Romakëve unë

 

IT është vetëm në mendje tani që mbase Kapitulli 1 i Romakëve është bërë një nga pjesët më profetike në Dhjatën e Re. Shën Pali paraqet një përparim intrigues: mohimi i Zotit si Zot i Krijimit çon në arsyetime të kota; arsyetimi i kotë çon në adhurimin e krijesës; dhe adhurimi i krijesës çon në përmbysje të njerëzimit dhe shpërthim të së keqes.

Romakëve 1 është ndoshta një nga shenjat kryesore të kohërave tona

 

SOPISTRIT

sofistikë: një argument qëllimisht i pavlefshëm që shfaq zgjuarsi në arsyetim me shpresën e mashtrimit të dikujt.

[Satani] ishte ** er që nga fillimi… ai është një gënjeshtar dhe babai i gënjeshtrës. (Gjoni 8:44)

Siç e shpjegoj në librin tim Përballja përfundimtare, si dhe në Episodi 3 i Përqafimit të Shpresës, "dragoi i madh… ai gjarpër i lashtë, i cili quhet Djalli dhe Satanai" (Zbul. 12: 9) fillon një nga sulmet e tij të fundit mbi njerëzimin - jo në formën e dhunës (e cila do të vijë) - por Filozofi. Përmes sofistikime, dragoi fillon të gënjejë, jo me një mohim të plotë të Zotit, por një shtypje të së vërtetës:

Zemërimi i Zotit vërtet po zbulohet nga qielli kundër çdo pabesie dhe ligësie të atyre që shtypin të vërtetën me ligësinë e tyre. Sepse ajo që mund të dihet për Perëndinë është e qartë për ta, sepse Perëndia ua bëri të qartë atyre. Që nga krijimi i botës, atributet e tij të padukshme të fuqisë së përjetshme dhe hyjnisë kanë qenë në gjendje të kuptohen dhe perceptohen në atë që ai ka bërë. Si rezultat, ata nuk kanë asnjë justifikim; sepse megjithëse e njihnin Zotin, ata nuk i dhanë lavdi si Zotit ose nuk e falënderonin. (Rom 1: 18-19)

Në të vërtetë, ashtu si Adami dhe Eva, krenari ishte laku i zogut. Farat e filozofisë deizmi (fundi i shekullit të 16-të) u mbollën në mendjet e njerëzve - nocioni që Zoti krijoi qiejt dhe tokën, por më pas i la ata dhe të ardhmen morale të njerëzimit, vetëm për të arsyetuar vetëm. Kjo çoi në filozofi të mëtejshme që filluan të mohojnë "atributet e padukshme të fuqisë së përjetshme dhe hyjnisë", të tilla si racionalizmi, shkencëtarizëmdhe materializëm që përgjithësisht e shikonin ekzistencën njerëzore nga një perspektivë thjesht racionale dhe materialiste, duke e zbritur të mbinatyrshmen në thjesht bestytni ose mit.

 

Iracionale

Në vend të kësaj, ata u bënë të kotë në arsyetimin e tyre dhe mendjet e tyre të pakuptimta u errësuan. Ndërsa pretendonin të ishin të mençur, ata u bënë budallenj dhe shkëmbyen lavdinë e Zotit të pavdekshëm me shëmbëlltyrën e një shëmbëlltyre të një njeriu të vdekshëm ose të zogjve ose të kafshëve me katër këmbë ose të gjarpërinjve. (Rom 1: 21-23)

Shën Pali përshkruan një përparim të natyrshëm: kur Zoti tërhiqet mënjanë, njeriu - i cili sepse ishte krijuar për Zotin dhe adhurimin e Zotit - atëherë fillon ta kthejë objektin e adhurimit të tij në vetë krijimin. Prandaj, filozofi të reja dhe më të hollësishme filluan të shfaqen: evolucionizmi, për shembull, propozoi që universi dhe e gjithë krijimi janë thjesht çështje fatkeqësie dhe një proces i vazhdueshëm evolucionar. Krijimi, veçanërisht personi njerëzor, nuk është fryt i një plani hyjnor, por një proces i thjeshtë i "përzgjedhjes natyrore". Si e tillë, kjo çoi në filozofi edhe më shqetësuese të ngulitura brenda Marksizmi: ideja që njeriu jo vetëm që mund të krijojë utopinë e tij pa Zotin, por që vetë njeriu mund të përcaktojë procesin e "përzgjedhjes natyrore" për veten e tij. Prandaj, Komunizmi dhe Nazizmi u bënë frytet e përgjakshme të përpjekjes së Satanit për të "shtypur të vërtetën" dhe për të përcaktuar të ardhmen. Dhëmbët e dragoit kishin filluar të shfaqeshin.

Mashtrimi i Antikrishtit tashmë fillon të marrë formë në botë sa herë që bëhet kërkesa për të realizuar brenda historisë atë shpresë mesianike që mund të realizohet vetëm përtej historisë përmes gjykimit eskatologjik. Kisha ka refuzuar madje edhe format e modifikuara të këtij falsifikimi të mbretërisë që do të vijnë nën emrin e mijëvjeçarit, veçanërisht formën politike "thelbësisht të çoroditur" të një mesianizmi laik. -Katekizmi i Kishës Katolike, 676

Por këto lëvizje satanike ishin vetëm një duke paralajmëruar- një paralajmërim se ku po shkonte njerëzimi: drejtpërdrejt në gojën e dragoit, në një "kulturë vdekjeje" në të gjithë botën. E vetmja gjë që duhej ishte në thelb që tre filozofi të tjera të përqafoheshin tërësisht: ateizëm (mohimi i plotë i Zotit); utilitarizëm (ideologjia që veprimet justifikohen nëse janë të dobishme ose përfitojnë për shumicën); dhe individualizmi që vendos dëshirat dhe nevojat e dikujt në qendër të universit, në vend të fqinjit të tij.

Ne nuk mund ta mohojmë që ndryshimet e shpejta që ndodhin në botën tonë gjithashtu paraqesin disa shenja shqetësuese të copëzimit dhe një tërheqje në individualizëm. Përdorimi i zgjeruar i komunikimeve elektronike në disa raste ka rezultuar në mënyrë paradoksale në një izolim më të madh… Gjithashtu shqetësim i madh është përhapja e një ideologjie sekulariste që minon ose madje hedh poshtë të vërtetën transhendente. —POPA BENEDICT XVI, fjalim në Kishën e Shën Jozefit, 8 Prill 2008, Yorkville, New York; Agjencia Katolike e Lajmeve

Përmes psikologjizëm Freudianizmi, kuptimi i njeriut për veten u bë subjektiv. Në fund të fundit, i gjithë rendi i gjërave, madje edhe seksualiteti vetjak, mund të perceptohet, manipulohet dhe drejtohet drejt vetvetja. Nëse nuk ka Zot, dhe për këtë arsye nuk ka absolutë moralë, nuk ka asnjë arsye për të mohuar vetveten pasionin e mishit:

Prandaj, Zoti i dorëzoi në papastërti përmes epsheve të zemrave të tyre për degradimin e ndërsjellë të trupave të tyre. Ata shkëmbyen të vërtetën e Zotit me një gënjeshtër dhe e respektuan dhe adhuruan krijesën në vend të krijuesit, i cili është i bekuar përgjithmonë. Amen Prandaj, Zoti i dorëzoi ata në pasione degraduese. Femrat e tyre shkëmbyen marrëdhënie natyrore me të panatyrshme, dhe meshkujt gjithashtu hiqnin dorë nga marrëdhëniet natyrore me femrat dhe digjeshin nga epshi për njëri-tjetrin. Meshkujt bënin gjëra të turpshme me meshkujt dhe kështu merrnin në personat e tyre dënimin e duhur për perversitetin e tyre. Dhe meqë ata nuk e panë të arsyeshme të pranonin Perëndinë, Perëndia i dorëzoi në mendjen e tyre pa mend për të bërë atë që nuk është e duhur. (Rom 12: 24-28)

 

KONSTRONIMI PINRFUNDIMTAR

Kështu, ne kemi arritur në atë që Gjon Pali II e quajti "përballjen përfundimtare" - një betejë universale midis planit të Zotit dhe planit të dragoit; midis një kulture të jetës dhe një kulture të vdekjes; midis diktateve të Zotit dhe diktaturë i instrumentit përfundimtar të fuqisë së dragoit: a hajvan që krijon një rend të ri moral dhe natyror që i kundërvihet hyjnisë së Krishtit (Zbul. 13: 1) dhe mohon vlerën e brendshme të çdo qenie njerëzore; një urdhër që mbështet një

… Diktatura e relativizmit që nuk njeh asgjë si të caktuar dhe që lë si masë përfundimtare vetëm egon dhe dëshirat e dikujt. —Cardinal Ratzinger (POPE BENEDICT XVI) Homazhe parakonlave, 18 Prill, 2005

… Mëkati e ka bërë veten në mënyrë të vendosur në shtëpinë e saj në botë dhe mohimi i Zotit është bërë një përhapje e gjerë ”, dhe kaq shumë "Kërcënimet pothuajse apokaliptike ... mblidhen si një re e errët mbi njerëzimin ... më shumë sesa ka qenë ndonjëherë në ndonjë periudhë tjetër gjatë historisë. - POPA JOHN PAUL II, Homeli në meshë në Fatima, 13 maj 1982

 

KULTURA E VDEKJES… DHE ANTIDOTA

Dhe kështu, Shën Pali vazhdon të përshkruajë se si do të duket një botë që shkëmben të vërtetën me një gënjeshtër:

… Pasi që ata nuk e panë të arsyeshme të pranonin Perëndinë, Perëndia i dorëzoi në mendjen e tyre pa mend për të bërë atë që nuk është e duhur. Ata janë të mbushur me çdo formë ligësie, të keqe, lakmie dhe ligësie; plot zili, **, rivalitet, tradhti dhe inat. Ata janë thashethemexhinj dhe skandalmonikë dhe e urrejnë Zotin. Ata janë të pafytyrë, fodullë, mburravecë, zgjuar në ligësinë e tyre dhe rebel ndaj prindërve të tyre. Ata janë të pakuptimtë, pa besim, të pashpirt, të pamëshirshëm. Megjithëse ata e dinë dekretin e drejtë të Zotit që të gjithë ata që praktikojnë gjëra të tilla meritojnë vdekjen, ata jo vetëm që i bëjnë ato, por u japin aprovim atyre që i praktikojnë. (Rom 12: 28-32)

Në një letër drejtuar Timoteut, Shën Pali përshkruan këtë shpërthim të së keqes, të një bote ku «dashuria e shumë njerëzve është ftohur"(Mat 24:12), si sjellje që do të bëhet e përhapur"… Ne ditet e fundit”(2 Tim. 3: 1-5). Shembulli kryesor i kësaj përqafimi përfundimtar të ligësisë, thotë ai, do të jetë një botë ku njerëzit jo vetëm që mohojnë Zotin, por edhe mohojnë vetë… Mohojnë natyrën e tyre fizike, shpirtërore dhe seksuale.

Në fund të fundit, kultura e vdekjes nuk do të mbizotërojë. Koka e dragoit do të të shtypen (Zan 3:15). Antidoti ndaj sofistikimeve të sotme është jashtëzakonisht i thjeshtë… aq i thjeshtë sa të bëhesh si një fëmijë në qasjen ndaj gjithçkaje (Mat 18: 3). Kjo do të thotë të përqafosh dhe të jetosh jashtë mesazhin e Mëshirës Hyjnore, të përmbledhur në lutjen e vogël që Jezusi i mësoi Shën Faustinës: Jezus, kam besim te ti. Në këto fjalë qëndron rruga përpara përmes "luginës së hijes së vdekjes":

Sepse me anë të hirit ju jeni shpëtuar me anë të besimit E (Efes. 2: 8)

Ai që beson në Birin ka jetë të përjetshme; ai që nuk i bindet Birit nuk do ta shohë jetën, por zemërimi i Zotit qëndron mbi të. Unë nuk kam frikë nga asnjë e keqe, sepse ti je me mua; shufra dhe stafi yt më ngushëllojnë. (Gjoni 3:36; Psalmi 23: 4)

 

LEXIMI MË TEJ:

 

Ju bekoj dhe faleminderit për të
duke mbështetur këtë ministri.

 

Për të udhëtuar me Markun në La Tani Word,
klikoni në banderolën më poshtë për të pajtohem.
Emaili juaj nuk do të ndahet me askënd.

 

Print Friendly, PDF & Email
Postuar ne BALLINA, SHENJAT dhe tagged , , , , , , , , , , , , , , , , .

Komentet janë të mbyllura.