Profecia në perspektivë

 

Përballja me temën e profecisë sot
është më shumë si të shikosh rrënojat pas një anijese.

- Kryepeshkopi Rino Fisichella,
"Profecia" në Fjalori i Teologjisë Themelore, faqe 788

 

AS bota afrohet gjithnjë e më afër fundit të kësaj epoke, profecia po bëhet më e shpeshtë, më e drejtpërdrejtë dhe madje edhe më specifike. Por si mund t'i përgjigjemi mesazheve më të bujshme të parajsës? Çfarë të bëjmë kur shikuesit ndihen “jashtë” ose mesazhet e tyre thjesht nuk rezonojnë?

Më poshtë është një udhëzues për lexuesit e rinj dhe të rregullt me ​​shpresën për të siguruar ekuilibër mbi këtë temë delikate në mënyrë që dikush të mund t'i afrohet profecisë pa ankth ose frikë se dikush po mashtrohet ose mashtrohet.

 

GURI

Gjëja më e rëndësishme për të mbajtur mend, gjithmonë, është se profecia ose e ashtuquajtura "zbulesë private" nuk zëvendëson Zbulesën Publike që na është dorëzuar përmes Shkrimeve dhe Traditës së Shenjtë dhe të mbrojtura përmes trashëgimisë apostolike.[1]shih Problemi Themelor, Kryetari i Shkëmbit,  Papati nuk është Një Papë E gjithë ajo që është e nevojshme për shpëtimin tonë tashmë është zbuluar: 

Gjatë gjithë epokave, ka pasur të ashtuquajtura zbulesa "private", disa prej të cilave janë njohur nga autoriteti i Kishës. Sidoqoftë, ato nuk i përkasin depozitimit të besimit. Nuk është roli i tyre për të përmirësuar ose kompletuar Zbulesën përfundimtare të Krishtit, por për të ndihmuar të jetojnë më plotësisht prej tij në një periudhë të caktuar të historisë. Udhëhequr nga Magjisteri i Kishës, sensus fidelium di të dallojë dhe mirëpresë në këto zbulime çdo gjë që përbën një thirrje autentike të Krishtit ose shenjtorëve të tij në Kishë.  -Katekizmi i Kishës Katolike, n 67

Fatkeqësisht, disa katolikë e kanë keqinterpretuar këtë mësim që do të thotë se ne nuk duhet të dëgjojmë zbulesën private. Ky është i rremë dhe, në fakt, një interpretim i pakujdesshëm i mësimit të Kishës. Edhe teologu i diskutueshëm, Fr. Karl Rahner, një herë pyeti

… Nëse diçka që Zoti zbulon mund të jetë e parëndësishme. -Vizione dhe Profeci, faqe 25

Dhe teologu Hans Urs von Balthasar tha:

Dikush, pra, thjesht mund të pyesë pse Zoti siguron [zbulesa] vazhdimisht [në radhë të parë nëse] vështirë se duhet të merren vesh nga Kisha. -Mistica OggetTiva, n 35

Prandaj, Papa Benedikti XIV dha mësim:

Dikush mund të refuzojë pëlqimin për "zbulesë private" pa dëmtime të drejtpërdrejta të Besimit Katolik, për sa kohë që ai e bën këtë, "modestisht, jo pa arsye dhe pa përbuzje". -Virtyti Heroik, faqe 397

Më lejoni të theksoj se: jo pa arsye. Ndërsa Zbulesa Publike përmban gjithçka që na duhet për tonat shpëtim, nuk zbulon domosdoshmërisht të gjitha ato që na duhen për tonat shenjtërimi, sidomos në periudha të caktuara në historinë e shpëtimit. E thënë ndryshe:

… Asnjë zbulesë e re publike nuk pritet para shfaqjes së lavdishme të Zotit tonë Jezu Krisht. Megjithatë, edhe nëse Zbulesa është tashmë e plotë, ajo nuk është bërë plotësisht e qartë; mbetet që besimi i krishterë gradualisht të kuptojë domethënien e tij të plotë gjatë shekujve. -Katekizmi i Kishës Katolike, n 67

Ashtu si një lule në formën e saj të sythave është ende e njëjta lule si kur ka çelur, ashtu edhe, Tradita e Shenjtë ka arritur një bukuri dhe thellësi të re 2000 vjet më vonë pasi kishte lulëzuar gjatë gjithë shekujve. Profecia, pra, nuk shton petale në lule, por shpesh i shpalos ato, duke lëshuar aroma të reja dhe polen - domethënë të freskëta Njohuritë zemërgjerësi për Kishën dhe botën. Për shembull, mesazhet e dhëna Shën Faustinës nuk i shtojnë asgjë Zbulesës Publike se Krishti është mëshirë dhe dashuri vetë; përkundrazi, ata japin njohuri më të thella në thellësi të asaj mëshire dhe dashurie, dhe si t'i fitojmë ato në mënyrë më praktike besim. Po kështu, mesazhet sublime që i dërgohen Shërbëtorit të Zotit Luisa Piccarreta nuk e përmirësojnë ose plotësojnë Zbulesën përfundimtare të Krishtit, por e tërheqin shpirtin e vëmendshëm në misterin e Vullnetit Hyjnor për të cilin flitet tashmë në Shkrime, por duke dhënë një pasqyrë më të thellë të bekimit, fuqisë dhe centralizimi në planin e shpëtimit. 

Kjo është e gjitha për të thënë, pra, se kur lexoni disa mesazhe këtu ose në Countdown to the Kingdom, prova e parë e lakmusit është nëse mesazhet janë në harmoni me traditën e shenjtë. (Shpresojmë, ne si ekip kemi verifikuar siç duhet të gjitha mesazhet në këtë drejtim, megjithëse dallimi përfundimtar i takon Magjisteri.)

 

T L D LGJUARIT, JO T D MJESHTRIT

Gjëja e dytë për të theksuar nga n. 67 i Katekizmit është se ai thotë se "disa" zbulesa private janë njohur nga autoriteti i Kishës. Nuk thotë se "të gjithë" apo edhe se ata "duhet" të njihen zyrtarisht, megjithëse ky do të ishte ideali. Shumë shpesh dëgjoj katolikë të thonë: “Ai shikues nuk miratohet. Qendro larg!" Por as Shkrimi dhe as vetë Kisha nuk e mësojnë këtë.

Dy ose tre profetë duhet të flasin, dhe të tjerët e dallojnë. Por nëse një zbulesë i jepet një personi tjetër që është ulur atje, i pari duhet të heshtë. Sepse të gjithë mund të profetizoni një nga një, në mënyrë që të gjithë të mësojnë dhe të gjithë të inkurajohen. Në të vërtetë, shpirtrat e profetëve janë nën kontrollin e profetëve, pasi ai nuk është Zoti i çrregullimit por i paqes. (1 Kor 14: 29-33)

Ndërsa kjo shpesh mund të praktikohet në vend në lidhje me ushtrimin e rregullt të profecisë në një komunitet, kur shoqërohen fenomene të mbinatyrshme, një hetim më i thellë nga Kisha për karakterin e mbinatyrshëm të zbulimeve të tilla mund të jetë i nevojshëm. Kjo mund të marrë ose jo ca kohë.

Sot, më shumë se në të kaluarën, lajmet për këto shfaqje shpërndahen me shpejtësi mes besimtarëve falë mjeteve të informacionit (masmedia) Për më tepër, lehtësia për të shkuar nga një vend në tjetrin nxit pelegrinazhe të shpeshta, në mënyrë që Autoriteti Kishtar të kuptojë shpejt për meritat e çështjeve të tilla.

Nga ana tjetër, mentaliteti modern dhe kërkesat e hetimit kritik shkencor e bëjnë më të vështirë, për të mos thënë thuajse të pamundur, për të arritur me shpejtësinë e kërkuar gjykimet që në të kaluarën përfunduan hetimin e çështjeve të tilla (constat de mbinatyrshëmnon constat de mbinatyrshëm) dhe që u ofroi Ordinaries mundësinë e autorizimit ose ndalimit të kultit publik ose formave të tjera të devotshmërisë midis besimtarëve. - Kongregacioni i Shenjtë për Doktrinën e Besimit, "Normat në lidhje me mënyrën e procedimit në dallimin e shfaqjeve ose shpalljeve të supozuara" n. 2, vatikan.va

Zbulimet për Shën Juan Diego, për shembull, u miratuan në vend pasi mrekullia e tilmës ndodhi para syve të peshkopit. Nga ana tjetër, përkundër "mrekulli e diellit”Dëshmuar nga dhjetëra mijëra që konfirmuan fjalët e Zojës në Fatima, Portugali, Kisha duhej trembëdhjetë vjet për të miratuar shfaqjet - dhe pastaj disa dekada të tjera pas kësaj para se të bëhej" shenjtërimi i Rusisë "(dhe madje edhe atëherë, disa mosmarrëveshje nëse u bë siç duhet pasi që Rusia nuk u përmend qartë në "Aktin e Besimit" të Gjon Palit II. Shih A Ndodhi Shenjtërimi i Rusisë?)

Këtu është çështja. Në Guadalupe, miratimi i ipeshkvit për shfaqjet menjëherë hapi rrugën për miliona konvertime në atë vend në vitet që pasuan, në thelb duke i dhënë fund kulturës së vdekjes dhe sakrificës njerëzore atje. Sidoqoftë, vonesa ose mos reagimi i hierarkisë me Fatimën objektivisht rezultoi në Luftën e Dytë Botërore dhe përhapjen e "gabimeve" të Rusisë - Komunizmit - që jo vetëm që ka marrë dhjetëra miliona jetë në të gjithë botën, por tani është pozicionuar përmes Rivendosja e Madhe të implementohet globalisht. [2]shih Profecia e Isaisë për Komunizmin Global 

Dy gjëra mund të vërehen nga kjo. Njëra është se "nuk është miratuar ende" nuk do të thotë "i dënuar". Ky është një gabim i zakonshëm dhe serioz midis shumë katolikëve (kryesisht sepse praktikisht nuk ka asnjë katekezë mbi profecinë nga minberi). Mund të ketë një numër arsyesh pse zbulesa të caktuara private nuk janë rekomanduar zyrtarisht si të denja për besim (që do të thotë "i aprovuar"): Kisha ende mund t'i dallojë ato; shikuesi (t) mund të jetë akoma gjallë, dhe kështu, një vendim shtyhet ndërsa zbulimet janë duke vazhduar; peshkopi thjesht mund të mos ketë filluar një rishikim kanunor dhe / ose mund të mos ketë plane për ta bërë këtë, gjë që është e drejtë e tij. Asnjë nga sa më sipër nuk është domosdoshmërisht një deklaratë se është një shfaqje apo zbulim i pretenduar konstat de jo mbinatyror (dmth. jo me origjinë të mbinatyrshme ose nuk kanë shenja që tregojnë se është kështu). 

Së dyti, është e qartë se Qielli nuk pret për hetime kanunore. Zakonisht, Zoti siguron prova të mjaftueshme për besimin në mesazhe që synojnë veçanërisht për një audiencë më të gjerë. Prandaj, Papa Benedikti XIV tha:

A janë ata të cilëve u është bërë një shpallje, dhe kush janë të sigurt se vjen nga Zoti, duhet të japin një pëlqim të fortë në të? Përgjigja është në pohim ... -Virtytet Heroike, Vëllimi III, f.390

Ndërsa për pjesën tjetër të Trupit të Krishtit, ai vazhdon duke thënë:

Ai të cilit i është propozuar dhe shpallur ajo shpallje private, duhet të besojë dhe t'i bindet urdhrit ose porosisë së Zotit, nëse i propozohet atij me prova të mjaftueshme ... sepse Zoti i flet, të paktën me anë të një tjetri, dhe për këtë arsye kërkon prej tij te besosh; prandaj është, që ai është i detyruar të besojë Zotin, i Cili kërkon që ai ta bëjë këtë. - Po aty. f. 394

Kur Zoti flet, Ai pret që ne të dëgjojmë. Kur jo, mund të ketë pasoja katastrofike (lexo Pse bota mbetet në dhimbje). Nga ana tjetër, kur u bindemi zbulesave të Qiellit bazuar në "prova të mjaftueshme", frutat mund të zgjasin për breza (lexo Kur Ata Dëgjuan). 

E gjithë kjo që tha, nëse një peshkop jep udhëzime për kopenë e tij që janë të detyrueshme për ndërgjegjen e tyre, ne gjithmonë duhet t'u bindemi atyre pasi "ai nuk është Zoti i çrregullimit por i paqes".

 

POR SI DI DI?

Nëse Kisha nuk ka filluar ose përfunduar një hetim, ajo që është "provë e mjaftueshme" për një person mund të mos jetë kështu për një tjetër. Sigurisht, gjithmonë do të ketë nga ata që janë aq cinikë, kaq skeptikë ndaj çdo gjëje të mbinatyrshme, saqë nuk do të besonin nëse Krishti do të ringjallte të vdekurit para syve të tyre.[3]krh. Marku 3: 5-6 Por këtu, unë jam duke folur për ata që pranojnë se mesazhet e një shikuesi të dyshuar mund të mos bien ndesh me mësimet katolike, por që ende pyesin veten nëse zbulimet në fjalë janë me të vërtetë të mbinatyrshme në origjinë, apo thjesht fryt i imagjinatës së shikuesit?

Shën Gjoni i Kryqit, vetë një marrës i zbulesave hyjnore, paralajmëroi kundër vetë-lajthitjes:

Unë jam i tmerruar për atë që ndodh në këto ditë - domethënë, kur një shpirt me përvojën më të vogël të meditimit, nëse është i vetëdijshëm për lokucione të caktuara të këtij lloji në ndonjë gjendje të kujtesës, në të njëjtën kohë i pagëzon të gjitha si të ardhura nga Zoti dhe supozon se kjo është çështja, duke thënë: "Zoti më tha…"; "Zoti m'u përgjigj ..."; ndërsa nuk është aspak kështu, por, siç kemi thënë, është në pjesën më të madhe ata që po i thonë këto gjëra vetes. Dhe, mbi dhe mbi këtë, dëshira që njerëzit kanë për lokucionet dhe kënaqësia që u vjen shpirtit prej tyre, i bën ata të bëjnë përgjigje ndaj vetes dhe pastaj të mendojnë se është Zoti Ai që po u përgjigjet atyre dhe po u flet atyre. - Shën. Gjoni i Kryqit, Asqind e malit Karmel, Libri 2, Kapitulli 29, n.4-5

Kështu që po, kjo është shumë e mundur dhe ndoshta më e shpeshtë sesa jo, prandaj fenomenet e mbinatyrshme si stigmatat, mrekullitë, konvertimet, etj konsiderohen nga Kisha si provë e mëtejshme e pretendimeve për origjinë të mbinatyrshme.[4]Kongregacioni i Shenjtë për Doktrinën e Besimit i referohet posaçërisht rëndësisë që një dukuri e tillë në fakt "... të japë fryte me të cilat vetë Kisha më vonë mund të dallojë natyrën e vërtetë të fakteve ..." - Po aty. n 2, vatikan.va

Por paralajmërimet e Shën Gjonit nuk janë një arsye për të rënë në një tundim tjetër: frikë - keni frikë se kushdo që pretendon të dëgjojë nga Zoti është "i mashtruar" ose "një profet i rremë".  

Forshtë joshëse për disa që të shohin të gjithë zhanrin e fenomeneve mistike të krishtera me dyshim, në të vërtetë ta heqin atë plotësisht si shumë të rrezikshëm, shumë të mbushur me imagjinatën njerëzore dhe vetë-mashtrimin, si dhe potencialin për mashtrim shpirtëror nga kundërshtari ynë djalli . Ky është një rrezik. Rreziku alternativ është të përqafojmë kaq pa rezervë çdo mesazh të raportuar që duket se vjen nga sfera e mbinatyrshme, saqë mungon dallimi i duhur, i cili mund të çojë në pranimin e gabimeve serioze të besimit dhe jetës jashtë mençurisë dhe mbrojtjes së Kishës. Sipas mendjes së Krishtit, kjo është mendja e Kishës, asnjë nga këto qasje alternative - refuzimi me shumicë, nga njëra anë, dhe pranimi i paditur nga ana tjetër - nuk është i shëndetshëm. Përkundrazi, qasja autentike e krishterë ndaj hireve profetike duhet të ndjekë gjithmonë nxitjet e dyfishta Apostolike, me fjalët e Shën Palit: "Mos e shuaj Shpirtin; mos e përbuz profecinë ", dhe "Provoni çdo frymë; ruaj atë që është e mirë " (1 Sel. 5: 19-21). - Dr. Mark Miravalle, Zbulesa Private: Të kuptuarit me Kishën, fq.3-4

Në fakt, çdo i krishterë i pagëzuar është ai ose ajo vetë pritet t'u profetizojë atyre përreth tyre; së pari, nga dëshmitari i tyre; së dyti, nga fjalët e tyre. 

Besnikët, të cilët me anë të Pagëzimit përfshihen në Krishtin dhe integrohen në Popullin e Perëndisë, bëhen pjesëmarrës në mënyrën e tyre të veçantë në zyrën priftërore, profetike dhe mbretërore të Krishtit. [i cili] e përmbush këtë detyrë profetike, jo vetëm nga hierarkia… por edhe nga laikët. Prandaj ai i vendos si dëshmitarë dhe u siguron atyre kuptimin e besimit [sensus fidei] dhe hirin e fjalës. -Katekizmi i Kishës Katolike, 897, 904

Në këtë pikë, duhet të kihet parasysh se profecia në kuptimin biblik nuk do të thotë të parashikosh të ardhmen, por të shpjegosh vullnetin e Zotit për të tashmen, dhe për këtë arsye të tregosh rrugën e duhur për të marrë për të ardhmen. - Cardinal Ratzinger (POPE BENEDICT XVI), "Mesazhi i Fatimes", Koment Teologjik, www.vatican.va

Sidoqoftë, duhet të bëhet dallimi midis «profetikëve zyrë”E natyrshme për të gjithë besimtarët dhe“ profetike dhuratë”- kjo e fundit është specifike karizmën për profecinë, siç përmendet në 1 Korintasve 12:28, 14: 4, etj. Kjo mund të marrë formën e fjalëve të diturisë, lokucioneve të brendshme, lokucioneve të dëgjueshme ose vizioneve dhe shfaqjeve.

 

Sinjerët, Shenjtorët dhe Shikuesit

Tani, shpirtra të tillë zgjidhen nga Zoti sipas modelit të Tij - jo domosdoshmërisht për shkak të gjendjes së tyre të shenjtërisë. 

… Bashkimi me Zotin me bamirësi nuk është i domosdoshëm për të pasur dhuratën e profecisë, dhe kështu u ishte dhuruar ndonjëherë edhe mëkatarëve; ajo profeci nuk u zotërua kurrë nga ndonjë njeri i thjeshtë —POPE BENEDIKT XIV, Virtytet Heroike, Vëll. III, f. 160

Prandaj, një gabim tjetër i zakonshëm midis besimtarëve është të presësh që shikuesit të jenë shenjtorë. Në të vërtetë, ata ndonjëherë janë mëkatarë të mëdhenj (si Shën Pali) të cilët, pasi rrëzohen nga kuajt e tyre të lartë, bëhen një shenjë në vetvete që vërteton mesazhin e tyre, duke i dhënë lavdi Perëndisë.

Një gabim tjetër i zakonshëm është të presësh që të gjithë shikuesit të flasin në të njëjtën mënyrë, ose më mirë, që Zoja ose Zoti ynë të "tingëllojë" në të njëjtën mënyrë përmes secilit vizionar. Unë shpesh kam dëgjuar njerëz të thonë se kjo apo ajo shfaqje nuk tingëllon si Fatima dhe, për këtë arsye, duhet të jetë false. Sidoqoftë, ashtu si çdo dritare me njolla në një Kishë hedh hije dhe ngjyra të ndryshme të dritës, ashtu edhe drita e zbulesës thyhet ndryshe përmes secilit shikues - përmes shqisave të tyre individuale, kujtesës, imagjinatës, intelektit, arsyes dhe fjalorit. Kështu, kardinali Ratzinger me të drejtë tha se nuk duhet të mendojmë për shfaqjet apo lokucionet sikur të ishte "qielli të shfaqet në thelbin e tij të pastër, pasi një ditë ne shpresojmë ta shohim atë në bashkimin tonë përfundimtar me Zotin". Përkundrazi, zbulimi i dhënë shpesh është një kompresim i kohës dhe vendit në një imazh të vetëm që është "filtruar" nga vizionari.

… Imazhet janë, në një mënyrë të foluri, një sintezë e impulsit që vjen nga lart dhe aftësia për të marrë këtë impuls tek vizionarët. Jo çdo element i vizionit duhet të ketë një kuptim specifik historik. Theshtë vizioni në tërësi që ka rëndësi dhe detajet duhet të kuptohen në bazë të imazheve të marra në tërësinë e tyre. Elementi qendror i imazhit zbulohet aty ku përkon me atë që është pika qendrore e vetë "profecisë" së krishterë: qendra gjendet aty ku vizioni bëhet një thirrje dhe një udhëzues për vullnetin e Zotit. - Ratzinger Kardinal (POPE BENEDIKTI XVI), Mesazhi i Fatimes, Koment Teologjik, www.vatican.va

Unë gjithashtu shpesh dëgjoj disa protesta se "gjithçka që na duhet është Fatima". Qielli padyshim nuk pajtohet. Ka shumë lule në kopshtin e Zotit dhe për një arsye: disa njerëz preferojnë zambakët, të tjerët trëndafilat, e të tjerë tulipanët. Prandaj, disa do të preferojnë mesazhet e një shikuesi mbi një tjetër për arsyen e thjeshtë se ato janë "aroma" e veçantë që i nevojitet jeta e tyre në atë kohë. Disa njerëz kanë nevojë për një fjalë të butë; të tjerët kanë nevojë për një fjalë të fortë; të tjerët preferojnë njohuri teologjike, të tjerët, më pragmatikë - megjithatë të gjithë vijnë nga e njëjta Dritë.

Megjithatë, ajo që nuk mund të presim është pagabueshmëria.  

Për disa mund të jetë tronditëse që pothuajse e gjithë literatura mistike përmban gabime gramatikore (forma) dhe, me raste, gabime doktrinore (substanca)—Rev. Joseph Iannuzzi, teolog mistik, Buletini informativ, Misionarët e Trinisë së Shenjtë, janar-maj 2014

Ngjarje të tilla të herëpashershme të zakoneve të gabuara profetike nuk duhet të çojnë në dënimin e të gjithë trupit të njohurive të mbinatyrshme të komunikuara nga profeti, nëse dallohet siç duhet për të krijuar një profeci autentike. - Dr. Mark Miravalle, Zbulesa Private: Të Diturit për Kishën, faqe 21

Në të vërtetë, drejtori shpirtëror si i Shërbëtorit të Zotit Luisa Piccarreta ashtu edhe i shikuesit të La Salette, Melanie Calvat, paralajmëroi:

Në përputhje me maturinë dhe saktësinë e shenjtë, njerëzit nuk mund të merren me zbulesa private sikur të ishin libra kanonikë ose dekrete të Selisë së Shenjtë… Për shembull, kush mund të ratifikojë plotësisht të gjitha vizionet e Catherine Emmerich dhe St. Brigitte, të cilat tregojnë mospërputhje të dukshme? - Shën. Hanibal, në një letër dërguar Fr. Peter Bergamaschi i cili kishte botuar të gjitha shkrimet e paredaktuara të mistikut Benediktin, Shën M. Cecilia; Po aty

Pra, qartë, këto mospërputhje nuk kanë përbërë për Kishën një arsye për t'i shpallur këta shenjtorë "profetë të rremë", por përkundrazi, i gabueshëm njerëzit dhe "enët prej dheu".[5]krh. 2 Kor 4:7 Kështu, ekziston një supozim tjetër i gabuar që shumë të krishterë kanë bërë që, nëse një profeci nuk bëhet e vërtetë, shikuesi duhet bëhu një "profet i rremë". Ata e bazojnë këtë në dekretin e Dhjatës së Vjetër:

Nëse një profet supozon të flasë një fjalë në emrin tim që nuk e kam urdhëruar, ose flet në emër të perëndive të tjera, ai profet do të vdesë. A duhet të thoni me vete: "Si mund ta njohim që një fjalë është ajo që Zoti nuk e ka thënë?", Nëse një profet flet në emër të Zotit, por fjala nuk bëhet e vërtetë, është një fjalë që Zoti nuk e bëri flas Profeti e ka folur me mendjemadhësi; mos kini frikë prej tij. (Ligj. 18: 20-22)

Sidoqoftë, ishte një për ta marrë këtë fragment si një maksimë absolute, atëherë Jona do të konsiderohej një profet i rremë pasi paralajmërimi i tij "Dyzet ditë më shumë dhe Ninive do të përmbyset" u vonua.[6]Jonah 3:4, 4:1-2 Në fakt, i miratuar zbulimet e Fatimes paraqesin gjithashtu një mospërputhje. Brenda Sekretit të Dytë të Fatimes, Zoja tha:

Lufta do të mbarojë: por nëse njerëzit nuk pushojnë së ofenduari Zotin, një më e keqe do të shpërthejë gjatë Papnisë së Piut XI. -Mesazhi i Fatimes, vatikan.va

Por siç theksoi Daniel O'Connor në të tijin blog, “Lufta e Dytë Botërore nuk filloi deri në Shtator 1939, kur Gjermania pushtoi Poloninë. Por Pius XI vdiq (kështu, Pontifikimi i tij përfundoi) shtatë muaj më herët: më 10 Shkurt 1939 is ashtë një fakt që Lufta e Dytë Botërore nuk shpërtheu në mënyrë të qartë deri në pontifikatin e Piut XII. " Kjo është e gjitha për të thënë që Qielli jo gjithmonë sheh se si ne shohim dhe as nuk veprojmë ashtu siç do të prisnim, dhe kështu mund dhe do të lëvizë shtyllat e portës nëse kjo është ajo që do të shpëtojë më shumë shpirtra, dhe / ose do të shtyjë gjykimin (nga ana tjetër , ajo që përbën "fillimin" e një ngjarje nuk është gjithmonë e dukshme në planin njerëzor, dhe kështu, fillimi i luftës me Gjermaninë mund të ketë patur "shpërthyer" e saj gjatë mbretërimit të Pius XI.

Zoti nuk e vonon premtimin e tij, pasi disa e konsiderojnë "vonesën", por ai është i durueshëm me ju, duke mos dashur që ndonjë të vdesë, por që të gjithë të pendohen. (2 Peter 3: 9)

 

Duke ecur me kishën

Të gjitha këto nuanca janë arsyeja pse është kaq e nevojshme që barinjtë e Kishës të përfshihen në procesin e dallimit të profecisë.

Ata që kanë përgjegjësi mbi Kishën duhet të gjykojnë vërtetësinë dhe përdorimin e duhur të këtyre dhuratave përmes zyrës së tyre, jo në të vërtetë për të shuar Frymën, por për të provuar të gjitha gjërat dhe të mbajnë fort për atë që është e mirë. - Këshilli i Dytë i Vatikanit, Lumen Gentium, n 12

Megjithatë, historikisht, kjo nuk ka qenë gjithmonë rasti. Aspektet "institucionale" dhe "karizmatike" të Kishës shpesh kanë qenë në tension me njëri-tjetrin - dhe kostoja nuk është e vogël.

Pakënaqësia e përhapur nga ana e shumë mendimtarëve katolikë për të hyrë në një ekzaminim të thellë të elementeve apokaliptikë të jetës bashkëkohore është, besoj, pjesë e vetë problemit që ata kërkojnë të shmangin. Nëse mendimi apokaliptik u lihet kryesisht atyre që janë subjektivizuar ose që kanë rënë pre e vertigos së terrorit kozmik, atëherë komuniteti i krishterë, në të vërtetë i gjithë bashkësia njerëzore, është varfëruar rrënjësisht. Dhe kjo mund të matet për sa i përket shpirtrave të humbur njerëzor. –Author, Michael D. O'Brien, A po jetojmë në kohët apokaliptike?

Duke përdorur udhëzimet më poshtë, unë shpresoj që shumë nga klerikët dhe laikët që lexojnë këto fjalë do të gjejnë mënyra të reja për të bashkëpunuar në dallimin e zbulimeve profetike; t'u afrohemi atyre në një frymë besimi dhe lirie, maturie dhe mirënjohjeje. Sepse siç mësoi Shën Gjon Pali II:

Aspektet institucionale dhe karizmatike janë bashkë-thelbësore si në kushtetutën e Kishës. Ato kontribuojnë, megjithëse ndryshe, në jetën, ripërtëritjen dhe shenjtërimin e Popullit të Zotit. - Fjala për Kongresin Botëror të Lëvizjeve Kishtare dhe Komunitetet e reja, www.vatican.va

Ndërsa bota vazhdon të bjerë në errësirë ​​dhe ndryshimi i epokave afrohet, ne mund të presim që mesazhet e shikuesve do të bëhen më specifike. Kjo do të na provojë, ndërtojë dhe madje do të na trembë. Në fakt, disa shikues në të gjithë botën - nga Medjugorje në California në Brazil dhe gjetkë - kanë pohuar se u janë dhënë "sekrete" që do të shpalosen para botës në një moment të caktuar. Ashtu si "mrekullia e diellit", dëshmuar nga dhjetëra mijëra në Fatima, këto sekrete do të synojnë të kenë ndikimin maksimal. Kur të njoftohen dhe këto ngjarje të ndodhin (ose mund të vonohen për shkak të konvertimeve masive), laikët dhe klerikët do të kenë nevojë për njëri-tjetrin edhe më shumë se kurrë. 

 

SHQYRTIMI NO T THE ARDHMN

Por çfarë të bëjmë me profecinë kur nuk jemi të mbështetur në dallim nga hierarkia? Këtu janë hapat e thjeshtë që mund të ndiqni kur lexoni mesazhet në këtë faqe në internet ose diku tjetër që pretendohet se janë nga Parajsa. Kryesorja është të jesh pro-aktiv: të jesh në të njëjtën kohë i hapur, jo cinik, i kujdesshëm, jo ​​i paditur. Këshillat e Shën Palit janë udhëzuesi ynë:

Mos i përbuz fjalët e profetëve,
por provoni gjithçka;
mbaj fort atë që është e mirë

(Selanikët 1 5: 20-21)

• Afrohuni duke lexuar zbulesën private në një mënyrë të mbledhur me lutje. Pyete "Shpirtin e së vërtetës"[7]John 14: 17 për t'ju drejtuar në të gjithë të vërtetën dhe për t'ju paralajmëruar për gjithçka që është false. 

• A është në kundërshtim me mësimin katolik zbulesa private që po lexoni? Ndonjëherë një mesazh mund të duket i paqartë dhe do t'ju kërkojë të bëni pyetje ose të merrni Katekizmin ose dokumente të tjera të Kishës për të sqaruar një kuptim. Sidoqoftë, nëse një zbulim i caktuar dështon në këtë tekst themelor, lëreni mënjanë. 

• Cili është «fryti» në leximin e një fjale profetike? Tani pa dyshim, disa mesazhe mund të përmbajnë elemente të frikshme si fatkeqësitë natyrore, lufta ose ndëshkimet kozmike; përçarje, përndjekje ose Antikrishti. Natyra jonë njerëzore dëshiron të tërhiqet. Sidoqoftë, kjo nuk e bën një mesazh të rremë - jo më shumë se kapitulli i njëzet e katërt i Mateut ose pjesë të mëdha të Librit të Zbulesës janë të rreme sepse ato mbajnë elemente "të frikshme". Në fakt, nëse shqetësohemi nga fjalë të tilla, mund të jetë një shenjë e mungesës së besimit tonë sesa një masë e vërtetësisë së një mesazhi. Në fund të fundit, edhe nëse një zbulesë është kthjelluese, ne duhet të kemi ende një paqe të ngulitur thellë - nëse zemrat tona janë në vendin e duhur për të filluar. 

• Disa mesazhe mund të mos flasin me zemrën tuaj ndërsa të tjerët flasin. Shën Pali na thotë që thjesht "t'i përmbahemi asaj që është e mirë". Ajo që është e mirë (dmth. E nevojshme) për ju mund të mos jetë për personin tjetër. Mund të mos ju flasë sot, pastaj papritmas pesë vjet më vonë, është dritë dhe jetë. Prandaj, mbaje atë që i flet zemrës sate dhe lëviz nga ajo që nuk bën. Dhe nëse besoni se është me të vërtetë Zoti që i flet zemrës suaj, atëherë përgjigjuni asaj në përputhje me rrethanat! Kjo është arsyeja pse Zoti po flet në radhë të parë: të komunikojmë një të vërtetë të caktuar që kërkon konformitetin tonë me të, si për të tashmen ashtu edhe për të ardhmen. 

Profeti është dikush që thotë të vërtetën mbi forcën e kontaktit të tij me Zotin - e vërteta për sot, e cila gjithashtu, natyrshëm, hedh dritë mbi të ardhmen. ArdKardinal Joseph Ratzinger (POPE BENEDIKTI XVI), Profecia e krishterë, tradita post-biblike, Niels Christian Hvidt, Parathënie, f. vii))

• Kur një profeci e caktuar paralajmëron ngjarje të mëdha, të tilla si tërmete ose zjarr që bien nga qielli, përveç kthimit personal, agjërimit dhe lutjes për shpirtrat e tjerë, nuk ka shumë më tepër që dikush mund të bëjë për këtë (duke i kushtuar vëmendje të kujdesshme, natyrisht, për çfarë çfarë mesazhi bën kërkesë). Në atë pikë, më e mira që dikush mund të thotë është: "Do të shohim", dhe të vazhdojmë të jetojmë, duke qëndruar fort mbi "shkëmbin" e Zbulesës Publike: pjesëmarrje e shpeshtë në Eukaristi, Rrëfim i rregullt, lutje ditore, meditim mbi Fjalën e Zoti, etj. Këto janë burimet e hirit që i mundësojnë dikujt të integrojë zbulesën private në jetën e tij në një mënyrë të shëndetshme. E njëjta gjë kur bëhet fjalë për pretendime më spektakolare nga shikuesit; nuk ka mëkat të thuash thjesht, "Unë nuk di çfarë të mendoj për këtë".

Në çdo epokë Kisha ka marrë karizmin e profecisë, e cila duhet të shqyrtohet, por jo të përçmohet. - Ratzinger Kardinal (BENEDICT XVI), Mesazhi i Fatimes, Komenti Teologjik, vatikan.va

Zoti nuk dëshiron që ne të fiksohemi për ngjarjet e ardhshme dhe as të injorojmë paralajmërimet e Tij të dashura. A mund të jetë e parëndësishme diçka që Zoti thotë?

Unë jua kam thënë këtë, në mënyrë që kur të vijë ora e tyre të mbani mend se ju thashë. (John 16: 4)

Në fund të ditës, edhe sikur të gjitha zbulimet e pretenduara private të dështonin, Zbulesa Publike e Krishtit është një shkëmb ndaj të cilit portat e ferrit nuk do të mbizotërojnë.[8]krh. Mat 16:18

• Më në fund, nuk kërkohet të lexoni çdo zbulimi privat atje. Ka qindra mijëra e mijëra faqe të zbulesës private. Përkundrazi, jini të hapur ndaj Shpirtit të Shenjtë që ju udhëheq të lexoni, dëgjoni dhe të mësoni prej Tij përmes lajmëtarëve që Ai vendos në shtegun tuaj.

Pra, le të shohim profecinë për atë që është - a dhuratë. Në fakt, sot, është si fenerët e një makine që vozitet në pjesën e trashë të natës. Do të ishte marrëzi ta përbuzim këtë dritë të Urtësisë hyjnore, veçanërisht kur Kisha na e ka rekomanduar dhe Shkrimi na ka urdhëruar ta provojmë, ta dallojmë dhe ta mbajmë për të mirën e shpirtrave tanë dhe të botës. 

Ne ju nxisim të dëgjoni me thjeshtësi të zemrës dhe sinqeritet të mendjes paralajmërimet shpëtuese të Nënës së Zotit  —POPA ST. JOHN XXIII, Radio Mesazh Papal, 18 Shkurt 1959; L'Osservatore Romano

 

 


 

LIDHJE ME LIDHJE

A mund të injoroni zbulimin privat?

Çfarë ndodhi kur ne injoruam profecinë: Pse bota mbetet në dhimbje

Çfarë ndodhi kur ne bëri degjo profecine: Kur Ata Dëgjuan

Profecia Kuptohet si duhet

Ndizni Fenerët

Kur Gurët Bërtasin

Ndezja e fenerëve

Mbi Zbulesën Private

Të shikuesve dhe vizionarëve

Gurëzimi i Profetëve

Perspektiva profetike - Pjesa I   Pjesa II

Në Medjugorje

Medjugorje… Çfarë Ju Mund Të Njohni

Medjugorje, dhe armët e duhanit

 

Dëgjoni në vijim:


 

 

Ndiqni Markun dhe "shenjat e ditëve" të përditshme këtu:


Ndiqni shkrimet e Markut këtu:


Për të udhëtuar me Mark in La Tani Word,
klikoni në banderolën më poshtë për të pajtohem.
Emaili juaj nuk do të ndahet me askënd.

 
Print Friendly, PDF & Email

Shënimet

Shënimet
1 shih Problemi Themelor, Kryetari i Shkëmbit,  Papati nuk është Një Papë
2 shih Profecia e Isaisë për Komunizmin Global
3 krh. Marku 3: 5-6
4 Kongregacioni i Shenjtë për Doktrinën e Besimit i referohet posaçërisht rëndësisë që një dukuri e tillë në fakt "... të japë fryte me të cilat vetë Kisha më vonë mund të dallojë natyrën e vërtetë të fakteve ..." - Po aty. n 2, vatikan.va
5 krh. 2 Kor 4:7
6 Jonah 3:4, 4:1-2
7 John 14: 17
8 krh. Mat 16:18
Postuar ne BALLINA, BESIMI DHE MORALIT dhe tagged , , , , , .