Duke mbijetuar kulturën tonë toksike

 

Qysh prej kohës zgjedhja e dy burrave në zyrat më me ndikim në planet - Donald Trump në Presidencën e Shteteve të Bashkuara dhe Papa Françesku në Kryetarin e Shën Pjetrit - ka pasur një ndryshim të dukshëm në ligjërimin publik brenda kulturës dhe vetë Kishës . Pavarësisht nëse e kanë dashur apo jo, këta burra janë bërë agjitatorë të status quo-së. Në të njëjtën kohë, panorama politike dhe fetare ka ndryshuar papritmas. Ajo që ishte fshehur në errësirë ​​po del në dritë. Ajo që mund të ishte parashikuar dje nuk është më rasti sot. Rendi i vjetër po shembet. Isshtë fillimi i një Dridhje e madhe që po ndez një përmbushje mbarëbotërore të fjalëve të Krishtit:

Tani e tutje një familje prej pesë vetësh do të ndahet, tre kundër dy dhe dy kundër tre; një baba do të ndahet kundër djalit të tij dhe një djalë kundër babait të tij, një nënë kundër vajzës së saj dhe një vajzë kundër nënës së saj, një vjehrër kundër nuses së saj dhe një nuse kundër nënës së saj -in-ligji. (Luka 12: 52-53)

Ligjërimi në kohën tonë jo vetëm që është bërë toksik, por edhe i rrezikshëm. Çfarë ka ndodhur në SH.B.A. në nëntë ditët e fundit që kur u ndjeva i zhvendosur për të ribotuar Turma në rritje është e habitshme Siç kam thënë me vite tani, revolucion ka qenë bubbling poshtë sipërfaqes; se do të vinte koha kur ngjarjet do të fillonin të lëviznin kaq shpejt, ne nuk do të ishim në gjendje të vazhdonim njerëzisht. Ajo kohë tani ka filluar.

Qëllimi i meditimit të sotëm nuk është të ndalem në rritjen e Stuhisë dhe erërat gjithnjë e më të rrezikshme të këtij uragani aktual shpirtëror, por për t'ju ndihmuar të qëndroni të gëzuar dhe, për këtë arsye, të përqendroheni në të vetmen gjë që ka rëndësi: vullneti i Zotit.

 

NDRYSHO MENDJEN TUAJ

Diskursi mbi lajmet kabllovike, mediat sociale, emisionet e bisedave të natës vonë dhe forumet e bisedave është bërë kaq toksik saqë po i tërheq njerëzit në depresion, ankth dhe duke provokuar përgjigje të zjarrta dhe të dëmshme. Kështu që, dua të kthehem përsëri tek Shën Pali, sepse këtu ishte një njeri që jetoi mes kërcënimeve, përçarjeve dhe rrezikut më të madh sesa shumica prej nesh do të hasim ndonjëherë. Por së pari, pak nga shkenca. 

Ne jemi ajo që mendojmë. Kjo tingëllon si klishe, por është e vërtetë. Si mendojmë ndikon në shëndetin tonë mendor, emocional dhe madje edhe fizik. Në një hulumtim të ri interesant mbi trurin e njeriut, Dr. Caroline Leaf shpjegon se si truri ynë nuk është "fiks" siç mendohej dikur. Përkundrazi, tonë mendimet mund dhe mund të na ndryshojë fizikisht. 

Ndërsa mendoni, zgjidhni, dhe siç zgjidhni, ju bëni që të ndodhë shprehja gjenetike në trurin tuaj. Kjo do të thotë që ju bëni proteina, dhe këto proteina formojnë mendimet tuaja. Mendimet janë gjëra reale, fizike që zënë pasuri të patundshme mendore. -Ndizni trurin tuaj, Dr. Caroline Leaf, BakerBooks, f. 32

Kërkimet, vëren ajo, tregojnë se 75 deri 95 përqind e sëmundjes mendore, fizike dhe të sjelljes vjen nga jeta e menduar. Kështu, detoksifikimi i mendimeve mund të ketë një ndikim dramatik në shëndetin e tij, madje edhe të zvogëlojë efektet e autizmit, çmendurisë dhe sëmundjeve të tjera. 

Ne nuk mund t'i kontrollojmë ngjarjet dhe rrethanat e jetës, por mund të kontrollojmë reagimet tona ... Ju jeni të lirë të bëni zgjedhje se si e përqendroni vëmendjen tuaj, dhe kjo ndikon në ndryshimin dhe funksionimin e kimikateve dhe proteinave dhe instalimeve elektrike të trurit tuaj. - krh. f. 33

Atëherë, si e shikoni jetën? A zgjoheni me inat? A biseda juaj natyrshëm tërheq në negativ? A është kupa gjysmë e mbushur apo gjysmë e zbrazët?

 

TRANSFORMOHET

Mrekullueshëm, atë që shkenca tani po zbulon, Shën Pali konfirmoi dy mijë vjet më parë. 

Mos u konformo me këtë botë, por transformohu nga përtëritja e mendjes tënde, në mënyrë që të provosh se cili është vullneti i Zotit, çfarë është i mirë, i pranueshëm dhe i përsosur. (Romakëve 12: 2)

Mënyra se si mendojmë fjalë për fjalë na transformon. Sidoqoftë, në mënyrë që të transformohet pozitivisht, Shën Pali thekson se të menduarit tonë duhet të konformohet, jo me botën, por me vullnetin e Zotit. Aty qëndron çelësi i gëzimit autentik - braktisja totale e Vullnetit Hyjnor.[1]krh. Mat 7:21 Kështu, Jezusi ishte gjithashtu i shqetësuar për mënyrën se si ne mendojmë:

Mos u shqetëso dhe thuaj: 'Çfarë do të hamë?' ose 'Çfarë do të pimë?' ose 'Çfarë duhet të veshim?' Të gjitha këto gjëra që kërkojnë paganët. Ati juaj qiellor e di që ju keni nevojë për të gjithë. Por fillimisht kërkoni mbretërinë e Perëndisë dhe drejtësinë e tij, dhe të gjitha këto gjëra do t'ju jepen përveç kësaj. Mos u shqetëso për nesër; e nesërmja do të kujdeset për veten e saj. E mjaftueshme për një ditë është e keqja e vet. (Mateu 6: 31-34)

Por, si? Si të mos shqetësohemi për këto nevoja të përditshme? Së pari, si një i krishterë i pagëzuar, ju nuk jeni të pafuqishëm: 

Zoti nuk na dha një frymë frikacake, por më tepër forcë, dashuri dhe vetëkontroll ... Fryma gjithashtu na ndihmon në dobësinë tonë (2 Timoteut 1: 7; Romakëve 8:26)

Përmes lutjes dhe Sakramenteve, Zoti na jep një bollëk hiri për nevojat tona. Siç kemi dëgjuar në Ungjill sot, “Nëse ti atëherë, që je i lig, dini si t'u jepni dhurata të mira fëmijëve tuaj, aq më tepër Ati në qiell do t'u japë Frymën e Shenjtë atyre që e pyesin atë? " [2]Luka 11: 13

Lutja plotëson hirin që na duhet për veprime meritore. -Katekizmi i Kishës Katolike, n 2010

Akoma, duhet të shmangni gabimin e Quietism-it, kur dikush rri duarkryq, duke pritur që hiri t'ju ndryshojë. Jo! Ashtu si një motor kërkon karburant për të funksionuar, ashtu edhe, transformimi juaj kërkon tuajin fiat, bashkëpunimin aktiv të vullnetit tuaj të lirë. Kjo kërkon që ju të ndryshoni fjalë për fjalë mënyrën se si mendoni. Kjo do të thotë të marrësh

… Çdo mendim i robëruar për t'iu bindur Krishtit. (2 Kor 10: 5)

Kjo kërkon ca punë! Siç kam shkruar në Fuqia e Gjykimevene duhet të fillojmë në mënyrë aktive të sjellim "gjykime në dritë, duke identifikuar modelet e mendimit (toksike), duke u penduar për ta, duke kërkuar falje kur është e nevojshme dhe pastaj të bëjmë ndryshime konkrete". Unë jam dashur ta bëj këtë vetë ndërsa kuptova se kisha një mënyrë negative për t'i përshtatur gjërat; kjo frikë po më bënte të përqendrohesha në rezultatet më të këqija të mundshme; dhe se isha shumë i fortë me veten time, duke refuzuar të shihja ndonjë mirësi. Frytet u bënë të dukshme: Unë e kisha humbur gëzimin, paqen dhe aftësinë time për të dashur të tjerët ashtu siç na deshi Krishti. 

A jeni një rreze drite kur hyni në një dhomë apo në një re të zymtë? Kjo varet nga të menduarit tuaj, i cili është në kontrollin tuaj. 

 

B TNI HAPA SOT

Unë nuk jam duke thënë se ne duhet të shmangim realitetin ose të fusim kokën në rërë. Jo, krizat përreth jush, mua dhe bota janë reale dhe shpesh kërkojmë që t'i angazhojmë ata. Por kjo është ndryshe nga lejimi i tyre të ju mposhtin - dhe ata do ta bëjnë, nëse nuk e bëni këtë pranoni vullnetin lejues të Zotit që i ka lejuar këto rrethana për një të mirë më të madhe, dhe përkundrazi, përpiquni të kontrolluar gjithçka dhe të gjithë rreth jush. Sidoqoftë, kjo është e kundërta e "kërkimit të parë të Mbretërisë së Perëndisë". Shtë antiteza e asaj gjendje të domosdoshme të fëmijërisë shpirtërore. 

Të bëhemi si fëmijë të vegjël do të thotë të zbrazemi nga vetja egoiste, sensuale, në mënyrë që ta fronojmë Zotin në pjesën më të madhe të qenies sonë. Toshtë të heqim dorë nga kjo nevojë, aq rrënjosur thellë në ne, për të qenë mjeshtri i vetëm i gjithçkaje që studiojmë, për të vendosur për veten tonë, sipas tekave tona, çfarë është e mirë apo e keqe për ne. —Pr. Victor de la Vierge, mjeshtër fillestar dhe drejtor shpirtëror në provincën Karmelite të Francës; Madhështor, 23 shtator 2018, f. 331

Kjo është arsyeja pse Shën Pali shkroi se duhet "Në të gjitha rrethanat falënderoni, sepse ky është vullneti i Zotit për ju në Krishtin Jezus." [3]1 5 Thesalonikasve: 18 Ne duhet t'i refuzojmë në mënyrë aktive ato mendime që thonë "Pse mua?" dhe filloni të thoni, "Për mua", domethënë, "Zoti e ka lejuar këtë për mua përmes vullnetit të Tij lejues, dhe Ushqimi im është të bëj vullnetin e Zotit ". [4]krh. Gjoni 4:34 Në vend që të ankohem dhe të ankohem - edhe nëse ky është reagimi im i hutuar në gju - unë mund të filloj përsëri dhe ndrysho mendimin tim, duke i thënë: "Mos bëj vullnetin tim, por tëndin". [5]krh. Luka 22: 42

Në filmin Ura e Spiunëve, një rus u kap duke spiunuar dhe u përball me pasoja të rënda. Ai u ul atje i qetë ndërsa pyetësi i tij pyeti pse nuk ishte më i mërzitur. "A do të ndihmonte?" u përgjigj spiuni. Shpesh i kujtoj ato fjalë kur tundohem ta "humbas" kur gjërat shkojnë keq. 

Mos lejoni asgjë t'ju shqetësojë,
Mos le të trembë asgjë,
Të gjitha gjërat po kalojnë:
Zoti nuk ndryshon kurrë.
Durimi i fiton të gjitha gjërat
Kush ka Zot nuk i mungon asgjë;
Vetëm Zoti mjafton.

- Shën. Tereza e Avilës; ewtn.com

Por ne gjithashtu duhet të ndërmarrim hapa për të shmangur situatat që natyrshëm do të shkaktojnë stres. Edhe Jezusi u largua nga turma pasi Ai e dinte që ata nuk ishin të interesuar për të vërtetën, logjikën ose arsyetimin e shëndoshë. Pra, që të shndërrohesh në mendjen tënde, duhet të ndalesh te "e vërteta, bukuria dhe mirësia" dhe të shmangësh errësirën. Mund të kërkojë largimin nga marrëdhëniet toksike, forume dhe shkëmbime; kjo mund të nënkuptojë mbylljen e televizionit, mosmarrjen në debate të këqija në Facebook dhe shmangien e politikës në tubimet familjare. Përkundrazi, filloni të bëni zgjedhje të qëllimshme pozitive:

… Çfarëdo që është e vërtetë, çfarëdo që është e nderuar, çfarëdo qoftë e drejtë, çfarëdo qoftë e pastër, çfarëdo që është e bukur, çfarëdo qoftë e hirshme, nëse ka ndonjë përsosmëri dhe nëse ka ndonjë gjë të denjë për lavdërim, mendoni për këto gjëra. Vazhdoni të bëni atë që keni mësuar, marrë dhe dëgjuar dhe parë në mua. Atëherë Zoti i paqes do të jetë me ty. (Phil 4: 4-9)

 

TI NUK JE VETËM

Përfundimisht, mos mendoni se "mendimi pozitiv" ose lavdërimi i Zotit në mes të vuajtjeve është ose një formë e mohimit ose se jeni vetëm. E shihni, ne ndonjëherë mendojmë se Jezusi na takon vetëm në ngushëllim (Mali Tabor) ose në shkretim (Mali Kalvar). Por, në fakt, Ai është gjithmonë me ne në luginën midis tyre:

Edhe pse ec nëpër luginën e hijes së vdekjes, nuk do të kem frikë nga asnjë e keqe, sepse ti je me mua; shufra dhe stafi yt më ngushëllojnë. (Psalmi 23: 4)

Kjo është, Vullneti i Tij Hyjnor - detyra e momentit- na shqetëson. Mbase nuk e di pse po vuaj. Mbase nuk e di pse jam i sëmurë. Unë mund të mos e kuptoj pse gjërat e këqija po më ndodhin mua ose të tjerëve… por unë e di se, nëse ndjek Krishtin, nëse i bindem urdhërimeve të Tij, Ai do të mbetet në mua ndërsa unë qëndroj në Të dhe gëzimin tim "Do të jetë i plotë."[6]krh. Gjoni 15:11 Ky është premtimi i Tij.

Dhe kështu,

Hidhni të gjitha shqetësimet tuaja mbi të, sepse ai kujdeset për ju. (1 Pjetrit 5: 7)

Dhe pastaj, merr çdo mendim rob që vjen për të vjedhur qetësinë tënde. Bëjeni atë të bindur ndaj Krishtit ... dhe shndërrohuni nga ripërtëritja e mendjes tuaj. 

Kështu që unë deklaroj dhe dëshmoj në Zotin që ju nuk duhet të jetoni më si johebrenjtë, në kotësinë e mendjeve të tyre; të errësuar në mirëkuptim, të tjetërsuar nga jeta e Zotit për shkak të injorancës së tyre, për shkak të ngurtësisë së zemrës së tyre, ata janë bërë të pafytyrë dhe i janë dorëzuar ligështisë për praktikimin e çdo lloj papastërtie deri në teprim. Kjo nuk është mënyra se si e mësuat Krishtin, duke supozuar se keni dëgjuar për të dhe jeni mësuar në të, siç është e vërteta në Jezusin, që duhet të hiqni veten e vjetër të mënyrës tuaj të mëparshme të jetës, të korruptuar përmes dëshirave mashtruese dhe të jeni rinovuar në frymën e mendjeve tuaja, dhe vish unin e ri, të krijuar në rrugën e Zotit në drejtësi dhe shenjtëri të së vërtetës. (Ef 4: 17-24)

Mendoni për atë që është sipër, jo për atë që është në tokë. (Kol 3: 2)

 

LIDHJE ME LIDHJE

Dridhja e Kishës

Në prag

Shembja e Ligjërimit Civil

Barbarët në Porta

Në prag të Revolucionit

Shpresa është Agimi

 

 

Tani Fjala është një shërbesë me kohë të plotë që
vazhdon me mbështetjen tuaj.
Ju bekoj, dhe faleminderit. 

Për të udhëtuar me Mark in La Tani Word,
klikoni në banderolën më poshtë për të pajtohem.
Emaili juaj nuk do të ndahet me askënd.

 

Print Friendly, PDF & Email

Shënimet

Shënimet
1 krh. Mat 7:21
2 Luka 11: 13
3 1 5 Thesalonikasve: 18
4 krh. Gjoni 4:34
5 krh. Luka 22: 42
6 krh. Gjoni 15:11
Postuar ne BALLINA, SHPIRTRIA.