Protestantët, Katolikët dhe Dasma që Vie

 

 

—PETALI I TRET—

 

 

KJO është "petali" i tretë i një lule me fjalë profetike që Fr. Kyle Dave dhe unë i morëm në Vjeshtën e 2005. Ne vazhdojmë t'i provojmë dhe t'i dallojmë këto gjëra, ndërsa i ndajmë me ju për dallimin tuaj.

Botuar për herë të parë më 31 janar 2006:

 

Fr. Kyle Dave është një amerikan i zi nga Shtetet e Bashkuara të Jugut. Unë jam një kanadeze e bardhë nga prerijet veriore kanadeze. Të paktën kështu duket në sipërfaqe. Babai në të vërtetë është francez, afrikan dhe indian perëndimor në trashëgimi; Unë jam ukrainas, britanik, polak dhe irlandez. Ne kemi prejardhje jashtëzakonisht të ndryshme kulturore, dhe megjithatë, ndërsa u lutëm së bashku në disa javë që ndamë, kishte një unitet të pabesueshëm të zemrës, mendjes dhe shpirtrave.

Kur flasim për unitet midis të krishterëve, kjo është ajo që duam të themi: një unitet i mbinatyrshëm, një të cilin të krishterët e njohin menjëherë. Pavarësisht nëse jam duke shërbyer në Toronto, Vjenë apo Hjuston, unë e kam provuar këtë unitet - një lidhje të menjëhershme të dashurisë, të rrënjosur në Krishtin. Dhe kjo ka kuptim. Nëse jemi Trupi i tij, dora do ta njohë këmbën.

Sidoqoftë, ky unitet tejkalon thjesht njohjen se ne jemi vëllezër dhe motra. Shën Pali flet për të qenë "e njëjta mendje, me të njëjtën dashuri, e bashkuar në zemër, duke menduar një gjë”(Phil 2: 2). Shtë një unitet i dashurisë vërteta. 

Si do të arrihet uniteti i të krishterëve? Ajo që unë dhe At Kyle përjetuam në shpirtrat tanë ishte mbase një shije e saj. Disi, do të ketë një “ndriçim”Në të cilin besimtarët dhe jo-besimtarët do të përjetojnë realitetin e Jezusit, të gjallë. Do të jetë një infuzion dashurie, mëshire dhe mençurie - një "shans i fundit" për një botë të paqartë. Kjo nuk është asgjë e re; shumë nga Shenjtorët parashikuan një të tillë ngjarje si dhe Virgjëreshën e Bekuar Mari në shfaqjet e pretenduara në të gjithë botën. Ajo që është e re, mbase, është se shumë të krishterë besojnë se është e afërt.

 

QENDRA EUCHARISTIC

Eukaristia, Zemra e Shenjtë e Jezusit, do të bëhet qendra e unitetit. 'Sshtë trupi i Krishtit, siç thotë Shkrimi: «Ky është trupi im. ky eshte gjaku im.”Dhe ne jemi Trupi i Tij. Prandaj, uniteti i krishterë është i lidhur ngushtë me Eukaristinë e Shenjtë:

Meqenëse ka një bukë, ne që jemi shumë jemi një trup, sepse të gjithë marrim pjesë në një bukë. (1 Kor 10:17)

Tani, kjo mund të befasojë disa lexues protestantë pasi shumica e tyre nuk besojnë në Praninë e Vërtetë të Krishtit në Eukaristi - ose siç tha Jezusi: 

Sh mishi im është ushqim i vërtetë dhe gjaku im është pije e vërtetë. (Gjoni 6:55)

Por pashë në sytë e mendjes sime ditën që do të vijë kur do të jenë Rrëshajët dhe Ungjillorët duke i shtyrë katolikët mënjanë për të shkuar në pjesën e përparme të kishës tek Jezusi, atje, në Eukaristi. Dhe ata do të kërcejnë; ata do të kërcejnë rreth altarit ashtu si Davidi kërceu rreth Arkës ... ndërsa katolikët e habitur shikojnë me habi. (Imazhi që pashë ishte e Eukaristisë në monstrancë - ena që mban Pritësin gjatë Adhurimit - dhe të krishterët që adhuronin me shumë gëzim dhe njohje të Krishtit mes nesh [Mt 28:20].)

Eukaristia dhe uniteti i të krishterëve. Para madhështisë së këtij misteri Shën Augustini thërret: "O sakrament i devotshmërisë! O shenjë e unitetit! O lidhje bamirësie! ” Sa më e dhimbshme të jetë përvoja e ndarjeve në Kishë që prishin pjesëmarrjen e përbashkët në tryezën e Zotit, aq më urgjente janë lutjet tona drejtuar Zotit që koha e unitetit të plotë midis të gjithë atyre që besojnë në të mund të kthehet. -KKK, 1398

Por, që të mos biem në mëkatin e triumfalizmit, duhet të pranojmë gjithashtu se vëllezërit tanë protestantë gjithashtu do t'i sjellin dhuratat e tyre Kishës. Ne tashmë kemi parë një paralajmërim të kësaj kohëve të fundit në kthimet e mëdha të teologëve protestantë që sollën dhe vazhdojnë të sjellin me vete në besimin katolik jo vetëm mijëra të konvertuar, por njohuri të reja, zell të freskët dhe pasion infektues , Jeff Cavins dhe të tjerët vijnë në mendje).

Por do të ketë dhurata të tjera. Nëse Kisha Katolike është e pasur me shpirtëror dhe Traditë, Protestantët janë të pasur me frymën e ungjillizimit dhe dishepullizimit. Zoti bëri derdhi Shpirtin e tij mbi Kishën Katolike në vitet 60 në atë që u bë e njohur si "Rinovimi Karizmatik". Por, në vend që të vinin veshin për Papën dhe deklaratat e Vatikanit II, i cili e njohu këtë «rresht të re» si të domosdoshme për «ndërtimin e trupit» dhe «që i përkasin të gjithë Kishës», shumë klerikë e zhvendosën këtë lëvizje të Shpirtit në bodrum ku, si çdo hardhi që ka nevojë për diell, ajër të hapur dhe nevojën për të dhënë fryte, përfundimisht filloi të tkurret - dhe më keq, të shkaktojë ndarje.

 

EKZODI I MADH

Në fillim të Këshillit të Dytë të Vatikanit, Papa Gjoni XXIII thirri:

Unë dua të hap dritaret e Kishës në mënyrë që të shohim jashtë dhe njerëzit të mund të shohin brenda!

Ndoshta derdhja e Shpirtit të Shenjtë në Rinovim ishte hiri i Zotit për t'i dhënë jetë të re Kishës. Por përgjigjja jonë ishte ose shumë e ngadaltë ose shumë e pavullnetshme. Kishte një procesion funerali pothuajse që nga fillimi. Mijëra katolikë lanë pellgët bajate të famullive të tyre për gjallërinë dhe eksitimin e fqinjëve të tyre Ungjillorë, ku marrëdhëniet e tyre të reja të gjetura me Krishtin do të nxiteshin dhe ndaheshin.

Dhe me eksodin gjithashtu la karizmat që Krishti i dha Nuses së Tij. Dekada më vonë, katolikët do të këndonin akoma të njëjtat këngë të vjetra që bënin në vitet '60, ndërsa Ungjillorët do të këndonin spontanisht në asambletë e tyre ndërsa muzika e re derdhej nga artistë të rinj. Priftërinjtë do të vazhdonin të kërkonin botime dhe burime të internetit për familjet e tyre ndërsa predikuesit Ungjillorë do të flisnin profetikisht nga Fjala. Famullitë katolike do të mbylleshin në vetvete ndërsa rutina i linte vendin apatisë, ndërsa Ungjillorët do të dërgonin ekipe misionare me mijëra për të korrur shpirtra në vendet e huaja. Famulli do të mbyllej ose bashkohej me të tjerët për mungesë priftërinjsh ndërsa kishat Ungjillore do të punësonin ndihmës pastorë të shumtë. Dhe katolikët do të fillonin të humbnin besimin e tyre në Sakramentet dhe autoritetin e Kishës, ndërsa Ungjillorët do të vazhdonin të ndërtonin mega-kisha për të mirëpritur të kthyerit në besim - shpesh me dhoma për të ungjillizuar, argëtuar dhe për të dishepulluar të rinjtë katolikë.

 

Mysafirët e BANKETIT

Mjerisht! Ndoshta mund të shohim një interpretim tjetër të banketit të dasmës së Mbretit në Mateun 22. Ndoshta ata që kanë pranuar plotësinë e zbulesës së krishterë, besimin katolik, janë të ftuarit e ftuar të mirëpritur në tryezën e banketit të Eukaristisë. Atje, Krishti na ofroi jo vetëm Veten, por Atin dhe Shpirtin, dhe hyrjen në thesaret e qiellit ku na prisnin dhurata të mëdha. Në vend të kësaj, shumë i kanë marrë të gjitha për të mirëqenë, dhe kanë lejuar frikën ose vetëkënaqësinë për t'i mbajtur ata nga tryeza. Shumë kanë ardhur, por pak kanë festuar. Dhe kështu, ftesat kanë dalë në rrugicat dhe rrugicat për të ftuar ata që do ta pranonin Festën me duar të hapura.

E megjithatë, ata që i pranuan këto ftesa të reja e kaluar nga zgjedhja Qengji dhe ushqime të tjera ushqyese, duke zgjedhur në vend të banketeve vetëm në ëmbëlsira. Në të vërtetë, vëllezërit dhe motrat tona Protestante kanë humbur kursin kryesor të Eukaristisë dhe shumë perime dhe sallata të bukura të Sakramenteve dhe Traditave të Familjes.

Komunitetet kishtare të dala nga Reformimi dhe të ndara nga Kisha Katolike, "nuk e kanë ruajtur realitetin e duhur të misterit Eukaristik në plotësinë e tij, veçanërisht për shkak të mungesës së sakramentit të Urdhrave të Shenjtë". Forshtë për këtë arsye që, për Kishën Katolike, ndërhyrja Eukaristike me këto komunitete nuk është e mundur. Sidoqoftë këto bashkësi kishtare, “kur përkujtojnë vdekjen dhe ringjalljen e Zotit në Darkën e Shenjtë… pohojnë se kjo nënkupton jetën në bashkësi me Krishtin dhe pret ardhjen e tij me lavdi. -KKK, 1400

Ata shpesh kanë festuar në vend për kënaqësitë e karizmave dhe ëmbëlsinë e emocioneve. vetëm për ta gjetur veten duke kërkuar diçka më të pasur, diçka më të shijshme, diçka më të thellë. Shumë shpesh, përgjigjja ka qenë të zhvendoset në tryezën tjetër të ëmbëlsirave, duke injoruar Shefin Shef të veshur me mitrën e tij, ulur në Karrigen e Pjetrit. Për fat të mirë, shumë Ungjillorë kanë një dashuri të madhe për Shkrimet dhe janë ushqyer mirë, edhe pse interpretimi herë pas here është rrezikshmërisht subjektiv. Në të vërtetë, shumë nga mega-kishat sot mësojnë një hije të Krishterimit ose një ungjill të rremë krejt. Dhe subjektivizmi kaq i shfrenuar në komunitetet jo-katolike ka çuar në ndarje pas ndarjes me dhjetëra mijëra prerje, duke formuar të gjitha, duke pretenduar të gjitha "të vërtetën". Përfundimi: ata kanë nevojë për Besimin të cilin Jezusi e kaloi përmes Apostujve dhe Katolikët kanë nevojë për “besimin” që shumë Ungjillorë kanë në Jezu Krishtin.

 

SHUM JAN C THIRREN, PASA ZGJIDHEN

Kur do të vijë ky unitet? Kur Kisha është zhveshur nga gjithçka, jo nga Zoti i saj (shih Pastrimi i Madh) Kur ajo që është ndërtuar mbi rërë është shkatërruar dhe e vetmja gjë që mbetet është themeli i sigurt i së Vërtetës (shih Për në Bastion-Pjesa II).

Krishti e do të gjithë Nusen e tij dhe kurrë nuk do të braktisë ata që Ai i ka thirrur. Ai veçanërisht nuk do të braktisë atë gur themeli që Ai vetë e mbolli dhe e quajti me vendosmëri: Petros - Shkëmbi. Dhe kështu, ka pasur një ripërtëritje të qetë në Kishën Katolike - një dashuri e re me mësimet, të vërtetën dhe Sakramentet e Katolikëve (katolik: "Universale") besimi. Ka një dashuri të thellë që rritet në shumë zemra për liturgjinë e saj, e shprehur në të dy format e saj antike dhe më moderne. Kisha po përgatitet të presë vëllezërit e saj të ndarë. Ata do të vijnë me pasionin, zellin dhe dhuratat e tyre; me dashurinë e tyre për Fjalën, profetët, ungjilltarët, predikuesit dhe shëruesit. Dhe ata do të takohen nga soditës, mësues, çobanë kishtarë, shpirtra të vuajtur, Sakramente të Shenjta dhe Liturgji, dhe zemra të ndërtuara jo mbi rërë, por mbi Shkëmb të cilin as dyert e ferrit nuk mund t'i copëtojnë. Ne do të pimë nga një kupë, Kupën e Një për të cilën ne do të vdisnim me kënaqësi dhe që vdiq për ne: Jezusi, Nazareasi, Mesia, Mbreti i mbretërve dhe Zoti i zotërve.

 

LEXIMI MË TEJ:

Nën nëntitullin PSE KATOLIKE? ka shumë më shumë shkrime që lidhen me dëshminë time personale, si dhe shpjegime të besimit katolik për të ndihmuar lexuesit të përqafojnë plotësinë e së Vërtetës siç zbuloi Krishti në Traditën e Kishës Katolike.

 

Print Friendly, PDF & Email
Postuar ne BALLINA, PETALT.