Falënderime për Lirinë

KUJTIMI I SHEN PIO E PIETRELCIAN

 

ONE nga elementët më tragjikë në Kishën Katolike moderne, veçanërisht në Perëndim, është humbja e adhurimit. Duket sot sikur të këndosh (një formë lavdërimi) në Kishë është opsionale, sesa një pjesë integrale e lutjes liturgjike.

Kur Zoti derdhi Shpirtin e Tij të Shenjtë mbi Kishën Katolike në fund të viteve gjashtëdhjetë në atë që u bë e njohur si "rinovimi karizmatik", adhurimi dhe lavdërimi i Zotit shpërtheu! Unë isha dëshmitar gjatë dekadave se si kaq shumë shpirtra u shndërruan ndërsa shkuan përtej zonave të tyre të rehatisë dhe filluan të adhuronin Perëndinë nga zemra (unë do ta ndaj dëshminë time më poshtë). Unë madje kam qenë dëshmitar i shërimeve fizike vetëm përmes lavdërimeve të thjeshta!

Lavdërimi ose bekimi ose adhurimi i Zotit nuk është një gjë "Pentekostale" ose "Karizmatike". Isshtë thelbësore për themelin e njeriut; është pikëmbështetja e qenies së tij: 

bekim shpreh lëvizjen themelore të lutjes së krishterë: është një takim midis Zotit dhe njeriut ... sepse Zoti bekon, zemra e njeriut mund të bekojë Atë që është burimi i çdo bekimi adhurim është qëndrimi i parë i njeriut që pranon se ai është një krijesë para Krijuesit të tij. -Katekizmi i Kishës Katolike (KKK), 2626; 2628

Këtu është çelësi përse lavdërimi i Zotit bekon dhe shëron dhe çliron zemrën e njeriut: është një transaksion hyjnor në të cilin ne i japim lavdi Perëndisë dhe Zoti na jep vetë Vetë-në e Tij.

… Ju jeni të shenjtë, të fronuar në lëvdimet e Izraelit (Psalmi 22: 3, RSV)

Përkthime të tjera lexojnë:

Perëndia banon në lavdërimet e popullit të tij (Psalmi 22: 3)

Kur e lavdërojmë Zotin, Ai vjen te ne dhe fronit në zemrat tona, duke banuar në to. A nuk e premtoi Jezusi se do të ndodhte?

Nëse një njeri më do, ai do ta mbajë fjalën time dhe Ati im do ta dojë, dhe ne do të vijmë tek ai dhe do të bëjmë shtëpinë tonë me të. (John 14: 23)

Të lavdërosh Zotin do të thotë ta duash Atë, sepse lavdërimi është një njohje e mirësisë së Zotit dhe E tij dashuri Zoti vjen tek ne, dhe ne nga ana tjetër hyjmë në praninë e Tij:

Hyni në portat e tij me falënderime dhe oborret e tij me lavdërime. (Psalmi 100: 4)

Në praninë e Zotit, e keqja ikën, mrekullitë lëshohen dhe transformimi ndodh. Unë e kam dëshmuar dhe përjetuar këtë në vetmi, si dhe në mjediset e adhurimit të korporatave. Tani, unë po ju shkruaj në kontekstin e betejës shpirtërore. Dëgjoni se çfarë ndodh me fuqitë e errësirës kur fillojmë të lavdërojmë:

Le të ngazëllohen besnikët me lavdi; le të jenë lëvdimet e larta të Zotit në fytin e tyre dhe shpatat me dy tehe në duart e tyre, për të hakmarrë kundër kombeve dhe ndëshkimin mbi popujt, për të lidhur mbretërit e tyre me zinxhirë dhe fisnikët e tyre me pranga hekuri, për t'i ekzekutuar mbi ta. gjykimi i shkruar! Kjo është lavdi për të gjithë besnikët e tij. Lavdëroni Zotin! (Psalmi 149: 5-9)

Siç Pali kujton Kishën e Dhiatës së Re, beteja e tyre nuk është më me mish dhe gjak, por me:

… Principatat, me fuqitë, me sundimtarët botërorë të kësaj errësire të tanishme, me shpirtrat e këqij në qiej. (Efesianëve 6:12))

Janë lavdërimet tona, veçanërisht kur këndojmë ose shqiptojmë të vërtetat e Zotit nga Fjala e Perëndisë (krh. Ef. 5:19) të cilat bëhen si një shpatë me dy presa, duke lidhur principata dhe fuqi me zinxhirë hyjnorë dhe duke ekzekutuar gjykimin mbi engjëjt e rënë! Si punon kjo?

Prayer lutja jonë ngjitet në Shpirtin e Shenjtë përmes Krishtit tek Ati - ne e bekojmë atë që na ka bekuar; i lutet hirit të Shpirtit të Shenjtë që zbret përmes Krishtit nga Ati - ai na bekon.  -KKK, 2627

Krishti Ndërmjetësi ynë që punon përmes nesh, i lidh armiqtë tanë shpirtërorë në fuqinë e Frymës së Shenjtë. Lavdërimi është mënyra jonë e pjesëmarrjes në punën shpëtuese të Krishtit si Trupi i Tij. Lavdërimi është besimi në veprim, dhe "besimi është lavdërim i pastër" (KKK 2642).

… Ju merrni pjesë në këtë plotësi në të, i cili është kreu i çdo principate dhe pushteti. (Kol 2: 9)

Falënderimet e anëtarëve të Trupit marrin pjesë në atë të Kokës së tyre. -KKK 2637 

Së fundmi, lavdërimi është qëndrimi i një fëmijë i Zotit, një qëndrim i cili pa ne nuk mund të trashëgojmë mbretërinë e qiellit (Mat 18: 3). Në Dhjatën e Vjetër, fjalët "lavdërim" dhe "falënderime" shpesh janë të këmbyeshme. Fjala «faleminderit» vjen nga hebraishtja jadah që nënkupton lavdërimin, si dhe tërheqëse që nënkupton adhurimin. Të dy termat nënkuptojnë gjithashtu "të zgjasësh ose të heqësh duart". Prandaj, në meshë gjatë Lutjes Eukaristike (termi Eukaristia do të thotë "falënderim"), prifti zgjat duart e tij në një qëndrim lavdërimi dhe falënderimi.

Goodshtë mirë, dhe nganjëherë edhe e nevojshme të adhurojmë Zotin me tërë trupin tonë. Përdorimi i trupit tonë mund të jetë një shenjë dhe simbol i besimit tonë; na ndihmon të çlirojmë besimin tonë:

Ne jemi trup dhe shpirt dhe përjetojmë nevojën për të përkthyer ndjenjat tona nga jashtë. Ne duhet të lutemi me gjithë qenien tonë për t'i dhënë të gjithë fuqinë e mundshme lutjes sonë.-KKK 2702

Por gjëja më e rëndësishme është qëndrimi i zemrës. Të jesh fëmijë do të thotë të besosh plotësisht te Zoti çdo situata, edhe kur familjet ose bota jonë po prishen.  

Në të gjitha rrethanat falënderoni për këtë është vullneti i Zotit për ju në Krishtin Jezus. (1 Thesalonikasve 5: 18)

Nuk është një kontradiktë të lavdërojmë Zotin në shtrëngime. Përkundrazi, është një formë lavdërimi që sjell bekimet dhe praninë e Zotit midis nesh në mënyrë që Ai të jetë Zot i çdo situate. Isshtë duke thënë: “Zot, ti je Zot dhe ti ke lejuar që edhe kjo të më ndodhë. Jezus, kam besim te ti. Unë ju falënderoj për këtë gjyq që ju keni lejuar për të mirën time… ”

Falënderimi është forma ose lutja që njeh menjëherë se Zoti është Zot. -KKK 2639

Lavdërime të tilla si kjo, ose më mirë, të tilla nje zemer femije pasi ky bëhet një vend shumë i përshtatshëm dhe i dëshirueshëm për të banuar Zoti.

 

TRE TREGIME T TR V TRRTETA T LARTSIS TO S TO LIRIS

 
I. Lavdërimi në një situatë pa shpresë

Mos e humbni zemrën duke parë këtë turmë të madhe, sepse beteja nuk është e juaja, por e Zotit. Nesër dilni për t'i takuar dhe Zoti do të jetë me ju.

Ata kënduan: "Falënderoni Zotin, sepse mirësia e tij vazhdon përjetë". Dhe kur ata filluan të këndonin dhe të lëvdonin, Zoti ngriti një pritë kundër njerëzve të Amonit… duke i shkatërruar plotësisht. (2 Kron 20: 15-16, 21-23) 

 

II Lavdërimi në situata të vështira

Pasi u shkaktuan shumë goditje, [magjistratët] hodhën [Palin dhe Silën] në burg… në qelinë më të brendshme dhe siguruan këmbët e tyre në një shtyllë.

Rreth mesnatës, ndërsa Pali dhe Sila po luteshin dhe i këndonin himne Perëndisë ndërsa të burgosurit po e dëgjonin, papritmas ndodhi një tërmet kaq i fortë sa u tundën themelet e burgut; të gjitha dyert fluturuan të hapura dhe zinxhirët e të gjithëve u tërhoqën të lirë. (Veprat 16: 23-26)

 

III Lavdërimi në lidhjen shpirtërore — Dëshmia ime personale

N years vitet e para të shërbimit tim, ne mbanim mbledhje mujore në një nga Kishat Katolike lokale. Ishte një mbrëmje dy orëshe muzikë lëvdimi dhe adhurimi me dëshmi personale ose mësimdhënie në mes. Ishte një kohë e fuqishme në të cilën ne ishim dëshmitarë të shumë kthimeve dhe pendimeve më të thella.

Një javë, udhëheqësit e ekipit kishin planifikuar një takim. Mbaj mend që bëra rrugën time me këtë re të errët të varur mbi mua. Unë kam qenë duke luftuar me një mëkat të veçantë për një kohë shumë të gjatë. Atë javë, kisha vërtet luftuan dhe dështuan fatkeqësisht. Ndihesha i pafuqishëm, dhe mbi të gjitha, thellësisht i turpëruar. Këtu unë isha udhëheqësi i muzikës ... dhe një dështim dhe zhgënjim i tillë.

Në takim, ata filluan të shpërndanin fletët e këngëve. Nuk më pëlqente aspak të këndoja, ose më saktë, nuk u ndjeva i denjë te kendoj. Por unë e dija mjaftueshëm si udhëheqës adhurimi që falënderimi ndaj Zotit është diçka që i detyrohem Atij, jo sepse më duket sikur, por sepse Ai është Zoti. Përveç kësaj, lavdërimi është një akt i besimit ... dhe besimi mund të lëvizë malet. Kështu që fillova të këndoj. Fillova të lavdëroj.

Ndërsa bëra, ndjeva se Shpirti i Shenjtë zbret mbi mua. Trupi im fjalë për fjalë filloi të dridhej. Unë nuk isha ai që do të kërkoja përvoja të mbinatyrshme, as do të përpiqesha të krijoja një bandë hype. Ajo që po më ndodhte ishte real.

Papritmas, unë mund të shihja në zemrën time sikur po ngrihesha në një ashensor pa dyer… të ngritura në atë që unë perceptoja disi si dhomën e fronit të Zotit. E tëra që pashë ishte një dysheme prej xhami kristal. Une e dinte Unë isha atje në praninë e Zotit. Ishte kaq e mrekullueshme. Unë mund ta ndieja dashurinë dhe mëshirën e Tij ndaj meje, duke larë fajin dhe ndyrësinë time dhe dështimin. Unë po shërohesha nga Dashuria.

Dhe kur u largova atë natë, fuqia e asaj varësie në jetën time ishte i thyer. Unë nuk e di se si e bëri Zoti, gjithçka që di është se Ai bëri: Ai më la të lirë - dhe ka bërë, deri më sot.

 
Filloni ta lavdëroni Perëndinë në sprovat tuaja, në familjet tuaja, në kishat tuaja dhe shikoni fuqinë e Zotit të bëjë atë që premtoi:  

Ai më ka vajosur që t'u jap lajme të gëzuara të varfërve. Ai më ka dërguar për të shpallur lirinë e robërve dhe për të rimarrë shikimin tek të verbërit, për të lënë të shtypurit të lirë dhe për të shpallur një vit të pranueshëm nga Zoti. (Lluka 4: 18-19) 

 

 

Print Friendly, PDF & Email
Postuar ne BALLINA, ARMT FAMILJARE.

Komentet janë të mbyllura.