Duke u lutur në qiell

KRESHME RETREAT
Dita 32

Balona e ajrit të nxehtë në perëndim të diellit2

 

A fillimi i lutjes është Dëshira, dëshira për të dashur Zotin, i cili na ka dashur së pari. Dëshira është "drita pilot" që e mban ndezur ndezësin e lutjes, gjithmonë të gatshëm për t'u përzier me "propanin" e Shpirtit të Shenjtë. Ai është ai që më pas ndez, gjallëron dhe mbush zemrat tona me hir, duke na mundësuar që të fillojmë ngjitjen, përgjatë Rrugës së Jezusit, për t'u bashkuar me Atin. (Dhe nga rruga, kur them "bashkim me Zotin", ajo që dua të them është një bashkim i vërtetë dhe aktual i vullneteve, dëshirave dhe dashurisë të tillë që Zoti të jetojë plotësisht dhe lirshëm në ju, dhe ju në Të). Dhe kështu, nëse keni qëndruar me mua gjatë në këtë Tërheqje të Kreshmës, nuk kam dyshim se drita pilot e zemrës suaj është ndezur dhe gati të shpërthejë në flakë!

Ajo për të cilën dua të flas tani nuk është një metodë lutjeje, por ajo që është themelore për çdo shpirtëror, sepse korrespondon me natyrën tonë njerëzore: trupin, shpirtin dhe shpirtin. Kjo është, lutja duhet të përfshijë në kohë të ndryshme shqisat, imagjinatën, intelektin, arsyen dhe vullnetin tonë. Ai përfshin vendimin tonë të vetëdijshëm për të njohur dhe "Duaje Zotin, Perëndinë tënd, me gjithë zemrën tënde, me gjithë shpirtin tënd, me gjithë mendjen tënde dhe me tërë forcën tënde". [1]Ground 12: 30

Ne jemi trup dhe shpirt dhe përjetojmë nevojën për të përkthyer ndjenjat tona nga jashtë. Ne duhet të lutemi me gjithë qenien tonë për t'i dhënë të gjithë fuqinë e mundshme lutjes sonë. -Katekizmi i Kishës Katolike (KKK), n 2702

Prandaj,

Tradita e krishterë ka ruajtur tre shprehje kryesore të lutjes: vokale, medituese dhe soditëse. Ata kanë një tipar themelor të përbashkët: gjakftohtësinë e zemrës. -KKK, n 2699

Këto tre shprehje të duke folur Zotit, të menduarit e Zotit, dhe kërkim te Zoti të gjithë punojnë drejt ndezjes, rritjes dhe intensifikimit të flakës së lutjes në mënyrë që të mbushin "tullumbacen" - zemrën - me dashurinë e Zotit.


Duke folur me Zotin

Nëse mendoni se një çift i ri bie në dashuri, sa herë që takohen, ata shkëmbejnë dashuri fjalët. Në lutjen vokale, ne i flasim Zotit. Ne fillojmë t'i tregojmë Atij sa i bukur është Ai (i cili quhet lavdërim); ne jemi mirënjohës që Ai po na takon dhe po na bekon (falënderime); dhe pastaj ne fillojmë t'i hapim zemrën tonë Atij, duke ndarë shqetësimet tona dhe (ndërmjetësimin) e Tij.

Lutja vokale është ajo që "ndez" ndezësin e zemrës, qoftë ajo lutja e Liturgjisë, recitimi i Rruzarës, apo thjesht duke thënë me zë të lartë emrin e "Jezusit". Edhe Zoti ynë u lut me zë të lartë dhe na mësoi të themi atë Ati ynë. Dhe kështu ...

Edhe lutja e brendshme… nuk mund ta neglizhojë lutjen me zë. Lutja brendësohet deri në atë masë sa ne bëhemi të vetëdijshëm për të "me të cilin flasim;" kështu lutja me zë bëhet një formë fillestare e lutjes soditëse. -KKK, n 2704

Por, para se të shohim se çfarë është lutja soditëse, le të shqyrtojmë atë që quhet "lutje mendore" ose meditim, domethënë të menduarit E Perëndisë.


Të menduarit për Zotin

Kur një çift fillon të dashurohet, ata fillojnë të mendojnë për njëri-tjetrin gjatë gjithë kohës. Në lutje, kjo të menduarit quhet meditim. Në lutjen vokale, unë i flas Zotit; në Shkrimet, ose në tekste të tjera shpirtërore, Zoti më flet. Kjo do të thotë që unë filloj të lexoj dhe të dëgjoj atë që Zoti më thotë në zemrën time (leksioni Divina) Do të thotë që lutja pushon së qeni a garë ta përfundoj, por tani a pushim në të Unë prehem në Zot duke e lënë fuqinë transformuese të Fjalës së Tij të gjallë të më përshkojë zemrën, të ndriçojë mendjen time dhe të ushqejë shpirtin tim.

Mos harroni, më herët në Tërheqje, unë fola për "njeriun e brendshëm", siç e quan Shën Pali; kjo jetë e brendshme në Krishtin që duhet të ushqehet dhe ushqehet në mënyrë që të rritet në pjekuri. Për Jezusin tha,

Njeriu nuk jeton vetëm me bukë, por me çdo fjalë që del nga goja e Perëndisë. (Mat 4: 4)

Në mënyrë që "flaka" e tyre të jetë e mjaftueshme për të mbushur një tullumbace me ajër të nxehtë, duhet të ngritni propanin. Meditimi është i tillë; ju po e mirëpritni Shpirtin e Shenjtë që të hyjë në zemrën tuaj, t'ju mësojë dhe t'ju çojë në të vërtetën, e cila do t'ju lirojë. Dhe kështu, siç thotë Katekizmi, "Meditimi është një kërkim". [2]KKK, n 2705 Howshtë mënyra se si fillon të jesh "Transformuar nga përtëritja e mendjes tuaj". [3]Rom 12: 2

Në masën që jemi të përulur dhe besnikë, ne zbulojmë në meditim lëvizjet që trazojnë zemrën dhe ne jemi në gjendje t'i dallojmë ato. Isshtë çështja e të vepruarit me vërtetësi për të dalë në dritë: "Zot, çfarë dëshiron të bëj?" -KKK, n 2706

Kërkoni në lexim dhe do të gjeni në meditim; trokitni në lutjen mendore dhe do t'ju hapet nga përsiatja. - Guigo Carthusian, Scala Paradisi: 40,998 PL


Duke parë Zotin

Kur një çift e ka njohur njëri-tjetrin duke folur, dëgjuar dhe duke kaluar kohë së bashku, fjalët shpesh zëvendësohen me "dashuri të heshtur", nga një vështrim i thjeshtë por intensiv në sytë e tjetrit. Shtë një vështrim që duket, si të thuash, për të bashkuar zemrat e tyre së bashku.

Në lutje, kjo është ajo që quhet soditje

Përsiatja është një vështrim i besimit, i drejtuar tek Jezusi. "Unë e shikoj atë dhe ai më shikon" -KKK, 2715

Dhe kjo pamje e Jezusit është ajo transformon ne së brendshmi - ashtu siç e transformoi Moisiun nga jashtë.

Sa herë që Moisiu hynte në praninë e Zotit për të folur me të, ai hiqte velin [nga fytyra e tij] derisa të dilte përsëri again Atëherë izraelitët do të shihnin që lëkura e fytyrës së Moisiut ishte e shndritshme. (Eksodi 34: 34-35)

Ashtu si Moisiu nuk bëri asgjë për ta merituar këtë shkëlqim, po kështu edhe në marrëdhëniet e Besëlidhjes së Re me Perëndinë, përsiatja «është një dhuratë, një hir; mund të pranohet vetëm në përulësi dhe varfëri. ” [4]KKK, n 2713 Sepse

Lutja soditëse është një bashkësi në të cilën Trinia e Shenjtë e përshtat njeriun, shëmbëlltyrën e Zotit, «në ngjashmërinë e tij». -KKK, n 2713

Në përsiatje, valvula "propan" është shumë e hapur; flaka e dashurisë po digjet e lartë dhe e ndritshme dhe zemra fillon të zgjerohet përtej kapacitetit të saj të kufizuar njerëzor ndërsa është shkrirë me zemrën e Zotit, duke ngritur kështu shpirtin në stratosferën ku gjen bashkimin me Të.

 

PUMRMBLEDHJE DHE SHKRIM

Lutja vokale, medituese dhe soditëse na pastron dhe na përgatit për ta parë Atë ballë për ballë, tani dhe në përjetësi.

Të gjithë ne, duke parë me fytyrë të zbuluar lavdinë e Zotit, po shndërrohemi në të njëjtën shëmbëllim nga lavdia në lavdi, si nga Zoti që është Fryma. (2 Kor 3:18)

ndezës ajri

 
Faleminderit për mbështetjen dhe lutjet tuaja!

 

 

Për t'iu bashkuar Markut në këtë Tërheqje të Kreshmës,
klikoni në banderolën më poshtë për të pajtohem.
Emaili juaj nuk do të ndahet me askënd.

flamuri kryesor

 

Dëgjoni podcastin e reflektimit të sotëm:

Print Friendly, PDF & Email

Shënimet

Shënimet
1 Ground 12: 30
2 KKK, n 2705
3 Rom 12: 2
4 KKK, n 2713
Postuar ne BALLINA, KRESHME RETREAT.