reflektohet gjithashtu në simptomat e sëmundjes të dukshme në tokë, në ujë, në ajër dhe në të gjitha format e jetës. Kjo është arsyeja pse vetë toka, e ngarkuar dhe e shkatërruar, është ndër më të braktisurat dhe të keqtrajtuarat e të varfërve tanë; ajo "rënkon në vështirësi" (Rom 8:22). -Laudato po, n 2

Hedonizmi dhe konsumizmi mund të provojnë rënien tonë, sepse kur jemi të fiksuar me kënaqësinë tonë, ne përfundojmë të jemi shumë të shqetësuar për veten dhe të drejtat tona dhe ndiejmë një nevojë të dëshpëruar për kohën e lirë për të shijuar veten. Ne do ta kemi të vështirë të ndiejmë dhe të tregojmë ndonjë shqetësim real për ata që kanë nevojë, përveç nëse jemi në gjendje të kultivojmë një thjeshtësi të caktuar të jetës, duke iu rezistuar kërkesave të etura të një shoqërie konsumatore, të cilat na lënë të varfër dhe të pakënaqur, të shqetësuar për t'i pasur të gjitha tani -Gaudete dhe ngazëllyer, n 108; vatikan.va

Mbi imigracionin

Bota jonë po përballet me një krizë refugjatësh të një madhësie që nuk është parë që nga Lufta e Dytë Botërore. Kjo na paraqet sfida të mëdha dhe shumë vendime të vështira. ne nuk duhet të mbetemi të befasuar nga numrat, por përkundrazi t'i shohim ata si persona, duke parë fytyrat e tyre dhe duke dëgjuar historitë e tyre, duke u përpjekur t'i përgjigjemi sa më mirë kësaj situate; të përgjigjemi në një mënyrë që është gjithmonë njerëzore, e drejtë dhe vëllazërore ... le të kujtojmë Rregullin e Artë: Bëju të tjerëve siç do të doje ata të bëjnë për ty. - adresa në Kongresin e SHBA, 24 shtator 2015; usatoday.com

Nëse një vend është në gjendje të integrohet, atëherë ata duhet të bëjnë atë që munden. Nëse një vend tjetër ka një kapacitet më të madh, ata duhet të bëjnë më shumë, gjithmonë duke mbajtur një zemër të hapur. Inshtë çnjerëzore të mbyllësh dyert tona, është çnjerëzore të mbyllësh zemrat tona ... Ekziston gjithashtu një çmim politik për të paguar kur bëhen llogaritjet e paarsyeshme dhe një vend merr më shumë sesa mund të integrojë. Cili është rreziku kur një migrant ose një refugjat nuk janë të integruar? Ata bëhen geto! Ata formojnë geto. Një kulturë që nuk arrin të zhvillohet në lidhje me kulturat e tjera, kjo është e rrezikshme. Unë mendoj se frika është këshilltari më i keq për vendet që tentojnë të mbyllin kufijtë e tyre. Dhe këshilltari më i mirë është maturia. —Në intervistë gjatë fluturimit, Malmö për në Romë më 1 nëntor 2016; krh. Vatikani i brendshëm   La Croix International

Për migrantët kundër refugjatëve:

Ne gjithashtu duhet të bëjmë dallimin midis migrantëve dhe refugjatëve. Migrantët duhet të ndjekin rregulla të caktuara sepse migrimi është një e drejtë, por një e drejtë e rregulluar mirë. Nga ana tjetër, refugjatët vijnë nga një situatë lufte, urie ose ndonjë situate tjetër e tmerrshme. Statusi i refugjatit kërkon më shumë kujdes, më shumë punë. Ne nuk mund t'ua mbyllim zemrat tona refugjatëve… Sidoqoftë, ndërsa janë të hapur për t'i pritur ata, qeveritë duhet të jenë të matura dhe të punojnë se si t'i vendosin ata. Nuk është çështje vetëm e pranimit të refugjatëve por e shqyrtimit të mënyrës së integrimit të tyre. —Në intervistë gjatë fluturimit, Malmö për në Romë më 1 nëntor 2016; La Croix International

E vërteta është se vetëm 250 milje nga Sicilia ekziston një grup terrorist tepër i egër. Kështu që ekziston rreziku i infiltrimit, kjo është e vërtetë… Po, askush nuk tha që Roma do të ishte imune ndaj këtij kërcënimi. Por ju mund të merrni masa paraprake. - intervistë me Radio Renascenca, 14 shtator 2015; New York Post

Në luftë:

Lufta është çmenduri ... edhe sot, pas dështimit të dytë të një lufte tjetër botërore, mbase mund të flitet për një Luftë të Tretë, njëra luftoi copë-copë, me krime, masakra, shkatërrime ... Njerëzimi duhet të qajë dhe kjo është koha për të qarë. - 13 shtator 2015; BBC.com

… Asnjë luftë nuk është e drejtë. E vetmja gjë e drejtë është paqja. -Nga Politikë dhe Shoqëri, një intervistë me Dominique Wolton; krh. katolikherald.com

Për besnikërinë ndaj Besimit Katolik:

Besnikëri ndaj Kishës, besnikëri në mësimin e saj; besnikëria ndaj Besimit; besnikëria ndaj doktrinës, duke e ruajtur këtë doktrinë. Përulësia dhe besnikëria. Edhe Pali VI na kujtoi se ne e marrim mesazhin e Ungjillit si një dhuratë dhe duhet ta transmetojmë atë si një dhuratë, por jo si diçka e jona: është një dhuratë që morëm. Dhe jini besnikë në këtë transmetim. Meqenëse ne kemi marrë dhe duhet të dhurojmë një Ungjill që nuk është i yni, i Jezuit dhe nuk duhet - do të thoshte ai - të bëhemi mjeshtër të Ungjillit, mjeshtër të doktrinës që kemi marrë, për ta përdorur atë si të duam . —Homily, 30 janar 2014; Herald katolik

Rrëfeni besimin! E gjithë kjo, jo pjesë e saj! Ruani këtë besim, siç erdhi tek ne, me anë të traditës: tërë Besimin! -Zenit.org, 10 janar 2014

[Ekziston një] tundim i një prirjeje shkatërruese drejt mirësisë, që në emër të një mëshire mashtruese lidh plagët pa i shëruar më parë dhe kuruar ato; që trajton simptomat dhe jo shkaqet dhe rrënjët. Shtë tundimi i "mirëbërësve", i të frikshmit, dhe gjithashtu i të ashtuquajturve "progresistë dhe liberalë ..." tundimi për të lënë pas dore "deposum fidei ”[Depozita e besimit], duke mos menduar për veten e tyre si roje por si pronarë ose zotër të [tij]; ose, nga ana tjetër, tundimi për të lënë pas dore realitetin, duke përdorur gjuhë të përpiktë dhe një gjuhë të zbutjes për të thënë kaq shumë gjëra dhe për të mos thënë asgjë! -Adresa e mbylljes në Sinod, Agjencia e lajmeve katolike, 18 tetor 2014

Sigurisht, për të kuptuar siç duhet kuptimin e mesazhit qendror të një teksti [biblik] duhet ta lidhim atë me mësimin e të gjithë Biblës siç jepet nga Kisha. -Evangelii Gaudiumn 148

Papa, në këtë kontekst, nuk është zoti suprem, por më tepër shërbëtori suprem - "shërbëtori i shërbëtorëve të Zotit"; garantuesi i bindjes dhe i konformitetit të Kishës me vullnetin e Zotit, Ungjillin e Krishtit dhe Traditën e Kishës, duke lënë mënjanë çdo tekë personale, pavarësisht se - me vullnetin e Vetë Krishtit - "supremja Pastor dhe Mësues i të gjithë besimtarëve ”dhe pavarësisht se gëzojnë“ fuqi të zakonshme supreme, të plotë, të menjëhershme dhe universale në Kishë ”. - vërejtjet mbyllëse të Sinodit; Agjencia e lajmeve katolike, 18 tetor 2014

Për ungjillëzimin:

Ne nuk duhet të qëndrojmë thjesht në botën tonë të sigurt, atë të nëntëdhjetë e nëntë deleve që nuk u larguan kurrë nga vathët, por duhet të shkojmë me Krishtin në kërkim të një deleje të humbur, megjithëse mund të ketë humbur. - Audienca e Përgjithshme, 27 Mars 2013; lajme.va

Në buzët e katekistit shpallja e parë duhet të zhurmojë vazhdimisht: "Jezu Krishti ju do; ai dha jetën e tij për t'ju shpëtuar; dhe tani ai po jeton pranë jush çdo ditë për t'ju ndriçuar, forcuar dhe çliruar. " Firstshtë e para në a sensi cilësor sepse është shpallja kryesore, ajo të cilën ne duhet ta dëgjojmë përsëri dhe përsëri në mënyra të ndryshme, atë që duhet ta shpallim në një mënyrë apo në një tjetër gjatë gjithë procesit të katekezës, në çdo nivel dhe moment. -Evangelii Gaudiumn 164

Ne nuk mund të insistojmë vetëm në çështjet që lidhen me abortin, martesat homoseksuale dhe përdorimin e metodave kontraceptive. Kjo nuk është e mundur. Unë nuk kam folur shumë për këto gjëra dhe u qortova për këtë. Por kur flasim për këto çështje, duhet të flasim për to në një kontekst. Mësimi i Kishës, për atë çështje, është i qartë dhe unë jam një bir i Kishës, por nuk është e nevojshme të flasim për këto çështje gjatë gjithë kohës ... Gjëja më e rëndësishme është shpallja e parë: Jezu Krishti ju ka shpëtuar. Dhe ministrat e Kishës duhet të jenë shërbëtorë të mëshirës mbi të gjitha.  -revista americama.org, Shtator 2013

Duhet të gjejmë një ekuilibër të ri; përndryshe edhe ngrehina morale e kishës ka të ngjarë të bjerë si një shtëpi me letra, duke humbur freskinë dhe aromën e Ungjillit. Propozimi i Ungjillit duhet të jetë më i thjeshtë, i thellë, rrezatues. Nga ky propozim rrjedhin pasojat morale. -revista americama.org, Shtator 2013

Mbi Fjalën e Zotit:

E gjithë ungjillizimi bazohet në atë Fjalë, të dëgjuar, medituar, jetuar, festuar dhe dëshmuar. Shkrimet e Shenjta janë burimi i ungjillëzimit. Si pasojë, ne duhet të trajnohemi vazhdimisht për të dëgjuar Fjalën. Kisha nuk ungjillëzon nëse ajo nuk lejon që vazhdimisht të ungjillizohet. -Evangelii Gaudiumn 174

Bibla nuk ka për qëllim të vendoset në një raft, por të jetë në duart tuaja, të lexojë shpesh - çdo ditë, si vetë, ashtu edhe së bashku me të tjerët others —Okt. 26, 2015; Herald katolik

Unë e dua Biblën time të vjetër, e cila më ka shoqëruar gjysmën e jetës sime. Ka qenë me mua në kohërat e mia të gëzimit dhe në kohën e lotëve. Treshtë thesari im më i çmuar… Shpesh lexoj pak dhe pastaj e lë larg dhe sodis Zotin. Jo se e shoh Zotin, por ai më shikon mua. Ai është atje. E lashë veten ta shikoj. Dhe unë i ndiej - kjo nuk është sentimentale - unë ndiej thellë gjërat që Zoti më thotë. -Ibid.

Indshtë e domosdoshme që Fjala e Zotit "të jetë gjithnjë e më plotësisht në zemër të çdo aktiviteti kishtar". Fjala e Zotit, e dëgjuar dhe e festuar, mbi të gjitha në Eukaristinë, ushqen dhe forcon përbrenda të krishterët, duke u mundësuar atyre që të ofrojnë një dëshmi autentike të Ungjillit në jetën e përditshme  -Evangelii Gaudiumn 174

Keep mbani gjithmonë me vete një kopje të dobishme të Ungjillit, një botim xhepi të Ungjillit, në xhepin tuaj, në çantën tuaj… dhe kështu, çdo ditë, lexoni një fragment të shkurtër, në mënyrë që të mësoheni të lexoni Fjalën e Zotit, duke kuptuar mirë farën që Zoti ju ofron —Angelus, 12 korrik, 2020; Zenit.org

Për Sakramentin e Eukaristisë:

Eukaristia është Jezusi që na e jep veten plotësisht. Të ushqehemi me të dhe të qëndrojmë në të me anë të Kungimit të Shenjtë, nëse e bëjmë me besim, e shndërron jetën tonë në një dhuratë për Perëndinë dhe për vëllezërit tanë… duke e ngrënë, ne bëhemi si ai. —Angelus 16 gusht 2015; Agjencia e lajmeve katolike

Ucha eukaristia “nuk është një lutje private ose një përvojë e bukur shpirtërore”… është një “memorial, domethënë, një gjest që aktualizon dhe e bën të pranishme ngjarjen e vdekjes dhe ringjalljes së Jezusit: buka është me të vërtetë Trupi i tij i dhënë, vera është me të vërtetë derdhur gjak. " -Ibid.

Nuk është vetëm një kujtim, jo, është më shumë: Po bën të pranishme atë që ndodhi njëzet shekuj më parë. - Audienca e Përgjithshme, thelb22 nëntor 2017

Eukaristia, megjithëse është plotësia e jetës sakramentale, nuk është një çmim për të përsosurit, por një ilaç dhe ushqim i fuqishëm për të dobëtit. -Evangelii Gaudiumn 47

… Predikimi duhet ta drejtojë asamblenë dhe predikuesin, në një bashkësi që i ndryshon jetën me Krishtin në Eukaristi. Kjo do të thotë që fjalët e predikuesit duhet të maten, në mënyrë që Zoti, më shumë se ministri i tij, të jetë në qendër të vëmendjes. -Evangelii Gaudiumn 138

Ne nuk duhet të mësohemi me Eukaristinë dhe të shkojmë në Kungim nga zakoni: jo!… Jesusshtë Jezusi, Jezusi gjallë, por nuk duhet të mësohemi: duhet të jetë çdo herë sikur të ishte Kungimi ynë i Parë… Eukaristia është sinteza e gjithë ekzistencës së Jezusit, e cila ishte një akt i vetëm dashurie për Atin dhe vëllezërit e tij. –Pap Françesku, Corpus Christi, 23 qershor 2019; Zenit

Në meshë:

Kjo është Mesha: hyrja në këtë Pasion, Vdekje, Ringjallje dhe Ngjitje të Jezusit, dhe kur shkojmë në Mesha, është sikur të shkojmë në Kalvar. Tani imagjinoni nëse do të shkonim në Kalvar - duke përdorur imagjinatën tonë - në atë moment, duke ditur që ai njeri atje është Jezusi. A do të guxonim të bënim muhabet, të bënim fotografi, të bënim një skenë të vogël? Jo! Sepse është Jezusi! Ne me siguri do të ishim në heshtje, në lot dhe në gëzimin e shpëtimit ... Mesha po përjeton Kalvarin, nuk është shfaqje. - Audienca e Përgjithshme, thelb22 nëntor 2017

Eukaristia na konfiguron në një mënyrë unike dhe të thellë me Jezusin ... kremtimi i Eukaristisë gjithmonë e mban Kishën gjallë dhe i bën komunitetet tona të dallohen nga dashuria dhe bashkësia. - Audienca e Përgjithshme, 5 Shkurt 2014, Regjistri Kombëtar Katolik

Në mënyrë që liturgjia të përmbushë funksionin e saj formues dhe transformues, është e nevojshme që pastorët dhe laikët të njihen me kuptimin dhe gjuhën simbolike të tyre, duke përfshirë artin, këngën dhe muzikën në shërbim të misterit të festuar, madje edhe heshtjen. Katekizmi i Kishës Katolike vetë miraton mënyrën mistike për të ilustruar liturgjinë, duke vlerësuar lutjet dhe shenjat e saj. Mystagogjia: kjo është një mënyrë e përshtatshme për të hyrë në misterin e liturgjisë, në takimin e gjallë me Zotin e kryqëzuar dhe të ringjallur. Mystagogjia do të thotë të zbulosh jetën e re që kemi marrë në Popullin e Zotit përmes Sakramenteve dhe të rizbulojmë vazhdimisht bukurinë e rinovimit të saj. OPPOPE FRANCIS, Fjalimi në Asamblenë Plenare të Kongregatës për Adhurimin Hyjnor dhe Disiplinën e Sakramenteve, 14 Shkurt 2019; vatikan.va

Për Vokimet

Atësia jonë është në rrezik… Lidhur me këtë shqetësim, përkundrazi, këtë hemorragji të profesioneve… është fryti i helmuar i kulturës së përkohshme, të relativizmit dhe diktaturës së parave, e cila distancon të rinjtë nga jeta e shenjtëruar; krahas, sigurisht, uljes tragjike të lindjeve, këtij “dimri demografik”; si dhe skandalet dhe dëshmitarët e vakët. Sa seminare, kisha dhe manastire do të mbyllen në vitet e ardhshme për shkak të mungesës së profesioneve? Zoti e di. Sadshtë e trishtueshme të shohësh që kjo tokë, e cila për shekuj me radhë ka qenë pjellore dhe bujare në prodhimin e misionarëve, murgeshave, priftërinjve plot zell apostolik, po hyn së bashku me kontinentin e vjetër në një sterilitet profesional pa kërkuar mjete shërimi efektive. Besoj se i kërkon por nuk po arrijmë t'i gjejmë! - pikat e bisedës për Asamblenë e 71-të të Përgjithshme të Konferencës Episkopale Italiane; 22 maj 2018; pagadiandiocese.org

Mbi beqarinë

Jam i bindur që beqaria është një dhuratë, një hir dhe duke ndjekur gjurmët e Palit VI, Gjon Palit II dhe Benediktit XVI, ndiej fort një detyrim të mendoj për beqarinë si një hir vendimtar që karakterizon Kishën Katolike Latine. E përsëris: ashtë një hir. -TabletaShkurt 5th, 2020

Për Sakramentin e Pajtimit:

Të gjithë i thonë vetes: 'Kur ishte hera e fundit që shkova të rrëfehem?' Dhe nëse ka kaluar një kohë e gjatë, mos humb një ditë tjetër! Shko, prifti do të jetë i mirë. Dhe Jezusi, (do të jetë) atje, dhe Jezusi është më i mirë se priftërinjtë - Jezusi merr ti Ai do t'ju presë me aq shumë dashuri! Ji i guximshëm dhe shko në rrëfim. —Audenca, 19 shkurt 2014; Agjencia e lajmeve katolike

Zoti nuk lodhet kurrë të na falë; ne jemi ata që lodhemi duke kërkuar mëshirën e tij. -Evangelii Gaudiumn 3

Dikush mund të thotë: 'Unë i rrëfej mëkatet e mia vetëm Perëndisë.' Po, ti mund t'i thuash Zotit: 'më fal' dhe të thuash mëkatet e tua. Por mëkatet tona janë gjithashtu kundër vëllezërve tanë, kundër Kishës. Kjo është arsyeja pse është e nevojshme të kërkojmë falje nga Kisha dhe nga vëllezërit tanë, në personin e priftit. —Audenca, 19 shkurt 2014; Agjencia e lajmeve katolike

Shtë një sakrament që çon te "falja dhe ndryshimi i zemrës". —Homily, 27 shkurt 2018; Agjencia e lajmeve katolike

Për namazin dhe agjërimin:

Përballë kaq shumë plagëve që na lëndojnë dhe mund të çojnë në një ngurtësi zemre, ne jemi thirrur të zhytemi në detin e lutjes, i cili është deti i dashurisë së pakufishme të Zotit, në mënyrë që të provojmë butësinë e tij. —Homilia e së Mërkurës së Ashit, 10 Mars 2014; Katolike Online

Agjërimi ka kuptim nëse me të vërtetë heq sigurinë tonë dhe, si pasojë, përfiton dikë tjetër, nëse na ndihmon të kultivojmë stilin e Samaritanit të mirë, i cili u përkul te vëllai i tij në nevojë dhe u kujdes për të. -Ibid.

Një mënyrë tjetër e mirë për t'u rritur në miqësi me Krishtin është duke dëgjuar Fjalën e tij. Zoti na flet në thellësitë e ndërgjegjes sonë, ai na flet përmes Shkrimit të Shenjtë, ai na flet me lutje. Mësoni të qëndroni para tij në heshtje, të lexoni dhe meditoni për Biblën, veçanërisht Ungjijtë, për të biseduar me të çdo ditë në mënyrë që të ndjeni praninë e tij të miqësisë dhe dashurisë. —Mesazh për Lituanët e Rinj, 21 Qershor 2013; vatikan.va

Për Mortifikimin

Agjërimi, domethënë, të mësuarit për të ndryshuar qëndrimin tonë ndaj të tjerëve dhe të gjithë krijimit, duke u larguar nga tundimi për të "gllabëruar" gjithçka për të kënaqur pangopësinë tonë dhe të jemi gati të vuajmë për dashuri, e cila mund të mbushë zbrazëtinë e zemrave tona. Lutje, e cila na mëson të braktisim idhujtarinë dhe vetë-mjaftueshmërinë e egos sonë dhe të pranojmë nevojën tonë për Zotin dhe mëshirën e tij. lëmoshës, me anë të së cilës ne shpëtojmë nga çmenduria e grumbullimit të gjithçkaje për veten tonë në besimin iluzor se mund të sigurojmë një të ardhme që nuk na përket neve. -Mesazh për Kreshmën, vatikan.va

Në Virgjëreshën e Bekuar Mari dhe Rruzares:

Gjatë votimit të dytë gjatë konklavës që e zgjodhi atë, Papa Françesku (atëherë Kardinal Bergoglio) ishte duke u lutur me Rruzaren, e cila i dha atij

Peace paqe e madhe, gati në pikën e pandjeshmërisë. Nuk e kam humbur. Somethingshtë diçka brenda; është si një dhuratë. -Regjistri Katolik Kombëtar, 21 dhjetor, 2015

Dymbëdhjetë orë pas zgjedhjes së tij, Papa i ri bëri një vizitë të qetë në bazilikën papnore St. Mary Major për të nderuar ikonën e famshme të Zojës, Salus Populi Romani (Mbrojtësi i Popullit Romak). Ati i Shenjtë vendosi një tufë të vogël me lule para ikonës dhe këndoi Pershendetje Regina. Kardinali Abril y Castelló, kryeprifti i St. Mary Major, shpjegoi domethënia e nderimit të Atit të Shenjtë:

Ai vendosi të vizitojë Bazilikën, jo vetëm për të falënderuar Zojën e Bekuar, por - siç më tha vetë Papa Françesku - ta besonte Atë me papagin e tij, për ta vendosur atë në këmbët e saj. Duke qenë thellësisht i përkushtuar ndaj Marisë, Papa Françesku erdhi këtu për t’i kërkuar ndihmë dhe mbrojtje. -Brenda Vatikanit13th korrik, 2013

Përkushtimi ndaj Marisë nuk është etiketim shpirtëror; është një kërkesë e jetës së krishterë. Dhurata e Nënës, dhurata e çdo nëne dhe çdo gruaje, është më e çmuara për Kishën, sepse edhe ajo është nënë dhe grua. -Agjencia e lajmeve katolikeJanar 1st, 2018

Maria është pikërisht ajo që Zoti dëshiron që ne të jemi, ajo që ai dëshiron të jetë Kisha e tij: Një Nënë e butë dhe e përulur, e varfër me të mira materiale dhe e pasur me dashuri, pa mëkat dhe e bashkuar me Jezusin, duke e mbajtur Zotin në zemrat tona dhe fqinji në jetën tonë. -Ibid

Në Rruzar i drejtohemi Virgjëreshës Mari që ajo të mund të na drejtojë në një bashkim gjithnjë e më të ngushtë me Birin e saj Jezus për të na sjellë në përputhje me të, për të pasur ndjenjat e tij dhe për t'u sjellë si ai. Në të vërtetë, në Rruzares ndërsa përsërisim Përshëndetni Marinë ne meditojmë për misteret, për ngjarjet e jetës së Krishtit, në mënyrë që ta njohim dhe ta duam atë gjithnjë e më mirë. Rruzarja është një mjet efektiv për t'u hapur përpara Zotit, sepse na ndihmon të kapërcejmë egotizmin dhe të sjellim paqe në zemrat, në familje, në shoqëri dhe në botë. —Mesazh për Lituanët e Rinj, 21 Qershor 2013; vatikan.va

Në "kohët e fundit":

… Dëgjoni zërin e Shpirtit që i flet të gjithë Kishës së kohës sonë, e cila është koha e mëshirës. Jam i sigurt për këtë. Nuk është vetëm Kreshma; ne po jetojmë në një kohë mëshire dhe kemi qenë për 30 vjet ose më shumë, deri më sot. —Vatikan, 6 mars 2014, www.vatican.va

Koha, vëllezër dhe motra të mia, duket se po mbaron; ne ende nuk po e shqyejmë njëri-tjetrin, por po e shqyejmë shtëpinë tonë të përbashkët. - fjalim në Santa Cruz, Bolivi; newsmax.com, Korrik 10th, 2015

L botërorja është rrënja e së keqes dhe kjo mund të na bëjë të braktisim traditat tona dhe të negociojmë për besnikërinë tonë ndaj Zotit që është gjithmonë besnik. Kjo… quhet braktisje, e cila… është një formë e “shkeljes së kurorës” e cila ndodh kur ne negociojmë thelbi i qenies sonë: besnikëria ndaj Zotit. - Familjarisht, Vatikani Radio, 18 nëntor 2013

Ende sot, fryma e kësaj bote na çon drejt progresivizmit, drejt kësaj uniformiteti të mendimit… Negocimi për besnikërinë ndaj Zotit është si të negociosh identitetin e dikujt Ai pastaj i referohej romanit të shekullit të 20-të Zoti i Botës nga Robert Hugh Benson, djali i Kryepeshkopit të Canterbury Edward White Benson, në të cilin autori flet për frymën e botës që çon në braktisje "gati sikur të ishte një profeci, sikur ai të parashikonte se çfarë do të ndodhte. ” —Homily, 18 nëntor 2013; katolikulturë.org

Nuk është globalizimi i bukur i unitetit të të gjitha kombeve, secili me zakonet e veta, përkundrazi është globalizimi i uniformitetit hegjemonik, është mendim i vetëm. Dhe ky mendim i vetëm është fryt i kësaj bote. —Homily, 18 nëntor 2013; Zenit

Duke folur para gazetarëve gjatë fluturimit nga Manila në Romë, Papa tha se ata që lexojnë romanin mbi Antikrishtin, Zoti i Botës, "Do të kuptoj se çfarë dua të them me kolonizim ideologjik." - Jan. 20, 2015; katolikulturë.org

Në këtë sistem, i cili tenton të gllabëroj gjithçka që qëndron në rrugën e fitimeve të rritura, çfarëdo që është e brishtë, si ambienti, është e pambrojtur para interesave të a hyjnizuar tregu, i cili bëhet rregulli i vetëm. -Evangelii Gaudiumn 56 

Mbi vete:

Nuk më pëlqejnë interpretimet ideologjike, një mitologji e caktuar e Papa Françeskut. Papa është një njeri që qesh, qan, fle i qetë dhe ka miq si të gjithë të tjerët. Një person normal. - intervistë me Corriere della Sera; Kultura katolike, 4 Mars 2014

 

-----------

 

Pasqyra: A është Papa Françesku një heretik, një mohues i dogmës, siç inicojnë disa pak princër të Kishës?

Kardinali Gerard Müller: Jo. Ky Papa është ortodoks, domethënë doktrinisht i shëndoshë në kuptimin katolik. Por është detyra e tij të sjellë Kishën së bashku me të vërtetën dhe do të ishte e rrezikshme nëse ai do të nënshtrohej tundimit të vendosjes së kampit që mburret me progresivizmin e tij, kundër pjesës tjetër të Kishës - Walter Mayr, "Als hätte Gott selbst gesprochen", Der Spiegel, 16 shkurt 2019, f. 50
 

 

Ju bekoj dhe faleminderit!

 

Për të udhëtuar me Mark in La Tani Word,
klikoni në banderolën më poshtë për të pajtohem.
Emaili juaj nuk do të ndahet me askënd.

 

Print Friendly, PDF & Email
Postuar ne BALLINA, BESIMI DHE MORALIT.