Duke rimenduar Kohët e Fundit

 

SSHT jo çdo ditë quhesh heretik.

Por ndodh kështu që tre burra po sugjerojnë pikërisht këtë. Unë kam qëndruar në heshtje për këtë për dy vitet e fundit, duke hedhur poshtë akuzat e tyre në heshtje përmes shkrimeve të shumta. Por dy nga këta burra - Stephen Walford dhe Emmett O'Regan - jo vetëm që kanë sulmuar shkrimet e mia si heretike në blogun e tyre, në libra ose në forume, por madje kanë shkruar së fundmi peshkopin tim në mënyrë që të më largojnë nga ministria (e cila ai injoroi, dhe në vend të kësaj, më lëshoi ​​një letër lavdërimi.) Desmond Birch, një komentator në EWTN, gjithashtu ka shkuar në Facebook vonë për të deklaruar se unë jam duke promovuar "doktrinën e rreme". Pse Të tre këta burra kanë diçka të përbashkët: ata kanë shkruar libra që e deklarojnë atë e tyre interpretimi i "kohëve të fundit" është ai i saktë.

Misioni ynë si të krishterë është të ndihmojmë Krishtin të shpëtojë shpirtrat; debatimi për teoritë spekulative nuk është, prandaj nuk jam shqetësuar shumë për kundërshtimet e tyre deri më tani. Më duket disi e rëndë që, në një kohë kur bota po mbyllet në Kishë dhe kaq shumë po ndahen nga ky Papë i tanishëm, që ne të kthehemi njëri-tjetrin. 

Unë ndiej një detyrim të caktuar për t'iu përgjigjur atyre që janë akuza mjaft serioze publike, edhe pse shumica prej jush nuk ka gjasa të jenë në dijeni të tyre - ende. Adviceshtë këshilla e mençur e Shën Francis de Sales që, kur "emri ynë i mirë" të shuhet nga të tjerët, ne duhet të heshtim dhe ta mbajmë atë me përulësi. Por ai shton, "Unë përveç personave të caktuar nga reputacioni i të cilëve varet ndërtimi i shumë të tjerëve" dhe për arsye "të skandalit që do të provokonte".  

Në këtë drejtim, kjo është një mundësi e mirë për mësimdhënie. Ka qindra shkrime këtu që përfshijnë temën e "kohëve të fundit" që tani do t'i kondensoj në një shkrim të vetëm. Atëherë unë do t'i përgjigjem drejtpërdrejt akuzave të këtyre burrave. (Meqenëse kjo do të jetë më e gjatë se artikujt e mi të zakonshëm, nuk do të shkruaj asgjë tjetër deri javën e ardhshme për t'u dhënë lexuesve një shans për ta lexuar këtë.)  

 

RISHIKIMI I "KOHAVE T END FUNDIT"

Përveç disa sigurive konkrete të kohëve të fundit, Kisha nuk ka shumë për të thënë në lidhje me detajet. Kjo sepse Jezusi na dha një vizion të ngjeshur që mund të jetë në shekuj. Apokalipsi i Shën Gjonit është një libër enigmatik që duket se fillon nga e para, ndërsa po mbaron. Letrat apostolike, megjithëse pikojnë nga parashikimi i kthimit të Zotit, e parashikojnë para kohe. Dhe profetët e Dhjatës së Vjetër flasin në gjuhë shumë alegorike, fjalët e tyre mbartin shtresa kuptimore. 

Por a jemi vërtet pa busull? Nëse dikush merr parasysh, jo vetëm një ose dy shenjtorë ose vetëm Etërit e Kishës së mëvonshme, por ata i tërë trupi i Traditës së Shenjtë, shfaqet një pamje madhështore që krijon një simfoni harmonike të shpresës. Sidoqoftë, për shumë kohë, Kisha institucionale nuk ka qenë e gatshme t'i diskutojë këto çështje në asnjë thellësi, duke ua lënë kështu spekullatorëve të supozuar. Për një kohë të gjatë, frika, paragjykimi dhe politika kanë lëkundur zhvillimin e arsyeshëm teologjik të eskatonit. Për një kohë të gjatë, racionalizëm dhe një përbuzje për mistikun kanë penguar një hapje ndaj horizonteve të reja profetike. Kështu, kanë qenë kryesisht mikpritës fondamentalistë të radios dhe televizionit duke mbushur boshllëkun duke lënë një pamje katolike të varfëruar të triumfit më të madh të Krishtit.

Pakënaqësia e përhapur nga ana e shumë mendimtarëve katolikë për të hyrë në një ekzaminim të thellë të elementeve apokaliptikë të jetës bashkëkohore është, besoj, pjesë e vetë problemit që ata kërkojnë të shmangin. Nëse mendimi apokaliptik u lihet kryesisht atyre që janë subjektivizuar ose që kanë rënë pre e vertigos së terrorit kozmik, atëherë komuniteti i krishterë, në të vërtetë i gjithë bashkësia njerëzore, është varfëruar rrënjësisht. Dhe kjo mund të matet për sa i përket shpirtrave të humbur njerëzor. –Autori, Michael O'Brien, A po jetojmë në kohët apokaliptike?

Mbase në dritën e ngjarjeve botërore, është koha që Kisha të rimendojë "kohët e fundit". Unë dhe të tjerët që janë në të njëjtën faqe, shpresojmë të kontribuojnë diçka me vlerë në atë diskutim. 

 

NJ RE K RERKES PAPAL

Sigurisht, papët e shekullit të kaluar nuk i kanë injoruar kohët në të cilat po jetojmë. Larg nga ajo. Dikush më pyeti një herë, "Nëse ndoshta po jetojmë në 'kohën e fundit', atëherë pse nuk do ta bërtisnin papët këtë nga çatitë?" Në përgjigje, shkrova Pse nuk Bërtasin Papët? Qartë, ata kanë qenë. 

Pastaj, në 2002 ndërsa u drejtohej të rinjve, Shën Gjon Pali II kërkoi një gjë mahnitëse:

Të dashur të rinj, varet nga ju që të jeni rojet të mëngjesit që njoftojnë ardhjen e diellit që është Krishti i ngjallur! OPPOPE JOHN PAUL II, Mesazhi i Atit të Shenjtë për Rininë e Botës, XVII Dita Botërore e Rinisë, n. 3; (krh. Is 21: 11-12)

"Ardhja e Krishtit të Ngjallur!" Nuk është çudi që ai e quajti atë një "detyrë marramendëse":

Të rinjtë e kanë treguar veten të jenë për Romën dhe për Kishën një dhuratë të veçantë të Shpirtit të Zotit… Unë nuk hezitova t'i kërkoja që të bënin një zgjedhje radikale të besimit dhe jetës dhe t'u paraqes atyre me një detyrë të jashtëzakonshme: të bëhen "mëngjes roje ”në agimin e mijëvjeçarit të ri. —POPA JOHN PAUL II, Novo Millennio Inuente, n.9, 6 janar 2001

Më vonë, ai dha një pasqyrë tjetër thelbësore. "Ardhja e Krishtit të Ngjallur" nuk është fundi i botës as ardhja e Jezusit në mishin e Tij të lavdëruar, por ardhja e një epoke të re in Krishti: 

Unë do të doja t'ju ripërtërija thirrjen që u bëra të gjithë të rinjve ... pranoni angazhimin për të qenë rojet e mëngjesit në agimin e mijëvjeçarit të ri. Ky është një angazhim parësor, i cili ruan vlefshmërinë dhe urgjencën e tij ndërsa ne e fillojmë këtë shekull me re të errëta fatkeqe dhune dhe frike që mblidhen në horizont. Sot, më shumë se kurrë, kemi nevojë për njerëz që jetojnë jetë të shenjta, roje që i shpallin botës një agim i ri shprese, vëllazërie dhe paqeje. —POPA ST. JOHN PAUL II, "Mesazhi i Gjon Palit II për Lëvizjen Rinore Guannelli", 20 Prill 2002; vatikan.va

Pastaj në 2006, e ndjeva që Zoti më ftoi në këtë "detyrë" në një mënyrë shumë personale (shih këtu) Me këtë dhe nën drejtimin shpirtëror të një prifti të mirë, unë zura vendin tim në mur për të "parë dhe lutur".

Unë do të qëndroj në postën time të rojes dhe do të qëndroj në pemë; Do të zgjoj zgjuar për të parë se çfarë do të më thotë ai… Pastaj Zoti m'u përgjigj dhe tha: Shkruaj vegimin; bëjeni të thjeshtë mbi pllaka, në mënyrë që ai që e lexon të mund të vrapojë. Sepse vegimi është një dëshmi për kohën e caktuar, një dëshmi deri në fund; nuk do te zhgenjeje. Nëse vonon, priteni, me siguri do të vijë, nuk do të jetë vonë. (Habakuku 2: 1-3)

Para se të kaloj tek ajo që kam bërë tashmë "e thjeshtë mbi tableta" (dhe iPad, laptopë dhe smartphone), duhet të jem i qartë për diçka. Disa gabimisht kanë supozuar se kur shkruaj se "Unë e ndiej Zotin duke thënë" ose "Kam ndjerë në zemrën time" këtë apo atë, etj., Që unë jam një "shikues" ose "lokucionist" i cili në të vërtetë e sheh or në mënyrë të dëgjueshme dëgjon Zotin. Përkundrazi, kjo është praktika e leksioni Divinaqë është të meditosh për Fjalën e Zotit, duke dëgjuar për zërin e Bariut të Mirë. Ky ishte zakon që nga kohërat më të hershme midis Etërve të Shkretëtirës që prodhuan traditat tona monastike. Në Rusi, kjo ishte praktikë e "poustinikëve" të cilët, nga vetmia, do të dilnin me një "fjalë" nga Zoti. Në Perëndim, ai është thjesht fryt i lutjes së brendshme dhe meditimit. Në të vërtetë është e njëjta gjë: dialogu që çon drejt bashkësisë.

Do të shihni disa gjëra; jepni një llogari të asaj që shihni dhe dëgjoni. Ju do të frymëzoheni në lutjet tuaja; jepni një llogari për atë që unë ju them dhe për atë që do të kuptoni në lutjet tuaja. - Zoja jonë tek Shën Katerina e Labouré, Autograf, 7 Shkurt 1856, Dirvin, Saint Catherine Labouré, Arkivat e Bijave të Bamirësisë, Paris, Francë; fq.84

 

Cili është qëllimi përfundimtar i historisë së shpëtimit?

Cili është qëllimi i Zotit për popullin e tij, Kisha - nusja mistike e Krishtit? Mjerisht, ekziston një lloj "eskatologjie e dëshpërimi ”i përhapur në kohët tona. Ideja themelore e disave është që gjërat thjesht përkeqësohen vazhdimisht, duke kulmuar në shfaqjen e Antikrishtit, pastaj Jezusit dhe më pas në fund të botës. Të tjerët shtojnë një hakmarrje të shkurtër të Kishës ku ajo rritet përsëri në fuqi të jashtme pas një "ndëshkimi".

Por ka një vizion tjetër krejt të ndryshëm ku një civilizim i ri i dashurisë shfaqet në "kohët e fundit" si fitimtar mbi kulturën e vdekjes. Ky ishte sigurisht vizioni i Papa Shën Gjonit XXIII:

Disa herë duhet të dëgjojmë, shumë për keqardhjen tonë, për zërat e njerëzve të cilët, megjithëse digjen nga zelli, u mungon ndjenja e gjykimit dhe matjes. Në këtë epokë moderne ata nuk mund të shohin asgjë tjetër përveç përvetësimit dhe shkatërrimit… Ne mendojmë se nuk duhet të pajtohemi me ata profetë të dënimit që gjithmonë parashikojnë fatkeqësi, sikur fundi i botës të ishte afër. Në kohët tona, Providenca hyjnore po na çon drejt një rendi të ri të marrëdhënieve njerëzore të cilat, me përpjekje njerëzore dhe madje edhe përtej të gjitha pritjeve, drejtohen në përmbushjen e projekteve superiore dhe të pakalueshme të Zotit, në të cilat gjithçka, madje edhe pengesat njerëzore, çojnë në e mira më e madhe e Kishës. —POPA ST. JOHN XXIII, Adresa për Hapjen e Këshillit të Dytë të Vatikanit, 11 Tetor 1962 

Kardinali Ratzinger mbante një pikëpamje të ngjashme ku, edhe pse Kisha do të reduktohej dhe zhvishej, ajo do të bëhej përsëri një shtëpi për një botë të shkatërruar. 

… Kur prova e këtij shoshitja të ketë kaluar, një fuqi e madhe do të rrjedhë nga një Kishë më e shpirtëruar dhe e thjeshtuar. Burrat në një botë krejtësisht të planifikuar do ta gjejnë veten të vetmuar në mënyrë të pashprehur ... [Kisha] do të shijojë një lulëzim të freskët dhe do të shihet si shtëpia e njeriut, ku ai do të gjejë jetën dhe shpresën përtej vdekjes. - Kardinali Joseph Ratzinger (POPE BENEDICT XVI), Besimi dhe e Ardhmja, Ignatius Press, 2009

Kur u bë papë, ai gjithashtu iu lut të rinjve të njoftonin këtë epokë të re që do të vinte:

Të fuqizuar nga Shpirti dhe duke u mbështetur në vizionin e pasur të besimit, një brez i ri i të krishterëve po thirret të ndihmojë në ndërtimin e një bote në të cilën dhurata e Zotit e jetës është e mirëpritur, e respektuar dhe e dashur ... Një epokë e re në të cilën shpresa na çliron nga cekëtia, apatia dhe vetë-përthithja që vdesin shpirtrat tanë dhe helmojnë marrëdhëniet tona. Të dashur miq të rinj, Zoti po ju kërkon të jeni profetët të kësaj epoke të re —POP BENEDIKTI XVI, Familjare, Dita Botërore e Rinisë, Sidnei, Australi, 20 korrik 2008

Një studim më i kujdesshëm i Shën Palit dhe Shën Gjonit zbulon diçka nga ky vizion gjithashtu. Ajo që ata parashikuan para “finales perde ”në historinë njerëzore ishte e sigurt përsosmëri që Zoti do ta përmbushte në Kishën e Tij. Jo a përfundimtar gjendje përsosmërie, e cila do të realizohet vetëm në Parajsë, por një shenjtëri dhe shenjtëri që, në fakt, do ta bënte atë një Nuse të përshtatshme.

Unë jam një ministër në përputhje me kujdestarinë e Zotit që më është dhënë për të përfunduar për ju fjalën e Zotit, misterin e fshehur nga epokat dhe nga brezat e kaluar… që ne të mund të paraqesim të gjithë të përsosur në Krishtin. (Kol 1: 25,29)

Në fakt, kjo ishte pikërisht lutja e Jezusit, kryepriftit tonë:

… Që të gjithë të jenë një, ashtu si ti, Atë, je në mua dhe unë në ty, që edhe ata të jenë në ne… që të sillen te përsosmëri si një, që bota të mund të dijë që ti më ke dërguar dhe që ti i ke dashur ata ashtu si më ke dashur mua. (Gjoni 17: 21-23)

Shën Pali e pa këtë udhëtim mistik si një farë “pjekje” të Trupit të Krishtit në “burrëri” shpirtërore.

Fëmijët e mi, për të cilët jam përsëri në punë derisa të formohet Krishti në ju… derisa të gjithë të arrijmë unitetin e besimit dhe njohjes së Birit të Zotit, për të pjekur burrërinë, në masën e shtatit të plotë të Krishtit. (Gal 4:19; Efesianëve 4:13)

Si duket kjo? Hyj Maria 

 

PLANI MASTERPLAN

… Ajo është imazhi më i përsosur i lirisë dhe i çlirimit të njerëzimit dhe të universit. Hershtë për të si Nënë dhe Model që Kisha duhet të shikojë në mënyrë që të kuptojë në plotësinë e saj kuptimin e misionit të saj.  OPPOPE JOHN PAUL II, Redemptoris Mater, n 37

Siç tha Benedikti XVI, Nëna e Bekuar “u bë imazhi i Kishës që do të vinte”.[1]Flisni Salvi, n.50 Zoja është e Zotit Plani kryesor, një shabllon për Kishën. Kur t’i ngjajmë asaj, atëherë puna e Shëlbimit do të jetë e plotë tek ne. 

Sepse misteret e Jezusit nuk janë përsosur dhe përmbushur ende plotësisht. Ata janë të plotë, në të vërtetë, në personalitetin e Jezusit, por jo në ne, që janë anëtarët e tij, as në Kishë, që është trupi i tij mistik. -St. John Eudes, traktat “Për Mbretërinë e Jezusit”, Liturgjia e Orëve, Vol IV, f 559

Çfarë do t'i sjellë "misteret e Jezusit" të përfundojnë tek ne? 

… Sipas zbulimit të misterit të mbajtur të fshehtë për kohë të gjata, por tani manifestohet përmes shkrimeve profetike dhe, sipas urdhrit të Zotit të përjetshëm, të bërë të njohur për të gjitha kombet [është] për të sjellë bindjen e besimit, të vetmit Zot të mençur, me anë të Jezu Krishtit lavdi në shekuj të shekujve. Amen (Rom 16: 25-26)

Whenshtë kur Kisha po jeton përsëri në Vullnetin Hyjnor ashtu siç e synonte Zoti dhe ashtu siç bënë Adami dhe Eva dikur, ai Shëlbim do të jetë i plotë. Prandaj, Zoti ynë na mësoi të lutemi: "Ardhtë mbretëria jote, vullneti yt do të bëhet në tokë siç është në parajsë."

Prandaj rrjedh që të rivendosësh gjithçka në Krishtin dhe t'i udhëheqësh njerëzit prapa nënshtrimit ndaj Zotit është një dhe i njëjti qëllim. —POPA ST. PIUS X, E Supremin 8

Krijimi nuk po rënkon për fundin e botës! Përkundrazi, ajo është duke rënkuar për rivendosja e vullnetit Hyjnor në bijtë dhe bijat e Më të Lartit që do të rivendosin marrëdhënien tonë të drejtë me Zotin dhe krijimin e Tij:

Sepse krijimi pret me pritje të etur zbulesën e fëmijëve të Perëndisë (Romakëve 8:19)

Krijimi është themeli i “të gjitha planeve shpëtuese të Zotit”… Zoti parashikoi lavdinë e krijimit të ri në Krishtin. -KKK, 280 

Kështu, Jezusi jo vetëm që erdhi ruaj ne, por për të kthej ne dhe të gjithë krijimet sipas planit origjinal të Zotit:

… Në Krishtin është realizuar rendi i duhur i të gjitha gjërave, bashkimi i parajsës dhe tokës, ashtu si Perëndia Ati synonte që në fillim. Theshtë bindja e Zotit Biri Mishëruar që rivendos, rivendos, bashkimin origjinal të njeriut me Perëndinë dhe, pra, paqen në botë. Bindja e tij bashkon edhe një herë të gjitha gjërat, 'gjërat në parajsë dhe gjërat në tokë'. - Kardinali Raymond Burke, fjalim në Romë; 18 maj 2018, lifesitnews.com

Por siç u tha, ky plan hyjnor, megjithëse është realizuar plotësisht në Jezu Krishtin, nuk është përfunduar ende plotësisht në Trupin e Tij mistik. Dhe kështu, as ajo "kohë e paqes" nuk ka ardhur që shumë papë kanë parashikuar profetikisht

"E gjithë krijimi", tha Shën Pali, "rënkon dhe mundohet deri më tani", duke pritur përpjekjet shpenguese të Krishtit për të rivendosur marrëdhënien e duhur midis Zotit dhe krijimit të tij. Por akti shëlbues i Krishtit në vetvete nuk i rivendosi të gjitha gjërat, thjesht bëri të mundur punën e shpengimit, filloi shpengimin tonë. Ashtu si të gjithë njerëzit marrin pjesë në mosbindjen e Adamit, ashtu edhe të gjithë duhet të marrin pjesë në bindjen e Krishtit ndaj vullnetit të Atit. Shëlbimi do të jetë i plotë vetëm kur të gjithë njerëzit ndajnë bindjen e tij - Shërbëtori i Zotit Fr. Walter Ciszek, Ai Më Drejton (San Francisco: Ignatius Press, 1995), f. 116-117

Kështu, ishte e Zojës dekret që filloi këtë rinovim, këtë Ringjallja i Vullnetit Hyjnor në Popullin e Zotit:

Kështu ajo fillon krijimin e ri. —POPA ST. JOHN PAUL II, "Emniteti i Marisë ndaj Satanait ishte Absolut"; Audienca e Përgjithshme, 29 maj 1996; ewtn.com

Në shkrimet e Shërbëtorit të Zotit Luisa Piccarreta, të cilat kanë marrë një sasi të caktuar miratimi kishtar deri më tani, Jezusi thotë:

Në Krijim, ideali im ishte të formoja Mbretërinë e Vullnetit Tim në shpirtin e krijesës time. Qëllimi im kryesor ishte ta bëja secilin njeri imazhin e Trinisë Hyjnore, në sajë të përmbushjes së Vullnetit Tim në të. Por me tërheqjen e njeriut nga Vullneti Im, unë humba Mbretërinë Time në të dhe për 6000 vjet të gjata më është dashur të luftoj. —Jezusi për Shërbëtorin e Zotit Luisa Piccarreta, nga ditarët e Luizës, vëll. XIV, 6 nëntor 1922; Shenjtorët në Vullnetin Hyjnor nga Fr. Sergio Pellegrini; f. 35; shtypur me miratimin e Kryepeshkopit të Tranit, Giovan Battista Pichierri

Por tani, thotë Shën Gjon Pali II, Zoti do të rivendosë të gjitha gjërat në Krishtin:

Kështu është përshkruar veprimi i plotë i planit origjinal të Krijuesit: një krijim në të cilin Zoti dhe burri, burrë e grua, njerëzimi dhe natyra janë në harmoni, në dialog, në bashkim. Ky plan, i mërzitur nga mëkati, u mor në një mënyrë më të mrekullueshme nga Krishti, i cili po e realizon atë në mënyrë misterioze por në mënyrë efektive në realitetin e tanishëm, në pritje të realizimit të tij ...  —POPE JOHN PAUL II, Auditori i Përgjithshëm, 14 shkurt 2001

 

VINI MBRETRIA

Fjala "mbretëri" është kyç për të kuptuar "kohët e fundit". Sepse ajo për të cilën ne me të vërtetë po flasim, sipas vizionit të Shën Gjonit në Apokalips, është mbretërimi i Krishtit në një të ri modalitet brenda Kishës së Tij.[2]krh. Zb 20:106 

Kjo është shpresa jonë e madhe dhe thirrja jonë, 'Ardhtë Mbretëria Jote!' - një Mbretëri e paqes, drejtësisë dhe qetësisë, e cila do të rivendosë harmoninë origjinale të krijimit. —ST. Papa JOHN PAUL II, audiencë e përgjithshme, 6 nëntor 2002, Zenit

Kjo është ajo që nënkuptohet kur flasim për "Triumfi i Zemrës së Papërlyer të Marisë": ardhja e Mbretërisë "e paqes, drejtësisë dhe qetësisë", jo fundi i botës.

Unë thashë që "triumfi" do të afrohet [në shtatë vitet e ardhshme]. Kjo është e barabartë me kuptimin e lutjes sonë për ardhjen e Mbretërisë së Perëndisë. -Drita e Botës, f. 166, Një bisedë me Peter Seewald (shtypi Ignatius)

Krishti, Zoti tashmë mbretëron përmes Kishës, por të gjitha gjërat e kësaj bote nuk i janë nënshtruar ende… Mbretëria ka ardhur në personin e Krishtit dhe rritet në mënyrë misterioze në zemrat e atyre që janë përfshirë në të, deri në shfaqjen e saj të plotë eskatologjike. - KKK, n. 865, 860

Por ne kurrë nuk duhet ta ngatërrojmë këtë "mbretëri" me një utopi tokësore, një lloj përmbushje përfundimtare historike të shpëtimit me anë të të cilit njeriu arrin fatin e tij brenda historisë. 

...meqenëse ideja e një përmbushje përfundimtare brenda-historike nuk arrin të marrë parasysh hapjen e përhershme të historisë dhe të lirisë njerëzore, për të cilën dështimi është gjithmonë një mundësi. - Kardinal Ratzinger (POPE BENEDICT XVI) Eskatologjia: Vdekja dhe Jeta e Përjetshme, Universiteti Katolik i Shtypit të Amerikës, f. 213

...Jeta njerëzore do të vazhdojë, njerëzit do të vazhdojnë të mësojnë për sukseset dhe dështimet, momentet e lavdisë dhe fazat e kalbjes, dhe Krishti, Zoti ynë, gjithmonë, deri në fund të kohës, do të jetë burimi i vetëm i shpëtimit. —POPE JOHN PAUL II, Konferenca Kombëtare e Peshkopëve, 29 Janar 1996;www.vatican.va

Në të njëjtën kohë, papët kanë shprehur një shpresë nxitëse se bota do të përjetojë fuqinë transformuese të Ungjillit para fundit që do, së paku, të paqtojë shoqërinë për një kohë.

Shtë detyrë e Zotit që ta sjellë këtë orë të lumtur dhe ta bëjë të njohur për të gjithë… Kur të mbërrijë, do të kthehet të jetë një orë solemne, një e madhe me pasoja jo vetëm për restaurimin e Mbretërisë së Krishtit, por edhe për qetësimi i… botës. Ne lutemi me zjarr dhe i kërkojmë të tjerëve të luten për këtë qetësim shumë të dëshiruar të shoqërisë. OPPOPE PIUS XI, Ubi Arcani dei Consilioi "Për Paqen e Krishtit në Mbretërinë e tij", Dhjetor 23, 1922

Por këtu përsëri, ne nuk po flasim për një mbretëri tokësore. Për Jezusin tashmë tha:

Ardhja e Mbretërisë së Zotit nuk mund të vërehet dhe askush nuk do të njoftojë: 'Shikoni, këtu është', ose, "Atje është". Pasi vini re, Mbretëria e Zotit është mes jush. (Luka 17: 20-21)

Ajo për të cilën po flasim, pra, është një ardhje pneumatike e Krishtit përmes Frymës së Shenjtë - një «Rrëshajë e re».

Vetë Zoti kishte siguruar që të sillte atë shenjtëri "të re dhe hyjnore" me të cilën Fryma e Shenjtë dëshiron të pasurojë të krishterët në agimin e mijëvjeçarit të tretë, në mënyrë që të "bëjë Krishtin zemrën e botës". OPPOPE JOHN PAUL II, Adresa për Etërit Rogationist, n 6, www.vatican.va

Si mundet që një hir i tillë të mos ndikojë në të gjithë botën? Në të vërtetë, Papa Shën Gjoni XXIII priste që kjo shenjtëri "e re dhe hyjnore" të sillte një epokë paqeje:

Detyra e Papës Gjon të përulur është të "përgatisë për Zotin një popull të përsosur", që është pikërisht si detyra e Baptistit, i cili është mbrojtësi i tij dhe nga i cili merr emrin e tij. Dhe nuk është e mundur të imagjinohet një përsosmëri më e lartë dhe më e çmuar se ajo e triumfit të paqes së krishterë, e cila është paqe në zemër, paqe në rendin shoqëror, në jetë, në mirëqenie, në respekt të ndërsjellë dhe në vëllazërimin e kombeve . —POPA ST. JOHN XXIII, Paqja e vërtetë e krishterë, 23 dhjetor 1959; www.catholicculture.org 

Dhe është kjo "përsosmëri" që Shën Gjoni parashikoi në vizionin e tij që "lexon" Nusen e Krishtit për Festën e Dasmës së Qengjit. 

Për ditën e dasmës së Qengjit ka ardhur, nusja e tij është bërë gati. Ajo u lejua të vishte një rrobë prej liri të ndritshme dhe të pastër. (Zbul. 19: 7-8)

 

Epoka e paqes

Papa Benedikti XVI pranoi se, personalisht, ai mund të jetë shumë "racional" për të pritur "një kthesë të madhe dhe që historia papritmas do të marrë një rrjedhë krejtësisht të ndryshme" - të paktën në shtatë vitet e ardhshme pasi ai e tha atë. [3]shih Drita e Botës, f. 166, Një bisedë me Peter Seewald (Shtypi Ignatius) Por Zoti ynë dhe Zoja dhe disa papë të tjerë kanë parashikuar diçka mjaft thelbësore. Në shfaqjen e aprovuar në Fatima, ajo profetizoi:

Ati i Shenjtë do të më shenjtërojë Rusinë dhe ajo do të konvertohet dhe botës do t'i jepet një periudhë paqeje. - Zoja jonë e Fatimes, Mesazhi i Fatimes, www.vatican.va

Kardinali Mario Luigi Ciappi, teolog papal për Pius XII, John XXIII, Paul VI, John Paul I dhe John Paul II tha:

Po, një mrekulli u premtua në Fatime, mrekullia më e madhe në historinë e botës, e dyta vetëm për Ringjalljen. Dhe kjo mrekulli do të jetë një epokë paqeje, e cila kurrë më parë nuk është dhënë më parë botës. - 9 Tetor 1994, Katekizmi Familjar i Apostolit, P. 35

Shenjtori i madh Marian, Louis de Montfort, i bëri jehonë kësaj mrekullie në gjuhë apokaliptike:

Na jepet arsyeja për të besuar se, drejt fundit të kohës dhe mbase më shpejt sesa presim, Zoti do të ringjallë njerëz të mbushur me Shpirtin e Shenjtë dhe të mbarsur me frymën e Marisë. Nëpërmjet tyre, Maria, Mbretëresha më e fuqishme, do të bëjë mrekulli të mëdha në botë, duke shkatërruar mëkatin dhe duke vendosur Mbretërinë e Jezuit, Birit të saj, mbi rrënojat e mbretërisë së korruptuar që është kjo Babilonia e madhe tokësore. (Zbul. 18: 20) -Traktat mbi Përkushtimin e Vërtetë ndaj Zojës së Bekuar, n 58-59

A nuk është e vërtetë që vullneti juaj duhet të bëhet në tokë ashtu si është në parajsë? A nuk është e vërtetë që mbretëria juaj duhet të vijë? A nuk ua keni dhënë disa shpirtra, të dashur për ju, një vizion të rinovimit të ardhshëm të Kishës? -St. Louis de Montfort, Lutja për Misionarët, n 5; www.ewtn.com

Një nga shpirtrat të cilëve Zoti i dha këtë vizion është Elizabeth Kindelmann nga Hungaria. Në mesazhet e saj të miratuara, ajo flet për ardhjen e Krishtit në një mënyrë të brendshme. Zoja deklaroi:

Drita e butë e Flakës sime të Dashurisë do të ndizet duke përhapur zjarr në të gjithë sipërfaqen e tokës, duke poshtëruar Satanin duke e bërë atë të pafuqishëm, plotësisht të paaftë. Mos kontribuoni në zgjatjen e dhimbjeve të lindjes. - Zoja jonë për Elizabeth Kindelmann; Flaka e Dashurisë së Zemrës së Papërlyer të Marisë, "Ditari Shpirtëror", f. 177; Imprimatur Kryepeshkopi Péter Erdö, Kryeministri i Hungarisë

Edhe këtu, në harmoni me papët e fundit, Jezusi flet për një Rrëshajë të re. 

… Shpirti i Rrëshajëve do të përmbyt tokën me fuqinë e tij dhe një mrekulli e madhe do të tërheqë vëmendjen e gjithë njerëzimit. Ky do të jetë efekti i hirit të Flakës së Dashurisë… që është vetë Jezu Krishti… diçka e tillë nuk ka ndodhur që kur Fjala u bë mish. - Jezusi te Elizabeth Kindelmann, Flaka e Dashurisë, f. 61, 38, 61; 233; nga ditari i Elizabeth Kindelmann; 1962; Imprimatur Kryepeshkopi Charles Chaput

 

DITA E ZOTIT

E keqja mund të ketë orën e saj, por Zoti do ta ketë ditën e Tij.
- Kryepeshkopi i Shenjtë Fulton J. Sheen

Shtë e qartë, ne nuk po flasim këtu për ardhjen përfundimtare të Jezusit në mishin e Tij të lavdëruar në fund të kohës. 

Verbëria e Satanit do të thotë triumfi universal i Zemrës sime hyjnore, çlirimi i shpirtrave dhe hapja e rrugës për shpëtim tek ajos shtrirja më e plotë. - Jezusi te Elizabeth Kindelmann, Flaka e Dashurisë, f. 61, 38, 61; 233; nga ditari i Elizabeth Kindelmann; 1962; Imprimatur Kryepeshkopi Charles Chapu

Këtu është pyetja: Ku e shohim këtë thyerje të fuqisë së Satanit në Shkrimet? Në Librin e Zbulesës. Shën Gjoni parashikon për një periudhë në të ardhmen kur Satani është "lidhur me zinxhirë" dhe kur Krishti do të "mbretërojë" në Kishën e Tij në të gjithë botën. Ndodh pas shfaqja dhe vdekja e Antikrishtit, ai «bir i shkatërrimit» ose «i paligjshëm», ajo «kafshë» që hidhet në liqenin e zjarrit. Më pas, një engjëll

… Kapi dragoin, gjarprin e lashtë, i cili është Djalli ose Satani, dhe e lidhi atë për një mijë vjet… ata do të jenë priftërinj të Zotit dhe të Krishtit dhe do të mbretërojnë me të për një mijë vjet. (Zbul. 20: 1, 6)

Kisha Katolike, e cila është mbretëria e Krishtit në tokë, [është] e destinuar të përhapet në të gjithë njerëzit dhe të gjitha kombet… —POPI PIUS XI, Quas Primas, Enciklikë, n. 12, 11 dhjetor 1925; krh. Mat 24:14

Tani, Etërit e Hershëm të Kishës me të drejtë panë disa nga gjuha e Shën Gjonit si simbolike. 

… Ne e kuptojmë që një periudhë njëmijë vjeçare tregohet në gjuhën simbolike. -St. Justin Martir, Dialogu me Trypho, Ch. 81, Etërit e Kishës, Trashëgimia e Krishterë

Më e rëndësishmja, ata e panë atë periudhë si "Dita e Zotit". 

Ja, Dita e Zotit do të jetë një mijë vjet. - Letra e Barnabës, Etërit e Kishës, Ch 15

Mos e injoroni këtë fakt të vetëm, të dashur, që me Zotin një ditë është si një mijë vjet dhe një mijë vjet si një ditë. (2 Pjetrit 3: 8)

… Kjo ditë e jona, e cila kufizohet nga lindja dhe perëndimi i diellit, është një përfaqësim i asaj dite të shkëlqyeshme, në të cilën qarku i një mijë vjetësh ngulitë kufijtë e tij. -Lactantius, Etërit e Kishës: Institutet Hyjnore, Libri VII, Kapitulli 14, Enciklopedia Katolike; www.newadvent.org

Kjo është, ata besuan se Dita e Zotit:

- fillon në errësirën e vigjilencës (një periudhë paligjshmërie dhe apostazie)

- ngjitet në errësirë ​​(pamja e "të paligjshmit" ose "Antikrishtit")

- u pasua nga pushimi i agimit (zinxhiri i Satanit dhe vdekja e Antikrishtit)

- pasohet nga koha e mesditës (një epokë e paqes)

- deri në perëndimin e diellit (lindja e Gog dhe Magog dhe një sulm përfundimtar ndaj Kishës).

Por dielli nuk perëndon. Kjo është kur Jezusi vjen për të hedhur Satanin në Ferr dhe për të gjykuar të gjallët dhe të vdekurit.[4]krh. Rev 20-12-1 Kjo është leximi i qartë kronologjik i Zbulesës 19-20, dhe saktësisht sesi Etërit e Hershëm të Kishës i kuptuan “mijë vjet”. Ata mësuan, bazuar në atë që tha Shën Gjoni e tij ndjekës, se kjo periudhë do të përuronte një lloj "pushimi të shtunë" për Kishën dhe një rirenditje të krijimit. 

Por kur Antikrishti do të shkatërrojë gjithçka në këtë botë, ai do të mbretërojë për tre vjet e gjashtë muaj dhe do të ulet në tempullin në Jeruzalem; dhe atëherë Zoti do të vijë nga Parajsa në retë ... duke e dërguar këtë njeri dhe ata që e ndjekin atë në liqenin e zjarrit; por duke sjellë për të drejtët kohërat e mbretërisë, domethënë pjesën tjetër, ditën e shtatë të shenjtëruar ... Këto do të ndodhin në kohërat e mbretërisë, domethënë, në ditën e shtatë ... Sabatin e vërtetë të të drejtëve. -St. Irenaeus of Lyons, Ati i Kishës (140-202 pas Krishtit); Adversus Haereses, Irenaeus of Lyons, V.33.3.4,Etërit e Kishës, Publikimi CIMA Co

Prandaj, një pushim i së shtunës mbetet ende për njerëzit e Perëndisë. (Hebrenjve 4: 9)

… Biri i tij do të vijë dhe do të shkatërrojë kohën e paligjshëm dhe do të gjykojë të pabesët, dhe do të ndryshojë diellin, hënën dhe yjet - atëherë Ai me të vërtetë do të prehet në ditën e shtatë ... pasi të jap pushim për të gjitha gjërat, unë do të fillimi i ditës së tetë, domethënë fillimi i një bote tjetër. - Letra e Barnabës (70-79 pas Krishtit), shkruar nga një Atë Apostolik i shekullit të dytë

Ata që e panë Gjonin, dishepullin e Zotit, [na tregoni] se ata dëgjuan prej tij se si Zoti mësoi dhe foli për këto kohë… - Shën. Irenaeus of Lyons, Po aty.

 

Ardhja e Mesme 

Në mënyrë klasike, Kisha gjithmonë e ka kuptuar “ardhjen e dytë” për t’iu referuar kthimit përfundimtar të Jezuit me lavdi. Sidoqoftë, Magjisteri kurrë nuk e ka hedhur poshtë nocionin e Krishtit që triumfon në Kishën e Tij më parë:

… Një shpresë në ndonjë triumf të fuqishëm të Krishtit këtu në tokë përpara konsumimit përfundimtar të të gjitha gjërave. Një ndodhi e tillë nuk përjashtohet, nuk është e pamundur, nuk është e gjitha e sigurt që nuk do të ketë një periudhë të zgjatur të Krishterimit triumfues para fundit. -Mësimi i Kishës Katolike: Një përmbledhje e doktrinës katolike, London Burns Oates & Washbourne, f. 1140 

Në fakt, Papa Benedikti shkon aq larg sa ta quajë atë një "ardhje" të Krishtit:

Ndërsa njerëzit kishin folur më parë vetëm për një ardhje të dyfishtë të Krishtit - një herë në Betlehem dhe përsëri në fund të kohës - Saint Bernard i Clairvaux foli për një aventus medius, një ardhje e ndërmjetme, falë së cilës ai rinovon periodikisht ndërhyrjen e Tij në histori. Unë besoj se dallimi i Bernardit godet vetëm shënimin e duhur… —Popë BENEDIKTI XVI, Drita e botës, f.182-183, Një bisedë me Peter Seewald

Në të vërtetë, Shën Bernardi foli për një “ardhja e mesit”E Krishtit midis lindjes së Tij dhe ardhjes së fundit. 

Për shkak se kjo ardhje [e mesme] shtrihet midis dy të tjerëve, është si një rrugë në të cilën udhëtojmë nga e para që vjen tek e fundit. Në të parën, Krishti ishte shëlbimi ynë; në të fundit, ai do të paraqitet si jeta jonë; në këtë mes të ardhshëm, ai është yni pushimi dhe ngushëllimi. Në ardhjen e tij të parë Zoti ynë erdhi në mishin dhe në dobësinë tonë; në këtë ardhje të mesme ai hyn shpirti dhe fuqia; në ardhjen përfundimtare ai do të shihet me lavdi dhe madhështi -St. Bernard, Liturgjia e Orëve, Vol I, fq. 169

Por, ç'të themi për atë Shkrim ku Shën Pali përshkruan Krishtin duke shkatërruar "të paligjshmin"? A nuk është ky fundi i botës?  

Dhe atëherë do të zbulohet ai i lig, të cilin Zoti Jezus do ta vrasë me frymën e gojës së tij; dhe do të shkatërrojë me shkëlqimin e ardhjes së tij ... (2 Selanikasve 2: 8)

Nuk është "fundi" sipas Shën Gjonit dhe disa Etërve të Kishës.  

Shën Thomai dhe Shën Gjoni Chrysostom shpjegojnë fjalët quan Dominus Jesus shkatërruar ilustrim aventures sui ("Të cilin Zoti Jezus do ta shkatërrojë me shkëlqimin e ardhjes së Tij") në kuptimin që Krishti do ta godasë Antikrishtin duke e verbuar me një shkëlqim që do të jetë si një ogur dhe shenjë e Ardhjes së Tij të Dytë ... Më e autoritar pikëpamje, dhe ajo që duket se është më në përputhje me Shkrimin e Shenjtë, është se, pas rënies së Antikrishtit, Kisha Katolike do të hyjë edhe një herë në një periudhë prosperiteti dhe triumfi. -Fundi i botës së tanishme dhe misteret e jetës së ardhshme, Fr. Charles Arminjon (1824-1885), f. 56-57; Shtypi i Institutit Sophia

Shkrimet flasin për një «shfaqje» të «shpirtit» të Krishtit, jo për një kthim në mish. Këtu përsëri është një pikëpamje që është në përputhje me Etërit e Kishës, një lexim i thjeshtë i kronologjisë së Shën Gjonit dhe pritja e kaq shumë papëve: është jo fundi i botës që po vjen, por fundi i një epoke. Dhe as kjo pikëpamje nuk sugjeron domosdoshmërisht se nuk mund të ketë një antikrisht "përfundimtar" në fund të botës. Siç thekson Papa Benedikti:

Për sa i përket antikrishtit, ne kemi parë që në Testamentin e Ri ai gjithnjë supozon linjat e historisë bashkëkohore. Ai nuk mund të kufizohet në asnjë individ të vetëm. Një dhe i njëjti ai vesh shumë maska ​​në çdo brez. - Ratzinger Kardinal (POPE BENEDIKTI XVI), Teologjia Dogmatike, Eschatology 9, Johann Auer and Joseph Ratzinger, 1988, f. 199-200

Këtu përsëri janë Etërit e Kishës:

Para mbarimit të njëmijë viteve djalli do të pushojë së shpejti dhe do të mbledhë të gjitha kombet pagane për të bërë luftë kundër qytetit të shenjtë ... "Atëherë zemërimi i fundit i Zotit do të vijë mbi kombet dhe do t'i shkatërrojë ata plotësisht" dhe bota do të zbresë në një zhurmë të madhe. Writer Shkrimtari kishtar i shekullit të 4-të, Laktantius, «Institutet hyjnore», Etërit ante-Nicene, Vëllimi 7, f. 211

Ne me të vërtetë do të jemi në gjendje të interpretojmë fjalët: "Prifti i Perëndisë dhe i Krishtit do të mbretërojë me Të një mijë vjet; dhe kur të mbarojnë një mijë vjet, Satanai do të lirohet nga burgu i tij ". sepse kështu ata tregojnë se mbretëria e shenjtorëve dhe skllavëria e djallit do të pushojnë njëkohësisht… kështu që në fund ata do të shkojnë jashtë që nuk i përkasin Krishtit, por Antikrishtit të fundit -St. Augustine, Etërit Anti-Nicene, Qyteti i Zotit, Libri XX, Kap. 13, 19

 

VINI MBRETYRIA JUAJ

Dhe kështu, tha Papa Benedikti:

Pse të mos kërkoni që ai të na dërgojë dëshmitarë të rinj të pranisë së tij sot, në të cilin ai vetë do të vijë tek ne? Dhe kjo lutje, ndërsa nuk është e përqendruar drejtpërdrejt në fundin e botës, megjithatë është një lutje e vërtetë për ardhjen e tij; ajo përmban gjerësinë e plotë të lutjes që ai vetë na mësoi: "Ardhtë mbretëria jote!" Eja, Zot Jezus! " —POPE BENEDIKTI XVI, Jezusi i Nazaretit, Java e Shenjtë: Nga hyrja në Jeruzalem në Ngjallje, faqe 292, Ignatius Press

Padyshim që kjo ishte pritja e paraardhësit të tij që besonte se njerëzimi

...tani ka hyrë në fazën e tij të fundit, duke bërë një hap cilësor, të thuash. Horizonti i një marrëdhënie të re me Zotin po shpaloset për njerëzimin, i shënuar nga oferta e madhe e shpëtimit në Krishtin. —POPA JOHN PAUL II, Audienca e Përgjithshme, 22 Prill, 1998

Dhe sot dëgjojmë rënkime, ashtu si askush nuk i ka dëgjuar kurrë më parë… Papa [Gjon Pali II] me të vërtetë vlerëson një pritje të madhe që mijëvjeçari i ndarjeve do të pasohet nga një mijëvjeçar bashkimesh. - Kardinali Joseph Ratzinger (BENEDIKT XVI), Kripë e Tokës (San Francisco: Ignatius Press, 1997), përkthyer nga Adrian Walker

Papa Pius XII gjithashtu mbajti pritjen që, para fundit të historisë njerëzore, Krishti do të triumfonte në Nusen e Tij nga duke e pastruar atë nga mëkati:

Por edhe kjo natë në botë tregon shenja të qarta të një agimi që do të vijë, e një dite të re duke marrë puthjen e një dielli të ri dhe më të shkëlqyeshëm ... Një ringjallje e re e Jezusit është e nevojshme: një ringjallje e vërtetë, e cila nuk pranon më zotëri të vdekja ... Tek individët, Krishti duhet të shkatërrojë natën e mëkatit të vdekshëm me agimin e hirit të rimarrë. Në familje, nata e indiferencës dhe e gjakftohtësisë duhet t'i japë vendin diellit të dashurisë. Në fabrika, në qytete, në kombe, në tokat e keqkuptimeve dhe të urrejtjes nata duhet të ndriçohet si dita, nox sicut vdes ndriçues, dhe grindjet do të pushojnë dhe do të ketë paqe. —POPA PIUX XII, Urbi dhe Orbi adresa, 2 Mars 1957; vatikan.va

Vini re, ai e sheh këtë "agim të hirit të rifituar" - atë bashkësi në Vullnetin Hyjnor që humbi në Kopshtin e Edenit - si duke u rivendosur "në fabrika, në qytete" etj. Nëse nuk do të ketë fabrika të larta në Parajsë, ky është pa dyshim një vizion i një epoke triumfuese të paqes brenda historisë, të tilla si Papa Shën Pius X gjithashtu parashikoi:

Oh! kur në çdo qytet dhe fshat respektohet me besnikëri ligji i Zotit, kur tregohet respekt për gjërat e shenjta, kur frekuentohen Sakramentet dhe përmbushen ordinancat e jetës së krishterë, sigurisht që nuk do të ketë më nevojë që ne të punojmë më tej shikoni të gjitha gjërat e rivendosura në Krishtin. As që është vetëm për arritjen e mirëqenies së përjetshme që ky do të jetë në shërbim - ai gjithashtu do të kontribuojë kryesisht në mirëqenien e përkohshme dhe përparësinë e shoqërisë njerëzore… Pastaj, më në fund, do të jetë e qartë për të gjithë se Kisha, siç është ajo u krijua nga Krishti, duhet të gëzojë lirinë dhe pavarësinë e plotë dhe të plotë nga të gjithë sundimin e huaj ... Sepse vazhdon të jetë e vërtetë se "devotshmëria është e dobishme për të gjitha gjërat" (I. Tim. iv., 8) - kur kjo është e fortë dhe lulëzon "populli" me të vërtetë "do të ulet në plotësinë e paqes" (Is. xxxii., 18). -

 

Një kohë paqeje

Veçanërisht, Shën Piu X i referohet profetit Isaia dhe vizionit të tij për një epokë të paqes që vjen:

Populli im do të jetojë në një vend të qetë, në banesa të sigurta dhe vende pushimi të qetë (Isaia 32:18)

Në fakt, epoka e paqes së Isaisë ndjek saktësisht të njëjtën kronologji si Shën Gjoni, i cili përshkroi atë të Krishtit gjykimi i jetojnëg para epokës si e tillë:

Nga goja e tij doli një shpatë e mprehtë për të goditur kombet. Ai do t'i sundojë me një shufër hekuri dhe ai vetë do të shkelë në shtypësen e verës verën e tërbimit dhe zemërimin e Zotit të plotfuqishëm (Zbulesa 19:15)

Krahasoni me Isaia:

Ai do të godasë të pamëshirshmin me shufrën e gojës së tij dhe me frymën e buzëve të tij do të vrasë të pabesin… Atëherë ujku do të jetë mysafir i qengjit dhe leopardi do të shtrihet bashkë me dhinë e vogël… Ata nuk do të dëmtojë ose shkatërrojë në të gjithë malin tim të shenjtë; sepse toka do të mbushet me njohurinë e Zotit, ashtu si uji mbulon detin. (krh. Isaia 11: 4-9)

Pothuajse të gjithë papët e shekullit të kaluar parashikuan një orë kur Krishti dhe Kisha e Tij do të bëheshin zemra e botës. A nuk është kjo ajo që Jezusi tha se do të ndodhte?

Ky ungjill i mbretërisë do të predikohet në të gjithë botën si një dëshmi për të gjitha kombet dhe atëherë do të vijë fundi. (Mateu 24:14)

Nuk është për t'u habitur, që papët kanë qenë hap pas hapi me etërit e hershëm të kishës dhe Shkrimet njësoj. Papa Leo XIII dukej se po fliste për të gjithë ata kur tha:

Ne kemi provuar dhe realizuar me ngulm gjatë një Papati të gjatë drejt dy qëllimeve kryesore: në radhë të parë, drejt rivendosjes, si te sundimtarët ashtu edhe te popujt, të parimeve të jetës së krishterë në shoqërinë civile dhe të brendshme, pasi nuk ka jetë të vërtetë për njerëzit përveç nga Krishti; dhe, së dyti, për të promovuar bashkimin e atyre që janë larguar nga Kisha Katolike ose me herezi ose me përçarje, pasi që pa dyshim është vullneti i Krishtit që të gjithë të bashkohen në një tufë nën një Bari të vetëm. -Divinum Illud Munus, n 10

Uniteti i botës do të jetë. Dinjiteti i personit njerëzor do të njihet jo vetëm zyrtarisht por në mënyrë efektive ... As egoizmi, as arroganca, as varfëria… [nuk] do të parandalojnë vendosjen e një rendi të vërtetë njerëzor, një të mirë të përbashkët, një civilizim të ri. —POPULLI PAUL VI, Mesazhi Urbi et Orbi, 4th prill, 1971

Ka kaq shumë Shkrime që mbështesin ato që thonë papët në librat e Isaisë, Ezekielit, Danielit, Zakarisë, Malakisë, Psalmeve etj. Një që e përmbledh atë më së miri, mbase, është kapitulli i tretë i Sofonisë që flet për "Ditën e Zotit" që pason një gjykim të jetuar

Sepse në zjarrin e pasionit tim do të konsumohet e gjithë toka. Sepse atëherë unë do ta pastroj fjalimin e popujve… Unë do të lë si një mbetje në mesin tuaj një popull të përulur dhe të përulur, i cili do të strehohet në emrin e Zotit… ata do të kullotin dhe do të shtrihen pa asnjë për t'i shqetësuar. Bërtit nga gëzimi, bijë Sion! Këndo me gëzim, Izrael! Lord Zoti, Perëndia yt, është në mesin tënd, një shpëtimtar i fuqishëm, i cili do të gëzohet me gëzim për ty dhe do të të ripërtërijë në dashurinë e tij… Në atë kohë unë do të merrem me të gjithë ata që të shtypin… Në atë kohë unë do të të sjell në shtëpi, dhe në atë kohë unë do të të mbledh; sepse unë do të të bëj të njohur dhe të lëvduar midis gjithë popujve të tokës, kur do të sjell rivendosjen tënde para syve të tu, thotë Zoti. (3: 8-20)

Shën Pjetri pa dyshim që e kishte në mendje atë Shkrim kur predikoi:

Prandaj pendohu dhe kthehu, që mëkatet e tua të fshihen dhe që Zoti të mund të të japë kohë freskimi dhe të të dërgojë Mesinë e caktuar tashmë për ty, Jezusin, të cilin qielli duhet ta marrë deri në kohën e rivendosjes universale të së cilës Zoti foli me gojën e profetëve të tij të shenjtë që nga kohërat e lashta. (Veprat 3: 19-20)

Lum ata që janë zemërbutët, sepse ata do të trashëgojnë vendin. (Mateu 5: 5)

 

OBJEKTIMET

  1. Epoka e Paqes është mijëvjeçari

Stephen Walford dhe Emmett O'Regan këmbëngulin se ajo që kam përmbledhur më lart nuk është asgjë më pak se herezia e mijëvjeçarit. Kjo herezi u ngrit në Kishën e hershme kur hebrenjtë e konvertuar prisnin që Jezusi të kthehej në mish të mbretërojë në tokë për a i saktë mijë vjet mes dëshmorëve të ringjallur. Ata shenjtorë, siç shpjegon Shën Augustini, «atëherë ngrihen përsëri [për] të shijuar kohën e lirë të banketeve të moderuar të mishit, të furnizuar me një sasi mishi dhe pije të tilla jo vetëm për të tronditur ndjenjën e të butit, por edhe për të tejkaluar masën vetë besueshmërisë. ” [5]Qyteti i Zotit, Bk. XX, Kap. 7 Më vonë u shfaqën versione më të zbutura të kësaj herezie që shpërbleheshin me indulgjencat, por gjithmonë qëndronin se Jezusi do të kthehej përsëri në tokë për të mbretëruar në mish. 

Leo J. Trese në Besimi i Shpjeguar thotë:

Ata që e marrin [Zbulo 20: 1-6] fjalë për fjalë dhe e besojnë këtë Jezusi do të vijë të mbretërojë mbi tokë për një mijë vjet para fundit të botës quhen mijëvjeçarë. -p. 153-154, Sinag-Tala Publishers, Inc. (me Nihil Obstat sanksionim)

Malthus, Katekizmi i Kishës Katolike deklaron:

Mashtrimi i Antikrishtit tashmë fillon të marrë formë në botë sa herë që bëhet kërkesa për të realizuar brenda historisë atë shpresë mesianike që mund të realizohet vetëm përtej historisë përmes gjykimit eskatologjik. Kisha ka hedhur poshtë madje edhe format e modifikuara të këtij falsifikimi të mbretërisë që do të vijnë nën emrin e mijëvjeçarit (577), ey forma politike "thelbësisht e çoroditur" e një mesianizmi laik. -n 676

Fusnota 577 më sipër na çon te Denzinger-Schonnmetzerpuna e (Enchiridion Symbolorum, definitionum dhe statementum de rebus fidei et zhurmë,) cili gjurmon zhvillimin e doktrinës dhe dogmës në Kishën Katolike që nga kohërat e saj më të hershme:

… Sistemi i Millenarianizmit të zbutur, i cili mëson, për shembull, se Krishti, Zoti para gjykimit përfundimtar, pavarësisht nëse paraprihet nga ringjallja e shumë të drejtëve, do të vijë dukshëm për të sunduar mbi këtë botë. Përgjigja është: Sistemi i Millenarianizmit të zbutur nuk mund të mësohet në mënyrë të sigurt. —DS 2296/3839, Dekret i Zyrës së Shenjtë, 21 korrik 1944

Për ta përmbledhur, Jezusi nuk do të mbretërojë dukshëm në tokë para fundit të historisë njerëzore. 

Sidoqoftë, Z. Walford dhe Z. O'Regan duket se insistojnë që Ndonjë lloji i nocionit që "mijë vjet" i referohet një periudhe të ardhshme paqeje është një herezi. Përkundrazi, themeli i shkrimeve të një epoke historike dhe universale të paqes, në krahasim me mijëvjeçarizmin, u paraqit nga Fr. Martino Penasa drejtpërdrejt në Kongregatën për Doktrinën e Besimit (CDF). Pyetja e tij ishte: "È imminente una nuova era di vita cristiana?" ("A është e afërt një epokë e re e jetës së krishterë?"). Prefekti në atë kohë, kardinali Joseph Ratzinger, u përgjigj, “Pyetje për të gjitha llojet e diskutimit të diskutimeve, Santa Fee dhe nuk ju shqiptojnë shqiptimet në modo përcaktime"

Pyetja është ende e hapur për diskutim të lirë, pasi Selia e Shenjtë nuk ka dhënë ndonjë prononcim përfundimtar në lidhje me këtë. -Il Segno del Soprannauturale, Udine, Itali, n. 30, fq. 10, Ot. 1990; Fr. Martino Penasa paraqiti këtë pyetje të një "mbretërimi të mijëvjecarit" për Kardinal Ratzinger

Edhe me  Walford, O'Regan dhe Birch këmbëngulin se interpretimi i vetëm i pranueshëm i "mijë vjetëve" është ai që dha Shën Augustini, që është ai që dëgjojmë të përsëritet më shpesh sot:

… Për aq sa më shkon mendja… [St. Gjoni] përdori një mijë vjet si një ekuivalent për tërë kohëzgjatjen e kësaj bote, duke përdorur numrin e përsosjes për të shënuar plotësinë e kohës. - Shën. Augustini i Hipopojës (354-430) pas Krishtit, De Civitat Dei "Qyteti i Zotit ”, Libri 20, Ch. 7

Megjithatë, kjo është një nga disa interpretimet që shenjtori dha, dhe më e rëndësishmja, ai e deklaron atë - jo si një dogmë - por si mendimin e tij personal: "aq sa më shkon mendja." Në të vërtetë, Kisha ka asnjehere e deklaroi këtë si një doktrinë: "Çështja është ende e hapur për diskutim të lirë." Në fakt, Augustini në të vërtetë mbështet mësimet e Etërve të Kishave të Hershme dhe mundësinë e një "epoke të re të jetës së krishterë" për sa kohë që është shpirtëror në natyrë:

… Sikur të ishte një gjë e përshtatshme që shenjtorët të gëzonin kështu një lloj pushimi të Shabatit gjatë asaj periudhe [prej një "njëmijë vjet"]… Dhe ky mendim nuk do të ishte i kundërshtueshëm, nëse do të besohej se gëzimet e shenjtorëve , në atë të Shtunë, do të jetë shpirtëror, dhe rrjedhimisht nga prania e Zotit -St. Augustini i Hippo (354-430 pas Krishtit; Doktor i Kishës), De Civitat Dei, Bk. XX, Ch. 7, Universiteti Katolik i Amerikës Shtyp

E tij Eukaristik prania 

Nëse para këtij fundi përfundimtar do të ketë një periudhë, pak a shumë të zgjatur, të shenjtërisë triumfuese, një rezultat i tillë nuk do të sjellë jo nga shfaqja e personit të Krishtit në Madhëri, por nga funksionimi i atyre fuqive të shenjtërimit që janë tani në punë, Fryma e Shenjtë dhe Sakramentet e Kishës. -Mësimi i Kishës Katolike: Një përmbledhje e doktrinës katolike (London: Burns Oates & Washbourne, 1952), f. 1140 

Së fundmi, Z. Walford dhe Z. O'Regan theksojnë rastin e shikuesit Ortodoks, Vassula Ryden, shkrimet e së cilës shumë vite më parë u njoftuan nga Vatikani. Një nga arsyet ishte kjo:

Këto zbulime të pretenduara parashikojnë një periudhë të afërt kur Antikrishti do të mbizotërojë në Kishë. Në stilin mijëvjeçar, profetizohet se Zoti do të bëjë një ndërhyrje përfundimtare të lavdishme e cila do të fillojë në tokë, madje edhe para ardhjes përfundimtare të Krishtit, një epokë paqeje dhe prosperiteti universal. -Nga Njoftimi mbi Shkrimet dhe Aktivitetet e Znj. Vassula Ryden, www.vatican.va

Dhe kështu, Vatikani e ftoi Vassulën t'u përgjigjej pesë pyetjeve, njëra prej tyre mbi këtë pyetje të një "epoke të paqes". Me urdhër të Kardinalit Ratzinger, pyetjet iu dorëzuan Vassula-s nga Fr. Prospero Grech, një profesor i njohur i teologjisë biblike në Institutin Papnor Augustinianum. Gjatë rishikimit të përgjigjeve të saj (njëra, e cila iu përgjigj pyetjes së një "epoke të paqes" sipas të njëjtës perspektivë jo-mijëvjeçare që kam parashtruar më lart), Fr. Prospero i quajti ata "të shkëlqyeshëm". Më e rëndësishmja, vetë Kardinali Ratzinger pati një shkëmbim personal me teologun Niels Christian Hvidt i cili ka dokumentuar me kujdes ndjekjen midis CDF dhe Vassula. Ai i tha Hvidt pas meshës një ditë: "Ah, Vassula është përgjigjur shumë mirë!"[6]krh. “Dialogu midis Vassula Ryden dhe CDF”Dhe raportin bashkëngjitur nga Niels Christian Hvidt  Akoma, Njoftimi kundër shkrimeve të saj mbeti në fuqi. Siç i tha Hvidt një person i brendshëm në CDF: "Gurët e mullirit bluhen ngadalë në Vatikan." Duke lënë të kuptohet për ndarjet e brendshme, Kardinali Ratzinger më vonë i transmetoi Hvidt se Ai "do të donte të shihte një Njoftim të ri" por që ai duhej t'i "bindej kardinalëve".[7]shih www.cdf-tlig.org  

Pavarësisht nga politika e brendshme në CDF, në 2005, shkrimeve të Vassula iu dhanë vulat zyrtare të miratimit të Magjistrisë. sanksionim dhe Nihil Obstat  u dhanë, përkatësisht, më 28 nëntor 2005 nga Shkëlqesia e Tij Peshkopi Felix Toppo, SJ, DD dhe më 28 Nëntor 2005 nga Shkëlqesia e Tij Kryepeshkopi Ramon C. Arguelles, STL, DD.[8]Sipas ligjit Canon 824 §1: “Në qoftë se nuk përcaktohet ndryshe, i zakonshmi vendas leja ose miratimi i të cilit duhet të kërkohet në përputhje me kanonet e këtij titulli është zakoni i duhur lokal i autorit ose i zakonshmi i vendit ku librat botohen. ”

Pastaj në 2007, CDF, ndërsa nuk hoqi Njoftimin, u la diskrecionin peshkopëve vendas në dritën e sqarimeve të saj:

Prandaj, nga një këndvështrim normativ, duke ndjekur sqarimet e sipërpërmendura [nga Vassula], kërkohet gjykim i kujdesshëm rast pas rasti në funksion të mundësisë reale që besimtarët të jenë në gjendje të lexojnë shkrimet në dritën e sqarimeve të përmendura. - Letër Presidentëve të Konferencës Ipeshkvnore, William Cardinal Levada, 25 janar 2007

 

2. "Gabimi" i Antikrishtit

Në një dialog me Desmond Birch në Facebook që më pas është zhdukur, ai pohoi se unë jam në "gabim" dhe duke promovuar "doktrinë të rreme" për të thënë se pamja e "Antikrishtit" mund të ishte, me fjalët e tij, "e pashmangshme". Këtu është ajo që kam shkruar tre vjet më parë në Antikrishti në Kohët Tona:

Vëllezër dhe motra, ndërsa koha e shfaqjes së "një të paligjshëm" është e panjohur për ne, ndihem i detyruar të vazhdoj të shkruaj për disa shenja që dalin me shpejtësi se kohët e Antikrishtit mund të jenë më afër dhe më shpejt nga sa mendojnë shumë.

Unë i qëndroj absolutisht atyre fjalëve, pjesërisht, sepse e mora sugjerimin nga vetë papët. Në një Enciklikë Papnore në 1903, Papa Shën Piu X, duke parë bazat e një shoqërie ateiste dhe relativisht moralisht tashmë të vendosur, shkroi këto fjalë:

Kush nuk mund të shohë që shoqëria është në kohën e tanishme, më shumë sesa në çdo epokë të kaluar, që vuan nga një sëmundje e tmerrshme dhe me rrënjë të thellë, e cila, duke u zhvilluar çdo ditë dhe duke ngrënë në qenien e saj më të madhe, po e tërheq atë drejt shkatërrimit? Ju e kuptoni, Vëllezër të Venerable, çfarë është kjo sëmundjebraktisje nga Zoti… Kur të merret në konsideratë e gjithë kjo, ka arsye të frikësohet që mos të ketë një shkatërrim të madh siç do të ishte një parathënie, dhe mbase fillimi i atyre ligësive që rezervohen për ditët e fundit; dhe se atje mund të jetë tashmë në botë "Biri i Përjetimit" për të cilin flet Apostulli. —POPA ST. PIUS X, E Supremi, Enciklike mbi rivendosjen e të gjitha gjërave në Krishtin, n. 3, 5; 4 tetor 1903

Pastaj në 1976, dy vjet para se të zgjidhej Papa Gjon Pali II, Kardinali Wojtyla iu drejtua peshkopëve të Amerikës. Këto ishin fjalët e tij, të regjistruara në Washington Post dhe të konfirmuara nga dhjaku Keith Fournier i cili ishte i pranishëm:

Tani po qëndrojmë përballë konfrontimit më të madh historik që njerëzimi ka përjetuar ndonjëherë. Tani jemi duke u përballur me konfrontimin përfundimtar midis Kishës dhe antikishës, midis Ungjillit dhe anti-ungjillit, midis Krishtit dhe antikrishtit. Congress Kongresi Eukaristik për festimin dyvjecar të nënshkrimit të Deklaratës së Pavarësisë, Philadelphia, PA, 1976; shih Katolike Online

Duket atëherë, sipas z. Birch, se edhe ata po promovojnë "doktrinën e rreme".

Arsyeja është se Z. Birch këmbëngul që Antikrishti nuk ka mundësi të jetë në tokë pasi Ungjilli duhet së pari "Të predikohet në të gjithë botën si një dëshmi për të gjitha kombet dhe atëherë do të vijë fundi." [9]Mateu 24: 14 Interpretimi i tij personal e vendos Antikrishtin në fund të kohës, përsëri, duke hedhur poshtë kronologjinë e qartë të Shën Gjonit. Përkundrazi, ne lexojmë se Antikrishti, "kafsha", është tashmë në "liqenin e zjarrit" kur kryengritja përfundimtare e "Gog dhe Magog" (shih Zbul. 20:10).  

Teologu anglez Peter Bannister, i cili ka studiuar si etërit e hershëm të kishës dhe rreth 15,000 faqe të zbulesës private të besueshme që nga viti 1970, pajtohet që Kisha duhet të fillojë të rimendojë kohën e fundit. Refuzimi i një epoke të paqes (amillenializëm), thotë ai, nuk është më e qëndrueshme.

Now Tani jam plotësisht i bindur se amillenializëm nuk është vetëm nuk detyrueshëm nga pikëpamja dogmatike, por në të vërtetë një gabim i madh (si shumica e përpjekjeve gjatë gjithë historisë për të mbështetur argumente teologjike, sado të sofistikuara, që fluturojnë përpara një leximi të thjeshtë të Shkrimit, në këtë rast Zbulesa 19 dhe 20). Ndoshta pyetja me të vërtetë nuk kishte rëndësi aq shumë në shekujt e mëparshëm, por sigurisht që ka tani Unë nuk mund të tregoj për një i vetëm burim i besueshëm [profetik] që mbështet eshatologjinë e Augustinit. Kudo pohohet se ajo që po përballemi më shpejt sesa më vonë është Ardhja e Zotit (kuptohet në kuptimin e një dramatike manifestim e Krishtit, nuk në kuptimin e dënuar mijëvjeçar të një kthimi fizik të Jezusit për të sunduar trupërisht mbi një mbretëri të përkohshme) për rinovimin e botës -nuk për Gjykimin Përfundimtar / fundin e planetit. Nënkuptimet logjike në bazë të Shkrimeve të Shenjta për të deklaruar se Ardhja e Zotit është 'e afërt' është se, po ashtu, është ardhja e Birit të Shuarjes. Unë nuk shoh asnjë mënyrë rreth kësaj. Përsëri, kjo konfirmohet në një numër mbresëlënës të burimeve profetike të peshave të rënda ... - komunikimi personal

Problemi qëndron në supozimin se "Dita e Zotit" është dita e fundit 24 orëshe në tokë. Kjo eshte nuk çfarë mësuan Etërit e Kishës, të cilët përsëri, i referoheshin asaj Dite si hapësira e një "një mijë vjetësh". Në atë drejtim, Etërit e Kishës po i bënin jehonë Shën Palit:

Askush të mos ju mashtrojë në asnjë mënyrë; sepse ajo ditë nuk do të vijë, nëse rebelimi nuk vjen më parë dhe njeriu i paligjshmërisë nuk zbulohet, bir i shkatërrimit… (2 Selanikasve 2: 3)

Për më tepër, duket pothuajse e pakujdesshme të këmbëngulësh që Antikrishti nuk mund të bënte një paraqitje në ditët tona, duke pasur parasysh shenjat e kohërave rreth nesh dhe paralajmërime të qarta të papëve në kundërshtim me.

Braktisja më e madhe që nga lindja e Kishës është qartë e avancuar në të gjithë ne. - Dr. Ralph Martin, Këshilltar i Këshillit Papnor për Nxitjen e Ungjillëzimit të Ri; Kisha Katolike në Fund të Epokës: Çfarë po thotë Shpirti? faqe 292

Shkrimtari popullor amerikan Msgr. Charles Pope pyet:

Ku jemi tani në një kuptim eskatologjik? Arshtë e diskutueshme që ne jemi në mes të rebelim dhe se në të vërtetë një mashtrim i fortë ka ardhur mbi shumë, shumë njerëz. Thisshtë ky mashtrim dhe rebelim që paralajmëron se çfarë do të ndodhë më pas: dhe njeriu i paligjshmërisë do të zbulohet. - artikulli, Msgr. Charles Papa, "A janë këto bandat e jashtme të një gjykimi që vjen?", 11 nëntor 2014; blog

Shikoni, mund të gabojmë. Unë mendoj se ne dua të jetë i gabuar. Por një nga Mjekët e hershëm të Kishës kishte disa këshilla të mira:

Kisha tani ju akuzon para Zotit të gjallë; ajo ju shpall gjërat për Antikrishtin përpara se të arrinin. Nëse ato do të ndodhin në kohën tuaj ne nuk e dimë, apo nëse ato do të ndodhin pasi ju nuk e dimë; por është mirë që, duke ditur këto gjëra, duhet ta bëni veten të sigurt më parë. - Shën. Kirili i Jeruzalemit (rreth 315-386) Doktor i Kishës, Leksione katektike, Leksioni XV, n.9

Në mbyllje, unë dua të them se unë nuk jam arbitri përfundimtar i çdo gjëje që unë ose dikush tjetër kam shkruar - Magjisteri është. Unë vetëm kërkoj që të qëndrojmë të hapur për dialog dhe të shmangim gjykimet e nxituara kundër njëri-tjetrit dhe kundër zërit profetik të Zotit dhe Zojës në këto kohë. Interesi im nuk është të bëhem një ekspert i "kohëve të fundit", por të jem besnik ndaj thirrjes së Shën Gjon Palit II për të njoftuar "agimin" e ardhshëm. Të jenë besnikë në përgatitjen e shpirtrave për t'u takuar me Zotin e tyre, pavarësisht nëse është në rrjedhën e natyrshme të jetës së tyre ose në ardhjen e Zotit tonë Jezu Krisht.

Shpirti dhe Nusja thonë, "Eja". Dhe ai që dëgjon le të thotë: "Eja". (Zbulesa 22:17)

Po, eja Zot Jezus!

 

 

LIDHJE ME LIDHJE

Millenarianism — Çfarë është, dhe nuk është

Si epoka ishte e humbur

A po vjen vërtet Jezusi?

I dashur At i Shenjtë… Ai është Po vjen!

Ardhja e Mesme

Triumfi - Pjesët I-III

Shenjtëria e Re dhe Hyjnore

Shenjtëria e Re… apo Herezia e Re?

A po hapet porta lindore?

Po nese…?

 

Për të udhëtuar me Mark in La Tani Word,
klikoni në banderolën më poshtë për të pajtohem.
Emaili juaj nuk do të ndahet me askënd.

 

 
 

 

 

Print Friendly, PDF & Email

Shënimet

Shënimet
1 Flisni Salvi, n.50
2 krh. Zb 20:106
3 shih Drita e Botës, f. 166, Një bisedë me Peter Seewald (Shtypi Ignatius)
4 krh. Rev 20-12-1
5 Qyteti i Zotit, Bk. XX, Kap. 7
6 krh. “Dialogu midis Vassula Ryden dhe CDF”Dhe raportin bashkëngjitur nga Niels Christian Hvidt
7 shih www.cdf-tlig.org
8 Sipas ligjit Canon 824 §1: “Në qoftë se nuk përcaktohet ndryshe, i zakonshmi vendas leja ose miratimi i të cilit duhet të kërkohet në përputhje me kanonet e këtij titulli është zakoni i duhur lokal i autorit ose i zakonshmi i vendit ku librat botohen. ”
9 Mateu 24: 14
Postuar ne BALLINA, MILENARIANIZMI dhe tagged , , , , , , , , , .